Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega»

Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμουστον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» και τους δημοσιογράφους, Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη

Για τη νέα ενίσχυση στα καύσιμα

Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση στα καύσιμα θα υπάρξει συνέχιση της φιλοσοφίας της πρώτης μας παρέμβασης, δηλαδή ενίσχυση όσων το δικαιούνται, αυξημένη στα νησιά σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα, διευρυμένη σε ό,τι αφορά στην περίμετρο των δικαιούχων και με περισσότερα χρήματα, έτσι ώστε να καλύπτονται περισσότερα λίτρα, σε σχέση με την παροχή του πρώτου τριμήνου. Θα έχει τρίμηνη διάρκεια και ταυτόχρονα θα συνεχιστεί και η παρέμβαση στο ντίζελ κίνησης, όπως ακριβώς ήταν και την πρώτη φορά, με την επιδότηση στην ουσία της τιμής από το διυλιστήριο.

Στην αντλία βενζίνης δεν θα έχουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που είχαμε στην ισχύ του πρώτου Fuel Pass. Θα έχουμε χρηματική επιδότηση, είτε στους λογαριασμούς, είτε στην κάρτα, όπως ακριβώς είχαμε και στη στήριξη του πρώτου τριμήνου.

Το πλαφόν στα καύσιμα δεν είναι στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο θα αναφερθεί σε κάποιες βασικές αρχές του Προγράμματος Στήριξης και στις 3 το μεσημέρι στο Υπουργείο Οικονομικών θα γίνει εξειδίκευση από τους αρμόδιους Υπουργούς.

Θα δικαιούνται την επιδότηση περίπου 200-250.000 συμπολίτες μας, παραπάνω απ’ ό,τι το δικαιούνταν στην πρώτη φάση. Θα ανακοινωθεί σήμερα, επίσης, και μια πολιτική στήριξης προς τους αγρότες μας, σε ό,τι έχει να κάνει την εξαγγελία της Κυβέρνησης, για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο. Το μεσημέρι ο κ. Γεωργαντάς, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, θα εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίον οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες μας, θα έχουν αυτήν την ενίσχυση.

Αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες με σεβασμό στη δημοσιονομική ισορροπία

Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, αλλά δεν πρέπει στιγμή να ξεχνάμε και τη μεγάλη εικόνα, που δείχνει ότι διαχειριζόμαστε  κρίσεις πρωτόγνωρες. Οι ανατιμήσεις  στα καύσιμα είναι το αποτέλεσμα των εισαγόμενων κρίσεων, που έχουν πυροδοτηθεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πάντοτε λαμβάνουμε αποφάσεις μέσα σε ένα πλαίσιο αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν, αλλά, ταυτόχρονα, και της σωστής εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και της επιδίωξης να έχουμε δημοσιονομική ισορροπία.

Πρέπει κανείς να κινείται με πολύ λελογισμένο και σώφρονα τρόπο, να κρατάει εφεδρείες. Πρέπει, λοιπόν, μέσα σε αυτό το κλίμα και να είμαστε στο πλευρό του κόσμου, αλλά και να έχουμε κατά νου ότι ούτε τα χρήματα είναι ατέλειωτα, αλλά ούτε και ο ορίζοντας ολοκλήρωσης της κρίσης είναι αυτή τη στιγμή διακριτός.

Η παρέμβαση για το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν πολύ μεγάλη. Νομίζω ότι όλοι έχουν αρχίσει και βλέπουν τη διαφορά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Το Power Pass, η πλατφόρμα για να επιστραφούν πίσω χρήματα σε όσους είχαν και πάνω από 300 κιλοβατώρες, από 18 μέχρι 600 ευρώ -το επαναλαμβάνω συνεχώς γιατί κάποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και νομίζουν ότι υποσχεθήκαμε 600 ευρώ στον καθένα- βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέχρι χθες είχαν κάνει αίτηση πάνω από 250.000 καταναλωτές και αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς η συμμετοχή του κόσμου. Η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής από την τιμολόγηση από την 1η Ιουλίου και μετά θα έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνουμε από 70-90% μικρότερες αυξήσεις στο ρεύμα. Έχει δοθεί στήριξη και σε συγκεκριμένα ευάλωτα κομμάτια του πληθυσμού όλο το προηγούμενο διάστημα. Όλα αυτά, είναι χρήματα που δίνονται, χωρίς, ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση να φορτώνει καινούρια βάρη στην κοινωνία, μέσα σε ένα περιβάλλον αστάθειας και δύσκολο. Η χώρα μας έχει διαθέσει για στήριξη των πολιτών  -και δεν το λέμε εμείς αυτό, προκύπτει από έρευνες ανεξαρτήτων ινστιτούτων- το μεγαλύτερο ποσοστό του Α.Ε.Π. σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, ακόμη και με ισχυρότερες οικονομίες.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι οποιαδήποτε καινούρια δυνατότητα υπάρχει, ανάλογα με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, επιστρέφεται ως κοινωνικό μέρισμα στην κοινωνία για να τη στηρίξει.

Μην ξεχνάμε και μια σειρά από άλλα μέτρα που βοηθούν άμεσα ή έμμεσα τα νοικοκυριά να αντέξουν στην πολύ ισχυρή πίεση που έχουν. Μιλώ για την ενίσχυση του εισοδήματος, μέσω της μείωσης των φορολογικών υποχρεώσεων. Για παράδειγμα, πληρώνει η συντριπτική πλειοψηφία λιγότερο ΕΝΦΙΑ απ’ ό,τι πληρώναμε στο παρελθόν. Πληρώνουμε λιγότερους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Και στο επίπεδο των μισθών έχουν γίνει παρεμβάσεις αυξήσεων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κατώτατο μισθό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διαχειριζόμαστε την πιο δύσκολη κατάσταση τα τελευταία 40-50 χρόνια. Δεν είναι ελληνικό το φαινόμενο, είναι παγκόσμιο το φαινόμενο. Δείτε τις πληθωριστικές πιέσεις σε όλες τις χώρες και σε όλες τις οικονομίες.

Για την προσωρινή διακοπή εισροής ρωσικού φυσικού αερίου

Πρόβλημα σε ό,τι αφορά στην εφοδιαστική μας αλυσίδα με φυσικό αέριο δεν θα έχουμε. Η προσωρινή διακοπή ήταν μια προγραμματισμένη διαδικασία συντήρησης της Gazprom, δεν είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας για το φυσικό αέριο, η ελληνική Πολιτεία, η ΔΕΠΑ, έχουν επεξεργαστεί όλα τα σενάρια για να μην έχουμε κανένα πρόβλημα προς την κατεύθυνση αυτή.

Για την τουρκική προκλητικότητα

Η Τουρκία προβάλλει ανιστόρητους και εντελώς έωλους ισχυρισμούς. Κινούμαστε με αποφασιστικότητα, με νηφαλιότητα, με τεκμηριωμένα στοιχεία, που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Συνθήκες, αξιοποιώντας μία πολιτική, η απήχηση της οποίας δεν αμφισβητείται από κανέναν, όπως προκύπτει αυτό και από τις δηλώσεις συμμάχων, εταίρων, από τη διεύρυνση της απήχησης που έχουν οι απόψεις μας, όχι μόνο στα fora που συμμετέχουμε, αλλά και στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και στους ξένους ηγέτες. Η Ελλάδα δεν εγκλωβίζεται σε λεκτικές αντιπαραθέσεις ή σε ένα «πινγκ-πονγκ» ανούσιων αλληλοκατηγοριών. Εκείνο που κάνει, είναι να καθιστά σαφές ότι οι θέσεις μας εδράζονται στη διεθνή νομιμότητα, ότι με αποφασιστικότητα είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τη σταθερότητα στην περιοχή και τη διεθνή νομιμότητα, αλλά, βεβαίως, και ανυποχώρητοι στην εθνική μας κυριαρχία και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, επιδιώκοντας πάντοτε διαύλους επικοινωνίας, αλλά μένοντας μακριά από μια παράλογη αντιπαράθεση, που εδράζεται στην επιδίωξη της Τουρκίας να φτιάξει κάποιες δικές της κατασκευές. Δεν είναι η πρώτη φορά που το επιχειρεί η Τουρκία αυτό. Πράγματι η ένταση έχει ανέβει το τελευταίο διάστημα, αλλά καμία κατασκευή δεν μπορεί να σταθεί ούτε απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο ούτε απέναντι στην πραγματικότητα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί  από την Ιστορία και από αυτά που πραγματικά ισχύουν.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr