Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον «ΣΚΑΪ» (9/2/2022)

Σημεία συνέντευξης στον «ΣΚΑΪ» (9/2/2022)

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα

Για τα μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που ο κόσμος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές δυσκολίες από τις ανατιμήσεις και στην ενέργεια και στην αγορά. Οι αιτίες δεν είναι εξωγενείς, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι κι εμείς, όπως κι όλος ο κόσμος, αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλες δυσκολίες. Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει με σύνεση και με ένα συγκεκριμένο μοντέλο και φιλοσοφία πολιτικής να αντιμετωπίσει αυτές τις δυσκολίες. Με πολιτικές που συνεχίζουν να αυξάνουν το εισόδημα, με πολιτικές στοχευμένης στήριξης των πιο ευάλωτων, αλλά και ευρύτερων στρωμάτων. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι σημερινές ανακοινώσεις του κ. Σκρέκα. Άλλα 350 εκατομμύρια για το Φεβρουάριο για το ηλεκτρικό ρεύμα, για το φυσικό αέριο στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Επιπλέον, είχαμε την ανακοίνωση για τον ΕΝΦΙΑ, έχουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα γίνει το Μάιο, γενναία ενίσχυση του εισοδήματος και αυτή, αλλά και πολιτικές ελέγχου και εποπτείας της αγοράς.

Η ένταση του φαινομένου είναι πάρα πολύ μεγάλη. Κάνουμε πολλά πράγματα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, έχοντας κατά νου το σύνολο της εξίσωσης που πρέπει να ακολουθήσουμε. Ποια είναι η εξίσωση; Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε τη σταθερότητα της οικονομίας και την πορεία της χώρας, μια πορεία που μας επιτρέπει να προσελκύουμε επενδύσεις, να δημιουργούνται θέσεις εργασίας, να βρίσκει ο κόσμος δουλειά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κοινωνικό μέτρο και μεγαλύτερη επιτυχία της οικονομικής μας πολιτικής από το γεγονός ότι έχουμε ρίξει την ανεργία, το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκουν δουλειά, ότι έχουμε φτάσει στο μεγαλύτερο ρυθμό εργαζομένων από το 2010.

Σου λέει κάποιος γιατί δεν μειώνεις τον φόρο, τον Φ.Π.Α. ή τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για να πέσει κάπου η τιμή σε κάποια προϊόντα; Η απάντηση είναι ότι αυτός που πρέπει να πάρει την απόφαση, οφείλει να ζυγίσει πολλές παραμέτρους του συγκεκριμένου ζητήματος. Αφενός τα περιθώρια να εκτελέσουμε τον Προϋπολογισμό μας, όπως πρέπει, για να μη διακινδυνεύσουμε την πορεία της χώρας και επανέλθουμε σε φιλοσοφίες και σε λογικές άλλων εποχών, που μας έβαλαν σε μεγάλες περιπέτειες, δεν είναι τέτοια που επιτρέπουν να σκεφτούμε αυτού του είδους τις παρεμβάσεις τώρα. Και αφετέρου είναι και αμφίβολο το κατά πόσο θα είχαν ουσιαστικό αποτύπωμα στην τσέπη του καταναλωτή.

Η σωστή εκτέλεση του Προϋπολογισμού είναι μια βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, που δεν αφορά μόνο εμάς εδώ στη χώρα, αφορά και την οπτική του πώς βλέπουν τη χώρα και απέξω.

Πρώτον, θα δίναμε λάθος σήμα. Δεύτερον, είναι πολύ ισχυρή η πιθανότητα η κίνηση αυτή, που θα στερούσε σημαντικό κομμάτι εσόδων από τον κρατικό Προϋπολογισμό, να μην είχε το αντίστοιχο και ανάλογο αποτύπωμα που θέλει ο κόσμος.  Δεν θα σήμαινε αυτόματα ότι θα πληρώναμε πολύ φθηνότερα τα είδη στα σούπερ-μάρκετ ή πολύ φθηνότερα ακόμα και τη βενζίνη. Διότι το ότι μειώνεις το Φ.Π.Α., δεν σημαίνει ότι οι αλυσίδες ή οι εταιρίες αυτόματα θα ρίξουν τις τιμές τους και θα εισπράξει το όφελος ο καταναλωτής. Δεν υπάρχει κανένας τέτοιος αυτόματος μηχανισμός.

Οφείλουμε, προφανώς, να μην καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Να εξαντλούμε κάθε δυνατότητα που έχουμε, να στεκόμαστε στο πλευρό όλων, αλλά ταυτόχρονα να μη θέτουμε σε κίνδυνο την προοπτική της χώρας, την αναπτυξιακή της προοπτική, τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και την αξιοπιστία που έχουμε χτίσει. Μια αξιοπιστία, η οποία, παρά τις κρίσεις που αντιμετωπίζουμε, αποδίδει καρπούς. Γι’ αυτό έρχονται στην Ελλάδα κολοσσοί, γι’ αυτό δημιουργούνται θέσεις εργασίας, γι’ αυτό έχουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχουμε.

Για τις εκλογές και τον εκλογικό νόμο

Οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Η Κυβέρνηση προχωρά και με τις επιτυχίες της και με λιγότερο πετυχημένες ή άστοχες παρεμβάσεις. Έχει το θάρρος και το ειδικό πολιτικό και ηθικό βάρος να εντοπίζει και να αναγνωρίζει τις αδυναμίες, να διορθώνεται και να παράγει αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και όταν θα γίνουν οι εκλογές στο χρόνο τους και στην ώρα τους, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, θα κερδηθούν από τη Νέα Δημοκρατία.

Η Κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην υλοποίηση του κυβερνητικού και μεταρρυθμιστικού έργου, στην αντιμετώπιση των αναγκών και των προβλημάτων που έχουν οι πολίτες και στις προκλήσεις που έρχονται από το μέλλον. Εκεί είμαστε προσηλωμένοι. Αυτή είναι η δουλειά μας, να κάνουμε πολιτική που παράγει πράξεις και αποτελέσματα για τους πολλούς.

Για την παραίτηση του κ. Λιβανού

Η αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών στην Ηλεία το 2007 δεν έγινε μ’ αυτόν τον απαράδεκτο, τον εξοργιστικό τρόπο που περιέγραψε ο κ. Δούκας στην περιβόητη συνάντηση. Ό,τι έγινε τότε, έγινε με τον τρόπο που λειτουργούν τέτοιου είδους εργαλεία που έχουν βελτιωθεί πολύ στην πορεία του χρόνου. Ενισχύσεις δόθηκαν μέσα από τις τράπεζες και  με χρήματα που είχαν καταθέσει ιδιώτες. Υπήρξαν ελεγκτικοί μηχανισμοί και υπήρξε κόσμος που γύρισε λεφτά πίσω.

Ήταν σχόλια καθ’ υπερβολή, σε μία πάρα πάρα πολύ ατυχή προσέγγιση, που δεν έχει καμία σχέση ούτε με την αληθινή ιστορία, το πώς έγιναν τα γεγονότα στην Ηλεία, αλλά ούτε και με την αισθητική και τον τρόπο που η Παράταξη διαχρονικά προσεγγίζει τέτοιου είδους ζητήματα.

Ήταν μια άστοχη και ατυχής προσέγγιση και αντιμετώπιση από την πλευρά του κ. Λιβανού. Η άμεση αντίδραση του Πρωθυπουργού,  αναδεικνύει ότι στα ζητήματα αυτά, δεν χωρούν εκπτώσεις, ούτε μπορούμε να επιτρέπουμε τέτοιου είδους αντιδράσεις. Αντιδράσεις ασέβειας απέναντι σε ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους σ’ εκείνες τις τραγικές πυρκαγιές και δεν έχουν καμία σχέση με το αξιακό πλαίσιο της Παράταξης. Άλλωστε, και ο κ. Λιβανός με την  παραίτησή του αναγνώρισε τη λαθεμένη αντίδρασή του. Ζητήθηκε η παραίτηση και κατατέθηκε. Ο ίδιος ο κ. Λιβανός αναγνώρισε ότι η αντίδρασή του δεν ήταν αυτή που έπρεπε.

Η Κυβέρνηση είναι πάρα πολύ καθαρή στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επικοινωνούν ή να τοποθετούνται τα στελέχη της σε ζητήματα τόσο σοβαρά. Αν κάτι μας διαφοροποιεί σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ -και αν έχουν μπερδευτεί στον ΣΥΡΙΖΑ- είναι γιατί δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους αντιδράσεις.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr