Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στoν ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989» (10/11/2020)

Σημεία συνέντευξης στoν ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989» (10/11/2020)

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στoν ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989» και τους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο

Για τον κορονοϊό

Η περίοδος  με το δεύτερο lockdown δεν είναι ίδια με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ο μέσος όρος των μηνυμάτων που χρησιμοποίησαν οι πολίτες σε όλη την Επικράτεια στην πρώτη φάση του lockdown ήταν 2,6 εκατομμύρια. Τώρα, αρκετοί από τους μεγαλύτερους συμπολίτες μας έχουν εξοικειωθεί με την τεχνολογία και χρησιμοποιούν πιο εύκολα το sms παρά το έντυπο μετακίνησης. Επιπλέον υπάρχει και μια πολύ μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας που μετακινούνται για να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο. Είναι περίπου 650.000 μαθητές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Άρα, περιμένουμε πάνω από 3 εκατομμύρια μηνύματα sms για μετακινήσεις. Θέλουμε να βλέπουμε νούμερα αρκετά πιο κάτω, από τα 4 εκατομμύρια. Διαφορετικά σημαίνει ότι υπάρχει ίσως μια υπερβολική χαλάρωση ή κάποια υπερβολική μετακίνηση, που δεν δικαιολογείται για τους έξι λόγους που επιτρέπεται η μετακίνηση.

Η κόπωση είναι και ένας από τους λόγους που φτάσαμε στην ανάγκη για ένα δεύτερο lockdown. Υπήρξε χαλάρωση και εφησυχασμός, που όσο περνούσε ο καιρός και τα αποτελέσματα στη χώρα μας ήταν τόσο θετικά, οδηγούσε στην νοοτροπία «εντάξει, μπορεί να μην τηρούμε κατά γράμμα τις συστάσεις των ειδικών». Αυτό ήταν το λάθος. Ένα μαζικό λάθος εφησυχασμού και χαλάρωσης, που μας οδήγησε σ’ αυτή την κατάσταση. Γι’ αυτό, η κόπωση συνυπολογίζεται στα μέτρα που λαμβάνουμε.

Το Σαββατοκύριακο, είχαμε 181.138 ελέγχους στους οποίους εντοπίστηκαν περίπου 3.000 παραβάσεις. Είναι πραγματικά πάρα πολλά τα συνεργεία και τα μπλόκα

Για τα εμβόλια

Από την αρχή η Ελλάδα συμμετέχει σε όλα τα φόρα που χρειάζεται για την προμήθεια του εμβολίου. Η  Ε.Ε. έχει συνάψει συμβόλαια προαγοράς με την AstraZeneca και με άλλες εταιρείες. Είμαστε σε επικοινωνία με την Pfizer και απευθείας και μέσω της Ε.Ε.. Έχουν εξασφαλιστεί  αρκετά εκατομμύρια εμβόλια που μπορούν να γίνουν στο πρώτο τρίμηνο του 2021. 

Είναι τέσσερις οι εταιρείες με τις οποίες είμαστε σε επικοινωνία όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Υπάρχουν συμβόλαια προαγοράς. Μόνο από την AstraZeneca και από την Pfizer έχουμε εξασφαλίσει δόσεις που μπορούν να καλύψουν  περίπου τον μισό πληθυσμό της χώρας για αρκετό διάστημα μέσα στο 2021 μέχρι τον Μάρτιο-Απρίλιο. Σημασία έχει πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο για να αρχίσει ο εμβολιασμός. Υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική εμβολιασμού: Ποιοι ξεκινούν πρώτα τον εμβολιασμό, ποιοι ακολουθούν και ποιο είναι το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θέλουμε να εμβολιάσουμε ένα ικανό ποσοστό πληθυσμού, ώστε να αποκτηθεί μια ικανοποιητική ανοσία. Το υγειονομικό προσωπικό θα είναι στις πρώτες ομάδες που θα εμβολιαστούν.

Η στρατηγική για τον εμβολιασμό περιλαμβάνει όμως και θέματα logistics, όπως η μεταφορά των εμβολίων σε ικανοποιητική θερμοκρασία, για να μην υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο. Είναι άλλα τα χαρακτηριστικά του εμβολίου της Pfizer και άλλα τα χαρακτηριστικά, για παράδειγμα, της AstraZeneca. Όλα αυτά τα συνεκτιμούν οι επιστήμονές μας.

Η Pfizer ήδη έχει ξεκινήσει επένδυση στη Θεσσαλονίκη και θα επεκτείνει την παρουσία της στην Ελλάδα. Έχουμε όλα τα χαρακτηριστικά για να προσελκύσουμε τέτοιες επενδύσεις: ανταγωνιστική οικονομία, σοβαρή προοπτική ισχυρής ανάκαμψης από το 2021, καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας.

Για τα τεστ

Το ζήτημα των τεστ έχει απασχολήσει όλο τον κόσμο, όχι μόνο την Ελλάδα. Δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, κατ’ αρχάς, για να γίνουν τεστ σε όλους. Αν όλοι ήθελαν να κάνουν τεστ σήμερα, δεν θα ήταν εφικτό, ούτε στην Ευρώπη ούτε στην Ελλάδα. Άρα, έχουμε ένα θέμα διαθεσιμότητας. Αυτό είναι το πρώτο θέμα. Το δεύτερο είναι αν πρέπει να γίνονται και πού τα τεστ. Όταν έχουμε ένα καθεστώς lockdown, όπως αυτό που έχουμε τώρα, η στρατηγική των τεστ αλλάζει. Δεν γίνονται μαζικά τεστ όπως γίνονταν πριν στις πλατείες, αλλά εκεί που χρειάζεται για να εντοπίσουμε την επιδημιολογική κατάσταση. Όπου υπάρχουν εστίες διασποράς, παρεμβαίνει ο ΕΟΔΥ.

Για το Σύστημα Υγείας

Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πηγή ανησυχίας και κινδύνου. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Εδώ και πολλές ημέρες φαινόταν ότι θα είχαμε διασπορά στους όμορους Νομούς. Πράγμα που δυστυχώς έγινε και υπάρχει μια μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη, με τις Μ.Ε.Θ. να πιέζονται. Σήμερα το απόγευμα στις 6:00, ο Υπουργός κ. Κικίλιας θα δώσει στη δημοσιότητα όλο το σχέδιο ενίσχυσης προκειμένου να έχουμε μια ομαλή μετάβαση στην κορύφωση των εισαγωγών σε Μ.Ε.Θ., που αναμένουμε αυτή την εβδομάδα.

Για την τηλεκπαίδευση

Είναι ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό, το οποίο οφειλόταν στην πλατφόρμα της εταιρείας που χειρίζεται το σύστημα Webex, το οποίο έχει υιοθετηθεί από το Υπουργείο Παιδείας για την τηλεκπαίδευση των μαθητών μας. Το πρόβλημα αυτό παρουσιάστηκε σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Επομένως, δεν ήταν ένα θέμα εθνικό, του Υπουργείου Παιδείας ή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ήταν ένα θέμα πανευρωπαϊκό της εταιρείας. Αυτό αντιμετωπίστηκε. Σήμερα από το πρωί υπάρχουν πάνω από 37.000 ψηφιακές τάξεις σε λειτουργία. Υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα, που θα αντιμετωπιστούν οριστικά το βράδυ με κάποιες αλλαγές και αναβαθμίσεις που θα κάνει η εταιρεία, όπως έχει ανακοινώσει.

Για τον Παύλο Πολάκη

Πραγματικά δεν υπάρχει κανένα άλλοθι για κανέναν λόγο σε κανένα δημόσιο πρόσωπο, ιδίως όταν αυτό έχει χρηματίσει αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, -και αν ήταν αλλιώς το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουλίου θα μπορούσε να είναι και σήμερα Υπουργός Υγείας- να παρανομεί ο ίδιος και να παρακινεί και τον κόσμο να παρανομήσει. Είναι απαράδεκτο. Και την ευθύνη την φέρει ο κ. Τσίπρας που τον κάλυψε χθες.

Ο κ. Πολάκης έκανε μία ανάρτηση χθες, που διαφήμιζε την παρανομία του και κάλεσε τον κόσμο να παρανομήσει. Έχουμε μια συμπεριφορά που είναι καταδικαστέα, είναι απαράδεκτη, όταν ο κόσμος μπορεί να πληρώνει πρόστιμο να βλέπει τον κ. Πολάκη να προκαλεί με αυτό τον τρόπο. Και θα έπρεπε ο κ. Τσίπρας να τον αποδοκιμάσει ξεκάθαρα και να τον διαγράψει χθες. Και δεν το έκανε. Είπε ότι είναι καλή η παρανομία, είναι κακό που βγήκε προς τα έξω. Είναι δυνατόν;

Δημόσιο πρόσωπο, πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, είναι απαράδεκτο να παρανομεί ο ίδιος και να καλεί πολίτες σε παρανομία. Και είναι επίσης απαράδεκτο και πολιτικά καταδικαστέο και πραγματικά εξοργιστικό για τους πολίτες, που στη συντριπτική πλειοψηφία ακολουθούν τα μέτρα των ειδικών, να βλέπουν τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να καλύπτει αυτή τη συμπεριφορά. Έπρεπε να τον είχε διαγράψει ήδη χθες.

Μια τρανταχτή παρανομία σε μια πρωτοφανή κατάσταση. Είναι απαράδεκτο, όταν αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση που έχουν συναντήσει οι κοινωνίες τα τελευταία 100 χρόνια, να έχουμε αυτές τις συμπεριφορές και μάλιστα κάποιος να τις επικροτεί με την ανοχή του.

Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο. Κάποιος ο οποίος είναι βουλευτής δεν μπορεί να καταπατά τον όρκο που έχει δώσει  «να φυλάττει το Σύνταγμα και τους νόμους», και την ίδια στιγμή να παρακινεί τους πολίτες σε παρανομία. Είναι πραγματικά απαράδεκτο και θα έπρεπε ο κ. Τσίπρας, έστω και τώρα, να καταλάβει το λάθος που έχει κάνει και να τον διαγράψει.

 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr