Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 FM

Σημεία συνέντευξης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 FM

Σημεία Συνέντευξης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 FM με τους Δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο

 

Για τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Η κεντρική φιλοσοφία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να νομοθετεί, όχι με κλειστές πόρτες και χωρίς να ακούει τα αιτήματα των φορέων και της κοινωνίας, ώστε να έχουμε στο τέλος ένα αποτέλεσμα το οποίο να είναι σωστό και εναρμονισμένο και με αυτά τα οποία πραγματικά πρέπει να εντάξουμε. Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία το φορολογικό νομοσχέδιο και δεν υπάρχει διάθεση παρέκκλισης από την κεντρική του φιλοσοφία. Και, μάλιστα, περιλαμβάνει μια σειρά από παρεμβάσεις, περισσότερο συζητείται αυτή για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και οι υπόλοιπες είναι πολύ σημαντικές. Το νομοσχέδιο αυτό συνολικά έχει έναν πολύ φιλόδοξο στόχο, μέσα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, πάνω από τρία δισεκατομμύρια. Είναι μια σειρά από παρεμβάσεις. Πολύ μεγάλη αυστηροποίηση των προστίμων για χρήση μετρητών, μεταβίβαση ακινήτων μόνο με ηλεκτρονικό χρήμα, αλλαγές στα Airbnb. Σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Μια σειρά, από παρεμβάσεις, μία εκ των οποίων είναι και ένα δικαιότερη σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Πηγαίνω στο επίμαχο. Το επίμαχο, επειδή είμαι και ελεύθερος επαγγελματίας και εγώ, όπως και πολλοί άλλοι, έχουμε περάσει όλες τις δυσκολίες, το πρώτο πράγμα που δεν θέλουμε να γίνει είναι ένα τσουβάλιασμα και μια στοχοποίηση. Ξεκινάμε, όμως, από μια παραδοχή που συμφωνούμε νομίζω όλοι. Δεν γίνεται το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα και μάλιστα το 50% εξ αυτών να δηλώνει ζημιές. Αυτό το 71% δεν σημαίνει ότι είναι όλοι φοροφυγάδες και γι΄ αυτό και δεν είναι οριζόντια η παρέμβαση. Σε αυτό το 71%, είναι ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης με δέκα εργαζόμενους, φερ΄ ειπείν, που παίρνουν τον κατώτατο μισθό και αυτός δηλώνει έσοδα κάτω από τους εργαζομένους του, αυτό δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συνεχίσει να υφίσταται. Σε αυτό το 71%, όμως, είναι και ένας νέος ελεύθερος επαγγελματίας, ο οποίος εξαιρείται για τρία έως πέντε χρόνια, τρία συνολικά, πέντε με μια μεγάλη έκπτωση. Είναι και κάποιος που δουλεύει με μπλοκάκι και μέχρι δύο εργοδότες αποκλειστικά σε αυτούς και εξαιρείται. Γι΄ αυτό τον λόγο, λοιπόν, και για όλα τα υπόλοιπα, τα οποία εμείς θα συζητήσουμε, και εκεί θα είναι η συζήτηση, δηλαδή σημειακές παρεμβάσεις για να μην αδικηθεί κάποιος και μπει σε αυτή την κατηγορί. Δεν είναι οριζόντια η παρέμβαση. Ο στόχος ποιος είναι; Ο στόχος είναι να αποκατασταθεί, στο μεγαλύτερο δυνατό, μια φορολογική δικαιοσύνη.

Θεωρώ ότι είναι επί της αρχής μια πολύ δίκαιη παρέμβαση και σε καμία περίπτωση δεν έχει λογική αύξησης φόρων. Ούτε κάποιος φορολογικός συντελεστής αυξάνεται, ούτε θέλουμε να βάλουμε απέναντι τον ελεύθερο επαγγελματία, γιατί πάρα πολύ απλά αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι πέρασε πάρα πολύ δύσκολα, όπως και πολλοί άλλοι, το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, σε μια Ελλάδα που για πάρα πολλά χρόνια το μόνο που έκανε ήταν να βάζει φόρους. Και το έχουμε δείξει και στην πράξη. Έχουμε μειώσει και καταργήσει πάνω από 50 φορολογικούς συντελεστές.

Για την πορεία της οικονομίας και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Τον πήχη για εμάς τον βάζουν τα προβλήματα των πολιτών. Εμείς δεν θα πούμε ότι η οικονομία ίπταται. Εμείς θα πούμε ότι η οικονομία της χώρας μας αναπτύσσεται και ακολουθεί μια πάρα πολύ σημαντική θετική πορεία, αντίστροφη από ό,τι είχε με την προηγούμενη Κυβέρνηση. Αλλά, προφανώς, αυτό δεν θα μπορούσε να είναι αντικείμενο πανηγυρισμών. Γιατί πάρα πολύ απλά, όπως σωστά λέτε, υπάρχουν τα προβλήματα της καθημερινότητας, οι εισαγόμενες κρίσεις, με κυριότερη -όχι μοναδική, αλλά κυριότερη- την ακρίβεια που είναι και δικό μας προφανώς πρόβλημα και στη χώρα μας ως εισαγόμενη πληθωριστική κρίση. Τι κάνουμε;

Τρεις είναι οι κατηγορίες των παρεμβάσεων: Αύξηση εισοδημάτων. Δείτε τον πίνακα της ΕΛΣΤΑΤ πριν από δύο εβδομάδες. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων, μετά από φόρους και υποχρεώσεις, αυξήθηκε κατά 7,5%. Πώς το κάνουμε αυτό; Αυξήσεις μισθών δημοσίων υπαλλήλων, αυξήσεις συντάξεων, νέα αύξηση κατώτατου μισθού σε λίγους μήνες, όλες οι παρεμβάσεις που κάνουμε, αύξηση του αφορολόγητου, για να μην κουράσω.

Δεύτερος πυλώνας πολιτικής, οι στοχευμένες παρεμβάσεις. Τα χρήματα τα οποία δίνονται σε 2,3 εκατομμύρια πολίτες, η αύξηση του εγγυημένου εισοδήματος, το καλάθι του νοικοκυριού, η σταθερά μειωμένη τιμή, τουλάχιστον 5%, και όλα τα υπόλοιπα.

Και τρίτος πυλώνας παρεμβάσεων κατά της ακρίβειας, είναι η εντατικοποίηση των προστίμων. Μια λέξη άγνωστη την περίοδο 2015-2019. Φέτος, μόνο έχουν επιβληθεί πάνω από 8.000.000 ευρώ πρόστιμα, 20.000 έλεγχοι, 1.500 πρόστιμα, τα οποία πρόστιμα οδηγούν σε μειώσεις τιμών στα ίδια προϊόντα μέχρι και 25%. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Για τα προβλήματα της καθημερινότητας

Αυτό το οποίο είπαμε και ενόψει των εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου και συνεχίζουμε και το λέμε, όσο σημαντικό και τιμητικό και αν ήταν το αποτέλεσμα -το λέγαμε και εκ των προτέρων, το λέμε και εκ των υστέρων- δεν σημαίνει ότι σβήστηκαν τα προβλήματα ή εξαφανίστηκαν ή ως δια μαγείας έχουν λυθεί όλα. Σε καμία περίπτωση. Είμαστε αντιμέτωποι και με τα προβλήματα της καθημερινότητας και με χρόνιες παθογένειες και στην υγεία και στον κρατικό μηχανισμό. Προσπαθούμε, μέρα με τη μέρα, εφαρμόζοντας το πρόγραμμά μας, να απαντάμε σε αυτά τα προβλήματα. Στην υγεία, για παράδειγμα, που αναφερθήκατε, προχωρούν 6.500 διορισμοί, ανακαινίσεις νοσοκομείων, μια ενιαία λίστα χειρουργείων, όλες οι παρεμβάσεις που γίνονται για το ΕΚΑΒ. Για παράδειγμα, οι καλοκαιρινές παρεμβάσεις για το ΕΚΑΒ απέδωσαν. Μειώθηκαν πάρα πολύ οι χρόνοι αναμονής, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις και γίνονται και άλλες παρεμβάσεις. Και αν δει κανείς σήμερα την ομιλία του Πρωθυπουργού, είναι μια ομιλία που ξεκίνησε, λέγοντας ότι «είμαι ο τελευταίος που θα δηλώσει ικανοποιημένος από την όλη διαχείριση». Όμως, είπε συγκεκριμένα πράγματα, 120 εκατομμύρια ευρώ σε 33.000 νοικοκυριά, 25 καινούργια σχολεία, 119 εκατομμύρια ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, περισσότερα drones, περισσότερο προσωπικό. Και αυτή είναι και η διαφορά μας. Εμείς, παραδεχόμενοι τα λάθη μας, παραδεχόμενοι αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε καλύτερα, στο τέλος της ημέρας αναφέρουμε παραδοτέα.

Για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Νομίζω ότι οι τελευταίοι που μπορούμε να κατηγορηθούμε, ειδικά μετά τα τελευταία χρόνια διακυβέρνησης, λίγο περισσότερα από τέσσερα χρόνια, για λογική μηδενισμού και καμία διάθεση συνεννόησης, είμαστε εμείς. Και νομίζω αυτό έχει φανεί στην πράξη. Δυστυχώς, η αντιπολίτευση διάλεξε τα τελευταία χρόνια τον δρόμο της σφοδρής μηδενιστικής σύγκρουσης με πολύ έντονα στοιχεία λαϊκισμού. Και αυτό πώς αποτυπώνεται; Αποτυπώνεται από τις μετρήσεις στις οποίες αναφέρεστε. Εμείς βλέπουμε, με ικανοποίηση μεν, αλλά χωρίς εφησυχασμό, γιατί κρινόμαστε καθημερινά και σε καμία περίπτωση τα πράγματα δεν είναι ιδανικά, ότι μετά από τόσα προβλήματα, εισαγόμενες κρίσεις, προβλήματα καθημερινότητας και στις μετρήσεις, έχουμε με αναγωγή περίπου το ποσοστό των εκλογών. Αυτό σημαίνει ότι τα λύσαμε όλα, ότι τα κάναμε όλα καλά; Σε καμία περίπτωση. Σημαίνει ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν μία προσπάθεια και ζητούν περισσότερο. Από την άλλη, χωρίς να  υποτιμούμε κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης, βλέπουμε μία εναλλαγή, έστω δημοσκοπική, που την παρατηρούμε και όλα έχουν τη σημασία τους, όμως κάνετε ένα άθροισμα των ποσοστών της αντιπολίτευσης το 2019 και κάνετε ένα αντίστοιχο άθροισμα, είτε στις εκλογές του 2023, είτε στις δημοσκοπήσεις. Ξέρετε ποιο είναι το συμπέρασμα, αν κάνετε αυτήν την άσκηση; Το συμπέρασμα είναι αυτό που λέγαμε πριν από λίγο. Έχω μια Κυβέρνηση με μια συγκεκριμένη πρόταση και ένα πρόγραμμα το οποίο προσπαθεί να εφαρμόσει, με την αυτοκριτική την οποία κάνει, και έχουμε μία αντιπολίτευση η οποία δεν έχει αντιπρόταση σε οποιοδήποτε ζήτημα. Απλά, ακούμε, κατά κανόνα, κραυγές. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, εγώ θεωρώ ότι δεν οδηγεί πουθενά, δεν κάνει καλό σε κανέναν, αλλά προφανώς δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι θα το λύσουμε, εμείς πάνω απ’ όλα θα λύσουμε τα δικά μας προβλήματα, το πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμόσουμε, τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να προχωρήσουμε σε αυτήν τη λογική.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr