Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στο δελτίο ειδήσεων του «Alpha» (3/4/2021)

Σημεία συνέντευξης στο δελτίο ειδήσεων του «Alpha» (3/4/2021)

Σημεία συνέντευξης της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη στo δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha» και το δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ

Για την απόπειρα της Τουρκίας να προωθήσει παράνομους μετανάστες στα ελληνικά σύνορα

Δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Συστηματικά το τουρκικό Λιμενικό δεν κάνει τη δουλειά του. Δουλειά του δεν είναι να κάνει τον τροχονόμο και να προωθεί παράνομους μετανάστες στα ελληνικά σύνορα. Το ελληνικό Λιμενικό κάνει, όμως, τη δουλειά του όπως πρέπει. Έχουμε τη δυνατότητα να σταματάμε αυτά τα περιστατικά. Το δείξαμε και πέρυσι στον Έβρο, στα χερσαία σύνορα. Και, προφανώς, θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε, αυτό που πρέπει να κάνουμε και ό,τι χρειαστεί. Προφανώς, αυτό είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο τα ελληνικά σύνορα, είναι ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό ζήτημα. Διότι με αυτή τη συμπεριφορά η Τουρκία παραβιάζει σαφώς την Κοινή Δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την οποία οφείλει να σταματάει τις παράνομες ροές και όχι βέβαια να προβαίνει σε αυτές τις πρακτικές.

Για τον διάλογο με την Τουρκία

Μιλάμε και θέλουμε να μιλάμε και πρέπει να μιλάμε με την Τουρκία, ακόμη και αν υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα. Προφανώς, θέλουμε τη συνεργασία. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία και στο μεταναστευτικό. Προκλητικές ενέργειες και επιθετικές δηλώσεις δεν βοηθούν στην εμπέδωση του θετικού κλίματος που χρειάζεται. Υπάρχουν τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν τη συμπεριφορά της Τουρκίας, όχι μόνο την προηγούμενη, αλλά στο διηνεκές. Στο τέλος του δρόμου μπορεί να υπάρξει θετική ατζέντα, μπορεί να υπάρξει όμως και ακριβώς το αντίστροφο, καθώς όλες οι αποφάσεις είναι υπό την αίρεση της συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Για την αναπροσαρμογή στο μείγμα των μέτρων

Αυτή η νέα αναπροσαρμογή στα μέτρα έχει στόχο να ανακουφίσει τους πολίτες από την κόπωση, με δραστηριότητες που δεν θα προκαλέσουν επιδημιολογική επιβάρυνση.

Στόχος είναι να μην ξανακλείσουν τα καταστήματα.  Γι’ αυτό και η αναπροσαρμογή αυτή είναι μείγμα που δεν θα έχει επιδημιολογική επιβάρυνση. Εξαρτάται, όμως, από όλους εμάς. Οι καταστηματάρχες είχαν τηρήσει τα μέτρα όσο ήταν ανοιχτό το λιανεμπόριο και λειτούργησαν με πολύ σωστό τρόπο. Το ίδιο πιστεύουμε  ότι θα γίνει και τώρα.

Τα κρούσματα δεν είναι ο μόνος δείκτης με τον οποίο μετριέται η εξέλιξη της πανδημίας. Είναι πολλοί οι δείκτες που κοιτούν οι ειδικοί. Αφορούν τις εισαγωγές και τα εξιτήρια στα νοσοκομεία, τους διασωληνομένους και προφανώς τους θανάτους συμπολιτών μας. Δεν πρέπει όμως να μένουμε στην εικόνα της στιγμής. Πρέπει να μένουμε στην μεγάλη εικόνα. Είμαστε σε αυτό το κύμα αυτή την στιγμή, θα το ξεπεράσουμε και δεν πρέπει να κάνουμε  απλοϊκές εκτιμήσεις. Δεν μιλάμε για ανοίγματα ούτε για χαλάρωση των μέτρων. Μιλάμε για βαλβίδες αποσυμπίεσης, για τρόπους που θα βοηθήσουν στην καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα.

Για την εστίαση

Το άνοιγμα της εστίασης θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας. Φαίνεται ότι είναι πιθανότερο το μετά Πάσχα, παρά το πριν, αλλά αυτό θα το δούμε στην πορεία.

 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr