Τρέχων Άρθρο
Δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη του Τύπου και των δημοσιογράφων

Δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη του Τύπου και των δημοσιογράφων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται τώρα πρόταση για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ όσον αφορά τους συντελεστές του φόρου προστιθέμενης αξίας που εφαρμόζονται σε βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, ώστε να επιτρέψει στα κράτη μέλη, εάν το επιθυμούν να μειώσουν το ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά βιβλία, στις ηλεκτρονικές εφημερίδες και στα ηλεκτρονικά περιοδικά.

Όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου, η πρόταση συζητήθηκε στο ECOFIN της 13ης Ιουλίου 2018 για την μείωση του ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές εκδόσεις, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία και γι’ αυτό το λόγο θα ξανασυζητηθεί στο Συμβούλιο του Οκτωβρίου.

Σε ότι μας αφορά, η κυβέρνηση υπερασπίσθηκε σθεναρά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης τη στήριξη του παραδοσιακού Τύπου έναντι των προκλήσεων που αντιμετωπίζει στο νέο ψηφιακό περιβάλλον. Η Ελλάδα συνέβαλε καταλυτικά στην υιοθέτηση του Άρθρου 11, στην Οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία συγγενικού πνευματικού δικαιώματος για τους Εκδότες Τύπου, ώστε να μπορούν να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους έναντι των διαδικτυακών πλατφορμών. Οι ευρωπαϊκές ενώσεις Εκδοτών θα μπορούσαν να ενημερώσουν τις αντίστοιχες ελληνικές για τη στάση και την επιμονή της Ελλάδας σε αυτό το θέμα, που οδήγησε στην υιοθέτηση του Άρθρου 11 από το Συμβούλιο. Η μάχη δεν έχει ωστόσο κερδηθεί ακόμη καθώς εκκρεμεί η υιοθέτησή του από το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου απορρίφθηκε σε πρώτο στάδιο, μαζί με τα υπόλοιπα άρθρα της Οδηγίας, από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Ελλάδα ωστόσο θα συνεχίσει να καταβάλει τις ίδιες προσπάθειες για την τελική υιοθέτησή του, καθώς βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός ισχυρού, αξιόπιστου, ανεξάρτητου και ακηδεμόνευτου Τύπου, που θα διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας και στην ανάγκη του κοινού για αξιόπιστη ενημέρωση. Στην προσπάθεια καταπολέμησης των fake news είναι αναγκαία η στήριξη του παραδοσιακού Τύπου, ο οποίος παρέχει επώνυμα την πληροφόρηση και φέρει ευθύνη γι’ αυτήν.

Στο ίδιο πνεύμα η Ελλάδα πρότεινε και έχει γίνει κατ’ αρχήν αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η στήριξη της ερευνητικής δημοσιογραφίας στα συμπεράσματα του Συμβουλίου τον προσεχή Νοέμβριο. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να  παράσχει στους δημοσιογράφους τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία έναντι της πολιτικής εξουσίας και των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, ώστε να διαδραματίζουν απερίσπαστοι και χωρίς φόβο το ουσιαστικό τους λειτούργημα για την λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας. Στον αγώνα μας κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής η ερευνητική δημοσιογραφία μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο.

Υπενθυμίζουμε ότι στο πρόσφατο Εθνικό Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η λήψη μέτρων ενίσχυσης του Τύπου μέσα από την εκπόνηση ειδικών επικοινωνιακών προγραμμάτων στον εγχώριο έντυπο και στο διαδίκτυο.

Τέλος, σημειώνεται ότι έχουν ξεκινήσει οι συλλογικές διαπραγματεύσεις με την ΕΣΗΕΑ για την υπογραφή συλλογικής εργασίας για τους όρους εργασίας των δημοσιογράφων που απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο δημόσιο.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr