Τρέχων Άρθρο
Πρεμιέρα του «Λαβυρίνθου του Οκτάβιο Πας»

Πρεμιέρα του «Λαβυρίνθου του Οκτάβιο Πας»

Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας φιλοξένησε στις 8 Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες και την Πρεσβεία του Μεξικού στην Αθήνα, την κινηματογραφική πρεμιέρα στην Ελλάδα του ντοκιμαντέρ «Ο Λαβύρινθος του Οκτάβιο Πας», που είναι αφιερωμένο στον εμβληματικό Μεξικανό ποιητή, δοκιμιογράφο και νομπελίστα (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1990) Οκτάβιο Πας (1914-1998).

«Δοκιμιογράφος, ποιητής, μεταφραστής, διπλωμάτης, ο Οκτάβιο Πας είναι ένας ολοκληρωμένος διανοούμενος. Η πνευματική του απληστία τον έκανε να ασχοληθεί με πάθος με την ιστορία, την πολιτική, την ανθρωπολογία, τη φυσική, τους ανατολικούς πολιτισμούς, την τέχνη. Αυτή η πνευματική απληστία και η ακόρεστη περιέργειά του δεν θα μπορούσαν να μην τον οδηγήσουν και στην αρχαιοελληνική φιλοσοφία και λογοτεχνία, στοιχεία της οποίας συναντούμε με σταθερή συχνότητα στο έργο του», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρης Κρέτσος χαιρετίζοντας την εκδήλωση, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση και στη σχέση του Οκτάβιο Πας με την σύγχρονη ελληνική διανόηση. Με τη σειρά του ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες κ. Βίκτωρ Αντρέσκο, υπογράμμισε «το μεγαλείο του Πας ως διανοουμένου και συμβόλου του πνευματικού πολιτισμού και της διπλωματίας», ενώ ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας του Μεξικού, Φερνάντο Σαντοβάλ, υπογράμμισε την οικουμενική απήχηση και αξία του έργου του Πας, αλλά στάθηκε ιδιαίτερα στη φιλία του μεξικανού δημιουργού με τον φιλόσοφο και ιστορικό Κώστα Παπαϊωάννου και τις πνευματικές ανταλλαγές τους. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι «ο Πας του αφιέρωσε το ποίημα “París: Bactria: Skiros” («Παρίσι: Βακτρία: Σκύρος») και την συλλογή άρθρων και δοκιμίων “El ogro filantrópico” («Ο φιλανθρωπικός δράκος»), και είπε για τον Παπαϊωάννου: «Αν σε έναν άνθρωπο, από εκείνους με τους οποίους σχετίστηκα, άξιζε ποτέ να αποκαλεστεί φίλος, με την έννοια που δίναν οι αρχαίοι φιλόσοφοι σε αυτή τη λέξη, αυτός ο άνθρωπος ήταν ο Κώστας».

Την εκδήλωση, που ήταν μια πρωτοβουλία της ισπανικής πλατφόρμας Panorama Griego της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες και την Πρεσβεία του Μεξικού στην Αθήνα, τίμησαν με την παρουσία τους ο Ισπανός Πρέσβης, κ. Alfonso Lucini Mateo, ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας του Μεξικού στην Αθήνα, κ. Φερνάντο Σαντοβάλ και ο Πρόξενος της Χιλής κ. Μαρτίν Ντονόσο.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr