Τρέχων Άρθρο
Ολοκληρώθηκε το πρώτο Athens Games Festival

Ολοκληρώθηκε το πρώτο Athens Games Festival

 

Σε γιορτινό κλίμα ολοκληρώθηκε το πρώτο διεθνές φεστιβάλ Athens Games Festival, που διοργάνωσε ηΓενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, σε συνεργασία με το διεθνές επιχειρηματικό συνέδριο White Nights.

Ανεξάρτητοι game developers, επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογίας, ανώτατα στελέχη εταιρειών, εκπρόσωποι ελληνικών και ξένων οργανισμών, δώσανε το «παρών», αντάλλαξαν τεχνογνωσία, συμμετείχαν σε επαγγελματικές συναντήσεις, παρακολούθησαν workshops και ομιλίες από εκπροσώπους διεθνών εταιρειών, εγκαινιάζοντας την απαρχή ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ της βιομηχανίας, της ακαδημίας και του δημόσιου τομέα, με κοινό αίτημα την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς ψηφιακού παιχνιδιού.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συγκεντρώθηκαν στον ίδιο χώρο «ευαγγελιστές της τεχνολογίας» όπως ο Mike Hines από την Amazon, παραγωγοί παιχνιδιών όπως η Sabrina Carmona από την εταιρεία Kingπου έχει εκδώσει το γνωστό σε όλους Candy Crash Saga, εκπρόσωποι κολοσσών όπως το Facebook, η Google, η iOs, η Unity αλλά και επαγγελματίες από εταιρείες ανάπτυξης παιχνιδιών που αυτήν τη στιγμή κινούν τα νήματα της παγκόσμιας αγοράς, όπως είναι η Wargaming.

Αλλά φυσικά δεν έλειπε και η παρουσία ακαδημαϊκών και ερευνητών, οι οποίοι προσέγγισαν με διαφορετικό τρόπο την σημερινή αγορά του game industry.

Όσοι παρευρέθηκαν στις 28 & 29 Οκτωβρίου στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo Maroussi, έμαθαν για τη βιομηχανία του game industry στο Ισραήλ, επιδόθηκαν σε ασκήσεις αφηγηματολογίας από τον καθηγητή Adam Mayes, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον Paolo Pedercini από τους Molleindustria να αναπτύσσει μια ριζοσπαστική αντίληψη γύρω από τα παιχνίδια, παρακολούθησαν τον Luca Carrubba από την ομάδα Arsgames να μιλάει για ανοιχτά δεδομένα και πώς αυτά μπορούν να μετατραπούν σε παιχνίδι, ενώ οι κριτές της έκθεσης Game Art Collection μίλησαν για το επάγγελμα του artist και για τη σχέση του παιχνιδιού με την τέχνη.

Το πρώτο Athens Games Festival επιφύλασσε συγκινήσεις για τους νέους δημιουργούς παιχνιδιών. Η ελληνική ομάδα HappyLand Ent., με το παιχνίδι Prometheus And the Flames Of Life, διακρίθηκε στους προκριματικούς του διεθνούς διαγωνισμού Nordic Game Discovery Contest, που έλαβε χώρα το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017 και κέρδισε μια θέση στον τελικό που θα πραγματοποιηθεί στο Μάλμε της Σουηδίας, τον Μάϊο 2018. Ο διαγωνισμός Nordic Game Discovery Contest, ο οποίος αφορά στην ανάδειξη του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου παιχνιδιού, έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και οι διοργανωτές του δήλωσαν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από το επίπεδο των διαγωνιζόμενων.

Η HappyLand Ent όμως κατάφερε να αποσπάσει και την πρώτη θέση στο διαγωνισμό HAMAC Mobile Games Contest που διοργάνωσε σε συνεργασία με το Athens Games Festival, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ). Οι HappyLand Ent. μαζί με τους Traptics (2η θέση) και τους Gemcraft (3η θέση) θα ταξιδέψουν με την ελληνική αποστολή στη μεγαλύτερη έκθεση κινητών εφαρμογών, το  World Mobile Congress, που θα διεξαχθεί 26 Φεβρουαρίου με 1 Μαρτίου 2018 στη Βαρκελώνη.

«Το Athens Games Festival κατάφερε να αποδείξει σε όλους, ότι στην Ελλάδα έχουμε μια αναπτυσσόμενη αγορά ψηφιακών παιχνιδιών, έχουμε το ταλέντο και τη δυνατότητα να γίνουμε από χώρα κατανάλωσης ψηφιακών προϊόντων, χώρα παραγωγής ψηφιακών παιχνιδιών», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος.

«Το Athens Games Festival είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία η οποία πρόκειται να δώσει ώθηση στην βιομηχανία του game industry στην Ελλάδα. Τα video games αποτελούν έναν από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους τομείς στον κόσμο και τέτοιου τύπου events δίνουν την ευκαιρία στους developers να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να βρουν ευκαιρίες συνεργασίας και να λάβουν πληροφορίες για μια αγορά η οποία αλλάζει συνεχώς. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συνεργασία μας με το Athens Games Festival και ανυπομονούμε για το επόμενο!», δήλωση η JuliaLebedeva, επικεφαλής του White Nights Conference και διευθύντρια επιχειρηματικής ανάπτυξης  της Nevosoft.

Ο Mario Valle, συνιδρυτής και διευθύνων στέλεχος της εταιρείας Altered Ventures LLC, με έδρα στο Silicon Valley, παρουσίασε το χρηματοδοτικό του πρόγραμμα και έκανε λόγο για τη δυνατότητα χρηματοδότησης ενός video game όχι μόνο κατά τη διάρκεια ανάπτυξής του αλλά και κατά την προβολή και προώθησή του, ενώ πραγματοποίησε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με νέους δημιουργούς και νέες εταιρείες.

Το Athens Games Festival εγκαινίασε ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος ανέφερε ότι η διοργάνωση του πρώτου επιχειρηματικού φεστιβάλ για video games στην Ελλάδα  συμπίπτει χρονικά με τη ψήφιση του νόμου 4487/2017 που δίνει κίνητρα επιχορήγησης σε δημιουργούς ψηφιακών παιχνιδιών. Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι ο κλάδος του video game είναι ένας κλάδος υψηλής προστιθέμενης αξίας και ως πολιτεία οφείλουμε να τον υποστηρίζουμε. Το φεστιβάλ επισκέφθηκε και ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς, ο οποίος ξεναγήθηκε στην έκθεση, συνομίλησε με τους νέους δημιουργούς και έπαιξε τα παιχνίδια τους.

Εκθέτες, επισκέπτες, ομιλητές και κοινό ανανέωσαν το ραντεβού τους στο επόμενο Athens Games Festival!

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr