Τρέχων Άρθρο
Ολοκληρώθηκε η Διεθνής Διάσκεψη της UNESCO «ΜΜΕ & Διάκριση των Φύλων» στη Γενεύη

Ολοκληρώθηκε η Διεθνής Διάσκεψη της UNESCO «ΜΜΕ & Διάκριση των Φύλων» στη Γενεύη

 7-8 Δεκεμβρίου 2015, PalaisdeNations, Γενεύη

Περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι κυβερνητικών φορέων, οργανισμών ΜΜΕ, ΜΚΟ και ενώσεων, ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων για τα ΜΜΕ, τις γυναίκες και τους νέους από συνολικά 65 χώρες παγκοσμίως, παρευρέθησαν στη Διεθνή Διάσκεψη της UNESCOμε θέμα «ΜΜΕ & Διάκριση των Φύλων»,  στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συμμαχίας για το Φύλο και τα Μέσα (GAMAG-GlobalAllianceonMediaandGender), που πραγματοποιήθηκε  στις 7-8 Δεκεμβρίου στο PalaisdeNationsτου ΟΗΕ στη Γενεύη. Η Ελλάδα συμμετείχε ως συν-διοργανωτής της Διάσκεψης μέσω της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία εκπροσωπήθηκε από το Γενικό Γραμματέα, κ. Ελευθέριο Κρέτσο συνοδευόμενο από στελέχη της Υπηρεσίας. Την ελληνική αποστολή συνόδεψε η Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου μαζί με συνεργάτιδες του φορέα.

Στην Διάσκεψη συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της προώθησης της ισότητας των φύλων στα ΜΜΕ, αναλογικά και ψηφιακά, μέσω της επικύρωσης του Πλαισίου Διεθνούς Συνεργασίας για την Ανάπτυξη (InternationalDevelopmentCooperationFramework). Σύμφωνα με στοιχεία του GlobalMonitoringProject, οι γυναίκες εκπροσωπούνται στα ΜΜΕ σε ποσοστό 24% των γυναικών παγκοσμίως.  Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η UNESCOαναγνωρίζει περισσότερο από ποτέ, την ανάγκη χάραξης μιας κοινής στρατηγικής με τα κράτη-μέλη που θα εξαπλώνεται σε δράσεις σε περιφερειακό, τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών σε θέσεις εργασίας στα ΜΜΕ και την αρτιότερη εκπροσώπηση ή αναπαράστασή τους στα μέσα ενημέρωσης, προς την επίτευξη του στόχου «Ισότητα των Φύλων έως το έτος 2030».

Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Ελευθέριος Κρέτσος χαιρέτισε τις εργασίες της Διάσκεψης, επισημαίνοντας την ανάγκη εγχώριων συστηματικών πολιτικών και δράσεων για τα ΜΜΕ και την ισότητα των φύλων μεταξύ των εθνικών δομών, και ειδικότερα με την ΕΡΤ ΑΕ και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητα, ΚΕΘΙ. Επιπλέον, σε επίπεδο ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των νέων για τις διακρίσεις κατά των γυναικών στα ΜΜΕ, ανακοίνωσε την καινοτόμα συνεργασία με την UNESCOParis, MediaDevelopment & FreedomofExpressionSector, για τη διεξαγωγή των πρώτων, διαδικτυακών ανοικτών μαθημάτων (MOOCs) για την εκπαίδευση στα ΜΜΕ και την πληροφορία, στο πλαίσιο δράσεων οπτικοακουστικής παιδείας και Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πηγών.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κ.Ε.Θ.Ι. Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου παρέθεσε στοιχεία από μελέτες και έρευνες για θέματα φύλου και ΜΜΕ στην Ελλάδα και παρουσίασε τον σχεδιασμό του ΚΕΘΙ για το αμέσως επόμενο διάστημα, που θα ενισχύσει την οπτική του φύλου στον δημόσιο χώρο της επικοινωνίας και της ενημέρωσης.

Παρακολουθήστε την συνέντευξη τύπου για την Ελλάδα στον ΟΗΕ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr