Τρέχων Άρθρο
Οι νικητές των επιχορηγήσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσιογραφίας και το open call για νέες υποψηφιότητες

Οι νικητές των επιχορηγήσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσιογραφίας και το open call για νέες υποψηφιότητες

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας (EJC) ανακοίνωσε τους νικητές του 7ου κύκλου του προγράμματος επιχορήγησης για την Καινοτομία στη Δημοσιογραφική Κάλυψη Ζητημάτων Ανάπτυξης (Innovation in Development Reporting – IDR).

Πρόκειται για 14 δημοσιογραφικές προτάσεις που προωθούν ρεπορτάζ για αναπτυξιακά ζητήματα, τα οποία αξιοποιούν καινοτόμες αφηγήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη προς το ευρύτερο κοινό.

Συνολικά θα μοιραστούν περισσότερα από 260.000 ευρώ.

Τους τελικούς νικητές επέλεξε σε συνεδρίασή του το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του Προγράμματος (IDR Grant Programme Advisory Council), αποτελούμενο από έμπειρους επαγγελματίες της διεθνούς δημοσιογραφίας.

Οι βραβευμένες προτάσεις έχουν λάβει υποστήριξη από σημαντικά μέσα ενημέρωσης στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές άλλες.

Τα σχετικά ρεπορτάζ θίγουν πολλά ζητήματα παγκόσμιας ανάπτυξης, όπως την υφαρπαγή υδάτινων πόρων,  το ανθρώπινο κόστος και τις επιπτώσεις στη φύση από τη διάλυση πλοίων, τη συνεργασία Νότου-Νότου, τις επιπτώσεις της μείωσης του πληθυσμού των μελισσών στην τροφική αλυσίδα, και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μεταξύ των ηλικιωμένων στην Τανζανία και την Αιθιοπία.

Οι νικητές επιλέχθηκαν λόγω του «δυνατού» περιεχομένου των ιστοριών τους και των καινοτόμων «πολυ-πλατφορμικών» (multi-platform) προσεγγίσεών τους που συνδυάζουν την ερευνητική, την εμπεριστατωμένη και την εικονική δημοσιογραφία. Για να παρουσιασθούν  περίπλοκα θέματα παγκόσμιας ανάπτυξης με ελκυστικό τρόπο, τα βραβευμένα πρότζεκτς χρησιμοποιούν διαδικτυακά ντοκιμαντέρ, γραφιστική δημοσιογραφία, στοιχεία σχεδιασμού βιντεοπαιχνιδιών, πανοραμικά βίντεο 360 μοιρών, εικονική πραγματικότητα, κ.λπ.  Η Συμβουλευτική Επιτροπή χαιρέτισε την πολύ-πλατφορμική προσέγγιση που παρουσίασαν πολλοί αιτούντες, καθώς αυτή μεγεθύνει την προβολή και τον αντίκτυπο των ιστοριών τους.

«Με αυτόν τον κύκλο επιχορηγήσεων έχουμε φτάσει το ορόσημο των εκατό χρηματοδοτούμενων προτάσεων. Είναι αισιόδοξο  ότι οι επιχορηγούμενοι, πέρα​​από τον αυξανόμενο αριθμό τους,  σημειώνουν ορατή πρόοδο στο επίπεδο της ποιότητας και της καινοτομίας των ιστοριών τους, επιτυγχάνοντας ολοένα μεγαλύτερη επιρροή», είπε ο Διευθυντής τουECJ, Wilfried Ruetten.

Οι νικητές αυτού του κύκλου θα συμμετέχουν σε διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο στις 9 και 10 Ιουνίου, στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, όπου θα γνωριστούν με λοιπούς επιχορηγούμενους και θα επιμορφωθούν από υψηλού επιπέδου επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης. Εκεί θα δουλέψουν την ανάπτυξη των ιστοριών τους, θα μάθουν περί τεχνικών μόχλευσης πολυμεσικών αφηγήσεων  και θα αναπτύξουν στρατηγικές δημοσίευσης  για τη καλύτερη δυνατή δημόσια απήχηση.

Η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για τον έβδομο κύκλο έγινε μεταξύ 10 Σεπτεμβρίου 2015 και 2 Μαρτίου 2016, και υποβλήθηκαν συνολικά 199 αιτήσεις.

Οι βραβευμένες προτάσεις είναι διαθέσιμες εδώ.

Οι δημοσιογράφοι και οι οργανισμοί ΜΜΕ που ενδιαφέρονται να προσπεράσουν τα στερεότυπα της δημοσιογραφίας για τα ζητήματα παγκόσμιας ανάπτυξης, μπορούν να υποβάλουν τις δημιουργικές ιδέες τους στον επερχόμενο όγδοο κύκλο των αιτήσεων. Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης  λήγει στις 7 Σεπτεμβρίου, 2016. Για τυχόν ερωτήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποταθούν στον οδηγό ανταπαντήσεων εδώ ή μέσω email στο info@journalismgrants.org.

Σημείωση για τους Αρχισυντάκτες:

Το Πρόγραμμα Επιχορήγησης για την Καινοτομία στη Δημοσιογραφική Κάλυψη Ζητημάτων Ανάπτυξης  (Innovation in Development Reporting Grant Programme ) ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2013 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας (EJC), με την υποστήριξη του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να επιβραβεύσει την ποιότητα της δημοσιογραφίας και να προωθήσει μια νέα και διακριτή ατζέντα για την κάλυψη των ζητημάτων ανάπτυξης, μέσω της χρηματοδότησης καινοτόμων προτάσεων μεγάλης απήχησης και προβολής. Από το 2013, το πρόγραμμα έχει χρηματοδοτήσει 100 προτάσεις.

Το πρόγραμμα IDR έχει να διαθέσει 1.785.000 δολ. για την περίοδο 2015 και 2016, που θα χορηγηθούν σε καινοτόμες δημοσιογραφικές προτάσεις, που επικεντρώνονται σε παγκόσμια θέματα ανάπτυξης.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας (EJC) είναι μια μη κερδοσκοπική διεθνής οργάνωση με την αποστολή να βελτιώσει, να ενισχύσει και να στηρίξει τη δημοσιογραφία και τα μέσα ενημέρωσης. Η αποστολή αυτή έχει δύο κύριες πτυχές: από τη μία πλευρά, αποκοπεί στη διασφάλιση, στην ενίσχυση και στη μελλοντική θωράκιση της ποιότητας της δημοσιογραφίας στην Ευρώπη και από την άλλη πλευρά, στη στήριξη πρωτοβουλιών για την ελευθερία του Τύπου στις αναδυόμενες και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό συχνά περιλαμβάνει τη δημιουργία των συνθηκών για τη διαμόρφωση πλαισίου για την ανεξάρτητη και αυτο-προσδιοριζόμενη δημοσιογραφία αιχμής. Για τους σκοπούς αυτούς, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας παρέχει θεματική κατάρτιση, ανάπτυξη επαγγελματικών ικανοτήτων, καθώς και ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων υποστήριξης για τους δημοσιογράφους.

Email: info@journalismgrants.org

Website: http://journalismgrants.org

Facebook: http://facebook.com/journalism.grants

Twitter: http://twitter.com/journagrants

Ταχ. Διεύθυνση: http://journalismgrants.org/contact-us/

Ιστοσελίδα EJC: http://www.ejc.net

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr