Τρέχων Άρθρο
Ο Ελληνισμός της Πόλης στον 21ο αιώνα

Ο Ελληνισμός της Πόλης στον 21ο αιώνα

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών έκδοσης της “Ηχούς”, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) και η Ηχώ της Πόλης διοργάνωσαν στις 27 Απριλίου 2017, Ημερίδα με θέμα “Ο Ελληνισμός της Πόλης στον 21ο αιώνα“.
Την εκδήλωση καλωσόρισε ο Γ.Γ. Επικοινωνιακού Σχεδιασμού Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής, κ. Γιώργος Φλωρεντής.

Στην ημερίδα παρευρέθησαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο κ. Δημήτρης Μάρδας ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτρης Σιούφας, ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας και ο επικεφαλής του Ποταμιού, κ. Σταύρος Θεοδωράκης.

Η πρώτη στρογγυλή τράπεζα με συντονιστή τον Καθηγητή, κ. Ιωάννη Μάζη είχε ως θέμα: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Κοινοτική Δομή της Ομογένειας – Η μετάβαση από τον 20ο στον 21ο Αιώνα.
Ομιλητές:
• Ανδρέας Ρομπόπουλος, Δημοσιογράφος: «Η Κοινοτική Δομή: Η παγίδα του Βακουφικού θεσμού και ο ρόλος των ομογενειακών ευαγών ιδρυμάτων σήμερα»
• Αλέξης Αλεξανδρής, Πρέσβης επί τιμή: «Από τη συρρίκνωση στη νέα πραγματικότητα: Ο επανακαθορισμός της θέσης της ελληνορθόδοξης μειονότητας της Κωνσταντινούπολης, Ίμβρου και Τενέδου».
• Γιώργος Αγγελετόπουλος, Ιστορικός, Προϊστάμενος Γρ. Τύπου Κωνσταντινούπολης: «Οικουμενικό Πατριαρχείο και Κυπριακό: Η αθέλητη εμπλοκή»
• Γεώργιος – Σπυρίδων Μάμαλος, Δρ. Διπλωματικής Ιστορίας ΕΚΠΑ, Σύμβουλος Τύπου: «Οικουμενικό Πατριαρχείο και διεθνές περιβάλλον: Από την εσωστρέφεια στην εξωστρέφεια»
• Σεβ .Μητρ. Προύσης κ. Ελπιδοφόρος: «Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης: Το παρόν και το Μέλλον»

Η δεύτερη στρογγυλή τράπεζα επικεντρώθηκε στην «Eλληνική παιδεία της Ομογένειας στον 21ο Αιώνα» και είχε ως συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Ανδρέα Ρομπόπουλο.
Ομιλητές:
• Ρίκα Ρομποπούλου, Υπ. Διδάκτωρ, Διδάσκουσα Τμήματος Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ: «Η Διγλωσσία στα μειονοτικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης: Τα νέα δεδομένα»
• Πάρης Ασανάκης, Δικηγόρος, Πρόεδρος Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών: «Όταν η Ομογένεια ομονοεί, μεγαλουργεί: Η επανέναρξη της ελληνικής παιδείας στην Ίμβρο»
• Κώστας Γαβρόγλου, Καθ. Ιστορίας των Επιστημών του ΕΚΠΑ, Υπουργός Παιδείας: «Ποιοτικά και αξιακά χαρακτηριστικά και οι Προοπτικές της εκπαίδευσης μας»

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr