Τρέχων Άρθρο
Ο Δ. Γαλαμάτης στο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών Μέσων και Μέσων Ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Δ. Γαλαμάτης στο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών Μέσων και Μέσων Ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

Συμμετοχή και παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρη Γαλαμάτη, στο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών Μέσων και Μέσων Ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, βρέθηκε τη Δευτέρα (7/3) και την Τρίτη (8/3) στην πόλη Ανζέ (Angers) της Γαλλίας, συμμετέχοντας στο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών Μέσων και Μέσων Ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον τομέα των Οπτικοακουστικών Μέσων και των Μέσων Ενημέρωσης.

Στη διάρκεια της πρώτης ημέρας οι Υπουργοί εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον ουκρανικό λαό, αλλά και τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο πεδίο και δίνουν τον αγώνα μέσα σε αντίξοες συνθήκες για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.

Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, τόνισε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του:

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας φέρνει σε μια άλλη εποχή. Μας φέρνει αντιμέτωπους με κινδύνους που ήμασταν σίγουροι ότι είχαμε αφήσει στο παρελθόν.

Εκφράζουμε  τη βαθύτατη ανησυχία μας για τους δημοσιογράφους που αγωνίζονται στο πεδίο. Η ενημέρωση μας σε καιρό πολέμου είναι προϊόν της αυτοθυσίας τους και οι εικόνες στις οθόνες μας περνούν μέσα από το δικό τους βλέμμα. Πρέπει να βοηθήσουμε τους δημοσιογράφους σε αυτήν τη μάχη».

Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης υπέβαλε συγκεκριμένη πρόταση, απευθυνόμενος στους Υπουργούς της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο για την ανάληψη  πρωτοβουλιών.

«Πρέπει να επεκτείνουμε την προστασία, τώρα: σε όλους τους δημοσιογράφους και τους ανταποκριτές των μέσων ενημέρωσης στην Ουκρανία και επίσης στους Ουκρανούς δημοσιογράφους, στους οποίους πρέπει να δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη.

Προτείνουμε σήμερα στην ΕΕ να αναλάβει μια διακριτή πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή η πρωτοβουλία θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

Ειδική Χρηματοδότηση όπως για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων λειτουργιών, για μεταφορές, υπηρεσίες υποστήριξης κ.λπ.

Εξοπλισμό ασφάλειας και επικοινωνίας.

Παροχή βοήθειας για μετεγκατάσταση όταν είναι αναγκαίο».

Αξίζει να τονιστεί ότι η παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρη Γαλαμάτη,  προκάλεσε το ενδιαφέρον της Αντιπροέδρου Αξιών και Διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα (Věra Jourová), η οποία σε συζήτηση που είχαν στο περιθώριο του Συμβουλίου, διατύπωσε την επιθυμία να της αποσταλούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πρόταση, όπως και συμφωνήθηκε.

Ο κ. Γαλαμάτης ενημέρωσε την κα. Γιούροβα (Věra Jourová) ότι το ζήτημα της προάσπισης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος παραμένει κορυφαία πολιτική προτεραιότητα για την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία και ετοιμάζει σειρά πρωτοβουλιών, στο πλαίσιο της Σύστασης της 16ης Σεπτεμβρίου 2021 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς όλα τα κράτη μέλη, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την προστασία του δημοσιογραφικού έργου. Παράλληλα, προσκάλεσε την κα. Γιούροβα στην Ελλάδα προκειμένου να της παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες αυτές, συναντώντας τη θετική της ανταπόκριση.

Ολόκληρη η παρέμβαση του κ. Γαλαμάτη αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία:

« Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας φέρνει σε μια άλλη εποχή. Μας φέρνει αντιμέτωπους με κινδύνους που ήμασταν σίγουροι ότι είχαμε αφήσει στο παρελθόν.

Εκφράζω τη βαθύτατη ανησυχία μου για τους δημοσιογράφους που αγωνίζονται στο πεδίο, για τους οποίους θα ήθελα να κάνω μια ειδική πρόταση, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας για τα Μ.Μ.Ε..

Η αποστολή μας είναι, μεταξύ άλλων, να υιοθετούμε πολιτικές για τους δημοσιογράφους, ώστε να διασφαλίζεται το ιερό δικαίωμα στην ενημέρωση. Η ενημέρωση μας σε καιρό πολέμου είναι προϊόν της αυτοθυσίας τους και οι εικόνες στις οθόνες μας περνούν μέσα από το δικό τους βλέμμα. Πρέπει να βοηθήσουμε τους δημοσιογράφους σε αυτή τη μάχη.

Η Σύσταση της Επιτροπής του Σεπτεμβρίου για την ασφάλεια των δημοσιογράφων έθεσε το σωστό πλαίσιο την κατάλληλη στιγμή. Αλλά πρέπει να επεκτείνουμε την προστασία τώρα: σε όλους τους δημοσιογράφους και τους ανταποκριτές των μέσων ενημέρωσης στην Ουκρανία και επίσης στους Ουκρανούς δημοσιογράφους στους οποίους πρέπει να δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη. Η Ελλάδα είναι πάντα πιστή στις αρχές του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και στις αρχές του Κράτους Δικαίου και του δικαιώματος στην ελευθερία.

Για την Ελληνική Κυβέρνηση ήταν πάντα και παραμένει κορυφαία πολιτική προτεραιότητα. Από την πρώτη στιγμή, η χώρα μου προχώρησε σε συντονισμένες ενέργειες προκειμένου να παράσχει εξειδικευμένο εξοπλισμό για την προστασία των πολεμικών ανταποκριτών για τα ελληνικά Μ.Μ.Ε.. Προτείνουμε σήμερα στην Ε.Ε. να αναλάβει μια διακριτή πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή η πρωτοβουλία θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

Ειδική Χρηματοδότηση όπως για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων λειτουργιών, για μεταφορές, υπηρεσίες υποστήριξης κ.λπ.

Εξοπλισμό ασφάλειας και επικοινωνίας

Και επίσης παροχή βοήθειας με μετεγκατάσταση όταν είναι αναγκαίο.

Εξάλλου, η Διακήρυξη που πρόκειται να υπογράψουμε σήμερα θέτει το κατάλληλο πλαίσιο για την υιοθέτηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».

 

Η δεύτερη θεματική του Συμβουλίου των Υπουργών Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών Μέσων και Μέσων Ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφιερώθηκε στο μέλλον των Μέσων Ενημέρωσης στην Ευρώπη.

Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, υποστήριξε τη δημιουργία ενός κατάλληλου ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα προστατεύσει την ανεξαρτησία των Μέσων Ενημέρωσης, αλλά και θα διασφαλίσει αποτελεσματικά την ελευθερία της έκφρασης και τη διαφύλαξη του πλουραλισμού της σκέψης και της γνώμης.

Παράλληλα, πρότεινε να συσταθεί και ένας μηχανισμός αξιολόγησης, υπό την ευθύνη των Κρατών – Μελών, ο οποίος θα εξασφαλίζει πως η οικονομική ενίσχυση προς τα Μέσα Ενημέρωσης πραγματοποιείται με αντικειμενικά κριτήρια, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα Μέσα Ενημέρωσης, και με σεβασμό στις αρχές της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για τα τοπικά και περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης και για εκείνα που δραστηριοποιούνται σε μικρές αγορές, καθώς επίσης για τους νέους δημοσιογράφους και την ερευνητική δημοσιογραφία.

«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα, τη στιγμή που η ήπειρός μας βιώνει τον πόλεμο, είναι να περιφρουρήσουμε την ελευθερία του Τύπου και την πρόσβαση σε έγκυρη ενημέρωση. Η υποστήριξη των Μέσων Ενημέρωσης είναι ζήτημα Δημοκρατίας, καθώς τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι απλά ένας ακόμα κλάδος της οικονομίας. Είναι πυλώνας της Δημοκρατίας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα (Věra Jourová), στην τοποθέτησή της, η οποία ακολούθησε μετά από σειρά παρεμβάσεων διαφόρων κρατών μελών, ξεχώρισε την παρέμβαση της Ελλάδας και εξέφρασε την ικανοποίηση της για την αναφορά της χώρας μας στη σημασία της ενίσχυσης της ανεξαρτησίας των Μέσων Ενημέρωσης.

Στην ίδια θεματική, σχετικά με το ζήτημα της πρόσβασης σε Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό περιεχόμενο, ο κ. Γαλαμάτης ανέφερε ότι η χρήση καινοτόμων λύσεων που προσφέρει η τεχνολογία και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών είναι το κλειδί για την αύξηση του εντοπισμού και της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού οπτικοακουστικού περιεχομένου, προασπίζοντας την ψηφιακή και τεχνολογική κυριαρχία της Ευρώπης.

Ανέφερε ως παράδειγμα  το ERTFLIX, την επιτυχημένη Video-on-demand πλατφόρμα του ελληνικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, ως παράδειγμα καινοτομίας για την ευρωπαϊκή πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία, και τόνισε ότι αυτό αποτέλεσε λύση για την προώθηση του ελληνικού και ευρωπαϊκού περιεχομένου στη χώρα μας από την ΕΡΤ, ως απάντηση στις προκλήσεις που έφεραν οι Video-On-Demand γίγαντες του Διαδικτύου και η πανδημία.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ανάπτυξη μιας Πανευρωπαϊκής VOD Πλατφόρμας -σύμφωνα με τα πρότυπα ERTFLIX- σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά δημόσια Μέσα Ενημέρωσης, η οποία θα περιλαμβάνει ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό περιεχόμενο από όλα τα κράτη μέλη και θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

«Η προτεινόμενη πλατφόρμα, με τη συνεργασία των δημοσίων Μέσων Ενημέρωσης, δεν θα συμβάλει μόνο  στην προώθηση της δυνατότητας εντοπισμού του ευρωπαϊκού περιεχομένου, δίνοντας ώθηση στις ευρωπαϊκές δημιουργικές βιομηχανίες. Θα ενισχύσει επίσης την πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία. Θα συμβάλει στην ενίσχυση του αισθήματος ένταξης στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Θα είναι ένας νέος κοινός χώρος, ένας τόπος συνάντησης και επικοινωνίας για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες . Ένας νέος τρόπος προώθησης του Ευρωπαϊκού Ιδεώδους. Ένα ξεκάθαρο όραμα, με εφικτή αποστολή».

Υποστήριξε την ανάπτυξη μιας «Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την καλύτερη προώθηση της πρόσβασης, της διαθεσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας του Ευρωπαϊκού πολιτιστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο», αναφέροντας ότι η ελληνική πρόταση μπορεί να αποτελέσει μέρος αυτής.

Η πρόταση της Ελλάδας, η οποία είχε αποτυπωθεί και στα Συμπεράσματα Συμβουλίου της Σλοβενικής Προεδρίας τον περασμένο Νοέμβριο, έτυχε θετικής ανταπόκρισης από σειρά κρατών-μελών, με ιδιαίτερη αναφορά στο ERTFLIX να γίνεται από τον Κύπριο Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομο Προδρόμου, με τον οποίο ο κ. Γαλαμάτης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο, συζητώντας περαιτέρω την προοπτική συνεργασίας των δύο μερών.

Ολόκληρη η παρέμβαση του κ. Γαλαμάτη:

«Χωρίς αμφιβολία, αυτή ήταν μια δύσκολη περίοδος για τα μέσα ενημέρωσης και τον Τύπο. Η αναδυόμενη παγκόσμια ενεργειακή κρίση προστίθεται στην οικονομική αστάθεια που προκαλείται από την πανδημία και τη μάχη κατά της παραπληροφόρησης. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα, τη στιγμή που η ήπειρός μας βιώνει τον πόλεμο, είναι να περιφρουρήσουμε την ελευθερία του τύπου και την πρόσβαση σε έγκυρη ενημέρωση. Η υποστήριξη των μέσων ενημέρωσης είναι ζήτημα δημοκρατίας, καθώς τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι απλά ένας ακόμα κλάδος της οικονομίας. Είναι πυλώνας της Δημοκρατίας.

Ενώ η κρατική χρηματοδότηση είναι κρίσιμη για την επιβίωση πληθώρας επιχειρήσεων ΜΜΕ, η κατανομή της πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η συντακτική ελευθερία και με ύψιστο σεβασμό στο Άρθρο 11 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το λόγο αυτό, υποστηρίζουμε τη δημιουργία ενός κατάλληλου θεσμικού πλαισίου το οποίο θα προστατεύσει την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης καθώς και θα διασφαλίσει αποτελεσματικά την ελευθερία της έκφρασης και τη διαφύλαξη του πλουραλισμού της σκέψης και της γνώμης. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί επίσης ένας μηχανισμός αξιολόγησης, υπό την ευθύνη των κρατών μελών, ο οποίος θα εξασφαλίζει οικονομική ενίσχυση στα μέσα ενημέρωσης, με αντικειμενικά κριτήρια, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα μέσα ενημέρωσης, και με σεβασμό στις αρχές της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας. Είναι σημαντικό να ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για τις διάφορες κατηγορίες μέσων ενημέρωσης,  τα οποία θα πρέπει να είναι αντικειμενικά, αναλογικά και αμερόληπτα,  ωστόσο διαφορετικά για την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τα έντυπα μέσα και τους ιστότοπους  και ανάλογα με τη φύση κάθε κατηγορίας μέσων.

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τοπικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης και για εκείνα που δραστηριοποιούνται σε μικρές αγορές, καθώς και για τους νέους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης και την ερευνητική δημοσιογραφία.

Τώρα στο θέμα σχετικά με την ενίσχυση της δυνατότητας ανακάλυψης περιεχομένου στον ψηφιακό κόσμο.

Η χρήση καινοτόμων λύσεων που προσφέρει η τεχνολογία και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών είναι το κλειδί.

Η επιτυχία της πλατφόρμας VOD του ελληνικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ERTFLIX, λειτουργεί ως παράδειγμα καινοτομίας, ως απάντηση στις προκλήσεις που έφεραν οι γίγαντες του διαδικτύου και η πανδημία.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Ελλάδα προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ανάπτυξη μιας Πανευρωπαϊκής VOD Πλατφόρμας -σύμφωνα με τα πρότυπα ERTFLIX- σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά δημόσια μέσα ενημέρωσης, με συγκεκριμένη αποστολή: να περιλαμβάνει ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό περιεχόμενο από όλες τις δημόσιες τηλεοράσεις και – μακροπρόθεσμα – αποκλειστικό πρωτότυπο ευρωπαϊκό περιεχόμενο το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, με την προοπτική να λειτουργήσει παγκοσμίως. Και φυσικά με απόλυτο σεβασμό στον ανταγωνισμό, στα πνευματικά δικαιώματα και στο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων. Με χαρά είδαμε ένα αποφασιστικό πρώτο βήμα προς την υλοποίηση της ελληνικής πρότασης να περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του περασμένου εξαμήνου.

Τώρα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την αξιολόγηση και την ανάλυση της προστιθέμενης αξίας ενός τέτοιου εγχειρήματος, ανταλλάσσοντας απόψεις και επιχειρήματα που θα διαμορφώσουν την τελική μορφή του έργου, με ευεργετικό τρόπο για όλα τα κράτη μέλη. Η προτεινόμενη πλατφόρμα με τη συνεργασία των δημοσίων Μέσων Ενημέρωσης δε θα συμβάλει μόνο στην προώθηση της δυνατότητας εντοπισμού του ευρωπαϊκού περιεχομένου, δίνοντας ώθηση στις ευρωπαϊκές δημιουργικές βιομηχανίες. Θα ενισχύσει, επίσης, την πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία.  Θα συμβάλει στην ενίσχυση του αισθήματος ένταξης στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Θα είναι ένας νέος κοινός χώρος, ένας τόπος συνάντησης και επικοινωνίας για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες .

Ένας νέος τρόπος προώθησης του Ευρωπαϊκού Ιδεώδους. Ένα ξεκάθαρο όραμα, με μία εφικτή αποστολή Η δημιουργία της Πλατφόρμας που προτείνει η Ελλάδα, θα μπορούσε να είναι μέρος μιας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την καλύτερη προώθηση της πρόσβασης, της διαθεσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού πολιτιστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, την οποία υποστηρίζουμε σθεναρά. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr