Τρέχων Άρθρο
Ημερίδα με θέμα «Τύπος & Προπαγάνδα στην Κατοχή & την Απελευθέρωση»

Ημερίδα με θέμα «Τύπος & Προπαγάνδα στην Κατοχή & την Απελευθέρωση»

Φως σε λιγότερο γνωστές πτυχές της συμμετοχής της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και ειδικότερα το πώς η ελληνική συμμετοχή απεικονίστηκε από τα ΜΜΕ της εποχής – το φωτογραφικό φακό, τα έντυπα μέσα (εφημερίδες, βιβλία, φυλλάδια, περιοδικά) αλλά και τον κινηματογράφο – επιχείρησαν να ρίξουν οι συμμετέχοντες ομιλητές στην ημερίδα με θέμα «Τύπος & Προπαγάνδα στην Κατοχή & την Απελευθέρωση» που φιλοξένησε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στο συνεδριακό της Κέντρο, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Η ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ».

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή της ΓΓΕΕ στη σειρά εκδηλώσεων της «ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ», ενώ αναφερόμενος στο πρωτότυπο αρχειακό υλικό της ΓΓΕΕ, τόνισε τη σημασία της μελέτης του, όχι μόνο για τη γνώση της ιστορικής περιόδου αλλά και για την καλύτερη κατανόηση της ιστορίας της ίδιας της Υπηρεσίας.

Στην ομιλία του με θέμα «Φωτογραφίες σε στράτευση: το φωτογραφικό αρχείο της ΓΓΕΕ για το Β΄ ΠΠ», ο επιμελητής των οπτικοακουστικών συλλογών της ΓΓΕΕ και ιστορικός κινηματογράφου Στέλιος Κυμιωνής, αναφέρθηκε στην ιστορία της σύστασης της συγκεκριμένης ενότητας στο αρχείο της Υπηρεσίας ενώ τόνισε ευρύτερα τη συνεισφορά των φωτογραφικών τεκμηρίων στη συλλογική και κοινωνική μνήμη για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου.

Συνεχίζοντας, η Δρ. Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Βασιλική Λάζου, ανέλυσε, στην εισήγησή της με τίτλο «Φωτογραφία και προπαγάνδα: Η απελευθέρωση μέσα από το φακό των Βρετανών», τον τρόπο με τον οποίο η απεικόνιση από το βρετανικό φωτογραφικό φακό των στιγμών της Απελευθέρωσης της Ελλάδας, συνέβαλε στην κατασκευή του κυρίαρχου αφηγήματος για το ποιος απελευθέρωσε τη χώρα.

Τους τρόπους με τους οποίους λειτούργησε ο κατοχικός Τύπος, προκειμένου να δημιουργήσει αλλά και να συντηρήσει το κλίμα τρομοκρατίας που επιβαλλόταν μέσω των έντυπων μέσων του Ναζισμού, ανέπτυξε στην ομιλία του με θέμα «Προπαγάνδα και Κατοχικός Τύπος» ο Δρ. Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Σκαλιδάκης, εστιάζοντας στον κατοχικό Τύπο της Κρήτης.

Τέλος, στην ομιλία του με θέμα «’Ο καλός Ιταλός’. Αναπαραστάσεις των ιταλών κατακτητών στον ελληνικό κινηματογράφο, 1945-1981», ο Δρ. Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργος Ανδρίτσος, αναφέρθηκε στην εικόνα που κυριάρχησε στον ελληνικό κινηματογράφο της μεταπολεμικής περιόδου για τον ηπιότερο Ιταλό κατακτητή, υποστηρίζοντας ότι η κατασκευή αυτή εξυπηρέτησε σκοπιμότητες σχετικές με τις πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές μεταβολές στη χώρα και το διεθνές περιβάλλον της εποχής, και διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη.

Την ημερίδα συντόνισε η Προϊσταμένη της Δ/νσης Επικοινωνίας και Προβολής της ΓΓΕΕ και Δρ. του Παντείου Πανεπιστημίου Κατερίνα Λάμπρου, η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ΓΓΕΕ να αξιοποιήσει το πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που διαθέτει, μέσω της ψηφιοποίησης και στη συνέχεια δημοσίευσής του, φιλοξενώντας θεματικές εκθέσεις αλλά και σχετικές ημερίδες, σεμινάρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, εκπαιδευτικές εκδηλώσεις κ.ά.

Παρακολουθείστε εδώ το βίντεο διάρκειας 12’ που ετοίμασε η ομάδα διαδικτυακής/τηλεοπτικής προβολής της ΓΓΕΕ, με αρχειακό υλικό και τίτλο «Μνήμη και μαρτυρίες 1940-1944» το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας.

Σημειώνεται ότι στο χώρο υποδοχής της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας φιλοξενείται, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, η φωτογραφική έκθεση «Πρόσωπα του Πολέμου. Ελλάδα 1940-1944: Από την Κατοχή στην Απελευθέρωση», η οποία επιχειρεί να αφηγηθεί την τραγωδία και το έπος του πολέμου, μέσα από συνολικά σαράντα (40) φωτογραφίες, οργανωμένες στις εξής πέντε (5) ιστορικές Ενότητες: Στο Μέτωπο, Ο Λιμός της Κατοχής, Αντίσταση και Αντάρτικο, Συνέπειες του Πολέμου και Απελευθέρωση.

Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμη, πρωτότυπο φωτογραφικό άλμπουμ του 1943 της Βούλας Παπαϊωάννου και πρωτότυπες φωτογραφίες από το αρχείο της ΓΓΕΕ, καθώς και βιβλία και δύο φύλλα εφημερίδων, την ημέρα της έναρξης του πολέμου (το έκτακτο φύλλο της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ την 6η πρωϊνή της 29ης Οκτωβρίου και το κανονικό φύλλο της 29ης Οκτωβρίου) και τις ημέρες της απελευθέρωσης της Αθήνας (ομογενειακή εφημερίδα ΕΛΛΑΣ/HELLAS του Λονδίνου, το ελληνικό φύλλο της 13ης Οκτωβρίου και το αγγλόγλωσσο φύλο της 20ής Οκτωβρίου) από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της ΓΓΕΕ, η οποία διαθέτει πάνω από 15.000 καταγεγραμμένους τόμους βιβλίων και αρχείο εφημερίδων από το 1902 έως σήμερα, βρίσκεται στο ισόγειο του κτηρίου της ΓΓΕΕ και λειτουργεί για το ευρύ κοινό από τις 09:30 έως τις 14:30 καθημερινά.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr