Τρέχων Άρθρο
Ημερίδα για τον Περιφερειακό Τύπο, με τη στήριξη της ΓΓΕΕ

Ημερίδα για τον Περιφερειακό Τύπο, με τη στήριξη της ΓΓΕΕ

Η βιωσιμότητα του έντυπου περιφερειακού τύπου, οι πολιτικές στήριξης των μέσων της περιφέρειας, αλλά και τα εργασιακά δεδομένα που επικρατούν στον χώρο, απασχόλησαν την ημερίδα με τίτλο «Περιφερειακός Τύπος: Σύγχρονες Τάσεις, Προκλήσεις και Προοπτικές».

Η ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στους Άγιους Πάντες του Δήμου Αποκορώνου των Χανίων, διοργανώθηκε από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, παρόντος του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου.

Αρχικά, ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ, Αντώνης Σκαμνάκης, ενημέρωσε πως η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της ημερίδας αποσκοπεί στο να γίνει μία συζήτηση «με τις επαγγελματικές ενώσεις του χώρου των μέσων ενημέρωσης στην περιφέρεια, σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο και ουσιαστικά την ύπαρξη του Τύπου στην ελληνική περιφέρεια».
Ο γενικός γραμματέας κ. Κρέτσος ξεκαθάρισε από την αρχή πως «δεν ήρθα να κάνω εξαγγελίες, αλλά να ακούσω προτάσεις και να καταγράψω προβλήματα».

O Γενικός Γραμματέας, εν συνεχεία, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο, που αφορά στις τέσσερις πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικές άδειες, καθώς και τις περιφερειακές, για τις οποίες οι προϋποθέσεις, σχετικά με τα ποσά και το ελάχιστο προσωπικό, θα οριστούν με υπουργική απόφαση. Όπως συγκεκριμένα είπε «ιδιαίτερα στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων αυτό το οποίο αποπνέει αυτή τη στιγμή η αγορά εργασίας στον χώρο των ΜΜΕ δεν είναι μία πολύ καλή εικόνα. Έχουμε μεγάλο μέγεθος εργασιακών σχέσεων χαμηλή ποιότητα, μεγάλη ευελιξία, αλλά και πολλούς εργαζόμενους δημοσιογράφους στο διαδίκτυο που δεν τους καλύπτουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις».
Παράλληλα, ο κ. Κρέτσος επεσήμανε τις δομικές αλλαγές στις οποίες προχωρά το Υπουργείο, με τη λειτουργία του ηλεκτρονικού μητρώου, όπου καταγράφονται οι ενημερωτικές ιστοσελίδες, καλώντας τις ενώσεις να αναγνωρίσουν τους δημοσιογράφους, που εργάζονται σε διαδικτυακά ενημερωτικά μέσα.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων, Μανώλης Χαλκιαδάκης, έκρινε ως «πολύ σημαντική» την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε, λόγω και της παρουσίας του Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Για εργασιακή γαλέρα, με δημοσιογράφους για όλες τις δουλειές, έκανε λόγο η έφορος του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ, Νέλλυ Κατσαμά, η οποία είπε ότι τα χρόνια της κρίσης ένας στους δύο δημοσιογράφους είναι άνεργος.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου και Διευθυντής της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”, κ. Παρασκευάς Περάκης, ξεκίνησε την ομιλία του με το δεδομένο, ότι «ο επαρχιακός τύπος δεν είναι μία τελειωμένη υπόθεση, αρκεί να έχει την απαραίτητη στήριξη, σε μία εποχή ραγδαίων αλλαγών για τα ΜΜΕ».
Στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε των ομιλιών, ο κ. Κρέτσος έδειξε θετικός στην πρόταση για την εφαρμογή ενός ειδικού προγράμματος κάλυψης εργοδοτικών εισφορών μέσω Ο.Α.Ε.Δ. για τη διατήρηση θέσεων εργασίας στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, αναγνωρίζοντας ότι η ανεργία έχει πλήξει σοβαρά τους εργαζομένους στον Τύπο.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, ενδιαφέρουσα πρόταση τη δυνατότητα δανειοδότησης επαρχιακών εφημερίδων με επιχορήγηση του επιτοκίου.
Τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να γίνει ειδικό Ε.Σ.Π.Α. για την τεχνολογική αναβάθμιση του Επαρχιακού Τύπου και επεσήμανε ότι θα πρέπει το Υπουργείο μαζί με τους εκπροσώπους των επαρχιακών εφημερίδων να κινητοποιηθούν άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, έκανε αναφορά στη δυνατότητα μέσω Ε.Σ.Π.Α. της ψηφιοποίησης των αρχείων των εφημερίδων.

Μιλώντας για το μητρώο on-line media, μια πρωτοβουλία που «τρέχει» η ΓΓΕΕ, επεσήμανε ότι θα βοηθήσει σημαντικά στο «να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα της κρατικής διαφήμισης δεν θα πηγαίνουν σε επιχειρήσεις που δεν έχουν καν Α.Φ.Μ. ή που ενδεχομένως χρησιμοποιούν και μεθόδους εκβιασμού», ενώ χαιρέτησε την πρόθεση των περιφερειακών εφημερίδων να ενταχθούν στο μητρώο.

Τέλος, συμφώνησε με τη θέσπιση και λειτουργία μίας μόνιμης επιτροπής για τις εξελίξεις στον περιφερειακό τύπο και δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, καλώντας ενώσεις δημοσιογράφων και εκδοτών να το αξιοποιήσουν.

Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης και εκδότες απ’ όλη την Ελλάδα. Τη συζήτηση συντόνιζε ο δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. του Ι.Ε.Τ., Μανώλης Νικολούδης.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr