Τρέχων Άρθρο
Ημερίδα για την ασφάλεια των δημοσιογράφων κατά την άσκηση του επαγγέλματος τους
ggee1

Ημερίδα για την ασφάλεια των δημοσιογράφων κατά την άσκηση του επαγγέλματος τους

Ημερίδα για την ασφάλεια των δημοσιογράφων κατά την άσκηση του επαγγέλματος τους

 

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των ΜΜΕ, με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης

 

Δ.Γαλαμάτης: Η ασφάλεια των δημοσιογράφων κατά την άσκηση του επαγγέλματος τους, βασικό προαπαιτούμενο για την πολυφωνία, τον πλουραλισμό,  την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση

 

Η προστασία των δημοσιογράφων από διαδικτυακές απειλές και όταν καλύπτουν φυσικές καταστροφές βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας για  την ασφάλειά τους που διοργάνωσε τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου  το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των ΜΜΕ, με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, στο συνεδριακό κέντρο της της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης, στη Θεσσαλονίκη.

Το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των ΜΜΕ ιδρύθηκε την 21η Ιανουαρίου 2023 με έδρα την Θεσσαλονίκη, με τη συνεργασία μεταξύ Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμου Θεσσαλονίκης, ΑΠΘ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΔΕΠΘΕ.

Κύριο αντικείμενο του Διεθνούς Κέντρου αποτελεί η εξειδικευμένη εκπαίδευση και προετοιμασία των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών (τεχνικών, φωτογράφων) των ΜΜΕ, όπως και η δημιουργία εργαλείων υποστήριξης για την προάσπιση του έργου τους σε εμπόλεμες ζώνες, σε περιοχές όπου αντιμετωπίζουν κρίση (φυσικές καταστροφές, ανθρωπιστική κρίση κ.ά.), σε κάθε μορφή απειλής. Επιπρόσθετα, παρέχει πρακτική εκπαίδευση, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συμβουλευτικές υπηρεσίες, συνδρομή για την παροχή κατάλληλου εξοπλισμού πριν και κατά τη δημοσιογραφική αποστολή και ψυχολογική υποστήριξη.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΓΕΕΤο πρόγραμμα της ημερίδας περιλάμβανε τις εξής θεματικές:

«Ασφάλεια δημοσιογράφων και Ψηφιακά Μέσα: Αντιμετωπίζοντας τις κυβερνοαπειλές»

Συντονιστής: Σταύρος Τζίμας, Επικεφαλής Διεύθυνσης Μακεδονίας του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εισηγητές:

-Βασίλης Παπακώστας, Αστυνομικός Διευθυντής, Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

-Γιώργος Χρηστίδης, δημοσιογράφος, μέλος Δ.Σ. ΕΑΞΤ

-Γιάννης Κοτσιφός, δημοσιογράφος, Διευθυντής ΕΣΗΕΜ-Θ

-Αικατερίνη Μάντζου, στέλεχος Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Διδάκτωρ ΕΚΠΑ

«Ασφάλεια Δημοσιογράφων και Φυσικές Καταστροφές: Κρίσιμα ζητήματα για την υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση»

Συντονίστρια: Λία Χριστάρα, δημοσιογράφος ΕΡΤ

Εισηγητές:

-Νικόλαος Παναγιώτου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, ΑΠΘ

-Ιωάννης Γήτας, Καθηγητής, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, ΑΠΘ

-Χρήστος Νικολαΐδης, δημοσιογράφος

-Κωνσταντίνος Γκιάστας, δημοσιογράφος, Γενικός Γραμματέας ΕΣΗΕΘΣτΕ

-Φίλιος Στάγκος, δημοσιογράφος, Γενικός Διευθυντής ΕΡΤ3

Την ανάγκη η καταγγελία για εκφοβισμό, απειλές και άλλα αδικήματα στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να γίνει γρήγορα για να μην χαθούν τα «ηλεκτρονικά ίχνη», επισήμανε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Βασίλης Παπακώστας.

Πρότεινε στους δημοσιογράφους να χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένες επικοινωνίες, εργαλεία ασφάλειας, όπως vpn, να ενημερώνουν το λογισμικό που χρησιμοποιούν και να είναι προσεκτικοί με τους συνδέσμους  στα email.

Επισήμανε, εξάλλου, ότι οι υποθέσεις που διαχειρίστηκε η  Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τριπλασιάστηκαν σε μια πενταετία και έφτασαν τις 10.318 το 2022 έναντι 3.120 το 2017,

Ο δημοσιογράφος, διευθυντής της ΕΣΗΕΜ-Θ, Γιάννης Κοτσιφός εκτίμησε ότι η προστασία των δημοσιογράφων από τις διαδικτυακές απειλές  περνάει κατά κύριο λόγο μέσα από την κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων, των Ενώσεων Συντακτών, της Πολιτείας και των ΜΜΕ.

Όπως είπε, στόχος δεν είναι να υπενθυμίσουμε τα τεχνικά εργαλεία για την διαδικτυακή προστασία τα οποία, είναι, πλέον, ευρέως διαδεδομένα, αλλά να παρέμβουμε στο περιβάλλον που επιτρέπει στην απειλή να ανθίσει.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΓΕΕΗ  πλέον αποτελεσματική αντιμετώπιση της παρενόχλησης στο διαδίκτυο είναι θεσμική υπογράμμισε ο δημοσιογράφος, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, Γιώργος Χρηστίδης.  Αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ολλανδίας, όπου δημοσιογραφικές Ενώσεις, αστυνομία και εισαγγελικές αρχές συνυπέγραψαν ένα πρωτόκολλο που περιλαμβάνει σειρά μέτρων προστασίας. Μεταξύ αυτών, η πιθανότητα όποιος παρενοχλεί δημοσιογράφους στο διαδίκτυο να δεχθεί  «επίσκεψη» στο σπίτι του από την αστυνομία και να έρθει αντιμέτωπος  με τις επιπτώσεις των πράξεων του.

Για τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2024 μίλησε το στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Αικατερίνη Μάντζου.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης, επισήμανε στον χαιρετισμό του ότι η Γραμματεία στήριξε το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων, συνέβαλε στην προβολή του στο εξωτερικό και σύντομα θα  προσχωρήσει στο μνημόνιο σύστασής του.

Τον πολλαπλό ρόλο που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ στη διαχείριση κρίσεων (πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση αποκατάσταση)  ανέδειξε ο  αναπληρωτής Καθηγητής, στο τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του  ΑΠΘ, Νικόλαος Παναγιώτου.

Επισήμανε, δε, ότι πρόσφατη έρευνα του  Εργαστήριου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος, που αφορούσε την περίοδο μετά το δυστύχημα στα Τέμπη,  έδειξε  την αύξηση της ζήτησης για ενημέρωση από τα παραδοσιακά μέσα. Το 40% των ερωτηθέντων τις πρώτες μέρες μετά το δυστύχημα αφιέρωσε πάνω από δύο ώρες για ενημέρωση. Η πλειοψηφία επέλεξε να ενημερωθεί από την τηλεόραση, ενώ, αντίθετα με ότι συμβαίνει στην καθημερινότητα,  τελευταία στην κατάταξη ήταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος, γενικός διευθυντής της ΕΡΤ 3 Φίλιος Στάγκος, υπογράμμισε ότι οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν φυσικές καταστροφές όπως σεισμούς, φωτιές, πλημμύρες, πρέπει να λάβουν εκπαίδευση ανάλογη με αυτοί των «first responders», του μηχανισμού, δηλαδή, που είναι κομμάτι της απάντησης, όπως η ΕΜΑΚ.

Όπως εξήγησε, πρέπει να είναι αυτάρκης και αυτόνομοι, προκειμένου, όσο είναι δυνατόν  να μην χρειαστούν βοήθεια τρίτου.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΓΕΕΤην ανάγκη οι δημοσιογράφοι να πάρουν μέρος σε πρακτικά μαθήματα, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους όταν καλύπτουν μεγάλες πυρκαγιές επισήμανε ο καθηγητής στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Ιωάννης Γήτας. Τα μαθήματα αυτά, θα μπορούσαν να αφορούν τον τρόπο που επηρεάζουν την εξέλιξη της φωτιάς η καύσιμη ύλη, οι καιρικές συνθήκες και η τοπογραφία, αλλά και τον εξοπλισμό και τον ρουχισμό του δημοσιογράφου στο πεδίο.

Λάθη λόγω έλλειψης χρόνου και του ανταγωνισμού μεταξύ των ΜΜΕ είναι πιθανόν να κάνει ο δημοσιογράφος που καλύπτει φυσικές καταστροφές, τόνισε ο Χρήστος Νικολαΐδης από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι επιχειρήσεις έχουν την ευθύνη να παρέχουν στους δημοσιογράφους που καλύπτουν συγκρούσεις ή φυσικές καταστροφές μέσα προστασίας, ενώ η αστυνομία πρέπει να μην εμποδίζει την πρόσβασή τους

Αμοιβή έκτακτων αναγκών και επιπλέον ασφαλιστική κάλυψη πρέπει να λαμβάνουν οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, γενικό γραμματέα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Εύβοιας, Κωνσταντίνο Γκιάστα.

Στις πρωτόγνωρες συνθήκες με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι ακόμα και έμπειροι δημοσιογράφοι που κάλυψαν τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία αναφέρθηκε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Λία Χριστάρα, η οποία είχε ρόλο συντονιστή στο πάνελ για τις φυσικές καταστροφές. Το πάνελ για την ασφάλεια των δημοσιογράφων απέναντι τις κυβερνοαπειλές συντόνισε ο επικεφαλής Διεύθυνσης Μακεδονίας του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σταύρος Τζίμας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Καρράς, ο πρόεδρος της ΔΕΠΘΕ, Αποστόλος Βεϊζαδές και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΓΕΕΗ εκδήλωση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα, Δημήτρη Γαλαμάτη, ο οποίος, στο τέλος,  συνόψισε και τα συμπεράσματα από όσα ειπώθηκαν.

Η ασφάλεια των δημοσιογράφων κατά την άσκηση του επαγγέλματος τους, βασικό προαπαιτούμενο για την πολυφωνία, την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, αποτελεί ζητούμενο ακόμα και στις αναπτυγμένες χώρες, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης.

Στην ομιλία του στην ημερίδα, ο κ. Γαλαμάτης τόνισε ότι θα εισαχθεί σχετικό μάθημα από το επόμενο εξάμηνο στα τρία πανεπιστημιακά τμήματα δημοσιογραφίας που λειτουργούν στη χώρα μας.

Διατύπωσε την εκτίμηση ότι με την δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των ΜΜΕ έχει ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση των θεμάτων αυτών. “Σκοπεύουμε να αναπτύξουμε και τον βηματισμό μας και την ταχύτητά μας”, τόνισε και αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο των Ενώσεων Συντακτών για την αντιμετώπιση θεμάτων όπως η διάχυση ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο.

Αναφερόμενος σε όσα ακούστηκαν από δημοσιογράφους για την αντιμετώπισή τους από αστυνομικούς στο πεδίο του ρεπορτάζ, τόνισε ότι το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο διδασκαλίας στις σχολές της αστυνομίας.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΓΕΕΠαράλληλα, η Γενική Γραμματεία βρίσκεται σε επικοινωνία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να δημιουργηθεί κάτω από την ομπρέλα της UNESCO, σχολείο κοινής εκπαίδευσης αστυνομικών και δημοσιογράφων.

Κλείνοντας, ο κ. Γαλαμάτης εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να δοθεί στο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των ΜΜΕ θεσμική υπόσταση και δεσμεύθηκε ότι όσα ακούστηκαν στην ημερίδα θα αποτελέσουν πρώτη ύλη για νομοθετικές και μη νομοθετικές παρεμβάσεις της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ολόκληρη η ημερίδα προβάλλεται στο YouTube:

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr