Τρέχων Άρθρο
H ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα: facts and figures

H ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα: facts and figures

Η κυβέρνηση πέτυχε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς πάνω στους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, με μεταρρύθμιση του φορολογικού και του ασφαλιστικού συστήματος η οποία:

  • Διασφαλίζει πλήρως τις συντάξεις.
  • Προστατεύει τους πιο αδύναμους.
  • Κατανέμει δικαιότερα και αναλογικότερα τα φορολογικά βάρη και τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις.
  • Εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Η νέα αρχιτεκτονική στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης

Οι 41 φορείς κοινωνικής ασφάλισης με εκατοντάδες κλάδους και υποομάδες μειώνονται σε δύο (ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ) με κοινούς κανόνες εισφορών και παροχών και κατάργηση των όποιων προνομιακών κοινωνικών πόρων ώστε να επέλθει κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα στην κοινωνική ασφάλισης.

Εθνική Σύνταξη από τα 15 χρόνια ασφάλισης

Το κράτος εγγυάται και την Εθνική και την Ανταποδοτική σύνταξη αναλαμβάνοντας έτσι δεσμευτικά την ευθύνη για κρατική χρηματοδότηση περίπου 10 έως 12 δισ. ευρώ το έτος, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς η ευθύνη ήταν αναλογική και δεν αποδιδότανε σχεδόν ποτέ.

Καθολική προστασία των κύριων συντάξεων

 Με το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε την Κυριακή στην Βουλή, δεν θα υποστεί μείωση καμία κύρια σύνταξη ενώ παράλληλα προστατεύεται η συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών.

Υψηλές αναπληρώσεις για τους νέους συνταξιούχους

Υιοθετούνται ενιαία ποσοστά αναπλήρωσης για το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους, συμβατά με τις διαμορφούμενες οικονομικές συνθήκες στη χώρα. Τα τελικά ποσοστά αναπλήρωσης που διαμορφώνονται, συνυπολογίζοντας το τμήμα της εθνικής σύνταξης, εξασφαλίζουν εγγύτητα με το κεκτημένο επίπεδο ζωής κατά τον εργασιακό βίο.

Κοινωνική Ασφάλιση και Ανάπτυξη

Οι συντάξεις αυξάνονται κατά 50% χάρη στη μεταβολή του ΑΕΠ και 50% λόγω δείκτη τιμών καταναλωτή και η τελική αύξηση δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Ο Νόμος Λοβέρδου (3863/10) προέβλεπε και μειώσεις ενώ το νομοσχέδιο ρητά ορίζει μόνο αυξήσεις.

 

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr