Τρέχων Άρθρο
Grecehebdo: Διήμερο για την Ελληνική Λογοτεχνία στο Λεξικοπωλείο

Grecehebdo: Διήμερο για την Ελληνική Λογοτεχνία στο Λεξικοπωλείο

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το GrèceΗebdo (www.grecehebdo.gr), o γαλλόφωνος ιστότοπος της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, βρέθηκε στο ξενόγλωσσο βιβλιοπωλείο Λεξικοπωλείο στο Παγκράτι, σε μια προσπάθεια να μιλήσει στο γαλλόφωνο κοινό της χώρας μας για όψεις της ελληνικής λογοτεχνίας, μέσα από τη μαρτυρία του γνωστότερου εν ζωή μεταφραστή Michel Volkovitch.

Ο Michel Volkivitch μέχρι σήμερα έχει μεταφράσει προς τα γαλλικά περισσότερους από 200 Έλληνες συγγραφείς και ποιητές.

Την πρώτη μέρα, Δευτέρα 23 Μαϊου, 10 Έλληνες ποιητές (Αγγελάκη-Ρουκ, Αντώνης Φωστιέρης, Γιώργος Χουλιάρας, Δημήτρης Καλοκύρης, Δημήτρης Κοσμόπουλος, Στάθης Κουτσούνης, Γιώργος Μαρκόπουλος, Παυλίνα Παμπούδη, Ευτυχία Παναγιώτου, Σταμάτης Πολενάκης, Μανώλης Πρατικάκης) βρέθηκαν στην εκδήλωση του Grècehebdo. Μετά από μια σύντομη εισαγωγή του υπεύθυνου του Grècehebdo, Kώστα Μαυροειδή, και του Μισέλ Βόλκοβιτς, οι ποιητές διάβασαν από ένα ποίημά τους, ενώ στη συνέχεια ο ίδιος ο Βόλκοβιτς διάβασε τη γαλλική εκδοχή, σχολιάζοντας τη σχέση της γλώσσας με την ποίηση. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και υπογραφές βιβλίων.

Η δεύτερη μέρα, Τρίτη 24 Μαϊου, περιελάμβανε συζήτηση με 4 νέους διηγηματογράφους που έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά (Γιάννης Παλαβός, Κάλια Παπαδάκη, Δημοσθένης Παπαμάρκο, Πάνος Τσίρος) με θέμα: «Όψεις της ελληνικής δημιουργίας στα χρόνια της κρίσης».

Οι συγγραφείς συζήτησαν με το κοινό και τον Βόλκοβιτς θέματα όπως η πρόσληψη της ελληνικής λογοτεχνίας από το γαλλόφωνο κοινό, η αντανάκλαση της ελληνικής κρίσης στη λογοτεχνία, η ξεχωριστή σχέση των Ελλήνων με την ποίηση, η θέση του διηγήματος σε σχέση με το μυθιστόρημα στην Ελλάδα.

Το GrèceHebdo επέμεινε στην προσπάθεια που καταβάλλει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας να αναδείξει πτυχές της εθνικής ταυτότητας και εικόνας με πλουραλιστική ματιά πέρα από στερεότυπα και ευκολίες τουριστικής ανάγνωσης.

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 200 άτομα παρευρέθηκαν στο Λεξικοπωλείο και τις 2 μέρες, με συμμετοχή πολλών γαλλόφωνων, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος Πρόξενος στην Aθήνα Thierry Klockenbring και ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Mikaël Hautchamp.

Από ελληνικής πλευράς, παραβρέθηκαν η Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης Iφιγένεια Καμτσίδου, η διευθύντρια Επικοινωνίας και Προβολής της ΓΓΕΕ Κατερίνα Λάμπρου, δημοσιογράφοι, εκδότες, λογοτέχνες, μεταφραστές, φοιτητές κλπ.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr