Τρέχων Άρθρο
Επίσημη επίσκεψη ΓΓΕΕ κ Λευτέρη Κρέτσου στη Γενεύη/ 7-8 Δεκεμβρίου 2015

Επίσημη επίσκεψη ΓΓΕΕ κ Λευτέρη Κρέτσου στη Γενεύη/ 7-8 Δεκεμβρίου 2015

Από τις 7 έως τις 8 Δεκεμβρίου 2015, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας κ. Λευτέρης Κρέτσος, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Γενεύη, με αφορμή τη συμμετοχή του στη Διεθνή Διάσκεψη της UNESCO ‘’ΜΜΕ & Διάκριση των Φύλων’’, η οποία έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ Γενεύης, palais des nations, στο πλαίσιο της παγκόσμιας συμμαχίας για το Φύλο και τα Μέσα (GAMAG-Global Alliance on Media and Gender).

 Στην ανωτέρω διεθνή διάσκεψη, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα συμμετείχε με το καθεστώς της συν-διοργανώτριας χώρας, μέσω της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα κ. Λευτέρη Κρέτσο, συνοδευόμενο από πενταμελή αποστολή, απαρτιζόμενη από στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας καθώς και από την Πρόεδρο του ‘’Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας’’ (ΚΕΘΙ) κα Ειρήνη Αγαθοπούλου μετά των συνεργατών της.

 Ειδικότερα, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) κ. Λευτέρης Κρέτσος, χαιρέτισε τις εργασίες της εν λόγω Διάσκεψης, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ύπαρξης εγχώριων, συστηματικών πολιτικών αλλά και δράσεων, σχετικά με τα ΜΜΕ και την Ισότητα Φύλων, στο πλαίσιο των υπαρχουσών εθνικών δομών και δη μεταξύ της ΕΡΤ ΑΕ και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ). Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο ζήτημα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των νέων ως προς τις διακρίσεις των γυναικών στα ΜΜΕ, προέβη στην ανακοίνωση της καινοτόμου συνεργασίας με την UNESCO Paris, Media Development & Freedom of Expression Sector, η οποία αφορά τη διεξαγωγή των πρώτων, διαδικτυακών ανοικτών μαθημάτων (MOOCs), για την εκπαίδευση στα ΜΜΕ και την πληροφορία, εντός του πλαισίου δράσεων οπτικοακουστικής παιδείας και Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πηγών.

 Πέραν της ανωτέρω Διάσκεψης, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στη Γενεύη (7/12/2015), ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρης Κρέτσος πραγματοποίησε, εφ’ όλης της ύλης, συνέντευξη Τύπου, υπό τον τίτλο: ‘’Greece at a crossroads: current situation and challenges ahead’’ σε Ελβετούς δημοσιογράφους και δη σε μέλη της ‘’Ελβετικής Λέσχης Δημοσιογράφων’’ (Swiss Press Club) αλλά και σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους των Ηνωμένων Εθνών. Η συνέντευξη Τύπου, η οποία διοργανώθηκε από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Γενεύης σε συνεργασία με τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία, έλαβε χώρα σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του palais des nations, η οποία παραχωρήθηκε για χρήση, κατ’ εξαίρεση, προς την Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία, από την Υπηρεσία Ενημέρωσης του ΟΗΕ (UNIS). Την πρόσκληση για τη συνέντευξη Τύπου συνέταξε και απηύθυνε προς τους δημοσιογράφους το Γραφείο Τύπου Επικοινωνίας Γενεύης σε συνεργασία με το Swiss Press Club. Τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρη Κρέτσο, υποδέχτηκε στην αίθουσα ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενημέρωσης του ΟΗΕ Γενεύης, κ. Ahmad Fawzi, ο οποίος τον παρουσίασε στο κοινό, ενώ ρόλο συντονιστή έλαβε ο γνωστός Ελβετός δημοσιογράφος και εκτελεστικός διευθυντής του Swiss Press Club, κ. Guy Mettan. Υπογραμμίζεται, ότι το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε, κατά κύριο λόγο, σε θεματικές όπως, παραδείγματος χάριν: πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, οικονομικο-πολιτική κατάσταση της χώρας, προσφυγική- μεταναστευτική κρίση κ.α. Προς επίρρωσιν των ανωτέρω, παρατίθεται το σχετικό link με τη συνέντευξη Τύπου του ΓΓΕΕ κ Λευτέρη Κρέτσου:

 http://2013.pressclub.ch/fr/conference/greece-crossroads-current-situation-and-challenges-ahead

 Στο πάνελ μετείχαν, επίσης –  εκτός του Γενικού Γραμματέα κ. Λευτέρη Κρέτσου και του συντονιστή κ. Guy Mettan- : ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης κ. Αλέξης Αλεξανδρής, η ειδική σύμβουλος του Υπουργού Επικρατείας, κα Βάλια Καιμάκη και η επικεφαλής του Γραφείου Τύπου & Επικοινωνίας κα Έφη Θεοδωροπούλου.

 Στη συνέχεια, την ίδια ημέρα, ακολούθησαν, δυο σημαντικές, προγραμματισμένες συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρη Κρέτσου: αρχικά με την αναπληρώτρια διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση (IOM), κα Laura Thompson και εν συνεχεία με τον Γενικό Διευθυντή του ΟΗΕ Γενεύης κ. Michael Moller.

 Πλέον συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση του ΓΓΕΕ κ. Λευτέρη Κρέτσου με την αναπληρώτρια διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση (IOM), κα Laura Thompson, στο palais des nations, συζητήθηκαν, σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, ζητήματα που αφορούν το μεταναστευτικό/ προσφυγικό πρόβλημα, με έμφαση στη δυνατότητα εξεύρεσης μιας νέας, βέλτιστης συνεργασίας μεταξύ του εν λόγω Οργανισμού και της ελληνικής πλευράς.

 Σε εξαιρετικά εγκάρδιο και φιλικό κλίμα έλαβε χώρα η συνάντηση του ΓΓΕΕ κ. Λευτέρη Κρέτσου και με τον Γενικό Διευθυντή του ΟΗΕ Γενεύης, κ. Michael Moller, στο γραφείο του τελευταίου. Ειδικότερα, στην εν λόγω συνάντηση η συζήτηση περι-στράφηκε γύρω από ζητήματα πολυμερούς διπλωματίας και έγιναν αναφορές στο δύσκολο έργο, το οποίο επιτελεί  καθημερινώς ο ΟΗΕ, εστιάζοντας: α. στις σύγχρονες προκλήσεις, στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί ο Οργανισμός αλλά και β. στις προσπάθειες προβολής και γνωστοποίησης του σημαντικού έργου που συντελείται στη Γενεύη, η οποία συνιστά είδος ‘’επιχειρησιακού κέντρου’’ πολυμερούς διπλωματίας.

 Κατά την δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του στη Γενεύη (8/12/2015), ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρης Κρέτσος απηύθυνε διάλεξη με θέμα: ‘’Re-branding Greece’’, στο πανεπιστήμιο ‘’Geneva Diplomatic School’’, και δη σε εξειδικευμένο κοινό, αποτελούμενο από μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθηγητές, διπλωμάτες, εμπειρογνώμονες, στελέχη διεθνών οργανισμών κ.α. Εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε, ειδικά για την περίσταση, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης κ. Αλέξης Αλεξανδρής, ενώ ρόλο συντονιστή είχε ο Πρόεδρος του πανεπιστημίου, καθηγητής και πρώην ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ στη Βοσνία, κ. Colum Murphy. Τέλος, επισημαίνεται ότι η ομιλία του ΓΓΕΕ κ Λευτέρη Κρέτσου είχε ιδιαίτερη απήχηση στους παρευρισκόμενους, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ενδιαφέρουσα δια-δραστική συζήτηση μεταξύ του ομιλητή και του κοινού αλλά και επευφημίες, οι οποίες κορυφώθηκαν με θερμά χειροκροτήματα.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr