Τρέχων Άρθρο
Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (22/7/2021)

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (22/7/2021)

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη

 

Καλό μεσημέρι.

Επιδημιολογική κατάσταση και εμβολιασμοί

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση. Τις τελευταίες μέρες καταγράφεται μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων. Παρ’  όλα αυτά η σταδιακή επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Οφείλουμε όλοι να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας -μάσκες, αποστάσεις, ατομική υγιεινή- αλλά και να εφαρμόζουμε τα  πρωτόκολλα στους χώρους εργασίας και ιδίως στους χώρους διασκέδασης.

Πάνω από όλα οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το εργαλείο του εμβολιασμού, ώστε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και το περιβάλλον μας. Να προσθέσουμε τη δική μας προσπάθεια σε αυτή των πλήρως εμβολιασμένων συμπολιτών μας που έχουν βάλει τη δική τους σφραγίδα στην οικοδόμηση του τείχους ανοσίας. Αυτό θα αναχαιτίσει τις εξάρσεις και τις μεταλλάξεις του ιού και θα μας οδηγήσει στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα.

Οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεπεράσουν σήμερα τα 10 εκατομμύρια. Ήδη, πάνω από 5.520.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση και 4.730.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Είναι θετικό το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώνεται αύξηση στο ρυθμό των ραντεβού που κλείνονται από τους νέους. Όπως και το γεγονός ότι συμπολίτες μας που ήταν επιφυλακτικοί αναθεωρούν τη στάση τους και προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για το Freedom Pass από την Τρίτη, έχουν ήδη συμπληρώσει την αίτηση  για παραλαβή της κάρτας, 140.000 νέοι 18-25 ετών που έχουν εμβολιαστεί, μέσω του gov.gr,  και ακόμη 4.500 νέοι μέσω ΚΕΠ. Πρόκειται -όπως είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- για μια  ψηφιακή προπληρωμένη χρεωστική κάρτα 150 ευρώ που  μπορεί να αξιοποιηθεί, μέχρι την 31 Δεκεμβρίου, για αγορές από ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών.

Αυτή τη στιγμή μπορούν να κλείσουν ραντεβού και να εμβολιαστούν άμεσα -ακόμη και αυθημερόν- με όποιο εμβόλιο θέλουν, όλοι οι συμπολίτες μας ηλικίας 18 ετών και άνω. Μπορούν επίσης να κλείσουν ραντεβού οι γονείς ή κάποιος που ανήκει στην ίδια οικογενειακά μερίδα για τον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών με το εμβόλιο της Pfizer.

Από την περασμένη Τρίτη, άνοιξε η πλατφόρμα έτσι ώστε οι θεράποντες γιατροί, είτε δημόσιου είτε ιδιωτικού τομέα, να δηλώνουν τους πολίτες οι οποίοι έχουν δυσκολίες μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα προκειμένου να προγραμματιστεί και να γίνει κατ’ οίκον ο εμβολιασμός τους με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Χθες κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία που ορίζει ως υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε όλο το προσωπικό των δημόσιων και ιδιωτικών δομών πρόνοιας και υγείας και θέτει ως καταληκτικές ημερομηνίες για την πρώτη δόση την 16η Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου αντίστοιχα. Στην περίπτωση μη εμβολιασμού εργαζομένων σε φορείς του δημοσίου τομέα, με απόφαση του επικεφαλής του φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων.

Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, για όσο διάστημα ο εργαζόμενος δεν ανταποκρίνεται στην υποχρέωση εμβολιασμού, ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας εξαιτίας του μη εμβολιασμού του.

Για την υπηρεσία myEFKAlive

Στο μεταξύ, η χώρα έκανε ακόμη ένα βήμα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς χθες, μετά από συνεργασία  των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τέθηκε σε λειτουργία η  υπηρεσία myEFKAlive. Δίνεται έτσι στον πολίτη η δυνατότητα να συνδεθεί όποτε θέλει, από όποιο σημείο βρίσκεται, με τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ για τη διεκπεραίωση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών υποθέσεών του: Την έκδοση ενός πιστοποιητικού, την ενημέρωσή του, την παραλαβή απόφασης των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, την υποβολή ασφαλιστικών αιτημάτων.

Σε πρώτη φάση η νέα υπηρεσία θα καλύπτει τους κατοίκους των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, πλην της Κω που θα ενταχθεί στο σύστημα στις 10 Αυγούστου. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να καλυφθούν όλες οι νησιωτικές περιοχές, καθώς και τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ μέσα στο 2022 θα καλύπτεται το σύνολο της Επικράτειας.

Νομοθετικό έργο

Χθες, κατατέθηκε στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης». Στόχος του νομοσχεδίου είναι η επιτάχυνση της κτηματογράφησης, η απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών, καθώς και η αναδιοργάνωση του φορέα. Επιπλέον, εισάγει νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και περιλαμβάνει διατάξεις για την ενίσχυση της λειτουργίας φορέων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μεταξύ άλλων:

-Επιταχύνεται η έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου στις περιοχές όπου εκκρεμεί η διαδικασία κτηματογράφησης.

-Διασφαλίζονται πλήρως όλα τα δικαιώματα όσων θεωρούν ότι θίγονται με βάση τα στοιχεία της ανάρτησης.

-Δίνεται παράταση έως 31-12-2022 για τη διόρθωση ανακριβειών των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών.

-Εισάγεται ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου, που διευκολύνει  τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου.

Το νομοθετικό έργο συνεχίζεται. Επισημαίνω ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα απόβλητα σηματοδοτεί τα 200 ψηφισμένα νομοσχέδια μέσα σε δύο χρόνια από την συγκρότηση της Κυβέρνησης.  Και αυτό παρά τους περιορισμούς λόγω της υγειονομικής κρίσης, την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κλείνοντας, θα ήθελα εκ μέρους  της Κυβέρνησης η καταδικάζει τις επιθέσεις κατά της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως που δεν γίνονται με πολιτικά επιχειρήματα, αλλά αφορούν την υπόστασή της ως γυναίκας και ως μητέρας και από εκείνους  μάλιστα που δηλώνουν στα λόγια ευαίσθητοι σε θέματα δικαιωμάτων. Αποκαλύπτουν απλώς την υποκρισία τους.

Για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό και την Δήμαρχο Χαλκιδέων Έλενα Βάκα.

Αύριο στις 10.00, θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.

Το βράδυ του Σαββάτου θα παραστεί στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο για την Επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Την Δευτέρα στις 11:00 θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού το Υπουργικό Συμβούλιο.

Την Τρίτη 27 Ιουλίου, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στις 28 Ιουλίου θα φιλοξενήσει τη συνάντηση Κορυφής της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας. Ενώ την ίδια μέρα θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Πελώνη, θα ήθελα να μου δώσετε ένα σχόλιο, αναφορικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στον απόηχο των σφοδρών αντιδράσεων για την απόφασή του, για τα Βαρώσια, εμμέσως έψεξε τον Πρωθυπουργό και του καταλόγισε αθέτηση της μεταξύ τους συμφωνίας, η οποία έγινε στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Παπακωνσταντίνου, υπάρχει η δήλωση αναλυτικά. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, στο να συνομιλούν οι διπλωματικοί τους σύμβουλοι, η κα. Σουρανή με τον κ. Καλίν. Και επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό ότι συσπειρώνει τους εχθρούς της Τουρκίας στην Αμερική. Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοεί ως προς το πρώτο, αδυνατώ να κατανοήσω. Σε ό,τι αφορά την επίθεση στον Πρωθυπουργό, περί συσπείρωσης των εχθρών της Τουρκίας, στην Αμερική, σας θυμίζω ότι είναι στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης, η οικοδόμηση συμμαχιών, η οποία αποδίδει και προφανώς ενοχλεί.

ΑΜ. ΚΑΝΤΖΟΥ: Κυρία Επρόσωπε, καλό μεσημέρι. Θέλω να σας ρωτήσω, για τη στρατηγική σας, αναφορικά με τα νησιά. Φαίνεται ότι έχουμε μια επιβάρυνση του ιικού φορτίου. Η Μύκονος ξέρω ότι είναι στο επίκεντρο της προσοχής και υπάρχει βελτίωση της εικόνας. Yπάρχουν και κάποια άλλα νησιά που σας προβληματίζουν; Και υπάρχει περίπτωση να δούμε ένα μίνι lockdown, τύπου Μυκόνου, στην Πάρο ή στην Κρήτη, που έχει το σοβαρότερο πρόβλημα;

ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως ξέρετε, παρακολουθούμε πάντα και αξιολογούμε τα στοιχεία και αναλόγως υπάρχουν σημειακές παρεμβάσεις, όπου χρειάζεται. Στη Μύκονο, θυμίζω ότι επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα στη μεταμεσονύχτια διασκέδαση και στη μουσική. Τα μέτρα αυτά ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα 26 Ιουλίου. Φαίνεται ότι υπάρχει μία σταθεροποίηση της κατάστασης. Δεν έχω κάτι για κάποιο άλλο νησί. Είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα ειδικά σε χώρους συγχρωτισμού. Είναι  σημαντικό όλοι να φοράμε μάσκα. Και βεβαίως πάντα και πάνω απ’ όλα να σπεύσουμε όλοι να εμβολιαστουμε.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Είδαμε και χθες, στο κέντρο, στο Σύνταγμα, επανάληψη των κινητοποιήσεων των αρνητών. Βλέπει η Κυβέρνηση κάποια υποκίνηση πίσω από αυτές τις διαδηλώσεις;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να προσπαθεί να πείσει και τον πλέον δύσπιστο συμπολίτη μας να εμβολιαστεί. Αυτή είναι η εκστρατεία της: Η εκστρατεία της πειθούς. Καλούμε όλους να εμβολιαστούν, αναγνωρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι υπάρχει μια μερίδα που έχει τη δική της αντίληψη και δεν θα προστρέξει στον εμβολιασμό. Προσπαθούμε να πείσουμε τους πιο δύσπιστους, τους καχύποπτους, αυτούς που φοβούνται. Δεν έχω κάποιο άλλο σχόλιο.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε σήμερα την έκκληση προς τους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν. Ήθελα να σας ρωτήσω και πάλι, εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα τεθεί και ζήτημα υποχρεωτικού εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς. Και επίσης πότε θα προχωρήσει το θέμα του εμβολιασμού των μαθητών, ηλικίας από 12 ετών και πάνω.

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους εκπαιδευτικούς. Είναι μια πολύ σημαντική κατηγορία. Πηγαίνει καλά ο εμβολιασμός τους. Είναι περίπου στο 74%. Προσβλέπουμε και ελπίζουμε ότι θα ανέβουν και άλλο τα ποσοστά, γιατί -θα επαναλάβω- θέλουμε ανοιχτά σχολεία. Αυτή την περίοδο, γίνονται και οι συζητήσεις για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, είναι μια συζήτηση που γίνεται στις τάξεις των επιστημόνων και αναμένουμε τις εισηγήσεις τους.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Πώς σχολιάζετε την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, σήμερα, στη Μύκονο;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν έχω ενημερωθεί για δηλώσεις ή για δραστηριότητα. Ο κ. Τσίπρας σπεύδει κάθε φορά σε κάποιο μέρος για να ανακοινώσει μια καταστροφή που δεν επέρχεται. Πρόκειται περί αυτού πάλι. Και να θυμίσω με την ευκαιρία  -γιατί υποθέτω ότι αυτή θα είναι η κριτική του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- ότι δεν υπάρχει, ούτε επιβλήθηκε lockdown στη Μύκονο. Καλό θα ήταν λοιπόν, να είναι πιο προσεκτικός και να μην δυσφημίζει τη χώρα στο εξωτερικό, ειδικά σε ό,τι αφορά κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν μετά την επιβολή των υποχρεωτικών εμβολιασμών, σας προβληματίζει, σας ανησυχεί, ένα ενδεχόμενο κύμα προσφυγών;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Είναι πολύ νωπή ακόμα αυτή η απόφαση. Ας δούμε  πώς θα προχωρήσει στην εφαρμογή της. Σήμερα, ψηφίζεται η σχετική διάταξη. Θέλω να επαναλάβω πως προσβλέπουμε ότι θα σπεύσουν όλοι, όσο το δυνατόν περισσότεροι και δεν θα χρειάζεται καν να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες αυτές, που -θα επαναλάβω- αφορούν επαφές με ιδιαίτερα ευαίσθητους συμπολίτες μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr