Τρέχων Άρθρο
Eνημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (22/3/2021)

Eνημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (22/3/2021)

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη

Καλό μεσημέρι. 

Για την επιδημιολογική κατάσταση

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένη, η πίεση στο Ε.Σ.Υ. εντείνεται και η κούραση όλων αυξάνεται. Σε αυτά τα δεδομένα, η  Κυβέρνηση απαντά συνεχίζοντας την ενίσχυση του  Ε.Σ.Υ. και επιδεικνύοντας την αναγκαία ευελιξία ως προς τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, αποφασίστηκαν και μπήκαν σε εφαρμογή, στοχευμένες προσαρμογές στα μέτρα που λαμβάνουν υπόψη την ψυχολογική κόπωση της κοινωνίας, καθώς και το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει και ο καιρός βελτιώνεται. Αφορούν πρωτίστως τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας, καθώς και βαλβίδες εκτόνωσης για την αποφυγή συγκεντρώσεων σε σπίτια και σε κλειστούς χώρους. Έτσι, ώστε, να υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, αποσυμφόρηση του Συστήματος Υγείας και σταδιακή επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Στην προσπάθεια αυτή η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά στις αρχές Απριλίου σε δωρεάν παροχή self-test σε όλο τον πληθυσμό. Κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται δωρεάν από το φαρμακείο της γειτονιάς του ένα τεστ ανά εβδομάδα, παρέχοντας τον ΑΜΚΑ στον φαρμακοποιό. Κάθε πολίτης θα έχει έτσι τη δυνατότητα επιτήρησης της υγείας του και σύμπραξης στην ανάσχεση της διασποράς του ιού.

Στην ίδια κατεύθυνση θα συμβάλει η επιτάχυνση του εμβολιασμού που εξελίσσεται με ασφάλεια και  υποδειγματικό τρόπο. Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις 6-7 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τους υψηλότερους ρυθμούς εμβολιασμού και επισπεύδει ανάλογα με τις ροές των εμβολίων που φτάνουν. Ήδη, έχουν γίνει πάνω από 1.430.000 εμβολιασμοί και μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν  επιπλέον 1,5 εκατομμύριο.

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους συμπολίτες μας με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Στις 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα  για  τα  ραντεβού  της ηλικιακής ομάδας 70-74 ετών και τις αμέσως επόμενες μέρες -στις αρχές Απριλίου- η πλατφόρμα για  τα  ραντεβού της ηλικιακής ομάδας, 65-69 ετών. Στόχος είναι  μέχρι το τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου, να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου όλοι οι 60 άνω και οι ευπαθείς ομάδες με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα προστεθούν οι ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας Β, ειδικές επαγγελματικές ομάδες, αλλά και ο γενικός πληθυσμός.

Στο μεταξύ, καθώς συνεχίζεται η αντεπίθεση στον ιό, η Κυβέρνηση ενισχύει δραστικά το Ε.Σ.Υ. που δέχεται -και θα συνεχίσει να δέχεται για το επόμενο διάστημα- ισχυρή πίεση. Έχουμε ήδη  θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και διευρύνουμε τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Ιδιωτικές κλινικές έχουν τεθεί -με οικειοθελή απόφαση των ιδιοκτητών τους- στη διάθεση του Ε.Σ.Υ. και η συνεργασία εξελίσσεται αρμονικά. 

Ψηφιακή επανάσταση

Στο μεταξύ,  μέσα στην κρίση η Κυβέρνηση προχώρησε  σε μια ραγδαία ψηφιοποίηση του Κράτους. Σε ένα χρόνο, οι ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο στους πολίτες από το gov.gr υπερδιπλασιάστηκαν και έφτασαν  τις 1.130. Έγιναν 94 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές, εκδόθηκαν 155.000 ληξιαρχικές πράξεις, 3 εκατομμύρια υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις  και 1 εκατομμύριο πιστοποιητικά δημοτολογίου. Γράφτηκαν 1.700.000 πολίτες  στην άυλη συνταγογράφηση και εκδόθηκαν 12 εκατομμύρια άυλες συνταγές.

Την τελευταία εβδομάδα, ξεκίνησε η ηλεκτρονική δήλωση απώλειας της αστυνομικής ταυτότητας, μπήκε σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας πολιτών-Δημοσίου, ώστε οι πολίτες να λαμβάνουν ειδοποιήσεις μέσω sms ή email για ζητήματα που τους αφορούν και επεκτάθηκε το MyConsulLIve σε ακόμη περισσότερες Πρεσβείες και Προξενικές αρχές, ώστε Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να διεκπεραιώνουν διοικητικές πράξεις χωρίς φυσική παρουσία.

Μια πραγματική ψηφιακή επανάσταση -που όπως τονίζει ο Πρωθυπουργός σε σχετική ανάρτησή του- βελτιώνει τη σχέση των πολιτών με το Δημόσιο και διευκολύνει την καθημερινότητα όλων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Υποθέσεις που απαιτούσαν τη μετάβαση του πολίτη σε κρατικές υπηρεσίες λύνονται τώρα από το κινητό ή τον υπολογιστή του καθενός.  Μειώνουν τη γραφειοκρατία, αφαιρούν  ταλαιπωρία και προσφέρουν χρόνο σε όλους.

Για την 25η Μαρτίου

Ολοκληρώνονται τις μέρες αυτές οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου που θα γίνει φέτος αφενός με τους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία και αφετέρου με ιδιαίτερη λαμπρότητα, καθώς η Ελλάδα  γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Έχουν προσκληθεί και αναμένεται να έρθουν στις 24 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και o Πρωθυπουργός της Ρωσίας Mikhail Mishustin -με τους οποίους ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις- καθώς και ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, διάδοχος του Βρετανικού θρόνου, Κάρολος. Εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης που προκαλεί η έκρηξη της πανδημίας  στην Γαλλία, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron δεν θα μπορέσει να παραστεί και τη φίλη χώρα θα εκπροσωπήσει η Υπουργός Άμυνας Florence Parly.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης, 24ης Μαρτίου, στο ανακαινισμένο και εκσυγχρονισμένο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου θα γίνει ξενάγηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και των προσκεκλημένων ηγετών φίλων  χωρών με έμφαση σε πίνακες ζωγραφικής που έχουν ως θέμα την Επανάσταση του 1821. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα παρατεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο επίσημο δείπνο στους υψηλούς προσκεκλημένους.

Το πρωί της 25ης Μαρτίου θα τελεστεί η Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία  περιορισμένου αριθμού  μελών της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του  Άγνωστου Στρατιώτη και ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση  στην οποία θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα  των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος και τμήματα από συμμαχικές χώρες. Μαζί με τα ελληνικά αεροσκάφη θα πετάξουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, η παρέλαση θα γίνει χωρίς την παρουσία κόσμου. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό -όπως και κάθε πολίτης- θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν από την Ε.Ρ.Τ.. Η μετάδοση θα εμπλουτίζεται με πλάνα από τη σύγχρονη πόλη και τα ιστορικά της μνημεία και όλα μαζί θα εκπέμπουν την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας που πορεύεται με εθνική αυτοπεποίθηση και ισχυρές συμμαχίες. Μιας χώρας ελκυστικής και εξωστρεφούς, που είναι περήφανη για την Ιστορία της και χτίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Αθήνα -με την παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- Διάσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης των 5 Μεσογειακών χωρών στη διάρκεια της οποίας τέθηκαν ζητήματα που άπτονται της διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Οι πέντε χώρες ζητούμε:

-Έμπρακτη αλληλεγγύη στην κατανομή των μεταναστευτικών βαρών.

-Κοινό μηχανισμό απελάσεων.

-Συνεργασία της Ε.Ε. με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης για τη μείωση των ροών. Και

-Ορθή και απαρέγκλιτη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Αύριο, Τρίτη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Eisenhower  που βρίσκεται στη βάση της Σούδας στην Κρήτη.

Την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Μαρτίου θα συμμετάσχει  στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης -και όχι με φυσική παρουσία όπως είχε αρχικά αποφασιστεί- λόγω της έξαρσης του κορονοϊού στα κράτη-μέλη της Ε.Ε..

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας,  με τη συνήθη  ηλεκτρονική διαδικασία. Τις ερωτήσεις θα μεταφέρει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, τι θα πράξει η Κυβέρνηση, εάν οι πρώτοι 206 γιατροί που επιστρατεύτηκαν, δεν αναλάβουν καθήκοντα;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Παπακωνσταντίνου, ελπίζουμε και προσβλέπουμε ότι οι γιατροί θα πράξουν το καθήκον τους αυτή την ώρα της μεγάλης ευθύνης και θα συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια. Διαφορετικά, θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και τον νόμο.

Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΝΤΖΟΣ: Τα self test θα προσμετρώνται στον συνολικό αριθμό test που γίνεται στην Επικράτεια και πώς; Θα υπάρχει τελικά αμοιβή για την προμήθειά τους από τα φαρμακεία;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Παπαχλιμίντζο, τα self test θα προστεθούν στα χιλιάδες test που γίνονται καθημερινά για την επιδημιολογική επιτήρηση από τον ΕΟΔΥ. Θα υπάρξει δυνατότητα για δήλωση σε συγκεκριμένη πλατφόρμα. Οι λεπτομέρειες, ωστόσο, θ’ ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Υπογραμμίζω ότι τα τέσσερα self test τον μήνα, που παρέχει η Κυβέρνηση σε κάθε Έλληνα πολίτη, είναι δωρεάν και δεν υπάρχει κάποιο άλλο αντίτιμο.

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Πότε πιστεύετε πως θα δούμε επιπέδωση της καμπύλης της πανδημίας; Το άνοιγμα του λιανεμπορίου την ερχόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι; Εξετάζετε νέες βαλβίδες αποσυμπίεσης;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Κοσελόγλου, δεν είμαι επιδημιολόγος, δεν μπορώ να σας μιλήσω για την επιπέδωση της καμπύλης. Είναι μία δύσκολη περίοδος αυτή. Υπάρχει μεγάλη πίεση στο Ε.Σ.Υ.. Είναι ακόμα Δευτέρα. Αυτά θα τα πούμε την Παρασκευή.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε την Κυβέρνηση ότι αφήνει covid free τις ιδιωτικές κλινικές. Τι απαντάτε;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Μουρελάτου, φοβάμαι ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε τι που κάνει η Κυβέρνηση, σε κάθε πρωτοβουλία, έχει απέναντι ένα όχι. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας στο οποίο έχουν ενταχθεί τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., τα στρατιωτικά νοσοκομεία, οι ιδιωτικές κλινικές και πολυδύναμες Μ.Ε.Θ..

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Γιατί η Κυβέρνηση δεν προχωρά σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών, πέρα από την επιστράτευση γιατρών, εφόσον το ζήτημα είναι η πληρότητα στις Μ.Ε.Θ. του Ε.Σ.Υ.;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Σας απάντησα μόλις. Υπάρχει ήδη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ: Με πολλές χώρες της Ευρώπης να παρατείνουν τα περιοριστικά μέτρα, λόγω covid, όπως η Γερμανία, πιστεύετε ότι είναι εφικτός ο κυβερνητικός στόχος για τουριστικά έσοδα εννιά δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος; Δηλαδή, διπλασιασμός αφίξεων, σε σχέση με πέρυσι;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν είναι ώρα να συζητάμε αυτή τη στιγμή αυτό. Έχουμε σχέδιο για τον Τουρισμό. Έχουμε πει ότι στόχος μας είναι, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να ανοίξει η χώρα περί τα μέσα Μαΐου, με υγειονομικά πρωτόκολλα, με πιστοποιητικά εμβολιασμού. Αυτό το Καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από το προηγούμενο και πάρα πολύ καλύτερο.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κυρία Εκπρόσωπε, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, ένας στους δύο νοσηλευτές στο Ε.Σ.Υ. δεν έχουν εμβολιαστεί. Πώς σκέφτεται η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό, προκειμένου να θωρακίσει ασθενείς και προσωπικό των νοσοκομείων;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Είναι θέμα κοινωνικής και ηθικής ευθύνης των υγειονομικών να κάνουν το εμβόλιο. Εναπόκειται, προφανώς, στη συνείδηση του καθενός. Κάνουμε έκκληση σε όλους να κάνουν το εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση, αυστηροποιείται το πρωτόκολλο για υποχρεωτικό testing, δύο φορές την εβδομάδα, όσων υγειονομικών δεν έχουν εμβολιαστεί. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι αυτή την έκκληση θα την ακούσουν όλοι οι υγειονομικοί, παίρνοντας και το παράδειγμα από τους χιλιάδες συμπολίτες μας μεγάλων ηλικιών, που ήδη εμβολιάζονται.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Το «news 24/7» δημοσίευσε ένα βίντεο-ντοκουμέντο από την παρέμβαση της Αστυνομίας σε καφετέρια στο Γαλάτσι την 1η Νοεμβρίου 2020.  Είχε υπόψη της η ΕΛ.ΑΣ. το οπτικό υλικό;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Σαμαρά, θα πρέπει να ρωτήσετε την ΕΛ.ΑΣ. γι’ αυτό. Σας παραπέμπω, ωστόσο, στη χθεσινή ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.  και  το μηνιαίο δελτίο διερεύνησης καταγγελιών για υπέρμετρη αστυνομική βία. Θα δημοσιεύεται και θα αναφέρει την πορεία στην οποία βρίσκεται και αυτή η υπόθεση. Διερευνάται και η έρευνα ολοκληρώνεται περίπου  σε έναν μήνα.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ποια δεδομένα οδήγησαν στο ακραίο μέτρο της επιστράτευσης; Έχει χαθεί ο έλεγχος, όπως καταγγέλλει η Αντιπολίτευση;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Ήταν το ύστατο μέτρο, στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας. Κρίθηκε ότι τώρα ήταν απαραίτητο να συστρατευθούν σε αυτή τη μεγάλη μάχη, την εθνική προσπάθεια, και ιδιώτες γιατροί, αφού εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για οικειοθελή προσχώρησή τους και προσχώρησαν οικειοθελώς μόλις 61 γιατροί.

ΕΛ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, έχει προγραμματιστεί τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού και του Αμερικανού Προέδρου;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν έχω κάτι να σας ανακοινώσω.

Χ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Η Έκθεση Μπορέλ, σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, σημεία της οποίας έχουν δει το φως της δημοσιότητας, καλύπτει την Ελληνική Κυβέρνηση; Με ποιο αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιημένη η Ελλάδα στη Σύνοδο;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Κοσελόγλου, υπάρχει η Έκθεση Μπορέλ, η οποία δεν έχει βγει ακόμα στη δημοσιότητα. Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι ενσωματώνει αρκετούς από τους προβληματισμούς της ελληνικής πλευράς, της Ελλάδας, και υιοθετεί μια διττή προσέγγιση στις σχέσεις με την Τουρκία, η οποία περιλαμβάνει και θετικά μέτρα και κυρώσεις, σε περίπτωση που επαναληφθεί η παραβατική συμπεριφορά της. Επιβεβαιώνει, κατά την άποψή μας, τη στρατηγική που ακολούθησε η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή να εντάξει τις μονομερείς ενέργειες και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο και στο πλαίσιο των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ:  Στη δημοσκόπηση, που έγινε για το δελτίο ειδήσεων του «Open» την περασμένη Παρασκευή, δύο στους τρεις πολίτες δήλωσαν θετικοί σε διμερείς συμφωνίες της χώρας μας για προμήθεια ρωσικού ή κινεζικού εμβολίου. Υπάρχει τέτοια πρόθεση από την Κυβέρνηση;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχουμε πει εξαρχής, ότι η Κυβέρνηση κινείται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προμηθειών για εμβόλια, που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό  Οργανισμό Φαρμάκων, τον ΕΜΑ.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, στην ενισχυμένη στρατηγική του testing, με τη μαζική δωρεάν διάθεση των self test, έχει εκτιμηθεί η παράμετρος που θέτουν επιστήμονες, ότι αφού η ενημέρωση εναπόκειται στην ατομική ευθύνη του πολίτη, ενδεχομένως να δημιουργηθεί μια λανθασμένη εικόνα για την πορεία της διασποράς του ιού;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Παπακωνσταντίνου, ο στόχος είναι αυτά τα τεστ να δηλώνονται, όπως προανέφερα, σε ειδική πλατφόρμα. Να υπάρξει εντοπισμός ασυμπτωματικών ασθενών και καλύτερη ιχνηλάτηση και κατόπιν να ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για καραντίνα, αυτοπεριορισμό και ό,τι άλλο προβλέπεται.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Θεωρείτε ότι μπορεί να επιτραπεί η μετακίνηση από Νομό σε Νομό το Πάσχα;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε γι’ αυτό. Ακόμα είμαστε στον Μάρτιο και, όπως σας είπα, είμαστε σε μια πολύ δύσκολη εβδομάδα για την εξέλιξη της πανδημίας και την πίεση που υφίσταται το Ε.Σ.Υ..

ΑΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ο Πρόεδρος των Φαρμακοποιών λέει ότι ζητούν 50 λεπτά του ευρώ για τα τεστ στα φαρμακεία, γιατί το τζάμπα δεν το εκτιμά κανείς. Θα τα δώσει το Κράτος;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως σας είπα, τα τέσσερα τεστ το μήνα που θα παρέχονται σε κάθε Έλληνα πολίτη με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, είναι απολύτως δωρεάν. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο αντίτιμο. Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου από την περασμένη εβδομάδα και όλο το Σαββατοκύριακο. Αυτή αφορά και το αν θα υπάρξει κάποιο συμβολικό αντίτιμο για τους πολίτες που θέλουν κάποια βοήθεια από το φαρμακείο και δεν επιθυμούν να κάνουν το τεστ στο σπίτι.

Γ. ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Τι έχετε να πείτε για την ακριβή ημερομηνία στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται, πλέον, τεστ από τα φαρμακεία και τι θα γίνει με τους φαρμακοποιούς;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Απαντήθηκε ήδη.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Σχετικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών και το ενδεχόμενο να είναι υποχρεωτικός ή να υπάρχουν μέτρα, αν αρνούνται τον εμβολιασμό, έχουμε κάτι νεότερο;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχει απαντηθεί η ερώτηση.

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Υπάρχει κόντρα Κυβέρνησης και συνδικαλιστών γιατρών;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν υπάρχει καμία κόντρα. Υπάρχει η ανάγκη να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Αυτό αφορά όλους και πρωτίστως γιατρούς και υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αυτός είναι ο πόλεμος της γενιάς μας. Είναι μια μεγάλη εθνική προσπάθεια. Και θεωρούμε ότι είναι καθήκον, ειδικά των γιατρών, να ανταποκριθούν.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση τις κινήσεις της ΕΛ.ΑΣ. εναντίον της εφημερίδας «Documento» και του εκδότη της, γιατί δημοσιοποίησε επώνυμες καταγγελίες πολιτών για βασανισμούς, όπως της εφημερίδας «Εφημερίδα των Συντακτών». Ήταν σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν έχω να σχολιάσω κάτι για μηνύσεις που έκαναν ιδιώτες.

Σας ευχαριστώ. 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr