Τρέχων Άρθρο
Eνημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (13/5/2021)

Eνημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (13/5/2021)

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Tύπου από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη

Καλό μεσημέρι.

Για τις προοπτικές της οικονομίας

Η Κυβέρνηση -με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής των Ειδικών- προχωρά στο σταδιακό άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.  Μπορούμε, μάλιστα, να είμαστε βέβαιοι  πως καθώς θα υποχωρεί  η παγκόσμια καταιγίδα  και θα προχωρούμε στη νέα κανονικότητα, θα ξεκινά για τη χώρα μας μια νέα περίοδος δυναμικής ανάπτυξης της οικονομίας και συλλογικής ανάτασης της κοινωνίας.

Ήδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρώντας προς τα πάνω τις εκτιμήσεις  της, προβλέπει  για την Ελλάδα, ρυθμούς ανάπτυξης 4,1% το 2021 και 6% το 2022. Αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση κατάφεραν να μετριάσουν την ύφεση  και να στηρίξουν αποτελεσματικά την απασχόληση.  Προεξοφλεί ισχυρή τόνωση της οικονομίας από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την προώθηση  των έργων που προβλέπονται σ΄ αυτό. Επισημαίνει ακόμη τη συμβολή που θα έχει το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού και υπογραμμίζει πως όσο προχωρά η επιχείρηση εμβολιασμού και η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων τόσο θα αυξάνεται ιδιωτική κατανάλωσης.

Σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα

Όπως ήδη είχε προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός, από  αύριο, 14 Μαΐου, γίνεται ένα ακόμη σημαντικό βήμα  στην επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, καθώς ανοίγουν ο τουρισμός και τα μουσεία.

Ταυτόχρονα, μετατίθεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 00:30 και καταργούνται τα μηνύματα στο 13033 και στο 13032. Επιπλέον, επιτρέπονται -με συγκεκριμένες προϋποθέσεις- οι  υπερτοπικές μετακινήσεις. Για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό  θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.

Για τις μετακινήσεις  προς και από τα νησιά  -με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα- είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση,  είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε βεβαίωσης νόσησης, που θα ισχύει μετά τους δύο έως 9 μήνες μετά.  Ο έλεγχος θα είναι υποχρεωτικός από αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες και υπόχρεοι είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες 5 ετών και άνω.

Λεπτομέρειες για το άνοιγμα του τουρισμού θα ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χάρη Θεοχάρη.

Για τους εμβολιασμούς

Ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία της δημόσιας υγείας,  για την ασφαλή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων,  αλλά και για την εκπομπή θετικού μηνύματος της χώρας μας ως ασφαλούς προορισμού είναι η συνεχής επιτάχυνση της επιχείρησης εμβολιασμού.  Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σχεδόν 4 εκατ. εμβολιασμοί. Έχουν εμβολιαστεί  πάνω από 2.610.000 πολίτες  με μια δόση, και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από  1.390.000.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά και σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως το τέλος Μαΐου. Για τα  υπόλοιπα 19 μεγαλύτερα νησιά μας -με εξαίρεση την Κρήτη- μπαίνει σε εφαρμογή η επιχείρηση  «Γαλάζια Ελευθερία» με στόχο τον εμβολιασμό όλων των μονίμων κατοίκων τους ηλικίας 18 και άνω, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Στο πλαίσιο αυτό, στη μάχη για την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας, μπαίνουν νέα εμβολιαστικά κέντρα του Ε.Σ.Υ. και κινητά συνεργεία εμβολιασμού, ενώ ουσιαστική είναι η βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η στήριξη από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σημειώνεται ότι στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου θα ανοίξει  η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό συμπολιτών μας  των ηλικιακών ομάδων 30-44 με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια. Η αρχή θα γίνει με την ηλικιακή ομάδα των 40-44 και θα ακολουθήσουν διαδοχικά οι ομάδες των 35-39 και 30-34.

Εντός του Ιουνίου -εφόσον επιβεβαιωθούν από τις εταιρίες οι προγραμματισμένες  παραδόσεις εμβολίων – εκτιμάται ότι  θα ανοίξουν και οι πλατφόρμες εμβολιασμού για τις ηλικιακές ομάδες 25-29 και 18-24.

Για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Δόθηκε χθες για διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα εργασιακά.  Προστατεύει -όπως τόνισε σε ανάρτηση του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- τους εργαζόμενους. Ενισχύει τα δικαιώματά τους. Αναβαθμίζει την Επιθεώρηση Εργασίας. Προωθεί την ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Διορθώνει αδικίες του παρελθόντος. Δίνει δύναμη στον εργαζόμενο. Μεταξύ άλλων προβλέπει:

Εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων στην αγορά εργασίας, όπως τα φαινόμενα υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασία και απλήρωτων υπερωριών.

-Αντικατάσταση του ΣΕΠΕ από την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία θα είναι Ανεξάρτητη Αρχή.

-Θέσπιση κανόνων για την τηλεργασία και «δικαιώματος αποσύνδεσης», που επιτρέπει στον εργαζόμενο να μην επικοινωνεί ψηφιακά όταν βρίσκεται εκτός ωραρίου εργασίας ή σε άδεια.

-Ενίσχυση της ισότητας των φύλων και της  ισορροπίας επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με ρυθμίσεις όπως η θέσπιση άδειας πατρότητας 14 ημερών, γονικής άδειας 4 μηνών για κάθε γονέα (με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για 2 μήνες), αλλά και  δικαιώματος ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.

-Εισαγωγή μέτρων κατά της βίας και της σεξουαλικής  παρενόχλησης στην εργασία.

-Παροχή περισσότερων επιλογών στους εργαζομένους να διαμορφώσουν το ωράριό τους με βάση τις ανάγκες τους.

-Θέσπιση της ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας (33%) σε κλάδους κοινής ωφελείας (π.χ. μετρό) κατά τη διάρκεια των απεργιών.

-Βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε delivery και κούριερ, με έμφαση στην υγεία και την ασφάλεια κατά  την εργασία τους.

-Τέλος στο καθεστώς διακρίσεων στις αποζημιώσεις μεταξύ εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων.

Για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Σερβίας Ana Brnabic.

Αυτή την ώρα συναντάται με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Στις 16:00 θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας Zoran Zaev.

Στις 18:00 θα συναντηθεί με τον Προεδρεύοντα του Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Milorad Dodik.

Αύριο, Παρασκευή,  στις 10:30,  ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με την Εκτελεστική Αντιπρόσωπο Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Margrethe Vestager.

Στις 14:00 θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Zdravko Krivokapic.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας,  με τη συνήθη  ηλεκτρονική διαδικασία. Τις ερωτήσεις θα μεταφέρει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, η Κυβέρνηση έχει πει ότι ενδεχόμενες εξάρσεις στην πανδημία, θ’ αντιμετωπίζονται με τοπικού χαρακτήρα περιορισμούς. Μπορείτε να μας πείτε ποιοι είναι οι δείκτες, καθώς επίσης και τα όρια συναγερμού που θα ενεργοποιούν αυτές τις παρεμβάσεις;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Υπάρχει η Επιτροπή των Ειδικών που συνεδριάζει περιοδικά και τακτικά και  κρίνει τους επιδημιολογικούς δείκτες. Σε κάθε περίπτωση, καθώς επανερχόμαστε σταδιακά σε μία νέα κανονικότητα, είναι στο χέρι όλων μας με την τήρηση των μέτρων, να μη χρειαστεί να κάνουμε πισωγύρισμα και να πάμε σε τέτοια μέτρα.

ΣΤ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, σήμερα συναντάται ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev. Η συνάντηση φέρνει πιο κοντά για ψήφιση στη Βουλή και τα τρία μνημόνια συνεργασίας Αθήνας και Σκοπίων;

Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, ο Zoran Zaev, σε σημερινή συνέντευξή του στην «Αυγή»,εκφράζει τη βεβαιότητα ότι τα μνημόνια συνεργασίας που εκκρεμούν, θα επικυρωθούν πολύ σύντομα από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Πότε σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση τις σχετικές Συμφωνίες στη Βουλή η Κυβέρνηση;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Οι Συμφωνίες θα έρθουν προς κύρωση σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό. Όπως γνωρίζετε η Κυβέρνηση έχει ένα πολύ πυκνό νομοθετικό έργο. Η κύρωση των Συμφωνιών θα προσαρμοστεί στις νομοθετικές προτεραιότητες και όχι το αντίστροφο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μετά την άρση των περισσότερων περιορισμών για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας, πότε αναμένεται ότι θα γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία του ελληνικού Κοινοβουλίου;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν έχω κάτι επ’ αυτού. Θα δούμε. Ανοίγουμε σταδιακά και επιτηρούμε πώς θαπάνε  αυτές οι δραστηριότητες. Aναλόγως θα κριθεί.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, τι απαντάτε στον ΣΥΡΙΖΑ, που σας κατηγορεί πως το νέο εργασιακό οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις και καταλύει το οκτάωρο;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Θα το πούμε πάρα πολλές φορές: Το αφήγημα αυτό, που επιδιώκει να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, πάσει θυσία, προσιδιάζει, δυστυχώς, σε fake news. Το οκτάωρο προστατεύεται, θωρακίζεται και με ειδική διάταξη στο νομοσχέδιο, όπως και το πενθήμερο και το σαραντάωρο την εβδομάδα. Είναι ένα νομοσχέδιο με πολύ προοδευτικές μεταρρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων, το οποίο λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην αγορά εργασίας, στις νέες μορφές, την τηλεργασία, τις ψηφιακές, τις συνεργατικές πλατφόρμες. Και βεβαίως έρχεται να ρυθμίσει και στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, που αφορούν και αδήλωτη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Όσοι κάναμε την πρώτη δόση AstraZeneca, θα κάνουμε, τελικά, τη δεύτερη με
Pfizer; Ή επαρκούν οι δόσεις; Και κατά πόσον είναι ασφαλές να γίνει η δεύτερη δόση με διαφορετικό εμβόλιο, διαφορετικής τεχνολογίας;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Σαμαρά, εσείς ανοίγετε αυτή τη συζήτηση. Είπα και τη Δευτέρα ότι για όσους έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca, είναι εξασφαλισμένες και οι δεύτερες δόσεις. Δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο θέμα.

Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Προτίθεται η Κυβέρνηση να αλλάξει άμεσα με νομοθεσία τις ποινές κακουργηματικών πράξεων κατά ζωής; Τι άλλα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα θα πάρει κατά της αυξανόμενης εγκληματικότητας; Σκέφτεται το δικαίωμα οπλοχρησίας από τον πολίτη για την προστασία της ζωής του;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Πίκουλα, καταρχάς να σας πω ότι τα ζητήματα των ποινών απαιτούν σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Όπως ξέρετε, η Κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής παρακολούθησης για τον Ποινικό Κώδικα. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση θα λάβει ιδιαίτερη μέριμνα σε ό,τι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο, που αφορά εγκλήματα ιδιαίτερης απαξίας, σαν αυτό που μας σόκαρε όλους. Θέλω για μια ακόμη φορά να εκφράσω τη θλίψη και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια της 20χρονης. Θέλω να επαναλάβω ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα και η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της. Επιχειρησιακά, από την πρώτη στιγμή, υπάρχουν δύο ειδικές ομάδες στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης που μας συγκλόνισε όλους. Είμαι σίγουρη ότι η Αστυνομία θα συλλάβει σύντομα τους δράστες και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κυρία Εκπρόσωπε, γιατί αποφασίστηκε τελικά οι μαθητές να κάνουν ένα self test την εβδομάδα; Με την υποχρεωτικότητα των δύο, δεν είναι αποδοτικότερος ο έλεγχος της διασποράς του κορονοϊού; Επίσης, υπάρχει σχέδιο για διανομή self test και από τα σούπερ μάρκετ;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Σκιτζή, αυτή ήταν η εισήγηση, καθώς σταδιακά επανερχόμαστε στην κανονικότητα. Υπάρχει σχετική ως προς τα σχολεία και τις άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αναλυτική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Γιατί δεν έχουν ανοίξει τα γυμναστήρια και πότε επιτέλους θα ανοίξουν;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Σαμαρά, πάλι θα σας παραπέμψω στην Επιτροπή. Όπως γνωρίζετε, χθες ανακοινώθηκαν πιο αναλυτικά και οι λεπτομέρειες για τον οδικό χάρτη μέχρι τις 28 Μαΐου. Θα κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη για τα γυμναστήρια.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κυρία Εκπρόσωπε,  η απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών μετά τις 00:30 θα συνεχιστεί για εκπαιδευτικούς και συμβολικούς λόγους;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε, κ. Γκουτζάνη. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα
ισχύει από τις 00:30 και μετά. Θα υπάρξει σήμερα σχετική Υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει όλα όσα ανακοινώθηκαν χθες. Προφανώς, για τις ώρες της απαγόρευσης, θα ισχύουν οι εξαιρέσεις που ίσχυαν πριν. Για λόγους εργασίας, υγείας.

Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Εφόσον η Κυβέρνηση επιμένει ότι το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προστατεύει τους εργαζόμενους, πού αποδίδετε το γεγονός ότι τα εργατικά συνδικάτα μιλούν για «αντεργατικό τερατούργημα» και προχωρούν σε κινητοποιήσεις ζητώντας την απόσυρσή του;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Μπαλοδήμα, το νομοσχέδιο, όπως ξέρετε, έχει τεθεί σε διαβούλευση. Η Κυβέρνηση είναι πάντα ανοιχτή να ακούσει εποικοδομητικές προτάσεις και να διορθώσει όπου κρίνει ότι πρέπει να διορθώσει. Επιδιώκει πάντα τη σύνθεση απόψεων.

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Τι προσδοκά η Κυβέρνηση από μια συνάντηση Νίκου Δένδια-Μεβλούτ Τσαβούσογλου; Θα πραγματοποιηθεί εντός Μαΐου;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως ξέρετε, ο Υπουργός Εξωτερικών έχει απευθύνει πρόσκληση στον κ. Τσαβούσογλου. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε επαφή για το ενδεχόμενο αυτής της επίσκεψης. Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Όταν υπάρξει, θα ανακοινωθεί δια της διπλωματικής οδού.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όσον αφορά τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, θα
συζητηθούν στη συνάντηση Μητσοτάκη-Zaev; Δεύτερον, πότε θα έρθουν προς ψήφιση στην
ελληνική Βουλή;

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Δύο ερωτήσεις. Ανησυχεί η Κυβέρνηση για το ενδεχόμενο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να μην υπερψηφίσουν τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Ως προς τους χρόνους, σας απάντησα ήδη. Ως προς το σκέλος της ερώτησης του κ. Γκουτζάνη για τη συζήτηση, θα περιμένετε. Προφανώς θα υπάρξει ενημέρωση για τη συνάντηση. Σε κάθε περίπτωση, στην ατζέντα βρίσκεται η διερεύνηση του πεδίου δυνατοτήτων οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας. Προφανώς και η πλήρης και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, που είναι και ενταξιακός όρος για τη γειτονική χώρα.

Μ. ΝΤΑΛΙΑΝΗ: Ποιος είναι ο λόγος μείωσης των self-test σε ένα την εβδομάδα στους μαθητές;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχει απαντηθεί.

ΣΠ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Η Ευρωπαία Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μιγιάτοβιτς εγκαλεί την Κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, για pushbacks και κακομεταχείριση  προσφύγων μεταναστών. Τι σκοπεύει να πράξει η Κυβέρνηση στις καταγγελίες της Επιτρόπου, πέρα από την επιστολή των τριών Υπουργών; Υπάρχει περίπτωση να προσαχθεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δόθηκε, χθες, όπως γνωρίζετε, συντεταγμένη και τεκμηριωμένη απάντηση-
επιστολή σε αυτή την επιστολή της Επιτρόπου από τους τρεις Υπουργούς, τον κ. Μηταράκη, τον κ. Χρυσοχοϊδη και τον κ. Πλακιωτάκη. Η Ελλάδα δεν κάνει επαναπροωθήσεις. Φυλάττει τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο στη θάλασσα. Σώζει ανθρώπινες ζωές και με τη στήριξη της Frontex.

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Σε ποιο στάδιο θα ελέγχουν αεροπορικές εταιρείες και ακτοπλοϊκές, πόσοι πολίτες έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κατά την επιβίβαση.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Την περασμένη Δευτέρα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είχατε πει: «Η συζήτηση για αποκλειστικά προνόμια των εμβολιασμένων δεν έχει νόημα, παρά μόνο εάν ανοίξει ο εμβολιασμός για όλες τις ηλικιακές ομάδες». Όμως, υπάρχουν επιστήμονες που επιμένουν στη συγκεκριμένη αναγκαιότητα, ενώ μερίδα τους επιχειρηματολογεί υπέρ της διάκρισης των μη εμβολιασμένων σε εκείνους που το έχουν επιλέξει και σε εκείνους που δεν έχει γίνει ακόμα το ραντεβού τους. Πώς το σχολιάζετε;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν είναι της παρούσης αυτή η συζήτηση. Θα επαναλάβω ότι κανονιστικά η
συζήτηση που αφορά προνόμια των εμβολιασμένων, δεν μπορεί να γίνει σε αυτή τη φάση. Δεν μπορεί να γίνει, αν δεν δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις ομάδες, σε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Με δεδομένο ότι ο κίνδυνος του ιού δεν έχει ακόμη εξαφανιστεί, υπάρχει κάποιο plan B σε περίπτωση νέας έξαρσης, ενόψει και του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Σε ό,τι αφορά τις τουριστικές περιοχές, όπως σας είπα, σήμερα θα ανακοινωθούν και θα αναρτηθούν και τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα. Επιτηρούμε και αξιολογούμε πάντα την κατάσταση. Φέτος, έχουμε πολλά επιπλέον εργαλεία στα χέρια μας.
Έχουμε τα τεστ, προχωρά ο εμβολιασμός. Όσο προχωρά ο εμβολιασμός εκτιμούμε -και προσβλέπουμε- ότι δεν θα έχουμε τέτοιες εξάρσεις. Σε κάθε περίπτωση, όπου χρειαστεί να ληφθούν μέτρα και σε τοπικό επίπεδο, θα ληφθούν. Το απευχόμαστε, βέβαια, όλοι.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Πώς σχολιάζει η ελληνική Κυβέρνηση το νέο «σόου» Ερντογάν στην Αγία Σοφία και την έκθεση του State Department για τις ελευθερίες στην Τουρκία;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Θα επαναλάβω ότι η Ελλάδα επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω την έκθεση του State Department για την Τουρκία. Να μείνω μόνο στα σχόλια της έκθεσης για την Ελλάδα.

ΘΑΝ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Αισθάνεται η Κυβέρνηση ικανοποιημένη από το γεγονός ότι πριν η
ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία χτυπήσει αμάχους στη Γάζα και αλλού, «ακόνισε τα νύχια της» σε συνεκπαιδεύσεις με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως η «ΗΝΙΟΧΟΣ 21»;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχει τοποθετηθεί η Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών για την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή. Η κλιμάκωση της βίας πρέπει να σταματήσει. Έχουμε καταδικάσει τις επιθέσεις εναντίον άμαχου πληθυσμού στο Ισραήλ. Υπογραμμίζουμε την
ανάγκη όλες οι πλευρές να προβούν σε ενέργειες για την αποκλιμάκωση και την αποφυγή περαιτέρω άμαχων θυμάτων. Και θέλω να επαναλάβω ότι η επίλυση στη διένεξη Ισραήλ-Παλαιστίνης στη βάση λύσης δύο κρατών, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνολική
ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

ΑΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ανησυχείτε για ευρύτερη κλιμάκωση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής; Τι πρωτοβουλίες διπλωματικές έχει αναλάβει η Κυβέρνηση;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Θα μείνω στην τοποθέτηση που μόλις έκανα.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Επανέρχομαι στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής μου. Υπάρχει σχέδιο για διανομήself-test και από το σούπερ μάρκετ;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Θα πρέπει να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο. Δεν το γνωρίζω.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr