Τρέχων Άρθρο
Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Καλό μεσημέρι, 

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η σημασία του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση «κόκκινων» δανείων συνεταιρισμών και αγροτών, προκειμένου να κινητοποιηθούν και πάλι παραγωγικά στοιχεία τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα ή ανενεργά λόγω παλαιών χρεών, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα και διαμορφώθηκε σε συνεργασία με την ΤτΕ, προβλέπει δυνατότητα διαγραφής μέρους της οφειλής, επιμήκυνσης του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής και μείωσης του επιτοκίου. Περιέχει, παράλληλα, πρόνοιες για την ανάληψη των αγροτικών δανείων από εξειδικευμένους διαχειριστές, οι οποίοι γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του κλάδου.

Είναι μία σημαντική ρύθμιση για εκατοντάδες συνεταιρισμούς, για πάνω από 20.000 αγρότες.

Τα μέλη της ΕΘΕΑΣ σημείωσαν πως το νομοσχέδιο ανταποκρίνεται σε χρόνια αιτήματά τους και τόνισαν τη σημασία της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στο συνεταιρίζεσθαι μέσω τέτοιων νομοθετικών ρυθμίσεων. 

Η Κυβέρνηση προχωρά, με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό, το πρόγραμμά της ώστε να καταφέρει να υλοποιήσει έργα και σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η κοινωνία και θα βελτιώσουν ουσιαστικά την καθημερινότητα των πολιτών.

Τις τελευταίες μέρες, ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε το υπό κατασκευή δικαστικό Μέγαρο στον Πειραιά το οποίο θα αποτελεί το πιο σύγχρονο δικαστικό μέγαρο της χώρας, που θα καλύπτει τις ανάγκες, όχι μόνο της πόλης του Πειραιά, αλλά και όλων των Δήμων του παραλιακού μετώπου, η δικαστική αρμοδιότητα των οποίων – όπως προβλέπει ο νέος δικαστικός χάρτης – περνά πλέον στον Πειραιά.

Παράλληλα, ενισχύεται και εκσυγχρονίζεται ο στόλος των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα, καθώς 100 καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία, εντάχθηκαν στις λεωφορειακές γραμμές της Ο.ΣΥ. και τα οποία προστίθενται στα 278 καινούργια λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που κυκλοφορούν ήδη στην Αττική.

Ο στόλος που εξυπηρετεί την Αττική θα έχει ενισχυθεί κατά 405 οχήματα έως τα τέλη Φεβρουαρίου, αναβαθμίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό και διευκολύνοντας την κίνηση στους δρόμους της πρωτεύουσας, στο πλαίσιο του στόχου για απόκτηση συνολικά 950 νέων λεωφορείων εντός του 2025.

Ταυτόχρονα, έχει προκηρυχθεί νέος διεθνής διαγωνισμός για την απόκτηση ακόμα 125 ηλεκτροκίνητων λεωφορείων, μήκους 12 μέτρων, για τις δημόσιες συγκοινωνίες της Αττικής, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το καλοκαίρι του 2026 και μέσω της αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων.

Επιπλέον, προχωρά η δημιουργία των 22 Ωνασείων Σχολείων σε περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες κοινωνικές ή οικονομικές προκλήσεις, με στόχο την ενίσχυση των ευκαιριών που προσφέρει η δημόσια εκπαίδευση.

Βάσει της σύμβασης, η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή, το Ίδρυμα Ωνάση θα διαθέσει 160 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος 12ετίας για την αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού των επιλεγμένων σχολικών μονάδων. Τα πρώτα έξι αναβαθμισμένα σχολεία αναμένεται να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο του 2025. Περισσότερα από 22.000 παιδιά θα φοιτήσουν σε αυτά τα σχολεία σε ορίζοντα 12ετίας.

Ακόμη, ξεκινά το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», προϋπολογισμού 350 εκατομμυρίων ευρώ, που θα καλύψει, σε πρώτη φάση, 645 σχολεία σε 249 Δήμους. Τα πρώτα σχολεία θα παραδοθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ακόμα, στην Θεσσαλονίκη προχωρούν οι εργασίες στο εργοτάξιο του Flyover. Το 20% του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 462,7 εκατ. ευρώ, έχει ήδη υλοποιηθεί, ενώ το σύνολο του έργου αναμένεται να παραδοθεί τον Μάιο του 2027.

Ταυτόχρονα, γίνεται πράξη η δημιουργία του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ένα από τα τρία υπερσύγχρονα νοσοκομεία που κατασκευάζονται στην επικράτεια με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το νέο νοσοκομείο, δυναμικότητας 243 κλινών, θα προσφέρει όλες τις βασικές κλινικές υπηρεσίες, από επείγοντα περιστατικά και πλήθος χειρουργικών ειδικοτήτων, μέχρι τμήματα καρδιολογίας, αιμοκάθαρσης και ογκολογίας, καθώς και νεογνική και παιδιατρική εντατική φροντίδα. Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο κτίριο δίπλα στο νοσοκομείο θα στεγαστεί το νέο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, ενώ σε ένα τρίτο κτίριο θα αναπτυχθούν οι πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις διδασκαλίας και έρευνας. Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο υπολογίζεται ότι θα παραδοθεί τον Ιανουάριο του 2027.

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω στοιχεία, στα οποία αναφέρθηκα ενδεικτικά και αφορούν μόνο στις τελευταίες ημέρες, μέσα σε ένα κλίμα τοξικότητας, το οποίο προσπαθεί να καλλιεργήσει η αντιπολίτευση, εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη το 2023 και για το οποίο θα κριθεί το 2027, ως προς τον βαθμό, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα υλοποίησής του.

Στην περαιτέρω ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους προχωρά το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με διάταξη που προωθείται, o υπολογισμός:

  • των ασφαλιστικών εισφορών υπερεργασίας,
  • υπερωριών,
  • νυχτερινής απασχόλησης και

-απασχόλησης σε ημέρες αργίας ή Κυριακές

των μισθωτών πλήρους απασχόλησης, θα γίνεται επί του ωρομισθίου που αντιστοιχεί στην οκτάωρη εργασία. Δηλαδή, χωρίς την προσαύξηση που αντιστοιχεί σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις χρόνου απασχόλησης.

Η προσαύξηση στην αμοιβή των εργαζόμενων για υπερεργασία, υπερωρίες, νυχτερινή απασχόληση και απασχόληση σε αργίες και Κυριακές,  συνεχίζει να καταβάλλεται ως έχει και δεν επηρεάζεται. Η ρύθμιση αυτή επηρεάζει μόνο τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών.

Από την διάταξη αυτή ωφελούνται ταυτόχρονα, τόσο οι εργαζόμενοι, καθώς αυξάνεται το καθαρό ποσό που τους καταβάλλεται, λόγω της μείωσης των επιπρόσθετων εισφορών τους, όσο και οι εργοδότες, καθώς θα καταβάλλουν μειωμένες εργοδοτικές εισφορές, υπολογισμένες στη βάση της αμοιβής του 8ώρου και όχι στη βάση της αμοιβής της προσαύξησης.

Η νέα ρύθμιση έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά διαδοχικών κινήσεων της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια για την ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους, επιτυγχάνοντας μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες με στόχο αυτή να φτάσει στις 5,9 ποσοστιαίες μονάδες το 2027. Οι κινήσεις αυτές έχουν οδηγήσει σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζόμενων και έχουν συμβάλει ώστε οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε προσλήψεις, γεγονός που αποτυπώνεται στη μείωση της ανεργίας που έχει υποχωρήσει στο 9,4%  με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και στη σημαντική αύξηση θέσεων εργασίας κατά 500.000 και πλέον από το 2019.

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε εμπράκτως εργαζομένους και επιχειρήσεις, για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη θετική δυναμική που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας», τόνισε η Υπουργός Νίκη Κεραμέως.

Αύξηση κατά 10,7% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές καταγράφηκε το 2024 σε σχέση με το 2023. Η σημαντική αυτή αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών- από 61,1 δισ. στα 67,7 δισ. ευρώ- καταγράφηκε κυρίως το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους οπότε και είχε ολοκληρωθεί η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ένα εμβληματικό έργο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής που αποφέρει σημαντικά οφέλη για πολίτες και επιχειρήσεις. Μέσω της διασύνδεσης, για όλες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω POS, εκδίδεται και το αντίστοιχο παραστατικό μέσω των ταμειακών μηχανών, με αποτέλεσμα να μην αποκρύπτονται έσοδα και με αυτόν τον τρόπο να περιορίζεται σημαντικά η φοροδιαφυγή.

Το 2024, μάλιστα, επιτεύχθηκε αύξηση φορολογικών εσόδων πέραν του στόχου που είχε τεθεί, της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, κάτι που οφείλεται τόσο στην διασύνδεση POS-ταμειακών όσο και στην επέκταση εφαρμογής του συστήματος myDATA για τις επιχειρήσεις. Οι επιπλέον αυτοί πόροι επέστρεψαν πίσω στους πολίτες μέσω της μείωσης φόρων και εισφορών, ενίσχυσης του εισοδήματος όπως και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης η σύμβαση για τη μίσθωση κτιριακών εγκαταστάσεων 9.000 τ.μ. στον Λιμένα Θεσσαλονίκης, στις οποίες προβλέπεται να μεταστεγασθεί κατ’ αρχήν το Εφετείο Θεσσαλονίκης. Οι εγκαταστάσεις αυτές, μετά από ορισμένες αναγκαίες εργασίες, θα παραδοθούν προς χρήση στις δικαστικές υπηρεσίες σε 18 μήνες.

Η ανακατασκευή του σημερινού Δικαστικού Μεγάρου στη Θεσσαλονίκη, επιφάνειας 40.000 τ.μ, περιλαμβάνει την ανακαίνιση όλων των χώρων, ώστε αυτοί να επανέλθουν σε πλήρη λειτουργικότητα καθώς και τον εκ νέου σχεδιασμό τους, για τη μέγιστη αξιοποίησή τους.

Η ανακατασκευή του σημερινού Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης ύψους 79 εκατ. ευρώ, αποτελεί τμήμα της ΣΔΙΤ Κεντρικής Μακεδονίας που επίσης περιλαμβάνει τα νέα Δικαστικά Μέγαρα Έδεσσας, Σερρών, Κιλκίς συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ.

Νέα μέτρα για την στήριξη των αγροτών ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

  1. Επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωης στο Αγροτικό Πετρέλαιο:
  • Δεν υπάρχει πλαφόν 100 εκατ. ευρώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό για την επιστροφή του ΕΦΚ. Το σύνολο του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο θα επιστραφεί στους αγρότες σύμφωνα με τα τιμολόγια που θα υποβληθούν  και το συνολικό ποσό της επιστροφής μπορεί να φτάσει έως και τα 160 εκατ. ευρώ.
  • Η κυβέρνηση εξετάζει τον επαναπροσδιορισμό του τρόπου επιστροφής του ΕΦΚ και την αναπροσαρμογή των προβλεπόμενων ποσοτήτων καυσίμων σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες κάθε καλλιέργειας.
  • Συγκροτείται άμεσα ομάδα εργασίας από τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και εκπροσώπους των αγροτών για την αναθεώρηση των δεικτών ανά καλλιέργεια.
  • Ενεργοποιείται το μέτρο για τον προσανατολισμό πρόσθετων πόρων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην αποζημίωση παραγωγών που υπέστησαν απώλειες άνω του 30%. Οι καλλιέργειες που πληρούν τα κριτήρια θα καταγραφούν σε λίστα που θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έγκριση, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποζημίωσης το συντομότερο δυνατό. Η στήριξη θα αφορά καλλιέργειες που μπορούν να τεκμηριώσουν την απώλεια μέσω ισοζυγίων.
  1. Αγροτικό Ηλεκτρικό Ρεύμα
  • Οι αγρότες έχουν, ήδη, χαμηλή τιμή ρεύματος μέσω του Τιμολογίου «ΓΑΙΑ» με τιμή στα 0,093 € ανά κιλοβατώρα, η οποία είναι πολύ χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής της κιλοβατώρας στη χονδρική αγορά.
  • Έχουν ρυθμιστεί ληξιπρόθεσμες οφειλές χιλιάδων παραγωγών σε 120 δόσεις. Σε συνεργασία με τους παρόχους εξετάζεται η δυνατότητα να μην εκδίδεται ο λογαριασμός ανά μήνα, ώστε να διευκολυνθούν οι αγρότες στη διαχείριση των οικονομικών τους.
  • Παράλληλα, ήδη έχουν δρομολογηθεί λύσεις με τα προγράμματα Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι και ΑΠΟΛΛΩΝ, μέσω της δυνατότητας ανάπτυξης έργων ΑΠΕ για τον ενεργειακό συμψηφισμό καταναλώσεων αγροτών και ΓΟΕΒ/ ΤΟΕΒ, εξασφαλίζοντας ακόμα φθηνότερο ρεύμα για την πρωτογενή παραγωγή.
  1. Η στήριξη των βαμβακοπαραγωγών ενισχύεται με ειδική πρόβλεψη για 31,7 € ανά στρέμμα στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα καθώς και με μείωση του πλαφόν για ένταξη στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
  1. Για τους πληγέντες κτηνοτρόφους από την πανώλη και την ευλογιά, εκτός από τις υψηλές αποζημιώσειςγια τα ζώα που θανατώθηκαν, δρομολογείται και η  αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου μέσω της ενεργοποίησης μέτρου αντίστοιχου με το Μέτρο 5.2 (με κάλυψη 100% για τους πληγέντες κτηνοτρόφους).
  1. Επιπλέον, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών:
  • ⁠Δημοπρατεί και υλοποιεί αρδευτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 865 εκ. € σε όλη την επικράτεια. Παράλληλα, έχει δημοπρατήσει και υλοποιεί μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 50 εκ. €, για την ωρίμανση νέων αρδευτικών έργων.
  • ⁠Υλοποιεί τα αρδευτικά έργα που παρέλαβε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον Ιούλιο του 2023, συνολικού προϋπολογισμού 700 εκ. €.
  • ⁠ ⁠Έχει αναλάβει την υλοποίηση έργων αποκατάστασης οδικών υποδομών στην Κεντρική Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 900 εκ. €

Επεκτείνεται το πρόγραμμα απασχόλησης για ανέργους ηλικίας 55 έως 74 ετών με την κάλυψη επιπλέον 6.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε φορείς του δημοσίου τομέα. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι οι άνεργοι άνω των 67 ετών να μην έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Το πρόγραμμα, συνολικού ύψους 108 εκατομμυρίων ευρώ, θα καλυφθεί εξολοκλήρου από τον προϋπολογισμό της ΔΥΠΑ και η διάρκεια επιχορήγησης θα είναι ενός έτους με δυνατότητα επέκτασης για ακόμη ένα έτος.

Το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης ανέρχεται στο 75% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους με ανώτατο όριο τα 750 ευρώ, ενώ το πρόσθετο 25% θα καλύπτεται από τον φορέα υποδοχής. Τονίζεται ότι μέχρι σήμερα, μέσω αυτού του προγράμματος της Δ.ΥΠ.Α. για απασχόληση ανέργων 55 ετών και άνω, έχουν προσληφθεί 26.500 άτομα.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.  

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η κ. Γεωργία Αδειλίνη, σε ανακοίνωσή της σήμερα, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η μητέρα του Βασίλη Καλογήρου της είχε εκφράσει την δυσαρέσκειά της για δημοσιεύματα που συσχέτιζαν την εξαφάνιση με τα καθήκοντά της. Και λίγο νωρίτερα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φάμελλος, σε τηλεοπτική συνέντευξή του αναφέρθηκε στην δήλωση αυτή και της συνέστησε μάλιστα να προσέχει, όπως είπε, αυτά που γράφει, αλλά και την διάκριση των εξουσιών. Πώς το σχολιάζετε;  

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα ανέκδοτα, αν δεν ήταν τόσο τραγική η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αντιπολίτευση και τόσο επικίνδυνο αυτό το οποίο προσπαθούν να κάνουν στη χώρα από την Αντιπολίτευση.  

Ξεκινάω από το κωμικό και καταλήγω στο τραγικό. Το κωμικό είναι ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φάμελλος, του κόμματος των «παραϋπουργείων Δικαιοσύνης», του κόμματος των δύο Υπουργών αμετάκλητα καταδικασμένων από την Δικαιοσύνη, του κόμματος όλων όσων έχει περιγράψει ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, ο κ. Κοντονής, παραδίδει μαθήματα διάκρισης εξουσιών. Γελάει ο κόσμος. Μαζί τους. Πάω στο τραγικό. Το τραγικό είναι αυτό το οποίο συνέβη στη Βουλή από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και, επειδή ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν φραγμούς περί ηθικής, δεν έχουν όριο στην χυδαιότητα, κατάλαβαν ότι αυτό που έκαναν, δεν έχει προηγούμενο, είπαν ότι «εντάξει, δεν απευθύναμε κάποια κατηγορία, ερωτήματα  θέσαμε». Πήγε, δηλαδή, ο κ. Φάμελλος, μετά την ανακοίνωση του θανάτου ενός συμπολίτη μας, την στιγμή που οι αρμόδιες Αρχές ερευνούσαν και έθεσε ερωτήματα και το θεώρησε πολύ φυσιολογικό. Ποια ήταν αυτά τα ερωτήματα; Η ενδεχόμενη σύνδεση του θανάτου αυτού με την διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών.  

Ξέρετε, πολλές φορές η «λάσπη» μέσω ερωτημάτων είναι πολύ πιο χυδαία τακτική από την άμεση εκτόξευση κατηγοριών. Όχι πολλές φορές, πάντοτε. Γιατί φαντάζομαι ότι δεν θέλει κανείς να αρχίσουμε όλοι να μιλάμε με ερωτήματα. Δεν είναι σοβαρή ούτε αυτή η πολιτική, ούτε η άσκηση του δημόσιου λόγου. Νομίζω ότι αυτό το οποίο συνέβη θα καταγραφεί ως μία από τις πιο μαύρες στιγμές του κοινοβουλευτισμού. Θεωρώ ότι τα λέει όλα η απάντηση του Πρωθυπουργού, αλλά και αρμόδιων Υπουργών. Πρέπει να μπει ένα όριο στην χυδαιότητα. Το έχουμε ανάγκη ως χώρα και είναι και δικό μας χρέος. Και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε άλλο στην Αντιπολίτευση να κατηγορεί τους πάντες και τα πάντα χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς στοιχεία και δεν θα αφήσουμε τίποτε αναπάντητο. Θα απαντάμε σε κάθε τέτοια, έστω και έμμεση κατασυκοφάντηση. Ας είχαν, τουλάχιστον, το πολιτικό θάρρος να μην συκοφαντούν μέσω ερωτημάτων. Η απάντηση αυτή, η οποία εξεδόθη από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τα λέει όλα. Και θυμίζει κάποια δεδομένα, πραγματικά περιστατικά σχετικά με αυτή την υπόθεση που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Και αμφισβητούν όλους αυτούς τους χυδαίους λασπολόγους από την Αντιπολίτευση, που είτε μέσω διαδικτύου, είτε μέσω ερωτημάτων στην Βουλή, προσπάθησαν να συνδέσουν την τραγική είδηση της απώλειας ενός ανθρώπου -και θέλω εδώ να εκφράσω και από αυτό το βήμα, γιατί είναι η πρώτη ευκαιρία που έχω από αυτό το βήμα- τα ειλικρινά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, με ένα τραγικό δυστύχημα το οποίο διερευνάται αυτή την στιγμή από την Δικαιοσύνη. 

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχουμε την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, πέρα από το ανθρώπινο στοιχείο -έτσι;- η οποία κάνει αναρτήσεις στο Facebook0………. και κάνει δημόσιες τοποθετήσεις. Έχετε εμπιστοσύνη εσείς σε αυτή την Δικαιοσύνη ότι κοιτάζει με μια καθαρή ματιά τα γεγονότα; Το ρωτώ αυτό γιατί για αυτή την ανάρτηση που έκανε η κ. Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, ανακοίνωσε σήμερα η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ότι θα διενεργηθεί έρευνα. Την κάλεσε δε σε κατάθεση για τα όσα είπε σε σχέση με τις υπόνοιες για εγκληματική ενέργεια σε βάρος του γιου της. Η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία έρευνα, χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό, άφησε υπόνοιες ότι έχουν σκοτώσει το παιδί της. Έχετε εμπιστοσύνη σε αυτή την Δικαιοσύνη, ότι εξετάζει σοβαρά την υπόθεση των Τεμπών; Ευχαριστώ.   

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς έχουμε γενικά απόλυτη εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη. Από εκεί και πέρα, όλοι μας είμαστε άνθρωποι και δεν θέλω να μπω στην διαδικασία να σχολιάσω, κάτι το οποίο ανέφερε ένας άνθρωπος που έμαθε πριν από λίγες ώρες ότι έχασε το παιδί του. Νομίζω ότι εδώ δεν μιλάμε για μια δικαστική λειτουργό, μιλάμε για έναν άνθρωπο. Δηλαδή, η ιδιότητα πάει λίγο πέρα. Εν πάση περιπτώσει, δεν θέλω να μπω στην διαδικασία να σχολιάσω, ούτε να πω κάτι, γιατί είναι κάτι που αν δεν το έχει ζήσει κάποιος, δεν μπορεί να καταλάβει πώς αισθάνεται ένας άνθρωπος και δεν μπορώ να ξέρω και τι ήθελε να πει και τι εννοούσε και το οτιδήποτε. Είναι ανθρώπινο, νομίζω, αυτό και δεν έχει να κάνει με την επαγγελματική ιδιότητα ή το λειτούργημα, εν πάση περιπτώσει, της μάνας του θανόντος. Από εκεί και πέρα, το είπατε στην ερώτησή σας, η Εισαγγελία θα ερευνήσει τα λεγόμενα αυτά. Είναι η μόνη αρμόδια να τα ερευνήσει και να βγάλει τις δικές της αποφάσεις, να απαντήσει σε αυτά τα εύλογα -όπως είπατε- ερωτήματα. Αλλά, σας παρακαλώ πολύ, θα μου επιτρέψετε να μην μπω στην διαδικασία να τοποθετηθώ όταν μιλάμε για έναν άνθρωπο που έμαθε πριν από λίγες ώρες ότι έχασε το παιδί του.   

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα σας πάω στο Ουκρανικό, αν μου επιτρέπετε. Θέλω να ρωτήσω πώς σκέφτεται ή πώς φαντάζεται η Κυβέρνηση αυτή την συζήτηση περί εγγυήσεων ασφαλείας της Ουκρανίας σε περίπτωση τερματισμού, σύντομου ή μη, του πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη, αν η Ελλάδα προτίθεται να στείλει χερσαία στρατεύματα στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής δύναμης και αν η Ελλάδα σε επίπεδο Ε.Ε. θα συναινέσει στην αποστολή ευρωπαϊκών χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία; Ευχαριστώ πολύ.  

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να σας πω κάτι παραπάνω για το τελευταίο που με ρωτήσατε. Έχω απαντήσει σε προηγούμενη ενημέρωση πολιτικών συντακτών, όσο μπορούσα να απαντήσω. Μπορώ σίγουρα να σας πω ότι η στάση της χώρας μας έχει φανεί μέχρι σήμερα, μια στάση υπέρ του αμυνόμενου, υπέρ του σεβασμού των αυτονόητων δικαιωμάτων του αμυνόμενου, αλλά σίγουρα είναι και μια στάση ισορροπημένη, άρα, ίσως, εδώ, αυτό το οποίο σας απαντώ προαναγγέλλει κάπως και την στάση που θα ακολουθήσουμε συνολικά ως χώρα, όταν, για παράδειγμα, σειρά συναδέλφων σας αμφισβητούσαν αυτά τα οποία απαντούσαμε και επέμεναν αν θα στέλναμε παραπάνω βοήθεια στρατιωτική στην Ουκρανία. Εμείς λέγαμε «Όχι», το εννοούσαμε το «Όχι» και απεδείχθη νομίζω η στάση μας αυτή ότι ήταν αληθής από τα γεγονότα τα οποία συνέβησαν στην συνέχεια. Άρα, νομίζω ότι η στάση της χώρας μας μέχρι σήμερα, δείχνει τον δρόμο για την στάση της για αυτά τα καίρια ζητήματα. Μία στάση η οποία είναι συνεπής, ισορροπημένη και, πάντοτε, είναι στραμμένη προς τα δίκαια ενός αμυνόμενου και την εύρεση δίκαιης λύσης.  

Τώρα, είπε κάτι σήμερα ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Bloomberg που δίνει μια πρώτη απάντηση, ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία. Και δεν μπορεί να υπάρξει και συζήτηση για την ασφάλεια της Ευρώπης χωρίς τη συμμετοχή της Ευρώπης. Θα μου επιτρέψετε ένα σχόλιο: Νομίζω ότι αυτά τα οποία ζούμε, το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε συνέχεια πάρα πολλών κρίσεων και πρωτοφανών καταστάσεων και πολέμων που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα ξεσπάσουν ταυτόχρονα στον κόσμο, και μάλιστα πολύ κοντά μας, δείχνουν ότι βιώνουμε μία κατάσταση σε γεωστρατηγικό επίπεδο, σε παγκόσμιο επίπεδο, που όμοιά της δεν έχουμε ζήσει τουλάχιστον μετά το 1945. Και αυτό είναι το «γήπεδο», αν μου επιτρέπετε τον όρο, στο οποίο «παίζει» και η Ευρώπη και «παίζει» και η Ελλάδα. Και καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς να βάλουμε αυτό το δεδομένο στο μυαλό μας. Η Ελλάδα επιμένει, δια του Πρωθυπουργού και όλων των αρμόδιων Υπουργών, σε όσα επέμενε πολύ πριν αυτές οι συζητήσεις έρθουν στο προσκήνιο. Και αυτό είναι και μία άποψη που εκφράζεται και για την στάση της Ευρώπης τα προηγούμενα χρόνια.  

Τρεις είναι οι ατζέντες -λέξεις κλειδιά: Άμυνα με τις προτάσεις μας, οι οποίες φαίνεται ότι δικαιώνονται και μακάρι να παρθούν αποφάσεις και όσο πιο σύντομα, όπως είπε σήμερα και ο Πρωθυπουργός, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή, του Μαρτίου, για την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών και το κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για την άμυνα. Τεράστιας σημασίας αυτή η κίνηση- αν γίνει απόφαση- και για την Ελλάδα. Πέραν της αμυντικής ενίσχυσης θα έχουμε και εξοικονόμηση πολύ σημαντικών πόρων.  

Δεύτερον, Μετανάστευση. Δικαιώνεται η μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας. Και αυτή είναι μια δικαίωση όχι μόνο της Ελλάδας στην Ευρώπη, η δίκαιη και αυστηρή μεταναστευτική πολιτική, με προστασία των συνόρων, με στήριξη των ανθρώπων του Λιμενικού Σώματος, είναι και μια δικαίωση και εντός συνόρων, σε αυτούς που συκοφαντούσαν την Ελλάδα με ψέματα, με συκοφαντίες, μόνο και μόνο για να μετατραπεί ξανά η χώρα μας σε «ξέφραγο αμπέλι».  

Και το τρίτο είναι η Ανταγωνιστικότητα. Σας παραπέμπω και στην επιστολή Ντράγκι και σε όλες τις προτάσεις τις οποίες έχει κάνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Αυτή νομίζω είναι η πιο σημαντική απάντηση, το πώς η Ευρώπη θα κινηθεί πιο γρήγορα και θα πάρει τις πιο αποτελεσματικές, για εκείνη και για τις χώρες, τα κράτη μέλη, αποφάσεις. 

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός αναχωρεί το απόγευμα για τις Η.Π.Α. για ένα θέμα υγείας. Μπορείτε να μας διευκρινίσετε τον λόγο της έκτακτης αναχώρησης;   

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, επιβεβαιώνω την αναχώρηση του Πρωθυπουργού σήμερα το απόγευμα, για 48 ώρες, για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για ιατρικούς – οικογενειακούς λόγους. Και παρακαλώ να μείνουμε εκεί για λόγους σεβασμού αυτού του λόγου που είναι προσωπικός και δεν σχετίζεται με τα καθήκοντά του. Τη Δευτέρα θα είναι κανονικά στο γραφείο του. 

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Χθες στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στους βιομηχάνους, είπε ότι «η Κυβέρνηση έχει δώσει λελογισμένη ευελιξία στη μεταποίηση, όσον αφορά την εργατική νομοθεσία και αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα της μεταποίησης, το οποίο μπορέσαμε και το υλοποιήσαμε». Ως γνωστό, το 2011 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέρασε τον νόμο Χατζηδάκη, ο οποίος επέβαλε de facto  κατάργηση οκταώρου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, αυξήθηκε το ανώτατο όριο υπερωριών, επεκτάθηκε η δυνατότητα λειτουργίας της Κυριακής, έκανε δυσκολότερη προκήρυξη απεργιών και  καταργήθηκε η υποχρέωση επαναπρόσληψης για κάποιον που απολύθηκε καταχρηστικά. Επίσης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέρασε και μία εγκύκλιο για εξαήμερη εργασία. Έφερε, δηλαδή, την ευελιξία στην εργατική νομοθεσία, όπως αναφέρθηκε. Παραδέχθηκε χθες ο κ. Μητσοτάκης ότι η Κυβέρνηση ικανοποίησε τις επιθυμίες των βιομηχάνων με όλα αυτά;  

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όλα όσα αναφέρατε δεν τα έκανε η Κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση. Και πίστευα ότι την υποτιθέμενη κατάργηση του οκταώρου, το υποτιθέμενα νεκρό κοριτσάκι στον Έβρο, την υποτιθέμενη ιδιωτικοποίηση του νερού, την υποτιθέμενη φορολόγηση των φιλοδωρημάτων – που κάναμε το εντελώς αντίθετο -, τα είχαμε ξεπεράσει και δεν θα μου τα ξαναρωτούσαν στην Ενημέρωση Πολιτικών Συντακτών. Αλλά, εδώ είμαστε υποχρεωμένοι να απαντάμε και σε ερωτήσεις που έχουν απαντηθεί δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες φορές από κυβερνητικά στελέχη. Τα αποτελέσματα – για να δώσουμε έτσι όσο μια  πιο σύντομη απάντηση, για να σεβαστούμε και τον χρόνο και των υπολοίπων δημοσιογράφων,  στο ερώτημά σας – τα αποτελέσματα της πολιτικής της Κυβέρνησης και στα εργασιακά ζητήματα δείχνουν την εντελώς αντίθετη  οπτική από αυτή την οποία παρουσιάζετε με την ερώτησή σας. Η χρήση της κάρτας εργασίας, η καταπολέμηση της «μαύρης» και αδήλωτης εργασίας, η αύξηση, δηλαδή,  της εργασίας η οποία δηλώνεται, τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, σε σχέση με την αύξηση των εργαζομένων οι οποίοι δουλεύουν, μάλιστα, με ένα καθεστώς πλήρους απασχόλησης, δείχνουν ότι είναι ραγδαία τα τελευταία χρόνια, η αύξηση του μέσου μισθού,  που σημαίνει ότι πέραν του ότι υπάρχει μία ξεκάθαρη ανάπτυξη της οικονομίας που απορροφά και ένα μέρος της ακρίβειας, δείχνει ότι κάποια χρήματα τα οποία ήταν «μαύρα», πλέον δηλώνονται. Η δήλωση, όπως είπα πριν, των υπερωριών. Όλα αυτά τα δεδομένα που τα βγάζει το επίσημο σύστημα καταγραφής, η ΕΡΓΑΝΗ, δείχνει το εντελώς αντίθετο από αυτό που λέτε. Ως προς την εξαήμερη εργασία, η εξαήμερη εργασία πράγματι δείχνει μία ευελιξία, αλλά δεν καταστρατηγεί κανένα δικαίωμα εργαζομένου, ούτε το οκτάωρο ούτε τίποτα από όλα όσα έχουν ειπωθεί στο παρελθόν.  

Τώρα, μπορεί να έχουμε διαφορετική οπτική και με κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης ή και με ανθρώπους, οι οποίοι είναι δημοσιογράφοι ή και με αυτό το οποίο με ρωτάτε. Ξέρετε, τον τόπο δεν τον κυβερνά μία κυβέρνηση που θέλει να τιμωρήσει ούτε τη βιομηχανία, ούτε τις επιχειρήσεις, ούτε κανέναν. Kαι σίγουρα θέλει να στηρίξει τους εργαζόμενους. Υπάρχουν σε αυτό τον κόσμο και ιδεολογίες, κυβερνήσεις, κόμματα, που πιστεύουν – και ευτυχώς που υπάρχουν – ότι για να πάμε μπροστά, πρέπει να μπορούμε να στηρίξουμε και τους εργαζομένους, αλλά και τις επιχειρήσεις. Γιατί, για να μπορούν να έχουν και παραπάνω αποδοχές οι εργαζόμενοι, πρέπει να υπάρχουν και κυβερνήσεις οι οποίες δεν «στραγγαλίζουν» με την πολιτική τους τις επιχειρήσεις. Δεν θα κάνουμε τώρα εδώ ιδεολογική συζήτηση, αλλά, ξέρετε, επειδή, πριν από δέκα χρόνια βασική συζήτηση στη χώρα, ήταν σε ποια χώρα θα μεταναστεύσουμε και επειδή μέσα σε πεντέμισι χρόνια έχουν δημιουργηθεί μισό εκατομμύριο δουλειές και επειδή μέσα σε πεντέμισι χρόνια έχει αυξηθεί ο μέσος μισθός περίπου 30%, μάλλον αυτή η πολιτική αποδίδει. Καλύτερη από αυτή την πολιτική, θα ήταν η πολιτική των «λεφτόδενδρων» – αν κάποιος τα έχει ανακαλύψει πού μπορούμε να τα βρούμε και εμείς, να τα βάλουμε. Γιατί είναι ο μόνος τρόπος η ανάπτυξη,  η δημιουργία θέσεων εργασίας, για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα του Κράτους, χωρίς να αυξάνονται οι φόροι και να μπορεί το Κράτος να δώσει περισσότερα σε νοσοκομεία, σε σχολεία, σε πανεπιστήμια. Όπως και κάνουμε και πρέπει να κάνουμε και πολλά περισσότερα.      

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ακούσαμε χθες τον κ. Βορίδη να αναρωτιέται, σε ραδιοφωνικό σταθμό, «από τους 100 νεκρούς στο Μάτι αν είδατε κανέναν από τους συγγενείς να παίζει τον ρόλο που παίζει σήμερα η κυρία Καρυστιανού». Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιος είναι ο ρόλος που εννοεί ο Υπουργός Επικρατείας, εάν ισχύει η δέσμευση του Πρωθυπουργού, στις 29 Ιανουαρίου,  ότι σκύβει το κεφάλι και καλά θα κάνουν και οι υπουργοί του να κάνουν το ίδιο απέναντι στην κυρία Καρυστιανού και τους γονείς και για ποιον λόγο βλέπουμε τον κ. Βορίδη, τον κ. Γεωργιάδη και όχι παραδοσιακά στελέχη, κορυφαίους υπουργούς, να υπερασπίζονται την Κυβέρνηση στο ζήτημα των Τεμπών.   

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, βλέπουμε όλους τους υπουργούς και όλα τα κοινοβουλευτικά στελέχη, τους βουλευτές, να υπερασπίζονται την αλήθεια για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και να κρατάνε μία στάση η οποία αρμόζει σε μία Δημοκρατία 51 ετών, να μην παριστάνουν τους δικαστές, να μην παριστάνουν στους πραγματογνώμονες και να απαντούν ότι όλα θα τα απαντήσει η Δικαιοσύνη. Δεν έχω δει εγώ κάποιον υπουργό να μην απαντάει. Ο καθένας, προφανώς, απαντάει και για τα ζητήματα του υπουργείου του, αλλά δεν έχει κρυφτεί κάποιος και κανένας δεν έχει κρύψει και την αλήθεια. 

Τώρα, γι’ αυτό το οποίο με ρωτήσατε, είναι αυτονόητη η δήλωση αυτή που έκανε ο Πρωθυπουργός. Ισχύει για όλους, χωρίς εξαιρέσεις. Κι αν δείτε και συνολικά την τοποθέτηση του Υπουργού Επικρατείας, θα καταλάβετε ότι ούτε ο κ. Βορίδης αμφισβήτησε το γεγονός ότι είναι απόλυτος ο  σεβασμός σε μία μάνα η οποία έχει χάσει το παιδί της. Πολλές φορές, όμως, αναγκαζόμαστε να απαντάμε σε πολιτικές τοποθετήσεις, οι οποίες ξεφεύγουν του ρόλου του διαδίκου ή του συγγενή ενός θύματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαντάμε στο πρόσωπο. Σε καμία περίπτωση δεν ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με συγγενή θύματος. Έχουμε υποχρέωση απόλυτου σεβασμού σε εκείνον και σε κάθε συγγενή θύματος, σε κάθε τραγικό δυστύχημα, σε κάθε «μαύρη» ημέρα για τη χώρα, όπως ήταν και το Μάτι, όπως ήταν και η Μάνδρα και πολλές άλλες περιπτώσεις του παρελθόντος. Αλλά, πολλές φορές, όταν υπάρχει κάποια αιτίαση, έχοντας έναν ρόλο θεσμικό, όπως είναι ο ρόλος του κ. Βορίδη, πρέπει να απαντάς στην αιτίαση. Αυτό δεν σημαίνει ότι «επιτίθεσαι» στον συγγενή του θύματος, σε καμία περίπτωση. 

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αν μου επιτρέπετε, δεν καλύφθηκα για τον ρόλο, αλλά θα ήθελα συμπληρωματικά, επειδή αναφέρθηκε το Μάτι σε αυτή την ιστορία. Ισχύει ότι το Δημόσιο άσκησε έφεση κατά αποφάσεων αποζημιώσεων για τα θύματα στο Μάτι;   

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, πολλές φορές η άσκηση ένδικων μέσων και  αυτό είναι κάτι που, προφανώς, μπορούμε να το εξειδικεύσουμε, μιλώντας με το αρμόδιο υπουργείο, είναι απόρροια κάποιων υποχρεώσεων που έχει το Δημόσιο. Πολλές φορές στο παρελθόν έχει  γίνει τέτοια κουβέντα, γιατί διαφορετικά υπάρχει πλημμελής άσκηση των καθηκόντων. Οι λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη κίνηση θα μου επιτρέψετε να αναζητηθούν, για να είναι και πλήρης η απάντηση, ενδεχομένως, στην επόμενη Ενημέρωση Πολιτικών Συντακτών.  

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ισχύει;   

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω, δεν το γνωρίζω. Αλλά, με βάση αυτού που με ρωτάτε, πιστεύω από τη νομική μου εμπειρία ότι μάλλον είναι κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι  μάλλον είναι κάποια υποχρέωση, η οποία περιόριζε τις συγκεκριμένες δυνατότητες. Αλλά επιφυλάσσομαι να σας απαντήσω με λεπτομέρεια μέχρι την Δευτέρα.  

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, η  δολοφονία στο Δαφνί έφερε στην επιφάνεια τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στον χώρο της ψυχικής υγείας, ειδικότερα. Ο πρόεδρος των εργαζομένων αποκάλυψε συγκλονιστικά πράγματα στο NEWS 24/7. Έλλειψη σε προσωπικό, κλινική να λειτουργεί χωρίς ψυχολόγο, μόνο τέσσερις από το νοσηλευτικό προσωπικό να έχουν ψυχιατρική ιδιότητα. Κι αυτό τη στιγμή που, για παράδειγμα,  από την ώρα που έχει αλλάξει ο νόμος, η Αστυνομία μπορεί απλά να αφήνει ψυχικά ασθενείς στο Δαφνί, χωρίς να έχει διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει κλίνη και μετά πρέπει οι εργαζόμενοι να βρουν κλίνη μόνοι τους. Θα κάνετε κάτι για την ψυχική υγεία; Θα γίνουν προσλήψεις στο Δαφνί ή αρκεί, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, ότι ανακαινίστηκε πτέρυγα πριν από τρεις μήνες;   

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τίποτα δεν αρκεί όσο υπάρχουν ακόμα τόσο μεγάλες ανάγκες και όσο ακόμα υπάρχουν ελλείψεις. Κανείς δεν είπε ότι έχουμε φτάσει στο επίπεδο που θα θέλαμε σχετικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι μια πραγματικότητα ότι έχουν αυξηθεί κατά 10% οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, ιατρικό και λοιπό προσωπικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Είναι μια πραγματικότητα ότι έχουν αυξηθεί οι αποδοχές τους, με μια σειρά από κινήσεις τις οποίες έχουμε κάνει. Είναι μια πραγματικότητα ότι μετά από δεκαετίες αλλάζουν εικόνα τα νοσοκομεία, με 80 νοσοκομεία και 150 κέντρα υγείας από το Ταμείο Ανάκαμψης να ανακαινίζονται. Προχωράει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα αναβάθμισης του ΕΚΑΒ, με μείωση της αναμονής και του χρόνου επέμβασης σε σοβαρά περιστατικά. Στήριξη των απομακρυσμένων περιοχών. Αλλά όλα αυτά δεν είναι αρκετά. Υπάρχουν ακόμα ελλείψεις στα νοσοκομεία, τις οποίες προσπαθεί το Υπουργείο να καλύψει. Έδωσε μία απάντηση ο Υπουργός Υγείας για τη συγκεκριμένη πτέρυγα, σε σημερινή του πρωινή συνέντευξη, στη οποία σας παραπέμπω. Και, προφανώς, γι’ αυτό και το είχαμε πει και το 2023, πρέπει να τρέξουμε όλο και πιο γρήγορα το πρόγραμμά μας, την υλοποίηση του προγράμματός μας για την υγεία.  

Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Την Τρίτη η Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη έβγαλε μία απόφαση για να απαγορεύσει το συλλαλητήριο των αγροτών, που έγινε τελικά την επομένη. Εντυπωσιάζει το σκεπτικό, υπό την έννοια ότι λένε πως αν γινόταν, τέλος πάντων, το συλλαλητήριο, «επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας». Είναι αυτό τώρα θέση μιας αστυνομικής αρχής ή και της Κυβέρνησης, ας πούμε, η οποία είναι αντικειμενικά η πολιτική προϊσταμένη της υπηρεσίας, απέναντι σε εργαζομένους που διεκδικούν μία καλύτερη ζωή; Και επειδή έχουν συλλαλητήρια και την επόμενη Παρασκευή, να αναμένουμε κι άλλες τέτοιες αποφάσεις από τις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις;  

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι η Κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι σέβεται το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών στο να αντιδράσουν με έναν τρόπο, όπως ορίζει ο νόμος. Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να γνωρίζω τους λόγους για τους οποίους εξεδόθη  αυτή η ανακοίνωση, την πληροφόρηση που είχε η Αστυνομία και πού βασίστηκαν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί για να πάρουν αυτή την απόφαση, οι αστυνομικοί διευθυντές, εν πάση περιπτώσει, οι αξιωματικοί, για να πάρουν αυτή την απόφαση, οπότε, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορώ να σας απαντήσω με λεπτομέρεια σε αυτό το οποίο με ρωτάτε. 

ΧΡ. ΜΥΤΙΛΙΝΙΟΣ: Η Ελλάδα σήμερα έχει τον χαμηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα στην ευρωζώνη, σχεδόν μηδενικό. Ωστόσο, το κόστος ζωής στη χώρα μας παραμένει σε υψηλά επίπεδα και αποτελεί πρόκληση για πολλά νοικοκυριά. Ποιες είναι οι σχετικές κινήσεις της Κυβέρνησης που βρίσκονται σε εξέλιξη και αν εξετάζονται κάποια νέα μέτρα για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, υπάρχει μια θετική ανάγνωση του ότι πλέον έχουμε έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς τροφίμων, τον χαμηλότερο στην Ευρώπη κάποιους μήνες. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το ΙΕΛΚΑ για μια σειρά από μήνες, που φαίνεται ότι έχουμε έστω και οριακές μειώσεις τιμών στο μέσο όρο, τέλος πάντων, των σουπερμάρκετ. Όμως, η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι μετά από τόσους μήνες, χρόνια, δύο χρόνια σχεδόν αυξήσεων και μάλιστα σε άλλους τομείς, όπως το ρεύμα και νωρίτερα από τα δύο χρόνια, δεν αρκούν κάποιοι μήνες λίγων μειώσεων για να ισορροπήσουν την κατάσταση. Η λύση, το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, είναι η συνεχής και με σταθερό τρόπο, αύξηση των εισοδημάτων. Αυτό το έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα με δύο τρόπους: Ο ένας τρόπος είναι η αύξηση των μισθών και στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη συμπαράσυρση αντιστοίχως των επιδομάτων, το ξεπάγωμα των τριετιών. Και ο άλλος τρόπος, ο κυριότερος, είναι οι 73 μειώσεις άμεσων και έμμεσων, δηλαδή και Φ.Π.Α., φόρων.  

Ο στόχος ποιος είναι; Έχουμε δύο χρόνια μέχρι τις εκλογές για να αξιολογηθούμε γι’ αυτό. Από τα παραπάνω έσοδα του κράτους, από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής -σας έκανα μια ανάλυση και στην αρχική μου εισήγηση- και από την αύξηση της απασχόλησης, όπου, δηλαδή, συμπολίτες μας που πληρώνονταν με το επίδομα ανεργίας, τώρα πληρώνουν φόρους και εισφορές, χωρίς να έχουν αυξηθεί όμως οι φόροι αυτοί, το κράτος να προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις φόρων, με στόχο κυρίως την ενίσχυση της μεσαίας τάξης. Αν μπορούσα να ξεχωρίσω, επίσης, το κορυφαίο, αυτή τη στιγμή, πρόβλημα που μένει από αυτό το παρατεταμένο κύμα ακρίβειας, είναι το στεγαστικό. Γι’ αυτό εκεί έχουν ξεχωριστή σημασία οι πρωτοβουλίες, όπως το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», το αφορολόγητο στη μετατροπή ακινήτων από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση, μια σειρά από επιδόματα, όπως το επίδομα στέγασης των φοιτητών, που αυξάνονται. Γιατί πράγματι με όποιον και να μιλήσουμε είναι τεράστιο ζήτημα το στεγαστικό. Επιμένω, λοιπόν, παραπάνω έσοδα που θα οδηγήσουν σε όλο και περισσότερες φοροελαφρύνσεις, κυρίως για την ανακούφιση της μεσαίας τάξης. Αυτός είναι ο στόχος που νομίζω ότι είναι και ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος ζωής.  

Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Είπε, χθες, ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών, ότι ακόμα περιμένει την πρόταση δυσπιστίας και ότι ας έρθουν στη Βουλή και θα πέσουν οι μάσκες. Ο Πρωθυπουργός εννοεί ότι υπάρχει περίπτωση να το μετατρέψει σε αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης; Υπάρχει τέτοια περίπτωση;  

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ο προγραμματισμός είναι στις 4 Μαρτίου να γίνει στη Βουλή η συζήτηση, μετά το αίτημα του ΠΑΣΟΚ, για τη σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης, προανακριτικής δηλαδή. Και στις 5 Μαρτίου, την ακριβώς επόμενη ημέρα, Τετάρτη αν δεν κάνω λάθος -φαντάζομαι ότι δεν θα έχει γίνει μέχρι τότε κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, εκτός κι αν γίνει-, θα γίνει προ ημερησίας συζήτηση μετά από αίτημα της Αντιπολίτευσης στη Βουλή.  

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΙ: Λένε πολλά κυβερνητικά στελέχη ότι υπάρχει προσπάθεια να στηθούν πλατείες με τα δύο άκρα. Ο αυτοαποκαλούμενος και ως πατριάρχης της Ακροδεξιάς Γιώργος Καρατζαφέρης στηρίζει σε κάθε τόνο την Κυβέρνηση. Παράλληλα, η ευρωπαϊκή ομάδα Patriots που ανήκει το κόμμα της κυρίας Λατινοπούλου συνέβαλε ώστε να μπει μπλόκο στο αίτημα για να γίνει συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το έγκλημα των Τεμπών. Επίσης, για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο κ. Βελόπουλος έβαλε πλάτη για να αλλάξει η σύνθεσης της ΑΔΑΕ που ήταν ενοχλητική για την Κυβέρνηση. Μήπως η Ακροδεξιά στηρίζει την Κυβέρνηση στις δύσκολες στιγμές;  

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι η πραγματικότητα δείχνει το εντελώς αντίθετο και γι’ αυτό και η Κυβέρνηση είναι αυτή που έχει απαντήσει καθαρά με ένα «όχι» για οποιοδήποτε ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με κόμματα της άκρας Δεξιάς. Και φαντάζομαι, όταν βλέπετε τα τελευταία δύο χρόνια, ότι ένας από τους βασικούς «τροφοδότες» θεωριών «συγκάλυψης»,
θεωριών συνωμοσίας που οδηγούν στη «συγκάλυψη», -βάζω τη «συγκάλυψη» γιατί αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία- είναι από τους βασικούς «τροφοδότες», είναι οι εκπρόσωποι της άκρας Δεξιάς. Το μεγαλύτερο μέρος των ερωτημάτων στα οποία καλούμαστε να απαντήσουμε και όλα μέχρι σήμερα όσα έχουν απαντηθεί, γιατί τα περισσότερα τα περιμένουμε, κάποια τα περιμένουμε και από τη Δικαιοσύνη, έχουν απαντηθεί αρνητικά, έχουν καταρριφθεί, το χαμένο βαγόνι, οι σοροί οι οποίοι είχαν υποτίθεται κρυφτεί από την Κυβέρνηση, από τη Δικαιοσύνη, η «μονταζιέρα», οι παραποιημένες συνομιλίες, πολύ μεγάλο μέρος αυτών των θεωριών έχουν διακινηθεί από την άκρα Δεξιά. Άρα, νομίζω ότι αντιλαμβάνεστε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να σταθεί. Ως προς το θέμα του Ευρωκοινοβουλίου, αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι θέλουν να «εξάγουν» την εργαλειοποίηση και εκτός Ελλάδας, αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, μιλάμε για ένα τραγικό δυστύχημα υπό δικαστική διερεύνηση. Φαντάζομαι ότι κάθε λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται, πως αποφάσεις, απαντήσεις για ένα τραγικό δυστύχημα μπορεί να δώσει μόνο η Δικαιοσύνη. Δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις το Ευρωκοινοβούλιο. Ο μόνος στόχος αυτών που θέλουν να συζητηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο είναι η συκοφάντηση της χώρας. Αυτός είναι ο στόχος. Και δεν έχει καμία βάση, καμία νομική βάση. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί το Ευρωκοινοβούλιο να συζητήσει μια δικαστική υπόθεση. Θα πάρει τα έγγραφα από τον ανακριτή, θα τα δανειστεί, -κάτι που απαγορεύεται-, θα τα πάει στο Ευρωκοινοβούλιο και θα κάτσουν να δούνε και θα βγάλουν αποφάσεις οι ευρωβουλευτές; Μιλάμε για μια εν εξελίξει, υπό διερεύνηση δικαστική υπόθεση. Είναι αυτονόητο το ότι δεν έχει καμία βάση, καμία λογική, δεν θα δώσει τίποτα στην αλήθεια για την υπόθεση αυτό το αίτημα, τίποτα. Ήταν ένα αίτημα- πυροτέχνημα, με απώτερο στόχο να συκοφαντηθεί η χώρα. Δεν  είναι ούτε το πρώτο, ούτε το τελευταίο. Κοιτάξτε, υπάρχουν κόμματα δήθεν προοδευτικά που έχουν παρελθόν σύμπραξης με την άκρα Δεξιά και συγκυβέρνησης και επίτευξης κοινών στόχων με την άκρα Δεξιά, όπως το να πέσει μια Κυβέρνηση. Και μάλιστα, κυνικά το έχουν παραδεχτεί ότι δεν υπάρχουν και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι. Στα κόμματα αυτά δεν ανήκει η Ν.Δ., το κόμμα το οποίο μάλιστα την ακραία, απόλυτα ακραία με την εγκληματική έννοια μορφή της άκρας Δεξιάς, βρήκε αίθουσα να τη δικάσει, γιατί αυτό το οποίο δικάστηκε ήταν η εγκληματική δραστηριότητα και όχι η ιδεολογία, όσο αποκρουστική και να ήταν, άλλαξε τον νόμο για να μπορεί η Δικαιοσύνη να αποκλείσει τέτοια κόμματα με εγκληματική δράση από τη Βουλή. Έχει γράψει η ιστορία, δεν ξεγράφει, όσο κι αν κάποιοι θέλουν να την παραποιήσουν.  

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Χθες, ένα δημοσίευμα των Data Journalist έφερε στη δημοσιότητα ένα εσωτερικό έγγραφο της Hellenic Train, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Ξιφαράς έδωσε την εντολή για το λεγόμενο «μπάζωμα» την απομάκρυνση καταστραμμένου τροχαίου υλικού, στις 3 Μαρτίου 2023. Το επιβεβαιώνετε; Ήσασταν ενήμεροι;  

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν το γνωρίζω. Είναι κάτι που προφανώς, εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο, θα το ερευνήσει η Δικαιοσύνη, αν κάτι τέτοιο έχει γίνει ή δεν έχει γίνει.   

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μιλάμε για τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών και Μεταφορών εκείνη την περίοδο.   

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι τώρα δεν είναι, αν δεν κάνω λάθος έχει φύγει. Αλλά είναι κάτι, εφόσον ευσταθεί ως δημοσίευμα, που θα ερευνήσει η Δικαιοσύνη.   

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όσον αφορά τις αιτιάσεις, επειδή και το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν κλήθηκε στην Εξεταστική, έχετε κάποιες απαντήσεις από την… 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επαναλαμβάνω, η υπόθεση αυτή είναι στη Δικαιοσύνη. Εφόσον υπάρχει τέτοια κατηγορία ή τέτοια αιτίαση, θα το ερευνήσει φαντάζομαι η Δικαιοσύνη. Δεν μπορώ να απαντήσω εξ ονόματος της Δικαιοσύνης. 

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο ήθελα να ρωτήσω. Πως θα διερευνήσει η δικαιοσύνη, όταν έχει μηνυθεί από τους συγγενείς των θυμάτων ο ειδικός εφέτης ανακριτής, ο καθ’ ύλην αρμόδιος να διερευνήσει; Πως θα διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη, όταν η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών λέει ότι της έχουν σκοτώσει το παιδί; Η δικαιοσύνη πως μπορεί να διερευνήσει τέτοια πράγματα από τη στιγμή που βασικοί λειτουργοί, ο ένας έχει μηνυθεί και ο άλλος μιλάει για τέτοια πράγματα;  

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν επηρεάζεται η συνέχιση της έρευνας. Αξιολογούνται τα αιτήματα αυτά και αν βοηθούν ή όχι στο να πάμε γρήγορα σε δίκη. Αυτό είναι υπό αξιολόγηση από τους πολίτες, από τους νομικούς αυτού του κόσμου, αυτής της χώρας. Εγώ δεν θέλω να κάνω νομικές αξιολογήσεις από αυτό εδώ το βήμα αλλά όσοι έχουν κοινή λογική καταλαβαίνουν, αν τελειώνει πιο γρήγορα μία ανάκριση, όχι βιαστικά όπως έχουμε πει ή όχι, με την διατύπωση αιτημάτων. Από κει και πέρα, είναι δικαίωμα των διαδίκων να διατυπώσουν οποιοδήποτε αίτημα και δεν θα μπούμε εμείς στη διαδικασία να τους κρίνουμε ή να τα αξιολογήσουμε τα αιτήματα αυτά. Αλλά ο ανακριτής, κόντρα στη λογική της τοξικότητας της αντιπολίτευσης, της στοχοποίησης των δικαστών – μέχρι φωτογραφία του είδαμε σε πρωτοσέλιδο, απορώ με κάποιες ευαίσθητες ενώσεις δημοσιογράφων που δεν τους πειράζει αυτό και διάφορες πολιτικές δυνάμεις, εν πάση περιπτώσει, αλλά αυτό είναι μία δική μου απορία έχοντας και την αρμοδιότητα του Τύπου – κάνει τη δουλειά του. Προσπαθεί, συνεχίζει να κάνει τη δουλειά του, να ολοκληρώσει μία πολύ κρίσιμη έρευνα. Έχει έναν άχαρο ρόλο αλλά, αυτό είναι ο θεσμικός του ρόλος, να μην μπορεί να βγει να απαντήσει σε μία σειρά από καταγγελίες, συκοφαντίες, σε τηλεδικαστήρια που γίνονται από το πρωί μέχρι το βράδυ. Το έχω πει σε μία πολιτική εκδήλωση ότι τώρα επειδή είμαι σε αναστολή του δικηγορικού επαγγέλματος λόγω της θέσης στην οποία είμαι, βλέπω πιο πολλά δικαστήρια από τότε που ήμουνα στα δικαστήρια. Αλλά, ευτυχώς, αυτά δεν είναι κανονικά δικαστήρια. Τα κανονικά δικαστήρια αποφασίζουν και συνεχίζουν οι άνθρωποι αυτοί να κάνουν τη δουλειά τους και τους έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη.  

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Σας ρωτήσαμε την προηγούμενη φορά για την υποστελέχωση του ΟΣΕ και μας είπατε, ότι έχουν ήδη προσληφθεί 120 άτομα και έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός, η διαδικασία είπατε συγκεκριμένα, για επιπλέον 140 άτομα. Επειδή κάναμε μία μικρή αναζήτηση, αυτά τα άτομα που είπατε ότι έχουν προσληφθεί, έχουν υπογράψει; Εργάζονται αυτή τη στιγμή στον σιδηρόδρομο;  

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν δεν κάνω λάθος από την απάντηση που σας είχα δώσει, γιατί ήταν η δεύτερη φορά που με ρωτήσατε, νομίζω ότι σας είχα πει, ότι εκπαιδεύονται. Άρα λογικά για να εκπαιδεύονται, έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψή τους. Αλλά θα επανέλθω με ερώτημα στο υπουργείο για να σας πω ακριβώς που βρίσκονται, εννοώ αυτά τα 120 άτομα. Εκατόν σαράντα είναι η προκήρυξη η οποία βγαίνει τώρα για να ολοκληρωθεί η πρόσληψή τους στους επόμενους μήνες. Αναφέρεστε, φαντάζομαι, στην πρώτη κατηγορία. Νομίζω ότι η ενημέρωση που είχα είναι ότι εκπαιδεύονται αυτά τα 120 άτομα.  

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Επομένως, παρ’ ότι αναγνωρίζετε την ανάγκη στελέχωσης, από τα Τέμπη μέχρι σήμερα, δύο χρόνια μετά, δεν καλύψατε ούτε μία οργανική θέση. Δύο χρόνια.  

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε καλύψει 120 οργανικές θέσεις. Καλύπτουμε ακόμα 140 οργανικές θέσεις και δεν μπορώ να ξέρω, τι συνέβη το 2023, γιατί η ενημέρωση αυτή ήταν για τα τελευταία δύο χρόνια. Θα επανέλθω να σας πω ακριβώς από τα Τέμπη μέχρι σήμερα τη διαφορά αποχωρήσεων και προσλήψεων για να έχετε και μία ακριβή εικόνα.  

ΜΗΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε εκπρόσωπε, στα τέλη του περασμένου μήνα σας ρώτησα για την εξόρυξη αντιμονίου στη Χίου. Μού είπατε ότι θα ακούσετε την τοπική κοινωνία και την επόμενη ημέρα προκηρύχθηκε ο διεθνής διαγωνισμός. Εχθές έγινε ένα συλλαλητήριο, κατέβασε ρολά το νησί, κατέβηκαν χιλιάδες άνθρωποι στο δρόμο, ζήτησαν την ακύρωση του διαγωνισμού. Το περιφερειακό Συμβούλιο εξέδωσε σχεδόν συντριπτικά ομόφωνη απόφαση κατά της εξόρυξης, όπως και η δημοτική αρχή. Θα ακυρώσετε τον διαγωνισμό εξόρυξης αντιμονίου στη Χίο;  

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχω τέτοια ενημέρωση και αυτό το οποίο μας μετεφέρθηκε από τους αρμοδίους φορείς, είναι ότι σταθμίστηκαν τα αιτήματα και οι ανησυχίες των πολιτών, δεν είναι ότι αγνοήθηκαν αλλά δεν υπήρξε κάποιος κίνδυνος ορατός ή τέλος πάντων δεν απεδείχθησαν ορατοί οι κίνδυνοι, τους οποίους με πολύ μεγάλο σεβασμό ακούσαμε να εκφέρουν οι πολίτες οι οποίοι συμμετείχαν σε αυτές τις διαδηλώσεις.  

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αναφέρεστε σε κάποια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που δεν απέδειξε κάτι τέτοιο;  

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν ξέρω συγκεκριμένα ποιος έχει κάνει κάποια συγκεκριμένη μελέτη αλλά, ακολουθήθηκε όλη η νόμιμη διαδικασία κα κατέληξαν οι αρμόδιοι φορείς σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα. Όταν προβάλλονται κάποια αιτήματα και κάποιες αιτιάσεις γενικότερα, όλες αξιολογούνται. Δεν σημαίνει ότι a priori γίνονται δεκτές για να ακυρωθεί ένας διαγωνισμός. Υπάρχουν αρκετές φορές που αρχικά υπάρχουν αντιδράσεις σε μία κίνηση και στη συνέχεια αυτές οι αντιδράσεις αποδεικνύονται ότι δεν ήταν και τόσο δικαιολογημένες. Κανένας δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια, αλλά λεπτομερειακή ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα μπορώ να επανέλθω για να σας δώσω. Όταν με είχατε ρωτήσει θυμάμαι ότι σας είχα απαντήσει με βάση την ενημέρωση που είχα και εγώ.  

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Νομίζω, θα ενδιέφερε πολύ κόσμο, οπότε θα το ήθελα.  

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εννοείται. Όπως πάντα, το κάνουμε.  

ΘΑΝ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Τις προηγούμενες ημέρες έγινε προσπάθεια να ξεφορτωθούν 350 τόνοι εκρηκτικά από το λιμάνι του Λαυρίου με κατεύθυνση τις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ που υπάρχουν στην περιοχή. Τώρα τις εκμεταλλεύεται μία τσεχική εταιρεία, φτιάχνει πυρομαχικά. Λοιπόν, δεν υπήρχε καμία ενημέρωση στις αρμόδιες αρχές στην περιοχή, δεν είχαν παρθεί μέτρα ασφαλείας, ότι τελικά έγινε σαν μέτρο ασφαλείας, ήταν κατόπιν παρέμβασης εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής. Στην παρούσα φάση, φαίνονται αυτοί οι 350 τόνοι να είναι αποθηκευμένοι έξω στην ύπαιθρο, στο ελικοδρόμιο των ΕΑΣ, έχουν μέσα τέτοια εγκατάσταση. Το ερώτημα είναι: δύο χρόνια μετά τα Τέμπη, σε διάφορους κλάδους και από διάφορα πεδία έρχεται συνεχώς μία εικόνα, ότι συνεχίζουμε και πάμε όπου βγει. Είναι όλα, περίπου, λιγάκι στον αέρα. Σκοπεύει η κυβέρνηση να πάρει κάποιο μέτρο, τουλάχιστον για τέτοιες διακινήσεις επικίνδυνων υλικών μέσα από κατοικημένες περιοχές, να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα;  

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς, τα μέτρα ασφαλείας σε όλους τους τομείς προσπαθούμε να τα αυξάνουμε συνεχώς. Αλλά δεν σημαίνει ότι, ενώ για το συγκεκριμένο που με ρωτάτε, έχουν δοθεί όσες απαντήσεις μπορούσαν να δοθούν υπηρεσιακώς, όπως αντιλαμβάνεστε, μέχρι ένα σημείο που μπορούσαν να φτάσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, δεν σημαίνει ότι, εν συνόλω, τώρα απαντώ, ότι έχουν κλείσει όλες οι πληγές ενός κράτους που για πάρα πολλά χρόνια δεν είχε κάνει κινήσεις για την ασφάλεια. Αλλά στο ερώτημα, αν είμαστε εκεί που ήμασταν, η απάντηση είναι, όχι. Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν. Γιατί πλέον υπάρχει ένα εντελώς άλλο δόγμα και σύστημα αντιμετώπισης σε ζητήματα πολιτικής προστασίας. Υπάρχει το 112, υπάρχουν drones, υπάρχουν προληπτικές εκκενώσεις, υπάρχουν καθαρισμοί οικοπέδων, πλέον δεν είναι «πάμε κι όπου βγει». Το κράτος που έχει προληπτικές εξετάσεις, μία εντελώς άλλη κουλτούρα, δηλαδή, πρωτοβάθμιας υγείας, δεν είναι «πάμε κι όπου βγει» ένα κράτος το οποίο παίρνει συγκεκριμένα μέτρα για τον σιδηρόδρομο μετά το 2023 και το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Ένα κράτος το οποίο ψηφιοποιείται και βοηθά τους πολίτες να μην ταλαιπωρούνται και ουσιαστικά επιστρέφει ένα μέρος των πολλών φόρων που έδιναν ειδικά τα προηγούμενα χρόνια, που και αυτούς προσπαθούμε να μειώσουμε. Ένα κράτος, στο οποίο νοσοκομεία που είχαν να ανακαινιστούν ολόκληρες δεκαετίες τα ανακαινίζει. Ένα κράτος που ανακαινίζει 645 σχολεία στους επόμενους έξι μήνες. Είναι κινήσεις όλες αυτές οι οποίες δείχνουν ένα κράτος, το οποίο προσπαθεί σταδιακά να κλείσει πληγές. 

Αν με ρωτάτε, αν έχουν κλείσει όλες οι πληγές, η απάντηση είναι όχι. Αλλά, επειδή μιλήσατε και για την αστυνομία, σας καλώ να δείτε τα εβδομαδιαία δελτία της αστυνομίας, τη δουλειά που γίνεται ειδικά σε ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας, τα πολλά γραφεία ενδοοικογενειακής βίας που έχουν ανοίξει, τις πολλές γυναίκες οι οποίες κάθε εβδομάδα χρησιμοποιούν το panic button, τη γραμμή βοήθειας, τις πολλές συλλήψεις που γίνονται που βέβαια, που βέβαια, δείχνει και την τραγικότητα του συγκεκριμένου θέματος. Αλλά, δεν συμφωνώ ότι είμαστε εκεί που ήμασταν, σίγουρα όμως πρέπει να βρεθούμε σε ακόμα καλύτερο σημείο.  

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Μας απαντήσατε για τον καταδικασμένο σωματέμπορα αστυνομικό, τον Μπουγιούκο, ότι βρίσκεται πίσω στο Σώμα. Δεν μας απαντήσατε σε σχέση με το, αν φέρει όπλο. Επομένως, θα ήθελα με βάση αυτή την ερώτηση, να σας ρωτήσω και ενδεχομένως να ρωτήσετε το αρμόδιο υπουργείο και να επανέλθετε, επειδή είναι κάτι εξειδικευμένο, το αναγνωρίζουμε, εάν ο Μπουγιούκος έχει όπλο, αν οι δύο αστυνομικοί οι οποίοι κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν για τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Μάγκου έχουν όπλο και αν οι αστυνομικοί που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση στην περίπτωση του Κωστή Μανιουδάκη έχουν όπλα αυτή τη στιγμή.  

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, τα έχουμε καταγράψει αυτά και θα ρωτήσουμε το υπουργείο. Φαντάζομαι, θα βρεθούν τα συγκεκριμένα ονόματα για να σας πούμε, αν και εφόσον μπορούμε, ό,τι παραπάνω για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.  

Α. ΚΟΤΖΑΙ:   Κύριε Εκπρόσωπε, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσαν  ένα ζήτημα σε ότι αφορά τον διορισμό ενός ιατροδικαστή, υποψηφίου της Χρυσής Αυγής στην τριμερή Επιτροπή ιατροδικαστών, η οποία προβλέπεται σε πρόσφατο Νόμο του Υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη. Το ερώτημα που έθεσαν είναι, πως μπορεί ένας άνθρωπος που ήταν υποψήφιος με ένα κόμμα που καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση και ήταν φασιστικό, να θεωρείται κατάλληλος για να διαχειρίζεται υποθέσεις που αφορούν το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία στη χώρα μας; Θα κάνει κάποια ενέργεια η Κυβέρνηση; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι σε ποινικό επίπεδο, η διατύπωση κατηγοριών και η απόδοση ευθυνών είναι προσωποπαγής. Δηλαδή μπορεί να απεδείχθη, τουλάχιστον σε Α΄ βαθμό, για να προσέχουμε την ακριβή διατύπωση, γιατί είναι μια εν εξελίξει σε Β΄ βαθμό υπόθεση, κάποιοι με τη συμμετοχή τους σε ένα κόμμα, το οποίο όμως απεδείχθη σε Α΄ βαθμό ότι ήταν εγκληματική οργάνωση, αλλά οι κατηγορίες αποδόθηκαν σε συγκεκριμένα πρόσωπα, όχι σε κάθε ψηφοφόρο ή μέλος. Αυτό είναι η ποινική διάσταση, το αντιλαμβάνεστε, έτσι; Η πολιτική διάσταση είναι διαφορετική. Είναι οι ιδέες τις οποίες εκπροσωπεί ένα κόμμα και κάθε ένας ο οποίος συμμετέχει, ως μέλος ή ως βουλευτής στο κόμμα αυτό, δυστυχώς τις υιοθετεί,  ιδέες οι οποίες είναι ιδιαίτερα αποκρουστικές, για να κάνουμε αυτό το διαχωρισμό. Τώρα, αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτίαση, αυτό που μπορεί να γίνει, είναι να γίνει ένσταση κατά ενός προσώπου, έτσι; Με μια συγκεκριμένη νομική βάση και εφόσον οι αιτιάσεις αυτές έχουν κάποια βάση, σίγουρα μπορεί να ανατραπεί κάτι τέτοιο. Αλλά το να πούμε ότι, μόνο επειδή συμμετείχε σε ένα κόμμα με τη συγκεκριμένη δράση και τη συγκεκριμένη ποινική αξιολόγηση, αυτό αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να γίνει από πριν. Δεν μπορεί προληπτικά να το κάνει αυτό το Υπουργείο. Σίγουρα όμως φαντάζομαι υπάρχει διαδικασία ενστάσεων, υπάρχουν αρμόδια όργανα τα οποία μπορούν να εξετάσουν αυτό το οποίο λέτε. 

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ:   Στην προηγούμενη ενημέρωση μου είπατε ότι δεν εκπροσωπώ τους συγγενείς των θυμάτων και δεν μου απαντήσατε αν λειτουργεί το ETCS, ο Β. Βλάχος, που έχασε τον αδελφό του Βάιο, στα Τέμπη, είδε την απάντησή σας και επειδή ούτε αυτός κατάλαβε τι απαντήσατε σε σχέση με το ETCS, σας απηύθυνε το ίδιο ερώτημα στο twitter, φυσικά εγώ δεν εκπροσωπώ κανέναν συγγενή, απλά μιας και μου το ζήτησε ο ίδιος, επιτρέψτε μου να αξιοποιήσω αυτή τη διαδικασία για να μεταφέρω το ερώτημά του. Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω ως δημοσιογράφος. Ρωτάει λοιπόν ο Β. Βλάχος και ανοίγω εισαγωγικά «λειτουργεί σήμερα το ETCS, ρωτάω γιατί σε λίγες μέρες θα είμαι στην Ελλάδα και θέλω να ξέρω αν θα μπορώ να μπω σε τρένο» 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Ναι, βέβαια, όπως αντιλαμβάνεστε, το γεγονός, ότι επειδή είδα και διάφορους σχολιασμούς των απαντήσεων, κάποιοι σκόπιμα μπλέκουν τα διάφορα αυτά συστήματα μεταξύ τους για να δημιουργήσουν εντυπώσεις και δεν αναφέρομαι στον συγγενή του θύματος, αναφέρομαι σε κάποιους συναδέλφους σας ή κάποιους εντός εισαγωγικών «συναδέλφους σας», οι οποίοι τέλος πάντων χρησιμοποιούν διάφορες εκπομπές για να σπιλώσουν υπολήψεις, χωρίς να μπορεί κανείς να τους απαντήσει, είναι άλλο πράγμα – αυτό είναι ένα σχόλιο εκτός της ερώτησης σας –  άλλο πράγμα η τηλεδιοίκηση και όλα τα υπόλοιπα συστήματα που δεν υπήρχαν, τα οποία έχουν τοποθετηθεί, το ξαναλέω, έχουν τοποθετηθεί, λειτουργούν, έχουν εγκατασταθεί και άλλο πράγμα το ευρωπαϊκό σύστημα το οποίο λέτε και έχω κάνει και συγκεκριμένη ανάλυση σε προηγούμενη ενημέρωση πολιτικών συντακτών. Ένα μέρος αυτού, ξαναλέω, όχι για την τηλεδιοίκηση, η τηλεδιοίκηση έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί και αποκαθίσταται μόνο το κομμάτι του Daniel, που καταστράφηκε, έτσι; Άλλο πράγμα αυτό. Τώρα ως προς το ευρωπαϊκό σύστημα, σας είχα κάνει αναλυτική ενημέρωση. Ένα μέρος αυτού, ένα υποσύστημα αυτού, έχει εγκατασταθεί και μένει να λειτουργήσει. Ένα άλλο μέρος αυτού, λειτουργεί κιόλας, ήδη. Σας είχα κάνει λοιπόν και συγκεκριμένο διαχωρισμό. Έχει μια συγκεκριμένη ορολογία, υπάρχει και γραπτώς, έτσι και υπάρχει, είναι στη διάθεση σας και έχω απαντήσει ξεκάθαρα. Άρα, στο ερώτημα αν είναι ασφαλή τα τρένα, η απάντηση είναι σίγουρα πιο ασφαλή από ότι ήταν εκείνη την μοιραία νύχτα. Γιατί υπάρχει τηλεδιοίκηση, υπάρχει ένα μέρος του ευρωπαϊκού συστήματος, για το οποίο με ρωτάτε, το ETCS, ένα άλλο μέρος αυτού, έχει επίσης εγκατασταθεί  και σε κάποια σημεία μένει να ανακοινωθεί ότι λειτουργεί πλήρως. Αλλά το ξαναλέω, όλο αυτό υπάρχει ξανά και ξανά απαντημένο. Η επιμονή στην ερώτηση δείχνει ότι θέλετε να πάρετε μια απάντηση, την οποία εγώ δεν την έχω δώσει. Δικαίωμά σας να επιμένετε, αλλά θα μου επιτρέψετε να απαντάω όπως εγώ νομίζω σωστά.  

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ:  Συγνώμη, επειδή δεν άκουσα καλά. Είπατε σε κάποια στιγμή ότι λειτουργεί ήδη σε ένα σημείο το ETCS ή ότι έχει απλά εγκατασταθεί;  

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:     Το ευρωπαϊκό σύστημα δεν έχει μόνο μια λειτουργία. Έχει διάφορες λειτουργίες, τις έχουμε βάλει αναλυτικά γραπτώς και επειδή θέλετε να κάνετε εξειδικευμένες ερωτήσεις, καλό είναι να έχετε και μια εξειδικευμένη γνώση από τα συστήματα αυτά. Εγώ δεν την έχω την εξειδικευμένη γνώση, οπότε μεταφέρω ακριβώς όσα μου μεταφέρει και το αρμόδιο Υπουργείο. Ένας από τους λόγους που μεγάλο μέρος της κοινωνίας θεωρεί ότι υπάρχει συγκάλυψη, ότι γίνεται κάτι φοβερό, ότι αυτή η Κυβέρνηση συγκαλύπτει από λαθρεμπόρους, μέχρι δολοφόνους, μέχρι οτιδήποτε, το ένα μετά το άλλο αυτά καταρρίπτονται βέβαια, είναι ότι μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος και ένα μέρος των Μέσων που στηρίζουν αυτή τη λογική, μπερδεύει πράγματα μεταξύ τους. Δηλαδή είμαι σίγουρος ότι πολλοί από αυτούς που μας ακούνε, νομίζουν ότι αυτό το οποίο με ρωτάτε είναι τηλεδιοίκηση. Το σύστημα ασφαλείας που δεν υπήρξε στα Τέμπη. Δεν είναι. Επίσης, εσείς, ενδεχομένως να θεωρείτε, πεπλανημένος από κάποιους, δεν λέω ότι το κάνετε επίτηδες, ότι αυτό το οποίο με ρωτάτε, είναι ένα σύστημα. Δεν είναι ένα σύστημα. Έχω λοιπόν εξηγήσει σημείο-σημείο και μάλιστα το έχω δώσει και γραπτώς και σε εσάς και σε όλους τους δημοσιογράφους, το έχει κάνει και ο αρμόδιος Υπουργός, κάθε ένα σύστημα, πέραν της τηλεδιοίκησης που πλέον λειτουργεί, σε τι φάση βρίσκεται. Δείτε το και αξιολογείστε το. 

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ:   Για να μην είμαι πλανημένος όμως, μπορείτε να απαντήσετε αν λειτουργεί το ETCS, ναι ή όχι;  

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Σας είπα, ένα μέρος του ευρωπαϊκού συστήματος, λειτουργεί, ένα υποσύστημα, ένα άλλο υποσύστημα έχει εγκατασταθεί και θα ανακοινωθεί και αυτουνού η λειτουργία. Το έχω απαντήσει. Την ίδια απάντηση έχω δώσει όλες τις φορές.  

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ:   Θα μεταφέρω και την δεύτερη ερώτηση του Β. Βλάχου… 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:   Βεβαίως.   

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ:   Αυτή αφορά το παρελθόν και αφορά και την τηλεδιοίκηση. Ρωτάει επομένως, «το 2019 με 2023, αν λειτουργούσε η φωτοσήμανση, η τηλεδιοίκηση και το ETCS» και αναφέρει συγκεκριμένα ο Β. Βλάχος «με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το τμήμα Λάρισα-Πλατύ» το τμήμα δηλαδή που έχασε τον αδελφό του.  

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:    Νομίζω έχει απαντηθεί πάρα πολλές φορές, ότι λειτουργούσε η τοπική χάραξη, όχι η τηλεδιοίκηση. Η τηλεδιοίκηση ήταν η Σύμβαση 717, η οποία δεν είχε ολοκληρωθεί. Έχουμε δώσει νομίζω πολύ σαφείς απαντήσεις, γιατί ήταν αναγκαία αυτή η παράταση. Διερευνάται το συγκεκριμένο θέμα. Ολοκληρώθηκε εκ των υστέρων η τηλεδιοίκηση. Κάποιους μήνες μετά. Καταστράφηκε ένα μέρος αυτής από τον Daniel και παράλληλα μετά το δυστύχημα των Τεμπών, τοποθετήθηκαν και κάμερες επιπλέον, 300 αν δεν κάνω λάθος, σε όλο το μήκος της διαδρομής. Το τι συνέβη μέχρι τότε είναι μια συζήτηση πολύ μεγάλη η οποία έχει γίνει, σίγουρα πάντως υπήρχε η δυνατότητα τοπικής χάραξης, η οποία είχε γίνει μάλιστα, είχε γίνει χρήση πάρα πολλές φορές, περισσότερες φορές, αλλά αυτά νομίζω είναι όλα όσα διερευνώνται και από τη Δικαιοσύνη, για τα όσα συνέβησαν εκείνο το μοιραίο βράδυ.  

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μιας και το αναφέρατε, δεν σας ρωτήσαμε, ενώ οι μετρήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν σχεδόν 8 στους 10 πολίτες, να πιστεύουν, καταγράφουν σχεδόν 8 στους 10 πολίτες να πιστεύουν ότι υπάρχει συγκάλυψη. Περίπου 40 κάτι, 4 στους 10 ψηφοφόροι σας πιστεύουνε επίσης το ίδιο και σχεδόν 7 στους 10 λένε πως δεν έχουν εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Άρα η θέση σας είναι πως κάνουν λάθος, πως είναι πλανημένοι; Γιατί το είπε ο κ. Γεωργιάδης χθες το βράδυ.  

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:    Νομίζω, έχω απαντήσει, δεν ξέρω και εγώ πόσες φορές…    

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι χθεσινές μετρήσεις, ρωτάω σήμερα για αυτά που δημοσιεύτηκαν χθες.  

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν περιμέναμε τις χθεσινές μετρήσεις, το ξέρουμε και το αντιμετωπίζουμε ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει παραπλανηθεί από μια σειρά από ψέματα της Αντιπολίτευσης και συγκεκριμένων Μέσων. Αυτό νομίζω ως φράση, δεν ξέρω και εγώ πόσες φορές το έχω πει. Πόσα μπορούμε να θυμηθούμε; Το χαμένο βαγόνι, το ότι κρύβουμε σορούς, το ότι ο Τασούλας έκρυβε στοιχεία από την Βουλή και υπάρχει video, που δείχνει τον Ν. Ανδρουλάκη να ακούει τον Ν. Παππά να αναφέρεται σε αυτά τα στοιχεία 23 Οκτωβρίου του 2024, το ότι ο Α. Γεωργιάδης ως Υπουργός Υγείας, ενώ ήταν Υπουργός Ανάπτυξης, έδωσε εντολή να καταστραφεί ανακριτικό υλικό, το ότι υπάρχει συγκάλυψη ενός λαθρέμπορα, τον οποίο δεν τον ξέρει κανείς ποιος είναι και μεταφέρει ένα φορτίο το οποίο δεν το ξέρουμε, αλλά πριν μάθουμε ποια είναι η απάντηση, εμείς σπεύδουμε, με το εμείς αναφέρομαι στην Αντιπολίτευση, να κατηγορήσουμε ακόμα και τον Πρωθυπουργό ότι συγκαλύπτει, ο κ. Ανδρουλάκης τον έχει πει και «ενορχηστρωτή της συγκάλυψης». Όταν σε ένα πολιτικό σύστημα, το σύνολο των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, με ελάχιστες εξαιρέσεις ευπρέπειας, με ελάχιστες εξαιρέσεις ευπρέπειας, όλα τα υπόλοιπα, ακόμη και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν είχε τέτοιο παρελθόν, χρησιμοποιεί τόσο βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς, σε μια υπόθεση που ακόμα δεν έχει αποφασιστεί το οτιδήποτε, έστω και σε προδικαστικό επίπεδο, διαμορφώνεται ένα κλίμα, όταν μάλιστα αυτή η συζήτηση γίνεται πάνω σε ένα ζήτημα, σε ένα τόσο τραγικό δυστύχημα. Σε ένα έδαφος οργής, στενοχώριας, λύπης, ανάγκης για Δικαιοσύνη. Δεν είναι κάτι νομίζω το οποίο θα έπρεπε να προξενεί εντύπωση. Συνεχώς βρισκόμαστε στη θέση να απαντάμε σε μια σειρά από συκοφαντίες, χωρίς μάλιστα να είμαστε η Δικαιοσύνη, που μπορεί να δώσει απαντήσεις. Θεωρώ ότι από τη στιγμή που καταρρίπτεται η μία θεωρία μετά την άλλη, από τη στιγμή που αρχίζουν οι πολίτες και βλέπουν ποιες είναι οι πραγματικές απαντήσεις, στο τέλος θα μείνει η Δικαιοσύνη και μόνο η Δικαιοσύνη να απαντήσει στα σοβαρά ερωτήματα, για το τι συνέβη εκείνη την νύχτα, το ποια συστήματα ασφαλείας λειτουργούσαν και ποια δεν λειτουργούσαν, ποιο ήταν το λάθος που έκανε ο οποιοσδήποτε σχετιζόμενος με την υπόθεση, τι συνέβη στη συνέχεια στο πεδίο. Αυτά είναι λογικά ερωτήματα. Αλλά άλλο πράγμα να περιμένουμε απαντήσεις για αυτά τα λογικά ερωτήματα, εκείνο το βράδυ, τη συνέχεια, τους επιχειρησιακούς χειρισμούς και άλλο πράγμα να κατηγορούμε μια Κυβέρνηση για συγκάλυψη. Ναι λοιπόν, υπάρχει τεράστια παραπλάνηση της κοινής γνώμης, από την Αντιπολίτευση, η οποία έχει ξεκάθαρο σχέδιο παραπλάνησης, το δηλώνω άλλη μία φορά, γιατί την νοιάζει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από ένα τραγικό δυστύχημα, εργαλειοποιεί τον πόνο των συγγενών και βέβαια προσπαθεί να βρει ένα πολιτικό σωσίβιο που φαίνεται ότι δεν δικαιώνεται, ειδικά η Αξιωματική Αντιπολίτευση, με αυτή την τακτική, γιατί περισσότερο χάνει, παρά κερδίζει από αυτήν την τοξικότητα.  

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ:  Η Hellenic Train, προγραμμάτιζε μαζικές απολύσεις, ακριβώς επάνω στην μαύρη επέτειο του μεγάλου δυστυχήματος. Θα θέλαμε ένα σχόλιο για αυτή την νέα αποδυνάμωση του ελληνικού σιδηροδρόμου και δεύτερον, ένα ερώτημα, αν αφού θα απασχολεί λιγότερους εργαζόμενους, με δεδομένο ότι θα γίνουν οι απολύσεις και δεν θα ανατραπούν, αν η Κυβέρνηση θα μειώσει την αποζημίωση.  

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Το ότι προγραμματίζει μαζικές απολύσεις η Hellenic Train δεν ξέρω από που προκύπτει. Θα το εξετάσω αν ισχύει αυτό το οποίο μου λέτε. Δεν έχω τέτοια ενημέρωση. Βέβαια να σας πω ότι  οι ίδιοι που μπορεί να καταγγέλλουν την Hellenic Train ή οποιοδήποτε οργανισμό του δημοσίου για μαζικές απολύσεις, παράλληλα κατήγγειλαν πριν από δυο-τρεις εβδομάδες την Κυβέρνηση επειδή έδινε την τακτική χρηματοδότηση, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, για να πληρωθεί το ρεύμα, χωρίς να περιμένουμε να δούμε, αν και ποιες είναι οι ευθύνες- όλα εξετάζονται, για να μην παρεξηγηθώ- της Hellenic Train για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Η απάντηση λοιπόν, είναι, ως προς το δικαστικό σκέλος, να αναζητηθούν οι ευθύνες των πάντων, αλλά πριν βρεθούν αυτές οι ευθύνες να μην προτρέχουμε και ως προς την στελέχωση, ο στόχος ο δικός μας είναι να αυξηθεί το προσωπικό και κάνουμε και συγκεκριμένες κινήσεις για αυτό. Ως προς  αυτό το οποίο μου είπατε, θα ρωτήσω εφόσον ισχύει, αυτό το οποίο λέτε, γιατί έγιναν συγκεκριμένες κινήσεις. Αλλά για μαζικές απολύσεις από τη Hellenic Train, το ακούω από εσάς. 

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ:   Μα άμα τα λεφτά για τους μισθούς και το ρεύμα έρχονται από την επιδότηση του κράτους, τότε γιατί κατευθείαν το κράτος δεν λειτουργεί τους σιδηρόδρομους και τα δίνει σε έναν τρίτο, ο οποίος βγάζει και κέρδος;  

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Αυτό τώρα που με ρωτάτε αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια ολόκληρη συζήτηση για το τι άλλο κάνει μια εταιρία που έχει αναλάβει να τρέξει έναν συγκεκριμένο οργανισμό, να διοικήσει έναν οργανισμό. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι μόνο ένα μέρος των χρημάτων που παίρνει από το κράτος, υπάρχουν και άλλα έξοδα που καλύπτει αυτή η εταιρία. Είναι μια ευρύτερη συζήτηση, φιλοσοφική, πολιτική, ιδεολογική για τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που φαντάζομαι δεν θέλετε να την εξαντλήσουμε στη συγκεκριμένη συζήτηση. Σίγουρα, πάντως, εμείς ενθαρρύνουμε γενικά, τις συμπράξεις αυτές, αλλά αυτές οι συμπράξεις πρέπει να έχουνε κανόνες, πρέπει να έχουνε όρους και όλοι όσοι διαχειρίζονται κρίσιμες υποδομές, αξιολογούνται για τις τυχόν ευθύνες που έχουνε σε κάθε τι το οποίο διαχειρίζονται καθημερινά.  

Ευχαριστώ πολύ. 

Copyright © 2023-2025 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr