Τρέχων Άρθρο
Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Καλό μεσημέρι,

Πριν λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.

Αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή τον τελευταίο μήνα και τόνισε πως η προσοχή της Κυβέρνησης είναι στραμμένη σε ζητήματα καθημερινότητας.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε: «Έχουμε συζητήσει πολλές φορές για το πρόβλημα της ακρίβειας το οποίο αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησής μας και πιστεύω ότι οι παρεμβάσεις τις οποίες έχουμε κάνει δείχνουν κάποια πρώτα αποτελέσματα, χωρίς σε καμία περίπτωση να μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι και ότι σταματούμε την προσπάθειά μας. Οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης έχουν οδηγήσει σε αισθητές μειώσεις σε μια σειρά από καταναλωτικά προϊόντα. Συμπεριλαμβάνεται σε αυτά το βρεφικό γάλα στο οποίο υπάρχουν μειώσεις πάνω από 15%».

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι έλεγχοι στην αγορά συνεχίζονται αμείωτοι, ενώ τόνισε ότι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στον τομέα της Υγείας με ευρωπαϊκούς πόρους και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για την βελτίωση των υποδομών και του εξοπλισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στα ζητήματα ασφαλείας εντός των Πανεπιστημίων: «Οι παράνομες πράξεις δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές. Η Κυβέρνηση και η Ελληνική Αστυνομία θα είναι στην πρώτη γραμμή της απόδοσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε αυτούς που πραγματικά ανήκουν: στους φοιτητές, στους καθηγητές, έτσι ώστε τα Πανεπιστήμια να παραμείνουν εστίες γνώσης και να μην μπορούν να βρίσκουν εκεί καταφύγιο κάποιοι, εντός ή εκτός πανεπιστημίου που επιδιώκουν να τα μετατρέψουν σε χώρο βίας και σε χώρους στείρων συγκρούσεων. Αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί. Χρειαζόμαστε και την συνεργασία των Πρυτανικών Αρχών, οι οποίες και αυτές πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν και αυτές τις ευθύνες τους. Δεν γίνεται να υπάρχουν φοιτητές οι οποίοι να προβαίνουν σε τέτοιες παράνομες πράξεις κατ’ επανάληψη και τα Πανεπιστήμια να μην προχωρούν στην προφανή κίνηση που δεν είναι άλλη από τη διαγραφή τους από το Πανεπιστήμιο».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi, ο Πρωθυπουργός επισήμανε την αναβάθμιση της σχέση των δύο χωρών σε μια συνολική και στρατηγική εταιρική σχέση.

Το σχέδιο Κοινής Δήλωσης που υπεγράφη καθορίζει δομικά στοιχεία για την υλοποίηση της πρόθεσής μας να καταστεί βαθύτερη αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση σε οικονομικά και ενεργειακά θέματα, στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Παράλληλα η διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, διασφαλίζει ότι οι ανανεώσιμες πηγές που θα αναπτυχθούν θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε, επιπλέον, πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι διακινητές που εκμεταλλεύονται την απελπισία αθώων ανθρώπων, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ανοίξουν άλλες, νέες οδοί παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη».

Αναφορικά με το ζήτημα της Γάζας ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και για απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, σημείωσε ότι η Αίγυπτος είναι κομβική χώρα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε την ανάγκη συνεργασίας της Αιγύπτου στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης ώστε να μην ανοίξει ένας νέος μεταναστευτικός διάδρομος από τη Λιβύη προς την Κρήτη.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσίευσε τα αποτελέσματα της Έρευνας Κενών Θέσεων εργασίας για το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Ο αριθμός των Κενών Θέσεων Εργασίας κατά το Δ΄ τρίμηνο του 2023 παρουσιάζει αύξηση κατά 82,1% σε σύγκριση την αντίστοιχη χρονική περίοδο για το 2022 και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009, με τις κενές θέσεις εργασίας να ανέρχονται σε πάνω από 38.000.

Η μεταβολή αυτού του δείκτη αποδεικνύει ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για εργαζομένους και ότι δημιουργούνται καθημερινά περισσότερες νέες θέσεις εργασίας. Ήδη, τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πάνω από 400.000 νέες θέσεις και η ανεργία έχει μειωθεί κατά περίπου 7% και μάλιστα παρουσιάζεται σημαντική μείωση της ανεργίας στις γυναίκες και τους νέους.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο Δείκτης Μισθολογικού Κόστους, δηλαδή το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 5,9% το 2023 μετά από αύξηση της τάξης του 5,5% για το 2022. Σωρευτικά έχει αυξηθεί 19,3% από το δεύτερο τρίμηνο του 2019, φτάνοντας τα επίπεδα του 2010.

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται καθημερινά χάρη στην συνετή δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης και την επενδυτική της στόχευση, δημιουργώντας ακόμα περισσότερες νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι απέναντι στην εισαγόμενη πληθωριστική κρίση να ενισχύσει με μόνιμα μέτρα το εισόδημα όλων των Ελλήνων πολιτών. Άλλωστε, σημειώνεται ήδη αύξηση 19% του μέσου μισθού (πάνω από το 14% του πληθωρισμού) και αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20%, ενώ επίκειται και νέα αύξησή του το προσεχές χρονικό διάστημα.

Εισάγεται στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το οποίο επιδιώκεται η θέσπιση μέτρων εσωτερικού δικαίου για την πλήρη και αποτελεσματική ενσωμάτωση του Κανονισμού 2022/2065 τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πράξη αποτελεί μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία της ΕΕ που εισάγει κανόνες άμεσης εφαρμογής σε όλα τα κράτη μέλη σχετικά με υπηρεσίες όπως οι μηχανές αναζήτησης, οι πάροχοι φιλοξενίας, τα online marketplaces και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στόχος της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες είναι να διασφαλιστεί ότι το ψηφιακό περιβάλλον σε όλη την ΕΕ είναι  ασφαλές, προβλέψιμο και  αξιόπιστο.

Μεταξύ άλλων, οι κανόνες εστιάζουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση παράνομων και επιβλαβών διαδικτυακών δραστηριοτήτων, την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και την προστασία των ανηλίκων, αποφέροντας πολλαπλά οφέλη για τους χρήστες και αναβαθμίζοντας την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες υποχρεούνται να παρέχουν μεγαλύτερη διαφάνεια στις υπηρεσίες τους, να διαθέτουν διαδικασίες για τη διαχείριση καταγγελιών περιεχομένου και να αποφεύγουν πρακτικές, όπως η κατάρτιση προφίλ με βάση ευαίσθητες κατηγορίες δεδομένων, όπως δεδομένα υγείας.

Παράλληλα το νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις όπως η αυτεπάγγελτη αναζήτηση και κατάργηση της έκδοσης δικαιολογητικών για τη διεκπεραίωση διοικητικών διαδικασιών  που γίνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, με σκοπό την διευκόλυνση των πολιτών στις καθημερινές συναλλαγές τους.

Αύριο, Τετάρτη 20 Μαρτίου ο Πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στην τελετή παραλαβής τριών νέων πολεμικών ελικοπτέρων από το Πολεμικό Ναυτικό.

Τα τρία νέα ελικόπτερα τύπου Romeo MH-60R Seahawk είναι τα πιο σύγχρονα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου στον κόσμο και θα ενισχύσουν σημαντικά τις ικανότητες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για την κ. Ασημακοπούλου θέλω να ρωτήσω. Δεδομένης της εν εξελίξει εισαγγελικής έρευνας από 5 Μαρτίου, έχει κληθεί η κ. Ασημακοπούλου, ο κ. Σταυριανουδάκης, ο κ. Θεοδωρόπουλος ή οποιοδήποτε άλλο εμπλεκόμενο στέλεχος στη διαρροή της λίστας, από τη Δικαιοσύνη να καταθέσουν; Πρώτον. Δεύτερον, δεδομένης, έτσι, της εμπλοκής του κ. Θεοδωρόπουλου, της Ν.Δ., του στελέχους, ο οποίος παραιτήθηκε, αποπέμφθηκε κλπ., η Ν.Δ. έχει τέτοιες λίστες στη διάθεσή της; Τη συγκεκριμένη του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά τους απόδημους ή οποιαδήποτε άλλη λίστα ψηφοφόρων που δεν ανήκουν στη Ν.Δ. με προσωπικά τους στοιχεία. Ευχαριστώ πολύ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς να πούμε ότι από την πρώτη στιγμή αναζητήσαμε την αλήθεια και μόλις, από μία δική μας εσωτερική έρευνα, η οποία δεν υποκαθιστά ούτε την έρευνα της Δικαιοσύνης, προφανώς, ούτε την έρευνα της αρμόδιας Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, οι οποίες συνεχίζονται κανονικά και μένει να βγάλουν κι εκείνες τα δικά τους πορίσματα. Μόλις εξακριβώσαμε τι ακριβώς συνέβη, είχαμε άμεσα παραιτήσεις. Της κ. Ασημακοπούλου, η οποία έκανε τη συγκεκριμένη αποστολή των mails, του κ. Θεοδωρόπουλου, από Γραμματέας Αποδήμων της Ν.Δ., ο οποίος έστειλε τη λίστα αυτή, έδωσε, εν πάση περιπτώσει, -τώρα ακριβείς λεπτομέρειες δίνονται προφανώς στις αρμόδιες αρχές από την κ. Ασημακοπούλου- και του πολιτικά υπευθύνου Γενικού Γραμματέα για την αποστολή της λίστας αυτής στον κ. Θεοδωρόπουλο.

Να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα γιατί δημιουργούνται, ξέρετε, και σκόπιμες -θεωρώ- παρερμηνείες μετά από την προπαγάνδα της Αντιπολίτευσης: Η αποστολή αυτής της λίστας των mails από την συνεργάτιδα του τότε Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, του κ. Σταυριανουδάκη, στον κ. Θεοδωρόπουλο, έγινε μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2023. Μεταξύ, δηλαδή, των δύο εκλογικών διαδικασιών. Άρα, εδώ το πρώτο στοιχείο το οποίο, μάλιστα, το επιβεβαιώνει σήμερα σε συνέντευξή του και ο δικηγόρος των εναγόντων -δεν το λέμε μόνο εμείς και θεωρώ ότι θα προκύψει και από την έρευνα, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα- η προσπάθεια της Αντιπολίτευσης να εμπλέξει την Νίκη Κεραμέως, τη νυν Υπουργό Εσωτερικών, δεν έχει καμία βάση. Η κ. Κεραμέως, κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα, δεν ήταν καν Υπουργός Εσωτερικών. Ήταν υποψήφια βουλευτής στη Β΄ Αθηνών στον Βόρειο Τομέα. Αυτό είναι ένα δεδομένο. Και, μάλιστα, η προσπάθεια αυτή της Αντιπολίτευσης να συνδέσει τη νυν Υπουργό Εσωτερικών για να δημιουργήσει ένα πολιτικό θέμα από εκεί που δεν υπάρχει, δείχνει και την διάθεση, όχι για να διαλευκανθεί η αλήθεια, αλλά για να εργαλειοποιηθεί άλλο ένα ζήτημα. Μάλιστα, έχουν φτάσει στο σημείο να βάζουν κάθε πιθανό και απίθανο όνομα, μέχρι και τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, παλιότερο αναπληρωτή, τον κ. Λιβάνιο, παλιότερο αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Πέτσα, που δεν είχε καν αρμοδιότητα. Έχουν αναφερθεί στον κ. Βορίδη, ο οποίος είχε παραιτηθεί για να γίνουν οι εκλογές του Μαΐου με υπηρεσιακή Υπουργό. Όλα αυτά δείχνουν μία ακόμα ίδια προσπάθεια να εργαλειοποιήσει η Αντιπολίτευση το ζήτημα.

Πάμε στη Ν.Δ. που με ρωτήσατε. Η Ν.Δ. και κάθε κόμμα δικαιούται να έχει και έχει τις λίστες των μελών της. Από εκεί και πέρα, η νομοθεσία προβλέπει ότι για τους υποψηφίους κάποια συγκεκριμένα δεδομένα μπορεί να δοθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών, όχι πάντως mails. Για αυτό και απάντησε τότε η Υπουργός Εσωτερικών, η κ. Κεραμέως, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν δίνει mails, γιατί δεν πρέπει να δίνει και δεν δίνει mails. Και για αυτό, η συγκεκριμένη ιστορία κατέληξε σε παραιτήσεις, γιατί αυτό που συνέβη μεταξύ των προσώπων αυτών, δεν έπρεπε να συμβεί. Είναι αντίθετο στο νόμο. Για αυτό και ερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Άρα, σε καμία περίπτωση η Ν.Δ. δεν έχει τέτοιες λίστες και, μάλιστα, επειδή ήμουν ένας εξ αυτών που είχα την ευθύνη του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, δεν υπάρχει ούτε και καταγγελία κατά της Ν.Δ. για καμία υπόθεση. Μια πολύ ευαίσθητη διαδικασία που είναι η διαδικασία τήρησης. Υπάρχει ξεχωριστή Υπηρεσία του κάθε κόμματος και της Ν.Δ. τήρησης των προσωπικών δεδομένων και το να προσπαθούν κάποιοι μια ατομική συμπεριφορά να τη συνδέουν συνολικά με ένα κόμμα, χωρίς να υπάρχει κανένα στοιχείο για αυτό, καμία καταγγελία, καμία υπόθεση αποστολής του οποιουδήποτε mail, νομίζω ότι δείχνει με ακόμη έναν τρόπο τι προσπαθούν να κάνουν. Προσέξτε: Εμείς το θέμα δεν το υποβαθμίσαμε. Ζητήσαμε να γίνει η δική μας έρευνα και πήραμε και άμεσα μέτρα. Ελήφθησαν μέτρα, έγιναν παραιτήσεις από τους ανθρώπους αυτούς. Ξέρετε, οι λέξεις ευθύνη και παραίτηση για εμάς δεν είναι άγνωστες λέξεις. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Για την Αντιπολίτευση που μας κατηγορεί είναι λέξεις άγνωστες. Κι όπως και να έχει, είναι συνολικά ένα σημαντικό θέμα το θέμα των προσωπικών δεδομένων. Όλοι μας κατά καιρούς έχουμε ενοχληθεί από αποστολές μηνυμάτων στο κινητό μας ή mails, όχι μόνο από πολιτικά πρόσωπα, σε κόμματα τα οποία δεν ανήκουμε, ή σε περιφέρειες τις οποίες δεν ψηφίζουμε ή από εταιρείες με τις οποίες ουδέποτε είχαμε την οποιαδήποτε συναλλαγή, αγορά κλπ. ενός προϊόντος. Αυτό είναι ένα συνολικό ζήτημα που έχει και πολλές προεκτάσεις. Για αυτό και αυστηροποιήσαμε τον νόμο. Ως Κυβέρνηση ήρθαμε το 2019 και αυστηροποιήσαμε τον νόμο. Όμως, το να μας κουνάνε το δάχτυλο για ένα ζήτημα διαρροής e- mails, το οποίο από εμάς έχει διαλευκανθεί, μένει να δούμε και τα πορίσματα των Αρχών, εκείνοι οι οποίοι καμαρώνουν αμετάκλητα καταδικασμένους για σοβαρά ποινικά αδικήματα, αμετάκλητα καταδικασμένους από την Δικαιοσύνη, για απόπειρα χειραγώγησης των Μέσων, αυτοί οι οποίοι δεν έχουν πρόβλημα να έχουν στις τάξεις τους ανθρώπους, οι οποίοι πρωταγωνιστούσαν σε απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, είχαν στήσει -από ό,τι λένε οι ίδιοι οι πρώην Υπουργοί τους-  παρα- υπουργεία Δικαιοσύνης,  πάει πολύ. Δεν είναι δυνατόν να μιλάνε για μείζον σκάνδαλο και να το συνδέουν, μάλιστα, και με άσχετες διαδικασίες με την υπόθεση αυτή, όπως είναι η επιστολική ψήφος, αυτοί οι οποίοι έχουν ανθρώπους οι οποίοι είναι αμετάκλητα καταδικασμένοι από τη Δικαιοσύνη, για θέματα που δεν έχουν καμία σχέση με αποστολή mails, όπως αντιλαμβάνεστε. Το να πας να φτιάξεις ένα παρα- υπουργείο Δικαιοσύνης ή να πας να χειραγωγήσεις τα Μέσα και να σε καταδικάζει η Δικαιοσύνη, δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Τώρα, νομίζω ότι το πιο επικίνδυνο που επιχειρείται, χωρίς, βέβαια, καμία επιτυχία -είδα ότι το διέψευσε ουσιαστικά και ο συνήγορος των εναγόντων- είναι η προσπάθεια αυτό να το συνδέσει η Αντιπολίτευση και, κυρίως, η Αξιωματική, με την επιστολική ψήφο. Προκύπτει ότι δεν έχει καμία σχέση η επιστολική ψήφος. Απάντησε αρμοδίως σήμερα και η Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός Εσωτερικών. Προφανώς, η Αντιπολίτευση το κάνει αυτό γιατί καταψήφισε την επιστολική ψήφο και θέλει οτιδήποτε σημαντικό για τη χώρα, οτιδήποτε οχυρώνει τη Δημοκρατία, οποιαδήποτε τομή, να την υποδαυλίσει. Δεν θα τα καταφέρει, δεν υπάρχει καμία σχέση και όλα αυτά, προφανώς, θα αποδειχθούν και επισήμως από τις ανεξάρτητες έρευνες, οι οποίες διεξάγονται.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το αναφέρατε και στην απάντησή σας προηγουμένως, αλλά θέλω, αν μπορείτε, να το επαναλάβετε. Άρα, κατά συνέπεια, για την Κυβέρνηση δεν υφίσταται κανένα πολιτικό ζήτημα σε ό,τι αφορά στην Υπουργό Εσωτερικών, την κ. Νίκη Κεραμέως, με δεδομένο ότι από την πλευρά της Αντιπολίτευσης ζητείται η παραίτησή της και, μάλιστα, από σύσσωμη την Αντιπολίτευση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει κανένα θέμα για την Υπουργό Εσωτερικών. Το επαναλαμβάνω. Δεν ήταν καν Υπουργός Εσωτερικών, όταν εστάλη η λίστα με αυτά τα mails από τη συνεργάτη του Γενικού Γραμματέα, τότε, του Υπουργείου Εσωτερικών με εκείνη την αρμοδιότητα στο άλλο πρόσωπο, το οποίο, επίσης, παραιτήθηκε. Είναι αδιανόητο πώς έρχεται η Αντιπολίτευση πριν καλά – καλά -εγώ να πω ότι έστω ότι η Αντιπολίτευση δεν πιστεύει τα δικά μας πορίσματα, δεν πιστεύει τις παραιτήσεις, που φαίνονται ότι επιβεβαιώνονται και από την πλευρά των εναγόντων- ολοκληρωθεί και η επίσημη έρευνα και σπεύδει να δηλώσει την παραίτηση ενός πολιτικού προσώπου, το οποίο δεν φαίνεται να εμπλέκεται από κανένα στοιχείο. Ούτε από τη δική μας έρευνα που έχει γίνει, ούτε από κάτι το οποίο έχει γίνει μέχρι τώρα από τη Δικαιοσύνη. Το κάνει γιατί προσπαθεί να εργαλειοποιήσει και αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει κανένα θέμα, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Και για εμάς το ζήτημα αυτό είναι όπως αναδείχθηκε με τις άμεσες πρωτοβουλίες και παραιτήσεις οι οποίες ελήφθησαν. Και, το ξαναλέω, ποιος ζητάει την παραίτηση Κεραμέως σε συνέχεια πολλών παραιτήσεων που έχουν ζητήσει; Αυτοί οι οποίοι δεν παραιτήθηκαν ποτέ και για τίποτα και συνέχισαν να έχουν και υποψηφίους στα ψηφοδέλτιά τους και στην πρώτη γραμμή ανθρώπους αμετάκλητα καταδικασμένους. 

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα» υπάρχει κι ένα θέμα ότι κάποιοι επιχείρησαν να παραβιάσουν Τμήμα του Φυσικομαθηματικού, εάν δεν κάνω λάθος, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο οποίο υπάρχει πυρηνικός αντιδραστήρας και σας άκουσα πρωτύτερα να λέτε ότι η βία στα πανεπιστήμια, ωστόσο, αυτά τα φαινόμενα φαίνεται πως πολλαπλασιάζονται. Θα κάνετε κάτι για όλους αυτούς;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το τι βρέθηκε σε κάθε έρευνα και τα πορίσματα του εσωτερικού ελέγχου της Αστυνομίας με τις εκάστοτε αρμόδιες υπηρεσίες δεν είναι κάτι το οποίο μπορώ να σχολιάσω, δεν έχουμε πρόσβαση στα εσωτερικά στοιχεία, σε εν εξελίξει υποθέσεις. Προφανώς, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να είμαστε όλοι ασφαλείς. Αυτό το οποίο έχει αλλάξει είναι η πολιτική βούληση, η νομοθεσία και αυτό που λέμε «θα το πάμε μέχρι τέλους». Και το λέμε και το εννοούμε. Πλέον, πρέπει να το βάλουν όλοι καλά στο νου τους, τα πανεπιστήμια δεν είναι χώρος για παραβατικούς, τα πανεπιστήμια είναι χώρος εκπαίδευσης. Τα πανεπιστήμια ανήκουν στους φοιτητές και στους καθηγητές. Και αυτές οι επιχειρήσεις που είδαμε να γίνονται και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο ΕΚΠΑ, στην Πανεπιστημιούπολη, είχαν ξεκινήσει από νωρίτερα, έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται. Ναι, έχει συνολικά ευθύνη το πολιτικό σύστημα, διαχρονικά οι κυβερνήσεις και κυρίως άλλων πολιτικών χώρων, που αυτά πλέον είναι ειδήσεις. Ναι, γιατί δεν γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια. Θα είναι μία καθημερινότητα, όταν τελείται παράνομη πράξη. Ούτε αυτοσκοπός μας είναι, ούτε καμία τιμωρητική διάθεση έχουμε. Η Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της, θα επεμβαίνει, ξανά και ξανά, όσες φορές χρειαστεί, θα συλλαμβάνει τους δράστες, θα τους οδηγεί στη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη θα τους κρίνει για το εάν έκαναν ή όχι και ποια παράνομη πράξη. Έτσι λειτουργούν οι σοβαρές Δημοκρατίες, έτσι λειτουργεί η χώρα μας συνολικά, δυστυχώς δεν λειτουργούσε έτσι στους χώρους των πανεπιστημίων για πάρα πολλά χρόνια. Αυτό ήρθε η ώρα να σταματήσει και έχει σταματήσει και θα ενταθούν πολύ περισσότερο οι επιχειρήσεις. Όμως υπάρχει μία ακόμη διάσταση, πέραν της διάστασης της Δικαιοσύνης, γιατί το ποιος είναι αθώος, το ποιος είναι ένοχος και ποια είναι η ποινή του, αυτό το κρίνουν οι δικαστές κάθε φορά, είναι μία υπόθεση τελευταία που είχαμε πολλές συλλήψεις, επίκειται η δικάσιμος, εκεί θ’ αποφασίσουν οι δικαστές, όμως θα αποφασίσουν σ’ ένα πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο, σ’ έναν πολύ πιο δίκαιο ποινικό κώδικα, ο οποίος δεν βγάζει εκτός, εφόσον κριθούν ένοχοι, κατά κανόνα, με αναστολή αυτούς οι οποίοι έχουν καταδικαστεί. Άρα, και αυτό ήταν ευθύνη της Πολιτείας και το αλλάξαμε. Και βέβαια πρέπει ν’ αναλάβουν και όλοι τις ευθύνες τους. Το είπε σήμερα και ο Πρωθυπουργός· κάποιοι εκ των συλληφθέντων και κάποιοι εκ των εμπλεκομένων σε αυτές τις υποθέσεις είναι φοιτητές. Υπάρχει πειθαρχικό πλαίσιο το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί. Δεν μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών που θέλει να τελειώσει τις σπουδές της, που θέλει να κάνει το μεταπτυχιακό, θέλει να βρει δουλειά, ο μέσος φοιτητές να χάνει εξάμηνα, εξεταστικές, να φοβάται να πάει στη σχολή του από κάποιες νοσηρές μειοψηφίες. Δεν έχουν καμία δουλειά οι άνθρωποι αυτοί στα πανεπιστήμια. Πρέπει οι πρυτάνεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, πρέπει να εφαρμόσουν το πειθαρχικό πλαίσιο, αφού πάρουν τα επίσημα στοιχεία από τη Δικαιοσύνη, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος. Πρέπει να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα σε αυτήν την πολύ μεγάλη μάχη για το αυτονόητο, που είναι η τήρηση της νομιμότητας.

ΜΙΛΤ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έκανε κάποιες δηλώσεις ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την Κύπρο. Θα ήθελα το σχόλιο της Κυβέρνησης. Ευχαριστώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατ’ αρχάς, είναι μια πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας. Και είναι και μια προσβολή στη μνήμη των θυμάτων. Και γίνονται μάλιστα και σε μια περίοδο, σ’ ένα χρονικό διάστημα που βρίσκεται σε εξέλιξη, μια προσπάθεια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτή είναι η θέση της χώρας μας, η επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τη φωνάζουμε κάθε φορά δυνατά, είναι και ελληνική θέση η επίλυση του Κυπριακού με βάση τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα με τις αποφάσεις Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και από κει και πέρα οι θέσεις μας σε αυτό είναι ξεκάθαρες.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, να σας γυρίσω στο θέμα της κυρίας Ασημακοπούλου. Πρώτον, αναρωτηθήκατε γιατί η αντιπολίτευση δεν περιμένει τ’ αποτελέσματα των ερευνών της Δικαιοσύνης. Εσείς, αρχικά, γιατί δεν περιμένατε τ’ αποτελέσματα των ερευνών της Δικαιοσύνης, την ώρα που υπάρχουν, μία από την τακτική

Δικαιοσύνη και μία από την αρμόδια Αρχή, σπεύσατε να βγάλετε πόρισμα, να αποδείξετε ουσιαστικά στη δημόσια σφαίρα, τουλάχιστον, το τι ακριβώς έχει συμβεί, ένα. Δύο, μιλήσατε για ατομική συμπεριφορά. Ποιων ανθρώπων ατομική συμπεριφορά; Είναι ο μόνος κίνδυνος που αντιμετωπίζεται από τα προσωπικά δεδομένα, είναι η διαρροή του e-mail, θέλω να πω υπάρχουν κι άλλα προσωπικά δεδομένα σήμερα στη χρήση του διαδικτύου. Και τρίτον, λέτε ότι η περίοδος η επίμαχη ήταν μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2023. Άρα, τίθεται εν αμφιβόλω εκείνη τη διαδικασία των εκλογών;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξεκινάω με το τρίτο, γιατί είναι και το πιο σοβαρό και το οποίο είναι απαράδεκτο καν να ακούγεται και δεν αναφέρομαι στη δημοσιογραφική σας ιδιότητα, αλλά σ’ αυτό το οποίο προσπαθούν κάποιοι να επιχειρήσουν. Πώς τίθεται εν αμφιβόλω μια εκλογική διαδικασία; Επειδή κακώς, ενδεχομένως και παρανόμως, η Δικαιοσύνη θα το κρίνει αυτό, διέρρευσαν κάποια mails των ομογενών ψηφοφόρων; Τι σχέση έχει αυτό με την εκλογική διαδικασία; Οι εκλογές γίνονται μ’ έναν συγκεκριμένο τρόπο είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, και μάλιστα, σας θυμίζω ότι τότε δεν υπήρχε ούτε καν η επιστολική ψήφος, γίνονται με μια διαδικασία απόλυτης μυστικότητας και αυτό δεν έχει καμία σχέση. Είναι διαρροή δεδομένων, emails που δεν έπρεπε να γίνει και εμείς αυστηροποιήσαμε τη νομοθεσία. Πώς μπορεί κάποιος αυτό να το συνδέσει με την εκλογική διαδικασία; Μόνο αν θέλει να «χτίσει» ένα επικίνδυνο αφήγημα. Δικαίωμα, προφανώς, του καθενός να ρωτάει ό,τι θέλει και του οποιουδήποτε κόμματος να λέει ό,τι θέλει, αλλά έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε το πολίτευμά μας, τις διαδικασίες και τις εκλογικές διαδικασίες. Αντιλαμβάνεται και κάποιος που έχει περάσει έστω κι απέξω από το εκλογικό κέντρο, ότι οι εκλογές είναι απολύτως διασφαλισμένες. Με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών, δικαστικών αντιπροσώπων, με άκρα μυστικότητα. Τι σχέση έχει, αν κάποιος κακώς έδωσε κάποια mails σε κάποιον τρίτο ατομικά; Πάω στο δεύτερο.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να ξεκαθαρίσω την αιτία του δικού μου δημοσιογραφικού ερωτήματος, τουλάχιστον, επειδή τα προηγούμενα χρόνια έχουμε δει τη διεθνή ειδησεογραφία να περιλαμβάνει κινδύνους για τις εκλογικές διαδικασίες.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας ξανά λέω, όμως, ξέρετε πώς γίνονται οι εκλογές, έχετε ψηφίσει κι εσείς πολλές φορές, έχετε δει, έχετε καλύψει εκλογές. Ξέρετε πώς γίνονται οι εκλογές. Τι σχέση έχει το αδιάβλητο μιας εκλογικής διαδικασίας, με αυτό το οποίο συνέβη, κακώς συνέβη. Δεν έχει καμία σχέση. Για να μη μείνει κανένα ερώτημά σας αναπάντητο. Με ρωτήσατε, θυμίστε μου λίγο το πρώτο.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Γιατί δεν περιμένατε και εσείς για τ’ αποτελέσματα  των ερευνών σας, ενώ υπάρχουν ανοιχτές έρευνες;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όταν κάνετε μία ερώτηση, καλό είναι να παίρνετε ολόκληρη την αποστροφή μου σε προηγούμενη απάντηση. Εγώ τι είπα; Απόδειξη του πόσο θέλει η αντιπολίτευση να εργαλειοποιήσει το θέμα είναι ότι ζητάει από πριν την παραίτηση Κεραμέως, χωρίς, αν δεν πιστεύει τη δική μας έρευνα, αυτό είπα εγώ, να περιμένει τ’ αποτελέσματα της επίσημης έρευνας. Πριν καλά καλά δεις, δηλαδή, πότε έγινε αυτή η επίμαχη αποστολή από συνεργάτη του υπουργείου Εσωτερικών, να δεις τελικά πότε έγινε και ν’ αποφασίσεις, εάν πρέπει να ζητήσεις την παραίτηση Κεραμέως. Επίσης, εμείς δεν είπαμε ότι υποκαθιστά η δική μας έρευνα για την αναζήτηση της αλήθειας, την έρευνα της Δικαιοσύνης. Το έχω επαναλάβει σήμερα, τουλάχιστον, δύο φορές ή την αρμόδια Αρχή. Είναι δύο ξεχωριστές διαδικασίες. Όμως, επειδή υπάρχει και πολιτική διάσταση του θέματος, θέλαμε να μην υπάρχουν σκιές και ναι, εφόσον βρήκαμε αυτούς οι οποίοι θεωρούμε ότι είναι υπαίτιοι για τη συγκεκριμένη υπόθεση, έγινε ό,τι έγινε και αναλήφθησαν ευθύνες και έγιναν παραιτήσεις. Και μάλιστα θέλω να σας πως και αδικείται και η δουλειά κάποιων ανθρώπων, είτε στο Ευρωκοινοβούλιο, είτε στο υπουργείο Εσωτερικών, είτε γενικότερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς υποδεικνύουμε στη Δικαιοσύνη τι αποφάσεις θα βγάλει και ποια είναι η δουλειά που πρέπει να κάνει. Υπήρχαν κάποιες συγκεκριμένες απαντήσεις που δόθηκαν και τις δημοσιεύσαμε. Αυτό γιατί είναι κακό; Πώς με αυτόν τον τρόπο παρεμβαίνεις στη Δικαιοσύνη; Δεν νομίζω ότι στέκει κάποια από όλες αυτές τις αιτιάσεις. Δεν ξέρω εάν είναι κάτι το οποίο σας έχω αφήσει αναπάντητο.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Και η άλλη ερώτησή μου ήταν για τις ατομικές συμπεριφορές, που μιλήσατε. Ποιες ατομικές συμπεριφορές;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ατομικές συμπεριφορές είναι το ότι ενώ δεν πρέπει να στείλεις κάποια mail, τα στέλνεις και ο πρώτος στον δεύτερο, ο δεύτερος στον τρίτο και ενώ σε μία αποστολή που κάνεις, να μη συμπεριλάβεις αυτά τα mail, τα συμπεριλαμβάνεις, ατομικές συμπεριφορές είναι, δεν είναι συλλογικές.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εννοώ ποια πρόσωπα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτά τα οποία παραιτήθηκαν. Έχω απαντήσει αναλυτικά σε δύο προηγούμενες ερωτήσεις. Αυτά τα πρόσωπα τα οποία παραιτήθηκαν από μόνα τους, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, πριν καλά καλά γίνει το οτιδήποτε άλλο. Ξεκάθαρα.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα μια συμπληρωματική ερώτηση στις ερωτήσεις των συναδέλφων και την στηρίζω σε μια ανακοίνωση που έβγαλε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο διερωτάται αν η Κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ολότητα των δεδομένων των εκλογέων που έχει στα χέρια του το Υπουργείο Εσωτερικών μετά την αποκάλυψη της διαρροής που έγινε. Δηλαδή, για να το πω με απλά λόγια – έγινε κάτι – το Υπουργείο εγγυάται ότι δεν πρόκειται να ξαναγίνει και πως;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγγυάται ότι θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια, ούτως ώστε να υπάρχει πλήρης διασφάλιση. Και μιλάμε – το ξαναλέω – για μια Κυβέρνηση, που αυστηροποίησε τη νομοθεσία, βάση της οποίας θα κριθεί και αυτή η υπόθεση και ανέλαβε άμεσα δράση και πρωτοβουλίες, ούτως ώστε να μην μείνει καμία σκιά. Προφανώς υπάρχει αυτό το οποίο ισχύει, αυτό το οποίο διασφαλίζουμε και οφείλουμε να το πούμε στους πολίτες ότι θα κάνουμε οτιδήποτε να διασφαλιστούν τα δεδομένα τους και αν ο οποιοδήποτε υπηρεσιακός παράγοντας σε οποιαδήποτε βαθμίδα, αυτό αποδειχθεί ότι το παραβιάζει, φεύγει. Υπάρχουν και οι ατομικές συμπεριφορές, όμως, η βούληση της Κυβέρνησης, η πολιτική της Κυβέρνησης, αυτό το οποίο εφαρμόζει, αυτό το οποίο συμβαίνει σε όλες τις διαδικασίες είναι ξεκάθαρο. Πλήρης προστασία των δεδομένων των πολιτών, πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας. Και όταν υπάρχει ο οποιοσδήποτε σε οποιαδήποτε βαθμίδα, που αυτό ως προς τα προσωπικά δεδομένα δεν το σέβεται, πολύ απλά φεύγει. Αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη διασφάλισης. Όλα αυτά τα οποία σας ανέφερα και στις προηγούμενες απαντήσεις για να μην επαναληφθούν.

Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, την προηγούμενη Παρασκευή η Political αποκάλυψε την ύπαρξη μιας εταιρίας η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της επί Υπουργίας Λευτέρη Αυγενάκη στο Υπουργείο Αθλητισμού και έκτοτε παίρνει απευθείας αναθέσεις. Και τώρα, όντας ο κ. Αυγενάκης Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει αρχίσει και παίρνει αναθέσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα κάνετε κάποια έρευνα γι’ αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, αυτοί οι οποίοι κάνουν έρευνα όταν υπάρχει καταγγελία ή οτιδήποτε είναι η Δικαιοσύνη, εφόσον υπάρχει κάποια καταγγελία. Πρώτον.

Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Συγγνώμη, αλλά κάνατε έρευνα και για την κυρία Ασημακοπούλου.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό να τελειώσω την απάντησή μου. Άρα, εγώ δεν γνωρίζω καν ότι υπάρχει μια τέτοια καταγγελία ή κάποια μήνυση. Στην περίπτωση της κυρίας Ασημακοπούλου υπήρχαν καταγγελίες, αγωγές και υπήρχε μια ανοιχτή υπόθεση εν εξελίξει. Εδώ υπάρχει ένα δημοσίευμα. Εμείς δεν συνηθίζουμε να σχολιάζουμε και να παίρνουμε θέση επί δημοσιευμάτων. Όμως, επειδή ρωτήθηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – το γραφείο του Υπουργού- η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα έκνομο στην συγκεκριμένη υπόθεση. Αυτή είναι η απάντηση, γι’ αυτό ας περιμένατε την πλήρη απάντησή μου. Έγινε ερώτηση, η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα έκνομο. Και, μάλιστα, αν δεν κάνω λάθος, αναφέρεται και κάτι τέτοιο στο δημοσίευμα. Άρα, αυτή είναι η απάντηση συνολικά.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχει ασκηθεί έντονη κριτική προς τον κ. Μητσοτάκη για το ταξίδι του στην Όαση Σίβα την Παρασκευή, καθώς όπως αναφέρεται σε σχετικά ρεπορτάζ, αλλά και από πολιτικές δυνάμεις έγινε για προσωπικούς λόγους. Πρώτον, γιατί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος έσβησε το στίγμα του και εξαφανίστηκε σαν να ήταν παράνομο αεροσκάφος και όχι της Ελληνικής Δημοκρατίας; Και δεύτερον, γιατί επενέβαινε φιλικό ζευγάρι του Πρωθυπουργού στο αεροσκάφος;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μεγάλη αποκάλυψη. Και προφανώς το λέω αστειευόμενος. Κατ’ αρχάς να πούμε ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού και των υπολοίπων μελών της αποστολής έγινε μετά από πρόταση του Προέδρου της Αιγύπτου. Αυτό είναι ένα δεδομένο. Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι έγινε σε ένα τόπο ξεχωριστής σημασίας και ιστορικά και πολιτιστικά και για τη χώρα μας. Και, μάλιστα, απόδειξη αυτού είναι ότι όλη η οργάνωση της συγκεκριμένης επίσκεψης ήταν από την αιγυπτιακή πλευρά. Προηγήθηκε της Συνόδου της Κυριακής, των συναντήσεων της Κυριακής και των διμερών συναντήσεων του Πρωθυπουργού και του συνολικού προγράμματος. Και δεν μπορώ να καταλάβω, μάλιστα, και ποια είναι αυτή – ας πούμε – η ουσία αυτής της αποκάλυψης δεδομένου του γεγονότος ότι ο Πρωθυπουργός είχε προγραμματισμένη επίσκεψη – αυτό το τριήμερο που προηγήθηκε – στην Αίγυπτο. Το αεροπλάνο στην Αίγυπτο θα προσγειωνόταν, στην Αίγυπτο προσγειώθηκε. Δεν είναι ότι έκανε παράκαμψη σε κάποια άλλη χώρα ή σε κάποιο άλλο μέρος για να κάνει – όπως λένε – διακοπές. Άνθρακας ο θησαυρός. Και το ξαναλέω  -μπορείτε αυτό να το διαπιστώσετε – όλα αυτά έγιναν μετά από οργάνωση της άλλης πλευράς.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κάτι συμπληρωματικό σ’ αυτό. Γιατί δεν ήταν στο επίσημο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού την Παρασκευή αυτό; Και το δεύτερο ερώτημα, γιατί σβήστηκε το στίγμα και εξαφανίστηκε και δεν υπήρχε δυνατότητα από τις πλατφόρμες καταγραφής να δουν, να εντοπίσουν το αεροσκάφος μετά τις 5:17, τέλος πάντων.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχω τόσο εξειδικευμένες γνώσεις να σας πω για το στίγμα, αν ισχύει αυτό που λέτε. Πάντως, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι το οποίο κρύβεται όταν είναι προγραμματισμένο ο Πρωθυπουργός να πάει στην Αίγυπτο και φτάνει στην Αίγυπτο. Τώρα, ως προς το πρόγραμμα αυτό είναι κάτι το οποίο να το συζητήσουμε. Τι μπαίνει στο επίσημο πρόγραμμα και τι όχι. Προφανώς αναρτήθηκε το πρόγραμμα των συναντήσεων, των επαφών της Κυριακής σε σχέση με την ατζέντα των συναντήσεων. Είθισται οι ηγέτες πολλών κρατών στο πλαίσιο μιας επίσημης επίσκεψής τους να την συνδυάζουν με κάτι το οποίο έχει πολιτιστική, ιστορική σημασία. Υπάρχουν και ηγέτες άλλων κρατών, που πριν έρθουν στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο Προεδρικό Μέγαρο για μια θεσμική συνάντηση, μια διμερή συζήτηση, ένα συνολικό κύκλο επαφών να επισκέπτονται ίσως και άλλα σημεία της χώρας, που έχουν μια συγκεκριμένη ιστορική σημασία για τα κράτη τους ή για οτιδήποτε άλλο. Αυτή είναι η όλη ιστορία. Μην ψάχνουμε να βρούμε φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν.

Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Πως σχολιάζετε τη χθεσινή ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που δήλωσε «βέβαιη για τη συγκάλυψη», όπως είπε «του εγκλήματος των Τεμπών». Και επειδή αναφερθήκατε στο αυριανό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού. Αύριο ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι υπάρχει απόλυτος σεβασμός στον πόνο, στην οργή και πολλές φορές και στην αγανάκτηση των συγγενών των θυμάτων. Αυτό το οποίο συνέβη στους ανθρώπους αυτούς μόνο αν το έχει περάσει κάποιος μπορεί να καταλάβει πόσο επώδυνο, πόσο δύσκολο και πόσο τραγικό είναι. Άρα, σε καμία περίπτωση δεν μπαίνουμε σε καμία αντιπαράθεση. Μπορώ να σας πω ότι δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη. Το έχουμε απαντήσει, το έχουμε τεκμηριώσει. Πρέπει όταν κάποιος μας κατηγορεί για συγκάλυψη, αυτό να το τεκμηριώνει. Η Αντιπολίτευση το κάνει γιατί πολύ απλά στις πλάτες των ανθρώπων αυτών, στον πόνο των ανθρώπων αυτών προσπαθεί να χτίσει πολιτικό αφήγημα. Το βλέπουμε είτε στο Ευρωκοινοβούλιο, είτε στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Προσπαθούν να βρουν πολιτική ύπαρξη με το να εργαλειοποιούν τον πόνο των συγγενών των θυμάτων και γι’ αυτό και πάντοτε διαχωρίζουμε τους συγγενείς από την Αντιπολίτευση. Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της. Θεωρώ ότι την κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε μια έρευνα η οποία έχει πάρα πολλές προεκτάσεις, προφανώς. Μια σύνθετη, μια δύσκολη έρευνα σε ένα τόσο τραγικό δυστύχημα και προχωράει νομίζω σε ικανοποιητικούς χρόνους. Περιμένουμε τις απαντήσεις. Θέλουμε φως στην υπόθεση αυτή χωρίς αστερίσκους, χωρίς εξαιρέσεις, αλλά με νηφαλιότητα και αντικειμενικό τρόπο. Και αυτό νομίζω προκύπτει και από το πως προσπαθούμε να δώσουμε απαντήσεις σε όλα.

Τώρα, ως προς τη συζήτηση στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει δεκάδες φορές, έχει απαντήσει όποτε έχει ερωτηθεί και θα συνεχίσει να το κάνει, για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Και έτσι έχει καθήκον να κάνει και προσπαθεί να δίνει και συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες απαντήσεις και για όσα μπορεί να απαντήσει, πέραν, δηλαδή, της έρευνας της δικαστικής εξουσίας, αλλά και για τις διαχρονικές παθογένειες και για τις ενέργειες που έχουμε αναλάβει από τότε μέχρι σήμερα και θα συνεχίζουμε να κάνουμε. Δεν έχει παραστεί σε συζητήσεις -αντίστοιχες με αυτή- κοινοβουλευτικές για προκαταρκτική, οπότε δεν θα είναι σ’ αυτή τη συζήτηση. Προφανώς εκπροσωπείται και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η Κυβέρνηση στη συγκεκριμένη συζήτηση.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να ρωτήσω σχετικά με τον κ. Κασσελάκη. Μετά τα δημοσιεύματα τα δικά μας των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ και τις αποκαλύψεις ότι ο άνθρωπος αυτός έχει πρόσθετες επιχειρηματικές δραστηριότητες και μετά βέβαια τις σχετικές ανακοινώσεις της Νέας Δημοκρατίας ότι οι Αρχές της Πολιτείας του Ντελαγουέρ δεν δίνουν πρόσθετα στοιχεία για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, όπως και για κανέναν άλλο επιχειρηματία που δραστηριοποιείται σε εκείνη την Πολιτεία. Πώς θα μάθουμε εμείς τι δουλειά κάνει ο κ. Κασσελάκης, ποιες είναι οι δραστηριότητές του, ποια είναι τα περιουσιακά του στοιχεία; Ποιες, ενδεχομένως, άλλες δραστηριότητες ή ακίνητα έχει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο κ. Κασσελάκης το μόνο που έχει να κάνει είναι να δώσει νωρίτερα από την περίοδο που υποχρεώνεται εκ του νόμου, όπως οι υπόλοιποι έχοντες υποχρέωση, τα στοιχεία του πόθεν έσχες του, για να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα τα οποία τίθενται στον δημόσιο διάλογο. Όσο δεν το κάνει, αυτό φανερώνει ίσως φόβο και ενδεχομένως ενοχή. Αλλά εμείς μέχρι τότε, δεν μπορούμε να παριστάνουμε ούτε τους δικαστές ούτε τους εισαγγελείς. Κοιτάξτε, για το θέμα αυτό  και θεωρώ ότι έχουμε αναλώσει χρόνο περισσότερο από όσο αξίζει σε σχέση με τα προβλήματα τα οποία έχουμε καθήκον να λύσουμε, την πολιτική που εφαρμόζουμε, αλλά έχουμε καθήκον να θέτουμε ερωτήματα όταν αυτά προκύπτουν, όχι από εμάς, από πολύ σοβαρά δημοσιεύματα και από τους ίδιους. Μιλάμε για τον πρώην οικονομικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε το θέμα, δεν το άνοιξε η Κυβέρνηση το θέμα αυτό. Αντί, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ να βγάζει συκοφαντικές ανακοινώσεις, οι οποίες δείχνουν και ένα άγχος και μια αγωνία και έναν θυμό χωρίς λόγο, ας απαντήσουν στα ερωτήματα. Και ο καλύτερος τρόπος να απαντήσουν, γιατί, ξέρετε, ο κόσμος ακούει πέντε, συν τρία, συν τρία, πολλά ερωτήματα, γιατί ο κ. Κασσελάκης έχει δώσει και 15 διαφορετικές εκδοχές, μόνο τον Μάρτιο μέσα σε συνεντεύξεις του έχει δώσει εντελώς αντίθετες εκδοχές, ας δημοσιεύσει νωρίτερα το πόθεν έσχες του, να δούμε πραγματικά τι συμβαίνει, να απαντήσει και αυτός.  Γιατί οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, είτε ως βουλευτές, είτε ως πρώην υπουργοί, είτε τώρα ως πρόεδροι, ο Πρωθυπουργός, οι προηγούμενοι όλοι και οι νυν, το κάνουν αυτό χρόνια πολλά. Τα δημοσιεύουν τα πόθεν έσχες, τα στοιχεία, ελέγχονται από τις αρμόδιες Αρχές, επί διαφορετικών μάλιστα Κυβερνήσεων, και δίνουν έτσι την καλύτερη απάντηση. Ας τη δώσει και ο κ. Κασσελάκης αυτή την απάντηση, για να φανεί τελικά τι από όλα όσα έχει πει ο ίδιος και οι συνεργάτες του και τα στελέχη του ισχύει, γιατί έχουμε ακούσει πάρα πολλά διαφορετικά.

Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, κάνατε μια ανάρτηση πριν από λίγο, σχετικά με επιθέσεις που έγιναν στον κ. Κυμπουρόπουλο, τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Σε τι ακριβώς αναφέρεστε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αναφέρομαι σε αισχρά, ρατσιστικά, εμετικά και χυδαία σχόλια τα οποία αναρτήθηκαν κάτω από το προφίλ του, επειδή «τόλμησε», όπως έγραψα και στην ανάρτησή μου, ο κ. Κυμπουρόπουλος να πει τη γνώμη του, να τοποθετηθεί δημοσίως, με αξιομνημόνευτη νηφαλιότητα, για συζήτηση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο. Εγώ δεν μπορώ να διανοηθώ πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι ανάμεσά μας, κυρίως ανώνυμα, γιατί δεν έχουν καν το στοιχειώδες θάρρος να πουν το όνομά τους, να ξέρουμε ποιον έχουμε απέναντί μας όταν μας βρίζουν, όταν μας συκοφαντούν. Αυτό δείχνει και το ήθος των ανθρώπων αυτών. Προφανώς υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι αυτό γίνεται συντονισμένα, όταν γίνεται από συγκεκριμένα προφίλ στα οποία αναπαράγουν τη ρητορική συγκεκριμένου κόμματος. Είναι πολύ μεγάλη η ιστορία των «υπογείων» συγκεκριμένου κόμματος και αναφέρομαι στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, έχουμε και παραδοχές από στελέχη για εκείνα τα χρόνια. Έχουμε κάνει πολλές φορές αυτή τη συζήτηση. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση των Αρχών να ερευνούν τέτοιες υποθέσεις, όταν ειδικά εμπίπτουν σε πολύ συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου, όπως είναι ο αντιρατσιστικός νόμος. Τελούνται θεωρητικά και πολύ σοβαρά ποινικά αδικήματα. Εμείς, το ξαναλέω, δεν είμαστε ούτε δικαστές ούτε εισαγγελείς. Αλλά πρέπει κάποια στιγμή να μπει ένα τέλος σε αυτή τη χυδαία, ρατσιστική και απάνθρωπη συμπεριφορά. Προφανώς δεν περιμένουμε κάποια ανακοίνωση, μέχρι τώρα δεν έχουμε δει, καταδίκης. Ελπίζω να έρθει τώρα, έστω και αργά. Δεν έχουμε δει σε άλλες και άλλες υποθέσεις, δεν βλέπουμε ούτε σε αυτή. Και είναι λυπηρό, γιατί, ξέρετε, είναι άλλη μία απόδειξη ότι «χρωματίζεται» ιδεολογικά και πολιτικά, κάτι στο οποίο νομίζω θα έπρεπε να συμφωνήσουμε όλοι. Ο ρατσισμός, η χυδαιότητα, τα εμετικά σχόλια δεν έχουν καμία θέση στη Δημοκρατία μας.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να πάμε λιγάκι στην υπόθεση των Τεμπών. Η Επιτροπή Αναφορών χθες αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση αυτή σε δύο Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την TRAN,  η οποία αφορά στις μεταφορές και τον τουρισμό και την LIBE, η οποία αφορά θεσμούς, Κράτος Δικαίου, κ.λ.π.. Υπάρχει προβληματισμός στην Κυβέρνηση ότι οι διαδικασίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να κοστίσουν κυρίως καθυστερήσεις στην εκταμίευση των κονδυλίων του RRF, εάν αυτές οι Επιτροπές κρίνουν ότι υπάρχει ζήτημα διαχείρισης της υπόθεσης των Τεμπών;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει καμία τέτοια ούτε ένδειξη, ούτε πληροφόρηση,  ούτε κάποια τέτοια διαδικασία. Εμείς σεβόμαστε τις διαδικασίες, είτε εντός είτε εκτός συνόρων, για όλα τα ζητήματα, συμμετέχουμε σε όσες Επιτροπές καλούμαστε ως Κυβέρνηση και διά των εκπροσώπων μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Από εκεί και πέρα, η υπόθεση των Τεμπών, αυτή καθαυτή, θα κριθεί από την ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα είναι ένα ανεξάρτητο Κράτος, που έχει διάκριση των Εξουσιών. Έχει Δικαστική Εξουσία, η οποία κρίνει την κάθε υπόθεση όπως προβλέπει ο νόμος και με αντικειμενικό τρόπο βγάζει τα δικά της συμπεράσματα και προχωρά την κάθε υπόθεση.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχουν γραφτεί πάρα πολλά ρεπορτάζ και σε Ελλάδα και σε εξωτερικό, τα οποία δεν έχουν διαψευστεί, για το μεγάλο επικοινωνιακό team που είναι στην υπηρεσία του Πρωθυπουργού. Ποιος πληρώνει την πολυδιαφημισμένη επικοινωνιακή ομάδα του κ. Μητσοτάκη, με επικεφαλής τον κ. Γκρίνμπεργκ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το «μεγάλο» φαντάζομαι το ορίζουν αυτοί που γράφουν τα δημοσιεύματα, έτσι; Γιατί, από εκεί και πέρα, υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός συνεργατών που δικαιούται ο εκάστοτε Πρωθυπουργός και μάλιστα συνολικά ο αριθμός των συνεργατών σε υπουργεία, υφυπουργεία, γενικές γραμματείες, έχει μειωθεί σε σχέση με προηγούμενες εποχές, παρά την αντίθετη προπαγάνδα η οποία έχει κατά καιρούς ακουστεί. Από εκεί και πέρα, υπάρχει και αντίστοιχη επικοινωνιακή ομάδα και για τη Νέα Δημοκρατία. Όλα αυτά αναρτώνται κάθε χρόνο, τα επίσημα στοιχεία, εννοώ τον ισολογισμό των κομμάτων. Δεν ξέρω αν θέλετε να κάνετε κάποια πιο συγκεκριμένη ερώτηση. Ο κάθε συνεργάτης, είτε ανήκει στην επικοινωνιακή ομάδα του Γραφείου του Πρωθυπουργού είτε ανήκει στην επικοινωνιακή ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, πληρώνεται όπως προβλέπει ο νόμος, με βάση τις υπηρεσίες που παρέχει. Κάποιοι προσπαθούν να βρουν και σε αυτό «φαντάσματα». Γιατί, ξέρετε, το πρόβλημα είναι ότι θεωρούν πως η πολιτική αποτυχία, οφείλεται στην επικοινωνία. Είναι σημαντική η επικοινωνία, αρκεί να έχεις να επικοινωνήσεις κάτι το οποίο έχεις πραγματικό, ουσιαστικό. Όταν επικοινωνείς «φούσκες», όταν επικοινωνείς μόνο ουτοπικά προγράμματα και αυτά τα οποία έχεις μόνο στο μυαλό σου και δεν εφαρμόζονται, τότε δεν σου φταίει η επικοινωνία, στου φταίει η αλήθεια και η πραγματικότητα που πάντοτε σε διαψεύδει.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η Ευρωπαία Εισαγγελέας, η κυρία Κοβέσι, την περασμένη εβδομάδα ήρθε στη χώρα μας, έδωσε σε κάποια μέσα ενημέρωσης συνεντεύξεις. Μέσες-άκρες είπε πως δεν μπορούν να ελέγξουν, δεν μπορούν να διερευνήσουν το ζήτημα της μη ολοκλήρωσης της Σύμβασης 717, εξαιτίας του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Πως δεν μπορούν να κάνουν έρευνα, πως δεν μπορούν να βρουν την αλήθεια όσον αφορά αυτό το μέρος. Ποια είναι η απάντηση της Κυβέρνησης στις δημόσιες αναφορές της Εισαγγελέως; Και εάν τα όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης, ότι εάν υπάρχει διαδικασία, θα πρέπει να αμφισβητηθεί, θα πρέπει να καθαιρεθεί, θα πρέπει να κινηθείτε εναντίον της, εκφράζουν τη θέση της Κυβέρνησης; Πρόκειται να κινηθείτε εναντίον της Ευρωπαίας Εισαγγελέως;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Εγώ αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η Ελλάδα είναι ένα ανεξάρτητο Κράτος, όπως είπα και πριν, με ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και με διάκριση των Εξουσιών. Και το πώς θα γίνει μία έρευνα δικαστική, το αξιολογούν οι δικαστές, οι οποίοι σε τέτοιες υποθέσεις, μάλιστα, είναι και σε αναβαθμισμένο επίπεδο. Και σε επίπεδο ανακριτών και σε επίπεδο εισαγγελέων. Είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για να διατυπώνονται κρίσεις υποκειμενικές, οι οποίες μάλιστα δεν ανταποκρίνονται και στην πραγματικότητα. Ο καθένας θέλουμε να βοηθήσει στην έρευνα αυτή με τα στοιχεία που έχει, με τα ερωτήματα που θέλει να θέσει. Η Δικαιοσύνη συλλέγει μαρτυρικές καταθέσεις, έγγραφα, δεύτερη πραγματογνωμοσύνη, για να μην μείνει κανένα ερώτημα αναπάντητο. Έτσι συμβαίνει σε όλες τις δικαστικές υποθέσεις σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, σε όλα τα πολιτισμένα κράτη, έτσι θα συμβεί και στη χώρα μας. Αυτό δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση, επειδή το συγκεκριμένο  δυστύχημα ήταν όσο τραγικό ήταν και μας σόκαρε όλους και, πολύ περισσότερο, πλήγωσε τους ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τους δικούς τους. Η Δικαιοσύνη λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες. Είμαστε βέβαιοι ότι θα χυθεί άπλετο φως σε αυτή την τραγική υπόθεση και περιμένουμε τα πορίσματα της Ελληνικής Δικαιοσύνης. 

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι πιο πεζό. Την περασμένη Παρασκευή η Moody’s διατήρησε το αξιόχρεο της Ελλάδας εκτός επενδυτικής βαθμίδας. Ποιο είναι το σχόλιο της Κυβέρνησης;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς να πούμε ότι στην προηγούμενη αξιολόγηση, 16 Σεπτεμβρίου, αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας μας δύο βαθμίδες, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι είχε μείνει πίσω σε σχέση με τους άλλους 3 Οίκους που ήδη μας τοποθετούν στην επενδυτική βαθμίδα. Δεν είναι ασύνηθες για έναν Οίκο αξιολόγησης να κάνει μια «παύση» πριν προχωρήσει στην επόμενη αναβάθμιση. Και από τους 4 αναγνωρισμένους Οίκους αξιολόγησης από την ΕΚΤ, δηλαδή τη Moody’s, Standard & Poor’s, DBRS, Fitch, οι τρεις από τους τέσσερις έχουν αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας. Και επειδή μου δίνετε μία ευκαιρία, αυτό δεν έχει γίνει τυχαία.  Έχει γίνει γιατί πάρα πολύ απλά όλοι οι επιμέρους δείκτες το επιβεβαιώνουν. Η Ελλάδα έχει ανακτήσει επενδυτική βαθμίδα. Αρκούσε ένας Οίκος, έχουμε περισσότερους από έναν, έχουμε τρεις που το έχουν πιστοποιήσει αυτό. Έχουμε μείωση-ρεκόρ του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, το 2019 ως το 2023, μείωση της ανεργίας, όπως είπα και στην αρχική μου τοποθέτηση, κατά περίπου 7 μονάδες, αύξηση 19% του μέσου μισθού, πάνω από το 14% σωρευτικά του πληθωρισμού, περισσότερο δηλαδή και του κατώτατου μισθού κατά 20%. Τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί συνολικά, από 98 δισεκατομμύρια το 2021, σε 73 δισεκατομμύρια το 2023. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί κατά 53 δισεκατομμύρια από το 2019, με το 60% της αύξησης να προέρχεται από καταθέσεις νοικοκυριών και όχι πολύ μεγάλες καταθέσεις. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις, 25 δις σωρευτικά, έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας 20ετίας. Έχουμε ρεκόρ στις εξαγωγές. Εξαγωγές τροφίμων και ποτών αποτελούν το 18% των εξαγωγών, γιατί ακούγεται και αυτό το αντεπιχείρημα. Και 6 στις 10 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν μεταξύ γ΄ 3μηνου του 2019 και γ΄ 3μηνου του 2023, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ήταν θέσεις υψηλών δεξιοτήτων. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην ελληνική οικονομία. Η ελληνική οικονομία όχι απλά αντέχει, αναπτύσσεται, πηγαίνει σε προ κρίσης επίπεδα και πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά, για να μην πάνε χαμένες αυτές οι θυσίες.

Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν υπόσταση τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος είχε επιβιβαστεί και το ζεύγος Καρατζά για τη μεταφορά στην Όαση της Σίβας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απάντησα αναλυτικά για τη συγκεκριμένη αιτίαση η οποία έχει ακουστεί, με πλήρη νομίζω στοιχεία. Εγώ δεν μπορώ να γνωρίζω αναλυτικά. Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι δεν πρόκειται για καμία μυστική συνάντηση, για κανένα μυστικό ταξίδι. Μάλιστα, ευχαρίστησε – τώρα το θυμάμαι και το λέω ενισχυτικά – και τον Πρόεδρο Σίσι ο Πρωθυπουργός για τη συγκεκριμένη δυνατότητα που είχε. Και ξέρετε επειδή πάντοτε πρέπει να βρίσκεις και το κίνητρο γιατί χτίζουν στην Αντιπολίτευση, από συγκεκριμένα Μέσα, κάποιες ιστορίες, το κίνητρο είναι πολύ απλά η έλλειψη πολιτικής αντιπρότασης. Γιατί ο Πρωθυπουργός πήγε σε συνέχεια μιας πολύ δύσκολης και επιτυχούς διαχείρισης του Μεταναστευτικού να κάνει μια πολύ σημαντική συνάντηση που είχε ως μία από τις βασικές ατζέντες και το Μεταναστευτικό, γιατί πλέον το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο, ευτυχώς μόνο, νότια της Κρήτης, στη συνάντηση αυτή που είχε, παρουσία της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, της Ιταλίδας Πρωθυπουργού και όλων των υπόλοιπων αξιωματούχων στην Αίγυπτο. Αλλά επειδή δεν συμφέρει την Αντιπολίτευση η επιτυχής αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού από την Ελλάδα, πρέπει να  συζητάμε για «φαντάσματα» τα οποία «ανακαλύπτουμε». Σημαντικό για μένα, λοιπόν, είναι προφανώς να δίνουμε απαντήσεις, αλλά να βλέπουμε και λίγο και τη μεγάλη εικόνα. Η Ελλάδα έχει καταφέρει μια πολύ σημαντική επιτυχία στο Μεταναστευτικό. Έχουν εκμηδενιστεί οι ροές στον Έβρο, έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί οι ροές στο Ανατολικό Αιγαίο. Θα καταφέρει να αντιμετωπίσει και αυτή την ελεγχόμενη, όπως φαίνεται, κρίση νοτίως της Κρήτης και θα προχωρήσουμε όλοι μαζί ακόμα πιο αποφασιστικά στο να οχυρώνουμε τη χώρα μας, να οχυρώνουμε τα σύνορά μας, να προστατεύουμε τα σύνορά μας και να σεβόμαστε βέβαια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Έχουν βγει διάφορα δημοσιεύματα που λένε ότι ο κ. Μπελέρης θα ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Ισχύουν αυτά που γράφονται;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό. Οι αποφάσεις αυτές είναι αποφάσεις του Πρωθυπουργού, ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Όταν γνωρίζουμε τα πρόσωπα τα οποία θα είναι υποψήφια, θα ανακοινωθούν από τη Νέα Δημοκρατία με απόφαση του Προέδρου.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ένα ζήτημα της αρμοδιότητάς σας, το χαρτοφυλάκιο του Τύπου. Την περασμένη εβδομάδα η Ένωση Συντακτών της Βορείου Ελλάδας, Μακεδονίας-Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι δημοσιογράφοι, που κάλυπταν τα επεισόδια της πανελλαδικής απεργίας της 28ης Φεβρουαρίου, δέχθηκαν επίθεση από τους αστυνομικούς. Και μάλιστα ένας συνάδελφος, ο Χρήστος Αβραμίδης, στοχοποιήθηκε ονομαστικά από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, που με ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της αποδοκιμάζει όσα έγραψε σχετικά με τις πρακτικές που ακολούθησαν αστυνομικοί τη συγκεκριμένη ημέρα. Και αναφέρονται σε πιθανότητα αγωγής εις βάρος του. Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης και του Εκπροσώπου, ως αρμόδιου για τα media;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πολύ πρόσφατα είχα τη δυνατότητα να εισηγηθώ μια νομοθετική τροποποίηση, αυστηροποίηση, τέλος πάντων, ως προς τις απειλές που δέχονται αθλητικογράφοι στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο που έγινε νόμος του Κράτους και ως ιδιώνυμο διώκεται. Στον τελευταίο Ποινικό Κώδικα το Υπουργείο Δικαιοσύνης απέσυρε το αξιόποινο για την απλή δυσφήμιση, προστατεύοντας τους δημοσιογράφους. Και όλες μας οι ενέργειες και οι κινήσεις, όπως είναι το Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου, το Μητρώο Έντυπου Τύπου, δείχνουν ότι η διάθεση, η έμπρακτη βούληση της Κυβέρνησης είναι η προστασία των δημοσιογράφων σε όλα τα επίπεδα. Και τα εργασιακά τους δικαιώματα θέλουμε να κατοχυρώσουμε, να προστατεύσουμε και το να μην δέχονται απειλές ή συλλήβδην μηνύσεις, για παράδειγμα, για απλή δυσφήμιση. Από εκεί και πέρα, εφόσον κάποιος κρατικός λειτουργός, είτε ένας αστυνομικός είτε οποιοσδήποτε, δεν ασκεί τα καθήκοντά του όπως προβλέπει ο νόμος, πρέπει να ελέγχεται. Και εφόσον αποδειχθεί κάτι τέτοιο, να έχει τις συνέπειες του νόμου.  Εφόσον, λοιπόν, υπάρχει κάτι μεμπτό, κάτι το οποίο θεωρεί ο οποιοσδήποτε πολίτης ότι δεν έγινε, είτε είναι δημοσιογράφος είτε όχι, όπως προβλέπει ο νόμος, σε οποιαδήποτε περίπτωση, αυτό το καταγγέλλει και αξιολογείται και εσωτερικά στην Αστυνομία και σε επίπεδο Δικαιοσύνης. Εγώ δεν μπορώ να πάρω θέση για κανένα συμβάν, αν συνέβη ή όχι ή αν ο οποιοσδήποτε καταγγέλλων αυτό το οποίο λέει ισχύει. Σε κάθε περίπτωση εγώ δεν μπορώ να «τσουβαλιάσω» την Ελληνική Αστυνομία, ούτε θα το κάνω ποτέ, νομίζω το έχω απαντήσει πολλές φορές αυτό, κάνει με υποδειγματικό τρόπο τη δουλειά της κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, σε μια χώρα που για πολλές δεκαετίες τη στοχοποιούσε, μόνο και μόνο, γιατί κάποιοι θέλανε να συνεχίσουν να ζουν σε ένα περιβάλλον ανομίας.

Σας ευχαριστώ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr