Τρέχον Άρθρο
Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Εισαγωγική Τοποθέτηση

Καλό μεσημέρι,

Με απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, έχοντας μελετήσει διεξοδικά τα δεδομένα και τα στοιχεία της δικογραφίας για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα προτείνει την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει όλες τις πτυχές του ζητήματος, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και με σκοπό την αναζήτηση της αλήθειας και την εξυγίανση του συστήματος των επιδοτήσεων.

Η πρότασή μας αφορά την περίοδο από την ίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ το 1998 μέχρι σήμερα, ώστε να αναζητηθούν και να ερευνηθούν όλες οι παθογένειες, να εντοπισθούν τα προβλήματα και να υπάρξει πλήρης κάθαρση και διαφάνεια, προς όφελος των παραγωγών μας, του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα και συνολικά της χώρας.

Στην απόφαση αυτή καταλήξαμε για τους ακόλουθους λόγους:

  1. Το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος ετησίως κατανέμει ενισχύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε 645.000 παραγωγούς, είναι διαχρονικό και η Εξεταστική Επιτροπή έχει την πλήρη δυνατότητα και ευχέρεια της διερεύνησης, χωρίς να αποκλείεται καμία εξέλιξη. Η αναζήτηση ευθυνών, με βάση τα πραγματικά περιστατικά και όχι τις μικροκομματικές επιδιώξεις, θα εξυπηρετηθεί μέσα από τις εργασίες της Εξεταστικής η οποία θα ερευνήσει τα πάντα για την λειτουργία του Οργανισμού από το 1998.
  2. Το γεγονός ότι από το 1998 έως σήμερα έχουν επιβληθεί στη χώρα μας πρόστιμα άνω των 2,7 δισ. ευρώ, τονίζει την ανάγκη να αναζητηθούν τα αίτια για την επιβολή των δημοσιονομικών  διορθώσεων, να διερευνηθούν σε βάθος τα προβλήματα και να κλείσουν όλα τα κενά που προκαλούν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις από την πλευρά της ΕΕ.
  3. Θα εξετασθούν οι πράξεις των διοικήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, οι προτάσεις τους προς τις πολιτικές ηγεσίες και ποια η ανταπόκρισή τους. Στο ίδιο πλαίσιο θα διερευνηθεί από ποιους υπουργούς διαβιβάστηκαν υποθέσεις απάτης στις δικαστικές αρχές και συνολικά τι έπραξαν οι διοικήσεις του Οργανισμού για τις περιπτώσεις των «κόκκινων» ΑΦΜ που εντοπίζονταν από τους διασταυρωτικούς ελέγχους.
  4. Θα ελεγχθούν ποιοι ζήτησαν και πραγματοποίησαν διασταυρωτικούς ελέγχους, ποια τα αποτελέσματα και η διάρκειά τους, αλλά και ποια τα κενά του συστήματος. Θα διερευνηθεί ο ρόλος του Τεχνικού Συμβούλου και οι σχέσεις του με την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ θα αναζητηθεί εάν υπήρχαν αθέμιτες επιρροές στον Οργανισμό ή αναποτελεσματικό σύστημα εσωτερικών ελέγχων.
  5. Μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής θα διερευνηθούν καίρια ζητήματα όπως η «τεχνική λύση», που υπήρξε διαχρονική επιλογή πολλών και διαφορετικών κυβερνήσεων και υπουργών, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της καταβολής ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους, αλλά και το θέμα του ορισμού των βοσκοτόπων, που έφερε την «τεχνική λύση».
  6. Θα αναζητηθούν και θα εξεταστούν όλες οι αιτίες για την μη υλοποίηση μέχρι σήμερα των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης και η συσχέτισή τους με το δασολόγιο, το κτηματολόγιο και τα υπόλοιπα ψηφιακά εργαλεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
  7. Τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν αμελλητί στη Βουλή για τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, χωρίς αξιολόγηση σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής. Σημειώνουμε ότι δεν έχουν ασκηθεί καν διώξεις για τα υπόλοιπα μη πολιτικά πρόσωπα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά πρωτίστως επειδή προτάσσουμε τη ριζική αντιμετώπιση ενός σοβαρού διαχρονικού προβλήματος από την υποκριτική κομματική εκμετάλλευση, προτείνουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, όπου θα ερευνηθούν τα πάντα, χωρίς καμία σκιά συγκάλυψης, με μόνο σκοπό την αναζήτηση της αλήθειας και την εξυγίανση του συστήματος επιδοτήσεων.

Η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής θα βοηθήσει και στην κατεύθυνση της ουσιαστικής διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών και μάλιστα χωρίς να περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Καλούμε τα κόμματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων απέναντι σε μία διαχρονική «πληγή» δεκαετιών, υπερψηφίζοντας την πρότασή μας για Εξεταστική Επιτροπή, ώστε να διερευνηθούν όλα τα δεδομένα από το 1998 έως σήμερα.

Από αύριο, Τρίτη 15 Ιουλίου, τίθεται σε λειτουργία η δωρεάν τηλεφωνική γραμμή 1566, μέσω της οποίας οι πολίτες αποκτούν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πληροφόρησης και εξυπηρέτησης για τα θέματα του Υπουργείου Υγείας και των Φορέων που εποπτεύει.

Αρχικά, θα παρέχεται η δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού με προσωπικούς ιατρούς, Κέντρα Υγείας, διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία, σε διασύνδεση με την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.

Σε επόμενη φάση, θα παρέχονται πληροφορίες για τη λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας, και Κινητών Ομάδων Υγείας, εφημερεύοντα φαρμακεία και τη διαδικασία εγγραφής σε προσωπικό ιατρό.

Το 1566 θα προσφέρει:

  • ενημέρωση για προγράμματα πρόληψης και δημόσιας υγείας, όπως εμβολιασμούς και προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις,
  • πληροφορίες για εφημερίες νοσοκομείων, μεταφορές ασθενών, επισκέψεις συγγενών καθώς και απογευματινά χειρουργεία,
  • πληροφόρηση για ειδικά φάρμακα, πιθανές παρενέργειες και συστάσεις, τη δυνατότητα άυλης συνταγογράφησης φαρμάκων και ραντεβού σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Επιπρόσθετα, η γραμμή θα λειτουργεί ως κόμβος διασύνδεσης με υπηρεσίες ψυχικής υγείας, απεξάρτησης, το Κέντρο Δηλητηριάσεων και λοιπές Υπηρεσίες, θα παρέχει πληροφορίες για μεταμοσχεύσεις, αιμοδοσία, τηλεϊατρική σε απομακρυσμένες περιοχές, υποστήριξη σε ασθενείς με αναπηρίες, καθώς και προεγχειρητική και μετεγχειρητική καθοδήγηση υπό περιπτώσεις, κ.ά.

Μέσω της τηλεφωνικής αυτής γραμμής οι πολίτες θα έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση σε όλα όσα χρειάζονται, φέρνοντας έτσι το Εθνικό Σύστημα Υγείας ακόμα πιο κοντά στον πολίτη.

Από τις 12 Ιουλίου τα Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα συμπεριλαμβάνονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η εγγραφή τους αποτελεί μεγάλη επιτυχία της χώρας μας  και αναγνωρίζεται, κατ’ αυτόν τον τρόπο, διεθνώς η εξέχουσα οικουμενική αξία των έξι εξαιρετικά σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης.

Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, βασιζόμενη και στην αξιολόγηση του αρμόδιου συμβουλευτικού οργάνου της αναγνώρισε την Εξέχουσα Οικουμενική Αξία των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων, την αυθεντικότητα και την ακεραιότητα του αγαθού, καθώς και την ύπαρξη ισχυρού πλαισίου προστασίας και δομημένου Σχεδίου Διαχείρισής του, συστατικά απαραίτητα της εγγραφής στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

«Με την εγγραφή των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ο μινωικός πολιτισμός, ένας από λαμπρότερους πολιτισμούς του προϊστορικού Αιγαίου αναγνωρίζεται και καθιερώνεται παγκοσμίως» δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί επιστέγασμα της συστηματικής, επίπονης, μακροχρόνιας προσπάθειας των έμπειρων στελεχών και υπηρεσιών  του Υπουργείου Πολιτισμού και της εποικοδομητικής συνεργασίας τους με την Περιφέρεια Κρήτης και συναρμόδιους φορείς για την προετοιμασία του φακέλου της υποψηφιότητας

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ:  Κύριε Εκπρόσωπε, μας ανακοινώσατε προ ολίγου τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Θα καταθέσει το κυβερνών κόμμα τέτοιο αίτημα. Και θέλω να σας ρωτήσω, αν με αυτήν την εκδοχή που προκρίνατε, μήπως υποτιμάτε το πρόβλημα, τόσο στην πολιτική όσο και στην ποινική του διάσταση. Κι επειδή έχουμε πολύ νωπές τις μνήμες από την κυβερνητική διαχείριση στην υπόθεση των Τεμπών, θέλω να ρωτήσω αν αυτό σας προβληματίζει ή αν περιμένετε, προεξοφλείτε μάλλον, την αντίδραση της αντιπολίτευσης που θα μιλήσει, φαντάζομαι, για συγκάλυψη κυβερνητικών ευθυνών, προσπάθεια από εσάς;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το εντελώς αντίθετο θα έλεγα. Όταν για μια διαχρονική πληγή η χώρα μας, το ελληνικό Δημόσιο έχει πληρώσει σε βάθος περίπου 30 ετών, 2,7 δισεκατομμύρια, το να το αντιμετωπίζεις ως ένα πρόβλημα μίας επιμέρους περιόδου, αυτό είναι μια υποτίμηση της διάστασής του. Εμείς βλέπουμε το όλον και στο όλον, προφανώς, συμπεριλαμβάνονται και οι κυβερνήσεις οι δικές μας, οι θητείες υπουργών, οι οποίοι ανήκουν σε δικές μας κυβερνήσεις, δεν τους αποκλείουμε. Αλλά, όταν μιλάμε για κάτι, το οποίο ξεκινάει περίπου 30 χρόνια πριν και υπάρχει και μία ειδικότερη περίοδος, η περίοδος της τεχνικής λύσης, που ξεκινάει πολλά χρόνια πριν έρθουμε εμείς στην εξουσία, που εμείς στην πραγματικότητα κληρονομήσαμε αυτήν τη λογική, για τόσες διαφορετικές διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, πρέπει να δούμε πράγματα, τα οποία τα είπα και στην αρχική μου εισήγηση. Υπήρχαν διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ που ζήτησαν διασταυρωτικούς ελέγχους; Υπήρχαν υπουργοί και των δικών μας και προηγούμενων κυβερνήσεων που έκαναν διασταυρωτικούς ελέγχους; Σας έχω πει πολλές φορές για τα 5.200 ΑΦΜ που στείλαμε στις Αρχές, πρέπει αυτά ν’ αναδειχθούν, τί έκαναν οι υπουργοί; Έστειλαν στη Δικαιοσύνη ανθρώπους που ενδεχομένως να ήταν απατεώνες; Έκαναν ό,τι έπρεπε να κάνουν; Γιατί, λοιπόν, να περιορίσουμε την έρευνα αυτή, δεδομένου, το ξανά λέω, του γεγονότος, ότι στην ίδια τη δικογραφία φαίνεται ότι δεν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε μη πολιτικά πρόσωπα. Γιατί, λοιπόν, να μην κάνει μία σοβαρή δουλειά η Βουλή; Και για πρώτη φορά, η Εξεταστική Επιτροπή, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, σε αντίθεση, δυστυχώς, με το ό,τι συνέβαινε σε προηγούμενες εξεταστικές επιτροπές, με ευθύνη ξεκάθαρα του πολιτικού συστήματος και να δούμε πώς από δω και πέρα δεν θα επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Έχουμε πάρει μία πολιτικά πολύ σημαντική απόφαση. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ να περάσει στην ΑΑΔΕ. Και αυτό, ουσιαστικά, είναι μία ριζική αλλαγή. Για να γίνει, όμως, σωστά, από εδώ και πέρα όλη αυτή η διαδικασία, δεν πρέπει να δούμε ποια ήταν τα λάθη και να μην επαναληφθούν; Και κάτι πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Η Εξεταστική δεν αποκλείει μια οποιαδήποτε άλλη συνέχεια, εφόσον, όμως, προκύψουν στοιχεία από αυτήν, που να συνιστούν μία ποινική ευθύνη. Όχι θεωρίες και κομματικές αντιπαραθέσεις. Και εν πάση περιπτώσει νομίζω, ότι δώσαμε στα κόμματα της αντιπολίτευσης έναν επαρκή χρόνο, είκοσι μέρες είχαν, για να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις. Τα κόμματα αυτά από τις πρώτες στιγμές, από την είδηση της έλευσης της δικογραφίας, θυμάμαι ήμουν στη Βουλή για ένα δικό μας νομοσχέδιο, του δικού μας υπουργείου και μου κάναν συνεχείς παρεμβάσεις να σχολιάσω μία δικογραφία που θα έρθει στη Βουλή και μιλάει για ευθύνη υπουργών. Πέρασαν είκοσι μέρες σχεδόν και δεν κατέθεσαν μία πρόταση, για κάτι τόσο προδήλως βάσιμο, σύμφωνα με εκείνους. Δεν θα μπορούσαμε, λοιπόν, όμως, να παίξουμε κρυφτό με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να περιμένουμε. Πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία, η πρωτοβουλία αυτή δεν αποκλείει κανέναν από καμία ευθύνη, δεν συγκαλύπτει τίποτα, συγκάλυψη είναι να προβαίνεις σε ενέργειες που κρύβουν τη δική σου περίοδο, αλλά ας έχουν το πολιτικό θάρρος κόμματα, τα οποία κυβέρνησαν, όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, και επί των ημερών τους η Ελλάδα, και επί των δικών τους ημερών και επί των δικών μας ημερών, πλήρωσε πολύ ακριβά πρόστιμα, να κάνουμε αυτήν τη συζήτηση. Με τους μάρτυρες που πρέπει να καταθέσουν για όσο χρόνο χρειαστεί.

 

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Πριν λίγες μέρες διοργανώθηκε συγκέντρωση έξω από ένα μαγαζί των Yes Stores, με αίτημα την καταβολή δεδουλευμένων σε εργαζόμενο. Κανονικά δεν θ’ ασχολούμασταν με αυτό σε μια αίθουσα σαν αυτή, αλλά ο εργοδότης έκανε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση, επειδή πραγματοποιούσαν συγκέντρωση οι άνθρωποι και αμέσως έσπευσαν ισχυρές διμοιρίες ΜΑΤ, επιτέθηκαν στη συγκέντρωση και συνέλαβαν 28 ανθρώπους. Ήταν σε γνώση της κυβέρνησης ή η Αστυνομία έδρασε από μόνη της, σαν ιδιωτική security επιχειρηματία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Αστυνομία ειδοποιείται όταν καταγγέλλεται ένα ποινικό αδίκημα στη Δικαιοσύνη και όταν καλείται από τη Δικαιοσύνη, ή όταν βλέπει μία τέλεση ενός αδικήματος στα όρια του αυτοφώρου. Αυτές είναι οι δύο περιπτώσεις που μπορεί να επέμβει και υποχρεούται να επέμβει η Αστυνομία. Δεν επεμβαίνει με πολιτική εντολή από την κυβέρνηση ή από το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτά νομίζω είναι γνωστά ως διαδικασίες, προφανώς όπως είπατε έγινε μία μήνυση, κατατέθηκε στη Δικαιοσύνη, συνιστά παράβαση καθήκοντος αν ο Εισαγγελέας ή κάποιος, τέλος πάντων, από τη Δικαιοσύνη ειδοποιήσει την Αστυνομία και η Αστυνομία δεν παρέμβει. Από κει και πέρα, η τύχη μιας μήνυσης ή μιας οποιασδήποτε υπόθεσης στην ποινική δικαιοσύνη, είτε έχει ξεκινήσει με αυτεπάγγελτη διαδικασία είτε μετά από έγκληση ή μήνυση, έχει να κάνει με τα δεδομένα της υπόθεσης, την αξιολόγηση στη Δικαιοσύνη. Αυτό, νομίζω, όπως σωστά είπατε στην αρχή, δεν είναι ζήτημα δικής μου αξιολόγησης, ούτε της κυβέρνησης.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Η πλειονότητα των εργατικών κινητοποιήσεων έχει τη μορφή συγκέντρωσης έξω από το χώρο εργασίας. Νομιμοποιείται από εδώ και πέρα η Αστυνομία, ύστερα από μια απλή μήνυση εργοδότη, να συλλαμβάνει μια συγκέντρωση εργαζομένων και να τη σέρνει στο Τμήμα και στα Δικαστήρια; Συμφωνεί η κυβέρνηση με αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς και δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα, το οποίο να περιγράφει τη δράση κάποιων συνδικάτων στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας. Φαντάζομαι ότι στη μήνυση περιγράφονται άλλες πράξεις, δεν την έχω διαβάσει, δεν σημαίνει ότι η μήνυση αυτή είναι βάσιμη, το ξανά λέω, αλλά αποκλείεται να έγινε παραδεκτή μία μήνυση για μία διαμαρτυρία, δεν υπάρχει τέτοιο ποινικό αδίκημα. Νομίζω, το ξανά λέω, είναι μια υπόθεση, δεν την υποτιμώ, που έχει να κάνει με τη Δικαιοσύνη, που έχει να κάνει με τα πραγματικά περιστατικά, αν η συγκεκριμένη νομική ενέργεια του εργοδότη ήταν προδήλως αβάσιμη, αυτό θ’ αποδειχθεί και σίγουρα οι εργαζόμενοι και όσοι διαμαρτυρήθηκαν θα έχουν κάθε λόγο και κάθε νόμιμο δικαίωμα να στραφούν εναντίον του. Αν, δηλαδή, έκανε μια καταχρηστική ενέργεια ενώπιον της Δικαιοσύνης.

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε στην εισαγωγή σας, ότι τα στοιχεία, τα όποια στοιχεία βέβαια υπάρχουν, για τους δύο υπουργούς, δεν πληρούν προϋποθέσεις για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Είναι εκτεθειμένοι, δηλαδή, οι υπόλοιποι, ο κύριος Σταμενίτης, ο κύριος Μπουκώρος, ο κύριος Χατζηβασιλείου; Γιατί αυτούς τους βγάλαμε απέξω.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Γι’ αυτούς δεν ετέθη ποτέ καν το ερώτημα. Δεν ετέθη ποτέ θέμα. Εκείνοι, μάλιστα, δεν ήταν υπουργοί, υφυπουργοί κατά την επίμαχη περίοδο, ή τέλος πάντων ο κύριος Σταμενίτης ποτέ δεν κατηγορήθηκε και κανένας από τους υπόλοιπους, δεν κατηγορήθηκε για κάτι ποινικό. Η απόφαση για τους συγκεκριμένους ανθρώπους ήταν πολιτική, με τη δική τους παραίτηση και έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι τα πρόσωπα αυτά δεν είχαν ποτέ, καν, την οποιαδήποτε ποινική εμπλοκή, με την ευρύτερη αυτή συζήτηση και τη υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΧΡ. ΜΥΤΙΛΙΝΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς απαντάει η κυβέρνηση στην καταγγελία του ΠΑΣΟΚ, ότι από το 2020 έως το 2024 πραγματοποιήθηκαν απευθείας αναθέσεις ύψους έως και 12 δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς διαγωνιστική διαδικασία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τρεις ημέρες το ΠΑΣΟΚ ασχολείται με οποιαδήποτε αφορμή με το ζήτημα των απευθείας αναθέσεων και κάνει μια «φιλότιμη» προσπάθεια να χτίσει ένα αφήγημα με τη μισή αλήθεια, που για μένα είναι η χειρότερη δυνατή τακτική παραπλάνησης της κοινής γνώμης. Είναι χειρότερο από το να λες ψέματα, να λες τη μισή αλήθεια. Ο κύριος Ανδρουλάκης, για να το πούμε απλά, προσπάθησε να μετατρέψει το 3,7% σε 80%. Ελπίζω να μη θεωρεί, ότι έτσι θα ανέβουν τα ποσοστά του. Κάνοντας «μαγικά» με πολιτικούς όρους. Τί έκανε; Πολύ εύκολο να το καταλάβει ο κόσμος το κόλπο του ΠΑΣΟΚ. Πήρε τον αριθμό των συμβάσεων με απευθείας ανάθεση και τον διαίρεσε με τον συνολικό αριθμό των δημοσίων συμβάσεων. Έβγαλε ένα 70% τη μια χρονιά, ένα 80% την άλλη χρονιά και λέει «8 στις 10 συμβάσεις είναι με απευθείας ανάθεση». Δεν έκατσε να κάνει, όμως, μια πάρα πολύ απλή άσκηση, να δει τα ποσά. Κάτσαμε, λοιπόν, και την κάναμε για εκείνον εμείς αυτή την άσκηση, όχι για να απαντήσουμε στον κύριο Ανδρουλάκη, αλλά για να ξέρει ο κόσμος την αλήθεια, οι Έλληνες πολίτες στην πραγματικότητα. Και τι είδαμε; Ότι σε επίπεδο ποσών από το 2020 έως το 2024, πέντε πλήρη χρόνια δηλαδή που έχει κυβερνήσει η Νέα Δημοκρατία, γι’ αυτό λαμβάνουμε αυτή την περίοδο, γιατί το 2019 ήταν οι εκλογές, άρα δεν είναι πλήρης χρόνος διακυβέρνησης δικός μας και το 2025 είναι αυτή τη στιγμή εν εξελίξει, σε αυτά τα πέντε πλήρη λοιπόν χρόνια διακυβέρνησης, περίπου το 15%, νομίζω είναι 16% των δημοσίων συμβάσεων σε επίπεδο ποσών, από τα 10,2 δισεκατομμύρια στα συνολικά 64 δισεκατομμύρια, προχώρησαν με απευθείας αναθέσεις. Άρα το 80% μάνι – μάνι πέφτει στο 16%. Από αυτό το 16%, αυτά δηλαδή τα 10,4 δισεκατομμύρια, το 13,9% αυτού, είναι από την κυβέρνηση, τα υπόλοιπα είναι από την τοπική αυτοδιοίκηση. Άρα στα 100 με απευθείας αναθέσεις είναι το 3,7% από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα είναι από την τοπική αυτοδιοίκηση και φτάνει στο 16% και έτσι, δείτε πως ένα 80%, τί ωραίο που ακούγεται για αντιπολιτευτικό λόγο του ΠΑΣΟΚ που θυμίζει κόμματα της προηγούμενης δεκαετίας, στην πραγματικότητα είναι 3,7%. Στα όρια, όλα στα όρια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τα σχετικά. Αυτό, λοιπόν, έκανε το ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το πρώτο, η παραπλάνηση ως προς τον αριθμό. Το δεύτερο, το οποίο κάνει, λέει να ρίξουμε -τί προτείνει στην Βουλή;- το όριο από τα 30 στα 20 χιλιάρικα. Μάλιστα. Ποιο είναι το μέσο ποσό των απευθείας αναθέσεων; 12.500 ευρώ συν ΦΠΑ. Άρα, αν έψαχνε να βρει τα δεδομένα, θα έβλεπε, ότι η πρότασή του στην πραγματικότητα δεν θα βοηθήσει. Έστω, λοιπόν, ότι ο κύριος Ανδρουλάκης, θέλει πραγματικά γνήσια να πετύχει η πρότασή του. Θα το ρίξει στα 20. Η συντριπτική πλειονότητα των απευθείας αναθέσεων θα ήταν κάτω από 20.000 ευρώ. Και εδώ απαντάται και το επιχείρημα «κάνετε απευθείας αναθέσεις στο όριο καταχρηστικά». Μα πώς γίνεται να είναι στο όριο καταχρηστικά, ενώ ο μέσος όρος είναι 12.500 ευρώ συν ΦΠΑ; Και υπάρχει και ένα τρίτο, όταν θέλεις να καταγγείλεις κάτι, γιατί δεν είναι παράνομη μια απευθείας ανάθεση, δεν ποινικοποιείται, υπάρχει αυτή η δυνατότητα και στην κυβέρνηση και στην τοπική αυτοδιοίκηση να το κάνει. Πρέπει να καταγγείλεις «αυτή, αυτή, αυτή, αυτή και αυτή η απευθείας ανάθεση είναι παράνομες». Τι σημαίνει παράνομη; Δόθηκαν τα λεφτά και δεν έχει δοθεί το αντίστοιχο παραδοτέο. Υπάρχουν απευθείας αναθέσεις, οι οποίες έσωσαν ζωές, όπως ο εμβολιασμός. Η διαδικασία του εμβολιασμού είναι κάτω από αυτά, τα όρια τα οποία συζητάμε. Σκεφτείτε να είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός, πόσους μήνες μην πω και παραπάνω χρόνια μετά θα εμβολιαζόμασταν. Μπορεί να μην ήμασταν όλοι εδώ σήμερα σε αυτή την αίθουσα. Μιλάμε για τέτοια αντιπολίτευση, τη χειρότερη δυνατή αντιπολίτευση. Αντιπολίτευση λαθροχειρίας, εντυπώσεων, αποσπασματικών αριθμών. Αυτό που λέμε «ό,τι πιάσει ο καθένας». Και δεν βλέπουν τις δημοσκοπήσεις, δεν βλέπουν, ότι περνάνε τα χρόνια, προχωράει ο κόσμος. Δεν βλέπουν, ότι αντίστοιχοι λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βρεθεί στο όριο της εισόδου στη Βουλή και συνεχίζουν να εφαρμόζουν την τακτική. Και πότε το έκαναν αυτό; Μια βδομάδα μετά το απόλυτο πολιτικό φιάσκο, το οποίο ήταν το να ψηφίζουν «παρών» σε μια τροπολογία που με διαφορά λίγων λεπτών την λένε αντισυνταγματική και «παρών» σε μια μεγάλη εθνική μάχη, δηλαδή «απών», είναι ένα «απών», αυτό το «παρών», είναι απόντες πολιτικά και την ίδια στιγμή τη λένε και αντισυνταγματική. Δηλαδή, θα έπρεπε να ψηφίσουν «όχι» σε μια αντισυνταγματική τροπολογία. Νομίζω έχει χαθεί η μπάλα στο ΠΑΣΟΚ. Εμείς θα απαντάμε με τα δεδομένα, με τα στοιχεία και από εκεί και πέρα εκείνοι ας καταλάβουν, ότι η αντιπολίτευση γίνεται με προγραμματικό και κοστολογημένο λόγο και όχι με αυτό που λέμε, ό,τι πιάσει ο καθένας και ό,τι εντυπώσεις δημιουργηθούν.

Ν.ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Το ρεπορτάζ είναι γνωστό, κατά καιρούς, τελευταία Ισραηλινοί επισκέπτες, τουρίστες γίνονται στόχος επιθέσεων, στα Γιάννενα. Η ταπεινή συναγωγή των τελευταίων λίγων συμπατριωτών μας Ελλήνων Ρωμανιωτών Εβραίων βανδαλίστηκε με κόκκινες μπογιές και την Παρασκευή το βράδυ, ομοιόμορφα ντυμένοι, με στρατιωτικό, θα έλεγε κανείς βήμα, στην πιο τουριστική περιοχή της Αθήνας, παρήλασαν, αλληλέγγυοι, όπως αυτοαποκαλούνται, τρομοκρατώντας βέβαια περιοίκους και τουρίστες, αλληλέγγυους της Παλαιστίνης. Το ερώτημα είναι, όλα αυτά τα ζήσαμε προ δεκαετίας, με Ναζιστικό πρόσημο της Χρυσής Αυγής, αν η Κυβέρνηση και η Αστυνομία θα επιτρέψουν να ξαναγυρίσουμε σε αυτές τις εποχές με άλλου, δήθεν αριστερού εγώ θα έλεγα, πρόσημο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε πολιτικό επίπεδο, οι θλιβεροί αυτοί τύποι δεν έχουν καμία διαφορά με την Χρυσή Αυγή, ίσως είναι και χειρότεροι, γιατί αυτοί περνιούνται και για επαναστάτες και για ανθρωπιστές, ενώ στην πραγματικότητα είναι ακριβώς το ίδιο, στην καλύτερη περίπτωση γι’ αυτούς, με τους  Χρυσαυγίτες. Σε πολιτικό επίπεδο. Σε ποινικό επίπεδο πρέπει να αξιολογηθεί, πάραυτα από την Δικαιοσύνη η ποινική διάσταση των επιμέρους ενεργειών τους. Θυμίζω, ότι η Χρυσή Αυγή δεν οδηγήθηκε στην Δικαιοσύνη για τις ιδέες της, όσο απεχθείς και να είναι οι ιδέες αυτές. Και του ενός άκρου και του άλλου. Φασίστες είναι οι δύο, το χρώμα αλλάζει. Διώχθηκε ποινικά για τις ποινικές πράξεις που διέπραξαν και ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, ως εγκληματική οργάνωση. Έχει λοιπόν διαταχθεί προκαταρτική εξέταση, αυτή είναι η επίσημη ενημέρωση που έχουμε, για να ερευνηθούν τα πρόσωπα αυτά, που λειτουργούν ως Τάγματα Εφόδου, αλλά το ξαναλέω, πολιτικά δεν συζητείται ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά. Ποινικά, κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, πρέπει να ερευνηθούν οι πράξεις αυτές, ποιες ποινικές πράξεις περιγράφονται με τις πράξεις αυτές. Έχουμε εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη ότι θα το πράξει, κατά προτεραιότητα, θα έλεγα εγώ, και η Πολιτεία από εκεί και πέρα, οφείλει και το κάνει, να προφυλάξει το σύνολο των πολιτών που διαμένουν στη χώρα. Έχουν γίνει δεκάδες για να μην πω εκατοντάδες πορείες τα τελευταία χρόνια με αυτό το περιεχόμενο, που καταλήγουν, συνήθως στην πρεσβεία του Ισραήλ. Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν και η Αστυνομία φυλάσσει πολύ παραπάνω στόχους ή ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να κινδυνεύουν παραπάνω γιατί, ξέρετε, στην κοινωνία υπάρχουν πολλά αρρωστημένα μυαλά, όπως υπήρχαν και προηγούμενες δεκαετίες, που μπορεί επειδή δικαιολογημένα εξοργίζονται με το γεγονός, ότι χάνονται άμαχοι, κινδυνεύουν μικρά παιδιά, μανάδες, άνθρωποι γενικά, βέβαια κάποιοι εξ’ αυτούς εξοργίζονται μόνο αν είναι μιας συγκεκριμένης πλευράς οι άμαχοι και τα μωρά, αν είναι από την άλλη πλευρά δεν τους ενδιαφέρει, αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιτίθενται σε κάθε πολίτη που βλέπουν στον δρόμο και έχει κοινή καταγωγή και κοινό θρήσκευμα. Εγώ αυτό το λέω αρρωστημένο και δεν νομίζω ότι είναι και η πλειοψηφία των ανθρώπων που συζητάμε. Όσοι το κάνουν αυτό, νομίζω ότι η δράση τους αυτή υπόκεινται σε συγκεκριμένες ποινικές διατάξεις, του Αντιρατσιστικού Νόμου, έχει να κάνει με την ένταση των αντιδράσεων, άρα αντίστοιχη είναι και η ένταση των ποινικών αδικημάτων, άρα το ξαναλέω έχουμε εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη, ότι κατά προτεραιότητα θα επιληφθεί, θα δει αν περιγράφονται και τελούνται ποινικά αδικήματα, και οι άνθρωποι αυτοί, εφόσον διαπράττουν κάποιο ποινικό αδίκημα, θα πάνε στον φυσικό τους χώρο, που είναι ο χώρος των εγκληματιών, η Δικαιοσύνη και έπεται συνέχεια.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε εκπρόσωπε μήπως καταλήξατε στη πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, επειδή φοβάστε την αντίδραση του κυρίου Βορίδη και του κυρίου Αυγενάκη; Και οι δύο πρώην υπουργοί είχαν διαμηνύσει σαφέστατα, ότι δεν θα δέχονταν να πάνε σε Προανακριτική. Επίσης ποιοι βουλευτές σας θα μετέχουν στην Εξεταστική, δεδομένου ότι δεν υπάρχει πολύ μεγάλη προθυμία μετά το άδειασμα που έχει υπάρξει στο παρελθόν στα μέλη της Εξεταστικής για τα Τέμπη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι η Κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει, ότι κάθε άλλο παρά φοβάται. Είναι η πρώτη Κυβέρνηση που θυμάμαι, που αυτή τη στιγμή, δύο πρώην υπουργοί της βρίσκονται στη διαδικασία, ο ένας Προανακριτικής Επιτροπής και ο άλλος έχει περάσει και στο επόμενο στάδιο, του Δικαστικού Συμβουλίου, χωρίς να σημαίνει ότι πιστεύουμε ότι είναι ένοχοι ποινικά, γιατί έχουμε διαχωρίσει την πολιτική με την ποινική διάσταση όλων των υποθέσεων, άρα απευθύνεστε μάλλον σε λάθος Κυβέρνηση αν κάποιος μιλάει φόβο. Όχι, αλλά σταθμίστηκαν όλα τα δεδομένα και δεν μπορούμε να ποινικοποιήσουμε μία υπόθεση μόνο και μόνο επειδή το θέλει η Αντιπολίτευση. Και το ξαναλέω, η απόφαση για Εξεταστική Επιτροπή είναι μία απόφαση που κάθε άλλο παρά συγκάλυψη συνιστά. Δεν κρύβουμε κάτι, όλα θα ερευνηθούν, οι μάρτυρες θα έρθουν, θα ερωτηθούν από τα κόμματα, θα απαντήσουν, θα δούμε όλα τα δεδομένα, θα δούμε τελικά όλοι αυτοί που θυμήθηκαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ τους τελευταίους μήνες, τι έκαναν όταν είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου, αν έκαναν διασταυρωτικούς ελέγχους, αν έστειλαν κάποιον στην Δικαιοσύνη, τι κάναμε και εμείς,  και θα καταλήξουμε, νομίζω, σε πολύ πιο ασφαλή συμπεράσματα. Και εκεί θα γίνει και πολιτικά για να μην παρεξηγηθώ το ταμείο, εφ’ όλης της ύλης.

Δ.ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε μας αναλύσατε το σκεπτικό και τις κινήσεις της Κυβέρνησης στο μέτωπο του ΟΠΕΚΕΠΕ, σταθήκατε στην πρόταση για Εξεταστική, απευθύνατε και πρόσκληση στα κόμματα της Αντιπολίτευσης να την υπερψηφίσουν, αναρωτιέμαι, όμως, αν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής, γιατί επί των δικών μας ημερών, άλλαξε το Σύνταγμα. Δεν υπάρχει ζήτημα αποσβεστικής προθεσμίας και δεν υπάρχει και ζήτημα καμιάς παραγραφής. Κάτι το οποίο νομίζω έχει γίνει κοινός τόπος, παρά τις αντίθετα διατυπωθείσες απόψεις πριν από κάποιους μήνες, οι οποίες νομίζω έχουν αποδειχθεί πλήρως αβάσιμες. Και να πω και κάτι. Τα κόμματα, τα οποία κόπτονταν για την παραγραφή, έχουν περάσει είκοσι μέρες και ακόμα περιμένουμε την πρότασή τους. Αν θεωρούν, ότι υπάρχει τόσο μεγάλος κίνδυνος, που το ξαναλέω δεν υπάρχει, θα έπρεπε να βιαστούν και σε λίγες ημέρες, άντε εγώ θα πω μια εβδομάδα, να καταθέσουν μία πρόταση. Κοντεύει να μπει ο Αύγουστος και ακόμα περιμένουμε τα κόμματα, τα οποία «αγχώνονται» για την παραγραφή. Ξέρουν, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, παιχνίδι εντυπώσεων παίζουν και νομίζω ότι είναι εκείνοι, εφόσον το πιστεύουν αυτό, το ξαναλέω, δεν ισχύει, δεν υπάρχει ζήτημα παραγραφής, υπόλογοι στους πολίτες.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ακούσαμε τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, τις προηγούμενες ημέρες, στην υπεράσπιση της απόφασής σας για το πάγωμα του ασύλου να λέει πως η Σύμβαση της Γενεύης έγινε για να προστατεύει τον κόσμο που έφευγε από την Σοβιετική Ένωση, που ήθελε να την κοπανήσει. Υπάρχει κάποια πηγή γι’ αυτό, η Κυβέρνηση αυτήν την άποψη υπερασπίζεται;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό είναι μια επιχειρηματολογία του Υπουργού για να δείξει την υποκρισία των αριστερών κομμάτων, όπως σε όλα τα ζητήματα. Είναι ταυτόσημη η τοποθέτηση τους με την έννοια της υποκρισίας. Και την εξέφρασε την άποψη αυτή, για να αντικρούσει μία σειρά από υποκριτικές αιτιάσεις, που άκουσε στην Βουλή. Δεν νομίζω ότι έχει βάλει Αστυνομία η Κυβέρνηση στους υπουργούς για να μην λένε κάποιες ιστορικές αλήθειες μόνο και μόνο γιατί μπορεί να μην είναι ακριβώς πάνω στο θέμα. Ήταν πάνω σε έναν κοινοβουλευτικό διάλογο, δεν είναι πεδίο σχολιασμού του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Σημασία έχει ότι ο υπουργός εφαρμόζει μια πολιτική της Κυβέρνησης, συνολικά, που έχει ως στόχο να προστατευτεί η χώρα από αυτές τις αυξανόμενες ροές, με μία σειρά από πολιτικές, που εφαρμόζει πάντα στο πλαίσιο του Νόμου.

Μ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επειδή για το πάγωμα του ασύλου έχουν διαμαρτυρηθεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η Διεθνής Αμνηστία, το Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, ο Συνήγορος του Πολίτη, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες. Όλοι αυτοί διαμαρτύρονται  για την παραβίαση μίας ιστορικής αλήθειας, μιας άποψης;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, οι κινήσεις αυτές είναι απολύτως σύννομες, οι κινήσεις αυτές είναι σε πλήρη συνεννόηση και με την πλήρη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ελλάδα φυλάει τα σύνορα της Ευρώπης, είναι μία έκτακτη συνθήκη, ακολουθήθηκε μία λογική που είχε ακολουθηθεί πριν από πέντε χρόνια, και νομίζω ότι το έχουμε ξαναπεί, πάντοτε εφαρμόζοντας το Νόμο και σε καμιά περίπτωση κινούμενοι εκτός νομικού πλαισίου. Εμάς μας ενδιαφέρουν τα εκατομμύρια των Ελλήνων πολιτών και πολύ παραπάνω οι κάτοικοι των περιοχών που ανησυχούν και με το παραπάνω με αυτήν την κατάσταση που επικρατεί. Δεν υποτιμώ καμία άποψη από αυτές που μου αναφέρατε, αλλά μιλάμε για μία νόμιμα εκλεγμένη Κυβέρνηση στις βουλευτικές εκλογές με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών, που έχει υποχρέωση, τηρώντας τον Νόμο να υπηρετήσει και εκείνους που την ψήφισαν και εκείνους που δεν την ψήφισαν που είναι εκατομμύρια πολίτων και ως μέγεθος είναι πολύ μεγαλύτερο από κάποιες αντιδράσεις, κάποιες εκ των οποίων, για να μην τις «τσουβαλιάσω» όλες, θεωρώ ότι είναι βαθύτατα υποκριτικές, με καθαρά αντιπολιτευτικά κριτήρια.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΙ: Μετά και την ανακοίνωση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής καταρρέει ουσιαστικά το μοντέλο Τριαντόπουλου και η λογική ότι δεν θα σταθείτε εμπόδιο για να πάνε οι Υπουργοί στον φυσικό δικαστή. Άρα, υπάρχουν και επίσημα πλέον με δική σας απόφαση, δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ήδη, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αντιδρούν και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ζαχαριάδης, λέει ότι έπιασαν τόπο οι απειλές του Αυγενάκη και του Βορίδη. Άρα, μήπως το ότι κατέρρευσε το μοντέλο Τριαντόπουλου δείχνει ακριβώς ότι φοβάστε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, νομίζω ότι είναι αστείο, γιατί αν πω οτιδήποτε άλλο το αναβαθμίζω πολιτικά, να μιλάει για ζητήματα δικαιοσύνης ο εκπρόσωπος του κόμματος των αμετάκλητα καταδικασμένων από τη Δικαιοσύνη. Το τελευταίο κόμμα που θα έπρεπε να μιλάει για τη Δικαιοσύνη, πρόχειρα μου έρχεται μια απάντηση, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο του εκπροσώπου. Τη δουλειά του κάνει ο άνθρωπος. Έχει να κάνει με το ίδιο το κόμμα. Το να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για υποθέσεις στη δικαιοσύνη κ.λ.π., νομίζω «γελάνε και τα μικρόφωνα», αυτή τη στιγμή στην αίθουσα αυτή, για να μην πω κάτι χειρότερο. Τώρα, δεν ισχύει αυτό το πράγμα. Δεν υπάρχουν τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά». «Δύο μέτρα και δύο σταθμά» θα υπήρχαν αν αποφασίζαμε να πάμε σε προανακριτική, όπως οι άλλες δύο περιπτώσεις και δεν ακολουθούσαμε το «μοντέλο Τριαντόπουλου», που και εκεί, το έχω ξαναπεί, ότι στη Βουλή κάθε μέρα έρχονται πολλές δικογραφίες, δεν σημαίνει ότι κάθε δικογραφία πρέπει να καταλήγει στο φυσικό δικαστή. Υπάρχει το άρθρο 86. Θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξει. Εμείς το είπαμε, ότι πρέπει να αλλάξει και εμείς πήραμε την πρωτοβουλία. Όσο υπάρχει στο Σύνταγμα πρέπει να το σεβόμαστε. Με βάση το άρθρο 86, δεν μπορεί η δικαστική αρχή να προβεί σε κρίση, ποινική αξιολόγηση. Άρα αυτή την αξιολόγηση την κάνουν τα κόμματα, την κάνει η Βουλή. Άρα, δεν είναι ότι έγινε κάποια συγκάλυψη, δεν είναι ότι ήρθε κάποιος και είπε, ότι «αυτό το αδίκημα έχει διαπραχθεί» και εμείς είπαμε «όχι.» Εμείς τι λέμε; Να γίνει εξεταστική για να ερευνηθούν όλα. Και οι τυχόν ποινικές ευθύνες. Δεν τις βάζουμε κάτω από το χαλί. Δεν λέμε όχι, δεν υπάρχουν. Λέμε ότι πρέπει να γίνει εξεταστική. Λέμε, ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνιστούν ποινικές ευθύνες, που να οδηγούν σε μία προκαταρκτική επιτροπή. Άρα, το ξαναλέω, θα υπήρχαν δύο μέτρα και δύο σταθμά, μόνο αν ήταν ίδιες οι περιπτώσεις που έπρεπε να ψηφίσουμε την προανακριτική και ακολουθούσαμε άλλη λογική. Πολύ βασικές διαφορές. Θα σας πω κάποιες: Στην περίπτωση Τριαντόπουλου είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις, σε 4 πρόσωπα -αν δεν κάνω λάθος- και θεώρησε η αντιπολίτευση, ότι με ακριβώς το ίδιο σκεπτικό έπρεπε να επεκταθεί και για τον κύριο Τριαντόπουλο. Φαίνεται από τα εκ των υστέρων στοιχεία, ότι όλο αυτό το περιβόητο «μπάζωμα για συγκάλυψη», δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, αλλά εμείς είπαμε «να πάει στη δικαιοσύνη», να εξεταστεί σε μια λογική επέκτασης των κατηγοριών στα 4 πρόσωπα όπου είχε ασκηθεί ποινική δίωξη. Στην υπόθεση όπου κινηθήκαμε, όπως κινηθήκαμε για τον κύριο Καραμανλή, με βάση τη δικογραφία των Τεμπών, ήρθε στη Βουλή, ενώ είχαν ασκηθεί 43, αν δεν κάνω λάθος, ποινικές διώξεις και ήρθε για τον κύριο Καραμανλή και για τον κύριο Σπίρτζη, ως εκ περισσού, γιατί είχε παραγραφεί, για να εξετασθούν και οι ποινικές ευθύνες. Είχαν ασκηθεί 43 ποινικές διώξεις. Εδώ, δεν έχουμε άσκηση ποινικών διώξεων. Εμείς τί λέμε λοιπόν; Εξεταστική Επιτροπή, να ερευνηθούν όλα, χωρίς να κρύβουμε τίποτα. Και εδώ είμαστε να τα συζητήσουμε, στο τέλος, τα πάντα.

Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Ο Πρωθυπουργός είχε πει για την Εξεταστική που είχε γίνει για τα Τέμπη ότι δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της Βουλής και γενικά είχε πει ότι δεν παράγουν έργο. Επίσης, υπάρχουν απόψεις εντός της Ν.Δ., όπως της κυρίας Μπακογιάννη, που είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης των Εξεταστικών. Αλλά ας μείνουμε στη θέση του Πρωθυπουργού. Τι έχει αλλάξει τώρα και επιλέγεται η Εξεταστική;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το είπα και στον συνάδελφό σας. Ελπίζω το πολιτικό σύστημα, αυτή τη φορά, εμείς θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε αυτό σε ό,τι αφορά τη δική μας συμμετοχή ως κυβερνητική πλειοψηφία, κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην αποδειχθεί, για ακόμα μια φορά, ότι μια εξεταστική δεν λύνει προβλήματα, δηλαδή δεν προχωράει μια σοβαρή συζήτηση. Δεν φταίει η επιτροπή αυτή καθαυτή. Φταίνε εκείνοι που συμμετέχουν στην Επιτροπή και νομίζω περισσότερο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία θυμίζω ότι στην υπόθεση των Τεμπών, στην τραγωδία των Τεμπών, δεν είναι ότι συνέταξαν ένα κοινό πόρισμα ενάντια στην κυβέρνηση. Όσα ήταν τα κόμματα τόσα ήταν και τα λοιπά πορίσματα. Ελπίζουμε, λοιπόν, αυτή τη φορά να αντιληφθούν άπαντες τη σοβαρότητα αυτής της διαδικασίας, αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής και να αποτελέσει αυτή η Επιτροπή μια εξαίρεση στον κανόνα και από εκεί και πέρα, όταν έρθει η ώρα της συνταγματικής αναθεώρησης και μιας ευρύτερης συζήτησης για όλες αυτές τις διαδικασίες, εδώ είμαστε για να τα συμφωνήσουμε όλα. Σας θυμίζω, ότι είμαστε η κυβέρνηση που έδωσε αυτή τη δυνατότητα και στη μειοψηφία. Άρα, εμείς θεωρούμε, ότι ως διαδικασία, όπως είναι κατοχυρωμένη από το νόμο, είναι πολύ σοβαρή, αλλά δεν θα πούμε ψέματα, σε μια σειρά από περιπτώσεις του πρόσφατου ή του απώτερου χρονικά παρελθόντος, το πολιτικό σύστημα απεδείχθη κατώτερο των περιστάσεων. Καιρός είναι να αμφισβητήσουμε τις προβλέψεις.

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να ρωτήσω για το μεταναστευτικό. Υπήρχε μια σύσκεψη με τον κ. Πλεύρη και τους φορείς της Κρήτης, οι οποίοι διαφώνησαν κάθετα με τη δημιουργία κλειστού κέντρου κράτησης στην Κρήτη. Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία κλειστού κέντρου κράτησης τελικά στην Κρήτη; Και δεύτερον, με αυτούς τους ανθρώπους, τους 10.000 περίπου που υπάρχουν στην Κρήτη, τι θα συμβεί μετά από τρεις μήνες μόλις αρχίσει η επανεξέταση του ασύλου; Θα σταλούν πίσω; Πού θα σταλούν αυτοί οι άνθρωποι, στη Λιβύη που έχει εμφύλιο από το 2011, στο Σουδάν που έχει εμφύλιο από το 2023; Πού θα σταλούν αυτοί οι άνθρωποι πίσω, που είναι η πλειοψηφία αυτών των διωχθέντων από αυτές τις χώρες;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο προγραμματισμός προχωράει κανονικά με τα κέντρα, όπως τα έχουμε πει ακριβώς. Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω. Και η πολιτική μας σχετικά με τους παράνομους μετανάστες είναι σε δύο επίπεδα. Οι προσωρινές έκτακτες αποφάσεις και από εκεί και πέρα, ένα μόνιμο καθεστώς που θα ισχύει στη χώρα, όποιος είναι παράνομος θα είναι στη φυλακή, εκτός εάν ο ίδιος ζητήσει να επιστραφεί. Σε περίπτωση που δεν ζητήσει να επιστραφεί ή δεν μπορεί να επιστραφεί, θα παραμένει κρατούμενος, γιατί με βάση και τον νόμο τον οποίο αλλάζουμε, θα ποινικοποιείται χωρίς δυνατότητα αναστολής και η παράνομη είσοδος και η παράνομη παραμονή στη χώρα.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Λέτε ότι είναι το ίδιο ο αριστερός και ο δεξιός φασισμός. Όμως, η Κυβέρνηση της Ν.Δ., από όσο θυμάστε, με τη Χρυσή Αυγή έκανε συνεννοήσεις μέσω του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκου. Επίσης, με βάση τις αποκαλύψεις της Εφημερίδας των Συντακτών έκανε και άλλες συνεννοήσεις μέσω γραπτών μηνυμάτων για το τι θα ψηφίζουν από κοινού Ν.Δ. και Χρυσή Αυγή. Πολλά στελέχη σας έκαναν δηλώσεις υπέρ της Χρυσής Αυγής, η κυρία Μπακογιάννη δήλωνε ότι της φέρονται με «το σεις και με το σας», για παράδειγμα, και φυσικά οι δικογραφίες των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής λίμναζαν για χρόνια στα συρτάρια του κ. Δένδια όσο η Χρυσή Αυγή πραγματοποιούσε δολοφονίες. Αφού είναι το ίδιο αριστερός και δεξιός φασισμός, πώς και δεν είδαμε αντίστοιχες συνεννοήσεις Ν.Δ. και Ρουβίκωνα, για παράδειγμα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μάλλον αναφέρεστε σε κάποια άλλη χώρα ή αστειεύεστε με αυτό το οποίο λέτε, γιατί απευθύνεστε στο κόμμα το οποίο συγκέντρωσε όλες τις δικογραφίες και τις πήγε στη Δικαιοσύνη, στη Ν.Δ., το οποίο βρήκε αίθουσα για να δικαστεί και να καταδικαστεί με βάση τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης η Χρυσή Αυγή, ενώ η προηγούμενη προοδευτική δήθεν κυβέρνηση από εμάς, δεν έβρισκε αίθουσα. Κατέθεσε μια σειρά από τροπολογίες, των οποίων έκανε χρήση η Δικαιοσύνη, για να μην συμμετέχουν κόμματα – εγκληματικές οργανώσεις στις εκλογές και στο πολιτικό μας σύστημα. Γι΄ αυτό το κόμμα μιλάτε. Αν θέλετε να αναφερθείτε σε κάποιο άλλο κόμμα, να πάτε στα γραφεία του κόμματος αυτού ή όταν ήταν κυβέρνηση στην αντίστοιχη ενημέρωση πολιτικών συντακτών με άλλη σύσταση, σύνθεση κυβέρνησης, να κάνετε αυτές τις ερωτήσεις. Είμαστε η Κυβέρνηση που αντιμετώπισε τα κόμματα – εγκληματικές οργανώσεις με αποτέλεσμα, βάζοντας «τα γυαλιά» στους δήθεν προοδευτικούς. Και η Κυβέρνηση αυτή και πολύ παραπάνω το κόμμα αυτό, είτε είναι στην Κυβέρνηση, είτε είναι στην Αντιπολίτευση, δεν συνομιλεί με φασίστες, ούτε κόκκινους, ούτε μαύρους. Και όποτε έχει την ευκαιρία, μαζεύει τα δεδομένα, τα πηγαίνει στη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνης, από εκεί και πέρα, σύμφωνα και με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, προχωρά σε πρωτοβουλίες.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Και για την προχθεσινή συγκέντρωση με τα ομοιόμορφα ρούχα που αναφέρθηκε, την ειρηνική συγκέντρωση να πούμε, δεν ξέρουμε πολλούς φασίστες που κάνουν ειρηνικές συγκεντρώσεις, υπάρχουν καταγγελίες ότι στρατιωτικοί του Ισραήλ έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα για να ξεκουραστούν μετά από όσα έκαναν στη Γάζα, επιτίθενται σε ανθρώπους που φέρουν μπλούζες με την Παλαιστίνη και σκίζουν παλαιστινιακές σημαίες στους δρόμους της χώρας μας. Και μετά την αναψυχή τους στη χώρα μας, επιστρέφουν για να συνεχίσουν ξεκούραστοι τη γενοκτονία. Θα κάνει κάτι η Κυβέρνηση για την προκλητική στάση στρατιωτικών ξένου κράτους απέναντι σε Έλληνες πολίτες στην επικράτειά μας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν υπάρχει καταγγελία ότι κάποιος που έρχεται στη χώρα μας παρανομεί, απειλεί ή βρίζει τον οποιονδήποτε πολίτη βλέπει μπροστά του, τότε προφανώς η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και η Αστυνομία θα επιληφθεί. Δεν πρόκειται η Κυβέρνηση ούτε να προχωρήσει μια ποινική διαδικασία, ούτε να την αποτρέψει την ποινική διαδικασία. Και με βάση το πρώτο σκέλος της τοποθέτησής σας, δεν ξέρω πολλούς δημοκράτες να κυκλοφορούν στους δρόμους εν είδει ταγμάτων εφόδου και να απειλούν, έστω και όχι με τέλεση παράνομων πράξεων -δεν ξέρω αν τελούνται, μπορεί και να τελούνται, αυτό θα το δει η Δικαιοσύνη, για να μην παρεξηγηθώ δεν παίρνω θέση, ούτε θα βγάλω ετυμηγορία- κάποιων επειδή μπορεί να έχουν μια συγκεκριμένη εθνικότητα ή να έχει ένα συγκεκριμένο θρήσκευμα. Φασίστες είναι αυτοί, μην μπερδεύεστε και υπάρχουν και στους δύο χώρους φασίστες. Και μάλιστα -το ξαναλέω- στον χώρο αυτό είναι χειρότεροι, τα έχει πει και ο αείμνηστος Μίκης Θεοδωράκης, γιατί παριστάνουν τους δημοκράτες, ενώ είναι οι χειρότεροι φασίστες από όλους.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Τα τάγματα εφόδου πάντως, εξ ορισμού πρέπει να κάνουν και εφόδους, όπως, για παράδειγμα, έκανε ο Καλαμπόκας και η ομάδα του, η ΟΝΝΕΔ Πάτρας, απέναντι σε άλλους ανθρώπους και σκότωσαν και έναν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έκαναν κάποια έφοδο, φώναζαν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα τα βρει όλα αυτά η Δικαιοσύνη, μην έχετε άγχος. Γίνεται προκαταρκτική εξέταση. Είμαι βέβαιος ότι η Δικαιοσύνη θα τα βρει όλα και αυτοί οι οποίοι τελούν, όσοι είναι αυτοί, παράνομες πράξεις, θα λογοδοτήσουν αντιστοίχως. Ούτως ή άλλως, στην προηγούμενή μου απάντηση διαχώρισα την πολιτική ανάλυση του συγκεκριμένου ανατριχιαστικού φαινομένου με την ποινική αξιολόγηση, η οποία δεν είναι δουλειά της Κυβέρνησης, είναι δουλειά της Δικαιοσύνης.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Να σας πάω στο θέμα με τη ρηματική διακοίνωση της κυβέρνησης της Λιβύης στον ΟΗΕ. Θέλω να σας ρωτήσω συγκεκριμένα, στις 25 Ιουνίου είχε υπογραφεί η συμφωνία της Λιβύης με την τουρκική εταιρεία πετρελαίου. Εν συνεχεία, η Κυβέρνηση μας διαβεβαίωνε πως η Λιβύη δεν καταπατά τη μέση γραμμή. Δεν γνωρίζατε ότι από τις 20 Ιουνίου με τη ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ είχε ουσιαστικά αμφισβητήσει τη μέση γραμμή και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα; Πώς ακριβώς γίνεται αυτή η διαδικασία και τι θα κάνετε, ποια είναι τα επόμενα βήματα; Σας ανησυχεί, για παράδειγμα, ότι ενδεχομένως στόχος είναι να ανησυχήσουν οι αμερικανικές εταιρείες ότι δεν μπορούν να βασιστούν στις άδειες που έχει δώσει η Ελλάδα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς αυτό που λέτε δεν μπορεί να συμβεί, δεν ισχύει, γιατί κάθε κίνηση της Ελλάδας είναι με επίσημο τρόπο και με στέρεα βήματα. Άρα, συγκρίνουμε ουσιαστικά δύο ανόμοια πράγματα μεταξύ τους. Δεύτερον, έχει προαναγγείλει το Υπουργείο Εξωτερικών ότι η χώρα μας θα έχει μια επίσημη απάντηση στον ΟΗΕ συνολικά με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και θα κινηθεί θεσμικά και αποτελεσματικά. Από εκεί και πέρα, δεν πρόκειται η χώρα μας να δεχθεί, πάντοτε απορρίπτει κάθε ενέργεια ή δράση που βασίζεται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, χωρίς κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι κάτι το οποίο στην πραγματικότητα ήταν προδιαγεγραμμένο, αλλά νομίζω ότι είναι μια κίνηση άνευ οποιουδήποτε αποτυπώματος. Γι΄ αυτό και η αντίδρασή μας θα είναι και πάλι αποτελεσματική και πλήρως ορισμένη και συγκεκριμένη. Και να πω και κάτι: Επειδή φαντάζομαι -ήδη έχει ξεκινήσει σε επίπεδο δημοσίου διαλόγου- ότι και αυτό θα χρεωθεί στην Κυβέρνηση. Η δράση φέρνει αντίδραση. Οι κινήσεις αυτές της Κυβέρνησης, είναι κινήσεις που δεν έγιναν για ολόκληρες δεκαετίες. Είναι κινήσεις αποτελεσματικές, θεσμικές που αναγνωρίζονται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν λογικό ότι θα φέρουν και τις αντίστοιχες αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις αυτές, όμως, είναι άνευ αντικρίσματος. Και όταν έρθει η ώρα του ΟΗΕ, δεν θα αργήσει η ώρα αυτή, η χώρα μας θα αντιδράσει ως ένα ισχυρό και θεσμικά προστατευμένο κράτος. Αυτό θα γίνει, λοιπόν, για άλλη μια φορά. Άρα, να μην υπάρχει καμία ανησυχία σε όσους από το πολιτικό σύστημα προσπαθούν να χτίσουν ένα αφήγημα υποτίθεται ενδοτικότητας.

Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ:    Έχει τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός στο παρελθόν, ωστόσο θα επαναφέρω την ερώτηση γιατί υπάρχουν κάποια σενάρια που έρχονται στο προσκήνιο. Η ερώτηση μου σχετίζεται με το ενδεχόμενο να υπάρξει μια αλλαγή στον εκλογικό νόμο οδεύοντας προς τις εθνικές κάλπες, κ. Εκπρόσωπε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σενάριο, το απορρίπτουμε κατηγορηματικά.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Δύο πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, ένας πρώην Πρωθυπουργός, ένας πολιτικός αρχηγός που συμμετείχε στο κρίσιμο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών τότε, αλλά και ο νυν Πρόεδρος της Βουλής έχουν με τον «α» ή τον «β» τρόπο, εννοώ ο κ. Παυλόπουλος, η κυρία Σακελλαροπούλου, ο κ. Τσίπρας, ο κ. Θεοδωράκης και ο κ. Κακλαμάνης, σε όλη αυτή τη συζήτηση για τα πρακτικά, αν υπήρχαν πρακτικά ή όχι, αν υπήρχε ηχητικό, δεν διασώθηκε το ηχητικό, χάθηκε, αν είναι αποσπασματικά τα πρακτικά που είδαν το φως της δημοσιότητας σε έναν ενημερωτικό ιστότοπο. Εμπλέκεται και η Βουλή, γιατί οι πρακτικογράφοι της είναι αυτοί, οι οποίοι καλούνται στο Προεδρικό Μέγαρο, όποτε χρειάζεται, τέλος πάντων, δεν ξέρω αν βγάζουμε άκρη, εγώ τουλάχιστον μπερδεύομαι. Ο κ. Θεοδωράκης, επικεφαλής του «Ποταμιού» τότε, με ένα άρθρο του χθες στην «Καθημερινή», κάπως φωτίζει από πρώτο χέρι την υπόθεση. Η Κυβέρνηση αισθάνεται την ανάγκη να φωτίσει και αυτή μια κρίσιμη σύσκεψη, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν έγινε πριν από έναν αιώνα, πριν δέκα χρόνια έγινε, σε πολύ δύσκολες συνθήκες; Δηλαδή μπορεί η ίδια η Βουλή να βοηθήσει; Οι πρακτικογράφοι της αν είναι σε υπηρεσία ακόμη οι άνθρωποι να παρακινηθούν, να μας που και αυτοί τι είχε γίνει εκείνη την μέρα; Έξι ώρες συνεδριάζανε, μιάμισης ώρας συζήτηση έχουμε δει στη δημοσιότητα.

 Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όσοι ήταν να τοποθετηθούν τοποθετήθηκαν, όσοι άλλοι θέλουν να τοποθετηθούν και είχαν εμπλοκή στη συγκεκριμένη συζήτηση ή οποιαδήποτε αρμοδιότητα, μεταγενέστερη, όπως τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος τοποθετήθηκε, ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος τοποθετήθηκε, ήταν ξεκάθαρες οι τοποθετήσεις τους. Έχει μια αξία το συγκεκριμένο θέμα, αλλά δεν θα κάνουμε τη χάρη στον κ. Τσίπρα και στους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να τον «ξεπλύνουν» πολιτικά, να συμμετέχουμε σε μια συζήτηση μετακίνησης, όπως έχω πει πολλές φορές των γκολπόστ. Και επειδή ακριβώς όλα αυτά δεν έγιναν πριν από κάποιους αιώνες, όπως πολύ σωστά είπατε, αλλά έγιναν πριν από δέκα χρόνια, όλη αυτή η τραγική περίοδος, τραγική για τη χώρα περίοδος, δεν περιορίζεται σε ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Κάναμε, παγκοσμίως, γνωστή την έννοια της «κολοτούμπας», για όσα ζήσαμε από τότε που έγινε Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας, μέχρι το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών μέχρι να παραδώσει την εξουσία μετά τις εκλογές του 2019. Το έχουμε ξαναπεί. Κάθε μέρα έκανε την «κολοτούμπα» ο κ. Τσίπρας. Κάθε μέρα εξαπατούσε τον κόσμο και το ’15 και το ’16 και το ’17 και το ’18 και το ’19. Δεν θα αλλάξει την ιστορία η συζήτηση γύρω από την έκτακτη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών. Εγώ λέω το εξής: το παράδειγμα του εμπρηστή και των πυροσβεστών είναι αυτό, το οποίο αρμόζει στη συγκεκριμένη κουβέντα. Πήγαν κάποιοι Πολιτικοί Αρχηγοί και κάποια κόμματα, τα οποία κάποιοι, βασικά όλοι, από την πάνω και την κάτω πλατεία τα αποκαλούσαν προδότες και γερμανοτσολιάδες και κράτησαν την Ελλάδα στην Ευρώπη και αντί να τους πουν «ευχαριστώ» από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ζητάνε και τα ρέστα, για να μας εμφανίσουν δέκα χρόνια μετά ως έναν άλλον τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας είναι αυτός ο οποίος εξαπάτησε τους πολίτες και χρέωσε στη χώρα μας 100 τουλάχιστον αχρείαστα, δισεκατομμύρια και πολλά ακόμα. Μην τα ξαναπούμε.

Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Θέλω να σας πάω και πάλι στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Υπάρχει από χθες, ένα δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Καθημερινής» και θα ήθελα ένα σχόλιο σας επ’ αυτού, που κάνει λόγο για 30.000, αν δεν κάνω λάθος, κόκκινα ΑΦΜ που έχουν εμφανιστεί. Θα ήθελα το σχόλιο σας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Ναι. Ισχύει το δημοσίευμα, είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση με μεγάλη ποινική διάσταση, εξίσου μεγάλη με αυτή την οποία συζητάμε τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι μια έρευνα που έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στα δικαιολογητικά των οικολογικών σχημάτων που υποβλήθηκαν στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης του 2024. Εκεί δηλαδή τι έγινε; Προέκυψε ότι τα ίδια ακριβώς παραστατικά περιλαμβάνονταν στις δηλώσεις μεγάλου πλήθους παραγωγών και στη πορεία της έρευνας προέκυψαν και νέα, τα οποία ενώ είχαν υποβληθεί ως δικαιολογητικά οικολογικών σχημάτων ήταν ακατάλληλα για την κατηγορία δικαιολογητικού σχετικά με την οποία υποβλήθηκαν. 30.000 ΑΦΜ οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη για διερεύνηση, δεν ξέρουμε αν είναι και οι 30.266 παραγωγοί ύποπτοι ή θα είναι αύριο, μεθαύριο, ένοχοι για κάποια πράξη, αντίστοιχα θα ελεγχθούν όλα και ο τρόπος που έγιναν οι δηλώσεις μέσω των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων. Είναι πραγματικά φοβερά τα στοιχεία αυτά. Με πρωτοβουλία του ΟΠΕΚΕΠΕ και με την πολιτική βούληση του κ. Τσιάρα, οδηγήθηκαν στην Δικαιοσύνη. Από τη στιγμή που κάτι πάει στη Δικαιοσύνη, είναι δουλειά της Δικαιοσύνης να το αξιολογήσει.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν από λίγες εβδομάδες, όταν ερχόταν η δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, εσείς μας λέγατε πως το πρόβλημα ήταν, ότι σε χαμηλά κλιμάκια κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, δεν έκαναν ελέγχους και να το δούμε. Έπειτα ο Πρωθυπουργός μαζί με το «αποτύχαμε», είπε ότι δεν θα προχωρήσετε σε συμψηφισμούς και μάζεψε μάλιστα και κάποιους από τους  Υπουργούς σας, από τέτοιες δηλώσεις. Τώρα λέτε πως θα ελέγξετε σε βάθος 30 ετών. Πώς συνάδουν οι δύο δηλώσεις; Και κάτι επιμέρους, τις προηγούμενες ημέρες από δημοσιογραφικά ρεπορτάζ είδαμε να καταστρέφονται αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη και μάθαμε, ότι έχει δοθεί από την ΑΑΔΕ εντολή καταστροφής σε βάθος δεκαετίας. Πώς γίνεται να ελέγχετε σε 30 χρόνια πίσω;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχει δοθεί απάντηση για αυτό με τα αρχεία. Ήταν ένα ρεπορτάζ, το οποίο προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις, χωρίς να υπάρχει σχέση με την πραγματικότητα. Έχει δοθεί απάντηση αρμοδίως, οπότε δεν θα επεκταθώ εκ νέου. Κοιτάξτε, όλα αυτά τα οποία λέτε συνάδουν μεταξύ τους. Συμψηφισμός είναι να λες, ότι «επειδή οι ευθύνες είναι διαχρονικές, εγώ δεν έχω ευθύνη». Το να λες «θέλω να ερευνηθούν όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων και των ετών, που η δική μας Κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία», δεν είναι συμψηφισμός. Από εκεί και πέρα, θα ερευνηθεί, αν η αντικειμενική, απ’ ότι φαίνεται, ευθύνη κάποιων υπηρεσιακών παραγόντων, σας θυμίζω ότι, ήδη, ένας πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, για προηγούμενη περίοδο βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης, θα ερευνηθεί αν υπάρχει και μεγαλύτερη ευθύνη και άλλων προσώπων. Αυτό ούτε συγκάλυψη είναι ούτε συμψηφισμός είναι ούτε τίποτα. Το αντίθετο είναι. Είναι, νομίζω μια κίνηση η οποία δείχνει σοβαρότητα και αποδεικνύει, ότι δεν θέλουμε να κρυφτεί κάτι κάτω από το χαλί.

 Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Επειδή σας ακούσαμε να βγάζετε πορίσματα για το τι είναι φασισμός, ο πιο σημαντικός μελετητής του φασισμού, ο Ρόμπερτ Πάξτον, θέτει κάποια κριτήρια για το τι είναι φασισμός. Γράφει, μεταξύ άλλων, για υπέρτατη αξία του έθνους και της φυλής, πίστη στον μύθο της εθνικής ενότητας και του καθαρού έθνους, αντίθεση σε φιλελευθερισμό, σοσιαλισμό και δημοκρατία, χαρισματική ηγεσία, συμμαχία με την παραδοσιακή ελίτ. Δηλαδή, είναι τα χαρακτηριστικά που είναι ακριβώς αντίθετα από τις ιδιότητες των ανθρώπων που πραγματοποίησαν συγκέντρωση με παλαιστινιακές σημαίες. Πώς τεκμηριώνετε ότι είναι αριστεροί φασίστες; Υπάρχει κάποια επιστημονική τεκμηρίωση, ή είναι απλά γραμμή της Νέας Δημοκρατίας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι η αλήθεια, την οποία πιστεύουμε και έχουμε δημοκρατία και έχουμε το δικαίωμα να την υπερασπιζόμαστε αυτή την αλήθεια. Και δεν θα κάτσουμε τώρα να κάνουμε επιστημονική ανάλυση. Δεν είμαστε σε ένα αμφιθέατρο πανεπιστημίου. Έχετε δικαίωμα να θεωρείτε τους ανθρώπους αυτούς δημοκράτες. Έχω δικαίωμα να τους θεωρώ φασίστες. Και η ζωή συνεχίζεται.

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Πάντως η συγκεκριμένη ομάδα πετούσε χαρτάκια ενώ ο Καλαμπόκας και η ομάδα του σκότωσαν άνθρωπο. Ποιος από τους δυο είναι φασίστας για εσάς;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχω κάνει από την πρώτη απάντηση αυτόν τον διαχωρισμό μεταξύ της πολιτικής και της ποινικής αξιολόγησης, ενός συμβάντος, ενός περιστατικού, μιας δράσης, ενός συνόλου ανθρώπων. Εγώ μιλάω πολιτικά. Ποινικά το τι είναι ο καθένας το αξιολογεί η δικαιοσύνη. Κανένας πάντως δεν καταδικάζεται στην δικαιοσύνη για φασισμό. Δεν συνιστά ποινικό αδίκημα. Άρα, μπερδεύετε δύο συζητήσεις. Δεν ξέρω γιατί το κάνετε. Κάποιος καταδικάζεται, εφόσον αποδειχθεί ότι διέπραξε κάποιο ποινικό αδίκημα, είτε είναι ανθρωποκτονία, είτε είναι παράνομη βία, είτε είναι εξύβριση, είτε είναι απειλή, είτε είναι το οτιδήποτε. Μην τα συγχέουμε αυτά τα δύο. Ούτε η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε επειδή είναι μια φασιστική, ναζιστική οργάνωση. Καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση. Τα απάντησα αυτά. Προφανώς δεν συμφωνείτε με αυτά τα οποία λέω. Έχετε κάθε δικαίωμα να μην συμφωνείτε, αλλά ας μην κουράζουμε και τους συναδέλφους σας με το να επανερχόμαστε σε κάτι το οποίο δεν θα συμφωνήσετε. Ούτως η άλλως δεν είμαστε εδώ για να σας κάνω να συμφωνήσετε.

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Ο Καλαμπόκας και η ομάδα του είναι φασίστες. Ναι ή όχι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μιλάμε για μια ποινική υπόθεση που έχει κριθεί αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη. Αυτοί οι οποίοι εκρίθη ότι έχουν ποινική ευθύνη, πλήρωσαν με την ποινή τους. Νομίζω ότι το να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, δεν ξέρω κι εγώ πόσα χρόνια μετά, δεν προσφέρει κάτι στη δημόσια συζήτηση.

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Γιατί αποφεύγετε να πείτε ότι είναι φασίστες; Σκότωσαν άνθρωπο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας απάντησα. Οι άνθρωποι αυτοί καταδικάστηκαν, όσοι καταδικάστηκαν, για ένα από τα ειδεχθή ύστερα των εγκλημάτων. Πρέπει εγώ να πω κάτι για αυτό το πράγμα; Υπάρχει μια αμετάκλητη καταδίκη. Τι να πούμε; Ότι συμφωνούμε με μια τέτοια ενέργεια; Είναι προφανές. Να συζητάμε τώρα για κάτι που έγινε πριν από τόσα χρόνια και η δικαιοσύνη έχει βγάλει τις αποφάσεις της. Δηλαδή τι θέλετε να πούμε τώρα; Ότι επειδή έγινε κάτι το 1991 δεν υπάρχουν και φασίστες σημερινοί οι οποίοι πρέπει να ερευνώνται από τη δικαιοσύνη; Δεν το καταλαβαίνω αυτό το πράγμα.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Διαβάζουμε πως η οικονομική εισαγγελία ερευνά τη χρηματοδότηση της Ομάδας Αλήθειας. Αν έχετε ενημέρωση να μας το επιβεβαιώσετε ή να το διαψεύσετε και αν προτίθεστε να εισφέρετε όσα γνωρίζετε στη σχετική έρευνα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ό, τι μπορούσαμε να εισφέρουμε με όλα τα στοιχεία σχετικά με τα ζητήματα χρηματοδότησης ως κυβέρνηση, το έχουμε κάνει απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, η οποία στην πραγματικότητα ,γι’ αυτό και δεν έγινε χρήση της απάντησής μας γιατί ήταν με τα δεδομένα, απέρριπτε με δεδομένα τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, γιατί δήθεν η Ομάδα Αλήθειας και οι εταιρείες αυτές έπαιρναν λεφτά από την προεδρία της κυβέρνησης και από διάφορους τελοσπάντων. Τα έχουμε απαντήσει αυτά και μάλιστα είχα την ευθύνη της σύνταξης της απάντησης αυτής εκ μέρους της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα δεν γνωρίζω τις έρευνες της Οικονομικής Εισαγγελίας. Σε πολιτικό επίπεδο, ό,τι ήταν να απαντήσουμε το έχουμε απαντήσει και όπως είδατε η προπαγάνδα που προσπάθησαν κάποιοι να εξαπλώσουν σε όλη την σε όλη τη δημόσια συζήτηση δεν πέτυχε τους σκοπούς της.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Άρα για ποιο λόγο ερευνά η οικονομική Εισαγγελία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν το ξέρω. Να ρωτήσετε τον εκπρόσωπο της Οικονομικής Εισαγγελίας. Μιλάτε με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επειδή είπατε για προπαγάνδα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η προπαγάνδα σε πολιτικό επίπεδο δεν πέτυχε για να το πω ευγενικά. Ήταν «καλή» η προσπάθεια που έγινε, αλλά όπως βλέπετε, συνεχίζει η Ομάδα Αλήθειας και αναδεικνύει τις καθημερινές αντιφάσεις της αντιπολίτευσης, που είναι η δουλειά της και την κάνει πάρα πολύ καλά. Και χαιρόμαστε που υπάρχει.

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια χωρίς τον Βασίλη Μάγγο. Με αφορμή αυτό θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε αν οι αστυνομικοί που καταδικάστηκαν για τον ξυλοδαρμό του είναι ακόμα στην αστυνομία και αν οι αστυνομικοί που δικάζονται για τον βασανισμό του είναι επίσης ακόμα στην αστυνομία και έχουν όπλο. Επίσης, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε και αν οι αστυνομικοί που κατηγορούνται για την δολοφονία του Κωστή Μανιουδάκη είναι ακόμα στην αστυνομία. Λογικά, αφού πέρασαν τόσοι μήνες, τουλάχιστον οι καταδικασμένοι θα έχουν απομακρυνθεί. Φανταζόμαστε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα ρωτήσουμε για υπηρεσιακή ενημέρωση από την αστυνομία. Δεν το γνωρίζω καν, τα πρόσωπα και τι έχει συμβεί.

Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε, το ταξίδι του κυρίου Γεραπετρίτη στην Τρίπολη θα γίνει κανονικά. Εκτός αν προκύψει κάποιο θέμα ασφάλειας, γιατί εκεί υπάρχει ζήτημα. Όμως σε τι πολιτικό αποτέλεσμα ουσιαστικά προσμένει η κυβέρνηση συνομιλώντας με μια κυβέρνηση ΕΚΕΊ που δείχνει να παραπαίει Με αυτές τις συγκρούσεις που έχουμε και τις τελευταίες;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως το είπατε, δεν έχουμε ενημέρωση ότι έχει ακυρωθεί κάτι. Αλλά είναι ιδιαίτερη η κατάσταση και ιδιαίτερα ανησυχητική. Οφείλει μια κυβέρνηση να συνομιλεί με αυτούς που είναι αυτή τη στιγμή οι συνομιλητές της. Προφανώς, σωστά το εντοπίζετε, δεν είναι και η πιο εύκολη διαδικασία όταν έχεις τέτοιες αναταραχές πρωτοφανείς, αλλά προφανώς αυτό που πρέπει να κάνει διπλωματικά η χώρα είναι το καλύτερο δυνατό. Να εξαντλήσει τα περιθώρια συνεννόησης και διατήρησης των διαύλων επικοινωνίας.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, στις μέρες μας έχει ήδη λήξει η θητεία της αρκετών στελεχών και προέδρων της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών, του Συνηγόρου του Πολίτη ή της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Σας έχουμε δει σε προηγούμενες αντικαταστάσεις μελών να συνεργάζεστε με τον Βελόπουλο. Να περιμένουμε και τώρα μια τέτοια συνεργασία με την Ελληνική Λύση και άλλα τέτοια κόμματα ή θα απευθυνθείτε στο ΠΑΣΟΚ, στον ΣΥΡΙΖΑ; Και μια επιμέρους ερώτηση. Με ποια πλειοψηφία; Με το 149 που μας είχατε πει όταν εξέπεσαν οι τρεις βουλευτές των Σπαρτιατών;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με την πλειοψηφία που ορίζει το Σύνταγμα και σχετικά με την κάθε διαδικασία ξεχωριστά. Η συζήτηση που είχε γίνει τότε είχε να κάνει με τις περιπτώσεις της πλειοψηφίας των 151, που εμείς αυτό το οποίο είχαμε πει είναι ότι πολιτικά επιλέγουμε να μην μπούμε στη διαδικασία διερεύνησης νομικά και παίρνουμε ως δεδομένη, στην περίπτωση αυτή, όμως, της απόλυτης πλειοψηφίας, το 151 και όχι κάποιο άλλο σενάριο, λέγοντας πολιτικά ότι δεν μπορεί να σταθεί μια κυβέρνηση ακόμα και αν οριστεί κάτι άλλο νομικά, δηλαδή γίνει δεκτή αυτή η άποψη, με παρακάτω πλειοψηφία από τους 151. Άρα, το θέμα αυτό θεωρείται λήξαν. Είναι λήξαν. Δεν εγένετο ποτέ θέμα.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αν ισχύει και για τη Διάσκεψη των Προέδρων ρωτάω.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε άλλες περιπτώσεις πλειοψηφιών θα ακολουθηθεί αυτό το οποίο ορίζει ο νόμος, το Σύνταγμα και η ανάλυση του νόμου. Εγώ αυτό που θα σας πω είναι ότι εμείς αναζητούμε τέτοιες πλειοψηφίες, τις οποίες λέτε και στην περίπτωση -η τελευταία είναι του Συνηγόρου του Πολίτη- αλλά η στάση των κομμάτων αυτών οδήγησε σε αδιέξοδο και όχι μία και δύο φορές, παραπάνω. Έχουμε εξηγήσει τι συνέβη στην τελευταία περίπτωση. Μακάρι το πολιτικό σύστημα από αυτήν του την πτέρυγα στις επόμενες τέτοιες συζητήσεις για αντικαταστάσεις μελών που έχει λήξει η θητεία τους, να αποδειχθεί παραπάνω ώριμο. Αλλά δεν μπορείς να αναγκάσεις κάποιον στη συναίνεση. Εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να προτείνουμε πρόσωπα, προφανώς, εκτός του δικού μας πολιτικού χώρου, για να είναι πολύ πιο εύκολη για την αντιπολίτευση, η όποια συναίνεση. Θα το δούμε όμως αυτό στην πράξη.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έχει κάνει ο πρωθυπουργός επαφές με τους ομολόγους του για το ζήτημα; Με τον Ανδρουλάκη ας πούμε, επειδή γράφτηκε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.. Γι’ αυτό που γνωρίζω εγώ..  Εγώ μπορώ να γνωρίζω για αυτά τα οποία, για όσες συζητήσεις έχουν τελειώσει και έχουν οδηγήσει σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Στη συζήτηση την τελευταία, όπου έγινε για τον Συνήγορο του Πολίτη, έγιναν επανειλημμένες επαφές και σε ανώτατο επίπεδο και σε επίπεδο εκπροσώπων των δύο κομμάτων και το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε να συναινέσει σε μεγάλη χρονική περίοδο. Τα είχαμε απαντήσει τότε νομίζω αναλυτικά.

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν την επιλογή της εξεταστικής επικοινώνησε ο πρωθυπουργός με τους κυρίους Βορίδη και Αυγενάκη για την υπόθεση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν γνωρίζω για κάποια επικοινωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού και νομίζω θα γνώριζα εάν υπήρχε τέτοια επικοινωνία. Η απόφαση αυτή είναι μια απόφαση με βάση τα πραγματικά δεδομένα της δικογραφίας και λαμβάνεται από τον Πρωθυπουργό ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Ομάδας και τη λαμβάνει ως Πρόεδρος και της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθούν τα σοβαρά κόμματα. Αξιολογούν τα δεδομένα και λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τα δεδομένα.

Ευχαριστώ πολύ.

 

Copyright © 2023-2025 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr