Τρέχων Άρθρο
Eνημέρωση (briefing) πολιτικών συντακτών από την Κυβερνητική Εκπρόσωπo 16 Φεβρουαρίου 2016

Eνημέρωση (briefing) πολιτικών συντακτών από την Κυβερνητική Εκπρόσωπo 16 Φεβρουαρίου 2016

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

Κυρίες και κύριοι, καλημέρα σας.
Θα ξεκινήσω με την ενημέρωση για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.
Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες, όπου θα διεξαχθεί, την Πέμπτη και την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντικείμενο της Συνόδου θα είναι οι σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Προσφυγικό ζήτημα.

Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα και σε αυτή την κρίσιμη σύνοδο θα τονίσει ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε στρατηγικό σταυροδρόμι και οφείλει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις οικονομικές, κοινωνικές αλλά και πολιτικές με όρους ενότητας, αλληλεγγύης και δημοκρατίας.

Θα επιμείνουμε ότι τα προβλήματα της Ευρώπης δεν επιλύονται με την περιχαράκωση και την ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων και δυνάμεων αλλά αντίθετα με την επιμονή στον στρατηγικό στόχο της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό θα ενημερώσουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται πλέον στην τελική φάση της ολοκλήρωσης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Η προσπάθειά μας αυτή αναγνωρίζεται εξάλλου από την πλειοψηφία των εταίρων, αλλά η αναγνώριση αυτή δεν αρκεί. Στη μεγάλη αυτή κρίση δεν αρκεί η Ελλάδα να τηρεί τις υποχρεώσεις της. Πρέπει όλοι να τηρήσουν τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει και έχουν από κοινού συμφωνηθεί. Είναι ζήτημα επιβίωσης για την ίδια την Ευρώπη. Προϋπόθεση για μια αποτελεσματική διαχείριση του Προσφυγικού είναι να εργαστούν όλα τα κράτη- μέλη για την υλοποίηση της πολιτικής που έχει αποφασιστεί και να απομονωθούν οι ακραίες φωνές που μιλούν για φράχτες, κλείσιμο συνόρων και κατακερματισμό του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου. Επισημαίνουμε για μια ακόμα φορά, την βασική θέση, ότι κλειδί για την ορθή διαχείριση του Προσφυγικού είναι η Τουρκία και όχι η Ελλάδα.

Στην κατεύθυνση αυτή θεωρούμε ότι καθοριστικό ρόλο θα παίξει η υλοποίηση του σχεδίου δράσης μεταξύ Ε.Ε- Τουρκίας που έχει συμφωνηθεί και η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των παράνομων δικτύων διακίνησης, με εστίαση στα τουρκικά παράλια.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ. Θα υπάρξει επίσης τριμερής συνάντηση της Ελλάδας με την Γερμανία και την Τουρκία, καθώς και διευρυμένη συνάντηση 11 κρατών- μελών της ΕΕ με συμμετοχή και της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το Αγροτικό: Θεωρούμε εξαιρετικά θετική την ανταπόκριση ενός μεγάλου μέρους του αγροτικού κόσμου στην πρόσκληση της κυβέρνησης για ειλικρινή διάλογο. Στην κυβέρνηση έχουν υποβληθεί τρία αιτήματα για διάλογο, ένα στις 10 Φεβρουαρίου και δύο στις 15 Φεβρουαρίου. Εκτιμούμε ότι το κομμάτι των αγροτών που ανταποκρίνεται στην κυβερνητική πρόσκληση είναι πλέον πλειοψηφικό. Καλούμε και τις υπόλοιπες συλλογικότητες να επανακαθορίσουν την στάση τους και να μην παρασύρονται από πολιτικές, ή άλλου είδους σκοπιμότητες. Η κυβέρνηση μελετά τα αιτήματα των αγροτών και αμέσως μετά την επιστροφή από τις Βρυξέλλες, θα γίνει συνάντηση εκπροσώπων τους με τον Πρωθυπουργό. Ο απευθείας διάλογος με τους εκπροσώπους των αγροτών και η παράκαμψη των φωνών αδιαλλαξίας, που προσπαθούν να δυναμιτίσουν το κλίμα, ανοίγει την πόρτα της εκτόνωσης καθώς υπάρχουν σοβαρά περιθώρια για διορθωτικές ή βελτιωτικές κινήσεις. Θεωρούμε ότι σε αυτό θα συμβάλει ιδιαίτερα και η αποχή των αγροτών από ενέργειες που πλήττουν την οικονομία και την ομαλή ζωή του τόπου, όπως το κλείσιμο των συνόρων.

Ορισμένα καλά νέα από το χώρο της οικονομίας: Το στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δημοσιεύτηκαν χτες, είναι σαφώς καλύτερα από τις προβλέψεις. Συγκεκριμένα:
*Το πρωτογενές πλεόνασμα που εμφάνισε τον Ιανουάριο η εκτέλεση του προϋπολογισμού, είναι 1,193 δις ευρώ, έναντι 307 εκατ. Ευρώ που αναμενόταν. Τον Ιανουάριο του 2015, το πλεόνασμα είχε διαμορφωθεί στα 443 εκατ. Ευρώ.
*Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4,219 δις ευρώ, Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 397 εκατ. ή 10.4% έναντι του στόχου.
*ΟΙ δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 3.141 δις ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 484 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση: Η επικοινωνία με τους θεσμούς είναι διαρκής, με ανταλλαγή στοιχείων και δεδομένων. Με δεδομένη την πορεία των επαφών αυτών, έχουμε την βάσιμη αισιοδοξία, ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν πολύ σύντομα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Θεωρούμε ότι σχεδόν όλες οι πλευρές έχουν κατανοήσει την ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η πρώτη αξιολόγηση ώστε η ελληνική οικονομία να συνεχίσει το σταθερό βηματισμό της προς την έξοδο από την κρίση. Σε αυτή την προσπάθεια όμως φωνές που αμφισβητούν, όχι απλώς την τήρηση της Συμφωνίας από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά και την ίδια τη Συμφωνία του Ιουλίου- Αυγούστου δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην Ευρώπη και στην προσπάθεια να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση.

Επαναλαμβάνω λοιπόν για άλλη μια φορά: Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει την Συμφωνία που υπέγραψε τον Ιούλιο του 2015 αλλά δεν είναι διατεθειμένη να πάει ούτε μισό βήμα πέρα από αυτή. Τηρούμε τη Συμφωνία, πράγμα που αναγνωρίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία των εταίρων, και ταυτόχρονα θέτουμε ως προτεραιότητα την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό την Παρασκευή και το Σάββατο, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και θα τεθεί σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο που υλοποιεί κάποια μέτρα του παράλληλου προγράμματος. Το νομοσχέδιο αυτό, περιλαμβάνει εξαιρετικά σημαντικές ρυθμίσεις για πολλές αδύναμες κατηγορίες συμπολιτών μας και προωθεί λύσεις σε σοβαρά κοινωνικά ζητήματα. Περιμένουμε ,λοιπόν, εδώ με ενδιαφέρον και τη στάση της αντιπολίτευσης.

Τέλος, σε ότι αφορά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, σας ενημερώνουμε ότι η διαδικασία έχει δρομολογηθεί και ολοκληρώνονται ήδη τα τεύχη δημοπράτησης. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει για μια ακόμα φορά ότι είναι αποφασισμένη να επιβάλλει τάξη και νομιμότητα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, να συγκρουστεί με την διαπλοκή και φυσικά να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον. Και η αντιπολίτευση θα προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον ελληνικό λαό αν συντασσόταν μαζί μας σε αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια. Οι λόγοι που δεν το κάνει όμως νομίζουμε ότι είναι ευνόητοι.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, κυρία Εκπρόσωπε, εάν θεωρείτε στην κυβέρνηση, εάν συμφωνείτε με τις προβλέψεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι θα κλείσουν σύνορα, ότι κάποιες χώρες είναι αποφασισμένες και θα προχωρήσουν σε κλείσιμο συνόρων και τι σκοπεύετε να κάνετε γι’ αυτό;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι ανησυχίες μας έχουν ήδη εκφραστεί και δεν είναι αβάσιμες, διότι, όπως ξέρετε κι εσείς, υπάρχουν αρκετές φωνές στην Ευρώπη που παλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, ξέρετε επίσης όλοι, ότι στην Ευρώπη υπάρχουν δύο τάσεις, δύο φωνές. Η μία η οποία επιμένει ότι πρέπει να κινηθούμε στην αντιμετώπιση λύσης του προσφυγικού ζητήματος με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες και με βάση την ευρωπαϊκή πορεία και την ενότητα της Ευρώπης και την αλληλεγγύη των κρατών, η οποία είναι πλειοψηφική και διατυπώνεται από τα περισσότερα επίσημα χείλη των Ευρωπαίων. Και υπάρχουν και χώρες οι οποίες προτρέπουν στο κλείσιμο των συνόρων. Πρωτοστατεί σ’ αυτό η Ουγγαρία, που, όπως ξέρετε, οι ίδιοι δηλώνουν ότι είναι μια ακροδεξιά κυβέρνηση με τέτοιες λογικές. Απέναντι, λοιπόν, σ’ αυτές τις δύο λογικές υπάρχει μία διαρκής μάχη, στην οποία η Ελλάδα έχει πρωτοστατήσει και πρωτοστατεί, προκειμένου να μην δούμε μπροστά μας τους φράχτες. Να μην δούμε αυτού του τύπου την αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα σημάνει και ρήγμα στα θεμέλιά της. Η Ελλάδα πρωτοστατεί και θα συνεχίσει, βεβαίως, σ’ αυτή την κατεύθυνση.

ΖΟΡΜΠΑ: Κυρία Εκπρόσωπε, είπατε, σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, πως είναι διαρκής η επικοινωνία με τους θεσμούς και πως η κυβέρνηση έχει τη βάσιμη ελπίδα ότι θα επιστρέψουν σύντομα. Τι είναι αυτό που καθυστερεί το οριστικό χρονοδιάγραμμα προκειμένου να ξέρουμε πότε επισήμως θα επιστρέψουν;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το χρονοδιάγραμμα, που είχε τεθεί εξ’ αρχής, προέβλεπε αυτές τις ημέρες και για περίπου δέκα ημέρες να λείψουν οι θεσμοί, μετά την πρώτη τους επίσκεψη και στη συνέχεια να έρθουν και να εργαστούμε περίπου για δύο εβδομάδες. Μέχρι στιγμής, το χρονοδιάγραμμα αυτό έχει τηρηθεί. Έχουμε βάσιμη ελπίδα, ότι θα επιστρέψουν εντός των χρονικών πλαισίων των συμφωνηθέντων. Δεν είμαστε σε θέση να το πούμε αυτό και να το καθορίσουμε ακριβώς πότε, πιστεύουμε, όμως, ότι θα είναι σύντομο το χρονικό διάστημα. Και αυτό, ξέρετε, δεν το πιστεύουμε επειδή θέλουμε να το πιστεύουμε, αλλά επειδή έχει διατυπωθεί και από την Κομισιόν και από ευρωπαίους ηγέτες και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ότι πρέπει γρήγορα να προχωρήσει και να κλείσει η αξιολόγηση. Οι δηλώσεις αυτές είναι γνωστές σε όλους σας και πιστεύουμε ότι έτσι θα γίνει.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Υπάρχει μία συζήτηση, που αποτυπώνεται κιόλας σε διάφορα δημοσιεύματα, ότι η κυβέρνησή σας παραδίδεται άνευ όρων στην ιστορία του Προσφυγικού μήπως κερδίσει κάποια ανταλλάγματα στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης, με αιχμή πάντα και το Ασφαλιστικό. Θα ήθελα μία απάντηση από εσάς πάνω σ’ αυτό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όπως αναφέρατε, υπάρχουν αυτά τα δημοσιεύματα. Κατά την άποψή μας δεν στηρίζονται πουθενά. Έχουμε επανειλημμένως διατυπώσει, εμείς αλλά και οι Ευρωπαίοι, ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν το συμψηφίζουμε με τα ζητήματα της αξιολόγησης ή της οικονομίας. Και δεν έχουμε κάνει κανένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και ούτε προτιθέμεθα. Από την άλλη πλευρά, ξέρουμε ότι η Ευρώπη σήμερα, όπως και η χώρα μας, βρίσκεται εν μέσω δύο κρίσεων. Η μία αφορά την οικονομική κρίση, η άλλη κρίση αφορά το μεγάλο προσφυγικό ζήτημα, το οποίο δεν είναι βεβαίως ζήτημα ελληνικό, είναι ζήτημα πανευρωπαϊκό, αλλά και πέραν των συνόρων της Ευρώπης και μ’ αυτό τον τρόπο ακριβώς το αντιμετωπίζουμε.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ανησυχεί την κυβέρνηση ο ρόλος που θα διαδραματίσει το ΝΑΤΟ στην προστασία των θαλάσσιων συνόρων για την αποτροπή των προσφυγικών ροών; Και πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις ανησυχίες που εκφράζονται από διάφορες πλευρές; Έχει τον νου της σ’ αυτή την ιστορία μήπως ανοίξει κάποια υπόθεση με γκρίζες ζώνες, κλπ; Και πώς συνδέεται αυτή η κυβερνητική απόφαση, που αντανακλάται στις παραδοσιακές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, για τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή και γενικότερα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ξεκινάω από το δεύτερο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ξέρετε, και στις επίσημες θέσεις του έκανε κριτική από παλιά για τον ρόλο ύπαρξης του ΝΑΤΟ μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Αυτή είναι μία θέση την οποία εξέφραζε από παλιά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο και παλαιότερα, όπως και στις εκλογές στις 25 Γενάρη που τέθηκαν διάφορα θέματα και διάφορα ζητήματα στην ατζέντα, είχε διατυπώσει και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ένα θέμα το οποίο δεν εκτιμάει πως πρέπει να το ανοίξει σήμερα (το σήμερα ήταν πέρυσι) πόσο μάλλον σήμερα που βρισκόμαστε μπροστά σε πάρα πολλά ανοιχτά ζητήματα, σε πάρα πολλά μέτωπα. Αυτό που λέγεται για τη θέση ενάντια στο να υπάρχει ΝΑΤΟ, δεν αντιστοιχεί στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιστοιχεί σε άλλο κόμμα. Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως γινόταν για τον λόγο ύπαρξης, αλλά μέχρι εκεί.
Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας: Δεν ανησυχούμε. Και δεν ανησυχούμε διότι στις μέχρι τώρα συζητήσεις, οι οποίες έχουν γίνει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και οι θέσεις της Ελλάδα – οι θέσεις που έβαλε προκειμένου να συμπεριληφθούν και στο συμφωνηθέν κείμενο και να συμπεριληφθούν και ως θέσεις στο στρατηγικό σχέδιο, που βεβαίως δεν έχει εμφανιστεί ακόμη, στο επιχειρησιακό μάλλον σχέδιο – σαφώς προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και τις αρμοδιότητες της χώρας και βασίζονται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Επομένως, αυτά έχουν συμπεριληφθεί στο σκεπτικό και έχουν συμπεριληφθεί και στο κείμενο που έχει συνταχθεί και δεν έχουμε λόγους να ανησυχούμε. Θεωρούμε και εκτιμούμε ότι μ’ αυτές τις συμφωνίες και με σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα μας, δηλαδή ότι η κάθε πλευρά επιχειρεί στα δικά της χωρικά ύδατα και το ΝΑΤΟ δραστηριοποιείται στις τουρκικές ακτές, προκειμένου να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές και κυρίως τη διακίνηση ανθρώπων από εμπόρους, είναι σε θετική κατεύθυνση.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κυρία Γεροβασίλη, υπάρχουν δημοσιεύματα σήμερα που θέλουν την κυβέρνηση έτοιμη να φέρει στη Βουλή σχέδιο νόμου για τη διευθέτηση και του τοπίου στο διαδίκτυο για τα ΜΜΕ. Και υπάρχουν ενδιαφέρουσες δηλώσεις από τον κ. Κρέτσο, τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης, ο οποίος με τη δικαιολογία της κινητροδοσίας συνδέει την εξακρίβωση ψευδών ειδήσεων από διάφορες ιστοσελίδες με τη χορήγηση κρατικής διαφήμισης. Έχω δύο ερωτήματα: Ποιος επιφορτίζεται την ευθύνη της εξακρίβωσης των ψευδών ειδήσεων ακριβώς και τι γίνεται όταν, όχι ψευδείς, αλλά μη επαληθεύσιμες, εγώ θα το έλεγα, ειδήσεις, διακινούνται από την ίδια την κυβέρνηση. Θυμάμαι, λόγου χάρη, ότι πολλά non papers της περιόδου έως τον Ιούλιο του 2015, τελικώς σε ό,τι αφορά τη συμφωνία δεν επαληθεύτηκαν από τις μετέπειτα εξελίξεις και το ενδιάμεσο δημοψήφισμα. Τι θα γίνει με αυτό;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όσον αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να μπει τάξη και στο πεδίο το οποίο περιγράφετε, όπως και στις ραδιοφωνικές συχνότητες, όπως και στις περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες, έχει ήδη αναγγελθεί από την κυβέρνηση και θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Μετά το πέρας, δηλαδή, του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας -για τις τέσσερις δηλαδή. Υπάρχουν σκέψεις, αλλά δεν έχει υπάρξει οργανωμένο και αποτυπωμένο το σχέδιο με το οποίο θα προχωρήσουμε. Επομένως, δεν μπορούμε να συζητήσουμε για λεπτομέρειες σε ένα σχέδιο που δεν υπάρχει ακόμα. Υπάρχει ως προσανατολισμός και ως σκέψη.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Εγώ επικαλούμαι επίσημες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης, όμως, στα όσα σας είπα. Δεν είναι…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν διαφώνησα σε αυτό, δεν είπα ότι είναι δική σας. Εκτιμώ ότι είναι η σκέψη του Γενικού Γραμματέα που διατυπώνει και την πρόθεση να συμβεί ακριβώς αυτό. Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω για τεχνικές λεπτομέρειες ενός σχεδίου, το οποίο δεν έχει κατατεθεί και δεν υπάρχει.
Όσον αφορά το άλλο σκέλος της ερώτησης: Είναι διαφορετικό πράγμα να λες ότι εγώ έχω αυτή την πολιτική θέση, αλλά γι’ αυτούς τους λόγους στη συγκεκριμένη συγκυρία αναγκάζομαι να τροποποιήσω τη στάση μου και τη θέση μου και να το λες δημοσίως- και μάλιστα αυτό να το βάζεις και στον ελληνικό λαό για να το κρίνει δια των εκλογών- και είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να παράγω ψευδή είδηση.
Αν το βλέπουμε αυτό να συμβαίνει; Το βλέπουμε. Το βλέπετε και εσείς, ενδεχομένως πιο πολύ και από μένα. Υπάρχουν γεγονότα, πάνω στα οποία πατάμε σαν αφορμή και κάνουμε μια μυθοπλασία πάνω σ’ αυτό που τα εμφανίζουμε ως γεγονός. Αυτό είναι διαφορετικό. Τώρα, για το πώς ακριβώς θα κριθεί αυτό, πραγματικά είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, ευαίσθητο και λεπτό, όπως το θέτετε. Χωρίς να έχουμε το σχέδιο δεν θα ήθελα να προχωρήσουμε παρακάτω στη συζήτηση αυτή.

ΠΟΛΑΚΗΣ: Είχαμε χθες και κάποια δημοσιεύματα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» συγκεκριμένα για την «απαγόρευση» της πτήσης και της προσγείωσης του Πρωθυπουργού στη Ρόδο. Έγινε μια ολόκληρη διαδικασία, σχεδόν διπλωματική και σε συνέχεια της συζήτησης για τη δραστηριοποίηση και της Τουρκίας στο Αιγαίο, μέσω του ΝΑΤΟ, μήπως η Τουρκία ενισχύει διαρκώς το ρόλο της έναντι της Ελλάδας και πλέον σπρώχνει την Ελλάδα, πιο δυτικά μονίμως;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι προκλήσεις, εκ μέρους της Τουρκίας, συμβαίνουν εδώ και δεκαετίες. Εξακολουθεί και σήμερα η Τουρκία να ακολουθεί την ίδια τακτική. Και η χώρα μας, όμως, από όλες σχεδόν τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως και σήμερα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Όσον αφορά το θέμα της πτήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, πραγματικά επεβλήθη σχέδιο πτήσης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου το αεροπλάνο να πετάξει πάνω από το τουρκικό έδαφος, το οποίο προέβλεπε ανεφοδιασμό στη Ρόδο. Ζητήθηκε από την πλευρά της Τουρκίας τροποποίηση του σχεδίου, ώστε να μη γίνει ο ανεφοδιασμός στη Ρόδο, με δεδομένο ότι αναγνωρίζεται ως αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και το πρωθυπουργικό αεροσκάφος ως στρατιωτικό. Ζήτησε αλλαγή του σχεδίου και να γίνει ανεφοδιασμός σε άλλο σημείο της Τουρκίας, όμως. Δεν έγινε δεκτό αυτό εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν δόθηκε κανένα διαφορετικό σχέδιο. Ταυτοχρόνως έγινε και διάβημα διαμαρτυρίας. Και το πρωθυπουργικό αεροσκάφος άλλαξε πορεία. Πήγε μέσω Αιγύπτου, έκανε ανεφοδιασμό στην Αίγυπτο, υπολογίζοντας, βεβαίως, τα χιλιόμετρα, για να μπορεί μέσω του ανεφοδιασμού της Αιγύπτου να φτάσει στο Ιράν, και δεν έκανε ανεφοδιασμό στη Ρόδο. Αυτό ακριβώς συνέβη, με βάση, – όπως σας είπα και στην αρχή – και τις προκλήσεις που δεχόμαστε από την Τουρκία. Αλλά η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σθεναρή απέναντι σ’ αυτό.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Ήθελα να σας ρωτήσω, το διάβημα γιατί άργησε κατά μιάμιση μέρα. Αν σας απάντησε η τουρκική πλευρά και για ποιο λόγο δεν είχε προβλεφθεί από την πλευρά της κυβέρνησης αυτή η τουρκική κίνηση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το διάβημα δεν άργησε μιάμιση μέρα. Έγινε ταυτοχρόνως. Επίσης, το να προβλέψουμε πότε θα προκαλέσει η Τουρκία με κάποια της ενέργεια, νομίζω ότι θα νομιμοποιούσε ακριβώς αυτή τη στάση εκ μέρους της Τουρκίας. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει ακριβώς, αυτά τα οποία είναι διατεθειμένη να κάνει, υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα της χώρας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Σε αυτό, επειδή προκύπτουν ορισμένες «ουρές» και από τον συνάδελφο κ. Μακρυγιάννη, αλλά και από τους υπόλοιπους συναδέλφους, να σας ρωτήσω πολύ πιο συγκεκριμένα: Αναφερθήκατε και στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το επιχειρησιακό σχέδιο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: …στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ για το θέμα της ανακοπής των προσφυγικών ροών. Θέλω, με αφορμή και τα όσα συνέβησαν με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο, να καταλάβω το εξής: Τα Δωδεκάνησα δέχονται μεγάλη πίεση από προσφυγικές ροές, η Κως και η Ρόδος. Επιμένει η ελληνική πλευρά ότι τα Δωδεκάνησα πρέπει να είναι στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, να αναπτυχθεί και εκεί το ΝΑΤΟ, παρά τις ενστάσεις που έχει η Τουρκία; Θα το θέσετε αυτό το πράγμα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα δραστηριοποιηθεί το ΝΑΤΟ στις ανατολικές ακτές των νησιών μας. Το ΝΑΤΟ, στο σχέδιο, προβλέπεται να δραστηριοποιηθεί στα παράλια της Τουρκίας, προκειμένου να ανακόψει τις ροές από εκεί και να δίνει πληροφορίες και να κάνει έλεγχο, ώστε να υπάρχει επιστροφή προς την Τουρκία όσων προσπαθούν να περάσουν προς την Ελλάδα. Αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ και αυτό έχει συμφωνηθεί.

ΡΟΥΒΙΝΕΤΗΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, δεν ξέρω εάν σας ενημερώνω εγώ, γιατί το mail μας ήρθε το πρωί. Παράλληλα με τη συγκέντρωσή μας εδώ έχει και η ΚΕΔΕ και είναι ένα θέμα που αφορά την κάλυψη λουτρικών αναγκών των δημοσίων δομών υγείας ΟΤΑ και κάπου αναφέρεται ότι η τροπολογία επιχειρείται να περάσει στα κρυφά.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υπάρχουν τροπολογίες που περνούν στα κρυφά. Όλα είναι στη Βουλή και στο φως της δημοσιότητας, ψηφίζονται ή δεν ψηφίζονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Επομένως, θέμα κρυφής τροπολογίας δεν υφίσταται. Όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, έχει απαντήσει το αρμόδιο υπουργείο ότι επειδή πολλοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειες και Δήμοι έχουν εκφράσει την επιθυμία να μπορέσουν να στηρίξουν, να συμβάλουν, να συνεργαστούν στην ενίσχυση των δομών υγείας, στον τόπο τους, δεν υπήρχε μέχρι στιγμής το νομικό πλαίσιο για να μπορούν να το κάνουν. Η τροπολογία δίνει ακριβώς αυτή τη δυνατότητα, χωρίς να σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένος ο κάθε Δήμος ή η κάθε Περιφέρεια να το κάνει. Όποιος το επιθυμεί, όμως, να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, δίνεται η δυνατότητα και νομίζω ότι είναι μία τροπολογία προς τη σωστή κατεύθυνση. Ορθά την κατέθεσε το υπουργείο.

ΡΟΥΒΙΝΕΤΗΣ: Είναι γνωστή στους Δήμους;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι και γνωστή στους Δήμους, διότι σας είπα ότι υπάρχουν πολλοί Δήμοι οι οποίοι ζήτησαν να μπορούν να ενισχύσουν δομές υγείας στην περιοχή τους. Γι’ αυτό και είναι γνωστό και ήταν αίτημα από πολλούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η τροπολογία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, άρα δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να περάσει κρυφά, η οποία –επαναλαμβάνω- κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ενισχύει το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη σχέση της με τις υποδομές της περιοχής της σε ένα ιδιαίτερα λεπτό και ευαίσθητο ζήτημα, όπως είναι τα ζητήματα υγείας και το σύστημα υγείας σε κάθε περιοχή.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Επειδή δεν μου έγινε απολύτως σαφής και κατανοητή η απάντησή σας στην ερώτηση του συναδέλφου Βιτάλη, θέλω να την επαναλάβω: Εξαιρούνται πράγματι τα Δωδεκάνησα από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ανάπτυξης της δύναμης της Συμμαχίας; Και έχω και μια δεύτερη ερώτηση, γιατί άκουσα χθες τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κ. Καμμένο, να επαναλαμβάνει ότι κατοχυρώνουμε και την περιοχή έρευνας και διάσωσης και ότι η κάθε μια από τις δύο πλευρές θα επιχειρεί στο χώρο έρευνας και διάσωσής της, σημαίνει αυτό ότι αποδέχεται η Συμμαχία ως χώρο έρευνας και διάσωσης δικό μας, το FIR Αθηνών, τα όριά του;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχουμε κάνει συζήτηση. Επειδή, όπως εξήγησε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πολύ αναλυτικά χθες, η συζήτηση αυτή ξεκίνησε από την ανάγκη ενίσχυσης της FRONTEX και τη μετατροπή της σε ευρωπαϊκή δύναμη (ακτοφυλακή), κάτι, όμως, που, για πρακτικούς λόγους (παρόλο που κι εμάς είναι η θέση μας και θα θέλαμε να εξελιχθεί έτσι και ενδεχομένως να γίνει στο μέλλον), δεν μπορούσε να γίνει σύντομα και σε χρόνους που θα βοηθούσαν και θα έλυναν το οξύ προσφυγικό ζήτημα. Επομένως, δεχθήκαμε το ΝΑΤΟ. Όμως, έχουμε ήδη αναφερθεί σε αυτό, ότι επειδή επιχειρεί ταυτόχρονα και η FRONTEX στην περιοχή μας με συγκεκριμένους χάρτες, η θέση μας είναι ότι ισχύει η επιχειρησιακή δραστηριότητα ακριβώς, όπως και η FRONTEX μέχρι σήμερα.

ΑΝΤΩΝΙΟΥ:
 Για τα Δωδεκάνησα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας είπα ότι δεν υπάρχει θέμα δράσης του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορα των ελληνικών νησιών και το ΝΑΤΟ θα δραστηριοποιηθεί στα παράλια της Τουρκίας, προκειμένου να κόψει τις ροές από την Τουρκία, γιατί αυτός είναι ο στόχος της επιχείρησης. Δεν είναι θέμα να επιστρέψει το ΝΑΤΟ να δώσει σήμα για το πώς θα επιχειρήσουμε εμείς στον δικό μας χώρο, όσο να ανακόψει τις ροές από τα τουρκικά παράλια.

ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Αυτό είναι σε συνέχεια της συζήτησης που κάναμε, γι΄ αυτό ρωτώ. Σήμερα τα τουρκικά Μέσα, οι τουρκικές εφημερίδες φιλοξενούν δημοσιεύματα στη λογική, σας διαβάζω έναν τίτλο «οι πρόσφυγες ανοίχτηκαν στη Μεσόγειο, καθώς το ΝΑΤΟ κλείνει το Αιγαίο» και μιλούν ουσιαστικά για την ενεργοποίηση ενός νέου περάσματος από το Κας προς το Καστελόριζο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχω την πληροφόρηση να σας πω για κάποιο πρόσφατο δημοσίευμα και για ένα συγκεκριμένο πέρασμα, δεν θα μπορέσω να σας απαντήσω επ΄ ακριβώς. Όμως, σας εξηγώ ποιο είναι το γενικό πλαίσιο και βεβαίως το επιχειρησιακό σχέδιο δεν το έχουμε δει ακόμα. Έχουν συμφωνηθεί οι όροι, με τους οποίους θα συνταχθεί το επιχειρησιακό σχέδιο και οι οποίοι –επαναλαμβάνω- σέβονται απολύτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τις αρμοδιότητες.

ΓΚΙΟΚΑΣ: Κυρία Γεροβασίλη, υπάρχει θέμα της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα; Το επιθυμεί αυτό η κυβέρνηση ή μια απεμπλοκή του Ταμείου θα ήταν προς το συμφέρον όλων;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι θέσεις του Ταμείου και το αν αυτό ήταν χρήσιμο να λύνει ζητήματα της Ευρώπης, δεν ήταν στις δικές μας απόψεις και προθέσεις. Πιστεύαμε και πιστεύουμε πάντα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει από μόνη της να αντιμετωπίζει τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν και εν μέσω οικονομικής κρίσης. Από εκεί και πέρα, από τη Συμφωνία του καλοκαιριού, έχουμε δεχθεί την παρουσία του ΔΝΤ μέχρι και τον Μάρτιο του 2016, όπως έχει διατυπώσει το ίδιο το Ταμείο, ως τεχνικός σύμβουλος. Και τον Μάρτιο θα κριθεί και κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης ενδεχομένως και μετά, το αν και με ποιους όρους το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα. Από ό,τι φαίνεται, η εκτίμηση είναι ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα. Και σήμερα υπάρχει η διαπραγμάτευση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Γνωρίζετε πόσο καθοριστική είναι η στιγμή, πόσο μεγάλο αγώνα δίνει η ελληνική κυβέρνηση για το γρήγορο και επιτυχές κλείσιμο της αξιολόγησης με βάση τη συμφωνία του καλοκαιριού, της οποίας υλοποιούμε τα στάδια και τα μέτρα τα οποία έχουμε δεχθεί, με στόχο να κλείσει η αξιολόγηση και να περάσουμε στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, το οποίο είναι το καθοριστικό, για τα επόμενα χρόνια, για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και για τις προοπτικές της χώρας.

MIKE SZYMANSKI (SUDDEUTSCHE ZEITUNG): Στον γερμανικό Τύπο κυκλοφορούν δημοσιεύματα για ένα plan B μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, το οποίο θα συζητηθεί στην τριμερή την Πέμπτη (18/2) και σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία θα φυλάξει τα σύνορά της με την Ελλάδα καλύτερα, ώστε να ελεγχθούν οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα, εμείς οι Έλληνες θα μπορούμε να στέλνουμε πίσω στην Τουρκία πρόσφυγες και η Τουρκία φυσικά να τους δέχεται και πρόσφυγες να φεύγουν πλέον απευθείας από την Τουρκία στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Θα υπάρχει ένα αντικίνητρο, θα υπάρχει μια αντίστροφη αναλογία σε αυτή την περίπτωση, όσο περισσότεροι πρόσφυγες καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα από την Τουρκία προς την Ελλάδα που σημαίνει κακή φύλαξη από πλευράς Τουρκίας, τόσο λιγότερους πρόσφυγες θα δέχονται οι ευρωπαϊκές χώρες απευθείας από την Τουρκία και ταυτοχρόνως η Τουρκία θα είναι υποχρεωμένη να δέχεται πίσω αυτούς τους πρόσφυγες.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι plan B αυτό. Αυτά είναι τα συμφωνηθέντα. Το σχέδιο συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, το οποίο προβλέπει και τη συγκράτηση των ροών προς την μεριά της Τουρκίας, αλλά και τη μετεγκατάσταση απευθείας από την Τουρκία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους όρους που έχουν κανονιστεί και με τους αριθμούς που έχουν συμφωνηθεί. Και βεβαίως, επειδή ο όρος είναι να ελαττώσει η Τουρκία τις ροές προς την Ελλάδα και προς την Ευρώπη, προκειμένου να γίνεται η μετεγκατάσταση σε μεγάλο αριθμό κατευθείαν από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι το σχέδιο συνεργασίας. Δεν είναι plan Β.

MIKE SZYMANSKI (SUDDEUTSCHE ZEITUNG): Και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχουμε εντοπίσει και όχι μόνο εμείς, γι’ αυτό το είπα και πριν, ότι το πρόβλημα σήμερα στη διαχείριση –επαναλαμβάνω- και όχι τη λύση του προσφυγικού ζητήματος, το κλειδί σήμερα στη διαχείριση της μείωσης των προσφυγικών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκεται στην Ελλάδα, αλλά στην Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον η Τουρκία τηρήσει τα συμφωνηθέντα, αλλά και οι ευρωπαϊκές χώρες, αυτές που αρνούνται σήμερα να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα και κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα ότι δεν τα τηρεί (δηλαδή, αυτά που έχουν συμφωνήσει για το πόσους πρόσφυγες θα υποδεχθούν που θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα) είναι εκείνο το οποίο θα ευνοήσει την καλύτερη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Και μέσα σε όλα αυτά, έρχεται σήμερα και η παρέμβαση του ΝΑΤΟ, προκειμένου να ελαττωθούν οι ροές οι οποίες μέχρι σήμερα είδαμε ότι δεν έχουν ελαττωθεί εκ μέρους της Τουρκίας και χρησιμοποιείται αυτό ως πάτημα από τις ευρωπαϊκές χώρες για να μη δέχονται να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα για τη μετεγκατάσταση. Όλα αυτά, λοιπόν, είναι βήματα τα οποία εμείς, από πλευράς μας, παλεύουμε να υλοποιηθούν, έχοντας τηρήσει απαρέγκλιτα (τα συμφωνηθέντα). Και αύριο θα συζητηθούν αυτά και στη Σύνοδο Κορυφής, ότι η Ελλάδα έχει κάνει τα πάντα, όσον αφορά τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις, τις οποίες έχει αναλάβει.

Σας ευχαριστώ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr