Εκδήλωση με τίτλο «Τα Μέσα αγιάζουν τον σκοπό. Προπαγάνδα και ενημέρωση κατά την περίοδο της Κατοχής»

Η ιστοριογραφική έρευνα μας έχει εξοικειώσει με πολλές πτυχές της καθημερινότητας της Κατοχής. Ωστόσο, παρά τις επιμέρους προσπάθειες, η ενημέρωση και η επικοινωνία κατά την περίοδο δεν έχουν τύχει ακόμα μιας συνολικής, αναλυτικής διερεύνησης. Η εκδήλωση «Τα Μέσα αγιάζουν τον σκοπό. Προπαγάνδα και ενημέρωση κατά την περίοδο της Κατοχής» θα επισκοπήσει τα Μέσα Ενημέρωσης για το χρονικό διάστημα 1940-1944 εστιάζοντας στον επίσημο, τον «νόμιμο» Τύπο, στον αντιστασιακό Τύπο, όπως και στη ραδιοφωνία. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδυθούν οι πρακτικές υπό τις οποίες οι μορφές ενημέρωσης λειτουργούσαν, η στοχοθεσία τους, η ανταπόκριση του κοινού, η συμμετοχή τους στις πολιτικές και κοινωνικές ζυμώσεις που έζησε η ιδιαίτερα πυκνή περίοδος της Κατοχής.

Ομιλητές:

Τάσος Κωστόπουλος (Δημοσιογράφος, Ιστορικός):

«»Δεν παρεσύρθη απ’ αυτά που εδημοσίευε»: αθηναϊκός Τύπος, κατοχική προπαγάνδα και μεταπολεμική αυτονομιμοποίηση»

Μανώλης Χαιρετάκης (Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Επικοικωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ):

«Για το κατοχικό ραδιόφωνο»

Ιωάννα Παπαθανασίου (Ιστορικός, Διευθύντρια Ερευνών Ε.Ι.Ε.):

«Ο Αντιστασιακός Τύπος (1941-1944)»

 Συντονίζει η δημοσιογράφος Βάλια Καϊμάκη

 Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25/10/2017, ώρα 19:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (Φραγκούδη 11 και Αλ. Πάντου, Καλλιθέα).

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί σε livestreaming από την διεύθυνση https://youtu.be/TA0z9yDLJHg