Τρέχων Άρθρο
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον «ΑΝΤ1»

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον «ΑΝΤ1»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον «ΑΝΤ1» και τους δημοσιογράφους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη

Για τη διάσκεψη του Βερολίνου

Χθες υπήρξε μια τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με την κυρία Μέρκελ. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί δεν κλήθηκε η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το είχαμε ζητήσει. Υπενθύμισε -όπως έχει υπενθυμίσει  και στους ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. που μετέχουν στη διάσκεψη, αλλά και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω επιστολών που απέστειλε- ότι η Ελλάδα έχει ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή και θα τα διεκδικήσει υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με κάθε τρόπο. Επίσης, υπενθυμίζει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου του 2019 για το θέμα και της Λιβύης και των «μνημονίων» Τουρκίας-Σάρατζ, τα οποία χαρακτηρίζονται άκυρα, ανυπόστατα και δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Τονίζει,  ακόμη σε αυτές τις επιστολές και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου, είναι θεματοφύλακες της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης και 13ης Δεκεμβρίου του 2019 και δεν μπορεί να έχουν διαφορετική θέση, παρά να την υπερασπιστούν.

Νομίζω ότι είναι σαφές και από τις επικοινωνίες του Πρωθυπουργού, αλλά και από την αίσθηση που έχουμε δια της διπλωματικής οδού και όχι μόνον, ότι αυτή τη στιγμή, η Γερμανία, ως φιλοξενούσα τη διάσκεψη, δεν ήθελε να προχωρήσει η συζήτηση σε θέματα θαλασσίων ζωνών. Ήθελε να περιοριστεί καθαρά στο ζήτημα της ενδεχόμενης πολιτικής λύσης στη Λιβύη. Έχει φυσικά στο μυαλό της το  μεταναστευτικό-προσφυγικό, που είναι ένα σοβαρό ζήτημα και στο εσωτερικό της Γερμανίας. Οι ελληνικές θέσεις είναι ξεκάθαρες σε όλους. Αποτυπώνονται στα κοινά μας συμπεράσματα. Κανείς δεν τις αγνοεί. Όλοι τις λαμβάνουν υπόψη. ΟΙ διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε, υπερασπίζονται και θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ο Πρωθυπουργός στην προχθεσινή του συνέντευξη, είπε πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί γι’ αυτό, συμπεριλαμβανομένου του βέτο. Και αυτό είναι ένδειξη αποφασιστικότητας ότι προασπίζουμε τις ελληνικές θέσεις και τα εθνικά μας συμφέροντα σε οποιοδήποτε επίπεδο χρειαστεί. Και μάλιστα, δεν θα χρειαστεί να φτάσει σε ανώτατο επίπεδο, γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κατώτερο επίπεδο, στο επίπεδο των Υπουργών.

Είναι ξεκάθαρο από όλες τις τοποθετήσεις του κ. Χαφτάρ ότι εφόσον αλλάξει η κατάσταση στη Λιβύη όχι μόνο θα ακυρώσει τα «μνημόνια» με την Τουρκία, αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ένα άλλο βήμα που θα γίνει. Στην περίπτωση που η πολιτική λύση περιλαμβάνει τον κ. Χαφτάρ, θα προχωρήσει σε καθορισμό θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα, πιάνοντας το νήμα από τις προηγούμενες συζητήσεις που είχαμε ξεκινήσει και διακόπηκαν το 2010.

Για την τουρκική προκλητικότητα

Δεν θα δεχτούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να τα υπερασπιστούμε. Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση μας προς τη γείτονα χώρα, αλλά και σε όλους τους διεθνείς παράγοντες.

Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Το σχέδιο μας έχει  τέσσερις άξονες και εφαρμόζεται. Ο ένας είναι  η φύλαξη των συνόρων. Ο δεύτερος η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Ο τρίτος οι αυξημένες επιστροφές. Ο τέταρτος τα κλειστά προαναχωρησιακά Κέντρα. Ταυτόχρονα αποσυμφορίζουμε τα νησιά και διεθνοποιούμε το πρόβλημα. Χθες ξεκινήσαμε κάποιες επιστροφές για να δούμε ότι δουλεύει αυτός ο δίαυλος. Έχει σημασία ότι τηρήθηκε η διαδικασία. Δηλαδή, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν δικαιούνται άσυλο και πρέπει να επιστρέψουν. Η Ελληνική Αστυνομία ειδοποιεί τον σύνδεσμο της Τουρκίας. Και ο σύνδεσμος της Τουρκίας μέσω της Frontex φροντίζει για την επιστροφή. Άρα, άνοιξε ένα κανάλι και δουλεύει. Θα συνεχίσουμε τις επιστροφές το επόμενο διάστημα, ώστε να φτάσουμε στο στόχο μας, που είναι οι 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020.

Για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, διότι υπήρξε συναίνεση σε δύο βασικά θέματα. Το ένα ήταν ο νόμος που δίνει στους εκτός Επικρατείας Έλληνες εκλογείς τη  δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της διαμονής τους. Ήταν ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα που δεν είχε γίνει εδώ και 45 χρόνια. Και το δεύτερο, είναι το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυρία Σακελλαροπούλου θα είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος που θα εκλεγεί και αυτό θα γίνει στην πρώτη συνεδρίαση, την ερχόμενη Τετάρτη, στις 10:30 το πρωί.

Ο κ. Σαμαράς, όντως θα λείπει σε προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό. Έχει ενημερώσει τις υπηρεσίες της Βουλής και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και όπως και ο ίδιος αναφέρει αν ήμουν εδώ, θα ψήφιζα την κυρία Σακελλαροπούλου. Είναι ξεκάθαρος ο πρώην Πρωθυπουργός.

Είναι ξεκάθαρο από την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού -και στο διάγγελμά του και στη συνέντευξη- ότι η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου έχει πολλούς συμβολισμούς. Πρώτη γυναίκα στην αρχή μιας νέας δεκαετίας, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για μια Ελλάδα που βγαίνει από μια δεκαετή κρίση.

Για εκλογικό νόμο

Δύο αρχές πρυτάνευσαν στη δική μας λογική. Από τη μια να υπάρχει δικαιοσύνη, με τον μέγιστο βαθμό αναλογικότητας, και από την άλλη να υπάρχει  κυβερνησιμότητα. Γι’ αυτό ερχόμαστε και χτίζουμε πάνω στο μοντέλο ενός εκλογικού νόμου που εφαρμόστηκε περίπου 15 χρόνια στην Ελλάδα, βγάζοντας κυβερνήσεις από πολλούς διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς και του ΣΥΡΙΖΑ, με το μόρφωμα του κόμματος του κ. Καμμένου. Επομένως, ο προηγούμενος εκλογικός νόμος είναι η βάση πάνω στην οποία βαδίσαμε. Το μπόνους ξεκινά από το 25%, αυξάνεται κλιμακωτά και φτάνει στο σημείο όπου ένα κόμμα που θα παίρνει ένα ποσοστό, όπως αυτό που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, να μπορεί να σχηματίσει μια άνετη αυτοδυναμία, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει.

Θέλουμε η χώρα να μπορεί να κυβερνιέται. Και νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες καταλαβαίνουν ότι είναι πολύ σημαντικό πως υπήρξε αυτοδύναμη Κυβέρνηση μετά της εκλογές της 7ης Ιουλίου, γιατί το τελευταίο 6μηνο του 2019 τρέξαμε πολύ γρήγορα. Είχαμε 32 νομοσχέδια. Είχαμε ένα νέο Σύνταγμα. Είχαμε μια πολύ σοβαρή ανάκαμψη στην οικονομία. Δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα αν υπήρχε ακυβερνησία ή εάν υπήρχε ένα παζάρι απέναντι σε αυτά που είχαμε εμείς προδιαγράψει και τα οποία τα τρέξαμε πάρα πολύ γρήγορα.

Για ασφαλιστικό

Κανένα αρνητικό άρθρο στο νέο Ασφαλιστικό. Μόνο θετικά. Κάνουμε μια προσπάθεια να εναρμονιστούμε με την απόφαση του ΣτΕ η οποία έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά. Το ένα είναι το θέμα των εισφορών, ιδίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες και το άλλο είναι το θέμα της ανταποδοτικότητας, όσον αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης μετά από κάποια χρόνια εργασίας. Και αυτό γιατί όσο περισσότερο δούλευες, τελικά, αντί να έχεις κάποιο ευεργέτημα, έχεις κάποια τιμωρία. Επομένως στο νομοσχέδιο που θα οριστικοποιηθεί και θα έρθει την επόμενη εβδομάδα σε διαβούλευση, θα υπάρχουν  δύο βασικά χαρακτηριστικά: Πρώτον, τις ασφαλιστικές εισφορές σε κλάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεύτερον, αυτοί που δουλεύουν πάνω από 30 χρόνια θα δουν να αυξάνονται σημαντικά τα ποσοστά αναπλήρωσης και να καταλήγουν πάνω από το 50%, πέραν της εθνικής σύνταξης. Άρα, μιλάμε για σημαντικές αυξήσεις για ανθρώπους που έχουν δουλέψει πολύ. Και αυτό θα γίνει με έναν μόνιμο τρόπο, ώστε οι συνταξιούχοι να βλέπουν πλέον αυξήσεις. Αυτό θα καλλιεργήσει και στους εργαζόμενους τη νοοτροπία ότι πράγματι αξίζει να πληρώνω τις εισφορές μου, γιατί θα είναι μια αποταμίευση και διασφάλιση ότι θα πάρω μια αξιοπρεπή σύνταξη στο μέλλον.

Σήμερα, υπάρχει μια σύνδεση των κατώτατων εισφορών με τον κατώτατο μισθό. Ο κατώτατος μισθός είναι σε μια διαδικασία αναπροσαρμογής κατ’ έτος. Πέρυσι είχε γίνει μια μεγάλη αύξηση. Φέτος, θα ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο η διαδικασία αναπροσαρμογής, όπως προβλέπεται στο νόμο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα είχαμε αναπροσαρμογή και της κατώτατης κλίμακας για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Εμείς τι κάνουμε; Ερχόμαστε και λέμε ότι, εφόσον φεύγουμε από τη σύνδεση με τον κατώτατο μισθό και φεύγουμε από τη σύνδεση με το εισόδημα και πάμε σε κλάσεις, ορίζουμε την πρώτη κλάση εκεί που πρέπει. Και θα μείνει αυτή η κλάση εκεί. Δεν θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

 Για τον κατώτατο μισθό

Η εισήγηση θα γίνει από μια Επιτροπή, η οποία συγκροτείται στο Υπουργείο Εργασίας και καταλήγει  στον Υπουργό Εργασίας. Στην συνέχεια  ο Υπουργός Εργασίας έρχεται στο Υπουργικό Συμβούλιο τέλος Μαΐου-αρχές Ιουνίου και εισηγείται την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Είχαμε βάλει στόχο από το 12ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας -το είχε αναφέρει ο Πρωθυπουργός και τότε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης-  η αύξηση αυτή να είναι τέτοια ώστε σε μια τριετία να ο κατώτατος μισθός να φτάσει περίπου στα 703 ευρώ. Σήμερα είμαστε στα 650 ευρώ. Επομένως, υπάρχει ακόμα περιθώριο. Δρομολογείται μια αύξηση και η διαδικασία θα ξεκινήσει κανονικά.

Για τις επενδύσεις και την οικονομία 

Οι επενδύσεις έχουν αρχίσει να τσιμπάνε προς τα πάνω σημαντικά. Και όχι μόνο λόγω των σχεδίων του ιδιωτικού τομέα, αλλά και κυρίως κάποιων σοβαρών παρεμβάσεων που έχουμε κάνει και στον αναπτυξιακό νόμο και στη διαδικασία του ΕΣΠΑ. Ανακοινώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα μια σειρά από έργα αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ξεμπλοκάρει. Είχαμε εγκρίσεις στον αναπτυξιακό νόμο περίπου 150 εκατομμυρίων το δεύτερο εξάμηνο του 2019, ενώ είχαμε μόνο περίπου 45 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Η Κασσιόπη είναι έτοιμη και είναι στον προγραμματισμό του Πρωθυπουργού, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, να επισκεφθεί την Κέρκυρα.

Υπάρχει μια σειρά από δείκτες που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία ξεφεύγει, αποσυνδέεται από μια κατάσταση χαμηλής ανάπτυξης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια οικονομία και την Ευρώπη. Οι προσδοκίες είναι σε υψηλό 12 ετών. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη σε υψηλό 19 ετών. Οι κατασκευές σπάνε όλα τα ρεκόρ των τελευταίων ετών.  Αυτό δείχνει ότι οι περιουσίες των Ελλήνων, τα σπίτια μας ξαναποκτούν την αξία που έχασαν. Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2019 θα είναι υψηλότερος από τις προβλέψεις. Αυτή είναι η εκτίμηση με βάση τα τελευταία στοιχεία και αυτό θα βοηθήσει να πάμε καλύτερα και το 2020.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr