Τρέχον Άρθρο
Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Εισαγωγική τοποθέτηση

Καλό μεσημέρι,

Στο 7,9% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας τον Μάιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αντί 10,5% που ήταν τον Μάιο του  2024 και 8,3% που ήταν τον Απρίλιο του 2025. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας των τελευταίων 17 ετών, αφού η ανεργία είχε να υποχωρήσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα από το 2008.

Στις γυναίκες το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε σε 9,8% από 13,7% που ήταν τον Μάιο του 2024 και στους άνδρες σε 6,2% από 7,9%, αντιστοίχως.

Οι νέες δουλειές που δημιουργούνται στη χώρα μας είναι ο επιταχυντής της ανάπτυξης. Με την μείωση 72 άμεσων και έμμεσων φόρων, άνοιξε ο δρόμος για να επανδρωθούν οι επιχειρήσεις με νέο δυναμικό. Έτσι, το κράτος πληρώνει λιγότερα χρήματα σε επιδόματα ανεργίας με αποτέλεσμα οι πόροι αυτοί να διοχετεύονται σε άλλες ανάγκες, μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων αποδίδουν φόρους -αλλά όχι αυξημένους- και έτσι τα έσοδα του κράτους αυξάνονται και καλύπτουν ανάγκες των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας με μόνιμα μέτρα όπως το επίδομα ενοικίου ή η ενίσχυση των συνταξιούχων.

Η δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας αποτέλεσε την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και το στοίχημα για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας 10 χρόνια μετά τις ημέρες που μας έφτασαν στο χείλος της καταστροφής και οριακά της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα μεταβεί, την Κυριακή 6 Ιουλίου, στη Βεγγάζη της Λιβύης, όπου θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Στρατάρχη Καλίφα Χαφτάρ.

Την Τρίτη 15 Ιουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους.—-

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες για ακόμη ένα 24ωρο, για να κατασβέσουν τα πύρινα μέτωπα, προστατεύοντας ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, αλλά και περιορίζοντας την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Με βάση την πιο πρόσφατη ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος, στην Ιεράπετρα της Κρήτης, οι ισχυρές Πυροσβεστικές δυνάμεις που ενισχύθηκαν από την Αττική, αντιμετωπίζουν πολλές διάσπαρτες εστίες, ενώ το συντονισμό τους έχει αναλάβει ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στην περιοχή επιχειρούν 230 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 46 οχήματα και ομάδα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, αλλά και 10 ελικόπτερα. Η κατάσβεση είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των ριπών των ανέμων που φτάνουν ακόμη και τα 9 μποφόρ, δημιουργώντας διαρκώς και νέες εστίες.

Θετική είναι η έκβαση των επιχειρήσεων, στη Βουρβουρού Χαλκιδικής, όπου δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο μετά από την κινητοποίηση 160 πυροσβεστών, με 7 ομάδες δασοκομάντος, 49 οχήματα, ομάδα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών και Εθελοντές, αλλά και τη συνδρομή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας στην Θεσπρωτία για την σύλληψη υπαλλήλων Τελωνειακής Αρχής οι οποίοι ελέγχονται σε υποθέσεις δωροληψίας, δωροδοκίας και παράβασης καθήκοντος, ενώ μέχρι αυτή την ώρα η ΕΛΑΣ έχει προβεί σε 13 συλλήψεις.

Μέσα στον τελευταίο μήνα έχουν πραγματοποιηθεί από την ΕΛΑΣ και την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος δεκάδες επιχειρήσεις για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων. Συγκεκριμένα εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας εισήγαγαν και διακινούσαν μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών στην Κρήτη, εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, δύο εγκληματικές οργανώσεις αποτελούμενες από οργανωμένους οπαδούς ομάδας που δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη αδικημάτων βίας με οπαδικό υπόβαθρο και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε περιοχές της Αττικής και εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην κατάρτιση και πώληση πλαστών έργων τέχνης.

Έχουμε έμπρακτα αποδείξει ότι δεν διστάζουμε να σπάσουμε αποστήματα, ιδιαίτερα μέσα στη σφαίρα του Δημοσίου Τομέα. Η επιβολή και η τήρηση του νόμου αλλά και η τιμωρία των δραστών, αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας και με αυτό το γνώμονα κινείται η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και φυσικά η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος η οποία από την ίδρυσή της έχει παράξει μετρήσιμο αποτέλεσμα με την εξάρθρωση δεκάδων εγκληματικών οργανώσεων.

Από τον απολογισμό των μέτρων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας τους τελευταίους 16 μήνες, αποδεικνύεται πως με ισχυρή βούληση, η Κυβέρνηση εφαρμόζει μια αποδοτική πολιτική, με ορατά αποτελέσματα, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας στους φιλάθλους.

Από πέρυσι τον Φεβρουάριο, μια σειρά από μέτρα όπως η εγκατάσταση καμερών, τα προσωποποιημένα εισιτήρια, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΕΛΑΣ, η αναβάθμιση της ΔΕΑΒ, η επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε φυσικά πρόσωπα οδήγησαν τα γήπεδα σε μια άλλη εικόνα, σαφώς βελτιωμένη με πιο ασφαλείς αθλητικές διοργανώσεις. Ειδικότερα είχαμε:

  • σχεδόν 1,5 εκατομμύριο προσωποποιημένα εισιτήρια
  • 235.000 προσωποποιημένα εισιτήρια ανηλίκων
  • 26.000 προσωποποιημένα εισιτήρια αλλοδαπών
  • 2.597 κάμερες που εγκαταστάθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2024
  • Περίπου 1,4 εκατ. ευρώ χρηματικές κυρώσεις της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας στον Αθλητισμό σε ομάδες και φυσικά πρόσωπα
  • 109 αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, εκ των οποίων οι 76 στο ποδόσφαιρο
  • 604 συλλήψεις

Όσον αφορά στις επερχόμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, που αποσκοπούν στην περαιτέρω βελτίωση του γενικού πλαισίου, ενδεικτικά παραδείγματα είναι:

  1. Η αυτοματοποιημένη διοικητική κύρωση για έργω εξύβριση και υποκίνηση σε πράξεις βίας από παράγοντες εντός γηπέδου
  2. Η ψηφιακή πλατφόρμα αποκλεισμού από αγωνιστικούς χώρους για όσους βαρύνονται με κυρώσεις, μια black list δηλαδή.
  3. Η επικαιροποίηση του Ενιαίου Κανονισμού Ασφάλειας Αθλητικών Εκδηλώσεων.
  4. Η επικαιροποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας στον Αθλητισμό
  5. Η εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για την ασφάλεια, προστασία και εξυπηρέτηση σε αθλητικές διοργανώσεις.
  6. Η υλοποίηση των προβλέψεων για την αθλητική βία της Εθνικής Στρατηγικής για την πρόληψη της βίας και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων
  7. Η συγκρότηση νέου Σώματος Παρατηρητών
  8. Η διοργάνωση εκπαιδεύσεων για το προσωπικό της Αστυνομίας, σε συνεργασία με την UEFA, τη FIFA και εξειδικευμένες υπηρεσίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Από την 1η Ιουλίου άρχισαν να βλέπουν τα πρώτα χρήματα στους λογαριασμούς τους οι επιχειρήσεις που δικαιούνται επιδοτήσεις στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος, οι οποίες αφορούν στην χρονική περίοδο από 1 Δεκεμβρίου 2024 έως και 28 Φεβρουαρίου 2025.

Προς το παρόν, βάσει στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ οι συνολικές αιτήσεις επιχειρήσεων διαμορφώνονται σε σχεδόν 166.000. Από αυτές, περίπου 158.000 είναι επιτυχείς, 2.400 απορριφθείσες και 5.700 σε αναμονή.

Η συνολική επιδότηση ανέρχεται σε 15,2 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων περί τα 12,8 εκατ. ευρώ αφορούν εμπορικές επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα 2,4 εκατ. ευρώ βιομηχανικές.

Αξίζει να επισημανθεί πως από τη λίστα των δικαιούχων εξαιρούνται επιχειρήσεις που έχουν προβεί σε διαπιστωμένη ρευματοκλοπή, οι οποίες είναι περίπου 32.000. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν, συνολικά, περίπου 3 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν στον προϋπολογισμό του πλαισίου ενίσχυσης.

Η πλατφόρμα υποβολής των σχετικών αιτημάτων θα παραμείνει ανοιχτή έως και το Σάββατο 12 Ιουλίου 2025.

Το Σάββατο 5 Ιουλίου, η Αθήνα θα έχει, για πρώτη φορά, συγκοινωνίες που λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Μετρό, Τραμ και επιλεγμένες λεωφορειακές γραμμές θα είναι σε συνεχή λειτουργία στο πλαίσιο πιλοτικής δράσης του ΟΑΣΑ, με στόχο να αξιολογηθεί η δυνατότητα μόνιμης εφαρμογής.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο να αναβαθμίσει τη συνολική εμπειρία μετακίνησης, να μειώσει τα τροχαία συμβάντα στους Ελληνικούς δρόμους, αλλά και να δώσει περισσότερη ελευθερία στον πολίτη. Λεπτομέρειες για τη συχνότητα των δρομολογίων και τις γραμμές είναι διαθέσιμες στις επίσημες ιστοσελίδες του Υπουργείου Μεταφορών και του ΟΑΣΑ.

Με τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση της αναθεώρησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η αναπροσαρμογή δράσεων για αντικειμενικούς τεχνικούς/διαχειριστικούς λόγους, με βάση την μέχρι σήμερα εικόνα της υλοποίησης, η ενίσχυση δράσεων για τις οποίες υπάρχει μεγάλη ζήτηση και η προσθήκη νέων έργων.

Τα νέα έργα στο αναθεωρημένο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» αφορούν σε: ολοκληρωμένη αναβάθμιση της υποδομής ασφαλείας των δέκα μεγαλύτερων σιδηροδρομικών τούνελ του ΟΣΕ με τη χρήση έξυπνων συστημάτων, δημιουργία έξυπνων διαβάσεων σε σχολικές μονάδες και ανάπτυξη αυτόνομων έξυπνων δικτύων φωτισμού στους οδικούς άξονες και προμήθεια επιπλέον 175 ηλεκτροκίνητων λεωφορείων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, περιλαμβάνονται νέα έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης (επιπλέον 2.900 διαδραστικοί πίνακες στα δημόσια σχολεία), της δημόσιας υγείας και του πολεοδομικού σχεδιασμού με το σύστημα εντοπισμού της αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, προμήθεια δύο αεροσκαφών για την Πολιτική Προστασία, καθώς και νέο πολυμεσικό σύστημα επικοινωνίας για την εξυπηρέτηση των πολιτών από τον δημόσιο τομέα.

Από την αναθεώρηση δεν προκύπτει καμία χρηματοδοτική μείωση του ελληνικού Σχεδίου, ενώ, η τελική έγκριση της πρότασης αναθεώρησης από το ECOFIN αναμένεται μέσα στον Ιούλιο.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

 

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, σύμφωνα με τη χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse το 76% των πολιτών θεωρεί ότι είναι πολιτικά μείζον το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, το 57% δηλώνει ότι ανησυχεί για τα ελληνοτουρκικά και η Νέα Δημοκρατία παραμένει στο 24% στην πρόθεση ψήφου. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, είναι λογικό να θεωρεί ο κόσμος σοβαρό το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και αν δείτε και μια επόμενη ερώτηση-απάντηση, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών θεωρεί ότι είναι ένα σοβαρό ζήτημα διαχρονικά, με διαχρονικές ευθύνες, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας περιόδου διακυβέρνησης. Άρα, για να δούμε σφαιρικά το ζήτημα, είναι μία πληγή, η οποία είναι μία πληγή τουλάχιστον 30 ετών για τη χώρα, που μας έχει κοστίσει 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα. Αν, λοιπόν, δεν θεωρούσε ο κόσμος αυτό σοβαρό θέμα, τι θα θεωρούσε σοβαρό θέμα; Και γι’ αυτό πρέπει κι εμείς να σηκώσουμε μανίκια γι’ αυτά τα οποία έχουμε πει και τα αρκετά τα οποία έχουμε ήδη κάνει, να τα προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα. Πριν και πάνω απ’ όλα, σε συνέχεια της χθεσινής σύσκεψης που έγινε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να αναζητηθούν ευρώ-ευρώ όλα όσα δόθηκαν, ενώ δεν έπρεπε να δοθούν, αρχής γενομένης από αυτούς που πήραν τα περισσότερα χρήματα.

Τώρα, για τα ελληνοτουρκικά, η ανησυχία των πολιτών δεν σημαίνει ότι η Κυβέρνηση δεν κάνει καλά τη δουλειά της, το αντίθετο. Θεωρώ ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που, με τις λιγότερες τυμπανοκρουσίες και τον λιγότερο πομπώδη λόγο, έχει καταφέρει και έχει μεγαλώσει ουσιαστικά την Ελλάδα όσο καμία άλλη τα προηγούμενα χρόνια. Τα έχω πει πολλές φορές: Η επέκταση στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, η ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η ΑΟΖ με την Ιταλία, ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός που εξασφαλίζει τα απώτατα δυνητικά όρια της χώρας με την ευρωπαϊκή σφραγίδα. Το γεγονός ότι έχουμε προχωρήσει εξοπλιστικά προγράμματα και κάποια έχουν ήδη αρχίσει και υλοποιούνται, όλα εξασφαλισμένα, όσα δεν είχαμε προχωρήσει αθροιστικά με όλες τις υπόλοιπες κυβερνήσεις.  Και ουδέν, όχι απλά, έχει χαθεί, ούτε καν έχει συζητηθεί, ούτε πρόκειται ποτέ να αμφισβητηθεί. Η Ελλάδα είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο στην πιο δύσκολη και πιο επικίνδυνη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών. Η ανησυχία είναι ένα λογικό συναίσθημα των πολιτών όταν βλέπουν γύρω μας τόσο επικίνδυνες και πρωτοφανείς εξελίξεις.

Ως προς την πρόθεση ψήφου, νομίζω με την εμπειρία που έχετε και παρά τις πολλές δυσκολίες και  τα πολλά  που πρέπει ακόμα να διορθώσουμε, οι δημοσκοπήσεις λένε δύο αλήθειες. Η μία αλήθεια είναι ότι είμαστε η ανθεκτικότερη Κυβέρνηση δεύτερης τετραετίας που μπορούμε να θυμηθούμε, γιατί, παρά τα πολλά που πρέπει ακόμα να τρέξουμε για να διορθώσουμε, έχουμε κάνει και πολλά σημαντικά. Και η δεύτερη αλήθεια είναι ότι έχουμε έναν σημαντικό δρόμο να διανύσουμε, ούτως ώστε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα καταλήξει και πάλι η χώρα μας να έχει μία σταθερή Κυβέρνηση, εφόσον οι πολίτες το επιλέξουν. Και τα δύο τα βλέπουμε και τα δύο τα διαβάζουμε. Από τη μία, λοιπόν, σε καμία περίπτωση δεν πανηγυρίζουμε για τις πολύ μεγάλες διαφορές, από την άλλη πρέπει να προβληματιστούμε και να τρέξουμε πιο γρήγορα και να είμαστε και πιο αποτελεσματικοί, ούτως ώστε να καταφέρουμε και πάλι  να πείσουμε τους πολίτες και η χώρα να συνεχίσει να έχει μία σταθερή Κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, εχθές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ,  είπε ότι η Κυβέρνηση στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ «πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη». Ήθελα την απάντησή σας και  δεδομένου ότι ο κ. Ανδρουλάκης  έχει βάλει ξεκάθαρα στο κάδρο των ευθυνών τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καλά. Παλιά του τέχνη κόσκινο. Νομίζω ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βάλουν στο κάδρο τον Πρωθυπουργό και να του επιρρίψουν ευθύνες, χωρίς κανένα στοιχείο. Είναι το γνωστό μοτίβο. Ξεκίνησε από την εργαλειοποίηση ενός τραγικού δυστυχήματος. Τον έχουν χαρακτηρίσει ως «ενορχηστρωτή», για κάθε τι που συμβαίνει. Του έχουν φορτώσει ακόμα και την παγκόσμια πληθωριστική κρίση. Είναι προφανές, ότι και ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι οι παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις, δεν θα έχαναν ευκαιρία και ειδικά στο ΠΑΣΟΚ του κυρίου Ανδρουλάκη, για να μην αδικήσω τους προκατόχους του, θα έκαναν ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Ο κύριος Ανδρουλάκης είναι στη χώρα, είτε ως ευρωβουλευτής που ερχόταν κάποιες ημέρες είτε ως πρόεδρος της αντιπολίτευσης, όλα αυτά τα χρόνια. Είπα κάποια στοιχεία το πρωί, θέλω να τα επαναλάβω. Προσπαθεί να χτίσει ένα αφήγημα το ΠΑΣΟΚ, ότι αν δεν ερχόταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, δεν πρόκειται να λέγαμε τίποτα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν πρόκειται να κάναμε τίποτα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ουσιαστικά, ό,τι κάνουμε, ό,τι λέμε είναι γιατί πιαστήκαμε, όπως είπατε στην ερώτησή σας, «με την γίδα στην πλάτη». Ξεκινάω ανάποδα χρονικά. Να πω ότι η μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ έγινε πριν έρθει η δικογραφία στη Βουλή.

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι, ότι η κυβέρνηση αυτή, με ξεκάθαρη εντολή του Πρωθυπουργού, είναι η πρώτη η οποία προέβη σε σοβαρούς διασταυρωτικούς ελέγχους, έχοντας μπλοκάρει σειρά πληρωμών με συγκεκριμένα ΑΦΜ. Και εδώ μια σημαντική σημείωση, που θα ήθελα να αναδειχθεί. Είναι πολύ δύσκολη η άσκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί πρέπει από τη μία να καθαρίσει ένα «βρώμικο» τοπίο, 30 ετών. Το ξαναλέω 2,7 δισεκατομμύρια έχει πληρώσει η χώρα μας, σε όλα τα πρόστιμα των τελευταίων 30 ετών. Από την άλλη, υπάρχει και η ανάγκη να πληρωθούν οι περισσότεροι εκ των δικαιούχων, οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα. Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ισορροπία. Όποιος λέει, ότι απλά με μια απόφαση δεν πληρώνω τίποτα, καθαρίζει, τότε εκεί, θα πρέπει να απαντήσει στους ανθρώπους που δεν είναι απατεώνες -γιατί δεν είναι οι αγρότες εν συνόλω απατεώνες, ούτε οι κτηνοτρόφοι- πώς θα πάρουν τα λεφτά τους. Σας θυμίζω ένα από τα κορυφαία αιτήματα των περσινών κινητοποιήσεων ήταν να πληρωθούν οι αγροτικές αποζημιώσεις.

5.200 φυσικά πρόσωπα συν κάποια νομικά πρόσωπα, ελέγχονται για περιπτώσεις από το 2019 μέχρι σήμερα, πριν παρέμβει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία με πρωτοβουλίες επί των ημερών μας, κάποιες εκ των υποθέσεων έχουν ξεκινήσει από τους ίδιους τους Υπουργούς. Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων είναι υπόλογο δια των φυσικών του προσώπων στη Δικαιοσύνη. Πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ επί των δικών μας ημερών, έχει μια σοβαρή υπόθεση στη Δικαιοσύνη, που σχετίζεται με ένα μέρος της δικογραφίας την οποία συζητάμε αυτές τις μέρες, πριν καν ασχοληθεί ο κόσμος με αυτά τα οποία βγήκαν και πολύ σοβαρά ασχολείται με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Υπάρχουν υποθέσεις με 100 – 200 εμπλεκόμενους που είναι στη Δικαιοσύνη, και στην Κρήτη και στη Νάξο με 99 αγροτεμάχια και στη Βόρεια Ελλάδα. Όλα αυτά προχώρησαν με καταγγελίες, οι οποίες έγιναν και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά το 2019, το ξαναλέω. Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις διασταυρωτικών ελέγχων που έχουν αποκλείσει χιλιάδες ΑΦΜ. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι το 2022 εντοπίστηκαν τον Ιούνιο 2.021 ΑΦΜ που δήλωναν βοσκοτόπια χωρίς ζώα και δεσμεύτηκε η πληρωμή τους από τις τελικές πληρωμές του 2021. Επίσης απερρίφθησαν 2.654 αιτήσεις που ενώ δήλωναν ζωικό κεφάλαιο, δεν είχαν καμία παράδοση ούτε γάλακτος ούτε κρέατος. 10.198 αιτήσεις προσώπων που είχαν ωφεληθεί άμεσα η έμμεσα μπλοκαρίστηκαν την ίδια χρονιά. Μιλάμε για πολύ πριν την έρευνα δηλαδή, η οποία αποκαλύφθηκε και έχουν γίνει και πάρα πολλές περιπτώσεις, δηλαδή, τον Νοέμβριο του 2022 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ζήτησε τη διερεύνηση πιθανών πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων του Οργανισμού, μάλιστα συγκεκριμένων υπευθύνων στη Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς, στη Δικαιοσύνη και αυτό.

Και στην περιβόητη «αποκάλυψη», κατά το ΠΑΣΟΚ, που ήταν ένα πολύ σοβαρό ρεπορτάζ που πράγματι φωτίζει πολλά σημεία για το τι συνέβη μεταξύ του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Μαξίμου, φαίνονται δύο πράγματα: Το πρώτο, ότι το Μαξίμου συναίνεσε στο μπλοκάρισμα «κόκκινων» ΑΦΜ. Αναφέρομαι στην εισήγηση Σημανδράκου, το οποίο, για να εξαπατήσει τον κόσμο η αντιπολίτευση δεν το λέει. Λέει μόνο το δεύτερο μισό της αποκάλυψης. Και σας ενημερώνω εγώ ότι 730 ΑΦΜ από αυτά, έχουν σταλεί για ποινική διερεύνηση στη Δικαιοσύνη, επίσημα, μετά την παραίτηση Σημανδράκου. Μια κυβέρνηση δηλαδή που είναι «στο κόλπο», μια κυβέρνηση που πιάνεται «με τη γίδα στην πλάτη», έχει έναν Πρωθυπουργό που δίνει εντολή στους Υπουργούς να στέλνει δικογραφίες στη Δικαιοσύνη; Να μπλοκάρει πληρωμές; Να βγαίνει ο ίδιος στη Βουλή, τον περασμένο Ιανουάριο, που δεν νομίζω ότι συζητούσε κανείς για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να μιλάει για ένα μείζον θέμα, όπου επέλεξε η χώρα μας να είναι υπό επιτήρηση -δεν αναφέρομαι στο ποινικό σκέλος, αναφέρομαι και στην επιτήρηση διοικητικά-. Έχετε ξαναδεί τέτοια περίπτωση που πιάστηκε κάποιος «με τη γίδα στην πλάτη»; Και ρωτάω εγώ. Έχετε ακούσει πριν το 2019 για διασταυρωτικούς ελέγχους; Ακούσατε ποτέ να στέλνονται περιπτώσεις «κόκκινων» ΑΦΜ στη δικαιοσύνη; Πως πλήρωσε η χώρα μας τόσα πρόστιμα; Εμείς λοιπόν τι λέμε; Δεν συμψηφίζουμε σχετικά με την όποια ευθύνη υπάρχει κάθε φυσικού προσώπου, όποια ιδιότητα και να έχει, επί των δικών μας ημερών. Το γεγονός ότι μπορεί να το έκαναν και προηγούμενοι, εμάς αυτό δεν μας κάνει να λέμε ότι οι επόμενοι δεν έχουν ευθύνη. Αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε. Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που είδε αυτό το πρόβλημα κατάματα. Με αποδείξεις σας μιλάω, με στοιχεία, με αριθμούς ανθρώπων στις δικογραφίες. Τις προηγούμενες ημέρες επτά φυσικά πρόσωπα έχουν καταδικαστική πρόταση. Μένει να δούμε την απόφαση. Αυτά είναι στην ελληνική Δικαιοσύνη και δεν ξεκίνησαν από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ακόμα και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έδρασε σε απόλυτη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, ανεμπόδιστα, όπως είναι αυτονόητο. Αυτά, λοιπόν, συνιστούν μια πραγματικότητα. Μείζον ζήτημα για εμάς η αναζήτηση των χρημάτων. Είναι καθήκον στους πολίτες και είναι καθήκον στον αγροτικό κόσμο, στον πρωτογενή τομέα, στους πολλούς, οι οποίοι ούτε έκλεψαν ούτε εξαπάτησαν.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Δύο συναφείς ερωτήσεις για το θέμα. Καταρχάς, το ΠΑΣΟΚ χθες έλεγε ότι από τη στιγμή που υπήρχε το δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ότι ο τότε Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Μπρατάκος, είχε ενημερωθεί από έναν προηγούμενο Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί πρόβλημα υπήρχε, δεν υπήρχαν πέντε λεπτά ώστε οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού να τον ενημερώσουν; Και το δεύτερο, αφού απαντήσατε στη συνάδελφο προηγουμένως ότι πρέπει να δικαιωθούν, τέλος πάντων, οι αδικημένοι αγρότες που δεν είναι απατεώνες να πάρουν τα χρήματα και αναφερθήκατε και σε ζητήματα δικαιοσύνης, πάλι ένα δημοσίευμα της Κυριακής, του κυριακάτικου Βήματος, αν θυμάμαι καλά, φωτογραφίζει ένα νομικό πρόσωπο το οποίο λειτουργούσε ως όχημα, ως κλειδί, ως εργαλείο σε όλη την απάτη, διακομματικά, διαχρονικά και, όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε, κυβερνήσεις και υπουργοί έφευγαν και έρχονταν, το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο έμενε. Τι γίνεται με αυτή την υπόθεση; Ελέγχεται, από ό,τι έχω διαβάσει, ως διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εφόσον το έχετε διαβάσει και θεωρείτε ότι είναι αξιόπιστο αυτό και εγώ δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω. Μα είπα ότι ελέγχονται πέραν από φυσικά πρόσωπα… Εγώ δεν μπορώ να έχω ενημέρωση ποια είναι τα φυσικά πρόσωπα ούτε ποια είναι τα νομικά πρόσωπα. Τα στατιστικά στοιχεία είναι μόνο με αριθμούς. Δεν μπορεί η Δικαιοσύνη, οι διωκτικές αρχές, να μου πουν ότι αυτοί, για παράδειγμα, οι 200 στην Κρήτη ή οι 99 στη Νάξο έχουν αυτά τα ονοματεπώνυμα. Υπάρχουν και νομικά πρόσωπα τα οποία ελέγχονται. Και σας ξαναλέω οι περισσότεροι έλεγχοι είναι 2019-2020, 2020-2021, 2021-2022 και πάει λέγοντας. Ο έλεγχος των ΑΦΜ του 2023 είναι ένας έλεγχος, ο οποίος εστάλη στη δικαιοσύνη το 2024. 730 ΑΦΜ από αυτά τα 9.500 που μπλόκαρε ο Σημανδράκος με τη σύμφωνη γνώμη του Μαξίμου. Τώρα, αυτό το οποίο λέει το ΠΑΣΟΚ, αν πήγε να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό με βάση αυτά τα οποία σας έχω πει εγώ και αυτά τα οποία έχουμε δει, γιατί όλα αυτά έχουν πάρει κατά καιρούς δημοσιότητα, αλλά επειδή δεν υπήρχε, δεν ήταν ως πρώτο θέμα, δεν το εργαλειοποίησε η αντιπολίτευση. Το ξαναλέω, το είπα και το πρωί είναι «αστεία» αντιπολίτευση.

Το ξαναλέω. Δεν κρύψαμε εμείς κάποιο πρόβλημα κάτω από το χαλί. Και εκεί συνίσταται η τεκμηρίωση ότι δεν τα καταφέραμε. Αυτό το οποίο είπε την Κυριακή ως αποτυχία ο Πρωθυπουργός. Γιατί ενώ κάναμε όλα αυτά, ενώ προχωρήσαμε σε πολλές ενέργειες, σε καταγγελίες, σε δικογραφίες, σε ακυρώσεις πληρωμών. Πάντοτε σας το ξαναλέω με τη δυσκολία ότι πρέπει να πληρωθούν και αυτοί που δεν έχουν πρόβλημα. Αυτό μην το παραγνωρίζουμε. Ας έρθει η αντιπολίτευση να πει να μπλοκαριστούν όλες οι πληρωμές. Δεν το έχει πει ποτέ αυτό. Έπρεπε να υπάρξει μια ισορροπία. Οι απατεώνες στη δικαιοσύνη και όλες αυτές οι δικογραφίες και η έρευνα, η οποία έγινε ανεξάρτητα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και τις ελληνικές αρχές και οι περισσότεροι να πληρωθούν. Άρα το αφήγημα «ήξερε ο πρωθυπουργός;». Τι να ξέρει αυτό που είπε στη Βουλή; Τι να ξέρει ότι μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες 30 ετών στη χώρα; Είναι δυνατόν αυτό να το ακούμε ως λογική αντιπολίτευση; Είναι προφανές, όμως, ότι δεν μπορούσε να ξέρει στοιχεία μιας εν εξελίξει ποινικής έρευνας.

 

Δηλαδή τις επισυνδέσεις, τον έλεγχο και όλα αυτά τα οποία έγιναν και όπως φαίνεται το ξαναλέω, επί των ημερών ενός υποτιθέμενου «καθεστώτος», έγιναν με υποδειγματικό τρόπο από τις ελληνικές αρχές και με αποτέλεσμα. Άλλες εποχές παρενέβαινε το Μαξίμου στη Δικαιοσύνη και στις αρμόδιες αρχές, με τα αποτελέσματα τα οποία είδαμε στα ειδικά δικαστήρια. Για να μην ξεχαστούμε κιόλας. Επειδή έχουμε και επετείους αυτές τις μέρες και πρέπει να θυμόμαστε και τις επετείους, όπως πολύ χαρακτηριστικά είχε γράψει γνωστός σκιτσογράφος και τους υπαίτιους.

 

ΧΡ. ΜΥΤΙΛΙΝΙΟΣ: Από χθες υπάρχει μια κατηγορία προς την Κυβέρνηση ότι το 2000 άλλαξε τον νόμο για την ποινική δίωξη κατά προσώπων που τελούν πράξεις απάτης σε βάρος συμφερόντων της Ε.Ε.. Συγκεκριμένα μιλάμε για τον Ν.2803 που ίσχυε από το 2000 και ότι αυτό άλλαξε το 2020. Ισχύει αυτό;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Τι περίεργο να μην ισχύει κάτι που λένε για την Κυβέρνηση! Καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι άλλη μία «φοβερή αποκάλυψη», ότι με νόμο του 2020 η απάτη και η απιστία σε βάρος των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγιναν, λένε από κακούργημα – πλημμέλημα. Λοιπόν, τόσο πριν από το 2020 όσο και μετά το 2020, η απάτη και η απιστία σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είχε ως αποτέλεσμα ιδιαιτέρως μεγάλη ζημία, είναι κακούργημα και συνεπάγεται ποινή κάθειρξης. Δεν άλλαξε τίποτα ως προς αυτό. Υπάρχει και σήμερα. Και αυτό, γιατί το άρθρο 24 του νόμου 4689/2020, το οποίο προβλέπει πλημμέλημα και του οποίου γίνεται επίκληση σε σημερινά δημοσιεύματα -και αυτό είναι μάλιστα και ενσωμάτωση της νεότερης ενωσιακής οδηγίας, είναι η Οδηγία 2017/1371,- ρητά εφαρμόζεται αν η εσωτερική ποινική νομοθεσία δεν προβλέπει βαρύτερη κύρωση. Το λέει. Υπάρχει όρος. Εν προκειμένω ο δικός μας ποινικός Κώδικας, που είναι δηλαδή η εσωτερική νομοθεσία, θεσπίζει βαρύτερη κύρωση, κακουργηματική, μάλιστα, εφόσον η βλάβη υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ. Υπεξαίρεση είναι το άρθρο 375, η απάτη το άρθρο 386 του Ποινικού Κώδικα, απάτη σχετικά με τις επιχορηγήσεις 386Β του Ποινικού Κώδικα, απιστία 390. Και το διαβιβαστικό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για κακουργηματική μορφή απιστίας μιλάει. Άρα το απαντάει και το διαβιβαστικό. Άρα για άλλη μια φορά τζίφος.

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αναφερθήκατε προηγουμένως στην αξιοπιστία του e-mail του κ. Σημανδράκου, ότι επιβεβαιώνει πως η Κυβέρνηση τον άφησε να καταβάλλει τις επιδοτήσεις χωρίς τα μπλοκαρισμένα ΑΦΜ. Ο κύριος αυτός αναφέρει ακόμα ότι οι κύριοι Μπρατάκος, Παπασταύρου, Βορίδης τον εξώθησαν σε παραίτηση. Γιατί συνέβη αυτό; Και πότε ενημερώθηκε γι΄ αυτό ο κ. Μητσοτάκης;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, την αξιοπιστία την κρίνει η Δικαιοσύνη και όποιος την εξετάζει. Εγώ αναφέρθηκα σε μια φοβερή στρέβλωση και προσπάθεια εξαπάτησης από την Αντιπολίτευση και κάποια ΜΜΕ -γνωστή τακτική αυτή η συμπαιγνία, Αντιπολίτευση, κάποια ΜΜΕ, ουδείς είναι υπεράνω κριτικής- όπου μιλάνε για ένα e-mail και μιλάνε μόνο γι΄ αυτό που με ρωτήσατε. Το άλλο e-mail δεν το βλέπουν και έτσι δημιουργούν εντυπώσεις. Γιατί άμα δεν λες ότι αυτή η «κακιά» Κυβέρνηση μπλόκαρε τα προβληματικά ΑΦΜ και λες μόνο το δεύτερο, εξοργίζεις παραπάνω τον κόσμο. Γνωστή τακτική, την έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις, αλλά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και μετά από λίγο δείχνουμε όλη την αλήθεια. Εδώ θα είμαστε εμείς να απαντάμε στους καθ΄ έξιν ανθρώπους οι οποίοι εξαπατούν τον κόσμο από την Αντιπολίτευση, για να μην παρεξηγηθώ. Τώρα, να δούμε ξανά τα δεδομένα. Υπήρχε μια ξεκάθαρη, κανείς δεν την έκρυψε, μάλιστα υπάρχουν και σφοδρότατες δηλώσεις και του κ. Αυγενάκη κατά του κ. Σημανδράκου, διαφωνία, ρήξη μεταξύ του Υπουργού και του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, με ανταλλαγή κατηγοριών σε πολιτικό επίπεδο. Αυτό δεν συνιστά απαραιτήτως ποινική ευθύνη. Η διαφωνία ήταν σε πάρα πολλά θέματα. Μία από τις διαστάσεις ήταν και η ανάγκη για την πληρωμή των δικαιούχων. Γιατί, όπως είπαμε και πριν, δεν σημαίνει ότι όταν κάποια ΑΦΜ είναι υπό έλεγχο, όλα είναι προβληματικά. Δεν μπορώ να το ξέρω πόσα, κάποια ενδεχομένως να είναι, κάποια εστάλησαν και στην εισαγγελία. Εκλήθη, λοιπόν, το Μαξίμου -γιατί δεν υπάρχει προσωπική ατζέντα των προσώπων- να διαχειριστεί αυτή τη δύσκολη κατάσταση για να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος. Στο κρίσιμο, λοιπόν, ζήτημα που ήταν αν θα πληρωθούν αυτά τα ΑΦΜ, υιοθέτησε την άποψη του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μπλοκαρίστηκαν οι πληρωμές, δεν πληρώθηκαν αυτά τα ΑΦΜ, άρα λύθηκε το ζήτημα υπέρ της άποψης Σημανδράκου και στη συνέχεια, γιατί δεν υπήρχε ζήτημα ανασχηματισμού, δεν υπήρχε ζήτημα αποχώρησης εκείνη την περίοδο κάποιου Υπουργού, για να συνεχίσει να μπορεί να λειτουργεί ο Οργανισμός, δεδομένου ότι και στην ίδια την επιστολή παραίτησής του ο κ. Σημανδράκος το αναφέρει, ζήτησε την παραίτησή του για τους λόγους που είχε εξηγήσει για τη σχέση που είχε με τον Υπουργό, την προβληματική. Μια σχέση συγκρουσιακή. Αυτό ήταν προφανές ότι έγινε για πολιτικούς λόγους. Και εν πάση περιπτώσει, με βάση και την προηγούμενη και την αμέσως επόμενη συμπεριφορά, δηλαδή το μπλοκάρισμα των ΑΦΜ πριν και την αποστολή ΑΦΜ στη δικογραφία, πώς μπορεί να σχετίσει κανείς την παραίτηση με συμμετοχή του Μαξίμου ή οποιουδήποτε με ενδεχόμενη προβληματική πληρωμή; Δεν μπορεί, δεν υπάρχει στοιχείο. Πριν την παραίτηση τον ακούνε και μπλοκάρουν ΑΦΜ και μετά την παραίτηση στέλνονται ΑΦΜ στη Δικαιοσύνη για ποινική διερεύνηση. Ένας που είναι «στο κόλπο» ούτε μπλοκάρει τα ΑΦΜ, ούτε τα στέλνει στη Δικαιοσύνη για να ελεγχθούν αν είναι απατεώνες κάποιοι εξ αυτών. Στην ποινική Δικαιοσύνη, το ξαναλέω, για να μην παρεξηγηθώ. Μένουν, όμως, κάποιοι, απομονώνουν την παραίτηση, έτσι γίνεται η εξαπάτηση του κόσμου. Έχεις τρία γεγονότα, παίρνεις το μεσαίο, κρύβεις τα άλλα δύο, γίνεται αποσιώπηση των άλλων δύο και λες «κοίτα τι γίνεται». Ο κόσμος διαβάζει αυτό το οποίο του δίνεις -δεν αναφέρομαι σε σας, αναφέρομαι στην Αντιπολίτευση- και εξοργίζεται παραπάνω. Η αλήθεια, λοιπόν, είναι αυτή. Καμία έστω και υπόνοια ευθύνης δεν υπάρχει από αυτή τη συμπεριφορά και θεωρώ ότι αυτή η αποκάλυψη, η εξαιρετική αποκάλυψη της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, φωτίζει τη διάθεση που είχε το Μαξίμου εν συνόλω, συνολικά, την εντολή που είχε δώσει ο Πρωθυπουργός για να καθαρίσει το τοπίο. Το ξαναλέω: Όταν υπήρχε δίλημμα το Μαξίμου τι είπε; «Μην τα πληρώσεις». Είναι μια εξαιρετική αποκάλυψη που απαντάει σε όλους όσοι πιστεύουν ότι υπάρχει εμπλοκή, ή οτιδήποτε άλλο, από ψηλά. Το αντίθετο δείχνει αυτή η αποκάλυψη. Και ευτυχώς που γίνονται τέτοιες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, άσχετα αν η Αντιπολίτευση τις διαβάζει μισές, για να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει.

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Άρα, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε ή όχι από τους Υπουργούς του ότι ζητήθηκε η παραίτηση του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τι εννοείτε «ενημερώθηκε ότι ζητήθηκε η παραίτηση»; Παραιτήθηκε.

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτό που σας ρώτησα. Ζητήθηκε η παραίτηση.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είμαι μπροστά στο γραφείο του Πρωθυπουργού σε ποιο δευτερόλεπτο ενημερώνεται. Δεν είναι κάτι κρυφό αυτό. Η μεγάλη αποκάλυψη είναι ότι το Μαξίμου συναίνεσε στο μπλοκάρισμα. Είναι γνωστό ότι παραιτήθηκε. Έχει πει δημοσίως ο κ. Αυγενάκης σε συνεντεύξεις του, στη συνέχεια, ότι είχε τεράστια ρήξη για τους λόγους που είχε εξηγήσει ο Υπουργός και έπρεπε να φύγει ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν είναι κρυφό αυτό. Και για να προχωρήσει η λειτουργία του Οργανισμού και του Υπουργείου, ελήφθη αυτή η απόφαση παραίτησης από τον άνθρωπο που εξηγεί τους λόγους στην παραίτησή του. Υπάρχει η παραίτηση και φαντάζομαι ότι θα είναι και στη δικογραφία. Δεν ρίχνει ο πρώην Πρόεδρος ευθύνες σε κάποιον άλλον, πέραν του Υπουργού, λόγω της ρήξης που είχαν. Τα έχει πει αυτά. Και μάλιστα -το ξαναλέω- έχει κείμενο παραίτησης με τις τότε αιτιολογίες που είχε που μάλιστα είναι και εν θερμώ. Αν κατηγορούσε κάποιον ότι «παραιτήθηκα γιατί μου ζήτησε το οτιδήποτε το Μαξίμου», θα το έγραφε. Δεν το έγραψε. Υπάρχει το κείμενο παραίτησης. Θα υπάρχει στη δικογραφία. Εμείς δεν διαρρέουμε έγγραφα της δικογραφίας. Είναι ένα εσωτερικό έγγραφο και όταν διαβαστούν όλα αυτά θα δοθούν και οι απαντήσεις. Είναι μια αποκάλυψη που παρά την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ φωτίζει υπέρ της Κυβέρνησης και της συνολικής συμπεριφοράς το συγκεκριμένο ζήτημα, όσο κι αν θέλουν να το διαβάσουν ανάποδα.

 

 

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, και με δεδομένη την επιδίωξη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση προανακριτικής για το συγκεκριμένο θέμα, την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ., τελικώς εσείς στην κυβέρνηση έχοντας όλες αυτές τις ημέρες μελετήσει, φαντάζομαι, τη δικογραφία που έχει αποσταλεί στη Βουλή, έχετε χαράξει μία στρατηγική ως προς αυτό και αν ναι, ποια είναι αυτή;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα δώσουμε τις απαντήσεις με βάση την επιστημονική, νομική τεκμηρίωση στη σωστή ώρα, με βάση τις αποφάσεις που θα ληφθούν και από τον πρόεδρο και Πρωθυπουργό και από την κυβερνητική πλειοψηφία και την κοινοβουλευτική ομάδα. Θα βασίζονται σε πραγματικά νομικά δεδομένα και αξιολόγηση του υλικού με βάση τη νομική επιστήμη και όχι με όρους πολιτικής, κυβέρνησης, Αντιπολίτευσης ή κομματικής τοποθέτησης. Στην ώρα τους όμως όλα αυτά και με τον σωστό τρόπο.

 

Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Κάπως αναφερθήκατε και εσείς σε προηγούμενες απαντήσεις, αλλά είναι σοβαρό το θέμα και μάλλον αξίζει να επιμείνουμε λίγο. Δηλαδή από αγροτικούς συλλόγους και ομοσπονδίες μπαίνει αίτημα να μην πληρώσουν οι βιοπαλαιστές αγρότες τη «νύφη» με όλη αυτή τη σαπίλα που βλέπουμε να εξελίσσεται. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης χθες έλεγε ότι, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον δεν θα καταβληθούν οι επιδοτήσεις για τη βιολογική κτηνοτροφία και την μελισσοκομία ωσότου ολοκληρωθούν οι σχετικοί έλεγχοι. Αυτό, τώρα, είναι μία εξέλιξη που προφανώς θα πλήξει όλους ανεξαιρέτως τους παραγωγούς. Να περιμένουμε και άλλες τέτοιες στάσεις πληρωμών που αντικειμενικά θα θίξουν εισόδημα και προγραμματισμό για τη μικρή και μεσαία αγροτιά;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας είπα ότι, είναι δύο προτεραιότητες, υποχρεώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι οποίες συνιστούν μία πολύ δύσκολη αλλά σημαντική άσκηση. Και από τη μία να καθαρίσει το τοπίο και αυτοί οι 5.200, κάποιοι απ’ αυτούς και όσοι άλλοι προστεθούν από την δικογραφία να πληρώσουν με βάση τι θα αποφασίσει η δικαιοσύνη και από την άλλη να μην διακινδυνευθούν οι ενισχύσεις των αγροτών. Ο στόχος είναι να γίνουν όλα με τον γρηγορότερο τρόπο ούτως ώστε να μην πάνε πίσω οι πληρωμές συνολικά. Μπορώ να σας πω ότι υπάρχει σχέδιο από το υπουργείο, θα συνδράμουν και πολλές άλλες υπηρεσίες. Όταν ακούμε για σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για το σύνολο των υπηρεσιών που θα μπορούσαν να εμπλακούν, μία πανστρατιά επιστροφής χρημάτων και αναζήτησης χρημάτων και ανάδειξης των προσώπων αυτών όπως προβλέπει ο νόμος. Από κει και πέρα νομίζω ότι, δεν χρειάζεται να σπέρνουμε τον πανικό. Νομίζω ότι τα πράγματα θα γίνουν στην ώρα τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν φταίνε σε τίποτα.

 

ΧΡ. ΜΥΤΙΛΙΝΙΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, να σας μεταφέρω λίγο στους αγρότες του Έβρου. Σήμερα έχουμε δημοσίευμα στην POLITICAL για έντονες ανησυχίες που εκφράζουν στην περιοχή οι κάτοικοι και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι γενικότερα για τον ρου του ποταμού που υπάρχουν κάποιες τουρκικές παρεμβάσεις, τουρκικές πρακτικές οι οποίες επηρεάζουν την ροή των νερών, την άρδευση, ενδεχομένως ακόμα και την ίδια την κοίτη. Οργανωμένοι, τώρα, φορείς κάνουν λόγο για βρώμικα παιχνίδια των Τούρκων, πάνω, που διαταράσσουν την ισορροπία της περιοχής και δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας. Πως απαντά η κυβέρνηση σε αυτή την ανησυχία των ακριτών και των παραγωγών του Έβρου απέναντι σε αυτές τις τουρκικές πρακτικές;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ζητήσαμε ενημέρωση μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυτό το οποίο μας λένε, είναι ότι πράγματι έχουν γίνει από την πλευρά της Τουρκίας μεγάλα αρδευτικά έργα σε μήκος 50-60 χιλιομέτρων του ποταμού καλλιεργώντας ρύζι. Είναι εξακόσιες χιλιάδες περίπου στρέμματα. Με την ανομβρία όλα αυτά βγαίνουν στην επιφάνεια και θα πρέπει να έρθουμε σε συνεννόηση με την τουρκική πλευρά για να έχουμε μία συναντίληψη για τη διαχείριση του νερού. Αυτή είναι η ενημέρωση από το υπουργείο.

 

Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Με δεδομένο ότι στελέχη σας λένε ότι, θα πρέπει η Βουλή να διευκολύνει την ευρωπαϊκή εισαγγελία, γιατί διαφορετικά θα δοθεί μία εικόνα συγκάλυψης, όπως αναφέρουν, έχει σχηματίσει η κυβέρνηση άποψη για το αν θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω τα όσα έχει διαβιβάσει η ευρωπαϊκή εισαγγελία, άρα να πάμε σε προανακριτική;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή και η κυβερνητική πλειοψηφία κατηγορήθηκε για πολλούς μήνες για συγκάλυψη σχετικά με αντίστοιχες -άλλης διάστασης- νομικές υποθέσεις και το αφήγημα αντιστράφηκε 180 μοίρες, έχουμε δείξει στην πράξη ότι δεν έχουμε ποτέ καμία τέτοια διάθεση, καμία διάθεση συγκάλυψης, αλλά για να τοποθετηθείς για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα πρέπει να έχεις πλήρη εικόνα και νομική αξιολόγηση των δεδομένων. Είναι μία ογκωδέστατη δικογραφία. Τα πολιτικά συμπεράσματα βγαίνουν πολύ πιο εύκολα. Τα συμπεράσματα για την οποιαδήποτε ποινική διάσταση θέλουν παραπάνω χρόνο. Συνιστώ λίγη υπομονή ούτως ώστε αυτό το οποίο θα απαντήσουμε ως θέση, και ενδεχομένως και με αφορμή προτάσεις της Αντιπολίτευσης, να είναι στέρεο και να βασίζεται σε πραγματικά νομικά δεδομένα.

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κάτι άλλο ήθελα να ρωτήσω, απλώς οφείλω να επιμείνω στην προηγούμενη ερώτηση, γιατί επέστρεψα και εγώ στο δημοσίευμα. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε σημεία της επιστολής του κ. Σημανδράκου που λέει συγκεκριμένα ότι, οι τρεις του Μαξίμου, του ζήτησαν την παραίτησή του. Δεν ξέρω αν…

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας απάντησα. Στην παραίτησή του αναφέρει τους λόγους και αναφέρεται στην…

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Στο αίτημα για την παραίτηση.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:…. ιδιαίτερη κατάσταση που είχε με τον υπουργό. Το γεγονός ότι αυτό ήταν μία πραγματικότητα, έπρεπε να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση συνολικά. Έπρεπε να το αντιμετωπίσει.

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Γι’ αυτό το γεγονός ρώτησα, αν ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός. Όχι για το γεγονός της παραίτησης το οποίο δημοσιοποιείται.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα, δεν αμφισβητείται το γεγονός ότι ο άνθρωπος παραιτήθηκε, γιατί εκείνη τη στιγμή ήταν η μόνη λύση πολιτικά για να συνεχίσει η λειτουργία του υπουργείου. Αλλά δεν είναι μία παραίτηση για να γίνει κάποια, αν μου επιτρέπετε τη λέξη, «ρεμούλα», και να πληρωθούν κάποιοι που δεν έπρεπε να πληρωθούν. Δεν είναι κάτι τέτοιο. Γιατί πρώτα μπλοκαρίστηκαν τα ΑΦΜ, στη συνέχεια παραιτήθηκε και μετά εστάλησαν κάποιες περιπτώσεις που έχουν από ό,τι φαίνεται ποινική διάσταση στην εισαγγελία. Άρα, αν απομονώσεις μόνο την παραίτηση τότε δίνεις μία εικόνα συνδιαλλαγής, συμμετοχής. Αν δείξεις όλη την εικόνα, όπως πολύ σωστά τη δείχνει το ρεπορτάζ, καταλαβαίνει τι γίνεται. Και εγώ συμπληρώνω στο ρεπορτάζ ότι είχαμε και 730 περιπτώσεις οι οποίες εξετάζονται από την ποινική δικαιοσύνη, από την εισαγγελία. Άρα για να εξετάζονται από την εισαγγελία υπάρχει ενδεχόμενη ποινική διάσταση σε αυτές τις περιπτώσεις που πήγαν να πληρωθούν και που, φαντάζομαι, δεν πληρώθηκαν. Μπορεί να είναι και άλλες που να μην πληρώθηκαν και να μην είχαν ποινική διάσταση. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η παραίτηση έχει να κάνει με την όλη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί και δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε. Τώρα, έγινε μία πολύ εύλογη ερώτηση, πότε θα πληρωθούν αγρότες οι οποίοι δεν έχουν κάποιο πρόβλημα. Υπήρχαν τέτοια ζητήματα. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη ισορροπία που πρέπει να κρατήσεις και να μην παίρνουν λεφτά οι απατεώνες και να μην την πληρώνουν οι υπόλοιποι. Όλο αυτό, λοιπόν, προϋποθέτει μία εύρυθμη λειτουργία ενός οργανισμού. Εκεί συνίσταται η παραίτηση. Τα υπόλοιπα τα εξετάζει η δικαιοσύνη και δεν έχει καμία σχέση με αυτά η κεντρική κυβέρνηση. Απόδειξη, ότι συναίνεσε στο μπλοκάρισμα. Το λέω για δέκατη πέμπτη φορά, αν συμπεριλάβετε την πρωινή μου συνέντευξη.

 

Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ:    Κύριε Εκπρόσωπε, να σας ρωτήσω ποιο είναι το μήνυμα που θα κομίσει ο Υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, σήμερα πληροφορηθήκαμε πως θα μεταβεί στη Βεγγάζη στις 6 Ιουλίου και στην Τρίπολη, στις 15 του μηνός, αφ’ ης στιγμής ξέρουμε πως η Τουρκία, πλέον, έχει προσεγγίσει και συναλλάσσεται και με το καθεστώς Χαφτάρ στην Ανατολική Λιβύη και υπό αυτήν την έννοια θέλω να σας ρωτήσω αν υπάρχει και κάποιο νεότερο σχετικά με την ημερομηνία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που εκκρεμεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Ευχαριστώ.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Για το δεύτερο ερώτημα δεν έχω κάποιο νεότερο. Για το πρώτο ερώτημα να σας πω, ότι οι ελληνικές θέσεις είναι ξεκάθαρες, υπάρχει καταρχάς μια διάσταση διαχείρισης αυξημένων μεταναστευτικών ροών, όπου εκεί έχουμε πάρει, νομίζω ξεκάθαρες αποφάσεις και έχουμε αναλάβει δράση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία αποδίδει καρπούς και με τη μεταφορά πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού. Θεωρώ ότι μια διάσταση επίλυσης είναι και οι επαφές του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών. Το δεύτερο ζήτημα νομίζω ότι δεν είναι καν υπό συζήτηση, δηλαδή το ανυπόστατο και παράνομο τουρκολιβυκό Μνημόνιο.

Από εκεί και πέρα -διότι δεν υπάρχουν αντικείμενες ακτές και μάλιστα και οι «καθ’ έξιν ανησυχούντες» εντός συνόρων, πήραν την απάντηση τους από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δικαίωσε τις ελληνικές θέσεις, σχετικά με το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό Μνημόνιο- και από εκεί και πέρα, δεδομένου του γεγονός ότι με την Λιβύη έχουμε και αντικείμενες ακτές, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου πρέπει να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες συζητήσεις. Συγκεκριμένη ατζέντα όμως και αποφάσεις και οτιδήποτε άλλο θα έχουμε, επισήμως, από το Υπουργείο Εξωτερικών.

 

Γ. ΣΚΙΤΖΗ:   Ήθελα να ρωτήσω επειδή αναφερθήκατε σε αυτή τη σύσκεψη που έγινε χθες, αν δεν κάνω λάθος, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να επιστραφούν τα κλεμμένα, ένα που απασχολεί είναι πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό. Έχετε ένα χρονοδιάγραμμα για τις πρώτες επιστροφές, δεδομένου ότι ξεκινάτε από τα μεγάλα ΑΦΜ;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο στόχος είναι οι πρώτες επιστροφές να γίνουν εντός ολίγων, για να μην πω ημερών, εβδομάδων και αυτό θα συνεχίζεται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και θα είναι διαρκές. Δηλαδή, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι δεν θα γίνεται έλεγχος μόνο επειδή τώρα ήρθε το ζήτημα στην επικαιρότητα. Αντίστοιχες περιπτώσεις που έφυγαν από την επικαιρότητα, αλλά συνεχίζεται η δουλειά και η καλή δουλειά, είναι για παράδειγμα αυτό που λέγαμε πέρσι για τα γήπεδα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Αυτό που συζητούσαμε σε άλλες περιπτώσεις ελέγχων από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και κάθε μήνα βγάζει στατιστικά στοιχεία για το τι κάνει.

 

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να επιμείνω στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και στην ενημέρωση του Πρωθυπουργού. Από τις προηγούμενες ημέρες υπάρχει μια δήλωση του κ. Μπουκώρου, πως πριν από ενάμιση χρόνο, 16 μήνες συγκεκριμένα, ενημερώθηκε  από κυβερνητικά στελέχη, από το Μαξίμου, για την υπόθεσή του και πως δεν υπήρχε ζήτημα. Πως ήξερε το Μέγαρο Μαξίμου, ποιος ήξερε από το Μέγαρο Μαξίμου πώς πάει η υπόθεση του κ. Μπουκώρου ή τον διαψεύδετε;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Ο κ. Μπουκώρος δεν είναι για κάτι κατηγορούμενος. Έχω δει αυτή την ερμηνεία των δηλώσεων Μπουκώρου που γίνεται από κάποια Μέσα, η οποία είναι προφανώς παραπλανητική ερμηνεία, να το πω έτσι ευγενικά, γιατί το ότι υπήρχε ζήτημα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και υπήρχε έρευνα και έλεγχος, είναι κάτι το οποίο ήταν γνωστό. Το ποιος ήταν ο έλεγχος, ποιους αφορούσε η έρευνα και πως γινόταν η έρευνα, ούτε ήταν ούτε θα μπορούσε να είναι γνωστό, απόδειξη το αποτέλεσμα και οι επόμενες κινήσεις που έγιναν. Μην μπλέκουμε δύο πράγματα μεταξύ τους. Το γεγονός, ότι μπορεί να υπήρχε εικόνα ότι το πράγμα είναι προβληματικό και ελέγχονται διάφοροι και από την ελληνική Δικαιοσύνη και όπως απεδείχθη στην συνέχεια και από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, δεν σημαίνει ότι αυτό δείχνει ότι δόθηκαν λεπτομέρειες σε κάποιον, όπως γράφεται «συνεργάτη του Πρωθυπουργού που έχει διαπράξει μάλιστα και αδικήματα». Αυτά τα πράγματα είναι από υπερβολικά έως επιστημονικής φαντασίας. Ούτε είπε κάτι τέτοιο ο άνθρωπος, ο βουλευτής. Ούτε είχε κάποια εμπλοκή με την υπόθεση ούτε καν έχει σταλεί αίτημα για να αρθεί η ασυλία του για κάτι. Δε ερευνάται για κάτι ποινικά ο κ. Μπουκώρος για να του το πει κάποιος, άρα αυτή η μεταφορά πληροφορίας που μπορεί να ήξερε ο Πρωθυπουργός να συνιστά ένα ποινικό αδίκημα. Ας διαβάζουμε λίγο, γιατί κοροϊδεύουμε μετά τον κόσμο με αυτά που του λέμε. Ας διαβάζουμε λίγο τα δεδομένα. Δεν ήταν καν ερευνώμενος ο κ. Μπουκώρος, ούτως ώστε, το ξαναλέω, τα στοιχεία τα οποία μπορεί κάποιος να του μετέφερε να ήταν στοιχεία μιας έρευνας. Ο κ. Μπουκώρος προέβη σε μια παραίτηση για κάποιους διαλόγους για πολιτικούς λόγους. Για τους λόγους που εξηγήθηκαν. Δεν είναι μπλεγμένος ο άνθρωπος ούτε και οι υπόλοιποι είναι μπλεγμένοι. Ας λέμε τα πράγματα όπως είναι, το ξαναλέω.

 

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έχει γραφτεί πως με βάση την ενημέρωση που είχε το Μέγαρο Μαξίμου το προηγούμενο διάστημα, σε κάποιους που επρόκειτο να υπουργοποιηθούν είπε πως επειδή περιλαμβάνονται μέσα στις έρευνες, δεν θα υπουργοποιηθούν και τούμπλαλιν, γιατί σε κάποιες άλλες περιπτώσεις υπουργοποιήθηκαν, ενώ υπήρχαν μέσα και όπως λέτε δεν υπήρχε πρόβλημα. Σας ζητώ μια επιβεβαίωση ή μια διάψευση, αυτής της γνώσης του Μεγάρου Μαξίμου.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Η ερώτηση σας απαντάει σε αυτά τα οποία έχουν γραφτεί, τώρα άμα θέλετε να συζητήσουμε τι έχει γραφτεί στην Ελλάδα διαχρονικά και ειδικά τα τελευταία χρόνια…

 

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Απλά επειδή αναφερθήκατε σε αυτό, γι’ αυτό το ….

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  …αφήστε το, μην συζητήσουμε τι έχει γραφτεί σε αυτή τη χώρα και τι έχουμε κληθεί να απαντήσουμε, που δεν θα έπρεπε καν να απασχολεί τον κόσμο, που έχει τόσο σοβαρά προβλήματα. Το είπατε και μόνος σας. Κάποιοι από αυτούς γίνανε Υφυπουργοί και στη συνέχεια μπορεί να μην ήταν, να άλλαξαν, να έγιναν ανασχηματισμοί. Αν υπήρχε τέτοια «φάμπρικα», τότε ο οποιοσδήποτε εμπλεκόταν σε αυτή την ιστορία και αυτό το κακό και με «διασυνδέσεις Μαξίμου» τα ήξερε όλα, δεν θα έμπαινε στη διαδικασία να τους κάνει Υφυπουργούς και μετά να πρέπει «να τους παραιτήσει». Δεν το καταλαβαίνουμε αυτό; Δηλαδή δεν μπορούμε να καταλάβουμε, ότι είναι άλλο πράγμα «ερευνάται ο ΟΠΕΚΕΠΕ γενικά», «υπάρχει ζήτημα» και ένα άλλο πράγμα κάποιος άνθρωπος να είναι εμπλεκόμενος; Το ξαναλέω, δεν είναι εμπλεκόμενοι οι άνθρωποι αυτοί. Άρα αυτή η συζήτηση, ότι πήγαμε σε κάποιον, όποιος, συνεργάτης του Πρωθυπουργού που στοχοποιήθηκε και του είπε ότι είναι εμπλεκόμενος, δεν είναι ότι καν αθωώθηκε ή πήγε στο αρχείο η υπόθεση του. Δεν είναι οι άνθρωποι αυτοί υπό διερεύνηση, εν πάση περιπτώσει, δεν εστάλη καν και αίτημα για την άρση της ασυλίας τους, άρα η συζήτηση αυτή είναι άκυρη.

 

ΝΟΤ. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Αναφερθήκατε στις ημέρες που έχουμε επετείους, προφανώς, για το Δημοψήφισμα. Υπάρχουν και κάποιες άλλες, είναι και facebook που μας τις θυμίζει. Ακριβώς σαν σήμερα, πριν δύο χρόνια, κάνατε το πρώτο briefing, είχατε αναλάβει λίγες μέρες πιο πριν και μου θύμισε η προσωπική μου ιστοσελίδα, ότι με τον τότε μεγαλύτερο, πρεσβύτερο εδώ, δεν έρχεται τόσο συχνά, ο Γρηγόρης Τζιοβάρας, ο συνάδελφος, εγώ είμαι πλέον πρεσβύτερος, είχαμε βγάλει και οι τρεις μας μια φωτογραφία μετά το πρώτο σας briefing, εδώ έξω. Θέλω μια προσωπική ερώτηση να σας κάνω, αν μου επιτρέπετε, σε αυτά τα δυο χρόνια ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που αντιμετωπίσατε εδώ;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Χαρακτηριστικά θυμάμαι την ενημέρωση μετά από τα όσα έγιναν με τον Daniel ή ενημερώσεις που καλείσαι εκ του ρόλου σου να απαντήσεις για τραγικά ζητήματα, όπως το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Εκεί, πρέπει να ισορροπήσεις μεταξύ της θεσμικής υποχρέωσης ενημέρωσης και του σεβασμού σε περιπτώσεις, όπου έχεις ανθρώπινες απώλειες, δηλαδή ότι σε ακούν συγγενείς ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους. Αυτή η ισορροπία νομίζω δεν μπορεί να μπει στο ζύγι με καμία άλλη. Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας, τη θεσμική μας υποχρέωση να τη φέρουμε εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γιατί αυτό είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας, πάντοτε με σεβασμό και κατανόηση και όσο μπορούμε να αντιληφθούμε τις πολύ δύσκολες καταστάσεις.

 

ΧΡ. ΜΥΤΙΛΙΝΙΟΣ: Ένα σχόλιο για τη στάση της Αιγύπτου απέναντι στη Λιβύη και τις πιέσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να μην υπογράψει η Λιβύη το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω καλύτερα να ρωτήσετε τους διασπορείς ψευδών ειδήσεων και τους κατασκευαστές πηχυαίων τίτλων για τη δήθεν απομονωμένη Ελλάδα σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, να σας απαντήσουν. Η πραγματικότητα τη μία μετά την άλλη φορά διαψεύδει τους «ανησυχούντες», ειδικά για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

 

Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Στο θέμα που θίξατε κι εσείς πρώτο – πρώτο στην εισήγησή σας θέλω να πάω λίγο, για τη μείωση της ανεργίας. Σύμφωνα με το σύστημα «Εργάνη», το πρώτο τετράμηνο του 2025 οι απολύσεις άγγιξαν τις 825.000. Με σχεδόν 7.000 απολύσεις μισθωτών την ημέρα, μήπως να είναι η κυβέρνηση κάπως πιο συγκρατημένη στην ανακοίνωση στοιχείων για μείωση της ανεργίας, καθώς η εργασιακή ανασφάλεια θερίζει;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με βάση τα επίσημα στοιχεία έχουμε τη χαμηλότερη ανεργία των τελευταίων 17 ετών. Αυτό είναι αποτέλεσμα πολιτικών πολλών υπουργείων, μειώσεων φόρων, του ψηφιακού κράτους, των επενδύσεων, της δουλειάς που γίνεται στο Υπουργείο Εργασίας και της ΔΥΠΑ, αυτό δεν αμφισβητείται και μάλιστα με τα στοιχεία της «Εργάνη» που λέτε, έχουμε για πολλούς μήνες θετικό ισοζύγιο, μετά από πολλά χρόνια και μάλιστα εξαιρετικά θετικό, μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων. Πράγματι, κάθε απόλυση είναι μια δυσάρεστη διαδικασία και μια δυσάρεστη είδηση. Δεν μπορεί να ξέρει κανένας τους λόγους, μπορεί να είναι πολλοί οι λόγοι αυτής της απόλυσης και γι’ αυτό και έχουμε αυστηροποιήσει και τη νομοθεσία για καταχρηστικές απολύσεις. Πάντοτε, όταν μελετάς έναν αριθμό, και μάλιστα από τους πιο σημαντικούς αριθμούς, κοιτάς τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ελλάδα 10 χρόνια μετά την απόλυτη καταστροφή και την κορύφωση της φυγής νέων ανθρώπων στο εξωτερικό, έχει μια εντελώς αντίθετη εικόνα. Έχει τη χαμηλότερη ανεργία των τελευταίων 17 ετών. Νομίζω ότι είναι άξιο αναφοράς και είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό δεδομένο, πάνω στο οποίο πρέπει να χτίσουμε για τα επόμενα χρόνια.

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε χθεσινό της Ψήφισμα η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών καταφέρεται εναντίον του κυρίου Φλωρίδη, ζητάει να επανεξετάσει την πρόταση τροποποιήσεων για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και λέει πως θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία των δικαστών, ενδέχεται να βλάψει τη δημόσια εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και την αποτελεσματική λογοδοσία της. Και λέει, επίσης, και για πειθαρχικούς ελέγχους πως ασκούν πιέσεις στους δικαστές. Τί απαντάει η κυβέρνηση και τι απαντάει ο κύριος υπουργός που έχουμε να τον ακούσουμε μήνες;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επιφυλάσσομαι για να σας μεταφέρω την απάντησή του. Για να μείνω σε αυτό το οποίο θέλει να πει, για να μη σας πω κάτι το οποίο δεν είναι ακριβές.

 

Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Είχατε ερωτηθεί και την προηγούμενη εβδομάδα για το θέμα και η ουσία της απάντησης ήταν ότι είναι κάπως πρόωρο. Ωστόσο, βλέπουμε ότι ο πρωθυπουργός το βάζει ξανά. Χθες στο Economist, στο συνέδριο, αναφέρθηκε πάλι στο ζήτημα για την πυρηνική ενέργεια και ότι θα πρέπει να το δούμε λιγάκι, να πάμε σε μικρούς αντιδραστήρες. Επειδή καταλαβαίνουμε όλοι, ότι είναι ένας άνθρωπος που είναι 6 χρόνια πρωθυπουργός, θέλει να διεκδικήσει και τρίτη θητεία, δεν μπορεί να λέει λόγια του αέρα. Υπάρχει κάποιο σχέδιο, το οποίο σκοπεύετε να μας ανακοινώσετε, από τη ΔΕΘ και μετά, που περιλαμβάνει τη σκοπιμότητα, το χρονοδιάγραμμα, το πλαίσιο λειτουργίας και το χωροταξικό που, μη γελιόμαστε, θα προκαλέσει και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς, όταν αυτό- που αυτή τη στιγμή είναι μια προχωρημένη συζήτηση, γιατί δεν θα μπορούσε, όπως σας είπα και την προηγούμενη φορά, η χώρα μας να μείνει εκτός αυτής της συζήτησης- φτάσει σ’ ένα σημείο όπου μπορεί να ανακοινωθεί κάτι συγκεκριμένο, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να το ανακοινώσουμε με λεπτομέρειες.

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ένα σχόλιο για την Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σχετικά με την καταδίκη της 7ης Ιανουαρίου. Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης για παραπομπή της υπόθεσης pushbacks στην ευρεία σύνθεση του Δικαστηρίου. Επιμένετε στην υπεράσπιση αυτών των πολιτικών;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επιμένουμε στη φύλαξη των συνόρων μας και στη διάσωση δεκάδων ανθρώπινων ζωών. Παράλληλα με τα «χτυπήματα» που προσπαθούμε να κάνουμε με τα νόμιμα μέσα στα διάφορα «κόλπα» και τις διάφορες μεθόδους των λαθροδιακινητών και επιμένουμε στην απόλυτη στήριξη των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού Σώματος, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων που πραγματικά κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο για να προστατεύσουν τα σύνορα της Ελλάδας, άρα και τα σύνορα της Ευρώπης.

 

Ευχαριστώ πολύ.

 

 

 

 

 

Copyright © 2023-2025 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr