Τρέχων Άρθρο
Συνέντευξη στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα»

Συνέντευξη στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα»

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα» και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ, λοιπόν, κοντά μας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κ. Παύλος Μαρινάκης. Καλημέρα, κ. Υπουργέ. Καλώς ήλθατε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καλημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έλεγα να ξεκινήσουμε από το θέμα που συζητήσαμε και πριν εδώ και ακούσαμε την πολύ σκληρή κριτική από την Αντιπολίτευση και την κυρία Αποστολάκη και, γενικώς, από την Αντιπολίτευση. Είναι το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Εδώ ακούσαμε από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, ότι η μία από τις λύσεις μπορεί να είναι η ένταξη στην ΑΑΔΕ, αλλά, πριν φτάσουμε εκεί, πρέπει να δούμε τί έχει συμβεί εδώ. Σας λένε έξι χρόνια ότι δεν κάνατε τίποτε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω. Άκουσα και εγώ την κυρία Αποστολάκη και προς στιγμή νόμιζα ότι έχει ιδρυθεί ένα νέο κόμμα τα τελευταία πέντε – δέκα χρόνια, το ΠΑΣΟΚ, συνωνυμία με το παλιό ΠΑΣΟΚ και ελαφρά τη καρδία εκπρόσωποί του, συμπεριλαμβανομένης και της κυρίας Αποστολάκη, νέα πρόσωπα στην πολιτική, κουνάνε το δάχτυλο για όλα όσα συμβαίνουν σήμερα. Αλλά, θα ζητήσω να κάνουμε μισό βήμα πίσω και να σας θυμίσω σε τίτλους κάποιες αποκαλύψεις των τελευταίων ετών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύκλωμα στο Κτηματολόγιο. Κύκλωμα γύρω από Εφορία. Και όχι ένα μόνο. Κύκλωμα γύρω από φυλακές. Κύκλωμα γύρω από την Δημοτική Αστυνομία. Παράνομες ηλεκτρονικές, και όχι μόνο, συνταγογραφήσεις. Αυτά έχουν αποκαλυφθεί επί των ημερών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη τα τελευταία χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα εγκαλέσουμε την Κυβέρνηση επί των ημερών της οποίας μία διαπλοκή, η οποία μπορεί να ξεκινάει από τα πολύ χαμηλά κλιμάκια του κράτους, αρχίζει και αποκαλύπτεται και, το κυριότερο, οι ένοχοι ή όσοι είναι τελοσπάντων υπεύθυνοι, γιατί τους ενόχους τους βρίσκει και τους αξιολογεί η Δικαιοσύνη, πηγαίνουν να λογοδοτήσουν και, αντίστοιχα, κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου περνάει από ένα φίλτρο και πηγαίνει εκεί που πρέπει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χρήματα θα γυρίσουν πίσω εδώ κ. Υπουργέ; Θα το βρούμε αυτό το σκάνδαλο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Άρα, το πρώτο που πρέπει να πούμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ, πάντως, σας λένε ότι δεν το αποκαλύψατε εσείς. Το αποκάλυψε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Ότι εσείς αλλάζατε διοικήσεις και περίπου αυτό σερνόταν από κάτω.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όλες αυτές οι περιπτώσεις που σας ανέφερα, που είναι κάποιες εκ των πολλών περιπτώσεων, σχεδόν μία φορά τη βδομάδα ακούμε μία μεγάλη είδηση για ένα κύκλωμα που έχει να κάνει είτε με κάποιες «κυψέλες» παραβατικότητας στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα. Όλα αυτά, προφανώς, δεν ξεκίνησαν τη δράση τους τα τελευταία χρόνια. Κάποια είναι αποτέλεσμα, είναι επιτυχίες αποκλειστικά της Αστυνομίας, δηλαδή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, του οργανωμένου εγκλήματος, κάποιες επιτυχίες είναι αποτέλεσμα του Εσωτερικών Υποθέσεων. Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας, την οποία επεδίωξε η Ελληνική Κυβέρνηση και η οποία δεν ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες, είναι, τουλάχιστον, από τον Σεπτέμβριο του 2024. Η ελληνική Κυβέρνηση δια των υπηρεσιών, των αρμόδιων Υπηρεσιών και, το κυριότερο, η Ελληνική Αστυνομία συνέδραμε σε κάθε αντίστοιχη πρωτοβουλία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, δέχθηκε η Κυβέρνηση να μπει σε επιτροπή ο ΟΠΕΚΕΠΕ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επεδίωξε να μπει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επεδίωξε να μπει στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών Αρχών;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επεδίωξε, βεβαίως. Βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί; Για να ανοίξει το θέμα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως. Η ελληνική Κυβέρνηση όταν είχε κάποια όχληση συγκεκριμένη από την Ευρώπη, επεδίωξε και τη λογική της επιτροπείας και την λογική όλου του ελέγχου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, θα πάνε κάποιοι στη Δικαιοσύνη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι ένα ερώτημα, διότι ένα πράγμα είναι να πείτε το αλλάζω αυτό και το πάω στην ΑΑΔΕ γιατί εκεί τα πράγματα είναι πιο σκληρά και ένα άλλο πράγμα είναι να πείτε αν αυτοί που εμπλέκονται σε αυτή την ιστορία θα επιδιωχθεί να λογοδοτήσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αν θα γυρίσουν και τα χρήματα…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η συζήτηση νομίζω ότι κινείται σε τρία επίπεδα και τα περιγράψατε και τα τρία. Το ένα είναι το αυτονόητο: Απόδοση ευθυνών. Αυτό το θα το κάνει η Δικαιοσύνη. Όποιος είτε δεν έκανε καλά τη δουλειά του, δηλαδή δεν καθόταν να ελέγξει όσο έπρεπε αυτούς που έπρεπε. Κι αυτό έχει μια βαρύτητα, μπορεί να μην έχει δόλο, είτε εκ δόλου, ακόμα χειρότερα, δηλαδή, σκοπίμως έδινε κάπου που δεν έπρεπε, ίσως για να έχει και αυτός όφελος, ο οποιοσδήποτε υπάλληλος, θα πρέπει να ερευνηθούν όλοι αυτοί και οι ευθύνες που έχουν οι ίδιοι ή οι ανώτεροί τους. Αλλά το να λέμε, ότι επειδή αυτά έγιναν επί των ημερών ενός υπουργού, λες και όλα ξεκίνησαν να γίνονται στην Ελλάδα επί αυτών των υπουργών και επειδή γίνονταν επί των ημερών ενός υπουργού, δηλαδή, ενδεχομένως κάποιοι υπάλληλοι με δόλο, ενδεχομένως κάποιοι χωρίς δόλο, θα το κρίνει η Δικαιοσύνη, ντε και καλά έχει ποινικές ευθύνες ο υπουργός, αυτή τη λογική που άκουσα από το ΠΑΣΟΚ πριν από λίγα λεπτά, είναι μια λογική που δεν έχει καμία βάση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε κάποιες περιοχές είναι πιο εκτεταμένο, όπως για την Κρήτη; Γιατί διάβαζα για την Κρήτη, γα παράδειγμα. Ισχύει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 80% λένε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτά όλα θα τα βρει η Δικαιοσύνη, υπάρχουν κάποιες τέτοιες πληροφορίες, εγώ δεν νομίζω ότι φταίνε οι τόποι, οι άνθρωποι παραβατούν. Δεν παραβατούν τα μέρη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η δεύτερη διάσταση είναι το πόσο σημαντικά είναι όλα αυτά για την εξοικονόμηση χρημάτων. Και η υπόθεση που συζητάμε, του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι άλλες υποθέσεις. Δηλαδή, όταν η ΗΔΙΚΑ άρχισε να έχει τον τρόπο να βρίσκει τις παράνομες συνταγογραφήσεις, να χτυπάνε αυτό που λένε τα «καμπανάκια» στο Υγείας και οι γιατροί οι οποίοι, που είναι πολλοί λίγοι σε σχέση με το σύνολο των ιατρών μας, κάνουν κατάχρηση σ’ ένα ιερό δικαίωμα το οποίο είναι η συνταγογράφηση, όλα αυτά τα λεφτά είναι λεφτά που εξοικονομεί το κράτος, για να τα παίρνουν αυτοί που έχουν ανάγκη. Οι άρρωστοι που έχουν πραγματική ανάγκη, οι αγρότες που έχουν πραγματική ανάγκη και πάει λέγοντας. Η τρίτη διάσταση είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Δηλαδή, η ιστορία των συνταγογραφήσεων ήταν ο οδηγός για να ελέγχονται οι επόμενες συνταγογραφήσεις. Η ιστορία του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο οδηγός, ούτως ώστε τα «φίλτρα» να πολλαπλασιαστούν, γιατί όταν συζητάμε κάτι, εκτός από την απόδοση των ευθυνών, έχει πολύ μεγάλη αξία το «ποτέ ξανά» ή να περιοριστούν, τέλος πάντων προφανώς οι δυνατότητες…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι σε εξέλιξη, τουλάχιστον, έλεγχος να δείτε ποιοι υπάλληλοι μπορεί να εμπλέκονται, αν είναι παλιοί, αν είναι άνθρωποι, οι οποίοι προέκυψαν, ήρθαν στον Οργανισμό μετά από μετατάξεις, επί των ημερών σας, γιατί κι αυτό θα αναζητηθεί. Ποιος θα μας το πει όλο αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν η διαφθορά ακουμπάει τον δημόσιο τομέα, ο έλεγχος είναι διπλός: ο ποινικός έλεγχος από τη Δικαιοσύνη και εκεί δεν εμπλεκόμαστε και ο πειθαρχικός, από τις αρμόδιες πειθαρχικές υπηρεσίες, οι οποίες λειτουργούν μάλιστα και αυτόνομα, ανεξάρτητα και τρέχουν πλέον πιο γρήγορα, στόχος μας είναι να τρέξουν ακόμα πιο γρήγορα κι εδώ συνδέεται και όλη η συζήτηση που κάνουμε για το Δημόσιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε, λοιπόν, τώρα στο θέμα των Τεμπών, κύριε Υπουργέ. Περιμένουμε σήμερα, ίσως αύριο, δεν ξέρω, την κίνηση από την κυβέρνηση, την πρόταση της κυβέρνησης, δηλαδή. Πότε θα έρθει αυτή η πρόταση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω είναι θέμα λίγων ωρών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, σήμερα, δηλαδή.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Άρα, σήμερα. Ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Η πρόταση αυτή τι θα λέει περίπου; Αυτό που ξέρουμε ήδη, και από τις τελευταίες πληροφορίες, ότι θα εντοπίζεται μόνο στον κύριο Καραμανλή η ευθύνη σε βαθμό πλημμελήματος;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, καταρχάς, δεν θα ήταν και σωστό να προδικάσω μία πρόταση, η οποία είναι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει πει εδώ, προχθές, στο ΣΚΑΪ ότι δεν βλέπετε κακούργημα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχοντας την τιμή να εκπροσωπώ την κυβέρνηση, το θεσμικά σωστό είναι να δούμε και να διαβάσουμε την επιχειρηματολογία της πρότασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Θα σημειώσω, όμως, γνωρίζοντας κάποια δεδομένα τα οποία ήδη πάνω – κάτω έχουν προεξοφληθεί, ότι είναι η πρώτη φορά που έρχεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η κυβερνητική πλειοψηφία, να βάλει στη διαδικασία αυτής της κρίσης έναν διατελέσαντα υπουργό της ίδιας της κυβέρνησης. Είναι προφανές, ότι αυτό έπρεπε να γίνει, γιατί αυτό το οποίο συνέβη εκείνη τη νύχτα δεν μπορεί να προσπεραστεί και ουσιαστικά τι δυνατότητα δίνει η κυβερνητική πλειοψηφία με αυτήν τη πρόταση, που θα δούμε το αδίκημα που θα περιγράφει και πώς το στοιχειοθετεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι, επειδή περιγράφεται κάτι, θεωρούμε ότι κάποιος είναι από πριν ένοχος, δίνει τη δυνατότητα σε δεύτερο χρόνο, μετά το πέρας των διαδικασιών της Βουλής, στη Δικαιοσύνη, δηλαδή στους τακτικούς δικαστές, να αξιολογήσουν ποιοι είναι οι μάρτυρες που πρέπει να καταθέσουν, χωρίς να μπορεί κανείς να αρνηθεί, αναφέρομαι στο Δικαστικό Συμβούλιο, ποια είναι τα αδικήματα, εν τέλει; Συμφωνεί ή όχι το Δικαστικό Συμβούλιο με αυτά που περιγράφει η κυβερνητική πλειοψηφία; Και τα πρόσωπα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί και να μην συμφωνεί.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Ακριβώς μπορεί και να μην συμφωνεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ σας λένε, πάντως, ότι υπάρχει ένα παράδοξο σημαντικό και το λένε όλα τα στελέχη της Αντιπολίτευσης που έχουμε φιλοξενήσει το τελευταίο διάστημα. Λένε, ότι από τη μια λέτε ότι ο κύριος Καραμανλής δεν είχε ουσιαστική υπηρεσιακή ευθύνη να αποφασίσει αν θα μειωθεί η ταχύτητα στους συρμούς ή άλλου τέτοιου είδους παραβάσεις και από την άλλη δέχεστε και τον παραπέμπετε για παράβαση καθήκοντος. Δηλαδή για αμέλεια απέναντι στις επισημάνσεις που είχε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Τι από τα δύο ισχύει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Λοιπόν σας απαντώ ότι αυτό το επιχείρημα της Αντιπολίτευσης. Είναι άλλο ένα επιχείρημα που αποδεικνύει ότι μιλάνε πριν διαβάσουν τα δεδομένα και βγάζουν αποφάσεις πριν καλά – καλά δουν τι συμβαίνει. Την έχουν διαβάσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας; Όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα είπαμε…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η πρόταση  της Νέας Δημοκρατίας, ακριβώς σήμερα θα τη δούμε,  η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας απαντάει και σε αυτό. Το ακούω εδώ και περίπου 10 μέρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Συμβούλιο μπορεί να επιβαρύνει ή να δει ανάλογα πως θα κρίνει… ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Άρα, για να τα απαντάμε ένα – ένα, απαντάνε οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πάρα πολύ συγκεκριμένα σε αυτό το οποίο λέτε διαχωρίζοντας το επίπεδο των ευθυνών και το ξαναλέω, θα έρθει η ώρα του Συμβουλίου. Το Συμβούλιο θα αξιολογήσει αυτή την πρόταση. Το Συμβούλιο έχει ρόλο ανακριτή. Κορυφαίοι δικαστικοί, ανακριτές και δικηγόροι….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν θα πάει υποχρεωτικά στην μία ή στην άλλη πρόταση, θα κρίνει το ίδιο εάν μπορεί και να την αναβαθμίσει κιόλας, την πρόταση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η κυβερνητική πλειοψηφία και αυτό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι δεν υπάρχει συγκάλυψη και βέβαια όλα όσα μάθαμε τις τελευταίες εβδομάδες που κατέρριψαν τα αφηγήματα της Αντιπολίτευσης, ό,τι πει στη συνέχεια η Δικαιοσύνη, θα το κάνει απολύτως δεκτό. Δεν έχουμε τη δυνατότητα, σε καμία υπόθεση, αλλά ειδικά σε μια υπόθεση με 57 νεκρούς, να πούμε όχι σε κάτι που θα πει η Δικαιοσύνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προανακριτική θα γίνει όμως κ. Υπουργέ, ωστόσο ή θα πάμε κατευθείαν στο Συμβούλιο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα ακολουθηθεί ο τύπος, γιατί δεν μπορούμε να παρακάμψουμε αυτά τα οποία μας υποχρεώνει ο νόμος να κάνουμε, αλλά για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, επί της ουσίας, γιατί τα τυπικά όλα θα γίνουν, αλίμονο, όπως έγιναν και στην περίπτωση Τριαντόπουλου. Το «μοντέλο Τριαντόπουλου», που έχουμε καταλήξει να λέμε, είναι οδηγός. Έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια από την Ελλάδα 650.000 νέοι άνθρωποι. Ο βασικός λόγος είναι η οικονομική κρίση. Δηλαδή ότι ζούσαμε πάνω από τις δυνάμεις μας, με τις ευθύνες των κυβερνήσεων και νέα παιδιά έφυγαν. Ο δεύτερος βασικότερος λόγος, είναι ότι ένιωσαν, ειδικά οι νεότεροι και οι μεγαλύτεροι ότι σ’ αυτή τη χώρα υπάρχουν πολίτες δύο και τριών ταχυτήτων. Οι πολιτικοί,  σε κάποιες περιπτώσεις, οι οποίοι για να δικαστούν θα έπρεπε η Βουλή να δώσει το “ok”, άρα τα κόμματα με τους συσχετισμούς και όλοι οι υπόλοιποι. Εδώ λοιπόν πρέπει να κάνουμε πράξεις. Μία πράξη ήταν αυτό που είπε ο Τριαντόπουλος και στη συνέχεια αποφάσισε η Προανακριτική. «Κύριε Τριαντόπουλε αν ευθύνεστε για το α, για το β, αδίκημα. Αν πρέπει να καταδικαστείτε ή να αθωωθείτε», εμείς έχουμε άποψη, την έχουμε εκφράσει, ότι ο άνθρωπος και εκ των εξελίξεων στη συνέχεια δεν είχε κάποιο στοιχείο επιβαρυντικό, αλλά δεν είμαστε οι δικαστές. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει. Με τέτοιες κινήσεις, με το να στέλνεις δηλαδή τις υποθέσεις στο φυσικό δικαστή ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αποκαθίσταται λέτε η αίσθηση, το αίσθημα…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: …Και για να το συνδέσουμε με τη συζήτηση των ημερών με επόμενες κινήσεις, όπως η αναθεώρηση του άρθρου 86, όπου ήδη, για να συζητάμε για τον Καραμανλή, για τον πρώην υπουργό, έπρεπε να έρθει η Κυβέρνηση αυτή, μαζί με τις ψήφους και των άλλων κομμάτων, να αλλάξει, ως προς την αποσβεστική προθεσμία, το άρθρο 86.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είχε παραγραφεί.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν δεν το είχε κάνει αυτό αυτή η Κυβέρνηση, δεν θα συζητούσαμε τώρα. Θα ήταν περίπτωση Σπίρτζη, που μιλάει εκ του ασφαλούς. Ο Σπίρτζης βγαίνει στα κανάλια και μιλάει και ξέρει ότι έχει φύγει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι παραγεγραμμένος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς δεν θα τον συμπεριλάβετε στην πρότασή σας τον κ. Σπίρτζη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα τώρα να μιλάμε για κάτι το οποίο έχει τελειώσει, έχει τελειώσει, έχει παραγραφεί;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν ο κ. Καραμανλής κριθεί ένοχος για το πλημμέλημα το οποίο περιγράφεται, της παράβασης καθήκοντος, αυτό αυτομάτως θα τον εξαιρέσει από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας; Το λέω γιατί είμαστε δύο χρόνια πριν από τις εκλογές.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, βάζουμε «το κάρο μπροστά από το άλογο» και μάλιστα δύο-τρία επεισόδια μπροστά. Αυτή τη στιγμή η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση, θεωρούμε, ότι σε μία εθνική τραγωδία, άνευ προηγουμένου, με βαρύτατες πολιτικές ευθύνες διαχρονικά του πολιτικού συστήματος και ανθρώπινα λάθη, η ποινική διάσταση των οποίων αξιολογείται από τη Δικαιοσύνη, δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε από την κρίση κανέναν. Γιατί όταν μια υπόθεση πηγαίνει στο Δικαστικό Συμβούλιο, το Δικαστικό Συμβούλιο εξετάζει και τα αδικήματα και τα πρόσωπα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Από εκεί και πέρα, το να καταδικάζουμε έναν άνθρωπο πριν καλά-καλά φτάσει σε αυτό το στάδιο, νομίζω  είναι πρόωρο. Σίγουρα θα σας πω ότι –το ξαναλέω– επειδή η βουλευτική ασυλία, αποδεικνύεται και τώρα, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συζητάμε. Θυμάστε που έλεγαν ότι «καλύπτετε τον Καραμανλή με τη βουλευτική ασυλία»;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να πάει στη Δικαιοσύνη κανονικότατα…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να το, κανονικά συζητείται και πάει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να πάει στη Δικαιοσύνη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε αντίθεση με τον Σπίρτζη, που τον πιάνει η αποσβεστική προθεσμία, γιατί ήταν υπουργός, όχι βουλευτής…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λόγω της προηγούμενης νομοθεσίας…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Άρα τι βλέπουμε στην περίπτωση του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών; Ότι όταν έρχεται η πραγματικότητα, όπως για την περίπτωση της συγκάλυψης, τα ξυλόλια, τα παράνομα φορτία, γκρεμίζει τους μύθους της αντιπολίτευσης. Γιατί ένας μύθος ήταν και ότι καλύπτουμε τον Καραμανλή …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή πρέπει να κλείσουμε, κ. Υπουργέ…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:… Γιατί τον κατεβάσαμε στο ψηφοδέλτιο. Τα θυμάστε αυτά. Τον βάλαμε υποψήφιο βουλευτή για να μην δικαστεί. Τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει, όπως βλέπετε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Θα δικαστεί, όμως, αν το αποφασίσει το Συμβούλιο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία κουβέντα, σας παρακαλώ, για το casus belli, διότι βλέπουμε η αντιπολίτευση να μην συμφωνεί με την τοποθέτηση αυτή του Πρωθυπουργού και, μάλιστα, ο κ. Ανδρουλάκης λέει ότι θα είναι, μπορεί και να βγει, αλλά μπορεί να ξαναμπεί, δεν τρέχει και τίποτα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε: Τριάντα χρόνια οι κυβερνήσεις που ασχολούνταν  με την εξωτερική πολιτική, οι αρμόδιοι υπουργοί Εξωτερικών, ευρύτερα, Εθνικής Άμυνας, οι Πρωθυπουργοί, δεν είχαν ανακαλύψει τις μεθόδους Ανδρουλάκη, ο οποίος, με μια απλή συνέντευξη, τα βρίσκει όλα εύκολα. Και δεν είχαν καταφέρει κανένας εκ των προκατόχων του σημερινού Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, να ακολουθήσει τη γραμμή Ανδρουλάκη, που με μια συνέντευξη, με μία φράση, θα ήρε το casus belli και όλα θα ήταν καλά. Τώρα, να σοβαρευτούμε, έτσι; Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν υπήρχε προθυμία από τα κράτη – μέλη της Ευρώπης να μπει ο όρος, ο οποίος προβλέπεται και από τη Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Της ομοφωνίας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως της ομοφωνίας. Αυτό δεν ήταν καθόλου αυτονόητο. Προβλέπεται από δύο άρθρα της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό έγινε και με παρέμβαση και της Ελλάδας. Και τι άλλο έκανε η Ελλάδα; Πρώτον, έβαλε όρους. Ο βασικότερος εκ των οποίων είναι η ομοφωνία. Άρα, τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς για εμάς. Πάρα πολύ σημαντικό. Αυτό δεν έγινε μαγικά. Δεν φύτρωσε ένα άρθρο κάποια στιγμή στη Συνθήκη την καινούργια, στη συμφωνία SAFE. Και το δεύτερο – έτσι κάνεις εξωτερική πολιτική, όχι με κινήσεις και μεγάλα λόγια και κινήσεις εντυπωσιασμού – βρήκε αυτή την ευκαιρία η Ελλάδα να ανοίξει μια συζήτηση 30 ετών. Το casus belli είναι κάτι το οποίο μας πληγώνει όλους 30 χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από το 1995 στην πλάτη μας…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και να πω και κάτι; Με την ύπαρξη του casus belliκαι προηγούμενοι πρωθυπουργοί συναντιόντουσαν με τον Τούρκο ομόλογό τους και τώρα κατηγορούν, ενδεχομένως, για μία εξωτερική πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Άρα, εμείς μιλάμε με αποτέλεσμα. Γι’ αυτά όλα κατοχυρώνουν τη θέση της χώρας μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γράφεται, πάντως, ότι de facto έχουμε παραιτηθεί από τα 12 μίλια, άρα η συζήτηση για το casus belli δεν έχει κανένα μάλλον νόημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γράφεται σε αντιπολιτευόμενο Τύπο…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μάλλον μιλάνε σε λάθος κυβέρνηση, γιατί η Κυβέρνηση αυτή είναι η πρώτη, που με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό κατοχύρωσε τα απώτατα δυνητικά όρια της χώρας, με τη «σφραγίδα» της Ευρώπης. Ψάξτε και βρείτε άλλη κυβέρνηση που να το έκανε αυτό. Και το ξαναλέω, όχι σε συνεντεύξεις και αναλύσεις, με τη «βούλα» της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε, κ. Υπουργέ. Καλή σας ημέρα.

 

*Το link της συνέντευξης: https://youtu.be/O8HzEmkrHhM

Copyright © 2023-2025 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr