Τρέχων Άρθρο
Συνέντευξη στην εκπομπή του ΣΚΑΪ 100,3 «Μια του Νότη, δυο του Χιώτη»

Συνέντευξη στην εκπομπή του ΣΚΑΪ 100,3 «Μια του Νότη, δυο του Χιώτη»

 

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή του ΣΚΑΪ 100,3 «Μια του Νότη, δυο του Χιώτη» με τους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο

 

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλωσορίζω τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κ. Παύλο Μαρινάκη. Πείτε μας κάτι, έχετε ακούσει τίποτα για ανασχηματισμό; Είναι αλήθεια αυτά που λέγονται;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η αλήθεια είναι ότι τα διαβάζω από τα site, τα ακούω από εσάς, ενημερώνομαι από αυτά που γράφετε. Εγώ δεν γνωρίζω κάτι και για να μπορώ να κάνω καλά τη δουλειά μου, σε αυτές τις περιπτώσεις οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι οφείλουν να ενημερώνονται λίγες ώρες, αν όχι λίγα λεπτά, πριν την όποια ανακοίνωση. Εγώ δεν έχω κάποια ενημέρωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι ανασχηματισμός ανατροπών ή διαχείρισης;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επειδή δεν γνωρίζω κάτι για ανασχηματισμό, είμαι και ευτυχής που δεν γνωρίζω, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η πολιτική για εμάς και για τον Πρωθυπουργό είναι πολιτικές, -σίγουρα έχουν σημασία τα πρόσωπα που υπηρετούν τις πολιτικές-, και δεδομένου του γεγονότος ότι είμαστε στη μέση μιας κρίσιμης τετραετίας, θεωρώ ότι αυτό που προέχει είναι να είμαστε απολύτως συνεπείς και αποτελεσματικοί σε σχέση με αυτά που υποσχεθήκαμε στον κόσμο όταν μας ψήφισε το 2023. Στο τέλος της ημέρας ένα πράγμα έχει αξία, να βάλει δίπλα ο κόσμος το πρόγραμμά μας και τον απολογισμό μας. Θα εξηγήσουμε τι έχουμε κάνει και τι άλλο μπορούμε να κάνουμε και από αυτό θα αξιολογηθούμε. Άρα, αυτό νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία και βέβαια, να προτεραιοποιείς αυτές τις πολιτικές για να καταλαβαίνουν και οι πολίτες τι θέλεις να κάνεις με τις αποφάσεις που παίρνεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το ρωτήσω αλλιώς. Επειδή είναι γνωστό ότι εδώ και αρκετούς μήνες ο Πρωθυπουργός, ο ίδιος το έχει παραδεχτεί στις συνεντεύξεις του, μελετούσε κάποιες αρρυθμίες που είχαν εμφανιστεί στην Κυβέρνησή του, αλλά λόγω της εκκρεμότητας που υπήρχε με την προεδρική εκλογή και εν συνεχεία με τα συλλαλητήρια των Τεμπών, ήταν αναγκασμένος να κρατήσει τις αποφάσεις του για ένα διάστημα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι έρχεται σιγά-σιγά η ώρα να διορθώσει αυτές τις αρρυθμίες. Θα είναι ένας ανασχηματισμός απλώς διόρθωσης των αρρυθμιών ή αυτό που περιμένει και ο κόσμος που πήγε στα συλλαλητήρια, δηλαδή να δώσει ένα μήνυμα ότι έλαβε τα μηνύματα και θα προχωρήσει η Κυβέρνηση με πιο γοργά, πιο αποφασιστικά βήματα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για να σας απαντήσω, θα έπρεπε να γνωρίζω. Δεδομένου ότι δεν γνωρίζω, μπορώ να σας απαντήσω με βάση όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα από τον Πρωθυπουργό και με βάση αυτά τα οποία ζω και εγώ ως ένας εκ των συνεργατών του. Θεωρώ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους Πρωθυπουργούς, ίσως αυτός που περισσότερο θυμάμαι, για να μην αδικήσω και κάποιον άλλον, που λαμβάνει τα μηνύματα της κοινωνίας και είναι και από αυτούς που τις περισσότερες φορές, σε σχέση με προκατόχους του, αναλαμβάνει και ευθύνες ακόμη και μεγαλύτερες των ετών της θητείας του. Τα μηνύματα της κοινωνίας θεωρώ ότι δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά τα οποία έχουν να κάνουν με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Η Ελλάδα έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι είναι σε πολύ καλύτερο σημείο σε πολλές επιμέρους ατζέντες από ό,τι ήταν το 2019. Έχει τη χαμηλότερη ανεργία από το 2008 μέχρι σήμερα, δεν είναι και λίγα τα χρόνια, αν είναι μακρινό το 1988, είναι αρκετά μακρινό και το 2008. Έχει 30% παραπάνω μέσο μισθό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αρκεί, γιατί ο κόσμος θέλει πολλά παραπάνω. Έχει κάνει πολλά στο κράτος. Σας παραπέμπω στις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. κατά του οργανωμένου εγκλήματος, το «112», είναι σήμερα και η εισαγγελική πρόταση για το Μάτι, σας παραπέμπω στο ψηφιακό κράτος, αλλά έχει και πολλές πληγές να κλείσει. Άρα, πιστεύω ότι αυτές οι πληγές είναι τα μηνύματα της κοινωνίας. Τα μηνύματα της κοινωνίας για μας είναι οδηγός. Προφανώς πρέπει να τα φιλτράρεις, πρέπει να τα αξιολογείς, πρέπει να βλέπεις το καλύτερο δυνατό που μπορείς να κάνεις. Και έχουμε πορευτεί μέχρι σήμερα -και κυρίως ο Πρωθυπουργός- με αυτή τη λογική. Ούτως ή άλλως, στο τέλος της ημέρας, μόνος μας κριτής είναι ο ελληνικός λαός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και έχει αποδείξει ότι δίνει και δεύτερες ευκαιρίες στα στελέχη του. Δηλαδή κάποιον, που κάποια στιγμή τον έβγαλε εκτός κυβερνητικού σχήματος, του έδωσε μετά μια δεύτερη ευκαιρία. Το έχει αποδείξει και σε προηγούμενες…

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν ξέρουμε τι μήνυμα θέλει να εκπέμψει ο Πρωθυπουργός.

 Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας είπα, τα περισσότερα τα διαβάζω, από τα ρεπορτάζ τα οποία γίνονται, εμάς η δική μας η δουλειά είναι να απαντάμε ή τουλάχιστον του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ως προς το σκέλος αυτό, πέραν του Υφυπουργείου για τον Τύπο, είναι να απαντάμε με τις πολιτικές μας. Εγώ προετοιμάζω την αυριανή ενημέρωση πολιτικών συντακτών, αύριο έχουμε και την ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας …

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα γίνει αύριο, μεθαύριο ή την Δευτέρα ο ανασχηματισμός;

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως δεν γνωρίζετε το περιεχόμενο αλλά γνωρίζετε το περίγραμμα…

 Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ περίμενα να μου πείτε εσείς… Δεν έχω κάποια ενημέρωση.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούστε, να σας πούμε εμείς που ξέρουμε καλύτερα, μην κανονίσετε τίποτα μέχρι την άλλη Δευτέρα.

 Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, συνηθίζω, για να γίνεται σωστά αυτή η δουλειά, γιατί έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στους πολίτες, ασχέτως αν μας ψηφίζουνε ή όχι, εμάς η ευθύνη μας είναι απέναντι σε όλο τον κόσμο, να απαντάμε καταρχάς στα πολλά ψέματα τα οποία ακούγονται από την Αντιπολίτευση, ειδικά την τελευταία χρονική περίοδο και να προωθούμε τις πολιτικές μας, στα νομοσχέδια που θέλουμε να ψηφίσουμε, άρα δεν συνηθίζω να λείπω, εδώ είμαι και περιμένω αν όσα λέτε να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα που είπατε για ψέματα από την Αντιπολίτευση, διαβάζω ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε μια ερώτηση στη Βουλή, με την οποία υποστηρίζει ότι η Κυβέρνηση προγραμματίζει απένταξη έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ως τον Απρίλιο. Αυτό είναι ψέμα ή είναι αλήθεια;

 Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μου δίνετε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να σας πω τρία πολύ γρήγορα σημεία. Πρώτον, ότι χαιρόμαστε πολύ που αναγνωρίζει το ΠΑΣΟΚ την πολύ μεγάλη αξία του Ταμείου Ανάκαμψης και εδώ είναι καλό να θυμίσουμε ότι ο Κ. Μητσοτάκης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών του Ταμείου Ανάκαμψης και κατάφερε η Ελλάδα να πάρει τα περισσότερα χρήματα, 36 δισ., από οποιαδήποτε άλλη χώρα, συναρτήσει του ΑΕΠ της. Το πρώτο. Το δεύτερο είναι ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες σε απορροφητικότητα του Ταμείου Ανάκαμψης, μάλιστα με πολύ μεγάλα ποσοστά και σε επιμέρους, όπως είναι το Πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», που θυμάστε, ένα άλλο ψέμα, του περιβόητου 1%, προχθές στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών ανέλυσα ακριβώς την απορροφητικότητα, που αποδομεί και αυτό το ψέμα. Και το τρίτο, για τον πυρήνα της ερώτησής σας, είναι ότι αυτό το οποίο έχουμε πει πάρα πολλές φορές, είναι ότι όλα τα έργα θα γίνουν, όμως επειδή έχει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα το Ταμείο Ανάκαμψης, προσπαθούμε να εντάσσουμε και αντιστοίχως να απεντάσσουμε έργα, τα οποία θα ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος, που δεν είναι πολύ μακρινό, είναι περίπου ένα, ενάμιση χρόνο μετά, ούτως ώστε να μην χαθεί κανένα έργο. Όσα  έργα απεντάσσονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, εντάσσονται σε άλλες πηγές χρηματοδότησης, δηλαδή δεν σταματάνε, πηγαίνουνε σε ΕΣΠΑ…

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα μισό λεπτό, άρα θα απενταχθούν κάποια έργα, γιατί δεν θα προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα.

 Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Δεν υπάρχει κάποιο…. Αυτή τη στιγμή, ναι, όσα έργα, αυτό αξιολογείται ανά τρίμηνο, από τον αναπληρωτή Υπουργό, τον κ. Παπαθανάση. Δεν υπάρχει κάποια είδηση. Δεν είναι δηλαδή ότι απεντάχθηκε κάποιο έργο από το Ταμείο Ανάκαμψης ότι δεν θα γίνει. Αξιολογεί το Υπουργείο Οικονομικών, όλα τα έργα και προχωράει, βάζει δηλαδή και κάποιες φορές και νέα έργα τα οποία έχουν ένα χρονοδιάγραμμα με όρους Ταμείου Ανάκαμψης. Όσα έργα δεν έχουν χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης με όρους Ταμείου Ανάκαμψης, μπαίνουν σε άλλους πόρους, όπως για παράδειγμα από το ΠΔΕ, το οποίο αυξήθηκε η χρηματοδότηση του, λόγω των εσόδων από την φοροδιαφυγή. Σας θυμίζω στον Προϋπολογισμό έχουμε την μεγαλύτερη αύξηση της χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα…

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε ότι ακόμα και ένα έργο απενταχθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα χαθεί.

 Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Όχι. Ακριβώς. Κανένα έργο δεν θα χαθεί και να πω και κάτι; Αυτή είναι η στρατηγική που ακολουθούν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή είναι κάτι το οποίο… ουσιαστικά αυτό το οποίο κάνει το ΠΑΣΟΚ, είναι να κρούει ανοικτές θύρες και έμμεσα να «διαφημίζει» μια από τις μεγαλύτερες προσωπικές επιτυχίες του Κ. Μητσοτάκη. Μια επιτυχία, όχι για τη Νέα Δημοκρατία ή για την Κυβέρνηση, μια επιτυχία ιστορικής σημασίας για τη χώρα. Γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης, κ. Χιώτη, κ. Παπαδόπουλε, είναι τα Νοσοκομεία που ανακαινίζονται και σιγά-σιγά παραδίδονται στους πολίτες, είναι οι προληπτικές εξετάσεις που σώζουν ζωές συμπολιτών μας, για πολύ σημαντικές μορφές καρκίνου. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το Πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», τα drones, τα νέα ασθενοφόρα, τα οποία δεν ήξερε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, προχθές. Είναι πράγματα δηλαδή και πολιτικές που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τη συμφωνία των Αμερικανών με την Ουκρανία, για 30 ημέρες εκεχειρία, έχουμε κάποιο σχόλιο; Γιατί ακούμε ότι οι Ρώσοι λένε δύσκολο να αποδεχθεί ο κ. Πούτιν τη συμφωνία αυτή. Είναι μία πληροφορία του Reuters.

 Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι αυτό το οποίο θέλουμε ως χώρα, νομίζω ότι αυτό που θέλει και η Ευρώπη και κάθε λογικός άνθρωπος, είναι να έχουμε μία δίκαιη λύση για την Ουκρανία. Μία λύση η οποία θα είναι δίκαιη για την Ουκρανία, με την Ουκρανία να συμμετέχει σε αυτή τη λύση. Δε πρόκειται σε αυτό να κάνει βήμα πίσω ούτε η Ευρώπη και, προφανώς, ούτε η Ελλάδα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, συμμετέχουμε στα ανώτατα συμβούλια και σε επίπεδο Πρωθυπουργού και σε επίπεδο Υπουργού Εξωτερικών και μένει να δούμε πού θα καταλήξουν όλες αυτές οι συζητήσεις.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, εγώ θα σας επιστρέψω στα εσωτερικά. Θέλω να μου σχολιάσετε αυτή την υπόθεση της Εθνικής Πινακοθήκης. Γιατί, ναι μεν, όλα τα κόμματα καταδίκασαν αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά του βουλευτού της ΝΙΚΗΣ, αλλά, από την άλλη,  διάβασα μία ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου που έλεγε ότι και η Εθνική Πινακοθήκη δεν έπρεπε να φιλοξενεί τέτοια έργα. Και πράγματι υπάρχουν και αντιδράσεις και από τους ψηφοφόρους ότι η Εθνική Πινακοθήκη θα έπρεπε να έχει κάνει μία αυστηρότερη επιλογή των εκθεμάτων της. Τι λέτε;

 Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξεκινώ, επειδή άκουσα το πρωί μία κριτική και για την Υπουργό Πολιτισμού, ότι σε όλες τις δημοκρατίες τα έργα που εκτίθενται στα διάφορα μουσεία, όπως στην Εθνική Πινακοθήκη, δεν περνάνε από την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, εν προκειμένω από την Υπουργό ή από οποιονδήποτε άλλο στο Υπουργείο. Αυτό συνέβαινε σε απολυταρχικά καθεστώτα, ή σε κομμουνιστικά καθεστώτα, τα οποία λησμονούν μια σειρά από κόμματα της Βουλής, αλλά δεν συμβαίνει σε δημοκρατίες, όπως είναι στην Ελλάδα. Άρα, είναι προφανής η αυτοτέλεια που έχει και η Εθνική Πινακοθήκη. Το δεύτερο που θέλω να πω, είναι ότι εγώ αντιλαμβάνομαι και είναι και απολύτως θεμιτές οι όποιες αντιδράσεις – σε κόσμιο επίπεδο, για να μην παρεξηγηθώ – για έργα τέχνης τα οποία ένα μέρος του κόσμου, των πολιτών, δεν συμφωνεί, ή δεν θεωρεί ότι αντιπροσωπεύουν αυτό το οποίο ο καθένας θεωρεί ως σωστό. Έτσι; Έχουμε δημοκρατία και εγώ αντιλαμβάνομαι τις αντιδράσεις μιας μερίδας συμπολιτών μας. Τρίτο, όμως, που θέλουμε να πούμε, είναι ότι δεν θα γίνουμε ζούγκλα. Και ειδικά βουλευτές, εκπρόσωποι των πολιτών, πρέπει να ξέρουν και να σέβονται τους νόμους. Δεν πρόκειται να μετατραπούμε σε μια χώρα όπου οι βουλευτές ή οποιοσδήποτε πολίτης θα προβαίνει σε πράξεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από το «παίρνω τον νόμο στα χέρια μου», γι’ αυτό και ήταν άμεση η αντίδραση των αρχών. Και σε επίπεδο, λοιπόν, Δικαιοσύνης, η Δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις της και σε επίπεδο κοινοβουλευτικό, πήρε κάποιες αποφάσεις ο Πρόεδρος της Βουλής. Η χώρα μας έχει νόμους, έχει κανόνες, πρέπει να τηρούνται. Και αυτή η συμπεριφορά  από τον βουλευτή, δεν είναι απλά καταδικαστέα, αυτή συμπεριφορά είναι έκνομη. Δεν είμαι εγώ ο δικαστής που θα την αξιολογήσει.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, η παραίνεση της Ιεράς Συνόδου, να παρέμβει η Κυβέρνηση στην Εθνική Πινακοθήκη, έστω με τη μορφή σύστασης, να είναι προσεκτικότερη στο μέλλον, θα πραγματοποιηθεί ή όχι;

 Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Η Ιερά Σύνοδος έκανε μία παρέμβαση η οποία δεν συγκρίνεται με αυτή την απαράδεκτη αντίδραση …

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φυσικά, δεν το συνδέουμε. Αλλά απλώς …

 Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ήταν θεσμικότατη. Εκπροσωπεί τους πιστούς και ως προς το πλαίσιο της λειτουργίας και της Εκκλησίας, είναι απολύτως θεμιτή

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν πολίτες που, επίσης …

 Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως. Και πρέπει να τους σεβόμαστε τους συμπολίτες μας κα να μην «πυροβολάμε» ούτε τη μία ούτε την άλλη άποψη. Από εκεί και πέρα, αυτό που μπορεί να κάνει, προφανώς είναι μόνο κάτι τέτοιο, σε επίπεδο σύστασης. Ξεκίνησα με αυτό, για να καταλαβαίνουν και οι πολίτες που μας ακούν, δεν νοείται, δεν μπορεί το Υπουργείο Πολιτισμού να απαγορεύσει ή να εγκρίνει ή να απορρίψει την έκθεση έργων. Σίγουρα πρέπει να συμμεριζόμαστε τις απόψεις όλες και να κινούμαστε και στο πλαίσιο το οποίο επιτρέπει ο νόμος.

 

 

 

Copyright © 2023-2025 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr