Συνέντευξη στην εκπομπή του OPEN «ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ»
Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή του OPEN «ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ» και τους δημοσιογράφους Π. Στάθη και Γ. Κολοκυθά
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε απευθείας στα ερωτήματα για να πάρουμε τη σκυτάλη από πριν. Ήταν φιάσκο, τελικά, το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε ξεκινώντας, είναι να πούμε πού βρισκόμαστε σήμερα. Πριν από κάτι παραπάνω από δύο χρόνια, ως χώρα ζήσαμε μια απόλυτη εθνική τραγωδία, ένα από τα μεγαλύτερα δυστυχήματα που έχουμε ζήσει, ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. Το δυστύχημα αυτό έχει, προφανώς, πολύ σοβαρές αιτίες. Και οι αιτίες πολλές φορές συνεπάγονται και ποινικές ευθύνες. Αυτές, λοιπόν, οι ποινικές ευθύνες πρέπει να διερευνηθούν, διερευνώνται. Υπάρχουν ήδη 43 κατηγορούμενοι. Υπάρχει ένας πρώην Υφυπουργός, ο οποίος έχει ζητήσει να κριθεί από τον φυσικό του δικαστή και, προφανώς, επειδή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία της κύριας ανάκρισης -φαίνεται, όμως, ότι είμαστε σε καλό δρόμο- θα βγουν και κάποια πορίσματα από τον ανακριτή και στη συνέχεια από τον εισαγγελέα το κλητήριο θέσπισμα. Από την πρώτη στιγμή -έχει σημασία, δεν κάνω αυτή την εισαγωγή για να αποφύγω τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, θα απαντήσω σε όλα-, από την πρώτη στιγμή έχουμε πει, με πρώτο τον Πρωθυπουργό, ότι στα Τέμπη συναντήθηκαν σοβαρά ανθρώπινα λάθη, που θα τα αξιολογήσει η Δικαιοσύνη, με πολύ σοβαρές παθογένειες του Κράτους, για τις οποίες έχουμε και εμείς ευθύνη. Δεν κρύψαμε τις ευθύνες μας. Πάνω σε αυτή, για εμένα, την μόνη συζήτηση, την πολύ σοβαρή συζήτηση, που έχει βέβαια και τη διερεύνηση κακών χειρισμών, αν έγιναν στο πεδίο στη συνέχεια, χτίστηκε ένα αφήγημα, αρχικά από κόμματα δεξιότερα της Ν.Δ., από τον κ. Βελόπουλο – ο πρώτος που τα είπε όλα αυτά – τα οποία σιγά – σιγά τα υιοθέτησαν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, μεταφέροντας τη συζήτηση από τις σοβαρές ευθύνες που οδήγησαν στο δυστύχημα των Τεμπών, σε μία συζήτηση κατά της Κυβέρνησης, με κοινή ονομασία: συγκάλυψη. Αυτή είναι η αλήθεια. Η αλήθεια, δηλαδή, για το τι έκανε η Αντιπολίτευση με κάποια Μέσα Ενημέρωσης και κάποιους θεσμικούς παράγοντες του τόπου. Αυτό, λοιπόν, στο «μενού» είχε παράνομο φορτίο, χαμένα βαγόνια, εξαφανισμένους νεκρούς, μονταρισμένες συνομιλίες, μπάζωμα με σκοπό την συγκάλυψη. Όχι λάθος χειρισμούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με δόλο…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με δόλο, ακριβώς. Αυτό ήταν το μενού της Αντιπολίτευσης που υιοθέτησαν, δυστυχώς, όλα τα κόμματα με τελευταίο, αλλά με ξεκάθαρη υιοθέτηση και το ΠΑΣΟΚ -τελευταίο το υιοθέτησε, αλλά το υιοθέτησε- και επειδή άκουγα πριν τον Εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Χριστοδουλάκη, που έχει μιλήσει και για τρία βαγόνια που λείπουν, ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλάκης…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Χριστοδουλάκης;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως. Δείτε λίγο την ομιλία του στη Βουλή. Αναρωτήθηκε αν λείπουν βαγόνια πέρυσι, αλλά το σημαντικό είναι να δει και ο κ. Χριστοδουλάκης που είναι ένας νέος πολιτικός και οι υπόλοιποι του ΠΑΣΟΚ τι υπέγραψαν, τι συνυπέγραψαν μαζί με την κ. Κωνσταντοπούλου για την πρόταση δυσπιστίας. Δεν συνυπέγραψαν ένα κείμενο που αναφερόταν στις πολύ σοβαρές αδυναμίες του Κράτους, που διαχρονικά τα κόμματα πρέπει να λογοδοτήσουν, τα ανθρώπινα λάθη…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βασισμένο στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα πάμε και στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Συνυπέγραψαν ένα πόρισμα που μιλάει για συγκάλυψη, για μπάζωμα, για αλλοίωση του πεδίου και το τι μεταφερόταν στο τρένο. Όλα αυτά αναφέρονταν στο πόρισμα. Πού είμαστε σήμερα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτάκι. Αυτές οι θεωρίες που λέτε, περί φορτίων κλπ., δεν ενισχύθηκαν και πιστοποιήθηκαν με το πόρισμα του Οργανισμού που διόρισε το Υπουργείο Μεταφορών;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πού βρισκόμαστε σήμερα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το οποίο περιέγραφε μέσα αυτό επί της ουσίας, ως πιθανολόγηση, ισχυρή όμως.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πού βρισκόμαστε σήμερα; Για να δείτε ότι ένα – ένα απαντώνται. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να πούμε όλα αυτά, γιατί σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ειπωθεί από κανέναν, ειδικά από την Κυβέρνηση, ότι δεν παραμένει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη διερεύνησης κάθε ποινικής ευθύνης για τα Τέμπη. Αλλά άλλο η διερεύνηση των ευθυνών για τα Τέμπη και άλλο το αφήγημα, το ψεύτικο αφήγημα της συγκάλυψης με δόλο και όλα αυτά τα οποία έχουν ειπωθεί. Πού βρισκόμαστε σήμερα; Βγαίνει το ένα στοιχείο μετά το άλλο, το ένα στοιχείο μετά το άλλο, και γκρεμίζει το αφήγημα της συγκάλυψης. Όχι των ευθυνών των Τεμπών, της συγκάλυψης. Επτά πραγματογνωμοσύνες στη δικογραφία. Πραγματογνωμοσύνες που ήταν κατόπιν αιτημάτων, όχι της Κυβέρνησης ή των συνηγόρων υπεράσπισης, μια σειρά από πραγματογνωμοσύνες: αυτή που ζήτησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, αυτή που ζήτησαν συγγενείς των θυμάτων, άλλες που δεν τις ξέραμε. Που κάποιοι δεν τις εμφάνιζαν για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Και, πάμε στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Είναι κατάκτηση το γεγονός ότι έχουμε έναν ανεξάρτητο Οργανισμό διερεύνησης, ενώ δεν είχαμε, στελεχωμένο, για τη χώρα; Είναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, βέβαια υπάγεται στο Υπουργείο Μεταφορών. Θα μπορούσε να είναι Ανεξάρτητη Αρχή.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Την ακούω εγώ αυτή την συζήτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και κατά τον κ. Αποστολίδη, υπάρχει μομφή από τον κ. Τζιτζικώστα ως αρμόδιο Επίτροπο, ότι θα έπρεπε να είναι Ανεξάρτητη Αρχή.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάμε να τα πάρουμε, λοιπόν, να δείτε τη σειρά των γεγονότων. Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, λοιπόν, συνεστήθη και στελεχώθηκε ως προς το διοικητικό του συμβούλιο μετά από πάρα πολλά χρόνια από την Κυβέρνηση τη δική μας. Τον Σεπτέμβριο στελεχώθηκε, μετά τις εκλογές του 2023. Και ξεκίνησε να διερευνά, όχι το Δ.Σ., η τριμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων, οι ειδικοί, που όρισε το Δ.Σ. το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Μετά από πάρα πολύ μεγάλο, λοιπόν, χρονικό διάστημα που όλοι περιμέναμε, έγινε μία παρουσίαση μια μέρα – αν δεν κάνω λάθος- Πέμπτη ήταν, πριν το δεύτερο, το μεγάλο συλλαλητήριο και των Αθηνών και όλης της υπόλοιπης Ελλάδος. Την ώρα της παρουσίασης, θυμάμαι γιατί μετά από λίγη ώρα είχα ενημέρωση πολιτικών συντακτών και την έβλεπα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα κάνει πρόταση δυσπιστίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα κάνει πρόταση δυσπιστίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βασισμένος στο πόρισμα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα κάνει πρόταση δυσπιστίας, το κορυφαίο κοινοβουλευτικό όπλο που έχει ένα κόμμα αντιπολίτευσης, βασισμένο όχι στο πόρισμα όλο, σ’ ένα κομμάτι του πορίσματος που μιλούσε για εύφλεκτη ύλη και απέκλειε τα έλαια της μηχανής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά υπήρχε η αναφορά στο πόρισμα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τρία πάρα πολύ απλά σημεία που απαντώ, νομίζω, ως προς την κυβέρνηση, γιατί ο ίδιος ο κύριος Παπαδημητρίου και ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ θα δώσει τις δικές του απαντήσεις εκεί που πρέπει. Σημείο πρώτο: ακόμα και αυτή η αναφορά, θυμάμαι το έλεγα τότε, μετά από λίγη ώρα στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών, ήταν πιθανολόγηση, δεν ήταν ευθεία θέση, δεν πήρε δηλαδή ευθέως θέση ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Την πιθανολόγηση, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ με τους συνεργάτες του, την κυρία Κωνσταντοπούλου, το ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά, τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, συνεργάστηκαν στην πρόταση δυσπιστίας, δεν ξέρω αν θα συνεργαστούν και στο μέλλον, την έκαναν πρόταση δυσπιστίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνυπέγραψαν.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Συνυπέγραψαν. Ένα κείμενο που μιλούσε για έγκλημα, ένα κείμενο που μιλούσε για συγκάλυψη, ένα κείμενο που μιλούσε για μπάζωμα. Αυτό λέει από κάτω, έχει τις υπογραφές των βουλευτών και του ΠΑΣΟΚ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά είναι στην αντιπολίτευση, δεν μας λέτε για το φιάσκο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Δεύτερο σημείο: ποιο είναι το προβληματικό του πορίσματος, γιατί εγώ δεν ακυρώνω μια δουλειά συνολική κάποιων επιστημόνων, αυτό που φαίνεται προβληματικό, όχι γιατί το λέει η κυβέρνηση, γιατί το λένε δύο πανεπιστήμια: το ένα με επιστολή του, της Πίζα ―δεν έστειλα εγώ επιστολή, το πανεπιστήμιο έστειλε επιστολή― και το δεύτερο, μετά από συνέντευξη που έγινε στον κύριο Μαραγκό του πανεπιστημίου της Γάνδης, το προβληματικό είναι το απόσπασμα, για το οποίο μας επιτέθηκε η αντιπολίτευση. Γιατί τα υπόλοιπα, παράδειγμα τις συστάσεις για τα τρένα, τις υιοθετούμε και τις κάνουμε πράξη, κάποιες έχουν ξεκινήσει ήδη να γίνονται και θα κάνουμε νομοσχέδιο. Συμφωνούμε, λοιπόν, σε αυτό. Δεν είδε η αντιπολίτευση ότι δεν υπήρχε εντολή για μπάζωμα. Στο κομμάτι, λοιπόν, αυτό, τι έγινε; Ήρθαν δύο πανεπιστήμια και είπαν ότι κακώς αναφέρθηκαν τα ονόματα των πανεπιστημίων αυτών και ότι εμείς δεν είχαμε δώσει αυτήν τη συγκατάθεση, αυτό λένε ουσιαστικά, πάνω κάτω και οι δύο, και η Γάνδη και η Πίζα. Ωραία. Κι ερχόμαστε, λοιπόν, στην ευθύνη, όπως λέει και η αντιπολίτευση, της κυβέρνησης. Τι να έκανε η κυβέρνηση; Η κυβέρνηση μία μέρα πριν την παρουσίαση του πορίσματος, δύο ημέρες, μία βδομάδα πριν, να επενέβαινε και να ζητούσε να φύγει από το πόρισμα η αναφορά για το παράνομο φορτίο, επειδή πίστευε ότι δεν υπάρχει η συγκατάθεση ενός ξένου πανεπιστημίου, το οποίο ακόμα δεν το ήξερε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το ήξερε η κυβέρνηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς. Δεν το ήξερε. Πρώτον, δεν το ήξερε. Έστω και το ήξερε, αν η κυβέρνηση ζητούσε κάτι, τι θα ήταν; Συγκάλυψη! Η κυβέρνηση τι έκανε; Όπως φαίνεται εκ των υστέρων, αποδεικνύεται το εντελώς αντίθετο. Ήταν αμέτοχη. Γιατί μία σοβαρή κυβέρνηση στη δικαστική διερεύνηση -Δικαιοσύνη- και στη διερεύνηση των ειδικών, ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Πολυτεχνείο και πάει λέγοντας, κάνει δέκα βήματα πίσω, τους αφήνει να κάνουν τη δουλειά τους και να κριθούν και για τα σωστά και για τα λάθη τους. Αν δείτε την αλληλογραφία του πανεπιστημίου της Πίζα με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, τι λέει; Ότι είχε γίνει ένα τηλέφωνο στον Βέλγο πραγματογνώμονα, αν δεν κάνω λάθος ή της Πίζα ή της Γάνδης, κάποιες μέρες πριν και του είχε πει να μη συμπεριληφθεί. Και στη συνέχεια, μάλιστα, έγινε αυτό που έγινε και στο Διοικητικό Συμβούλιο, που ζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ από τους επιστήμονες να μη συμπεριληφθεί και το απέρριψαν. Αυτό έγινε μία ημέρα πριν. Αυτό, ούτε ήταν σε γνώση της κυβέρνησης, ούτε πήρε κάποιος- άκουσα πριν κάποιον από τους εκπροσώπους, να λέει «γιατί δεν πήρε κάποιος τον Υπουργό να του πει ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα». Δεν είναι δουλειά των υπουργών να παρεμβαίνουν, ούτε στη Δικαιοσύνη, ούτε στους ανεξάρτητους οργανισμούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά είναι δουλειά των υπουργών, όμως, να επιλέγουν τα πρόσωπα, εν προκειμένω, αφού έτσι επελέγη το πρόσωπο, το οποίο πρόσωπο το συγκεκριμένο, πρώτον μας μίλησε για απειλές, δεύτερον μας είπε ότι είχα διαφορετική άποψη, αλλά βγήκα και έλεγα αυτά που έλεγα δημοσίως στη συνέντευξη. Μετά έδωσε άλλη συνέντευξη εδώ, στον κύριο Στραβελάκη, στο Real fm και είπε άλλα, χθες στο Διοικητικό Συμβούλιο είπε άλλα. Πώς ο κόσμος, κύριε Εκπρόσωπε, θα πιστέψει αυτό το πόρισμα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ακριβώς, γιατί θυμήθηκα πάλι την έκθεση του κυρίου Κωνσταντόπουλου που λέει δεν γίνεται έκρηξη από έλαια σιλικόνης.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για μένα τα συμπεράσματα είναι δύο: το συμπέρασμα το πρώτο είναι ότι φαίνεται από κάθε πτυχή της υπόθεσης, ακόμα και από τις παλινωδίες του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ότι η κυβέρνηση δεν επενέβη σε κανένα σημείο, δεν πήγε να συγκαλύψει τίποτα, γιατί δεν είχε να συγκαλύψει τίποτα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα. Δεν είναι λίγο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά είναι ένα πόρισμα που περιμέναμε από έναν οργανισμό και τώρα δεν έχουμε τίποτα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι λίγο· δύο μήνες μας είχαν στήσει στη γωνία όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κάποια μέσα φίλα προσκείμενα στα κόμματα αυτά και μας κατηγορούσαν για συγκάλυψη. Δεν μας κατηγορούσαν για κακή πολιτική που οδήγησε σε ένα τέτοιο δυστύχημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι η κοινωνία σας κατηγορεί για συγκάλυψη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά εδώ φεύγουμε… Εγώ να δεχθώ ότι φεύγουμε από τη συγκάλυψη. Προτιμάτε το μπάχαλο, κύριε Υπουργέ; Αυτό είναι μπάχαλο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Δεν προτιμάμε το μπάχαλο. Το δεύτερο συμπέρασμα το οποίο βγαίνει είναι ότι όντως γεννώνται πολύ σοβαρά ερωτήματα, κυρίως για τη συμπεριφορά του κυρίου Παπαδημητρίου, για τις δηλώσεις του, για τις τοποθετήσεις του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας το πω ευθέως, πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Παπαδημητρίου;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό είναι μια απόφαση που… καταρχάς, όπως είπατε η μόνη ερώτηση είναι αν πρέπει να παραιτηθεί, γιατί υπάρχει μια πενταετής θητεία, η οποία προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Είναι εύλογα τα ερωτήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μπορείτε να του λύσετε την Σύμβαση εσείς;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι εύλογα τα ερωτήματα, είναι λογικό αυτό το οποίο με ρωτάτε, δεν είναι δική μου απόφαση. Η αλήθεια είναι ότι, γιατί η ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν είναι για το πόρισμα, είναι για τον χειρισμό, τις δηλώσεις, τις συνεντεύξεις, το πόρισμα δεν το συντάσσει το διοικητικό συμβούλιο ή ο Παπαδημητρίου…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι η Επιτροπή των επιστημόνων.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι η Επιτροπή, για αυτό θα αξιολογηθεί η Επιτροπή, εγώ δεν θα πάρω θέση. Η αλήθεια είναι ότι, η συμπεριφορά, οι χειρισμοί, οι συνεντεύξεις, όλη αυτή η εξωστρέφεια, γεννά εύλογα ερωτήματα και εύλογα αιτήματα. Το τι θα γίνει στο τέλος θα αποφασιστεί αρμοδίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έπρεπε να είχε πάει στον Εισαγγελέα; Λέει με απειλούν…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ένα πρόσωπο..
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως. Καταρχάς θα έπρεπε μία μέρα πριν, αν το δείτε, μία μέρα πριν, έθεσε σε ψηφοφορία, ζήτησε βασικά από την Επιτροπή να μην συμπεριληφθεί το κομμάτι του πορίσματος που έγινε ο χαμός, για την πυρόσφαιρα, που φαίνεται ότι τελικά είναι έωλο το κομμάτι αυτό. Μπάζει από παντού, έτσι φαίνεται. Είναι το μόνο πράγμα, ήταν το μόνο πράγμα, το οποίο ήταν κατά αυτού που λέγαμε εμείς και υπέρ του αφηγήματος της Αντιπολίτευσης. Όλα αυτά τα δύο χρόνια το μόνο πράγμα το οποίο, δεν συζητώ τώρα για πραγματογνώμονες που δεν είναι μηχανικοί, έτσι, συζητάω τώρα – που δεν είναι πραγματογνώμονες – συζητάω για επίσημα πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείται και το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε ο κύριος Λακαφώσης παραδείγματος χάριν; Γιατί; Επειδή είναι διάδικο μέρος δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί; Γιατί είχε ενημερώσει και μας είπε χθες ο κύριος Παπαδημητρίου ότι «μου είχε στείλει ένα email να συμμετάσχω, αλλά δεν το είχα δει».
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι άλλο πράγμα χρησιμοποιώ κάποιον, είναι άλλο πράγμα παίρνω ως θέσφατα αυτά που λέει κάποιος. Αυτό το οποίο ισχυρίζονται τα ξένα Πανεπιστήμια, είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν τα ονόματα, οι τίτλοι τους και οι εγκρίσεις τους, ενώ στην πραγματικότητα δεν είχαν δώσει τέτοια άδεια. Έτσι λένε, τουλάχιστον το ένα Πανεπιστήμιο με την επιστολή του και το άλλο Πανεπιστήμιο μέσω μιας συνέντευξης. Εγώ δεν είμαι αυτός ο οποίος θα πάρει θέση, το ξαναλέω, για το κομμάτι αυτό του πορίσματος. Εγώ σίγουρα μπορώ να σας πω ότι, εκπροσωπώντας μια Κυβέρνηση και μάλιστα όπως είδατε, δεν κρύφτηκα, ούτε εγώ, ούτε πολλά κυβερνητικά στελέχη, σε μία δύσκολη περίοδο, όπου ήταν δικαιολογημένη η ένταση των πολιτών και των συγγενών και το αίτημα τους για Δικαιοσύνη, εκεί λοιπόν χτίστηκε ένα αφήγημα συγκάλυψης με «κατηγορούμενο» από την Αντιπολίτευση ακόμα και τον Πρωθυπουργό…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρασύρθηκε ο κόσμος από αυτό που λέει ότι ..;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παραπλανήθηκε δηλαδή;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ήτανε μία από τις πρώτες ερωτήσεις που μου κάνατε όλοι, οι δημοσιογράφοι, δικαίως. Μου λέγατε ωραία τα λέτε, αλλά 8 στους 10, στην συνέχεια έγινε 7 στους 10, των πολιτών, πιστεύει ότι έχει γίνει συγκάλυψη και απαντώ ξεκάθαρα. Όταν «μονοί, διπλοί» έχουν πέσει, όλα τα κόμματα, κάποιοι δημοσιογράφοι, κάποια Μέσα, -κάποιοι, δεν ήταν η πλειοψηφία,- αλλά ήταν αρκετοί. Σατιρικές εκπομπές που κάναν «κοπτοραπτική» απαντήσεις, δήθεν μη πολιτικές εκπομπές…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα μην τα βάζετε με τα Μέσα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ωπα-ωπα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε γιατί; Τόσα χρόνια λέμε κ. Μαρινάκη…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό κ. Στάθη…όχι, όχι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …λέμε μην την πέφτετε όλοι στους δημοσιογράφους, θυμάστε τι γινόταν το ’15 ή μετά το ’15.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε κ. Στάθη…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …Γιατί τα Μέσα, τα Μέσα, όταν το λέει ο επίσημος Φορέας, τα Μέσα τι να κάνουν;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο επίσημος φορέας πιθανολόγησε κύριε Στάθη και ο επίσημος φορέας πιθανολόγησε 27 Φεβρουαρίου. Πολύ πριν τις 27 Φεβρουαρίου, η λέξη συγκάλυψη επλανάτο στη χώρα, από θεσμικούς παράγοντες, προέδρους επιστημονικών Συλλόγων, μέχρι πολιτικά κόμματα και τι είπε πριν ο κύριος Γιαννούλης…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα έχουν πολλή δύναμη όλοι αυτοί;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακούσατε πριν τι είπε ο κ. Γιαννούλης; Του λέτε υπάρχει κάποιο πόρισμα το οποίο να εμπιστεύεστε και λέει κανένα, ενώ, παραδέχεται λοιπόν ότι, δικαίωμά του να μην το εμπιστεύεται, ότι δεν παραδέχεται κανένα πόρισμα, έχει βγάλει πόρισμα ο ίδιος, ότι έχει γίνει συγκάλυψη και αυτή τη συγκάλυψη την έχει κάνει ο Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση. Και απαντώ σε αυτό που λέτε, ως Υφυπουργός αρμόδιος για τον Τύπο έχω πάρει πρωτοβουλίες για λογαριασμό της Κυβέρνησης αυτής, που δεν ελήφθησαν για πολλά χρόνια. Κατάργηση της απλής δυσφήμισης, προστασία των δημοσιογράφων για απειλές, προσέξτε, μισό λεπτό. Δεχόμαστε την οποιαδήποτε πολιτική κριτική, την πιο σκληρή κριτική. Όταν σε κατηγορούν ότι συγκαλύπτεις έναν λαθρέμπορα, που δεν υπάρχει. Όταν σε κατηγορούν μέσω ερωτημάτων, αναφέρομαι στον κύριο Φάμελλο και σε αυτούς που διακίνησαν, γιατί αυτό διακινήθηκε στη συνέχεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το Βασίλη Καλογήρου, τον θάνατο του Β. Καλογήρου.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για έναν άνθρωπο, ο οποίος βρέθηκε νεκρός, τότε κύριε Στάθη «η πίστα αλλάζει». Άλλαξε η πίστα αυτούς τους τελευταίους δύο μήνες, για αυτό με βλέπετε έτσι. Δεν ήταν η πίστα της σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης, μπήκαμε στην πίστα των συκοφαντιών και να ξέρετε κάτι, επειδή όλοι έχουμε παιδιά και οικογένειες, εγώ δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ, όχι αυτόν που μου έκανε πολιτική κριτική, όχι αυτόν που αντέδρασε εναντίον μου και μου επιτέθηκε πολιτικά, αλίμονο, στη δουλειά μας είναι και έτσι είναι. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτούς που έκοψαν απαντήσεις μας, που βάλαν στο στόμα μας λόγια κατά συγγενών, που δεν τα είπαμε ποτέ, εμείς μιλούσαμε στην Αντιπολίτευση και κάποιοι τα μετέτρεπαν κατά συγγενών. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτούς που έλεγαν, όχι μόνο σε μένα προσωπικά, σε όλους μας, ότι συγκαλύπταμε, γιατί τώρα που καταρρέει αυτό το αφήγημα, δεν πρέπει να ξεχάσουμε, ξέρετε γιατί; Για να μην τα ξαναζήσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε κάτι, κ. Υπουργέ; Ξεχνάμε κάτι. Εντάξει είναι ένα αφήγημα, γιατί εδώ στο διοικητικό συμβούλιο τα έλαια σιλικόνης παραμένουν μέσα, όπως είδα χθες. Παραμένει το αφήγημα για άλλη αιτία τα έλαια σιλικόνης στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, αυτό στα μάτια του κόσμου είχε καταστεί αναξιόπιστο, γενικώς το πόρισμα. Αλλά γι’ αυτό έχει ευθύνη η Κυβέρνηση, για το μπάχαλο το οποίο παρουσιάζει μία τέτοια επιτροπή. Η Κυβέρνηση εννοώ διά των εκπροσώπων της, εννοώ του Υπουργείου Μεταφορών, που επέλεξε τα συγκεκριμένα πρόσωπα που μπορεί να είναι αναξιόπιστα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σκοπεύετε να κάνετε κάτι σε αυτό; Γιατί πόρισμα δεν έχουμε τώρα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε. Κατ’ αρχάς, το τι θα λέει και τι όχι ένα πόρισμα και το αν ένα πόρισμα στο ένα του κομμάτι πρέπει να αλλάξει ή όχι, θα το αποφασίσουν οι ειδικοί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, ποιος εμπιστεύεται αυτό τον οργανισμό τώρα; Συγγνώμη κιόλας.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Από εκεί και πέρα, η ευθύνη του διοικητικού συμβουλίου είναι δεδομένη. Το τι θα γίνει θα αποφασιστεί και από τους αρμόδιους. Εγώ δεν θέλω να προδικάσω την απόφαση αυτή. Εγώ θα σας πω, όμως…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολιτική ευθύνη εκεί υπάρχει; Στο Υπουργείο Μεταφορών;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όταν επιλέγεται ένας επικεφαλής οργανισμού, παίρνει την αντίστοιχη ελευθερία να κάνει κάποιες κινήσεις και κρίνεται εκ των υστέρων. Υπάρχει ευθύνη στη συνέχεια από το αρμόδιο Υπουργείο για τους χειρισμούς που θα κάνει όταν βλέπει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Αλλά, όπως καταλαβαίνετε, όταν βάζεις κάποιον να διοικήσει έναν οργανισμό, του δίνεις τη δυνατότητα να πάρει τις αποφάσεις του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά έχεις και την ευθύνη της επιλογής.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η επιλογή έγινε τον Σεπτέμβριο του 2023. Αξιολογείται και αυτή η επιλογή. Αλλά, προσέξτε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τον κ. Καραμανλή έγινε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν έγινε. Έγινε μετά τις εκλογές του 2023.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, μετά τις εκλογές.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αξιολογείται η επιλογή αυτή. Αλλά το ξαναλέω: Το μείζον είναι ότι, και από αυτά τα οποία βλέπουμε να γίνονται με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, καταρρέει το αφήγημα της συγκάλυψης. Και θα σας πω και κάτι …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά καταρρέει και ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έβγαλε ένα πόρισμα – εγώ δεν μηδενίζω τίποτα συνολικά και τη δουλειά επιστημόνων …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λαμβάνεστε υπόψη σήμερα εσείς;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όλες αυτές οι συστάσεις για τη βελτίωση του σιδηρόδρομου …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ωραία, αυτά τα λένε όλοι. Αυτό το λαμβάνετε υπόψη, το πόρισμα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Οτιδήποτε, πέραν του κομματιού της πυρόσφαιρας, δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν επιστήμονα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μπορούμε να παίρνουμε a la carte τα πορίσματα. Ό,τι θέλουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αντιπολίτευση αντιδρά για …
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η αντιπολίτευση …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφήστε την αντιπολίτευση. Είστε Κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση ας κάνει ό,τι θέλει, μιλάμε μαζί σας τώρα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Το επίδικο, αυτή τη στιγμή, είναι ένα κομμάτι του πορίσματος που αναφέρεται στην πυρόσφαιρα. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση από κανέναν του υπόλοιπου πορίσματος. Από κανέναν επιστήμονα, από κανέναν ειδικό …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, μια χαρά είναι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το αν είναι μια χαρά ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ ή όχι …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε, καθήστε, κ. Μαρινάκη, θα τρελαθούμε τώρα. Είναι μια χαρά για όλα τα υπόλοιπα, αλλά γι’ αυτό δεν είναι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είπαμε ότι είναι μια χαρά για όλα τα υπόλοιπα. Υπάρχει αμφισβήτηση ενός κομματιού του πορίσματος, το οποίο ήταν ο λόγος που έγινε πρόταση δυσπιστίας από την αντιπολίτευση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε αυτό το κομμάτι, λοιπόν, προφανώς να ληφθούν κάποιες αποφάσεις, επιστημονικά, από τους επιστήμονες, όχι από την Κυβέρνηση. Και από την Κυβέρνηση για τον ρόλο του διοικητικού συμβουλίου και συγκεκριμένα του κ. Παπαδημητρίου. Δύο διαφορετικά θέματα, τα οποία ενώνονται στον όρο ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Εντάξει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, «ευαγγέλιο» δεν είναι αυτό που είχε πει ο κ. Σκέρτσος. Κι εσείς είχατε πει.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ είπα ότι είναι μία κατάκτηση η λειτουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού, ο οποίος έπρεπε να υπάρχει, κατ’ αρχάς, για τη διατήρηση του πεδίου και πλέον υπάρχει και συνεχίζω και το πιστεύω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως πρέπει να γίνει Ανεξάρτητη Αρχή; Ήρθε η στιγμή να γίνει Ανεξάρτητη Αρχή;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι μία πρόταση που την ακούω. Δεν διαφωνώ εγώ σε αυτό. Δεν είναι κάτι το οποίο είναι παράλογο. Και τις προτάσεις τις λογικές πρέπει να τις επεξεργαζόμαστε. Αλλά, το ξαναλέω, μην πάμε από το ένα άκρο στο άλλο. Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έπρεπε να υπάρχει και καλώς υπάρχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνούμε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί αν υπήρχε ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, θα υπήρχε ένας οργανισμός και για τη διαχείριση του πεδίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνούμε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Που και εκεί έχουμε πει να διερευνηθούν τα σωστά και τα λάθη από τη Δικαιοσύνη. Και δεν λέμε όχι. Εμείς τι είχαμε διαχωρίσει από την πρώτη ημέρα; Την πολύ σοβαρή συζήτηση των ευθυνών, ποινικών, πολιτικών ευθυνών, για το τι συνέβη και για το πώς φτάσαμε εκεί, με το αφήγημα της συγκάλυψης. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σας θυμίζω ότι έγιναν δύο προτάσεις δυσπιστίας από την αντιπολίτευση τα τελευταία δύο χρόνια. Η μία έγινε για τη «μονταζιέρα» των συνομιλιών, που όλες οι συνομιλίες ήταν στη δικογραφία, αλλά ακόμα και στα Μέσα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τα δημοσιευμένα, λέτε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακόμα και στα Μέσα – για να προλάβω μία κριτική από την αντιπολίτευση – την επόμενη μέρα σε όλα τα Μέσα και στην ΕΡΤ, δυο χρόνια πριν ήταν όλες οι συνομιλίες. Ακόμα και στην ΕΡΤ, τη δημόσια τηλεόραση, ήταν οι συνομιλίες όλες, σε όλα τα Μέσα. Και η δεύτερη πρόταση δυσπιστίας έγινε για ένα απόσπασμα ενός πορίσματος, που μιλούσε για πιθανολόγηση, που φαίνεται ότι είναι έωλο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Άσκησε η αντιπολίτευση, όλη η αντιπολίτευση, όλα τα κόμματα, το κορυφαίο κοινοβουλευτικό όπλο σε δύο αφηγήματα που έχουν καταρρεύσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, συγγνώμη, δεν έχουμε άλλο χρόνο. Και πήγαμε μονοθεματικά σήμερα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η αλήθεια είναι ότι ένας από τους λόγους που θέλει η αντιπολίτευση, έχτισε η αντιπολίτευση το αφήγημα της συγκάλυψης, όχι προς τη σοβαρότητα των Τεμπών – για να μην παρεξηγηθώ – το αφήγημα της συγκάλυψης, της αντιπολίτευσης, είναι για να μην συζητούνται τα υπόλοιπα ζητήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, έχει πολλή δύναμη η αντιπολίτευση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το βλέπω δημοσκοπικά, όμως.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα δημοσκοπικά, προσέξτε: Έχετε ακούσει την έννοια «ηχηρή μειοψηφία»; Την έχετε ακούσει. Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών νομιμότητα θέλει. Πανεπιστήμια χωρίς καταλήψεις θέλει, που έχουμε επιτέλους. Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών τι θέλει; Θέλει και μη κρατικά πανεπιστήμια. Δυστυχώς, όμως, η δύναμη των «ηχηρών μειοψηφιών» στην Ελλάδα κράτησε τη χώρα μας πίσω πάρα πολλά χρόνια. Είναι μειοψηφίες, είναι ηχηρές και κάποιες φορές μας αναγκάζουν να απαντάμε σε «λάσπη» που μας πετάνε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι και ένα τεράστιο θέμα τα Τέμπη, όμως. Τεράστιο θέμα. Τεράστιο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως. Και το ξαναλέω. Το έκανα σαφές. Διαχωρίζω τα Τέμπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το είπατε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Διαχωρίζω τα Τέμπη και τις αιτίες τους από τη «συγκάλυψη» της αντιπολίτευσης. Γιατί πλέον είναι η συγκάλυψη της αλήθειας. Γύρισε ανάποδα η συγκάλυψη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την επόμενη φορά θα πούμε και για άλλα θέματα που αφορούν, επίσης, πάρα πολύ τον κόσμο.
Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ: https://youtu.be/gFid9CNUSrE