Τρέχων Άρθρο
Συνέντευξη στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Weekenders»

Συνέντευξη στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Weekenders»

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Weekenders» με τους Θ. Πάτρα, Δ. Πανόπουλο και Μ. Μακρίδη

 

https://youtu.be/94wmjBks9cQ

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χαίρομαι που είμαι περήφανος για τη δουλειά στην οποία εργάζομαι και να ρωτήσουμε τον καλεσμένο μας, Παύλο Μαρινάκη αν είναι περήφανος για τη δική του δουλειά γιατί καταρχάς είναι δύσκολη.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ που είστε εδώ.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ ευχαριστώ πολύ. Είναι μια πάρα πολύ ωραία εκπομπή και μια πολύ ωραία παρέα. Προσπαθώ αυτό το οποίο κάνω σε όλη μου τη ζωή και ως επαγγελματίας – ως δικηγόρος- και ως ένας πολίτης σε αυτή τη χώρα, να το κάνω και σε αυτή τη δουλειά.  Πού σίγουρα είναι μια άλλη δουλειά, γιατί έχεις και τεράστια υποχρέωση να ενημερώνεις όσο πιο απλά, όχι απλοϊκά,  μπορείς τους πολίτες. Σίγουρα είμαι περήφανος γιατί κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, με όσο παραπάνω χρόνο μπορώ να δαπανήσω. Τώρα αν αυτό γίνεται καλά ή όχι αυτό θα κρίνει ο κόσμος.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε και πολύ αξιοπρεπής. Αυτό το λέει όλος ο κόσμος.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Στην πολιτική πρέπει να ξέρεις τρία πράγματα. Το ένα είναι ότι δεν συγχωρείται η αλαζονεία, συμφωνεί – διαφωνεί κάποιος μαζί σου και τα άλλα δύο είναι ότι είσαι περαστικός από την οποιαδήποτε  θέση έχεις και είσαι στην πολιτική, – το τρίτο-, όσο σε θέλει ο κόσμος. Είναι πολύ απλά και τα τρία. Αν τα έχεις στο μυαλό σου, πορεύεσαι.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένας πολιτισμένος άνθρωπος μπορεί να κάνει και μια προσγειωμένη συζήτηση μάλλον.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή ο κ. Πανόπουλος πριν με έψεξε γιατί είπα ότι είστε καλός επικοινωνιακά  και το πιστεύω…

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να φύγει δυσαρεστημένος αν θέλεις να είναι καλή η συνέντευξη…

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή θα είστε υποψήφιος στις εκλογές του 2027 και επειδή σας βλέπω το τελευταίο διάστημα να βγαίνετε πάρα πολύ σε εκπομπές. Υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να έχουμε νωρίτερα εκλογές;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτή είναι η ερώτηση…

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πού έχει πάντα την ίδια απάντηση…

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δύο χρόνια πριν τις εκλογές του 2023 με πρότεινε ο Πρωθυπουργός,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με εξέλεξε η Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. Γραμματέα του κόμματος. Ήταν τεράστια τιμή και για εμένα, ήμουν ο νεότερος Γραμματέας του κόμματος, όπως είμαι και ο νεότερος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.  Οπότε ξεκινήσαμε μαζί με μια ομάδα ανθρώπων κάποιες φορές, μαζί με τον Πρωθυπουργό κάποιες φορές, προετοιμάζοντας περιοδείες του Πρωθυπουργού και γυρίσαμε όλη την Ελλάδα, επί δύο χρόνια, κάθε εβδομάδα σε δύο, σε  τρεις περιοχές. Από το 2021, 2022 έως το 2023 μου έλεγαν «δεν μπορεί, την άλλη εβδομάδα θα προκηρύξει εκλογές ο πρόεδρος».

Γιατί όμως γινόταν αυτό και γιατί γίνεται και αυτή η ερώτηση; Γιατί δυστυχώς, υπάρχει τεράστια καχυποψία στον κόσμο,  για την οποία συνολικά το πολιτικό σύστημα, δεν εξαιρώ κανέναν, έχει ευθύνη. Οπότε ο άλλος ένα από αυτά που έχει στο μυαλό του για την πολιτική είναι ότι «για να έρχεται αυτός εδώ»- εννοώ σε ένα σπίτι, σε μια εκδήλωση-  «σε έναν μήνα, σε δύο μήνες θα έχουμε εκλογές». Η αλήθεια είναι ότι αυτό πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ, κυρίως με πράξεις, για να το αναστρέψουμε. Έχω μια αρχή να μιλάω στον κόσμο πολύ παραπάνω, πολύ πριν τις εκλογές. Γιατί όταν έρχεται η ώρα των εκλογών όλοι είναι πολύ πιο καχύποπτοι, όλοι λένε ότι αυτός θέλει προφανώς να μας πει κάτι…

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό σημαίνει δύο χρόνια ακόμα;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για εμένα, και αυτό είναι μια αρχή που μας την έχει πει πάρα πολλές φορές ο Πρωθυπουργός, ότι η προεκλογική περίοδος ξεκινά την επομένη των τελευταίων εκλογών. Οι εκλογές θα γίνουν σε δύο χρόνια. Το 2027, τον ακριβή μήνα δεν τον ξέρουμε. Και θεωρώ ότι είναι κάτι που πρέπει να καθιερωθεί -δεν λέω συνταγματικά, δεν ανοίγω τέτοια συζήτηση- είναι πολύ νωρίς ακόμη. Αλλά πρέπει να μείνει στη χώρα αυτό που έγινε το 2023, δηλαδή το ότι έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα κάνουμε στην τετραετία. Τώρα λέει θα γίνουν το 2027. Είναι κάτι που πρέπει να μείνει στη χώρα. Να ξέρει ο κόσμος ότι κάθε τέσσερα χρόνια θα αξιολογήσει μία Κυβέρνηση, θα βάλει δίπλα το προεκλογικό πρόγραμμα που είχε, τον απολογισμό, τι καλό έκανε, τι δεν έκανε, τι θέλει να κάνει. Νομίζω είναι κάτι που έχει αξία.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι να γίνουν οι εκλογές εμείς θέλουμε να ζούμε μια ποιοτική ζωή. Και εδώ τώρα αρχίζει το πρόβλημα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα πάμε να πάρουμε τις θεματικές μας με τη σειρά. Πρώτο θέμα ασφάλεια. Είχαμε μαφιόζικη εκτέλεση στο Χαλάνδρι, μέρα μεσημέρι. Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα γιατί πέρασαν οι σφαίρες παντού. Από το 2021 ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει πάει έναν φάκελο στον Άρειο Πάγο με 500 ποινικούς, με 500 πρόσωπα που ήταν ενδεχομένως ύποπτα να κινούνται σε τέτοιους χώρους. Έχει λειτουργήσει κάτι σε αυτό το πλαίσιο; Θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί τέτοια μαφιόζικα χτυπήματα;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό το θέμα είναι ένας από τους βασικούς λόγους που είμαι στην πολιτική. Και δεν θεωρώ τον εαυτό μου σκληρό δεξιό. «Νόμος και τάξη», δεν θεωρώ ότι αυτό είναι ένα δεξιό δόγμα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Αντιπολίτευση σάς λέει παρατηρητές εγκληματικότητας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω ποια είναι η πραγματικότητα, η οποία δεν είναι ούτε ιδανική αλλά ούτε και λόγος μηδενισμού. Η αλήθεια είναι ότι μέσα σε έξι χρόνια και ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν γίνει στην Ελλάδα σε επίπεδο νομιμότητας όσα δεν έγιναν σχεδόν σε όλη μεταπολίτευση. Σίγουρα όμως πρέπει να κάνουμε παραπάνω. Θα σας πω τρία, τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα οποία απαντούν, χωρίς να μηδενίζω το γεγονός ότι όταν ένας κάτοικος σε μια τόσο αστική περιοχή, πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας, βλέπει ένα τέτοιο συμβάν είναι λογικό να ταράζεται, να εκνευρίζεται, να φοβάται. Είναι πολύ λογική αντίδραση και είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει. Όμως, περίπτωση 1η: Πανεπιστήμια. Σχεδόν σε κάθε πόλη- ειδικά όσοι έχουμε τελειώσει δημόσια πανεπιστήμια- ακούγαμε για μία, δύο καταλήψεις. Αυτή τη στιγμή μετά από πάρα πολλές δεκαετίες στη χώρα μας δεν υπάρχει ούτε μια κατάληψη στα πανεπιστήμια.

Περίπτωση 2η: Μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις. Έφτιαξε το κράτος- η Ελληνική Αστυνομία- μια ειδική υπηρεσία, τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και ήδη σε πέντε μήνες που λειτουργεί έχουν εξαρθρωθεί 48 μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις με δράση αντίστοιχη με αυτήν την οποία μου περιγράψατε.

Περίπτωση 3η: Ενδοοικογενειακή βία. Πόσες συζητήσεις έχετε κάνει και σε εκπομπές που συμμετέχετε, δικαιολογημένα ο κόσμος οργίζεται με τις Κυβερνήσεις, θυμάστε το τραγικό περιστατικό με την Κυριακή, δεν χρειάζεται να πούμε παραπάνω, είναι πάρα πολλά. Το 2024 αφού φτιάξαμε το panic button, τη γραμμή βοήθειας, το 64 γραφεία στην ΕΛ.ΑΣ., μόνο το 2024, είχαμε 12.000 συλλήψεις.

Περίπτωση 4η και για εμένα και αυτό είναι πολύ σημαντικό: Σε περιπτώσεις όπως τα Εξάρχεια, περιοχές δηλαδή αυξημένης εγκληματικότητας και σήμερα είχαμε μια επιχείρηση της αστυνομίας που είναι εν εξελίξει, έχουμε  80%- 90% μείωση μέσα σε έξι χρόνια των περιστατικών. Και θα σας πω κάτι. Δεν υπάρχει Κυβέρνηση που εξαφανίζει την εγκληματικότητα. Δυστυχώς δεν υπάρχει αστυνομία που μπορεί να προλάβει όλες τις δολοφονίες. Από τι κρινόμαστε; Από δύο πράγματα: Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, πίσω από τα οποία είναι περιστατικά, αριθμοί, άνθρωποι, ιστορίες γυναικών, πονεμένων… Αν χρόνο με τον χρόνο βελτιώνεται η κατάσταση. Και όλα αυτά που σας είπα δεν γίνονταν στην Ελλάδα.  Και ξέχασα να σας πω τα γήπεδα. Θυμάστε τι γινόταν. Και πόσο… «ξύλο», δικαίως, φάγαμε όταν βγήκαμε, είχα λόγω το ρόλου μου, της θέσης μου να πω τα νέα μέτρα. Φάγαμε πάρα πολύ «ξύλο» δικαίως. Για πρώτη φορά ανακοινώθηκαν μέτρα για τα γήπεδα και εφαρμόστηκαν. Άρα θέλει σκληρή δουλειά. Αλλάξαμε τον νόμο. Ο Ποινικός Κώδικας που είχε ψηφιστεί το 2019 ήταν η «χαρά του εγκληματία, η χαρά του βαρυποινίτη». Τον αλλάξαμε με ένα κόστος- από κάποιον κόσμο που θεωρούσε ότι ήμασταν πιο αυστηροί από όσο έπρεπε. Αλλά εμείς επιμένουμε σε αυτό.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λένε ότι και ο δικός σας κόσμος περιμένει από εσάς…

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τότε μειώθηκαν οι ποινές ακόμη και για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Το ξέρατε ότι ο βιασμός ανηλίκου έγινε ισόβια μετά το 2020; Το 2021 συγκεκριμένα. Ο βιασμός ανηλίκου στην Ελλάδα δεν είχε την ισόβια κάθειρξη. Ξέρει ο άλλος ότι θα έχει συνέπειες.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο δολοφονημένος άνδρας στο Χαλάνδρι ήταν στις φυλακές νέων. Πώς γίνεται αυτό; Έχουμε έναν φάκελο στον Άρειο Πάγο με 500 ποινικούς, ξεκαθαρίσματα μεταξύ της Greek Mafia. Πώς γίνεται αυτός ο άνθρωπος να είναι στις φυλακές νέων;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχουν δύο διαφορετικές εξουσίες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του εγκλήματος. Η εκτελεστική εξουσία, δηλαδή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που συντονίζει την ΕΛ.ΑΣ. και έχει τη δουλειά να πιάσει τον εγκληματία, να προλάβει μια κατάσταση όπως αυτά που σας περιέγραψα. Μετά είναι η δικαστική εξουσία, η Δικαιοσύνη, η οποία αξιολογεί μια κατάσταση. Την αξιολογεί και όταν έρχεται κάποιος να δικαστεί. Για παράδειγμα το αν θα προφυλακιστεί κάποιος ή όχι δεν το αποφασίζει η Κυβέρνηση, το αποφασίζει ένας δικαστής. Τι έκανε η Κυβέρνηση και η Βουλή που το ψήφισε; Αυστηροποίησε το πλαίσιο γύρω από το οποίο αποφασίζει ένας δικαστής. Το αν κάποιος θα αποφυλακιστεί ή όχι σίγουρα έχει να κάνει με τις προϋποθέσεις, τις αυστηροποιήσαμε πάρα πολύ- κάποτε έβγαινε κάποιος σε ένα στα τρία χρόνια που ήταν μέσα- το αυστηροποιήσαμε αλλά στο τέλος της ημέρας δεν το αποφασίζουμε εμείς.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά φαντάζομαι το όνομα αυτό ήταν στο τοπ 10 των ανθρώπων ενδιαφέροντος.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο κόσμος που βλέπει μια τέτοια είδηση είναι λογικό να απορεί. Είναι πάρα πολύ λογικά και δεν θα κάτσει να ξεχωρίσει τον δικαστή από τον υπουργό. Εγώ αυτό που σας λέω είναι ότι επιτέλους υπάρχει μια πολιτική που αποδίδει. Για αυτό σας είπα χαρακτηριστικά παραδείγματα. Αλλά έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε ακόμα. Γιατί όταν ακούς ότι στο Χαλάνδρι, το Χαλάνδρι είναι μια περιοχή με πάρα πολύ κόσμο, με πολλά μικρά παιδιά…

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα μπορούσατε ας πούμε να υπήρχε ένας αστυνομικός σε κάθε γωνία και να μπορούσε να το προλάβει αυτό το έγκλημα. Αυτό το καταλαβαίνω. Και όλα αυτά που λέτε έχετε δίκιο, για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, για τους αθλητικούς χώρους κλπ, από την άλλη όμως πλευρά η μικροεγκληματικότητα ανθεί. Είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα. Συζητάμε για αυτές τις κάμερες έξι χρόνια και ακόμα λέμε ότι θα τις βάλουμε. ‘Η για τα πανεπιστήμια μας έχετε πει ότι μειώθηκε η εγκληματικότητα αλλά είδαμε τι έγινε με την πανεπιστημιακή αστυνομία ή για τον Λόφο του Στρέφη ότι δεν έχουμε εγκληματικότητα. Παρόλα αυτά ας πούμε στα πανεπιστήμια υπάρχει εκφοβισμός των καθηγητών ακόμη. Θέλω να πω, καταλαβαίνω ότι μπορεί η Κυβέρνηση να έχει κάνει 700 καλά και εγώ δέχομαι ότι έχει κάνει 700 καλά. Χρειαζόμαστε όμως 7.000 πράγματα να κάνουμε ως κράτος. Άρα είναι το 10% των πραγμάτων και όσο κι αν μας λέτε- έχετε δίκιο- αλλά είναι πολύ πιο ξεχαρβαλωμένο το κράτος που παραλάβατε. Δεν είναι δικαιολογία…

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να δούμε λίγο τη μεγάλη εικόνα. Καταρχάς να σας πω ότι υπάρχουν σίγουρα πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Και δεν είναι κακό στην πολιτική να παραδέχεσαι αυτά που δεν πήγαν καλά, που ήταν λάθος επιλογές. Η πανεπιστημιακή αστυνομία ήταν μια ατυχής πρωτοβουλία. Γιατί απεδείχθη από τη δεύτερη τετραετία με το αποτέλεσμα που έχουμε τώρα- που δεν έχουμε ούτε μια κατάληψη ενεργή- ότι στα πανεπιστήμια, χρειαζόταν, σε κάποια, όχι σε όλα, η κανονική αστυνομία.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι μόνο οι καταλήψεις το θέμα…

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς. Άρα, αυτή τη στιγμή- επειδή είναι μια πάρα πολύ μεγάλη κουβέντα τα πανεπιστήμια, μπορώ να σας πω και άλλα που έχουμε κάνει- ως προς την ασφάλεια φάνηκε ότι απέδωσε η κανονική αστυνομία. Στοχευμένες επιχειρήσεις σε συνεργασία μεταξύ των πρυτανικών αρχών, άρα και του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και όχι η πανεπιστημιακή αστυνομία. Το ελληνικό κράτος είναι ένα κράτος που είναι γεμάτο πληγές. Και δεν είναι δικαιολογία για την Κυβέρνησή μας αλλά είναι πραγματικότητα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι έλεγε και ο ΣΥΡΙΖΑ για το ΠΑΣΟΚ. Έτσι έλεγε και το ΠΑΣΟΚ για την προηγούμενη Κυβέρνηση.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσοι και αν περάσουν είναι ένα κράτος γεμάτο πληγές δεν διορθώνεται αυτό…

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν χάσετε τις εκλογές θα πει η επόμενη Κυβέρνηση ότι παρέλαβε χάος.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα σας πω κάποια πράγματα που έχουν να κάνουν με την απόλυτη καθημερινότητα των πολιτών, που δεν είναι «θα». Και θεωρώ ότι είναι παραπάνω από το 10% όσων έχουμε πει, αλλά αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες στο τέλος. Είναι η μόνη μου διαφωνία με το ποσοστό.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή πάτε στην καθημερινότητα να πάμε στα πολύ κρίσιμα. Γιατί είχαμε κάποιες εξαγγελίες μέτρων. Είχαμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα- ρεκόρ, κάποια χρήματα φαίνεται ότι επιστρέφουν στους πολίτες αλλά πάρα πολλοί άνθρωποι φαίνεται ότι είναι δυσαρεστημένοι. Τα μέτρα αυτά λένε, όπως υποστηρίζει και η Αντιπολίτευση, έχουν πιο πολύ επικοινωνιακό χαρακτήρα. Ανακοινώθηκαν σήμερα, θα εφαρμοστούν σε επτά μήνες. Ένα από αυτά είναι για τη στεγαστική κρίση. Αντιμετωπίζεται η στεγαστική κρίση με την επιστροφή ενός ενοικίου; Ένας άνθρωπος που δεν μπορεί σήμερα να ενοικιάσει δεν ευνοείται από αυτά τα μέτρα. Ένας άνθρωπος που ενοικιάζει με… μαύρα γιατί γίνεται αυτό στην αγορά ακινήτων, πάλι δεν κερδίζει. Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα απαντήσω για τη στεγαστική κρίση γιατί θεωρώ το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνησή μας και ειδικά για τους ανθρώπους της δικής μας γενιάς και όσους μένουμε στο ενοίκιο. Αλλά θέλω να πω κάτι για το κράτος, να ολοκληρώσω την απάντηση για τις πληγές και ποιες έχουμε κλείσει. Μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν κάποια πράγματα, τα οποία δεν γίνονταν για δεκαετίες στην Ελλάδα και γίνονται τώρα. 645 σχολεία θα ανακαινιστούν το καλοκαίρι, γιατί πρέπει να κλείσουν, από το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου». 80 νοσοκομεία και 150 Κέντρα Υγείας ανακαινίζονται και παραδίδονται, έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία εδώ και δύο χρόνια, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όλα όσα σας είπα για τη νομιμότητα. Το ψηφιακό κράτος, το οποίο δεν υπήρχε και υπάρχει. Στην πολιτική προστασία, που ναι, κάθε καλοκαίρι δυστυχώς υπάρχουν και πολύ δύσκολες πυρκαγιές.

Αλλά πλέον έχουμε drones, έχουμε το 112, που δεν το είχαμε μέχρι το 2019 και έχουμε και μια κουλτούρα καθαρισμού των οικοπέδων. Και μπορώ να πω και άλλα για το κράτος. Υπάρχει το κράτος που είναι πλέον παρόν υπάρχει και το κράτος που πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα όπως για παράδειγμα στον σιδηρόδρομο και σε άλλα που πρέπει να κάνουμε.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή το είπατε και πραγματικά το έχετε κάνει. Λειτουργεί η πολιτική προστασία, είχαμε πέρυσι ελικόπτερα πολλά…

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και ανέφερα κάποια ενδεικτικά. Συντάξεις, τις έπαιρνε ο κόσμος σε τρία χρόνια, τις παίρνει τώρα σε δύο μήνες. Δεν είναι λίγα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνώ, αλλά παρόλα αυτά πέρυσι επειδή είμαι κάτοικος Χαλανδρίου, η φωτιά έφτασε στο Χαλάνδρι. Ενώ υπήρχε πρόληψη. Το έβλεπα, είχαν καθαριστεί οικόπεδα, πέταγαν ελικόπτερα…

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ήταν μια δύσκολη περίοδος, για να επανέλθω στην οικονομία, αλλά ήθελα να δώσω μια εικόνα ότι δεν είναι λίγα αλλά δεν είναι όλα όσα πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να κάνουμε και άλλα. Αυτή είναι η άποψή μου. Ήταν η πιο δύσκολη, μέχρι την επόμενη αντιπυρική περίοδος.  Είχαμε τις περισσότερες ενάρξεις πυρκαγιών με βάση τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Πράγματι, σε μια περίπτωση απέτυχε ο κρατικός μηχανισμός να αντιμετωπίσει άμεσα την πυρκαγιά ενώ πήγε στα λίγα λεπτά.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι αλήθεια.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό δεν σημαίνει πρώτον ότι πρέπει να μηδενίζουμε, αλλά σίγουρα αυτή η πυρκαγιά ήταν εκεί για να μας θυμίσει ότι πρέπει να κάνουμε παραπάνω το καλοκαίρι που έρχεται.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε τώρα στην οικονομία. Στο στεγαστικό…

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν λύνεται με ένα ενοίκιο πίσω η μεγαλύτερη στεγαστική κρίση στην ιστορία και για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Από την άλλη δεν είναι λίγο, 80% των ανθρώπων που μένουν στο ενοίκιο σε αυτή τη χώρα να παίρνουν πίσω ένα ενοίκιο. Η στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης είναι μια πολιτική που αυτή τη στιγμή απλώνεται σε 6 δις. ευρώ, σε πάνω από 40 δράσεις. Στο πρόγραμμα «Σπίτι μου Ι» βρήκαν 10.000 άνθρωποι σπίτι. Στο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» θα βρούνε- ήδη έχει προχωρήσει κατά 25%- 20.000 άνθρωποι σπίτι. Δεν μένω όμως μόνο στα προγράμματα. Δεν μένω μόνο στο σταθερό επίδομα, γιατί είναι σταθερό, ξέρεις ότι θα το παίρνεις κάθε χρόνο, δεν είναι ένα έκτακτο επίδομα. Περισσότερο μένω στις φοροαπαλλαγές και στις κινήσεις που δεν έχουν εισοδηματικά κριτήρια γιατί πρόβλημα δεν έχει μόνο ο χαμηλοσυνταξιούχος- που σίγουρα έχει παραπάνω- ή ο χαμηλόμισθος, έχει και ο μεσαίος. Ο ΕΝΦΙΑ. Θυμάστε κάποτε πολιτικούς που έλεγαν θα τον καταργήσουν και τον αύξησαν; Εμείς είχαμε πει θα τον μειώσουμε 30% και τον μειώσαμε 35%, μέχρι 50% αν έχεις ασφαλίσει το σπίτι σου. Φόρος για γονικές παροχές, καταργήθηκε μέχρι 800.000 ευρώ. Σημαντικό. Φοροαπαλλαγή, αν μετατρέψεις το σπίτι σου από βραχυχρόνια μίσθωση- γιατί είναι ένα πρόβλημα και αυτό- σε μακροχρόνια μίσθωση, από 1/1/2025 εφαρμόστηκε. Φοροαπαλλαγή αν ανοίξεις ένα κλειστό σπίτι, το φτιάξεις και το δώσεις για μακροχρόνια μίσθωση. Πρόγραμμα «Ανακαινίζω το σπίτι μου» ή και το αναβαθμίζω το σπίτι μου. Και εκεί δεκάδες χιλιάδες πολίτες θα επιδοτηθούν για να φτιάξουν το σπίτι τους…

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό θέλω να σας πω και εγώ, γιατί ακούγεται ιδανική η κατάσταση.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, το μεγαλύτερο, για όλους μας, το μεγαλύτερο. Ψάχναμε να βρούμε με τους συνεργάτες μου νέο δικηγορικό γραφείο και τρομάξαμε να βρούμε μετά από οκτώ μήνες.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Συν το γεγονός ότι όταν βρήκατε το ενοίκιο ήταν διπλάσιο.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ήταν σχεδόν διπλάσιο απ’ όταν βρήκαμε το προηγούμενο γραφείο μας το 2021. Προσέξτε. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι, επειδή είναι η περιουσία του άλλου, δεν είναι εύκολο για το κράτος να αναγκάσει να ρίξει την αξία του. Εδώ, λοιπόν, ποια είναι η λύση; Το ξαναλέω, όχι για να εξαφανιστεί το πρόβλημα. Μην δημιουργούμε προσδοκίες στον κόσμο που δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε. Είναι ό,τι χειρότερο και για εμάς και για τους πολίτες. Εδώ το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολιτικές όπως αυτές που σας είπα, που ρίχνουν παραπάνω σπίτια στην αγορά. Θα σας πω μία περίπτωση. Έχουν πολλά ακίνητα οι τράπεζες, πάρα πολλά. Ο μόνος φόρος που έχει αυξήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ΕΝΦΙΑ για τις τράπεζες. Τον διπλασίασε από 01/01/2026. Γιατί το έκανε αυτό; Για να τους ωθήσει να «ξεφορτωθούν» τα σπίτια, να τα πάρει ο κόσμος. Να τα πάρει να τα νοικιάσει.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η εκκλησία έχει πολλά ακίνητα.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ, λοιπόν, είναι η μεγάλη κουβέντα. Η εκκλησία, η περιουσία του κράτους. Και εδώ περιμένουμε και τις προτάσεις των κομμάτων. Είναι από τα λίγα πράγματα που έχει γίνει ένας διάλογος με κόμματα, με άλλα κόμματα. Υπάρχει η πολιτική για κάτι τέτοιο από την κυβέρνηση. Έχει ξεκινήσει η κ. Ζαχαράκη ως πρώην υπουργός Οικογένειας, είχε κάνει μία σχετική παρουσίαση και το συνεχίζει τώρα η κα Μιχαηλίδου, το υπουργείο Οικογένειας. Όσο παραπάνω και να δώσεις στην αγορά, πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτό και όλα τα υπόλοιπα κλειστά σπίτια. Έχουμε, λοιπόν, στεγαστική πολιτική. Τι σημαίνει αποδίδει;

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε για μέτρα στη Δ.Ε.Θ.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως. Στη Δ.Ε.Θ. για να έχει μία εικόνα ο κόσμος, θα κινηθούμε σε μία πολιτική φοροελαφρύνσεων.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μακριά η Δ.Ε.Θ.. Δεν είναι μακριά;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι πολύ μακριά, γιατί η Δ.Ε.Θ., είναι το 2026. Η Δ.Ε.Θ.  είναι η επόμενη χρονιά για όλους μας. Το πιο συχνό αίτημα που ακούω από τον κόσμο, είναι, μειώστε φόρους. Ίσως επειδή ως ελεύθερος επαγγελματίας, οι περισσότεροι του κύκλου μου είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι άμεσοι φόροι και να μειωθούν, είναι τόσο μεγάλοι οι έμμεσοι φόροι και η ακρίβεια…

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση αυτή…

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι τη Δ.Ε.Θ. «ποιος ζει ποιος πεθαίνει». Συμβαίνουν τόσα πράγματα κάθε εβδομάδα που είναι τόσο μακριά η Δ.Ε.Θ. Ξέρετε τι καταλαβαίνω;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η δουλειά μας είναι διπλή. Και τα άμεσα, κ. Μακρίδη αλλά και τα σταθερά έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά. Στην προηγούμενη Δ.Ε.Θ. το ’24 που μιλήσαμε για το ’25, ο Πρωθυπουργός μίλησε για δώδεκα μειώσεις φόρων. Τις ψηφίσαμε στον προϋπολογισμό. Μία τέτοια περίπτωση, για παράδειγμα, είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για το πετρέλαιο για τους αγρότες. Για τον υπόλοιπο κόσμο δεν είναι τόσο σημαντικό. Για τον αγροτικό κόσμο είναι ένα αίτημα δέκα ετών. Ισχύει από 01/01/2025. Επιστρέφεται με μόνιμο τρόπο. Έτσι γίνεται η δουλειά. Δηλαδή τι εννοώ; Ακούς τον κόσμο. Δεν ακούς αυτά που πιστεύεις εσύ. Μπορεί να πιστεύεις κάποια πράγματα και να είναι όλα λάθος. Πρέπει να ακούς την κοινωνία. Πρέπει να ακούς τα αιτήματά τους. Το στεγαστικό είναι ένα αίτημα της κοινωνίας.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η απορία του κόσμου είναι, είστε έξι χρόνια διακυβέρνηση. Πόσα χρόνια χρειάζονται για να μπει σε μία σταθερή τροχιά η χώρα;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Ελλάδα πριν από δέκα χρόνια…

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αποδοχή. Το 41% δηλαδή είναι ένα ποσοστό που σου λέει…

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Ελλάδα πριν από δέκα χρόνια ήταν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Ήταν μία χώρα όχι στα όρια της χρεοκοπίας, μία χρεοκοπημένη χώρα. Μία χώρα που εξακόσιες πενήντα χιλιάδες άνθρωποι, νέοι άνθρωποι έφυγαν από αυτήν. Δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν ούτε μία δουλειά έστω με 900 ευρώ. Ήταν μία χώρα με κατώτατο μισθό που ήταν κάτω, στην πραγματικότητα καθαρά, από 600 ευρώ. Τώρα δεν είναι παράδεισος. Όχι. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει πάρα πολλά ακόμα και είναι καθήκον δικό μας. Δική μας δουλειά. Αλλά είναι μια χώρα… Θα σας πω μόνο αυτό το οποίο έγινε χθες με τον Κυριάκο Πιερρακάκη που συνάντησε τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, η οποία είπε ότι η Ελλάδα είναι παράδειγμα για τις υπόλοιπες χώρες.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σας πω κάτι, που νομίζω ότι είναι σοβαρή επισήμανση… η ελληνική οικονομία είναι η οικονομία των Ελλήνων πολιτών.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όταν ο υπουργός Οικονομικών συνάντησε τον ομόλογό του, τον υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής που από τις 190 χώρες που συμμετέχουν στο ΔΝΤ, συνάντησε περίπου δεκαπέντε νομίζω ή δεκαεπτά υπουργούς Οικονομικών, δεκαεφτά χώρες δηλαδή, μία εκ των οποίων η Ελλάδα. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης την εκπροσώπησε ως υπουργός Οικονομικών. Όλα αυτά για πολλούς που μας βλέπουν είναι αδιάφορα και είναι λογικό. Αλλά θα σας πω κάτι. Για να πας στα 1500 ευρώ μέσο μισθό που έχουμε υποσχεθεί, πρέπει να πας από τα 1100 που τον παραλάβαμε στα 1350 που τον έχουμε πάει σήμερα. Και όλο αυτό δεν έχει φανεί τόσο λόγω της ακρίβειας. Άρα τι κάνεις; Δίνεις και κάποια στοχευμένα, τα οποία κάποιοι λένε επιδόματα, αλλά εμείς λέμε ότι είναι μόνιμα βοηθήματα, δεν είναι έκτακτα για να μειώσεις τις συνέπειες της κρίσης. Το ξαναλέω, έχουμε πάρα πολύ δουλειά να κάνουμε, έχουμε κάνει σημαντικά που δεν έγιναν στη χώρα και πρέπει να διορθώσουμε και λάθη.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΦΟΣ: Κύριε Μαρινάκη, το να πληρώσεις όμως και το μνημόνιο δέκα χρόνια νωρίτερα ενώ έπρεπε να το πληρώσετε το ’41, δεν ξέρω για ποιο λόγο το κάνει η κυβέρνηση. Αλλά αυτό κοινωνικά έχει ένα αντίκτυπο. Πλήρωσέ το τρία χρόνια μετά και μετουσίωσε το πλεόνασμά σου σε μια παροχή.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς να πούμε ότι από αυτή την πρόωρη αποπληρωμή του μνημονίου η χώρα μας θα εξοικονομήσει περίπου 300 εκατομμύρια σε βάθος κάποιων ετών. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι θα έχει τη δυνατότητα και λόγω καλύτερου δανεισμού και λόγω καλύτερης ανταπόκρισης και από την Ευρώπη, δηλαδή οι οροφές δαπανών που λέμε, να κάνει κάποιες παροχές κοινωνικού χαρακτήρα. Ποιες είναι αυτές; Λέμε για τα δημόσια πανεπιστήμια που δεν είναι μόνο η ασφάλεια. Θα συμφωνήσω με τον κ. Μακρίδη, έτσι είναι. Τα δημόσια πανεπιστήμια έχουν πολλές ανάγκες. Η χρηματοδότηση έφτασε επιτέλους στο ένα δισ. ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Περισσότεροι διορισμοί καθηγητών, διοικητικών υπαλλήλων, πάρα πολλές ανάγκες στις εστίες που επιτέλους υπάρχει μία πολιτική για τις εστίες. Ανακοινώθηκε τους προηγούμενους μήνες από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Για να μπορέσεις να δώσεις λεφτά… Ξέρετε, τα λεφτά δεν φυτρώνουν από κάπου. Αυτό είναι και το πρόβλημα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Κάποιοι πίστευαν ότι μπορεί να δίνουν όσα ήθελαν από λεφτά που δεν υπήρχαν ή δανείζονταν από τις επόμενες γενιές. Γιατί έφυγαν 650.000 νέοι και έχουν γυρίσει 350.000 ευτυχώς. Υπάρχει η κακή και η καλή είδηση. Γιατί αυτή η χώρα ζούσε δανειζόμενη από τις επόμενες γενιές. Άρα εμείς πρέπει να δώσουμε όσα παραπάνω μπορούμε αλλά από αυτά τα οποία πραγματικά μπορούμε να δώσουμε. Δεν είναι εύκολο.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σας πω σε ότι αφορά και το brain gain. Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι λαμπρός επιστήμονας για να γυρίσει στη χώρα του. Μπορεί να δουλέψει στην εστίαση. Να μπορεί να γυρίσει στη χώρα του.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που συζητάμε όλα αυτά τα χρόνια…

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά η αξία κρύβεται σε άλλα πράγματα και όχι στο γκαρσόνι πια.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όλες τις δουλειές όμως αυτή η χώρα τις έχει ανάγκη και θα το κάνει επειδή το θέλει κι όχι μόνο από ανάγκη.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο τουρισμό μας δεν λείπουν πενήντα, εβδομήντα, ογδόντα χιλιάδες;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πριν από δέκα χρόνια δεν υπήρχε παρέα νέων που να μην συζητούσε σε ποια χώρα θα πάει, αν δεν είχε πάει ήδη. Οι περισσότεροι συμμαθητές μου είχαν φύγει στο εξωτερικό. Τώρα η συζήτηση είναι η αντίθετη. Αν θα βρουν οι επιχειρήσεις εργαζόμενους. Το ξαναλέω. Δεν περιγράφω την Ελλάδα ως παράδεισο. Ξέρω ότι ειδικά ένας νέος άνθρωπος που μένει στο νοίκι…

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχει νόημα να την περιγράψετε ως παράδεισο.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα ήμουν κωμικός εάν το έκανα αυτό και τραγικός και για τη δουλειά που κάνω. Όμως το λέω για να μην μηδενίζουμε. Γιατί; Για να φτάσεις στον έκτο όροφο μιας πολυκατοικίας, αν έχει χαλάσει το ασανσέρ, πρέπει να ανέβεις τις σκάλες και να πας στον δεύτερο, στον τρίτο κ.λ.π.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω για ένα θέμα που λένε πολλοί και έξω δεν το συζητάτε και θα έπρεπε να είναι θέμα. Για την ομάδα αλήθειας και την εταιρεία Blue Skies. Η αντιπολίτευση καταγγέλει ότι είναι έμμεση χρηματοδότηση της ΝΔ όλο αυτό που γινόταν με τους εργαζόμενους που απασχολούνταν και στο μηχανισμό της ΝΔ. Υφίσταται τέτοιο πράγμα;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Εμείς δεν κρύβουμε τα λόγια μας. Η Ομάδα Αλήθειας απαρτίζεται από ανθρώπους που εγώ τους εκτιμώ προσωπικά. Είναι στον δικό μας- ιδεολογικό πολιτικό χώρο και ίσως ένας από τους λόγους που έχουμε αυτές τις αντιδράσεις είναι γιατί στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης υπήρχε ένα πάρα πολύ κακό μονοπώλιο ότι έπρεπε να είσαι αριστερός ή κεντροαριστερός για να κάνεις ας πούμε καταγγελία. Αυτά τα παιδιά, το λέω παιδιά γιατί είναι νέοι άνθρωποι, πάνω κάτω στην δική μου ηλικία, έδειξαν ότι έχουν μια πολύ μεγάλη ικανότητα σε ένα πράγμα, αναφέρομαι πρώτα στην Ομάδα Αλήθειας και μετά θα έρθω σε αυτό για την Blue Skies γιατί είναι δύο θέματα στην πραγματικότητα. Έκαναν κάτι πάρα πολύ καλά. Όταν έρχεται κάποιος σήμερα που είναι Σάββατο και λέει ότι πιστεύει στο α’ και το επόμενο Σάββατο σε μια άλλη εκπομπή λέει το ω΄ και το χειρότερο, το Α’ και το Ω’ είναι οι ζωές των ανθρώπων, πχ ο ΕΝΦΙΑ που θα καταργηθεί και αυξήθηκε, το επισημαίνουν. Και το επισημαίνουν με ένα πάρα πολύ καλό τρόπο και έχουν ένα ταλέντο στην ανάδειξη αντιφάσεων και διάφορων άλλων στρεβλώσεων στην πολιτική και έχουν και μια πολιτική τοποθέτηση. Ούτε το έκρυψαν ποτέ, βγήκαν με τα πρόσωπά τους. Εγώ έχω κάνει συνέντευξη στους ανθρώπους αυτούς. Οι άνθρωποι αυτοί αυτή τους την ικανότητα….

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέσα από την εργασιακή τους σχέση βέβαια.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα τα κόμματα έχουν από έναν «στρατό», το ξέρουμε πάρα πολύ καλά και πως πληρώνονταν αυτοί; Από εμάς.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να πω δύο πράγματα, γιατί έχουν σημασία, για να καταλάβει ο κόσμος, ο οποίος ούτε είναι προκατειλημμένος ούτε είναι φανατισμένος, για να καταλαβαίνει τι γίνεται. Αυτή την ικανότητα κάποιων ανθρώπων της Ομάδας Αλήθειας, που κακώς τη συνδέουν με κάποια ανώνυμα τρολ στο διαδίκτυο που κάκιστα, όχι κάκιστα ό,τι χειρότερο μπορεί να κάνει κάποιος, είχαν βρίσει συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την Ομάδα Αλήθειας. Αυτό είναι της Αντιπολίτευσης και κάποιων δημοσιογράφων για να δημιουργήσουν ένταση και σύγχυση στον κόσμο. Το ξεκαθαρίζω. Καμία σχέση. Αυτή την ικανότητα, προφανώς θα την δει και ένας ιδιώτης, άλλος. Εγώ, αν έχω μία εταιρεία, μία επιχείρηση, τι θέλω για την επικοινωνία μου; Ανθρώπους με ταλέντο και ικανότητες που μπορούν να κάνουν μία δουλειά σωστά. Λοιπόν, η όποια Ομάδα Αλήθειας κάνει μία δουλειά καλή, πολιτική με μία σελίδα που έχει. Δεν απαγορεύεται να προσφέρει υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα. Είναι τόσο απλό. Τώρα, για τους εργαζομένους στη Blue Skies, δύο υπουργούς, τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, τη Δόμνα Μιχαηλίδου που έκαναν αυτό το φοβερό «έγκλημα» εντός εισαγωγικών, γι’ αυτή τη φοβερότατη αποκάλυψη ότι δούλευαν σε μία εταιρεία.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ερώτημα είναι, γιατί δούλευαν σε μία εταιρεία;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ δεν είμαι εκπρόσωπος της εταιρείας, ούτε των ανθρώπων αυτών. Συμμετέχω σε μία κυβέρνηση μαζί τους και τους εκτιμώ και πολιτικά και προσωπικά. Θα σας πω κάτι. Ένας από τους λόγους που ο κόσμος με το που ακούει έναν πολιτικό αλλάζει κανάλι, είναι γιατί θεωρεί ότι από τη στιγμή που έχεις μία πολιτική ιδιότητα είσαι ένας ανεπάγγελτος που πληρώνεσαι μόνο από αυτή την πολιτική ιδιότητα. Εγώ είμαι υπερήφανος πιο πολύ γιατί δουλεύω όπως και πολλοί άλλοι, όλοι οι υπόλοιποι, δεν είναι κάτι που το κάνω μόνο εγώ, από μικρό παιδί, παρά για οτιδήποτε άλλο. Γιατί ζω την οικογένειά μου από τη δουλειά μου. Το ότι είσαι, παράδειγμα, αναπληρωτής εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ή γραμματέας επιστημονικών φορέων ή οποιαδήποτε κομματική θέση, δεν σημαίνει ότι είναι η δουλειά σου αυτή. Για τη Νέα Δημοκρατία η πολιτική θέση δεν είναι δουλειά.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα βιογραφικά γιατί δεν το έχουν αυτό;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν το έχουν στα βιογραφικά. Το απάντησε αυτό ο κ. Κυρανάκης. Δεν έχει πολλές εταιρείες όπου ήταν στα βιογραφικά. Και εγώ στο βιογραφικό μου λέω ότι είμαι δικηγόρος και έχω το δικό μου γραφείο. Πριν από αυτό το γραφείο, έχω δουλέψει σε άλλα τρία γραφεία. Σε κάποιες περιπτώσεις, σε κάποιες ενημερώσεις που μου ζητάνε κάποιοι πελάτες, το αναφέρω, σε κάποια site γραφείων το αναφέρω. Δεν έχουν αναφέρει όλους τους ανθρώπους που έχουν συνεργαστεί. Ο κ. Κυρανάκης από τότε που τον θυμάμαι, κάνει επικοινωνία. Έχει κάνει και εθελοντικά για την ΟΝΝΕΔ και για τη Νέα Δημοκρατία και για εταιρείες.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα απ’ ότι καταλαβαίνω σε ένα θέμα που δημιουργούνται σκιές θα ήσασταν θετικός να διερευνήσει ένας εισαγγελέας και να πει, παιδιά είναι όλα καθαρά;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το αν θα διερευνήσει κάτι ή όχι εισαγγελέας, είναι θέμα της δικαιοσύνης. Το ότι παριστάνει τον εισαγγελέα το α΄’ ή το β’ κόμμα είναι ένας από τους λόγους που πάει από το 20%, στο 15%, στο 10% και στο 5%. Τα κόμματα αντί να κάνουν τη δουλειά της Αντιπολίτευσης, που είναι οι αντιπροτάσεις, οι επισημάνσεις των λαθών, μετατρέπονται σε δικαστές, σε εισαγγελείς. Και τι κάνουν; Ποια είναι η ουσία αυτής της συζήτησης; Επειδή είναι άβολο για την αντιπολίτευση, όχι γιατί κάναμε «την Ελλάδα Λουξεμβούργο», αλλά γιατί μια χρεοκοπημένη χώρα, ξεκινάμε και τη μετατρέπουμε σε μια κανονική ευρπωαϊκή χώρα. Αυτό την αντιπολίτευση που δεν έχει πρόγραμμα δεν την βολεύει. Άρα, τι κάνει; Εργαλειοποιεί μια «αποκάλυψη» που τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει και τεχνητά σηκώνει το θέμα με καταγγελίες, με δηλώσεις. Τι καταφέρνει; Από αντιπολίτευση του 5% να γίνει αντιπολίτευση του 3%. Δικαίωμά της. Δεν τον νοιάζει τον κόσμο.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα πολύ να τα θυμάστε αυτά όταν γίνετε αντιπολίτευση. Να κάνουμε τότε μια συνέντευξη.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ θα είμαστε να το δούμε.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε παρασύρει και τον Δημήτρη και το Μίλτο αυτή τη στιγμή, έπρεπε να χουμε τελειώσει. Εγώ το μόνο που ήθελα να ρωτήσω εξ’ αρχής αλλά το μαρτυρήσατε χθες είναι πόσο ύψος έχετε.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είμαι 2,05.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξεκινήσατε τα Q&A.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξεκινήσαμε τα Q&A. Είναι μια ενημέρωση που θα γίνεται περίπου κάθε δυο βδομάδες των πολιτών. Θα βγάζουμε μια εικόνα, θα κρατάει μια μέρα στο ινσταγκραμ, θα στέλνουν τις ερωτήσεις τους για την κυβερνητική πολιτική και ό,τι παραπάνω μπορούμε θα απαντάμε.

 

 

 

 

https://youtu.be/94wmjBks9cQ

 

Copyright © 2023-2025 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr