Τρέχων Άρθρο
Συνέντευξη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»

Συνέντευξη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» με τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Βελίκα Καραβάλτσιου

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μαζί μας εδώ στο στούντιο είναι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είναι ο κ. Παύλος Μαρινάκης, σε μία εποχή εξελίξεων και ειδήσεων πολλών, κ. Μαρινάκη. Καλή σας ημέρα. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν σταματάει αυτή η εποχή. Είναι συνεχής, οπότε εδώ είμαστε για να τα λέμε. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσουμε, επειδή έχουμε αρκετά θέματα να σας θέσουμε, να ξεκινήσουμε με το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο. Λέγαμε και νωρίτερα ότι θα περάσει αυτός ο κανονισμός ασφαλείας, τώρα θα είναι; Για τα τρένα το νέο νομοσχέδιο, πώς θα ενοποιηθεί ο ΟΣΕ πάλι, ξανά, και πώς θα μπουν και όλα αυτά τα συστήματα ασφαλείας; Αλλά, από ό,τι καταλαβαίνουμε, δεν θα λειτουργήσουν αμέσως όλα αυτά. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι ένα ακόμη βήμα στην πραγματικότητα. Είχε ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο τους προηγούμενους μήνες για τους ελληνικούς σιδηρόδρομους και σε συνέχεια όσων έγιναν τα τελευταία χρόνια, όπου προχώρησαν τα περισσότερα, ολοκληρώθηκαν κιόλας, από τα συστήματα ασφαλείας, θα ανακοινώσει ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός, ο κ. Κυρανάκης, μια σειρά από νέες παρεμβάσεις σε πάρα πολλά επίπεδα, δηλαδή και σε διοικητικό επίπεδο του νέου Οργανισμού που έχει ήδη συσταθεί, ώστε να μπορεί πιο εύκολα, να προσελκύει πολύ πιο εύκολα ανθρώπους από την αγορά, όπως συνέβη με τη ΔΕΗ και κάποιους άλλους οργανισμούς, γιατί είναι και αυτό ένα ζήτημα. Αντιλαμβάνεται κανείς πόση είναι η ευθύνη για έναν ο οποίος θα αφήσει τον ιδιωτικό τομέα για να λάβει τις τύχες ενός τόσο μεγάλου οργανισμού, όπως είναι και άλλοι μεγάλοι οργανισμοί στο δημόσιο. Άρα, πρέπει να υπάρχουν και τα αντίστοιχα κίνητρα για έναν άνθρωπο. Θα μπουν πολλά παραπάνω φίλτρα και πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο σε περίπτωση που κάποιοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Και, βέβαια, θα υπάρχουν και κάποιες προβλέψεις, ούτως ώστε να υπάρχει σύντμηση χρόνων σε σχέση με πολύ κρίσιμες διαδικασίες, που χρειάζεται και ο ΟΣΕ, όπως είναι οι προσλήψεις για παράδειγμα. Γιατί η αλήθεια είναι ότι είμαστε η Κυβέρνηση, που μετά από πάρα πολλά χρόνια προχώρησε πολλές προσλήψεις συνολικά στο δημόσιο, με κορυφαίες κατηγορίες την παιδεία και την υγεία, αλλά όσο κι αν έχει κάνει βήματα το Υπουργείο Εσωτερικών, υπάρχουν τομείς, όπως είναι οι σιδηρόδρομοι, οι μεταφορές, που εκεί δεν μπορεί να παίζεις ούτε με τον μήνα ούτε καν με την εβδομάδα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί, θα μου επιτρέψετε να σας πω, μέχρι τώρα λειτουργούσε το ρουσφέτι. Δηλαδή, ο καθένας έβαζε τον δικό του άνθρωπο. Είδαμε και στο έγκλημα των Τεμπών ότι εκεί σταθμάρχες γίνονταν ακόμη και αχθοφόροι. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, κ. Χασαπόπουλε, και ως σχετικά νεότερος από τον μέσο πολιτικό -υπάρχουν και πολλοί νεότεροι από εμάς που μας βλέπουν όμως- στα Τέμπη, νομίζω, είδαμε το χειρότερο πρόσωπο του ελληνικού δημοσίου από κάθε άποψη. Έτσι; Και δεν χρειάζεται ούτε να ωραιοποιούμε καταστάσεις, ούτε να προσπαθούμε να μειώσουμε ευθύνες. Ευθύνες έχει όλο το πολιτικό σύστημα. Σίγουρα συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με αυτές τις παθογένειες, για αυτό έχουμε καθήκον να περάσουμε κι έχουμε περάσει σε πολλά επίπεδα από τα λόγια στα έργα. Η αξιολόγηση η οποία συναντήσαμε όταν ήρθαμε στην εξουσία έβγαζε αρίστους το 95%-97% των δημοσίων υπαλλήλων. Ήταν η αξιολόγηση της προηγούμενης Κυβέρνησης. Εμείς έχουμε αλλάξει εντελώς αυτή την λογική. Δεν σας λέω ότι τα κάναμε όλα σωστά. Πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα. Έκανε μια δήλωση ο Πρωθυπουργός στο Υπουργείο Παιδείας σχετική για τους αρνητές της αξιολόγησης και εγώ θα πω ότι ζήτησε ουσιαστικά ένα αυστηρότερο πλαίσιο από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για εκείνους και εκείνες, οι οποίοι αρνούνται να αξιολογηθούν. Είναι αυτοί οι οποίοι διδάσκουν στα παιδιά μας. Είναι περίπου 2000 τα άτομα αυτά, δεν είναι η πλειοψηφία. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά νομίζω ότι και οι συνδικαλιστές της Ν.Δ. στην ΟΛΜΕ είναι ενάντια σε αυτή την αξιολόγηση. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχω απόλυτο σεβασμό στους ανθρώπους οι οποίοι εκπροσωπούν εργαζομένους και εγώ και πολύ παραπάνω συνολικά η Κυβέρνηση. Όμως, δεν θα βάλουμε στο ζύγι το συμφέρον των σχολείων, της εκπαίδευσης των παιδιών… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, το λέω με την έννοια ότι δεν μπορείτε να πείσετε τους δικούς σας ότι είναι απαραίτητη η αξιολόγηση. Πώς θα πεισθεί το σύνολο; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχει πεισθεί η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας για την αναγκαιότητα της αξιολόγησης. Εκπαιδευτικός και όχι μόνο εκπαιδευτικός, ο οποιοσδήποτε δημόσιος λειτουργός που αρνείται να αξιολογηθεί όταν οι πάντες κρίνονται σε αυτή τη χώρα… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα γίνει; Θα φύγουν; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σίγουρα θα αυστηροποιηθεί πάρα πολύ το πλαίσιο των κυρώσεων σε περίπτωση άρνησης αξιολόγησης. Αυτό μπορώ να σας το ανακοινώσω. Το πώς ακριβώς θα αυστηροποιηθεί είναι ένα από αυτά τα οποία ζήτησε ο Πρωθυπουργός… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό, Υπουργέ, μένει να το δούμε. Γιατί σας το λέω; Μη λέτε μεγάλα λόγια. Δεν το λέω προσωπικά σε εσάς. Και γενικότερα δηλαδή. Γιατί το 2025 περνάει, το 2026 είναι μια χρονιά πριν από τις εκλογές. Να αφήσουμε τα μεγάλα λόγια γιατί και άλλα πράγματα είχατε πει ότι θα γίνουν και δεν έγιναν. Δηλαδή, η αξιολόγηση στο δημόσιο, που λέτε, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών είναι αυτή;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι. Η αξιολόγηση είναι από το Υπουργείο Παιδείας, η συγκεκριμένη είναι των εκπαιδευτικών. Υπάρχει και η διαδικασία αξιολόγησης από το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι άλλη διαδικασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί 5 εκατομμύρια Έλληνες θα μπουν να αξιολογήσουν κάποιες υπηρεσίες. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Χασαπόπουλε, δεν μπορούμε να μιλάμε για σχολεία τα οποία πλέον να έχουν στις περισσότερες τάξεις διαδραστικούς πίνακες, δεν μπορούμε να μιλάμε για σχολεία τα οποία επιτέλους μετά από δεκαετίες ανακαινίζονται, 645 σε πάνω από 240 δήμους, δεν μπορούμε να μιλάμε για σχολεία στα οποία αυξάνεται η χρηματοδότηση… Εγώ δεν πανηγυρίζω, αλλά σκεφτείτε ότι έχει αυξηθεί πάνω από 50% τα τελευταία χρόνια και έχουν γίνει 39.000 διορισμοί… Για πρώτη φορά έγιναν διορισμοί εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. Και να μην δέχονται, κάποιοι λίγοι καθηγητές, να αξιολογούνται; Τώρα, ως προς αυτό που λέτε, τα μεγάλα λόγια, έχουν γίνει αρκετά πράγματα σε έξι χρόνια σε αυτή την χώρα που δεν έγιναν για ολόκληρες δεκαετίες. Από απλά μικρά, τα οποία έχουν μεγάλη αξία, όπως είναι η επιστολική ψήφος, μέχρι μεγαλύτερα, όπως είναι τα μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά και πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που έχοντας πολύ μεγάλη εμπειρία στο ρεπορτάζ… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην πούμε όλο το κυβερνητικό έργο τώρα… 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τρία είπα, μπορώ να πω περισσότερα. Μπορώ να πω περισσότερα, όπως είναι η εκκένωση καταλήψεων στα πανεπιστήμια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο μια που είστε σε αυτό. Τώρα με την αξιολόγηση θα κληθούμε πέντε εκατομμύρια Έλληνες να κάνουμε μια αξιολόγηση για υπηρεσίες. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Άλλο αυτό. Αυτό είναι άλλο. Κι αυτό έχει την αξία του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, θέλω να σας πω. Εγώ, όχι εγώ προσωπικά, ο καθένας πολίτης έχει προβλήματα, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία είτε στο Κτηματολόγιο είτε στην Πολεοδομία. Εκεί δεν θα μπορέσει να τα γράψει αυτά τα προβλήματα που έχει. Θα πει: πενήντα ερωτήσεις, αν είστε ευχαριστημένος από το ένα έως το πέντε, από το πέντε έως το δέκα. Θα είναι μια τέτοια… 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι ένα ακόμη εργαλείο, ας το δούμε ακριβώς πώς θα λειτουργήσει, που θα είναι ουσιαστικά η μεγαλύτερη και μαζικότερη «δημοσκόπηση» της ίδιας της κοινωνίας. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα βγάλει αυτό; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ αυτό λειτουργεί, κ. Χασαπόπουλε, συμπληρωματικά με την αξιολόγηση των υπαλλήλων. Αυτό λειτουργεί συμπληρωματικά, είναι η αξιολόγηση των υπηρεσιών. Όμως, όπως αντιλαμβάνεστε, για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά και στην ιστορία του ελληνικού Κράτους, η εκάστοτε Κυβέρνηση θα έχει ένα εργαλείο για να βλέπει τι γίνεται σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, χρειάζεται αυτή η δημοσκόπηση για να πει ότι ο κόσμος έχει πρόβλημα με το Κτηματολόγιο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι. Δεν χρειάζεται δημοσκόπηση ή, τέλος πάντων, εργαλείο για να έβλεπες ότι πριν από λίγα χρόνια οι συντάξεις δίνονταν σε τρία χρόνια και τώρα δίνονται σε δύο μήνες. Το ότι δίνονταν σε τρία χρόνια το είχαμε διαπιστώσει, για αυτό και το διορθώσαμε. Έτσι; Αυτό διορθώθηκε μέσα σε λίγα χρόνια σε μία χώρα που έδινε συντάξεις σε έναν που πλήρωνε μια ζωή, τις έδινε τις συντάξεις σε τρία χρόνια. Και τώρα δίνονται σε δύο – τρεις μήνες. Υπάρχουν, δηλαδή, κάποια πολύ χτυπητά πράγματα στα οποία δεν χρειάζεται να γίνει αυτή η μέτρηση από την κοινωνία. Έτσι; Υπάρχουν, όμως, κάποιες άλλες, ενδεχομένως μικρές πληγές στο δημόσιο, που είναι καλό να δούμε τελικά: αυτό το οποίο νομοθετήσαμε, αυτό το οποίο κάναμε στο Α, στο Β, στο Γ Υπουργείο, πώς αποδίδει σε επίπεδο υπηρεσιών; Κακό δεν είναι. Όταν δίνεις εργαλεία στην κοινωνία, όταν δίνεις δύναμη στους πολίτες, μόνο κερδισμένος μπορείς να βγεις. Ας δούμε τα συμπεράσματα τα οποία θα εξαχθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας το λέω, γιατί το συζητούσαμε Υπουργέ, βάλτε κι ένα κουτάκι από κάτω, να γράψει ο καθένας τι παράπονο έχει, εκατό λέξεις. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό δεν το γνωρίζω, μπορεί να υπάρχει τεχνικά, αλλά θα το μεταφέρω στο Υπουργείο Εσωτερικών. Δεν μου φαίνεται λάθος αυτό που λέτε. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στο επόμενο. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε στις παροχές λίγο που δώσατε πρόσφατα, κάνατε μια επιλογή, βάλατε ένα όριο ηλικιακό, δώσατε προτεραιότητα στους ενοικιαστές και τους συνταξιούχους, βάλατε ένα όριο, όμως, στα 65 χρόνια κι εμείς, τουλάχιστον, εδώ πέρα στην εκπομπή, έχουμε πάρα πολλά παράπονα για ανθρώπους που μένουν έξω, όπως, άκουσα χθες και τον εκπρόσωπο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον κύριο Τσουκαλά, που έλεγε για 460.000 χαμηλοσυνταξιούχων για χηρείας, γήρατος, αναπηρίας, που μένουν εκτός. Αυτοί οι άνθρωποι γιατί να μείνουν εκτός; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, να πούμε ότι δεν ήταν ούτε οι πρώτες, ούτε οι τελευταίες στοχευμένες ανακοινώσεις. Όλες, πλέον, έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά. Δηλαδή, είχαμε κάνει ανακοινώσεις για τους ένστολους, είχαμε κάνει ανακοινώσεις για τους υγειονομικούς, αυτοτελή φορολόγηση εφημεριών, πλέον, όσο η οικονομία μας πηγαίνει καλά, τόσο θα ακούμε τέτοιες ανακοινώσεις και ειδήσεις, οι επόμενες για να μη θεωρηθεί ότι θα πω κάτι για τον επόμενο μήνα, προγραμματίζονται για το ΄26, δηλαδή… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν είναι δηλαδή και πριν τη ΔΕΘ, να το μάθουμε. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω. Προγραμματίζονται οι επόμενες για τη ΔΕΘ, που θα είναι ουσιαστικά τι θα γίνει το ΄26. Τώρα, ως προς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, στα μεν ενοίκια, πράγματι, ήταν πολύ μεγάλο το ποσοστό, είναι το 80% των συμπολιτών μας που μένουν στο ενοίκιο, αυτά ήταν τα χρήματα τα οποία υπήρχαν και δόθηκαν στους 8 στους 10 ενοικιαστές. Δεν είναι όμως οι μόνοι, φαντάζομαι θα μιλήσουμε για τη στεγαστική πολιτική, δεν είναι το μόνο μέτρο μας για τη στεγαστική πολιτική, τα περισσότερα από τα μέτρα μας δεν έχουν εισοδηματικά κριτήρια, άρα αφορούν όλη την κοινωνία. Τώρα, πάω στον πυρήνα του ερωτήματος για τους συνταξιούχους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι 460.000 που μένουν εκτός;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας απαντήσω. Καταρχάς, όπως αντιλαμβάνεστε η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων είναι εντός του μέτρου των χαμηλοσυνταξιούχων, δηλαδή με κάποια εισοδηματικά όρια, 14.000 ευρώ ετησίως, με βάση και με κάποιες προσαυξήσεις που υπάρχουν, είναι αυτά τα 250 ευρώ, τα οποία είναι επιπλέον όλων των άλλων αυξήσεων που έχουμε κάνει, περίπου 13% συνολικά για τις συντάξεις, η απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη, το επίδομα προσωπικής διαφοράς που δίνεται κάθε χρόνο σε αυτούς που έχουν προσωπική διαφορά…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε όμως, η αναπηρική σύνταξη δεν είναι μέσα… 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θέλω να απαντήσω το εξής: Είπα, έχει μπει το ηλικιακό όριο των 65 ετών για τις συντάξεις, λόγω καθαρά ότι αυτά τα λεφτά υπήρχαν, γιατί από 65 και πάνω, αυτό είναι το κριτήριο, είναι πολύ δύσκολο κάποιος να δουλέψει ξανά. Τώρα, ειδικά όμως, θέλω να το πω για ν’ ακουστεί, για τις αναπηρικές συντάξεις θεωρούμε σωστό, και από την πρώτη στιγμή αυτό είναι στο σχεδιασμό του Υπουργείου, να μην υπάρχει ηλικιακός περιορισμός. Ο δικαιούχος αναπηρικής σύνταξης δεν μπορεί να μπαίνει σε ηλικιακούς περιορισμούς, γιατί είναι πολύ ειδικά τα χαρακτηριστικά, οι ανάγκες του συμπολίτη μας που έχει μία αναπηρία, για να έχει μία αναπηρική σύνταξη… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, το 65 δεν ισχύει για τις αναπηρικές συντάξεις.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν ισχύει το 65, αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή και ως προς το δημοσιονομικό κόστος υπάρχει πρόβλεψη…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μια καλή είδηση… Γιατί το ξανασκεφτήκατε και είδατε… Δεν το είπατε από την πρώτη στιγμή αυτό 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ήταν στα σχέδιά μας. Θέλω απλά να το κάνω σαφές, για να μην υπάρχει κάποια παρανόηση…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως στην αρχή έλεγαν: «όποιος είναι και παίρνει επιδόματα του ΟΠΕΚΑ θα πάρει το διακοσιοπενηντάρι. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το διακοσιοπενηντάρι απευθύνεται, καταρχάς στους συνταξιούχους άνω των 65 ετών με τα εισοδηματικά όρια. Στους ανασφάλιστους υπερήλικες ούτως ή άλλως και στους συμπολίτες μας με αναπηρία. Αυτό ούτως ή άλλως το είχαμε πει. Αυτό το οποίο θέλω να κάνω σαφές, για να μην υπάρχει καμία παρανόηση είναι ότι στο σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών είναι και, ανεξαρτήτως ηλικιακών ορίων, οι δικαιούχοι των συντάξεων αναπηρίας. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, λοιπόν, διευκρινίστηκε αυτό, δεν θα μείνουν απέξω. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό είναι αυτό, για να το διορθώνουμε, έτσι δεν είναι; Τώρα, πάμε Υπουργέ, μιας και είμαστε, με την υπόθεση των Τεμπών θέλω να σας ρωτήσω. Έρχεται δικογραφία για την 717 στη Βουλή, που εκεί απ’ ό,τι, τουλάχιστον, λέει το ρεπορτάζ, οι εισαγγελείς πέσανε πάνω σε αυτές τις επιστολές που είχαν από τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους και πέσαν και σε πολιτικά πρόσωπα και στον κύριο Καραμανλή. Εάν έρθει αυτή η πρόταση στη Βουλή ή αυτή η δικογραφία, τι θα κάνετε; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι δεν πρόκειται να σταθούμε εμπόδιο στη Δικαιοσύνη, αλλά δεν μπορώ να πω -όπως καταλαβαίνετε- για μια δικογραφία που φημολογείται ότι έρχεται. Να έρθει πρώτα, να τη δούμε, να την αξιολογήσουμε, να δούμε τι λέει η Δικαιοσύνη, τι περιγράφεται σε αυτή τη δικογραφία που λέγεται ότι θα έρθει και να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να κρύψουμε τα λόγια μας.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με μια Προανακριτική κανονική ή απευθείας παραπομπή στο φυσικό δικαστή, αντίστοιχα με την περίπτωση Τριαντόπουλου; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό που με ρωτάτε, αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να το ξέρω, γιατί όπως καταλαβαίνετε υπάρχει ένα πράγμα, τι θα έρθει στη Βουλή κι ένα δεύτερο πράγμα, τι θα περιγράφει και νομικά. Γιατί μπορεί να έρθει κάτι το οποίο μπορεί να περιγράφει ένα άλφα γεγονός, μια συγκεκριμένη νομική περιγραφή, που να έχει συγκεκριμένη ποινική απαξία και να έρθει η αντιπολίτευση και το α να το κάνει 10α. Σημασία έχει να πατάμε στη γη και να βλέπουμε τι ακριβώς περιγράφει η Δικαιοσύνη. Ένα πράγμα είναι αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πολιτική βούληση να γίνει ό,τι έγινε με τον κύριο Τριαντόπουλο, με τον κύριο Καραμανλή υπάρχει; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε, απαντάω ανοιχτά, καθαρά και λόγω και της νομικής μου ιδιότητας. Αυτό το οποίο συνέβη με τον Χρήστο Τριαντόπουλο, για μένα είναι οδηγός συνολικά. Βέβαια ήταν κι ένα αίτημα δικό του, που στο τέλος της ημέρας, βέβαια, υιοθετήθηκε μετά από μία νομική επεξεργασία που έγινε, συνεδριάσεις οι οποίες έγιναν, νομική αξιολόγηση. Για μένα ο περιορισμός ο οποίος βάζει το άρθρο 86 του Συντάγματος, ουσιαστικά είναι μια ειδική μεταχείριση κάποιου, επειδή έχει μια συγκεκριμένη ιδιότητα. Το έγραψε και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ στην πρόταση την οποία έκανε για τον Τριαντόπουλο, που εγώ με την ουσία της πρότασης δεν συμφωνώ, γιατί θεωρώ, όχι μόνο εγώ, και η Κυβέρνηση δεν έχει στοιχεία, δεν έχει μαρτυρίες, δεν έχει κάτι το οποίο να ενοχοποιεί τον κύριο Τριαντόπουλο, αλλά αυτό το οποίο λέει στην πρότασή του το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, λέει ότι αν δεν είχε την υπουργική τότε ιδιότητα ο κύριος Τριαντόπουλος, θα είχε την τύχη των υπόλοιπων κατηγορούμενων στη συγκεκριμένη υπόθεση και θα είχε παραπεμφθεί. Άρα, ουσιαστικά από τη στιγμή που το Δικαστικό Συμβούλιο, δεν λέω για τη νέα δικογραφία, μην παρεξηγηθώ, δεν την ξέρω, δεν ξέρω τι λέει, τι γράφει και σε ποιους αναφέρεται. Άρα, από τη στιγμή που το Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο απαρτίζεται από πέντε ανώτατους δικαστές και όχι από κόμματα που έχουν την ιδιοτέλεια να ψηφίσουν το άλφα ή βήτα, μπορεί να κάνει την οποιαδήποτε ανακριτική πράξη, μπορεί να αιτηθεί το πλημμέλημα να γίνει κακούργημα, όλα αυτά που θεωρητικά θα έκανε η προανακριτική και η «κακιά» κυβέρνηση αποσιώπησε, μπορεί να τα κάνει το Δικαστικό Συμβούλιο και με ανθρώπους οι οποίοι δεν ανήκουν στο άλφα ή στο βήτα κόμμα, έχουν δώσει έναν όρκο στη Δικαιοσύνη και θα κάνουν αυτό το οποίο θεωρούν καλύτερο. Δεν υπάρχει, λοιπόν, για μένα κανένα, μα κανέναν επιχείρημα κατά αυτής της διαδικασίας, σε περίπτωση που συναντήσουμε κάτι αντίστοιχο στο άμεσα ή στο μακρύτερο μέλλον. Γι’ αυτό και είναι οδηγός και για τη συνταγματική αναθεώρηση. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω, εφόσον υπάρχουν αυτά τα στοιχεία που λέτε και έχει έρθει και η δικογραφία από τον Άρειο Πάγο, μπορεί η κυβέρνηση να το κινήσει μόνη της; Ή θα περιμένετε πάλι την αντιπολίτευση να κινήσει μια τέτοια διαδικασία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θέλω, πραγματικά σας το λέω, έχουμε ένα συνήθειο σε αυτή τη χώρα να μιλάμε για υποθέσεις στις οποίες δεν έχουμε διαβάσει ούτε μια σελίδα της δικογραφίας. Ως δικηγόρος, θυμάμαι που το έλεγαν πολύ έμπειροι δικηγόροι που έχω συνεργαστεί μαζί τους… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Καλά τα Τέμπη έχουνε γίνει φύλλο και φτερό… 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:   Πιστέψτε με και το είδαμε τις τελευταίες 5, 6 εβδομάδες ότι μιλούσαμε για μήνες και αναγκαζόμαστε να συμμετέχουμε και εμείς σε άλλα δικαστήρια, τα οποία δεν είχανε το φυσικό τους χώρο, χωρίς να έχουμε εικόνα του ούτε του 5% ούτε του 10% μιας τόσο σοβαρής δικογραφίας. Βγαίναν πραγματογνωμοσύνες εκ των υστέρων μετά τα συλλαλητήρια, τις οποίες ο κόσμος δεν τις ήξερε και κάποιοι δολίως τις είχανε κρύψει για να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη. Άρα, όσο δύσκολο και νομίζω και άκαιρο είναι να μιλάς και λάθος, να μιλάς για μία υπόθεση που δεν την ξέρεις σε βάθος, δεν λέω να μη συζητάμε τις πολιτικές ευθύνες, π.χ. αυτά που λέγαμε στην αρχή, για το πόσο σοβαρά λάθη έχει κάνει το Κράτος διαχρονικά, εγώ μιλάω για τις ποινικές ευθύνες τώρα, έτσι, για να μην παρεξηγηθώ. Σκεφτείτε πόσο λάθος είναι να μιλάμε για μία δικογραφία που ακόμα δεν ξέρουμε πότε θα έρθει, με ποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά θα έρθει. Επί της αρχής όμως σας λέω, ότι εφόσον περιγράφεται κάτι στη δικογραφία που αφορά πολιτικά πρόσωπα, με το σωστό νομικό χαρακτηρισμό, έτσι, όχι να βάλουμε μέσα πέντε, δέκα, αδικήματα ή να κάνουμε το αδίκημα ακόμα βαρύτερο για να κάνουμε αντιπολίτευση. Αυτό νομίζω ότι δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση, η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο σε τίποτα ως προς αυτά που θέλει να κάνει η Δικαιοσύνη. Και συνολικά αυτό πρέπει να κάνουμε… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Είναι οδηγός αυτό που έγινε με τον Τριαντόπουλο… Αν και μπορεί να περιμένουμε μια κίνηση από την Κυβέρνηση, εγώ έτσι το μεταφράζω και να μην περιμένετε την Αντιπολίτευση.  

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:   Εγώ δεν σας απαντώ αυτό, σας απαντώ ότι, το έχει πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πολλές φορές και το έχει κάνει πράξη η Κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία όταν εκλήθη να το κάνει, δεν θα σταθεί εμπόδιο στη Δικαιοσύνη. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Πάμε στα υπόλοιπα θέματα, να σας πω πολύ σύντομα από τις ερωτήσεις που έχουμε εδώ πέρα, μας λένε πολλοί φίλοι τηλεθεατές, ότι υπάρχουν χρωστούμενα του Ελληνικού Κράτους που δεν έχουν δοθεί. Δηλαδή για παράδειγμα, περιμένουνε το επίδομα θέρμανσης, τη δεύτερη δόση. Δεν έχει δοθεί. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Προπληρωμένες κάρτες που δεν έχουν πάρει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ναι προπληρωμένες κάρτες. Υπάρχουν διάφορα επιδόματα που δεν έχουν …. καθυστερούν πάρα πολύ …το «Ανακαινίζω»….

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:   Για κάθε επιμέρους διαδικασία υπάρχει….Ας πούμε για κάποια από αυτά τα προγράμματα έχω κληθεί να απαντήσω στο παρελθόν, κάποια έχουνε τελειώσει, σε κάποια έχουν μείνει κάποιες εκκρεμότητες. Έχει να κάνει με τα μηχανογραφικά συστήματα της κάθε διαδικασίας. Για κάθε τι ξεχωριστό, συγκεκριμένο, είναι μία ξεχωριστή απάντηση από το κάθε Υπουργείο. Τα προγράμματα αυτά είναι πολλά, έχουν προχωρήσει πάνω από 80-90% οι εξοφλήσεις. Σε όσες περιπτώσεις υπάρχουν ακόμα καθυστερήσεις μπορούμε εξειδικευμένα αν θέλετε να ρωτήσουμε. Έχω εγκαινιάσει και μία διαδικασία κάθε 15 μέρες, θα την επαναλαμβάνω, με τους πολίτες. Ας πούμε δέχτηκα από τα 50 ερωτήματα περίπου, πόσα ήταν, κάποια ομαδοποιήθηκαν όπως καταλαβαίνετε, αλλά  και κάποια πολύ εξειδικευμένα, για τα PET scans, για κάποια συγκεκριμένα επιδόματα. Εγώ αυτό το οποίο προσπαθώ να κάνω, είναι να ρωτάω τα Υπουργεία ή τους Γενικούς Γραμματείς, κάποιες φορές είναι πιο χαμηλά στην ιεραρχία ή κάποιες υπηρεσίες, για να μου δίνουν συγκεκριμένες απαντήσεις για να λύνει ο κόσμος τις απορίες του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Το επίδομα θέρμανσης δεν είναι ένα επίδομα το οποίο το παίρνουν λίγοι, το παίρνει πάρα πολύς κόσμος….

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το παίρνει και παραπάνω κόσμος και είναι και ενισχυμένο για τις οικογένειες με παιδιά, τα τελευταία χρόνια και σωστά, έχει δηλαδή μπει με τέτοια λογική και προσπαθούμε να το δώσουμε το συντομότερο δυνατό. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Τώρα, πού θες να πάμε, γιατί έλεγα να πάμε στην εγκληματικότητα με αφορμή αυτό που έγινε και στο Χαλάνδρι μέρα μεσημέρι. Αυτή η μαφιόζικη εκτέλεση που δημιουργεί όμως γενικότερα ένα αίσθημα ανασφάλειας γιατί είναι κεντρικότατος δρόμος. Ήτανε μέρα μεσημέρι, με καταστήματα ανοιχτά και όλο αυτό δημιουργεί μία ανασφάλεια στους πολίτες.

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:   Κοιτάξτε δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που να μην σοκαριστεί και ειδικά αν μένει σε μία περιοχή όπως το Χαλάνδρι, να συμβαίνει κάτι τέτοιο μέρα μεσημέρι. Είναι λογική αντίδραση, όπως αντιλαμβάνεστε όμως κανένα Κράτος δεν έχει καταφέρει να εξαφανίσει ως δια μαγείας την εγκληματικότητα. Κανένας δεν μπορεί να πει ότι μπορεί να προλάβει τα πάντα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δεν είναι μόνο η μεγάλη εικόνα είναι και η μικρότερη εικόνα… 

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:   Η μεγάλη εικόνα… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Διαρκώς  διαρρήξεις, πετούσανε μάρμαρα προχθές στους αστυνομικούς οι διαρρήκτες, δηλαδή υπάρχει μια αίσθηση γενικότερη. 

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:   … Πάντοτε εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και πάντοτε όσο υπάρχει έστω και μία τέτοια είδηση πρέπει να τρέχεις παραπάνω, είναι ότι έχουμε καταφέρει σε λίγα χρόνια να κάνουμε πράγματα που δεν έγιναν σε πολλές δεκαετίες στο κομμάτι της νομιμότητας. Στις μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις, μόνο τους τελευταίους πέντε μήνες έχουμε εξιχνίαση 48 μεγάλων εγκληματικών οργανώσεων, από την νέα Υπηρεσία, την ΔΑΟΕ. Την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Υπάρχει πλέον μια άλλη πολιτική στα Πανεπιστήμια. Μετά από δεκαετίες δεν υπάρχει ούτε μια ενεργή κατάληψη στα Πανεπιστήμια, τα οποία δεκαετίες ήταν άντρα «μπαχαλάκηδων».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δηλαδή αν μένατε ας πούμε στο Χαλάνδρι και υπήρχε ένας της Greek Mafia, ο οποίος κυκλοφορούσε ελεύθερος και είχε ειδοποιήσει και η Αστυνομία ότι δυο-τρεις φορές λέει, είχαν πάει να τον σκοτώσουνε και βγαίνανε κάτι εκτελεστές μέρα, μεσημέρι πίσω από τους θάμνους και τον γαζώνανε και κινδύνευε και κόσμος, θα αισθανόσασταν ασφαλής;

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:   Είπα, απολύτως λογική η αντίδραση οποιουδήποτε πολίτη είδε αυτό το σοκαριστικό έγκλημα. Όμως ένα Κράτος, όπως αντιλαμβάνεστε, ειδικά στο κομμάτι της εγκληματικότητας, που έχει πάρα πολλούς παράγοντες και κυρίως τον ανθρώπινο παράγοντα, αυτών οι οποίοι έχουν αποφασίσει να εγκληματήσουν και να κάνουν τα χειρότερα των εγκλημάτων, μπορεί να κάνει δύο πράγματα. Το ένα που μπορεί να κάνει είναι τι θα κάνει ως προς τον Ποινικό Κώδικα. Η  προηγούμενη Κυβέρνηση από εμάς έβγαλε έναν Ποινικό Κώδικα, που ήταν η χαρά του εγκληματία. Κάναν πάρτι σε όλες τις φυλακές της Ελλάδας το 2019, ανοίγανε σαμπάνιες και εμείς αυστηροποιήσαμε πολύ τον Ποινικό Κώδικα και πλέον οι άνθρωποι αυτοί όταν συλλαμβάνονται, μένουν για πολλά χρόνια στη φυλακή, ακόμα και για πλημμελήματα πλέον φυλακίζονται. Και το δεύτερο που πρέπει να κάνει….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Έξι χρόνια είχε μείνει ο συγκεκριμένος.

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:   Το δεύτερο που πρέπει να κάνει το Κράτος, γιατί εφαρμόζονται πολλές φορές και παλαιότερες διατάξεις, παίρνουν κάποιες αποφάσεις τα Δικαστήρια με επιεικέστερους νόμους. Το δεύτερο που μπορεί να κάνει το Κράτος, είναι κατά ποσοστό, δηλαδή συγκριτικά είναι αυτά, να έχει καλύτερες επιδόσεις στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Εμείς έχουμε συγκριτικά εντυπωσιακά καλύτερα νούμερα, γιατί; Γιατί κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά, υπό τον σωστότερο συντονισμό, οι αστυνομικοί. Αυτό δεν είναι νούμερα αόριστα. Είναι δουλειά γυναικών και ανδρών της Αστυνομίας, τους οποίους κάποιο μέρος του πολιτικού συστήματος που περιφρουρείται από αστυνομικούς, λοιδορεί και βρίζει. Αυτοί  είναι οι αστυνομικοί που είναι στους δρόμους, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία κάνουν απίστευτη δουλειά. Μόνο, για παράδειγμα, είναι σοκαριστική η είδηση της κοπέλας που δολοφονήθηκε έξω από ένα Αστυνομικό Τμήμα πριν από περίπου ένα χρόνο και λίγο παραπάνω; Είναι. Όμως η άλλη όψη του νομίσματος, στο όνομα και αυτής της κοπέλας που χάθηκε τόσο άδικα και δολοφονήθηκε τόσο άγρια, είναι οι 12.000 συλλήψεις, μόνο το 2024 για την ενδοοικογενειακή βία. Δεν υπήρχαν ούτε το panic button,  δεν υπήρχε ούτε η γραμμή βοήθειας, δεν υπήρχαν ούτε τα εξειδικευμένα γραφεία της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρι το 2020-2021. Αυτά δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Δεν σημαίνει ότι δεν θα ακούσουμε άλλη τέτοια είδηση. Δυστυχώς…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Στη συγκεκριμένη δολοφονία ήταν σοκαριστικό και ότι υπήρχε φρουρός ένας καταδικασμένος τελεσίδικα αστυνομικός και παρέμενε στο Σώμα.

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:   Ήταν, βεβαίως, μα για αυτό σας λέω… Προσέξτε, εγώ γιατί το λέω αυτό; Δεν σημαίνει ότι δεν θα ακούσουμε και άλλη τέτοια είδηση. Κάποια στιγμή δυστυχώς -μακάρι να μην γίνει- θα ακούσουμε τέτοια είδηση. Σημασία έχει τι κάνουμε και όσο το δυνατόν να μειώνουμε τις πιθανότητες να ακούμε τέτοιες ειδήσεις. Άρα περισσότερες συλλήψεις, καλύτερη πολιτική υποδοχής των θυμάτων και της υπόλοιπης ζωής τους. Υπάρχουν πάρα πολλές πτυχές της εγκληματικότητας. Στη βαριά εγκληματικότητα κάναμε δύο πράγματα. Αυστηροποιήσαμε το νόμο και δώσαμε τα όπλα στην Αστυνομία, εντός εισαγωγικών, δηλαδή τη δημιουργία μιας ειδικής υπηρεσίας, η οποία το ξαναλέω μόνο τους τελευταίους 5 μήνες έχει εξιχνιάσει 48 τέτοιου επιπέδου εγκληματικές οργανώσεις, πάνω από 1000  ταυτοποιήσεις δραστών, συλλήψεις, προσαγωγές…είναι μια καθημερινή μάχη…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Το καταλαβαίνουμε, αλλά ένας της Greek Mafia που τρώει  30 χρόνια και στα 6, στα 5 χρόνια είναι έξω και πάει να κάνει αισθητικές επεμβάσεις…

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:   …αυτό το αλλάξαμε. Έχετε δίκαιο. Κύριε Χασαπόπουλε, για να καταλάβει ο κόσμος τι ζήσαμε και γιατί έχει αξία αυτό που λέω, γιατί όταν ψηφίζεται ένας επιεικέστερος νόμος ισχύει, μέχρι να βγει ο επόμενος και αν η πράξη έχει τελεστεί μέχρι να … δηλαδή στο παρελθόν ισχύει ο επιεικέστερος από όλους που έχουν εφαρμοστεί, ας υπήρχε αυστηρότερος πριν από αυτόν. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω, για το …

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ψηφίσανε Ποινικό κώδικα -για να καταλάβουμε γιατί είναι κάποιοι άνθρωποι έξω, έτσι; Για να συνεννοούμαστε- όπου μειώθηκαν όλες οι ποινές σε όλα τα κακουργήματα από μέγιστο όριο τα 20 χρόνια, εξαιρουμένων των ισοβίων, στα 15. Δηλαδή, ακόμα και για κάποια αδικήματα όπως είναι ο βιασμός, με εξαίρεση κάποιες ειδικές περιστάσεις που είχε ισόβια και πριν και μετά, από 20 χρόνια πήγε στα 15. Να σας πω ένα άλλο παράδειγμα. Ο βιασμός ανηλίκου δεν ήταν ισόβια μέχρι στο 2021, τον κάναμε εμείς ισόβια. Έτσι; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, το θυμόμαστε. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτά, δυστυχώς, δεν έγιναν το ’70 και το ’80. Αυτά έγιναν το 2019 στη χώρα μας. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαβάζω εδώ στην Εφημερίδα των Συντακτών πρώτο θέμα «Το Κράτος πληρώνει τους μισθούς της Νέας Δημοκρατίας». Το θαύμα λέει σε αριθμούς: Από 4,3 εκατομμύρια ευρώ το 2015, το μισθολογικό κόστος της Νέας Δημοκρατίας μειώθηκε σε 670.000 ευρώ το 2020. Και λέει η εφημερίδα, γιατί οι εταιρίες Βαρβιτσιώτη – Ολύμπιου πλήρωναν ανθρώπους με αποκλειστική απασχόληση στο κυβερνητικό κόμμα. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Λοιπόν, ας ενημερώσουμε κάποιους, γιατί κάθε εβδομάδα  έχουμε και μία νέα φοβερή «αποκάλυψη», με σκοπό να συντηρηθεί ένα θέμα, επειδή η αντιπολίτευση και τα φίλα σε αυτήν Μέσα προτιμούν η αντιπαράθεση να γίνεται επί τέτοιων ζητημάτων, που δεν αφορούν την κοινωνία, παρά επί της οικονομίας, της εγκληματικότητας. Όχι ότι εκεί δεν υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα. Αλλά έχουμε μια Κυβέρνηση που λύνει αρκετά –πρέπει να λύσει περισσότερα– και μια αντιπολίτευση απούσα στον πολιτικό διάλογο. Άρα, η αντιπολίτευση σου λέει: Από το να συζητάμε για θέματα που βλέπουμε ότι η Κυβέρνηση έχει μία πρόοδο και εμείς δεν έχουμε αντιπρόταση, καλύτερα να συντηρούμε τέτοια θέματα. Αυτή είναι και η αιτία που επανέρχονται στο προσκήνιο τέτοια ερωτήματα.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Ομάδα Αλήθειας επανέρχονται γιατί δεν δώσατε απαντήσεις. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δώσαμε καθαρότερες απαντήσεις και θα συνεχίσει η Ομάδα Αλήθειας να λειτουργεί, όπως λειτουργεί και θα αναδεικνύει αντιφάσεις, χωρίς  να αλλάζει αυτά που λένε κάποιοι, όπως κάνουν αντίστοιχοι άλλοι στα Μέσα εναντίον μας. Η Ομάδα Αλήθειας αναδεικνύει αντιφάσεις. Η Ομάδα Αλήθειας αναδεικνύει την αλήθεια. Αν ο καθρέφτης δείχνει σε κάποιον την πολιτική του ένδεια … 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, με συγχωρείτε τώρα … 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: … την πολιτική του ένδεια, δεν φταίει ο καθρέφτης. Δεν φταίει ο καθρέφτης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε… 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν λες σήμερα Α και αύριο λες Ω … 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: … και αποδεικνύεται ότι δύο υπουργοί σας ήταν υπάλληλοι εκεί στις εταιρίες … 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Καταρχάς, με ρωτήσατε κάτι που έβγαλε η Εφημερίδα των Συντακτών. Θα ενημερώσω, λοιπόν, τους αγαπητούς δημοσιογράφους της Εφημερίδας των Συντακτών ότι η Νέα Δημοκρατία, μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφάσισε να βάλει τάξη στα οικονομικά της, γιατί όφειλε να το κάνει. Και εγώ θεωρώ ότι είχε αργήσει κιόλας. Έκανε, λοιπόν, δύο εκ των πολλών κινήσεων. Η μία ήταν να μεταφερθεί από ένα κτίριο – τυχαία, μάλιστα, τώρα που μιλάμε, είναι αυτό που βρισκόμαστε σήμερα εδώ – σε ένα άλλο κτίριο, όπου εξοικονόμησε, νομίζω, 80 με 90% των δαπανών, σε σχέση με το ενοίκιο και λοιπά έξοδα. Και έφυγαν από τη Νέα Δημοκρατία μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο το 65% των υπαλλήλων. Ήταν μία πολύ δύσκολη απόφαση τότε για τη Νέα Δημοκρατία.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αντιπολίτευση λέει ότι … 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Αντιλαμβάνεστε τον αριθμό; Έφυγε το 2016 από τη Νέα Δημοκρατία το 65% των υπαλλήλων. Και έρχεται, λοιπόν, και λέει η Εφημερίδα των Συντακτών … 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πού πήγαν αυτοί; Μήπως δούλευαν  σε ιδιώτες για τη Νέα Δημοκρατία; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το 65% των υπαλλήλων της Νέας Δημοκρατίας είναι υπερπολλαπλάσιος αριθμός από τα 20 -25 άτομα τα οποία αναφέρονται ότι δούλευαν σε μια ιδιωτική εταιρία, που δούλευαν σε αυτή την ιδιωτική εταιρία χωρίς να είναι και στη Νέα Δημοκρατία. Καταλαβαίνετε τι συζητάμε; Προσέξτε, τι συζητάμε. Συζητάμε ότι κάποιοι άνθρωποι … 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως δούλευαν όμως για τη Νέα Δημοκρατία αυτοί; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Χασαπόπουλε, στη Νέα Δημοκρατία, με εξαίρεση κάποιες θέσεις όπου είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ή, τέλος πάντων, σου δαπανά το 80 – 90% του χρόνου, κορυφαίες θέσεις, όπως είναι ο Γραμματέας του κόμματος, ο Γενικός Διευθυντής, κάποιοι διοικητικοί υπάλληλοι που είναι όλη μέρα εκεί, οι υπόλοιπες κομματικές θέσεις, όπως και οι θέσεις που είχε και ο κ. Κυρανάκης, η κυρία Μιχαηλίδου, αναπληρωτής εκπρόσωπος, σύμβουλος για τις επενδύσεις, δεν είναι θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Οι άνθρωποι αυτοί δούλευαν μέχρι να εκλεγούν βουλευτές. Και μάλιστα αν είσαι βουλευτής και δεν είσαι υπουργός, μπορείς να συνεχίσεις να ασκείς το επάγγελμά σου μέχρι να αναλάβουν αυτά τα καθήκοντα. Ο κ. Κυρανάκης με την επικοινωνία, η κυρία Μιχαηλίδου  έχει δουλέψει σε κάποιες εταιρίες στο κλάδο, νομίζω, των επενδύσεων, τα υπόλοιπα στελέχη, είναι στελέχη της επικοινωνίας. Όταν, για παράδειγμα, μια ομάδα ανθρώπων, όπως είναι η Ομάδα Αλήθειας, κάνει μια δουλειά καλά με την επικοινωνία. Τι κάνει η Ομάδα Αλήθειας; Αναδεικνύει αντιφάσεις. Όταν κάνεις την μία «κωλοτούμπα» μετά την άλλη και ο κόσμος νομίζει ότι είσαι σοβαρός, αναδεικνύει ότι δεν είσαι σοβαρός. Αν ο καθρέφτης σε δείξει ασόβαρο, δεν τα βάζεις με τον καθρέφτη. Πρέπει να τα βάλεις με τον εαυτό σου που είσαι ασόβαρος και κάνεις την μία «κωλοτούμπα» μετά την άλλη. Αυτό κάνει η Ομάδα Αλήθειας και θα συνεχίσει να το κάνει. Προσέξτε: Όταν, λοιπόν, ένας άνθρωπος το κάνει αυτό καλά, έρχεται μία εταιρία, η Α, η Β, η Γ, που θέλει κι αυτή να κάνει επικοινωνία και λέει «να σου πω, ρε φίλε, επειδή το κάνεις καλά αυτό το πράγμα, δεν το κάνεις και για μένα»; Δεν κάνουν κάτι κακό οι άνθρωποι αυτοί. Την αλήθεια δείχνουν.  Τώρα αν κάποιους ενοχλεί η αλήθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …για την υπηρεσία της Νέας Δημοκρατίας, όχι για όλο τον κόσμο.. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αναδεικνύουν αντιφάσεις. Μία από τις δραστηριότητές τους είναι και η πολιτική. Δεν έχουν κρύψει την πολιτική τους τοποθέτηση, δεν έχουν κρύψει το πρόσωπό τους, δεν έχουν βγει με κουκούλα όπως έχουν κάνει κάποιοι άλλοι, δεν έχουν χρησιμοποιήσει δήθεν χιουμοριστικές εκπομπές για να κάνουν αντιπολίτευση και να κόβουν βίντεο και ενώ μιλάς 10 λεπτά να σου βγάζουν 30 δευτερόλεπτα και να αλλοιώνουν αυτό το οποίο λες. Η Ομάδα Αλήθειας, γι’ αυτό και όπως έχετε δει … 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια, για μονταζιέρα τους κατηγορεί η αντιπολίτευση. Ότι κόβουν δηλώσεις. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Ομάδα Αλήθειας κάνει το εντελώς αντίθετο από τη μονταζιέρα. Είναι ένας τρόπος, έχουν έναν τρόπο να αναδεικνύουν την πραγματικότητα. Όπως έχετε δει, δεν έχει καταρριφθεί τίποτε μέχρι τώρα από αυτό το οποίο έχουν αναδείξει. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς, κ. Μαρινάκη, ετοιμάζεστε να κατεβείτε βουλευτής; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, βέβαια. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είδαμε το Tik Tok σας το χθεσινό που είχε και λίγο χιούμορ και σκέφτηκα αν είναι στο ευρύτερο πλαίσιο της προεκλογικής σας ετοιμασίας. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι κάτι το οποίο έχει ανακοινωθεί από τον Δεκέμβριο, μετά από την πολύ τιμητική απόφαση του Πρωθυπουργού, θα είμαι υποψήφιος στον βόρειο τομέα Αθηνών. Εγώ, ξέρετε, δεν περιμένω  τις εκλογές για να μιλήσω με τον κόσμο. Ως Γραμματέας του κόμματος, όταν με τίμησε  ο Πρωθυπουργός να με προτείνει και με εξέλεξε η Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας το 2021, γι’ αυτά τα δύο χρόνια, μέχρι τις εκλογές του 2023, για μένα κάθε μέρα ήταν μια ξεχωριστή ευκαιρία  να πάω σε όλη την Ελλάδα. Δεν περίμενα την προεκλογική περίοδο. Και είναι για μένα η πιο σπουδαία παρακαταθήκη η επαφή με τον κόσμο, ως ένας άνθρωπος που δουλεύω από μικρό παιδί, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, γι’ αυτό και δεν μας ξαφνιάζουν αυτές οι φοβερές αποκαλύψεις και αυτές οι φοβερές  ειδήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη στο σύνδεσμο https://youtu.be/KiwYZaWUA2U

Copyright © 2023-2025 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr