Τρέχων Άρθρο
Συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»

Συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μαζί μας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κ. Παύλος Μαρινάκης.

Καλημέρα. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καλημέρα και Καλή Ανάσταση σε όλο τον κόσμο. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλά τα θέματα για να συζητήσουμε μαζί σας. Χτες είχατε ενημέρωση; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, βεβαίως. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι περισσότερες ερωτήσεις που σας έγιναν για ποιο θέμα ήταν; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Χτες είχαμε ενημέρωση πολιτικών συντακτών. Έχω επιλέξει, σε συνέχεια όσων έκαναν και οι προκάτοχοι μου, να δέχομαι το σύνολο των ερωτήσεων, από το σύνολο των Μέσων, γιατί έτσι πρέπει να κάνουμε, με πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα: το επίδομα κωφών, το οποίο ανακοίνωσα για τους συμπολίτες μας 18-65. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιτέλους! 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Στην αρχική μου εισήγηση, λοιπόν, έκανα μια σειρά από σημαντικές ανακοινώσεις, όπως κάνω κάθε φορά, και το 80-85% των ερωτήσεων ήταν για την Ομάδα Αλήθειας. Τις ερωτήσεις τις επιλέγουν οι δημοσιογράφοι, έτσι; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, με την Ομάδα της Αλήθειας, καταγγελίες από την πλευρά της Αντιπολίτευσης ότι υπάρχουν ιδιώτες που επιδοτούν ιδιώτες για να ετοιμάζουν βίντεο, προκειμένου να διασύρουν πολιτικούς τους αντιπάλους. Από τη δική σας την πλευρά λέτε ότι αυτή η Ομάδα της Αλήθειας, όχι μόνο δεν δημιουργεί πρόβλημα, αλλά προσφέρει κιόλας. Που είναι η αλήθεια για την Ομάδα της Αλήθειας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με ρώτησε ένας συνάδελφος σας κ. Παπαδάκη, δεν ξέρω και εγώ γιατί, ήταν κάποιοι δημοσιογράφοι που επέμεναν 4, 5, 6 φορές και εγώ έχω επιλέξει να παίρνω όλες τις ερωτήσεις, γιατί απαντάμε για την Ομάδα Αλήθειας, γιατί υπερασπιζόμαστε την Ομάδα Αλήθειας, γιατί… Τέλος πάντων. Και μου το είπαν και κάποιοι, έτσι, φίλοι. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Θεωρώ, το έχω πει πολλές φορές, ότι στην πολιτική είμαστε περαστικοί, προσωρινοί, όσο μας επιλέγει ο κόσμος, όσο μας ψηφίζει ο κόσμος, τον καθένα από εμάς. Αλλά, τυχαίνει -αν και είμαι 37- ετών τα τελευταία χρόνια να έχω και εγώ μια έντονη δραστηριότητα… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 37 είστε ε; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, 37 είμαι. Έχω ζήσει αυτά τα πολύ πυκνά, τα πολύ τοξικά χρόνια. Θυμάμαι, λοιπόν, ότι ξεφύτρωνε η μία μετά την άλλη οι ανώνυμες σελίδες, τα trolls, αυτά που λέμε, τα οποία και σε εμένα και σε πολλούς άλλους έχουν γράψει τα χίλια μύρια όσα. Απειλές, χίλια δύο πράγματα. Ζω στη χώρα των πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων, που βάλλονται σύζυγοι και παιδιά πολιτικών, αρχηγών Αντιπολίτευσης, Πρωθυπουργών κ.λπ. Ζω στη χώρα που τα fake news κατά της χώρας μας -προσέξτε, όχι μόνο μιας Κυβέρνησης- η δήθεν νεκρή Μαρία στον Έβρο, ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην ελευθερία του Τύπου, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει τα αντίθετα, μην τα επαναλάβουμε. Fake news, τα οποία είναι κατά της Ελλάδας, το ένα μετά το άλλο διακινούνται. Και κάποιοι ενοχλήθηκαν με μία σελίδα στο διαδίκτυο και ένα site αντίστοιχο που υπάρχει, η οποία τί κάνει; Όταν λέτε τη Δευτέρα, κ. Παπαδάκη, χρησιμοποιώ εσάς ως παράδειγμα για να μην πω πολιτικών αντιπάλων, δεν εννοώ εσάς, όταν κάποιος λέει τη Δευτέρα ότι πιστεύει στο Α και την Παρασκευή το έχει κάνει Ω, έρχεται η Ομάδα Αλήθειας και τους θυμίζει ότι κάποτε έλεγαν το Α. Παράδειγμα τελευταίο χαρακτηριστικό, αφού φάνηκε ότι το αφήγημα της συγκάλυψης, όχι η σοβαρότητα των Τεμπών, για να μην παρεξηγηθώ, γκρεμίζεται, με όλα όσα διακινούσε η Αντιπολίτευση, βγήκε ο κ. Ανδρουλάκης και είπε: Εμείς δεν είχαμε πει ποτέ για ξυλόλια.  Και βγήκε η Ομάδα Αλήθειας και θύμισε μια σειρά από δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που μιλούσαν για συγκάλυψη, ξυλόλιο και τα σχετικά, χαμένα βαγόνια. Αυτό, λοιπόν, τους ενοχλεί και ο λόγος που απαντάμε, δεν είναι γιατί χρειάζονται οι υπερασπιστές, είναι γιατί υπάρχει τεράστια υποκρισία. Αυτή, λοιπόν, την υποκρισία θέλουμε να καταδείξουμε. Και γιατί το είπα και το επαναλαμβάνω; Μακάρι να βγουν και άλλοι μπροστά, επώνυμα, χωρίς κουκούλα, να αποτελέσουν ανάχωμα, γιατί σε αυτή την χώρα, έχει δικαίωμα να υποστηρίζει κάποιος και άλλους πέραν της Αριστεράς. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια, αυτό μπορεί να συμβαίνει και με πρόσωπα της Αντιπολίτευσης, τα οποία να έχουν υποστεί τις συνέπειες του διασυρμού με ψεύτικες ειδήσεις. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε. Ξεκινάω, λέγοντας αυτό που είπα ως τελευταία φράση. Είχαν συνηθίσει σε αυτή την χώρα κάποιοι, να υπάρχει μονοπώλιο στην κριτική, στη σφοδρή κριτική, ακόμα και στην ανάδειξη αντιφάσεων μόνο από έναν πολιτικό χώρο. Τί κακό έκανε η σελίδα αυτή; Έκανε το  «έγκλημα» εντός εισαγωγικών, αλλά για την μεταπολιτευτική Ελλάδα για κάποιους είναι «έγκλημα», να μην είναι με την Αριστερά. Τώρα, μην κοροϊδευόμαστε. Αν η σελίδα αυτή έβριζε την Κυβέρνηση, δεν θα είχε γίνει αυτός ο χαμός. Το «έγκλημα» που έκανε αυτή η σελίδα είναι να αναδεικνύει την υποκρισία της Αριστεράς. Λέτε τώρα κάτι και αυτό είναι το μείζον, νομίζω, για να συζητήσουμε και για τα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες, γιατί ένας από τους λόγους που σηκώνεται συνέχεια αυτό το θέμα είναι για να συζητάμε αυτό το θέμα, που για εμένα δεν είναι θέμα, και να μην συζητάμε τα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες. Γιατί; Γιατί η Αντιπολίτευση δεν έχει πρόγραμμα, δεν έχει αντιπρόταση. Λοιπόν, τί κάνουν; Και αυτό είναι το πιο χυδαίο που κάνουν από την Αντιπολίτευση. Παίρνουν δημοσιεύσεις ανώνυμων προφίλ στο διαδίκτυο που δεν έχουν σχέση με την Ομάδα Αλήθειας και καμία απόδειξη δεν υπάρχει και τίποτα ουσιαστικό δεν ισχύει και τις αποδίδουν εκεί και λένε: Α, ο Μαρινάκης υπερασπίζεται την Ομάδα Αλήθειας, όπου Μαρινάκης βάλτε την Κυβέρνηση. Άρα υπερασπίζεται και τα ανώνυμα προφίλ στο διαδίκτυο που βρίζουν συγγενείς θυμάτων Τεμπών. Αυτό, κ. Παπαδάκη, πέραν από χυδαίο, πέραν από ψευδές, είναι και μηνύσιμο. Και καλά έκαναν οι διαχειριστές της σελίδας… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που θα κινηθούν εναντίον του κ. Τεμπονέρα και του κ. Γλαβίνα. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εκεί που θα έρθει, λοιπόν, ο κ. Τεμπονέρα και ο κ. Γλαβίνας, γιατί είμαι δικηγόρος και τα ξέρω και εγώ αυτά, αν όντως έχουν αποδείξεις για αυτό που είπαν, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα. Αλλά δεν μπορεί σε αυτή τη χώρα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν μιλάω για πολιτική κριτική, να μην παρεξηγηθώ από αυτούς που κάνουν κοπτοραπτική, γιατί, ξέρετε, πλέον έχουμε μια χώρα που οι σατιρικές εκπομπές, μετατρέπονται σε εκπομπές κοπτοραπτικής και δολοφονούν χαρακτήρες. Αυτό είναι το επικίνδυνο, όχι οι σελίδες που σου θυμίζουν τι έχεις πει. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε υποστεί και εμείς τις συνέπειες αυτές, όχι μόνο οι πολιτικοί, αλλά και οι δημοσιογράφοι. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως. Δήθεν σατιρικές εκπομπές, που από τη συζήτησή μας 25 λεπτά απομονώνουν 30 δευτερόλεπτα και θέλουν να στοχοποιήσουν εμένα, τον ένα, τον άλλο. Αυτό είναι επικίνδυνο, όχι να θυμίζει κάποιος τι είπε κάποιος τις προηγούμενες ημέρες. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και σήμερα, εγώ μπορεί να δω γραμμένο κάπου, «ο Παπαδάκης σιγά μη σκίσει κανένα καλσόν». 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Άρα, κανένας συγγενής δεν έχει στοχοποιηθεί. Και αν ποτέ οποιοδήποτε από εμάς διανοηθεί, ότι υπάρχει κάποιο προφίλ, αλλά αποδεδειγμένα, όχι επειδή το έγραψε κάποιος, έτσι επειδή του ήρθε, έχει βρίσει μάνα θύματος των Τεμπών, στο Μάτι, στη Μάνδρα, σε ένα τροχαίο δυστύχημα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την ομάδα αυτή… 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οπουδήποτε από οποιονδήποτε, τότε -προφανώς- θα είμαστε όλοι απέναντι. Αλλά το να συνδέουμε ανθρώπους με άσχετα προφίλ για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που δεν έχουν σχέση, λέτε. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: …αυτό ξεπερνά τα όρια της συζήτησης. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να το τελειώσουμε το θέμα αυτό και να πάμε στα άλλα, γιατί δεν έχουμε πολύ χρόνο. Κάτι άλλο, για το οποίο σας αποδίδουν μομφή είναι, ότι για να μπορεί αυτή η ομάδα να δουλεύει  από κάπου έχει έσοδα και αυτά προέρχονται από το Κράτος. Δηλαδή ότι η Κυβέρνηση πριμοδοτεί αυτές τις ομάδες -δεν ξέρω και εγώ με ποιον τρόπο- και βγαίνει ο άλλος και λέει: «με τα λεφτά τα δικά μου επαινούν μια ομάδα αλήθειας»; Τα ακούσαμε… 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχουν καμία σχέση ούτε υπαλληλική ούτε χρηματοδότησης ούτε με την Κυβέρνηση ούτε με τη Ν.Δ. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έμμεση ή άμεση… 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Από εκεί και πέρα είναι ιδιώτες, οι οποίοι έχουν μια ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση κάνουν μία δουλειά, η οποία είναι στην ευρύτερη επικοινωνία. Ενημερώνουν τους πολίτες, κάνουν διάφορα βίντεο, κάνουν διάφορα πράγματα και ως ιδιώτες έχουν δικαίωμα να δραστηριοποιούνται. Το πρόβλημα, το… έγκλημά τους είναι ότι αυτοί οι  ιδιώτες δεν αβαντάρουν την προπαγάνδα της αριστεράς στη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Είναι έγκλημα αυτό για τη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Έχουμε πάρει την απόφαση κ. Παπαδάκη, αυτό το πράγμα να μην είναι έγκλημα και να έχει κανείς το δικαίωμα να υποστηρίζει όποιον θέλει είτε είναι αριστερός είτε είναι δεξιός είτε κεντρώος και να μην έχει συνέπειες επειδή έκανε αυτό το «λάθος», που δεν είναι καθόλου λάθος. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε τώρα στα υπόλοιπα θέματα. Τέμπη: Έχετε υποστεί τις συνέπειες από το θέμα της τραγωδίας των Τεμπών. Δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα θα πείτε κατά την άποψή σας, αλλά θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι είχατε υπήρξαν αρνητικές συνέπειες για την Κυβέρνηση. Και αυτό φάνηκε δημοσκοπικά. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν το συζητάμε. Δύσκολα μπορεί να θυμηθεί κάποιος τέτοια εθνική τραγωδία στη χώρα. Και είναι επιτακτική ανάγκη η Δικαιοσύνη να διερευνήσει κάθε πτυχή αυτού του δυστυχήματος και καθένας, ο οποίος έχει την οποιαδήποτε ποινική ευθύνη να έχει τις αντίστοιχες συνέπειες. Αλλά το ποιος ή ποια έχει ποινική ευθύνη και ποιο είναι το μέγεθός της -αυτό το λέμε δύο χρόνια και ειδικά πιο έντονα τους τελευταίους τρεις μήνες πρέπει να το έχω πει πάνω από 100 φορές- θα το αποφασίσει η Δικαιοσύνη και ούτε εσείς ούτε εγώ ούτε κανένα κόμμα ούτε κανένας δημοσιογράφος. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει τη δυνατότητα η Δικαιοσύνη με τα στοιχεία, τα οποία έχει στη διάθεσή της, να φτάσει στην αποκάλυψη της αλήθειας; Για να μη λέω ότι θέλω εγώ, να μη λέτε ότι θέλετε εσείς, γιατί και εγώ και εσείς θα πρέπει να δεχτούμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και να μην αμφισβητούμε τη Δικαιοσύνη. Διότι δυστυχώς δημοσκοπικά έχουμε τρεις πυλώνες, οι οποίοι αμφισβητούνται. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πολύ λογική ερώτηση. Λόγω του κλίματος που έχει καλλιεργηθεί, επειδή πολλά από αυτά τα ανώνυμα προφίλ που σας ανέφερα χαρακτηρίζουν και εμένα και πολλούς άλλους, αλλά εγώ θα μιλήσω για τον εαυτό μου ως «ανεπάγγελτο», τυχαίνει και την οικογένειά μου μέχρι σήμερα και από 22 ετών, να τη ζω από τη δικηγορία. Έχω ζήσει αρκετές υποθέσεις, δεν είμαι ο πιο έμπειρος δικηγόρος ούτε ο μεγαλύτερος δικηγόρος, υπάρχουν πολλοί μεγαλύτεροι από εμένα και ηλικιακά και σε επίπεδο ικανότητας, αλλά  έχω σταθεί κοντά σε μεγάλους δικηγόρους, σε πολλές ποινικές υποθέσεις.  Και έχω να σας πω δύο πράγματα ως εμπειρίες από αυτή τη διαδρομή περισσότερο λόγω του ότι έχω σταθεί δίπλα σε αυτούς τους δικηγόρους ή έχω δει δίκες τους. Στην υπόθεση των Τεμπών, αυτήν τη στιγμή έχουμε 43 ανθρώπους κατηγορούμενους. Αν είναι αθώοι ή ένοχοι θα το κρίνει σε τελευταίο βαθμό η Δικαιοσύνη. Έχουμε μια δικογραφία η οποία είναι -εδώ είναι ένα τεράστιο στούντιο, ο κόσμος βλέπει μόνο ένα μέρος του- όσο είναι αυτό το στούντιο. Έχουμε μια σειρά από πραγματογνωμοσύνες. Έχουμε άπειρα έγγραφα, μαρτυρικές καταθέσεις κ.λπ. Και έχουμε και έναν χρόνο, ο οποίος για τους πολίτες είναι αργός -όντως το καταλαβαίνω ότι ο κόσμος θεωρεί ότι είναι αργά- αλλά σε σχέση με αντίστοιχες άλλες πολύκροτες υποθέσεις, έχουμε 57 ανθρώπους που χάθηκαν, άρα σκεφτείτε πόσοι είναι οι παράγοντες της δίκης, είναι περίπου 300 -οι συνήγοροι, όλοι όσοι πρέπει να καταθέσουν, οι μάρτυρες, είναι αμέτρητος ο αριθμός των ανθρώπων αυτών- και φαίνεται ότι μόλις τελειώσει η διαδικασία του Πολυτεχνείου, βαίνει προς ολοκλήρωση στο στάδιο της ανάκρισης και πάμε σε δίκη. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα την έχουμε αυτή; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό δεν θα σας το πω εγώ. Αυτό δεν το γνωρίζω… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια παρένθεση. Η καθυστέρηση μπορεί να ήταν λάθος ημών των δημοσιογράφων, που λέγαμε από τον Φεβρουάριο «την άλλη εβδομάδα έρχεται το πόρισμα του Πολυτεχνείου». Αυτή η καθυστέρηση αποδίδεται σε παρέμβαση κυβερνητική. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουν αποδοθεί πολλά στην Κυβέρνηση και το ένα μετά το άλλο αποδομείται. Εδώ, λοιπόν έχουν γίνει τα εξής: Πάνω σε ένα τόσο σοβαρό δυστύχημα με σοβαρές πολιτικές ευθύνες όλων μας και ποινικές όσων πει η Δικαιοσύνη, προσπάθησε η Αντιπολίτευση, ξεκίνησε η άκρα δεξιά, ο κ. Βελόπουλος και το συνέχισαν σιγά-σιγά η κυρία Κωνσταντοπούλου, το υιοθέτησε μέχρι και ο κ. Ανδρουλάκης, μην κοροϊδευόμαστε, ο ΣΥΡΙΖΑ, που συνέδεσε μέχρι και με τον θάνατο ενός ανθρώπου με ερωτήματα, την Κυβέρνηση. Χτίστηκε πάνω σε αυτό το πολύ σοβαρό- είναι πολύ σοβαρό το τί έγινε σε ένα τόσο τραγικό δυστύχημα- το αφήγημα της συγκάλυψης. Ήταν πάρα πολύ εύκολο για την Αντιπολίτευση, γιατί υπήρχε θυμός δικαιολογημένος από την κοινωνία. Και πώς το έχτισαν αυτό; Με το να παρουσιάσουν αποσπασματικά από τη δικογραφία κάποια δεδομένα και να αποκρύβουν κάποια άλλα, τα οποία γκρεμίζουν το δικό τους αφήγημα. Έγινε, λοιπόν, ό,τι έγινε και άρχισε το ένα στοιχείο μετά το άλλο να αποδομεί το αφήγημα της συγκάλυψης. Όχι να αποδομεί τη σοβαρότητα της διερεύνησης… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κοινωνία επιμένει όμως. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η κοινωνία κύριε Παπαδάκη -όχι ως προς τη σοβαρότητα του δυστυχήματος των Τεμπών- ως προς τη συγκάλυψη παραπλανήθηκε από την Αντιπολίτευση, από κάποια Μέσα και από κάποιους δημοσιολογούντες με θεσμικά αξιώματα. οι οποίοι έβγαιναν και μιλούσαν για συγκάλυψη, χωρίς να εμφανίζουν αυτοί οι δημοσιολογούντες πορίσματα, που οι ίδιοι είχαν παραγγείλει και γκρέμιζαν αυτό το οποίο έλεγαν στα κανάλια. Έβγαινε, δηλαδή, κάποιος το βράδυ στα κανάλια- δεν θέλω να αρχίσω να λέω πάλι ονόματα, δεν έχει νόημα, δεν θέλω να στοχοποιήσω κανέναν- έβγαινε και έλεγε για συγκάλυψη και είχε ο ίδιος παραγγείλει και λάβει και καταθέσει στη δικογραφία πραγματογνωμοσύνη που μιλούσε κατά της συγκάλυψης. Δηλαδή έλεγε ότι δεν υπάρχει εύφλεκτο υλικό. Αυτό, έγινε πολύ μεθοδευμένα, τρεις μήνες, με στοχευμένο τρόπο και δημιουργήθηκε μια εντύπωση. Πού είμαστε σήμερα; Σήμερα είμαστε σε μία φάση που δεν έχει βγει ούτε ένα στοιχείο, ούτε ένα επίσημο στοιχείο που να υποστηρίζει αυτήν την θεωρία. Ούτε ένα. Περιμένουμε το Πολυτεχνείο. Το ό,τι περιμένουμε το Πολυτεχνείο κύριε Παπαδάκη, είναι άλλη μια απόδειξη ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση από κανέναν να κρύψει  κάτι. Γιατί περιμένουμε το Πολυτεχνείο; Γιατί είναι καλό να τα θυμόμαστε αυτά. Η Δικαιοσύνη παρήγγειλε μια πρώτη πραγματογνωμοσύνη πριν από ενάμιση χρόνο για τα αίτια της έκρηξης. Βγήκε μια πρώτη πραγματογνωμοσύνη, η οποία έλεγε ότι δεν είναι από εύφλεκτο υλικό. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ λέτε; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, όχι. Η πρώτη επίσημη δικαστική πραγματογνωμοσύνη, που είχε και στοιχεία του Χημείο του Κράτους. Ήρθαν μετά οι συγγενείς, πριν από περίπου ένα χρόνο, την περίοδο που είχε σε εσάς και την κυρία Αναστασοπούλου, συνέντευξη ο Πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου, τότε, και είπαν αμφισβητούμε αυτή την πραγματογνωμοσύνη, θεωρούμε ότι υπάρχει εύφλεκτο υλικό, οι συγγενείς, κάποιοι συνήγοροι συγγενών. Με πολύ μεγάλο σεβασμό και ως όφειλε, ο ανακριτής παρήγγειλε δεύτερη πραγματογνωμοσύνη, η οποία είναι αυτή του Πολυτεχνείου που περιμένουμε τώρα. Εκείνη, λοιπόν, την περίοδο είχατε ρωτήσει τον Πρωθυπουργό και ο Πρωθυπουργός γνωρίζοντας τα νέα δεδομένα, σας είπε, ένα χρόνο πριν, όχι τρεις μήνες πριν που το κατηγορούν, «δεν μπορώ να γνωρίζω θα το αποφασίσει η Δικαιοσύνη» και αντί να περιμένουν όλοι, κόμματα, τηλεκριτικοί, οι πάντες, τη Δικαιοσύνη, εμείς αυτό λέμε, εμείς δεν λέμε να πάρουμε θέση, δημιούργησαν μια σειρά από κατηγορίες κατά της Κυβέρνησης, ότι η συγκαλύπτει ένα λαθρέμπορα, ο οποίος μετέφερε, ο ένας έλεγε από τα Σκόπια, ο άλλος έλεγε από το ΝΑΤΟ, ο άλλος έλεγε για τον έναν, ο άλλος έλεγε για τον άλλον. Μετά μας ρωτούσαν αν έχουμε σχέση με το θάνατο ενός ανθρώπου. Κάπως πρέπει να αντιδράσεις σε αυτό. Άρα, δεν αντιδρούμε ούτε κατά των συγγενών και αυτό ήταν κάτι το οποίο έκαναν αυτές τις ημέρες. Μπορεί να έλεγα εγώ κατά της Αντιπολίτευσης, να το έκοβαν και να έλεγαν -για εμένα δεν το έκαναν, το έκαναν για άλλους- είπε κατά των συγγενών. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια ίσως και κάποια κυβερνητικά στελέχη θα έπρεπε να διευκρινίζουν ότι αναφέρονται στην Αντιπολίτευση και όχι στους συγγενείς των Τεμπών. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το διευκρίνιζαν, αλλά πρέπει όταν μιλάς στην Ελλάδα, των επαγγελματιών που αλλάζουν δηλώσεις για να θυμώσουν τον κόσμο για τα Τέμπη, πρέπει κάθε ένα λεπτό να λες ότι δεν μιλάς για τους συγγενείς. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να περιμένουμε λοιπόν και θα κριθούμε όλοι. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα κριθείτε εσείς… Θα κριθούμε εμείς οι δημοσιογράφοι. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και το τονίζω ξανά, για να ακουστεί ξανά, δεν πρόκειται να σταθούμε εμπόδιο στη διερεύνηση ευθυνών κανενός. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε τώρα και στο πνεύμα των ημερών. Είναι γεγονός, ότι καταβάλλει όντως η Κυβέρνηση κάποια προσπάθεια να δώσει κάποιες αυξήσεις, να αποκαταστήσει αυτά που χάθηκαν κατά την περίοδο των μνημονίων, ήταν πάρα πολλά και φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά, γιατί το κόστος ζωής είναι ιδιαίτερα μεγάλο και μηδενίζει σε πολλές περιπτώσεις αυτή την προσπάθεια, την οποία κάνετε. Κάποιοι μας λένε μην είσαστε λαϊκιστές παιδιά, αυτή τη δυνατότητα έχει το Κράτος και η απάντηση του πολίτη είναι ότι «οι δυνατότητες οι δικές μου να ζήσω; Τις υπολογίζει;» Το κόστος ζωής και όχι μόνο η ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ, τα ενοίκια, οι έμμεσοι και άμεσοι φόροι, γιατί είναι σύνθετο το πρόβλημα. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έτσι είναι. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι ο ένας πυλώνας και ο δεύτερος είναι αυτό που ακούμε και στις λαϊκές γειτονιές και στις συζητήσεις: «τί Κράτος … μπιπ, έχουμε ρε παιδί μου», το μπιπ δεν το λέω, μην μας κόψει και το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Αυτό το Κράτος που λέμε ότι θα πρέπει να το φτιάξουμε και έχει τον «άφτιακτο» κύριε Υπουργέ. Να τα πάρουμε με τη σειρά. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι. Καταρχάς θα συμφωνήσω μαζί σας. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ακόμα και αν είναι σημαντικό ότι έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός 200 ευρώ καθαρά το μήνα σε πέντε χρόνια… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν φτάνει κ. Υπουργέ 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν φτάνει… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε εγώ ούτε εσείς μπορούμε να ζήσουμε με αυτά. Αν δοκιμαστούμε, επειδή σας ξέρω. Να πω ξέρεις κάτι κ. Μαρινάκη; Να ζήσουμε με τα λεφτά αυτά για έναν μήνα; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Άρα συμφωνώ και λέω το εξής. Ποια είναι αυτή τη στιγμή ανάγκη. Η ανάγκη είναι να καταφέρουμε ως Κυβέρνηση και αυτή η ανάγκη ξεκίνησε τα προηγούμενα χρόνια, δεν ξεκίνησε τώρα εννοώ, είναι χρόνια τώρα, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ούτως ώστε αυτή η εικόνα να αναστραφεί. Πώς δημιουργείς τις συνθήκες; Με το να αυξάνεις τα έσοδα του Κράτους. Δηλαδή, τί κάνουμε εμείς; Γιατί υπάρχει μία άποψη που λέει δώστε παντού τα πάντα στους πάντες. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρκεί τα έσοδα να μην αυξάνονται μόνο από τους έμμεσους και τους άμεσους φόρους. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό θα τα πάρουμε με τη σειρά, δώστε μου ένα δύο λεπτά για να  εξηγήσω και σε εσάς και κυρίως στους πολίτες που μας ακούν, που δικαιολογημένα ζητάνε περισσότερα. Υπάρχει λοιπόν μια άποψη της Αντιπολίτευσης που λέει, «θέλω στους πάντες τα πάντα». Αυτοί οι οποίοι το λένε αυτό, είναι πολιτικοί απατεώνες. Γιατί; Γιατί δεν λένε από που θα τα βρουν και ουσιαστικά ή θα αποδειχθούν ότι είναι ασύμβατοι με αυτά που λένε όταν έρθουν στην εξουσία, όπως έγινε με τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα χρεωκοπήσει η χώρα. Εμείς λοιπόν αυτή τη λογική την πάμε στην άκρη. Πάμε, λοιπόν, στην άλλη λογική. Τί κάνουμε εμείς. Εμείς αντιλαμβανόμενοι ότι ο κόσμος έχει πολύ μεγάλη ανάγκη, περνάει δύσκολα, μεγαλώνουμε την πίτα. Πώς μεγαλώνεις την πίτα; Με δύο τρόπους. Ο ένας τρόπος είναι να αντιμετωπίσεις την φοροδιαφυγή. Πώς αντιμετωπίζεις την φοροδιαφυγή; Με μια σειρά από μέτρα, τα οποία έχουν φέρουν στο Κράτος περίπου 2 δισεκατομμύρια, 1,8 δισ. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρκεί να μην είναι άδικα κ. Υπουργέ. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό κ. Παπαδάκη. Εδώ, εγώ δεν κρύβω τα λόγια μου… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί πάνω σε αυτό έχω να σας δώσω ένα παράδειγμα και σας παρακαλώ να το λάβετε σοβαρά υπόψιν σας, γιατί έχουμε πάρα πολλά μηνύματα. Για επιδόματα των 200 ευρώ, των 250, των 300, τα οποία θα δοθούν τώρα στο τέλος του μηνός. Για την πάταξη της φοροδιαφυγής τους λένε: «τα μισά θα σας τα δώσω σε μετρητά και τα μισά σε προπληρωμένη κάρτα, για να πατάξω την φοροδιαφυγή». Μα από εκεί ξεκινάμε; Από αυτόν, ο οποίος είναι ΑΜΕΑ και θα πάρει το επίδομα; Και λέει, ότι: «εγώ αυτό το επίδομα τα λεφτά μπορεί να τα πάρω για να δώσω για το ενοίκιο και από εκεί και πέρα πως θα τα καταφέρω, θα κόψω το λαιμό μου, θα τα φέρω σε μια…». Είναι κάποιες αποφάσεις, οι οποίες είναι αψυχολόγητες. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ δεν θα κρύψω τα λόγια μου, γιατί είμαι και ελεύθερος επαγγελματίας. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η πρώτη Κυβέρνηση που αντιμετωπίζει την φοροδιαφυγή με πράξεις και με αποτέλεσμα και αυτά τα λεφτά τα επιστρέφει στην κοινωνία, σε αντίθεση με πολλές άλλες Κυβερνήσεις στο παρελθόν, που το είχανε κάνει να είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο. Όταν άκουγες προγενέστερους ημών, όχι όλους, πολλούς προγενέστερους ημών, να λένε «θα αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή», άλλαζες το κανάλι. Τώρα, ξέρεις ότι υπάρχει ένα αποτέλεσμα. Πράγματι, όπως σε κάθε μεγάλη προσπάθεια υπάρχουν και κάποιες αδικίες, οι οποίες πρέπει σταδιακά να αποκατασταθούν. Δεν είναι το ίδιο πράγμα για παράδειγμα ένας μόνος του αυτοαπασχολούμενος δικηγόρος, μηχανικός, λογιστής, ο οποίος πρέπει να τηρεί τους κανόνες, δεν το συζητώ, με έναν, ο οποίος έχει για παράδειγμα λέω, μην το πάρουμε προσωπικά, μία καφετέρια που έχει 10 υπαλλήλους και βγάζει υποτίθεται λιγότερο από αυτούς. Υπήρχαν περιπτώσεις επιχειρήσεων που είχαν 10 υπαλλήλους με τον κατώτατο μισθό και ο ιδιοκτήτης δήλωνε λιγότερα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συμφωνήσουμε, δεν θα διαφωνήσουμε σε αυτό. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό είναι το ένα που κάνουμε, το δεύτερο που κάνουμε… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρκεί να μη γίνονται οριζόντια πράγματα, που δημιουργούν αδικίες. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δημιουργήσει μισό εκατομμύριο δουλειές. Τί σημαίνει αυτό; Πέραν του ότι κάποιοι άνθρωποι βρήκαν δουλειά. Αυτοί οι άνθρωποι κύριε Παπαδάκη πληρώνονταν με το επίδομα ανεργίας και τώρα πληρώνουν φόρους και εισφορές. Πού πάμε τώρα. Τί θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε, για να είμαστε και συγκεκριμένοι. Είμαστε σε μία κατάσταση που ήδη έχουμε μειώσει 73 άμεσους και έμμεσους φόρους και χρειάζονται περισσότεροι. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και άλλους και άλλους. Να αλλάξουμε τις φορολογικές κλίμακες, τα τεκμήρια. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αλλά, να δεχθούμε ότι είμαστε η πρώτη κυβέρνηση, που μόνο έχει μειώσει φόρους. Πού είμαστε τώρα, λοιπόν; Είμαστε σε μια χρονιά που ήδη εφαρμόζονται, γιατί είμαστε στον Απρίλιο, δώδεκα νέες μειώσεις φόρων. Αυτές οι 73 -είναι μέσα και οι δώδεκα του ΄25. Είμαστε σε μία χρονιά που ήδη επιστρέφονται από το πλεόνασμα αυτών που σας είπα, πράγματα στην κοινωνία. Δηλαδή, στους ένστολους, όχι μόνο στους στρατιωτικούς, σε όλους και τώρα τον Απρίλιο η πρώτη αύξηση και η μεγαλύτερη το επίδομα το οποίο δίνεται, επικινδυνότητας, το καλοκαίρι Ιούνιο – Ιούλιο. Τί θέλουμε να κάνουμε άλλο; Θέλουμε να δούμε τα μεγάλα προβλήματα τα οποία ποια είναι; Η μεσαία τάξη, τα μεσαία και μικρομεσαία εισοδήματα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Της έχουμε αλλάξει τα φώτα… μεσαία και κάτω. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να τα στηρίξουμε με δύο τρόπους, με περισσότερες μειώσεις φόρων και με κινήσεις, όπως αυτή των ευάλωτων δανειοληπτών που επεκτείναμε την περίμετρο, ούτως ώστε να πάρουν ανάσα οι άνθρωποι αυτοί. Ουσιαστικά δωδεκαπλασιάστηκε η περίμετρος και καλώ τους πολίτες που μας ακούν, να δουν τις νέες ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, γιατί είναι ρυθμίσεις οι οποίες μπορούν να δώσουν ανάσες στα νοικοκυριά. Άρα, μειώσεις φόρων… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φθάνουν όμως; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Διευκολύνσεις των συμπολιτών μας και να δούμε και τη νεότερη γενιά, τις νεότερες γενιές, γι’ αυτό και κάνουμε και αυτήν την κουβέντα για τη 13η σύνταξη, ότι παρά το γεγονός ότι χρειάζονται οι συνταξιούχοι και θα δώσουμε ό,τι μπορούμε και σε αυτούς, όταν υπάρχουν οι δυνατότητες παραπάνω… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι δουλεμένα τα λεφτά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως, είναι δουλεμένα τα λεφτά, αλλά προσέξτε κύριε Παπαδάκη. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μην κοροϊδευόμαστε και είναι ένας από τους πολύ βασικούς λόγους που πολλοί νέοι δεν θέλουν να ακούν τίποτα από την πολιτική. Τα παιδιά αυτά, και όχι μόνο οι εικοσάρηδες, οι τριαντάρηδες και οι μεγαλύτερης ηλικίας, κι ακόμα μεγαλύτερης οι οποίοι μένουν στο ενοίκιο, κυρίως αυτοί που μένουν στο ενοίκιο, έχουν δει ξαφνικά τα ενοίκιά τους να πολλαπλασιάζονται. Αυτό είναι μία κατάσταση που δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, είναι σε όλη την Ευρώπη και σε πολλές άλλες χώρες. Έχουμε κάνει ήδη, έχουμε ξεκινήσει μια στεγαστική πολιτική, η οποία ξεπερνά τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ, χρειάζονται ακόμα παραπάνω παρεμβάσεις, το «Πρόγραμμα Σπίτι μου 2» προχωράει, παρά τα αντιθέτως λεχθέντα, ήδη έχει φθάσει στο 28%. Έχουμε δώσει φορολογικά κίνητρα να μετατραπούν ακίνητα από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση, ανοίγουμε κλειστά ακίνητα, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε, ο κύριος Πιερρακάκης, για την περιουσία του Δημοσίου. Εμείς τί θέλουμε να κάνουμε, εμείς θέλουμε να κάνουμε κι άλλες στοχευμένες παρεμβάσεις, που να χτυπάνε στη ρίζα των μεγάλων προβλημάτων. Και καταλήγω, η Ελλάδα σε σχέση με το ΄19 έχει καταφέρει και έχει αυξήσει, προσέξτε, δεν θα σας πω μόνο τον κατώτατο μισθό 35%, γιατί, όντως, ακόμα είναι χαμηλά, άλλα έχει αυξηθεί 35%, παραπάνω από τον πληθωρισμό. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν αναγνωρίζεται αυτό από τον κόσμο, δημοσκοπικά; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω και για τις δημοσκοπήσεις. Δεν θα σας πω για το μέσο μισθό, που έχει αυξηθεί 30%. Έχει αυξήσει τις θέσεις πλήρους απασχόλησης και έχει πάει στο 76% και όσοι εργάζονται σε πλήρη απασχόληση είναι μέσος μισθός 1500 ευρώ. Θα σας πω το πιο σημαντικό. Το πιο σημαντικό είναι ότι το 2019 μόλις ένας στους τρεις εργαζόμενους, το 36%, λίγο παραπάνω από ένας στους τρεις, έπαιρνε πάνω από 1000 ευρώ. Τώρα αυτό, από το 36% έχει πάει στο 54%. Το 54% δεν είναι να πανηγυρίζεις, αλλά είναι περίπου 20 μονάδες πάνω, δεκαοκτώ μονάδες. Τί θέλουμε, λοιπόν; Εμείς θέλουμε με την πολιτική μας, να μην μιλάμε για τον κατώτατο μισθό, που έχει μια αξία γιατί συμπαρασύρει και το μέσο, αλλά για το μέσο μισθό. Και γιατί μπορούμε και κοιτάμε τον κόσμο στα μάτια και λέμε ότι υπάρχει αποτέλεσμα; Γιατί αυτά τα οποία σας είπα, έγιναν μέσα σε πολύ δύσκολα χρόνια πολέμων και κρίσεων και ναι, δεν έχουν γίνει αντιληπτά τόσο πολύ. Για τις δημοσκοπήσεις μιλάμε. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ να κλείσουμε, λέγοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δεν σας ευνοούνε ακόμα. Υπάρχει ένα τρίμηνο, το τελευταίο τρίμηνο, με μία σειρά δημοσκοπήσεων, με μια μικρή ανάκαμψη στις τελευταίες, αλλά που σας δείχνει πολύ χαμηλά. Όπου, αν αυτή η φωτογραφία της στιγμής παραμείνει μέχρι το ΄27, η περίπτωση της αυτοδυναμίας πάει περίπατο. Δεν σας προβληματίζει, γιατί δεν περνάνε αυτά τα μέτρα στον κόσμο; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Παπαδάκη, προφανώς, προφανώς. Σε αυτήν εδώ την εκπομπή, νομίζω έχουν συζητηθεί οι περισσότερες προεκλογικές περίοδοι, άρα έχετε τη μεγαλύτερη εμπειρία. Έχετε ζήσει πολλές κυβερνήσεις δεύτερης τετραετίας και ειδικά που βαίνουν στο δεύτερο μισό της δεύτερης τετραετίας. Να συμφωνήσουμε ότι είμαστε η πρώτη κυβέρνηση δεύτερης τετραετίας, που μπορούμε να θυμηθούμε και νομίζω ότι μπορείτε να το επιβεβαιώσετε, που καταφέρνει κι έχει μία υπεροχή, έναντι των αντιπάλων της. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκείνοι βρίσκονται σε ακόμη περισσότερη άσχημη κατάσταση. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί είναι σε άσχημη κατάσταση, για να απαντήσω για εμάς, αυτό έχει σημασία, εγώ να απαντάω για εμάς, όχι για τους άλλους. Αλλά, γιατί είναι σε αυτήν την κατάσταση; Γιατί, αντί να κάνουν μια αντιπρόταση και να απαντήσουν σε κάποια τα οποία έχουν γίνει, λένε όχι σε όλα και καταγγέλλουν και κάνουν τους δικαστές. Πάμε σε εμάς, λοιπόν. Η μία, λοιπόν, όψη του νομίσματος είναι αυτή, ότι έχουμε μία υπεροχή. Ποια είναι η άλλη όψη του νομίσματος; Ότι έχουμε δύο χρόνια μπροστά μας, να καταφέρουμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας, ότι αυτά τα οποία είπαμε το ΄23, έγιναν μέχρι το ΄27. Παράδειγμα, τους είπαμε μέσο μισθό 1500 ευρώ, θα το κάνουμε; Τους είπαμε ότι θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Έχουμε δημιουργήσει μισό εκατομμύριο. Αν πέσει και άλλο η ανεργία και ανεβούν και οι μισθοί και άλλο όπως έχουν ανεβεί. Γιατί το λέω αυτό; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας την έχουν στημένη στη γωνία… 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το 2023, μπήκαμε στην προεκλογική περίοδο, όχι δύο χρόνια πριν, όπως είμαστε τώρα, με μία κύρια ερώτηση: με ποιον θα συνεργαστείτε, αφού δεν πρόκειται να έχετε αυτοδυναμία; Τί κάναμε; Βγάλαμε ένα Πρόγραμμα για το ΄23 – ΄27 και έναν Απολογισμό για το ΄19 – ΄23 και μιλήσαμε στους πολίτες γι’ αυτά που κάναμε και αυτά που θα κάνουμε. Παραδεχόμενοι και τα λάθη που είχαμε κάνει την προηγούμενη τετραετία. Εμείς, λοιπόν, αυτό θα κάνουμε. Θα σκύψουμε και άλλο το κεφάλι, θα τρέξουμε πιο γρήγορα, υπάρχουν πολλά που πρέπει να διορθώσουμε, αλλά έχουν γίνει σημαντικά, δείτε τί γίνεται με την Αστυνομία. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δεν τα κάνετε… 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Παπαδάκη, θα σας πω κάτι τελευταίο, η βασική συζήτηση που προκύπτει από τα Τέμπη, πέραν του Δικαιοσύνη και Αλήθεια, είναι πού είναι το Κράτος. Και δικαιολογημένα από τους πολίτες. Το Κράτος, λοιπόν, που έφτιαξε το Ψηφιακό Κράτος με τις 2000 Υπηρεσίες, το Κράτος που δίνει συντάξεις σε δύο μήνες και όχι σε δύο και τρία χρόνια, το Κράτος που, επιτέλους, κοιτάει να καθαρίζονται οικόπεδα, να πετάνε drones και να αυξάνονται οι πυροσβέστες, για να μην έχουμε κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια, και έχουμε μια βελτίωση, κάθε καλοκαίρι, το Κράτος το οποίο έχει μια Αστυνομία που έχει πιάσει 48 εγκληματικές οργανώσεις μέσα σε πέντε μήνες, δεν έχει αυτή τη στιγμή ενεργή κατάληψη σε πανεπιστήμιο, μιλάμε για την Ελλάδα της μεταπολίτευσης και έχει δομές, 63 εξειδικευμένα Κέντρα για την Ενδοοικογενειακή Βία, είναι το Κράτος που θα δουλέψει σκληρά και θα φτιάξει και τα τρένα, ακόμα πιο ασφαλή απ’ ότι ήταν το ΄23, το ΄27, για να έχει νόημα το «Ποτέ Ξανά». Αυτή είναι η δουλειά μας, λοιπόν. Όταν έρθει η ώρα των εκλογών θα κριθούμε για όλα αυτά. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εγώ δεν έκανα πολλές ερωτήσεις για να σας δώσω την ευκαιρία να τα πείτε, να ακουστούν και να προκαλέσουν τις αντιδράσεις που μπορεί ενδεχομένως να αντιδράσουν… εκείνους που πείθονται κι εκείνους, οι οποίοι προβληματίζονται. Αυτός είναι ο ρόλος του δημοσιογράφου, όχι να κάναμε μια κουβέντα για να «σας τη βγω» από αριστερά, γιατί σήμερα και εμένα κάποιοι μπορούν να μου πούνε ότι «Παπαδάκη, το έσκισες το καλσόν!» Είμαι σίγουρος, αλλά εγώ αυτήν την τακτική ακολουθώ. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω, δεν έχετε να αποδείξετε κάτι. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτήν την τακτική ακολουθώ και η ώρα της κριτικής γίνεται και γίνεται και σε επί μέρους ζητήματα, όταν έχουμε και υπουργούς που χειρίζονται ο καθένας από αυτούς το δικό του φάκελο. Καλή Ανάσταση! 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καλή Ανάσταση σε όλον τον κόσμο, με Υγεία. Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη στον σύνδεσμο https://youtu.be/LS8y9i9Hjp0

 

Copyright © 2023-2025 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr