Τρέχων Άρθρο
Συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και την δημοσιογράφο Πένυ Αβραμίδη

 

Κύριε Μαρινάκη πώς απαντάτε στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η υπεραπόδοση των πλεονασμάτων που είχε ως αποτέλεσμα την ανακοίνωση των τελευταίων μέτρων είναι συνέπεια της φορολογικής αφαίμαξης των μεσαίων στρωμάτων;

 

Κατ’ αρχάς είναι όντως στενάχωρο – αλλά κυρίως προβληματικό για το πολιτικό μας σύστημα – να ακούς από κόμματα που συνέβαλαν υπερδεκαετή κρίση της χώρας να προσπαθούν μονίμως, να απαξιώσουν θετικά μέτρα. Αντί να καταθέτουν προτάσεις κοστολογημένες, επιμένουν στη μίζερη κριτική και στα ψέματα. Δεν έμαθαν τίποτα από την πρόσφατη ιστορία. Επί της ουσίας τώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει υποσχεθεί από το 2019 ότι θα επιστρέφει σταδιακά το αναπτυξιακό μέρισμα στις κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν περισσότερο, κυρίως δε στη μεσαία τάξη. Με δίκαιο τρόπο, επιστρέφουμε όσα στερήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς όμως να θέτουμε σε διακινδύνευση την δημοσιονομική θωράκιση της ελληνικής οικονομίας που έχουμε επιτύχει μαζί με τους Έλληνες πολίτες και με τις δικές τους θυσίες.

Γι’ αυτό και έχουμε μειώσει 72 φορολογικούς συντελεστές από το 2019 μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρω την μείωση του φόρου εισοδήματος, την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% και κατά 50% για ασφαλισμένες κατοικίες, την μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές, στα ταξί, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών συνολικά κατά 5,4%, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, την απαλλαγή από τον φόρο ασφαλίστρων στα συμβόλαια υγείας για παιδιά έως 18 ετών, την φοροαπαλλαγή στις επιχειρήσεις για οικειοθελείς παροχές για νέους γονείς, την απαλλαγή από την συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη επιπλέον 132.000 χαμηλοσυνταξιούχων, την μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, την μείωση κατά 50% του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος ελεύθερων επαγγελματιών σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 1.500 κατοίκων.

Άρα τα πλεονάσματα δεν είναι απόρροια υπερφορολόγησης, αλλά αποτέλεσμα τριών παραγόντων: Της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης της οικονομίας, με αποτέλεσμα το κράτος να έχει περισσότερα έσοδα, χωρίς να αυξάνει τους φορολογικούς συντελεστές. Η αντιπολίτευση είτε αδυνατεί να καταλάβει, είτε κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ότι το κράτος μπορεί να έχει παραπάνω φορολογικά έσοδα χωρίς να αυξάνει τους φόρους. Σε κάθε περίπτωση, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μεγαλώσει η «πίτα» και να μπορούμε έτσι να επιστρέφουμε στην κοινωνία όσα στερήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Αλλά για να το πούμε και πιο απλά, τι ακριβώς ζητά η αντιπολίτευση; Να μην επιστρέφουμε στην κοινωνία το πλεόνασμα;

Οι έκτακτες ανακοινώσεις έδωσαν και πάλι τροφή σε σενάρια ότι σχεδιάζετε πρόωρες εκλογές…

Περίπου 2 χρόνια πριν εκλογές του 2023, το 2021 μετά την τιμητική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξελέγην γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας. Στο πλευρό του Πρωθυπουργού, μαζί με έμπειρα και νέα στελέχη, γυρίσαμε όλη την Ελλάδα μιλώντας για την κυβερνητική πολιτική και ακούγοντας τα προβλήματα της κοινωνίας. Η Νέα Δημοκρατία δεν περιμένει τις εκλογές για να αφουγκραστεί τις ανάγκες της κοινωνίας. Αυτή είναι η διαφορά μας με τα υπόλοιπα κόμματα. Δεν με εκπλήσσει ότι δεν μπορούν να αντιληφθούν τη διαφορά αυτή, ασκώντας μονότονη κριτική, χωρίς βάση. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027 και μέχρι τότε θα προσπαθούμε, όλο και πιο συχνά, να ανακοινώνουμε θετικές ειδήσεις για τους πολίτες.

Οι τελευταίες ανακοινώσεις αφορούν σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ωστόσο δεν αγγίζουν τη μεσαία τάξη την οποία έχετε δεσμευτεί πως θα ενισχύσετε. Σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι ανακοινώσεις στη ΔΕΘ και ακόμη εξετάζετε ανακοινώσεις νωρίτερα για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες;

 

Οι ανακοινώσεις της τελευταίας εβδομάδας δεν ήταν ούτε οι πρώτες και, προφανώς, ούτε οι τελευταίες της παρούσας τετραετίας.Υπενθυμίζω ότι πολλές φορές έχουμε παρέμβει με στοχευμένη λογική με χαρακτηριστικά παραδείγματα την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών των γιατρών ή τις οριζόντιες αυξήσεις στις απολαβές τους, τις παρεμβάσεις μας για στήριξη των ενστόλων κ.α

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, συνολικού ύψους 1,1 δις ευρώ, εστιάζουν στην μόνιμη ενίσχυση 2,7 εκατ. πολιτών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η επιστροφή ενός ενοικίου αφορά στο 80% των νοικοκυριών με ενοίκιο, ενώ 1,44 εκατομμύρια συνταξιούχοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες και άτομα με αναπηρία θα λάβουν μόνιμη ετήσια οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ καθαρά.

Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός, σε συνέχεια μιας σειράς φοροελαφρύνσεων, στην προσεχή ΔΕΘ στο επίκεντρο των ανακοινώσεων θα είναι μεσαία τάξη με ακόμη περισσότερες μειώσεις φόρων, πάντοτε, όμως, στη λογική υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής.

Το μέτρο της επιστροφής ενός ενοικίου δεν χτυπά το πρόβλημα της δυσεύρετης προσιτής στέγης, συνεπώς πως θα κινηθείτε για την συγκρότηση μιας αποτελεσματικής στεγαστικής πολιτικής;

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας  συζητήθηκαν μια σειρά από επιπλέον μέτρα, όπως η σύσταση παρατηρητηρίου στεγαστικής πολιτικής αλλά και η πορεία εφαρμογής κομβικών κυβερνητικών πρωτοβουλιών για τη στέγη, όπως της 3ετούς απαλλαγής από φόρο εισοδήματος για ενοικιαζόμενα ακίνητα που μεταφέρονται από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε κορεσμένα κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας. Παράλληλα αναζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης υφιστάμενων κινήτρων του προγράμματος «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» για την επιδότηση της ανακαίνισης παλιών κλειστών κατοικιών, αλλά και του «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου».

Συζητήθηκαν επίσης στρατηγικές πρωτοβουλίες που υλοποιούνται για την αύξηση της διαθεσιμότητας στέγης και την ανάπλαση εγκαταλελειμμένων ζωνών, με έμφαση στην Κοινωνική Αντιπαροχή, αλλά και την παροχή χρυσής βίζας σε επενδυτές που αναλαμβάνουν την οικιστική ανάπλαση παλιών βιομηχανικών και επιχειρηματικών ακινήτων.

Είχατε υποσχεθεί ότι δεν θα υπάρχουν άβατα, όπως τα Εξάρχεια, ότι θα πατάξετε την εγκληματικότητα. Όμως ταυτόχρονα, η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για λογική αστυνομικής αυθαιρεσίας. Τι ισχύει;

Ξεκινώ από τα Εξάρχεια λέγοντας ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, από το 2019 οι κλοπές στην περιοχή μειώθηκαν κατά 74%, οι ληστείες κατά 90%, τα επεισόδια και οι επιθέσεις σε αστυνομικούς κατά 86% και από 90 υποθέσεις ναρκωτικών που χειρίστηκαν στην περιοχή το 2019, το 2024 αντιμετώπισαν μόλις 3.

Στη μεγάλη εικόνα τώρα, στο πεδίο της νομιμότητας, είναι εμφανές ότι μέσα σε λίγα χρόνια έγιναν όσα δεν έγιναν ολόκληρες δεκαετίες σε αυτή τη χώρα. Επιτέλους, γίνεται το αυτονόητο, να εκκενώνονται καταλήψεις στα Πανεπιστήμια και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε μια ενεργή κατάληψη. Στα γήπεδα πήραμε τολμηρές αποφάσεις και τις κάναμε πράξη και η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Μόνο το 2024 έχουν γίνει 13.000 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία, παράλληλα με την εγκατάσταση του panic button, τη γραμμή βοηθείας στα θύματα κακοποίησης, τη λειτουργία 63 επιτελικών γραφείων ενδοοικογενειακής βίας.

Η νέα Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, μέσα σε 5 μόλις μήνες εξάρθρωσε 48 εγκληματικές οργανώσεις και εξιχνίασε 272 υποθέσεις. Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, είναι μια από τις πιο δύσκολες μάχες και απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση. Να είστε σίγουροι ότι, όσο κι αν κάποιοι από την αντιπολίτευση φωνάζουν για δήθεν «αστυνομική αυθαιρεσία», εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε μισό βήμα πίσω στην κατεύθυνση εφαρμογής του νόμου.

Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Νίκου Ανδρουλάκη, κόβοντας τις γέφυρες με ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας. Με ποιον θα συγκυβερνήσετε εάν χρειαστεί;

Οι αυτοδύναμες και σταθερές κυβερνήσεις ήταν είναι και θα συνεχίσει να είναι βασική μας θέση, η οποία δικαιώνεται από την ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Σκεφτείτε, όταν έδινε μάχες ο Πρωθυπουργός στην ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης και κατάφερε να πάρει η Ελλάδα τα περισσότερα χρήματα αναλογικά με το ΑΕΠ της, να έπρεπε πρώτα να πείσει κάποιο από τα κόμματα που απαξίωναν το Ταμείο Ανάκαμψης. Φανταστείτε εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εν μέσω της πανδημίας, έπρεπε να συνεννοηθεί με κάποιο άλλο κόμμα από εκείνα που προσπαθούσαν να κάνουν αντιπολίτευση επάνω σε μια πρωτοφανή κρίση, για το πώς θα στηριχθεί η οικονομία και δεν θα κλείσουν οι επιχειρήσεις.

Εμείς λοιπόν, λέμε καθαρά ότι έχουμε δύο χρόνια μπροστά μας για να αποδείξουμε ότι ήμασταν απόλυτα συνεπείς για όσα υποσχεθήκαμε στους πολίτες το 2023. Από εκεί και πέρα, οι πολίτες – και μόνο εκείνοι – θα αποφασίσουν το 2027. Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, εκείνο με τη στάση του, τη ρητορική του και τις παλινωδίες του, έφτασε σε αυτή τη θέση πολιτικά και δημοσκοπικά. Ας μην κλαίει, λοιπόν, τώρα πάνω από το χυμένο γάλα.

 

Copyright © 2023-2025 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr