Στ. Πέτσας στον “ΣΚΑΪ”: “Η μεσαία τάξη επωφελείται από την πολιτική μας”
Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη,
Μάιρα Μπάρμπα και Γιώργο Ευγενίδη
Για δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών
Γιατί έκανε αυτές τις δηλώσεις ο κ. Τσαβούσογλου, για κάτι τόσο εύκολα αποδείξιμο ότι δεν ισχύει; Γιατί καταλαβαίνει ότι έχει αλλάξει η πολιτική μας στο μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα. Η πολιτική μας έχει τέσσερις βασικές πτυχές: Φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, διαδικασία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων και αυξημένες επιστροφές. Τα δύο σκέλη εκ των τεσσάρων, αφορούν και τη σχέση μας με την Τουρκία, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Η διπλωματική απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών μένει στο θέμα ότι είναι μια ψεύτικη δήλωση. Δεν υπάρχει τίποτα πίσω που να τη στηρίζει. Ίσα-ίσα, κάνουμε τα πάντα, και οι Αρχές και οι πολίτες, για να περιθάλψουμε ανθρώπους, οι οποίοι «πνίγονται» στη θάλασσα προσπαθώντας να περάσουν για να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. Και αυτό το έχουμε αποδείξει τεσσεράμισι χρόνια. Το βασικό θέμα είναι ότι εμείς φυλάσσουμε τα σύνορά μας. Αν αυτό ενοχλεί κάποιους, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, εμείς θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Είναι αυτό που θέλει η ελληνική κοινωνία, είναι αυτό που ζητά η Ευρώπη. Αυτό θα κάνουμε. Ζητάμε παντού και στην Ευρώπη και στο εσωτερικό την κατανόηση όλων, ότι όταν αυξάνουμε τις περιπολίες -έχουμε αυξήσει περίπου κατά είκοσι τρεις τις περιπολίες από το Λιμενικό και όσο τελειώνει η τουριστική περίοδος τις αυξάνουμε κι άλλο- αυξάνει στατιστικά και η πιθανότητα να έχουμε, δυστυχώς, θέματα, όπως αυτό το τραγικό περιστατικό τις προηγούμενες ημέρες. Εμείς είμαστε κατηγορηματικοί, σε ό,τι αφορά τη δήλωση Τσαβούσογλου: Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο από τις Ελληνικές Αρχές.
Όπως τονίζεται στη χθεσινή δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών το βασικό ζητούμενο είναι να ελέγξει η Τουρκία τους διακινητές εντός των συνόρων της, είτε αυτοί είναι στην ενδοχώρα, είτε είναι στα παράλια ή ακόμα και όταν ξεκινούν να φύγουν οι βάρκες από τα παράλια της Τουρκίας για να περάσουν στα ελληνικά νησιά. Πρέπει η Τουρκία να κάνει και τα τρία. Όχι να απειλεί ότι θα στείλει εκατομμύρια μετανάστες ή πρόσφυγες στην Ευρώπη, ως έναν μοχλό γεωπολιτικής πίεσης.
Αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τους Έλληνες, είναι ότι θέλουν την Ευρώπη να είναι αρωγός στην προσπάθεια φύλαξης των συνόρων. Μία ακραία δήλωση, η οποία είναι αυταπόδεικτα ψεύτικη, δεν μπορείς παρά να τη διαψεύσεις.
Για προσφυγικό-μεταναστευτικό
Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, όχι πολιτικό, όχι κομματικό, αλλά κοινωνικό. Απέναντι υπάρχει η κοινωνία, δεν υπάρχει ένα πολιτικό κόμμα. Το πολιτικό κόμμα το οποίο ήταν υπέρ των ανοιχτών συνόρων -και ως Κυβέρνηση το έκανε πράξη- έχασε τις εκλογές. Η δυσαρέσκεια των πολιτών είναι ξεκάθαρη σε αυτό το ζήτημα. Δόθηκε στήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να προχωρήσει σε μια άλλη πολιτική.
Τον Χειμώνα θα εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι θα είναι, ούτως ή άλλως, μειωμένες οι ροές, ώστε η Άνοιξη να μας βρει να λειτουργούμε με την επιτάχυνση του ασύλου να είναι πράξη και οι επιστροφές να έχουν αυξηθεί. Μιλάμε για 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020 στην Τουρκία, όταν τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια ήταν 1.806.
Στην αντιμετώπιση του προβλήματος εμπλέκονται πολλές Υπηρεσίες και πολλά Υπουργεία. Ο επιχειρησιακός συντονισμός ανήκει πλέον στον Υφυπουργό Άμυνας, τον κ. Αλκιβιάδη Στεφανή. Στην επικοινωνιακή στρατηγική μας, αρμόδιος είναι ο Γενικός Γραμματέας κ. Μάνος Λογοθέτης. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Εσωτερικών εμπλέκονται σε διάφορες πτυχές του προβλήματος όπως η μετεγκατάσταση και οι διαβουλεύσεις με τους Δήμους, τους τοπικούς φορείς, τις τοπικές κοινωνίες.
Η μεταφορά και μετεγκατάσταση, είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει να κάνει και με τους εμπλεκόμενους άλλους φορείς, όχι τις Ελληνικές Αρχές, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Θέλω να πω το εξής σε όλες τις τοπικές κοινωνίες: Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η ελληνική κοινωνία έχει κουραστεί. Ο Έλληνας όμως ποτέ δεν έχει γυρίσει την πλάτη σε ξεριζωμένες οικογένειες. Άλλωστε, δεν έχουν συμπληρωθεί ούτε 100 χρόνια από τον τελευταίο ξεριζωμό του Ελληνισμού και το ξέρει πολύ καλά στο πετσί του ο Έλληνας. Στις μεταφορές από υπερφορτωμένα από μετανάστες και πρόσφυγες νησιά, αυτοί οι οποίοι έχουν προτεραιότητα για να πάνε στην ενδοχώρα, είναι κυρίως άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ και οικογένειες.
Όταν προσπαθούμε να κάνουμε κάτι, το οποίο δεν έχει γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια, θέλει και αυτό τον χρόνο του. Εδώ είμαστε -επαναλαμβάνω- να κριθούμε αυστηρά. Έχουμε μια στρατηγική, την οποία ξεδιπλώνουμε και θέλουμε αυτό το χρονικό διάστημα, μέχρι την Άνοιξη, να έχει αποδώσει αποτυπώματα. Δεν είναι αγώνας ταχύτητας (αναφέρθηκε εκ παραδρομής δρόμου), είναι Μαραθώνιος.
Για κοινό αριθμό ταυτότητας-Α.Φ.Μ. και ΑΜΚΑ
Επιβεβαιώνω την πρόθεσή μας να έχουμε έναν αριθμό. Δεν επιβεβαιώνω ότι θα είναι ο Α.Φ.Μ.. Θα βρούμε ποιο θα είναι και θα το συζητήσουμε. Στην πρόθεσή μας είναι να υπάρχει ένας αριθμός που θα συνοδεύει τους πολίτες, για να διευκολύνει τις συναλλαγές τους με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Ποιος θα είναι αυτό; Αν θα είναι ο Α.Φ.Μ. ή θα είναι κάτι άλλο, θα το δούμε. Δεν είναι θέμα ποιο θα είναι, είναι ότι αυτή είναι η πρόθεση. Είναι θέμα λίγων ημερών.
Για τη διανομή του πλεονάσματος
Όπως έχετε δει το τελευταίο διάστημα των 100-120 ημερών μία λέξη χαρακτηρίζει την πολιτική της Κυβέρνησης: Ότι νοιάζεται για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και ότι αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη. Αυτές οι δύο λέξεις: Νοιαζόμαστε και εμπιστοσύνη. Εκεί που κάποιοι έβλεπαν δημοσιονομικό κενό για το 2019 και το 2020, όχι ως διά μαγείας, αλλά από πράξεις της Κυβέρνησης και από την εμπιστοσύνη που αποπνέει, δεν υπάρχει κενό το 2019, δεν υπάρχει κενό το 2020. Αντίθετα, έχουμε υπέρβαση το 2019 και πιστεύω ότι θα είμαστε μια χαρά και το 2020. Εφόσον υπάρξει υπερπλεόνασμα το 2019, ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι θα είναι για τους πιο ευάλωτους Έλληνες.
Για τη μεσαία τάξη
Η μεσαία τάξη επωφελείται από την πολιτική μας. Από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, που έρχονται από 1/1/2020, αλλά κυρίως με την οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα έρθει και μέσω των κινήτρων που δίνουμε για την αναθέρμανση της αγοράς κατοικίας, αλλά και με τους υψηλότερους ρυθμούς, που συνδέονται με την πτώση των επιτοκίων που δημιουργούν τις συνθήκες να υπάρχει ρευστότητα στην οικονομία.
Εμάς μας χαρακτηρίζει η συνέπεια. Ο κ. Τσίπρας έχει πάρει πάρα πολλά μέτρα. Τόσα μέτρα που δεν χρειάζονται. Λόγω της αναξιοπιστίας του, έπαιρνε πολύ περισσότερα μέτρα απ’ όσα χρειαζόταν η ελληνική οικονομία. Υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη και την τσάκισε. Πετσόκοψε κοινωνικά επιδόματα, από το ΕΚΑΣ μέχρι το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Κάθε χρόνο είχαμε πολύ μεγάλη υπέρβαση αυτών των σκληρών στόχων. Έπαιρνε δέκα, επέστρεφε ένα, για να λέει ότι είναι ο Άγιος Βασίλης των Χριστουγέννων.
Για την απάντηση στον κ. Τσίπρα
Αν κάποιος προσπαθεί να χρησιμοποιήσει πράγματα, τα οποία δεν έχει υπογράψει, του απαντάμε αναλόγως. Όταν λέει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας Βορειομακεδόνες τους γείτονες, τη στιγμή που έχει υπογράψει να λέγονται «Μακεδόνες», τι να του πει κανείς; Όταν δεν αρέσει ούτε στον ίδιο η Συμφωνία του, γιατί να το ζητάει από τον λαό;
Για Novartis
Στηρίζουμε τον κ. Γεωργιάδη απέναντι σε όποιον του κάνει επιθέσεις όλο αυτό το διάστημα -περίπου ενάμισι χρόνο τώρα- χωρίς κανένα στοιχείο, όπως αποδεικνύεται. Συνεχίζουν με εικασίες να επιτίθενται, είτε στον κ. Γεωργιάδη είτε σε οποιοδήποτε από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα που ενέπλεξαν σε ένα υποτιθέμενο «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους», που αποδείχθηκε η μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία.