Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στο Euronews

Σημεία συνέντευξης στο Euronews

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο Euronews και την δημοσιογράφο Φωτεινή Δουλγκέρη 

Για τον Κώδικα Δεοντολογίας που δημιούργησε η ΠΟΕΣΥ για την χρήση τεχνητής νοημοσύνης από τους δημοσιογράφους

Νομίζω ότι είναι από τις εκδηλώσεις που πηγαίνεις και νιώθεις υπερήφανος για το πόσο μπροστά είναι η Ελλάδα. Η ΠΟΕΣΥ πρωτοπορεί σε δύο επίπεδα -η Πανελλήνια Ένωση των Δημοσιογράφων- σε επίπεδο Ελλάδος δηλαδή, είναι η πρώτη Ένωση, η οποία βάζει συγκεκριμένους κανόνες για χρήση τεχνητής νοημοσύνης, η οποία είναι το παρόν, δεν είναι το μέλλον, είναι κάτι το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά πρωτοπορεί και συνολικά, γιατί όπως είπε πολύ χαρακτηριστικά και η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, είναι κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί σε κανένα άλλο κράτος.

Τί έκανε η ΠΟΕΣΥ; Με πολύ καταρτισμένους και αξιόλογους επιστήμονες, για παράδειγμα τον καθηγητή Νομικής, τον κύριο Βλαχόπουλο, δημιούργησε μια Επιτροπή, η οποία έφτιαξε έναν Κώδικα Δεοντολογίας για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στα Μέσα. Γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό; Γιατί -όπως σας είπα και πριν- είναι μια νέα πραγματικότητα η τεχνητή νοημοσύνη. Όσο και να θέλουμε να στρίψουμε το κεφάλι μας -ενδεχομένως κάποιοι να το θέλουν- έχει έρθει για να μείνει. Άρα, πλέον, πρέπει να λειτουργούμε με κανόνες, οι οποίοι επειδή δεν υπήρχε η τεχνητή νοημοσύνη μέχρι πρότινος, δεν υπήρχαν.

Πρώτον και κυριότερο πρέπει να υπάρχει διαφάνεια. Δηλαδή όταν ένα άρθρο είναι αποκλειστικά προϊόν τεχνητής νοημοσύνης ή μέρος της επεξεργασίας του οφείλεται στην τεχνητή νοημοσύνη, αυτό πρέπει να δηλώνεται. Να γνωρίζει, δηλαδή, ο αναγνώστης, ότι αυτό το οποίο διαβάζει είναι αποτέλεσμα τεχνητής νοημοσύνης. Δεύτερον, πρέπει να υπάρχει ο έλεγχος, ο ανθρώπινος έλεγχος, γιατί όσο εξελιγμένες και να είναι οι μηχανές, η παρουσία του ανθρώπινου παράγοντα δεν πρέπει ούτε πρόκειται να υποκατασταθεί ποτέ. Από εκεί και πέρα, μπήκαν και κάποιες άλλες πολύ σοβαρές και πρωτοπόρες προβλέψεις από την Ένωση, που δείχνει ότι οι δημοσιογράφοι στη χώρα μας, οι Ενώσεις μας, είναι πολλά βήματα μπροστά και σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για το ενδεχόμενο η Κυβέρνηση να νομοθετήσει για το ζήτημα

Συζητάμε με την με την ΠΟΕΣΥ και με τις υπόλοιπες Ενώσεις των δημοσιογράφων την επικαιροποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας, με βάση και το νέο δεδομένο που είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας. Δηλαδή θεωρώ, ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας είναι μια αναγκαία βάση, πάνω στην οποία μπορούμε να επικαιροποιήσουμε τη νομοθεσία, η οποία θα πρέπει να προβλέπει τι θα συμβαίνει σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι κανόνες που οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι έθεσαν με πάρα πολύ σωστό τρόπο. Τι έκαναν δηλαδή; Ήρθαν και είδαν πιθανές «τρύπες». Για παράδειγμα, ποια είναι μια «τρύπα»; Να διαβάζει ο αναγνώστης ένα άρθρο και να μην γνωρίζει ότι ο συντάκτης είναι η τεχνητή νοημοσύνη, είναι μια μηχανή. Ή για παράδειγμα να μην υπάρχει το αντίστοιχο φίλτρο, να ελεγχθούν αυτές οι πληροφορίες και να υπάρχει βέβαια και ο υπόλογος. Γιατί μπορεί να γραφτεί κάτι το οποίο να είναι καταφανώς ψευδές και συκοφαντικό για ένα πρόσωπο και να έρθει κάποιος να πει εκ των υστέρων: «ξέρετε, αυτό το έγραψε μια μηχανή είναι αποτέλεσμα προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης». Πρέπει να υπάρχει και μια ευθύνη, η οποία προφανώς δεν μπορεί να είναι στη μηχανή, η οποία πρέπει να είναι όπως προβλέπει ο νόμος, δηλαδή στον ιδιοκτήτη, στον αρχισυντάκτη, αναλόγως με τις περιπτώσεις που ορίζει ο νόμος και αν και εφόσον αποδειχθεί κάτι το οποίο για παράδειγμα είναι συκοφαντικό.

Όλα αυτά, λοιπόν, ήδη, τα προβλέπει ο νόμος για τα εκτός τεχνητής νοημοσύνης ζητήματα. Άρα, ναι, είμαστε σε μια διαδικασία συζητήσεων και τους επόμενους μήνες ό,τι αποφασιστεί -γιατί πιστεύω πάρα πολύ στο διάλογο με τις Ενώσεις, έχουμε πετύχει πολύ μεγάλες νίκες και για τη χώρα, υιοθετώντας ή συζητώντας με τις Ενώσεις προτάσεις τους- θα έχουμε και περισσότερα να σας πούμε.

Για τη συνάντηση με τον αρμόδιο Επίτροπο για το Κράτος Δικαίου και την Ελευθερία του Τύπου στις Βρυξέλλες

Μαζί με τον Υπουργό Επικρατείας, τον κύριο Άκη Σκέρτσο, είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον αρμόδιο Επίτροπο, McGrath, για ζητήματα Κράτους Δικαίου και Ελευθερίας του Τύπου. Έχοντας τη σχετική αρμοδιότητα, εξειδίκευσα στα ζητήματα Ελευθερίας του Τύπου και ασφάλειας των δημοσιογράφων. Η ετήσια έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου για κάθε χώρα, για κάθε κράτος – μέλος, είναι ο «καθρέφτης» της κάθε χώρας, ως προς τα ζητήματα αυτά. Εκεί αποτυπώνεται η αλήθεια. Γιατί σε αντίθεση με διάφορες εκθέσεις, εκεί υπάρχει τεκμηρίωση, εκεί υπάρχει αντικειμενικότητα και εκεί δεν υπάρχουν άλλα κίνητρα. Διαβάσαμε προ ημερών, ας πούμε, εκθέσεις μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία κατηγορούσε την Ελλάδα για πράγματα τα οποία ισχύουν τα ανάποδα στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, μας κατηγορούσαν ότι επιβαρύνθηκε η θέση των δημοσιογράφων ως προς την απλή δυσφήμηση, ενώ την έχουμε καταργήσει εδώ και παραπάνω από έναν χρόνο ως αδίκημα. Αντιλαμβάνεστε, δηλαδή, πράγματα τα οποία είναι καταφανώς αντίθετα με την πραγματικότητα, ενώ η Κομισιόν, αυτά τα οποία ισχύουν τα αποτυπώνει. Εμείς, λοιπόν, παρουσιάσαμε τί έχει συμβεί στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο. Να πούμε ότι και στην τελευταία, την περσινή και στην προτελευταία την προπέρσινη έκθεση, αναγνωρίστηκε η πρόοδος της χώρας μας. Να πούμε, ότι η χώρα μας έχει, πλέον, τέσσερις συστάσεις για όλα αυτά τα ζητήματα, από έξι που είχε και να πούμε ότι 18 χώρες της Ευρώπης έχουν περισσότερες συστάσεις, από ό,τι η Ελλάδα. Άρα η εικόνα που προσπάθησαν κάποιοι να δημιουργήσουν, χρησιμοποιώντας κάποιες ατεκμηρίωτες εκθέσεις και αναφέρομαι σε Ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης, μια πολύ μικρή μερίδα των Μέσων, κατά της ίδιας μας της χώρας, δεν είναι η αλήθεια. Και πριν σας πω δύο – τρία παραδείγματα του τί έχουμε κάνει για την Ελευθερία του Τύπου, θέλω να πω το εξής: υπάρχουν δύο δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει ένας πολιτικός όταν εκπροσωπεί τη χώρα του στο εξωτερικό. Ένας δρόμος είναι για μικροπολιτικά οφέλη να τη συκοφαντεί. Το έχουμε δει αυτό με συκοφαντικά ψηφίσματα, με διαδόσεις περί δήθεν νεκρών κοριτσιών στον Έβρο, με διάφορα, τα οποία έχουν διαψευσθεί από την ίδια την πραγματικότητα. Υπάρχει ένας άλλος δρόμος να αντιλαμβάνεσαι ότι εκπροσωπείς τη χώρα σου και όχι ένα κόμμα ή μόνο μια Κυβέρνηση και τα θετικά τα οποία έχει κάνει να τα προβάλεις, αναγνωρίζοντας ακόμα ότι πρέπει να κάνεις και άλλα περισσότερα.

Πολύ γρήγορα να σας πω, όπως σας είπα πριν, έχει καταργηθεί η απλή δυσφήμηση, μια από τις μεγαλύτερες διεκδικήσεις του δημοσιογραφικού κόσμου, γιατί πάνω στο αδίκημα της απλής δυσφήμισης βασίζονταν αγωγές, οι οποίες ήταν βαθιά προβληματικές για τους δημοσιογράφους. Έχουμε εκσυγχρονίσει πάρα πολύ το νομοθετικό μας πλαίσιο. Πρέπει να υπάρχει εξώδικη όχληση, για να προχωρήσει μία αγωγή και κατά δημοσιογράφου. Αν υπάρξει ανάκληση ακόμα και στο ακροατήριο, αποσύρεται μία αγωγή. Έχουμε, πλέον, δημόσια τηλεόραση, την ΕΡΤ, που διοικείται από πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, που προέκυψαν από τη διαδικασία ΑΣΕΠ και όχι μία αποκλειστικά και μόνο επιλογή ενός Υπουργού ή Υφυπουργού, εν προκειμένω, με το νέο νόμο για την επιλογή των διοικήσεων στο Δημόσιο. Έχουμε προχωρήσει στην εφαρμογή μιας σειράς από ασφαλιστικών δικλείδων, μέτρων υπέρ της ασφάλειας των δημοσιογράφων. Αυστηροποιήσαμε τις ποινές για όλα τα αδικήματα που στρέφονται και κατά δημοσιογράφων. Θεσπίσαμε ιδιώνυμο αδίκημα για απειλές κατά αθλητικογράφων. Και εφαρμόζουμε όλες τις ευρωπαϊκές πρακτικές για την ενημέρωση, την επιμόρφωση των δημοσιογράφων. Γιατί δεν είναι μόνο αυτά τα ζητήματα η ασφάλεια. Για παράδειγμα, όποιος πηγαίνει σε εμπόλεμη ζώνη, όποιος πηγαίνει να καλύψει φυσικές καταστροφές, όπως μια πυρκαγιά, να υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση και η θωράκιση των δημοσιογράφων.

Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι ένα κράτος το οποίο προχωράει και όπως και καταφέρνει και επιστρέφει οικονομικά και γίνεται ένα σοβαρό κράτος με επενδυτική βαθμίδα που μπορεί να δώσει τα χρήματα αυτά πίσω στον κόσμο που τα στερήθηκε, είναι και ένα Κράτος Δικαίου και όχι όπως παρουσιάζεται σε κάποιες ατεκμηρίωτες εκθέσεις.

Copyright © 2023-2025 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr