Τρέχον Άρθρο
Παρέμβαση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην 4η Αttica Green Expo

Παρέμβαση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην 4η Αttica Green Expo

Παρέμβαση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην 4η Αttica Green Expo

 

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης συμμετείχε, σήμερα, Τετάρτη 28 Μαΐου σε πάνελ, στο πλαίσιο της 4ης Αttica Green Expo, που πραγματοποιείται 28-31 Μαΐου στην Αθήνα, στο TaeKwonDo.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Υφυπουργού:

«Νομίζω ότι πρέπει να μιλάμε σε αυτές τις συζητήσεις, όπως μιλάμε και εκτός μικροφώνου για να βρίσκουμε λύσεις. Αυτό που απογειώνει τη σημερινή πρωτοβουλία, που είναι εξαιρετική, είναι η παρουσία των παιδιών. Όχι μόνο γιατί είναι ωραιότερη εικόνα, να βλέπεις τα σχολεία με τους καθηγητές, τα παιδιά με τους δασκάλους τους να γυρίζουν στα περίπτερα και να καταλαβαίνουν έννοιες, που εμείς, δυστυχώς, αργήσαμε πολύ να καταλάβουμε ως γενιές, αλλά γιατί η ζωή αυτών των παιδιών είναι το θέμα της σημερινής συζήτησης. Σήμερα συζητάμε για τις ζωές των παιδιών μας και των δικών τους παιδιών. Σήμερα συζητάμε και για τις δικές μας ζωές και αργήσαμε να ξεκινήσουμε αυτές τις συζητήσεις. Αργήσαμε γιατί μέχρι το 2019, η συζήτηση για την πράσινη ενέργεια, για την πράσινη ανάπτυξη, για τη διαχείριση απορριμμάτων, για την προληπτική πολιτική πολιτικής προστασίας, για τη λειψυδρία, όλα αυτά ήταν κάποιες “χαρούμενες” διαπιστώσεις στο πλαίσιο συνεδρίων, στο τέλος. “Να πούμε κάτι και για την πράσινη πολιτική, για να μη μας πουν ότι δεν είπαμε”. Αυτή ήταν, δυστυχώς, η δημόσια συζήτηση μέχρι τότε. Ζούμε στη χώρα που είχαμε τρεις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων το 2019.Τρεις σε όλη την Ελλάδα. Τώρα έχουμε 13 και κατασκευάζουμε άλλες 24. Και μπορεί και να μην φτάνουν. Δείτε την Πελοπόννησο. Η Πελοπόννησος ήταν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά προβλήματα και αρχίζει πλέον και γίνεται υπόδειγμα. Ξεκινάω από την διαχείριση απορριμμάτων, γιατί μέσα από τη διαφορετική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουμε και κάποιες ακόμα ωφέλειες. Πολύ σημαντικές. Παραγωγή ενέργειας, κυκλική οικονομία. Ξεκινάμε από το περιβάλλον και οδηγούμαστε συνολικά στην οικονομία. Άρα, το πρώτο που θέλω να επισημάνω είναι αυτό. Εκεί, λοιπόν, έχουν γίνει βήματα, με βασικό μας σύμμαχο και σε αυτά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεύτερο σημείο, το οποίο θέλω να θίξω, ενόψει και της αντιπυρικής περιόδου – είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή, είναι η λειψυδρία. Ελάχιστες στιγμές αυτών των δύο ετών που έχω την τιμή να εκπροσωπώ την κυβέρνηση, έχω δεχθεί ερωτήσεις για το ζήτημα της λειψυδρίας. Είναι πολύ πιο σοβαρό απ’ όσο και εμείς οι ίδιοι νομίζουμε. Μας έχει χτυπήσει την πόρτα. Έχουμε κάνει πράγματα. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Ένα ζήτημα είναι η ανάγκη πιο ολιστικής προσέγγισης των υπηρεσιών, όπως είναι οι τοπικές ΔΕΥΑ, αλλά είναι και πολύ πιο σύνθετο. Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από ότι σε άλλες χώρες, αλλά δεν πρέπει να λέμε στον κόσμο ωραιοποιημένα τα πράγματα. Γι’ αυτό και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει στην κορυφή της ατζέντας μια σειρά από πρωτοβουλίες, που θα ανακοινωθούν μέσα και τους επόμενους μήνες και τα δύο επόμενα χρόνια που μεσολαβούν μέχρι τις εκλογές, για να υλοποιήσουμε και πλήρως το πρόγραμμά μας.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι όλο αυτό έχει μπει στη ζωή μας και είναι η κλιματική κρίση. Δεν είναι οι προκλήσεις για τις οποίες πρέπει να συζητήσουμε. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί αύριο, την επόμενη εβδομάδα, τον επόμενο μήνα. Η περσινή αντιπυρική περίοδος ξεκινάει από το Μάρτιο και μπορεί να τελειώσει και τον Νοέμβριο, ήταν εν συνόλω ίσως η “καλύτερη”. Όμως, αυτό δεν μπορείς να το πεις στους κατοίκους της Πεντέλης, των Μελισσίων, του Χαλανδρίου, της Κηφισιάς. Γιατί αυτή μία πυρκαγιά που ξέφυγε παρά το γεγονός ότι σε 5 λεπτά ήταν εκεί εναέριο μέσο και σε λίγα λεπτά 7-8 λεπτά επίγειο, δημιούργησε μία πολύ κακή εικόνα.

Δύο λάθη μπορείς να κάνεις στο δημόσιο διάλογο, το 2025. Το ένα είναι να πανηγυρίζεις και το άλλο να μηδενίζεις. Όχι, δεν θα πανηγυρίσουμε από τη στιγμή που έστω και μια πυρκαγιά ξέφυγε και δημιούργησε τόσα πολλά προβλήματα, αλλά δεν θα μηδενίσουμε. Γιατί δεν θα μηδενίσουμε; Γιατί έχουμε πολλούς περισσότερους πυροσβέστες, επίγεια και εναέρια μέσα. Και δεν θα σταθώ όμως σε αυτά. Θα σταθώ, στο ότι έχουμε κάτι που αργήσαμε να το αποκτήσουμε ολόκληρες δεκαετίες. Έχουμε drones, έχουμε πολιτική καθαρισμού οικοπέδων, έχουμε μια προληπτική, πολιτική συνολική καθαρισμού εκτάσεων, αναδασώσεων. Μέσα στο 2025 θα προχωρήσει η μεγαλύτερη αναδάσωση στην βορειοανατολική Αττική, 24.000 στρέμματα. Έχουμε μια κυβέρνηση και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που τα ζητήματα πολιτικής προστασίας δεν τα αντιμετωπίζουν ως μια ανάγκη, όταν προκύπτει πρόβλημα. Ασχολούνται 24 ώρες το 24ωρο στην αντιπυρική περίοδο και 365 ημέρες το χρόνο, συνολικά, για ζητήματα πρόληψης.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι δήμαρχοι, Περιφερειάρχες, οι Αντιδήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι μαζί με την κοινωνία των πολιτών, μου έδωσαν τα πιο σημαντικά εφόδια για την πολιτική, τα δύο χρόνια που ήμουν γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας γιατί έμαθα ότι οι συζητήσεις που γίνονται, όχι τόσο με μεγάλη δημοσιότητα, είναι ό,τι πιο σημαντικό για έναν άνθρωπο που μπαίνει στην πολιτική για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες κρίσεις. Γιατί αυτά τα οποία θα πουν οι δήμαρχοι, είναι αυτά τα οποία τους έχει πει ο κόσμος, όταν οι κάμερες είναι κλειστές».

Στο πάνελ, το οποίο συντόνιζε ο δημοσιογράφος Γιώργος Πιέρρος, συμμετείχαν ακόμη, ο Νίκος Ρωμανός, Διευθυντής Ψηφιακής Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού, ο Βασίλης Ξυπολυτάς, Δήμαρχος Κηφισιάς, ο Ηλίας Αποστολόπουλος, Πρόεδρος Ι.Τ.Α/Δήμαρχος Παπάγου Χολαργού ο Γιάννης Φωστηρόπουλος, Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου και ο Ανδρέας Κονδύλης, Δήμαρχος Αλίμου.

*Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση:

https://www.dropbox.com/scl/fo/zdj5tkjkb4c8fythd64h6/AL7OB0d3D83OFmkhKbYkb6w?rlkey=ehv7ofhuby0txdqqngcyip69l&st=60oo3rim&dl=0

Copyright © 2023-2025 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr