Τρέχων Άρθρο
Ομιλία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη συζήτηση για την ακρόαση και την παροχή σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής για τον διορισμό του Γ. Παπαδόπουλου στη θέση του Προέδρου της ΕΡΤ Α.Ε.

Ομιλία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη συζήτηση για την ακρόαση και την παροχή σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής για τον διορισμό του Γ. Παπαδόπουλου στη θέση του Προέδρου της ΕΡΤ Α.Ε.

Ομιλία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη συζήτηση για την ακρόαση και την παροχή σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής για τον διορισμό του Γ. Παπαδόπουλου στη θέση του Προέδρου της ΕΡΤ Α.Ε.

 

Πρωτολογία

«Μετά από σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και μετά τη διαδικασία επιλογής και έγκρισης από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, έχω ξανά την τιμή να βρίσκομαι ενώπιόν σας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ίδιου νόμου 5062/2023, για την επιλογή διοικήσεων στον δημόσιο τομέα. Αυτή τη φορά για τη θέση του Προέδρου της ΕΡΤ Α.Ε. Έπειτα από την τελική κατάρτιση του πίνακα των επικρατέστερων υποψηφίων από τον ΑΣΕΠ, στη σημερινή συνεδρίαση, σας ζητώ να παράσχετε τη γνώμη σας, σχετικά με την επιλογή του κ. Ιωάννη Παπαδόπουλου, ως Προέδρου της ΕΡΤ, επιλογή που προτίθεμαι να εισηγηθώ στην επόμενη Γενική Συνέλευση της εταιρείας στις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως προβλέπει ακριβώς η διαδικασία.

Είναι γνωστό, το είπαμε και στην προηγούμενη διαδικασία, ότι η ΕΡΤ συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων φορέων που ανήκουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου, που ολοκληρώνει, πλέον, τη διαδικασία, γεγονός, που υπογραμμίζει την προσήλωσή της στο δημόσιο χαρακτήρα της, καθώς και στην ποιότητα και αντικειμενικότητα της ενημέρωσης και των υπηρεσιών που προσφέρει στους Έλληνες πολίτες.

Είναι σημαντικό, με λίγα λόγια να πούμε, ενόψει και της νέας αξιολόγησης της χώρας μας από τη μόνη αρμόδια να βγάλει το σχετικό επίσημο πόρισμα -την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- για το Κράτος Δικαίου και την Ελευθερία του Τύπου, ότι στις επόμενες ημέρες, θα έχουμε έναν δημόσιο φορέα, την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, που θα έχει πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, που θα έχουν επιλεγεί μέσα από μια αξιοκρατική διαδικασία, υπό την αιγίδα του ανεξάρτητου ΑΣΕΠ, που έχει γραπτές εξετάσεις, μοριοδότηση, συνεντεύξεις, με συμμετοχή μελών από τον ΑΣΕΠ και αναγνώριση όλων των προσόντων. Αυτή, λοιπόν, η διαδικασία, όπως σας την περιέγραψα, ολοκληρώθηκε. Ο Ιωάννης Παπαδόπουλος έχει οριστεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο ως προσωρινός πρόεδρος και στη συνέχεια συμμετείχε στη διαδικασία αυτή, στην οποία πρώτευσε και εν συνόλω, όπως μπορείτε να δείτε από τον επισυναπτόμενο σχετικό πίνακα, δηλαδή στο σύνολο όλων των διαδικασιών. Ο τελικός, δηλαδή, πίνακας που παρέλαβα ως αρμόδιος Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Τύπου, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Αλλά το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι πρώτευσε και στη γραπτή διαδικασία, στον γραπτό διαγωνισμό, που έχει τα χαρακτηριστικά για εμάς που το ξέρουμε και ειδικά τους πιο έμπειρους από εμάς, των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως μπορείτε να δείτε και αναλυτικά από τα μόρια στον σχετικό πίνακα.

Βέβαια ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό ή Υφυπουργό να επιλέξει μεταξύ των τριών πρώτων, αλλά έχει τη σημασία του, το γεγονός ότι ένας άνθρωπος, ο οποίος με μια μακρά πορεία στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Παπαδόπουλος, έχει εργαστεί και σε διευθυντικές θέσεις, σε πολύ μεγάλα κανάλια, εφημερίδες, ραδιόφωνα. Έχει ξεκινήσει την καριέρα του από την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση,  έχει κι αυτό μια αξία και ένα συμβολισμό, πριν από κάποια χρόνια. Έχει, όμως, μια σημασία, ότι μπήκε στη διαδικασία, κρίθηκε ο ίδιος, αξιολογήθηκε, έδωσε τις εξετάσεις και ακολούθησε όλη αυτή τη διαδικασία. Η εισήγησή μου, λοιπόν, αυτή έχει να κάνει με όλα αυτά τα οποία σας προανέφερα και κυρίως λόγω της πολύ μεγάλης ανάγκης που έχει η δημόσια τηλεόραση να δίνει όλο και μεγαλύτερο βάρος σε όλους τους τομείς, αλλά πολύ παραπάνω στην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.

Αγαπητές και αγαπητοί βουλευτές και μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, είναι αλήθεια, ότι στη συνείδηση των πολιτών, για πάρα πολλά χρόνια, οι εκάστοτε διοικήσεις της δημόσιας τηλεόρασης, θεωρούνταν παρακολουθήματα ή τέλος πάντων φίλα προσκείμενες σε όλες τις κυβερνήσεις, με την εντύπωση αυτή να έχει εδραιωθεί, ειδικά τα προηγούμενα χρόνια, τα πολύ έντονα χρόνια της κρίσης.

Έχουμε καταφέρει και έχουμε κερδίσει, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να το φυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Έβλεπα και μια σχετική έρευνα του Reuters πριν από ενάμιση χρόνο, όπου το ertnews αναδείχθηκε ως το πιο αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης στη χώρα, πάνω και από ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης και το ertnews.gr, δηλαδή η ιστοσελίδα, αναδείχθηκε ως η τρίτη ειδησεογραφική ιστοσελίδα σε επισκεψιμότητα. Αυτό συνέβη τα τελευταία χρόνια. Αυτό, το οποίο λοιπόν θέλουμε να διαφυλάξουμε και νομίζω ότι ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει περάσει από σχεδόν όλο το τοπίο της ελληνικής ενημέρωσης, άντεξε στα χρόνια της κρίσης, έγινε αποδεκτός από τους συναδέλφους του, από τους πολίτες, είναι ένα πρόσωπο εγγυητής. Ειδικά όταν ο άνθρωπος αυτός, δεν είναι απλά μια προσωπική επιλογή της κυβέρνησης, αλλά ένας άνθρωπος που συμμετείχε σε μια διαδικασία, με άλλους ανθρώπους, οι οποίοι έκαναν την αίτησή τους, συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία και πρώτευσε και στις γραπτές εξετάσεις και στο σύνολο. Αυτή, λοιπόν, είναι η εισήγησή μας. Σας ευχαριστώ πολύ».

Δευτερολογία

«Θα ήθελα πολύ γρήγορα τρεις επισημάνσεις και ένα γενικό συμπέρασμα. Για την κάλυψη των συλλαλητηρίων απάντησε και σήμερα ο κ. Παπαδόπουλος, έχω απαντήσει σε ερώτημα της «Πλεύσης Ελευθερίας» στη Βουλή. Είναι ξεκάθαρο, ότι έχουμε διαχωρίσει τις λογικές επισημάνσεις για την προβολή του πρώτου συλλαλητηρίου αυτής της χρονιάς σε ένα δελτίο, με την άδικη και υπερβολική κριτική, της «μετά από εντολή υποβάθμισης», η οποία απαντήθηκε με τα δεδομένα όλης εκείνης της ημέρας και πολύ περισσότερο, όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Παπαδόπουλος, με την προβολή, την οποία είχε το επόμενο, πολύ μεγαλύτερο και μαζικότερο συλλαλητήριο για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Είναι άλλο πράγμα, κάτι το οποίο ορθώς επισημάνθηκε αρχικά και άλλο πράγμα το να βαφτίζεται αυτό ως μία συνολική υποβάθμιση ενός θέματος που είχε αναδειχθεί και την ίδια μέρα ως ένα από τα πρώτα θέματα, σε πολλές περιοχές της Ελλάδος. Το λέω γιατί είχα δώσει και μία αναλυτική απάντηση και στη διαδικασία επιλογής και παροχής γνώμης για τον κύριο Παπαβασιλείου.

Τώρα, ως προς αυτά τα οποία άκουσα από κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης για τη δημόσια τηλεόραση και για την εικόνα της ΕΡΤ, το είπα και στην αρχική μου τοποθέτηση. Είχε δημιουργηθεί στην κοινωνία για πάρα πολλά χρόνια, για πολλές δεκαετίες και ανεξαρτήτως των κυβερνήσεων, μια πεποίθηση, σε αρκετά μεγάλο ποσοστό των πολιτών, ότι οι διοικήσεις της δημόσιας τηλεόρασης και όχι μόνο της δημόσιας τηλεόρασης, λειτουργούσαν από ένα μικρό ως ένα πιο μεγάλο ποσοστό κατ’ εντολήν των κυβερνήσεων. Και αυτή ήταν και η μεγαλύτερη πρόκληση, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, που εκλήθη και εγώ πριν από λίγο παραπάνω από ένα χρόνο, όταν ανέλαβα καθήκοντα και του αρμόδιου υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ για θέματα επικοινωνίας, ενημέρωσης, για ζητήματα Τύπου.

Ειδικά, λοιπόν, για την ΕΡΤ τα στοιχήματα και έτσι με αυτόν τον τρόπο θα κλείσω, λέγοντας απλά κάτι γενικό και ειδικό για τις επισημάνσεις, εκτός θέματος που ακούσαμε σήμερα, μόνο από ένα κόμμα, οι τρεις μεγάλες προκλήσεις λοιπόν, ειδικά για την ΕΡΤ και για το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αλλά σήμερα μιλάμε για την ΕΡΤ είναι οι εξής: Το πρώτο είναι το ερώτημα της αξιοπιστίας. Πόσο αξιόπιστη, πόσο αντικειμενική είναι η δημόσια τηλεόραση. Σας παρέπεμψα στην επίσημη έρευνα του Reuters. Νομίζω ότι δεν έχει κάποιο λόγο να πει ψέματα ένα εγνωσμένου κύρους διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο λέει ότι το Ertnews, δηλαδή το ειδησεογραφικό κανάλι της ΕΡΤ, είναι η πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης της χώρας και ταυτόχρονα ο διαδικτυακός τόπος, το ertnews.gr είναι το τρίτο ειδησεογραφικό κανάλι σε επίπεδο site, δηλαδή ιστοσελίδας για να χρησιμοποιούμε ελληνικές λέξεις, σε επισκεψιμότητα. Αλλά νομίζω ότι μεγαλύτερη κίνηση αξιοπιστίας από την κυβέρνηση είναι το γεγονός και γι’ αυτό είμαι και προσωπικά, αλλά και για τους νομικούς και για τη διαδικασία που έγινε συνολικά, γιατί αυτή η διαδικασία έτρεξε από τον ΑΣΕΠ, δεν έτρεξε από εμάς, αλλά ήμασταν από τους πρώτους μαζί με κάποια ακόμα υπουργεία που την κινήσαμε, που μετά και τη σημερινή διαδικασία και τη Γενική Συνέλευση που επίκειται, θα έχει ολοκληρωθεί στο 100%, μια διαδικασία επιλογής διοίκησης της Δημόσιας τηλεόρασης, για πρώτη φορά από τότε που συστάθηκε, η οποία έγινε από την αρχή μέχρι το τέλος, μέχρι να φτάσει στο σημείο της δικής μου, κατά τον νόμο επιλογής και της δικής σας παροχής γνώμης, από υπηρεσιακούς παράγοντες του ανεξάρτητου ΑΣΕΠ.

Για πρώτη φορά, αν ήθελε κάποιος να γίνει πρόεδρος ή διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, μπορούσε να δηλώσει σε μια διαδικασία συμμετοχή, να δώσει εξετάσεις. Σε αυτές τις εξετάσεις ακολουθήθηκε η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, κλειστή. Κλειστά τα ονόματα. Οι διορθώσεις δεν έγιναν με βάση το ποιος γράφει, αλλά το τι γράφει και το τι απαντάει. Αξιολογήθηκαν όλα τα στοιχεία, κάτι το οποίο συνέβη και στα νοσοκομεία και συμβαίνει και σε κάποιους άλλους οργανισμούς.

Άρα και ο κύριος Παπαδόπουλος και ο κύριος Παπαβασιλείου θα έχουν μία συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας θητεία και είτε έχει την Α ή Β άποψη μία κυβέρνηση, αυτοί θα αξιολογηθούν με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα που ορίζει ο νόμος και όχι από έναν υπουργό που ενδεχομένως σε κάποιους μήνες ή μετά από τις εκλογές, σε κάποια χρόνια, μπορεί να έχει μία διαφορετική άποψη. Αυτό, απαντώντας και στον ευπρεπή τρόπο που τα έθεσε κάποια θέματα και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιων άλλων κομμάτων και με τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας», είναι η καλύτερη απάντηση και είναι εντελώς η αντίθετη εικόνα από αυτή που ζήσαμε, ειδικά τότε που ήταν στο ίδιο κόμμα η κυρία Κωνσταντοπούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν έφτασε στο απόλυτο μηδέν η αξιοπιστία της ΕΡΤ που την συνδυάσαμε, την ταυτίσαμε στο μυαλό μας με τις θρυλικές εκείνες εκπομπές που δεν θέλουμε να θυμόμαστε, που παρουσιαζόταν μόνο η μία άποψη. Το πρώτο, λοιπόν, στοίχημα είναι αυτό και νομίζω το κερδίζει κάθε μέρα η ΕΡΤ. Της αξιοπιστίας.

Το δεύτερο στοίχημα είναι που πάνε τα λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων. Μην ξεχνάμε, το είπε ο κος Παπαδόπουλος, η συντριπτική πλειοψηφία των χρημάτων αυτών είναι τα τρίευρα των Ελλήνων πολιτών. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, λοιπόν, ότι είναι ένας φορέας, νοικοκυρεμένος που παράγει παραπάνω πλεονάσματα από αυτά τα οποία υποχρεούται. Το είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ήταν και επιεικής γιατί περιμένει να τελειώσει ουσιαστικά η χρονιά. Οι εκτιμήσεις είναι ότι θα παράξει πλεόνασμα, το οποίο θα επιστρέψει στους πολίτες η κυβέρνηση. Γιατί όταν λέμε πως παράγονται πλεονάσματα, είναι όταν έχουμε ανθρώπους, οι οποίοι νοικοκυρεμένα σέβονται τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και τα χρήματα αυτά είναι το συνολικό πλεόνασμα, το οποίο επιστρέφει στην κοινωνία. Δεν γίνεται, λοιπόν, διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος που ειδικά στην ΕΡΤ είναι τα τρίευρα των φορολογουμένων.

Και το τρίτο είναι η πολυφωνία. Την άλλη φορά είχα κληθεί να απαντήσω για άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Σήμερα, απάντησε ο κ. Παπαδόπουλος για κάποιες επισημάνσεις που έγιναν, κάποια από τα θέματα, τα οποία ετέθησαν αν συζητήθηκαν στα δελτία, εγώ προσωπικά σε συνεντεύξεις μου στη δημόσια τηλεόραση τα έχω απαντήσει και στη συνέχεια έχουν προβληθεί στα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ και το περιβόητο ζήτημα της «Ομάδας Αλήθειας», πριν από λίγες ημέρες το απάντησα κυρία Κωνσταντοπούλου, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Βεβαίως στη δημόσια τηλεόραση, είναι από τις πρώτες ερωτήσεις οι οποίες μου ετέθησαν.

Κυρία Κωνσταντοπούλου, δεν σας διέκοψα. Έχω έρθει στις επίκαιρες ερωτήσεις όταν έχω σχετική αρμοδιότητα και απαντώ. Και κλείνω και μάλιστα ευχαριστώ την κυρία Κωνσταντοπούλου για τη διακοπή, γιατί ουσιαστικά μου κάνει την «πάσα» να κλείσω αναφερόμενος σε αυτό το οποίο είδαμε σήμερα. Είδαμε μία επιτροπή, η οποία λειτούργησε με βάση τα όσα προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, με μόνο μία εξαίρεση την κυρία Κωνσταντοπούλου, η οποία δεν σεβάστηκε τους χρόνους, δεν σεβάστηκε την ημερήσια διάταξη της Επιτροπής και βέβαια ουσιαστικά τι ήρθε να μας πει σήμερα; Ήρθε να μας εκφράσει τον πόνο της, το παράπονό της, γιατί δεν είχε τη δυνατότητα, μάλιστα το συνέδεσε με την Πρωτομαγιά και τις εφημερίδες, να κάνει το δικό της σόου, χρησιμοποιώντας είτε την Ολομέλεια της Βουλής είτε μια Επιτροπή που έχει μια συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη. Επειδή, λοιπόν, εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε το Κοινοβούλιο και οτιδήποτε το οποίο έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία και συμβολική, αλλά και ουσιαστική για τους πολίτες, ως έναν χώρο για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις, όπως απάντησε και ο αρμόδιος πρόεδρος της Επιτροπής ο κ. Μπούρας η πρόσκληση εστάλη για την συγκεκριμένη συνεδρίαση πριν την έλευση της δικογραφίας στην οποία αναφέρθηκε η κυρία Κωνσταντοπούλου στη Βουλή. Και σε κάθε περίπτωση, κυρία Κωνσταντοπούλου, η διαδικασία αυτή, όπως συνέβη και με τον διευθύνοντα σύμβουλο, ακολούθησε τους χρόνους και μάλιστα το συντομότερο δυνατό, ούτως ώστε να μην υπάρχουν προσωρινοί πρόεδροι ή διευθύνοντες σύμβουλοι στη δημόσια τηλεόραση.

Και εδώ είναι το καταληκτικό συμπέρασμα. Πρακτικά, η ίδια η σημερινή σας τοποθέτηση μαρτύρησε τι προσπαθείτε να κάνετε όλους αυτούς τους μήνες και ποιοι είναι οι πραγματικοί σας στόχοι. Εσείς τι είπατε σήμερα; «Δεν μου δόθηκε η δυνατότητα, γιατί τα βάλατε μαζί, να κάνω δύο φορές» και αν μπορούσατε και τρεις και τέσσερις και πέντε φορές «σόου», εργαλειοποιώντας για άλλη μια φορά, ένα τραγικό δυστύχημα. Και γιατί είναι σόου και γιατί είναι εργαλειοποίηση; Και γιατί όλο αυτό που σας νοιάζει είναι μόνο η δημιουργία εντυπώσεων και όχι η δικαιοσύνη; Είστε η τελευταία από τους πολιτικολογούντες που σας ενδιαφέρει η πραγματική απόδοση δικαιοσύνης. Γιατί θέλατε να κάνετε σόου την ημέρα που ήρθε και μπορούσε βασικά να είναι κτήμα των βουλευτών η δικογραφία. Άρα, πριν οι βουλευτές, τα κόμματα, οι κοινοβουλευτικές ομάδες βγάλουν τα συμπεράσματά τους, εσείς θέλατε να στηθεί ένα σόου στη Βουλή και μάλιστα το παράπονό σας είναι, ότι την επόμενη μέρα το σόου αυτό δεν θα προβαλλόταν στις εφημερίδες.

Είχα πει κάποτε, ως νεότερος δικηγόρος, κύριε Πρόεδρε και κλείνω με αυτό, ότι υπάρχουν κάποιοι δικηγόροι, δεν χρειάζεται να λέμε ονόματα, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα δικαστήρια για να κάνουν πολιτική με όρους λαϊκισμού. Κάποιες φορές ισχύει και το εντελώς αντίθετο που επιβεβαιώνει το πρώτο. Είναι κάποιοι πολιτικοί, οι οποίοι χρησιμοποιούν το ναό της Δημοκρατίας, τη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και κάποια κανάλια, για να κάνουν τους εισαγγελείς και τους δικαστές. Τελικά η ζωή κάνει κύκλους. Σημασία έχει εμείς να είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Σας ευχαριστώ πολύ».

 

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας διατύπωσε τη σύμφωνη γνώμη της με την πρόταση του Υφυπουργού για την τοποθέτηση του Γιάννη Παπαδόπουλου στη θέση του Προέδρου της ΕΡΤ Α.Ε.

 

https://www.dropbox.com/scl/fo/zcvcx717mrrqd7nitzxxe/ADRTGh8h670vcx71HjdXL_g?rlkey=voykblqiwfks4yqw1rewjn0pn&st=6x3cbeq9&dl=0

Copyright © 2023-2025 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr