Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον τ/σ “ΣΚΑϊ”
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΕΤΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ Τ/Σ ΣΚΑΙ «ΑΚΡΑΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα σας κ. Εκπρόσωπε. Είναι ένα τελευταίο διήμερο με τα μέτρα όπως έχουν. Από Δευτέρα έχουμε μια νέα πραγματικότητα.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έτσι είναι. Ευτυχώς στην πρώτη φάση της αντιμετώπισης της πανδημίας πήγαμε καλά. Επομένως μπορούμε να σχεδιάζουμε τη σταδιακή άρση των μέτρων, με βάση το σχέδιο που έχουμε ανακοινώσει. Αυτό το σαββατοκύριακο εφαρμόζονται τα μέτρα, περίπου, που είχαμε το Πάσχα. Επομένως από Δευτέρα, θα αρχίσουμε σιγά-σιγά, με τη σειρά που έχουμε πει, με τους κανόνες που έχουμε πει να ξεκλειδώνουμε τομείς της οικονομικής και της κοινωνικής δραστηριότητας και οι Έλληνες θα αρχίσουν να βγαίνουν ελεύθερα από το σπίτι τους. Δεν θα υπάρχει η υποχρέωση του sms και της συμπλήρωσης του σχετικού εντύπου, που συνηθίσαμε να ζούμε μαζί τους το τελευταίο διάστημα. Αλλά θα συνεχίσουν να είναι μαζί μας τα βασικά που μάθαμε σε αυτή την πανδημία, δηλαδή: Να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής, να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας, να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας, να αποφεύγουμε τις χειραψίες, να κρατούμε τις αποστάσεις, όλα αυτά τα βασικά ζητήματα που πρέπει να μας συντροφέψουν για αρκετό χρονικό διάστημα, για να μπορέσουμε να βγούμε τελικά νικητές όχι μόνο από τη μάχη, αλλά κα τον πόλεμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και η Κυβέρνηση, έχουν περιγράψει ένα σχέδιο που έχει αρκετά βήματα. Μπορείτε να μας εξηγήσετε πως θα παρακολουθείται η μετάβαση από βήμα σε βήμα και πότε μπορεί να τραβηχτεί, για παράδειγμα, ένα χειρόφρενο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Καταρχάς, θα υπάρχει – όπως υπάρχει πάντα- η καθημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών επιδημιολόγων μας και της Επιτροπής Υγείας, θα υπάρχει καθημερινή από την Κυβέρνηση, με βάση τους μηχανισμούς που έχουμε καθιερώσει, η τακτική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τους αρμόδιους Υπουργούς. Και θα υπάρχει, φυσικά, η σύσταση των ειδικών αν δούμε ότι πάει κάτι να χειροτερέψει, όπως π.χ. ο αριθμός των κρουσμάτων, η διασπορά μεταξύ των ανθρώπων, ή ενδεχομένως κάποια τοπικά φαινόμενα, γιατί πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η εμπειρία των προηγούμενων ενάμιση –δυο μηνών, τι μας έχει δείξει, ότι υπάρχουν μερικές φορές κάποιες εστίες που μπορεί να πυροδοτήσουν τη διασπορά και πρέπει να επεμβαίνουμε γρήγορα για να περιχαρακώνουμε, για να μην μεταδώσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί θα χρειάζεται ένα τοπικό lockdown, όπως έγινε σε περιοχές ή δομές όπως στο Κρανίδι, αλλά δεν θα σημαίνει ανάσχεση όλης της φάσης ανοίγματος.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα συνδυάσουμε όλες τις πληροφορίες που θα παίρνουμε για να παίρνουμε την κατάλληλη απόφαση. Όπως είπατε, πολύ σωστά, όπου επιβάλλεται τοπικό lockdown ή μια καραντίνα, αυτό είναι ενδεχομένως ένα από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε. Αν, δυστυχώς, υπάρχει μια γενικότερη έξαρση, τότε θα σχεδιάσουμε ξανά τον χρόνο απελευθέρωσης ,ή ενδεχομένως και ένα σταμάτημα των μέτρων απελευθέρωσης. Αλλά ελπίζουμε αυτό να το αποφύγουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, είναι όλα ανοιχτά. Ακόμα και ένα ολόκληρο στάδιο μπορεί να γυρίσει πίσω – και να το πούμε αυτό- αν τα πράγματα δεν πάνε όπως ελπίζουν οι επιστήμονες, τους οποίους και ακούτε.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, πολλές φορές, ένα σχέδιο είναι σχέδιο. Δηλαδή, έχουμε σκεφτεί πως θα ανοίξουμε την οικονομία και την κοινωνία ξανά στην κανονικότητα, για να επιστρέψουμε σε λίγο χρονικό διάστημα. Αλλά βλέποντας και αξιολογώντας καθημερινά τις εξελίξεις, θα αξιολογούμε και θα αποφασίζουμε αν πρέπει να προχωρήσουμε ή όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κρίσιμος παράγοντας, κύριε Πέτσα, είναι το Ρ0, που λέμε; Να μην είναι πάνω από 1, για παράδειγμα ή υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός κρουσμάτων, που θα πει ο κ. Τσιόδρας, ήταν 10, 15, τώρα είναι 90, που θα βαρέσει το καμπανάκι;
ΣΤ.ΠΕΤΣΑΣ: Δεν θα θέλαμε, σε καμία περίπτωση, να υποκαταστήσουμε τους ειδικούς. Άρα, οι ειδικοί θα μας εισηγηθούν πότε είμαστε σε ένα επίπεδο, το οποίο μπορεί να σημάνει ένα πρώτο καμπανάκι, πότε πρέπει να χτυπήσει μια μεγαλύτερη καμπάνα, για να δούμε τι πρέπει να κάνουμε. Αυτό θα το αφήσουμε σε εκείνους και πάντα ο Πρωθυπουργός θα παίρνει τις αποφάσεις του, ανάλογα την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, είτε σε τοπικό, όπως είπαμε, επίπεδο, είτε σε εθνικό. Σημασία έχει –και θα επαναλαμβάνω πάντα και θα επαναλαμβάνουμε όλοι μας πάντα- ότι την ατομική ευθύνη που επιδείξαμε πάρα πολύ ψύχραιμα όλο το προηγούμενο διάστημα, θα πρέπει να εξακολουθήσουμε να την έχουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιας και σας έχουμε, κύριε Πέτσα, είναι κρίσιμο να μας διευκρινίσετε και ορισμένα ζητήματα χρηστικά για την καθημερινότητα. Δηλαδή, έχουμε καταλάβει, γιατί είχαμε και εμείς συνδέσεις προηγουμένως, ότι στα ΜΜΜ οι μάσκες είναι υποχρεωτικές. Σε ορισμένα, όμως, σημεία υπάρχουν αντικρουόμενες εισηγήσεις και τοποθετήσεις. Αν είναι, δηλαδή, οι μάσκες υποχρεωτικές ή είναι αυστηρή η σύσταση. Μπορείτε να μας πείτε, για παράδειγμα, τι γίνεται στα σούπερ μάρκετ, τι γίνεται στα σχολεία, που είναι χώροι μαζικής συνάθροισης;
ΣΤ.ΠΕΤΣΑΣ: Το θέμα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας ή της σύστασης, έχει απασχολήσει την Επιτροπή αρκετές φορές. Η Επιτροπή έχει καταλήξει στις συστάσεις της. Σήμερα το απόγευμα, θα έχετε τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις γι΄ αυτό το θέμα, όπως και τις επόμενες ημέρες θα τις επαναλαμβάνουμε, για να συνηθίσουμε οι πολίτες και να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν από την Δευτέρα. Παράδειγμα, τα ΜΜΜ είναι ένα θέμα, όπως το είπατε, πολύ σημαντικό, που είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας και μπορεί να επισύρει και το πρόστιμο αν κάποιος δεν την φορά και για προστασία δική του, αλλά και για τους γύρω του, αφού αναγκαστικά θα μπορέσει ή θα είναι υποχρεωτικό να έρθει πιο κοντά με συνανθρώπους του, κατά την ώρα που θα μετακινείται από το ένα σημείο στο άλλο. Επίσης, στα κομμωτήρια ή στα κέντρα αισθητικής, είναι αυτό ένα ζήτημα, το οποίο έχει να κάνει με το γεγονός ότι έρχεται πολύ κοντά ο πελάτης με τον άνθρωπο που τον εξυπηρετεί. Στα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας για τους ανθρώπους εκείνους που δουλεύουν μέσα στον χώρο του σούπερ μάρκετ, που επεξεργάζονται νωπά προϊόντα, για παράδειγμα, κρέατα ή τυριά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τους εργαζόμενους είναι υποχρεωτική, όχι για τους πελάτες.
ΣΤ.ΠΕΤΣΑΣ: Για τους πελάτες δεν θα είναι υποχρεωτική. Θα παραμείνει η αυστηρή σύσταση, όπως ήταν και το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Επομένως, θα έχετε τρεις-τέσσερις βασικές μεγάλες κατηγορίες, όπου θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας και σε άλλες περιπτώσεις που θα είναι μια αυστηρή σύσταση –επαναλαμβάνω- για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας πρώτα και μετά τους ανθρώπους που αγαπάμε και φυσικά όλοι μαζί και το κοινωνικό σύνολο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή μιλάτε για το θέμα των μασκών, πέρα από την υποχρεωτικότητα, εάν εκεί που είναι υποχρεωτική η μάσκα θα έπρεπε να υπάρχει κάποια πρόνοια ή βοήθεια από την Πολιτεία στους πολίτες που θα χρειαστεί να σηκώσουν αυτό το κόστος; Κάποιοι θα πρέπει να τις αγοράσουν, κάποιοι να τις φτιάξουν, έχει συζητηθεί και το θέμα της διατίμησης, τι υπάρχει από σενάριο αυτή τη στιγμή; Και αν μια επιχείρηση δώσει μάσκες, θα έχει κάποια απαλλαγή; Προβλέπεται κάτι τέτοιο φορολογικά, ώστε να υπάρχουν κίνητρα και να δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερες δωρεάν μάσκες;
ΣΤ.ΠΕΤΣΑΣ: Το θέμα που έχουμε τώρα με τις μάσκες, είναι σχεδόν ίδιο με το θέμα που είχαμε στην αρχή της πανδημίας με τα αντισηπτικά. Θυμάστε ότι μετά από λίγο διάστημα ήταν δυσεύρετα έως εξαφανισμένα και υπήρχε μια άνοδος της τιμής σε αυτά τα προϊόντα. Τι κάναμε; Δώσαμε τα κατάλληλα κίνητρα και το κατάλληλο πλαίσιο, ώστε να αναπτυχθεί η εγχώρια παραγωγή, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουμε πολύ γρήγορα την έλλειψη και να πέσουν και οι τιμές. Άρα, σήμερα μπορείτε να βρείτε παντού αντισηπτικά, πολλών διαφορετικών εταιρειών, σε πολύ χαμηλές τιμές, πράγμα που δεν ήταν δεδομένο στην αρχή της πανδημίας. Έτσι και με τις μάσκες τώρα, υπάρχει το θέμα ότι όλοι ήταν συνηθισμένοι σε μια απλή χειρουργική μάσκα. Η χειρουργική μάσκα, όμως, είναι κατά τεκμήριο η μάσκα που χρησιμοποιεί το υγειονομικό προσωπικό ή άλλοι, οι οποίοι επιφορτίζονται (δεν ακούγεται), όπως τα Σώματα Ασφαλείας. Το θέμα εδώ είναι ότι εμείς δίνουμε τη δυνατότητα για υφασμάτινη μάσκα ή για αυτοσχέδια μάσκα, που σημαίνει ότι δεν έχει το ίδιο κόστος ή έχει μηδαμινό κόστος για το νοικοκυριό. Συν το γεγονός ότι πάλι ανταποκρίθηκε η ιδιωτική οικονομία στη χώρα μας. Υπάρχει, πλέον, εγχώρια παραγωγή μασκών, 300.000 μάσκες ημερησίως, που και αυτές ρίχνουν το κόστος και υπάρχει και η εισαγόμενη, όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, προσφορά μασκών, με αποτέλεσμα, εκεί που δεν βρίσκαμε μάσκες πριν από λίγο διάστημα, τώρα μπορεί να βρίσκει κανείς σχετικά εύκολα, ακόμη και σε σούπερ μάρκετ. Άρα, όλο αυτό αυξάνει την προσφορά και ρίχνει τις τιμές, συν το γεγονός ότι κάποιος να τις χρησιμοποιεί επαναλαμβανόμενες, φυσικά με τις οδηγίες που έχουμε δώσει για τις υφασμάτινες μάσκες. Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή από 11 του μήνα θα επανεκκινήσουν τα σχολεία αργά και προοδευτικά, έχω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη είναι, υπάρχει σύσταση να χρησιμοποιούν τα παιδιά μάσκες, ακόμη και σε πιο ολιγομελή τμήματα; Και δεύτερη, η απόφαση για τα Δημοτικά, για την 1η Ιουνίου, είναι ειλημμένη ή εξετάζεται ακόμη;
ΣΤ.ΠΕΤΣΑΣ: Είναι σαφές, όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, ότι, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα της Γ΄ Λυκείου, θα προχωρήσουμε στις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης και εφόσον η πορεία της πανδημίας είναι καθοδική, τότε θα προχωρήσουμε, 1η Ιουνίου, στο άνοιγμα των Δημοτικών. Αν η πορεία της πανδημίας δεν είναι αυτή, η οποία περιγράφουμε, δηλαδή να έχει μια πτωτική, φθίνουσα πορεία, τότε θα επανεξεταστεί το ζήτημα των Δημοτικών σχολείων. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι γονείς, όπως βλέπουμε όλο αυτό το διάστημα και τη γνώμη των ειδικών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, αντιλαμβάνονται ότι τα παιδιά δεν έχουν τη μεταδοτικότητα που όλοι πίστευαν στην αρχή της κρίσης δεν νοσούν βαριά. Και επίσης, όταν νοσήσουν το ξεπερνούν σχετικά πιο εύκολα. Εμείς, τι θέλουμε να κάνουμε; Θέλουμε να βγάλουμε, αυτή τη στιγμή, το μήνυμα προς τα έξω, ότι δεν είναι κανονικό να μένουν τα παιδιά στο σπίτι. Κανονικό είναι να πηγαίνουν στο σχολείο τους για πολλούς λόγους, που έχουν να κάνουν και με την ψυχική τους υγεία και με την κοινωνικοποίησή τους και με την μη ενθάρρυνση κοινωνικών ανισοτήτων, που μπορεί να προέρχονται από το γεγονός ότι δεν έχουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση την οποία χρειάζονται. Και σιγά-σιγά, με μέτρα ασφαλείας, με αποστάσεις, να μπορέσουμε να έχουμε τη σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα. Όσον αφορά τις μάσκες που με ρωτήσατε, όχι δεν θα φορούν μάσκες τα παιδιά μέσα στις σχολικές αίθουσες. Έχει ληφθεί πρόνοια, ώστε να υπάρχει απόσταση μεταξύ τους. Και υπενθυμίζω ότι συνήθως τα παιδιά σε μια σχολική τάξη είναι τα ίδια παιδιά. Δεν είναι διαφορετικοί άνθρωποι, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, στα Μ.Μ.Μ. που μπορεί σήμερα να είστε εσείς και άλλα δέκα άτομα και την άλλη μέρα να είναι διαφορετικά τα πρόσωπα. Άρα, περιορίζεται κατά πολύ το φαινόμενο της διασποράς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς το εννοείτε αυτό; Με την έννοια ότι κάθε παιδί θα μπορούσε κατά τη διάρκεια της ημέρας, θεωρητικά να έχει επαφή με πολύ διαφορετικό αριθμό ατόμων μέχρι να ξαναβρεθεί στη τάξη.
ΣΤ.ΠΕΤΣΑΣ: Δεν είναι το ίδιο πράγμα, όμως, με το να είναι στο Μ.Μ.Μ.. Και η δυνατότητα που έχουμε σήμερα, όσον αφορά το θέμα το να εντοπίσουμε ένα κρούσμα και να κάνουμε τη σωστή ιχνηλάτηση και να περιχαρακώσουμε ένα ενδεχόμενο εστίας, με ενδεχόμενη εστία διασποράς, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι ήταν τον Μάρτιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πιάσουμε τώρα και τις ευάλωτες ομάδες. Έχουν ακουστεί πολλά, κατά τη διάρκεια, για τους ανθρώπους από μια ηλικία και πάνω, 65, 70 και τα λοιπά. Τώρα, λοιπόν, που ανοίγει η οικονομική ζωή, υπάρχει ανοιχτό το πλάνο όντως από τις 18 και μετά να τους πείτε «φύγετε από τα αστικά κέντρα όσοι έχετε χωριά, εξοχικά» και τα λοιπά; Είναι κάτι, το οποίο είναι ανοιχτό;
ΣΤ.ΠΕΤΣΑΣ: Είναι ένα ζήτημα, το οποίο εξετάζεται. Αλλά, προσέξτε, όπως κάναμε στην αρχή της πανδημίας, που είπαμε ότι όσοι είναι εκτός, για παράδειγμα, της μονίμου κατοικίας τους, ότι άπαξ μπορούν να μετακινηθούν από τη μια μεριά στην άλλη, δηλαδή να φύγουν από το χωριό τους για να γυρίσουν στην Αθήνα ή και το αντίθετο, έτσι και τώρα θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στον τρόπο που θα μετακινηθούμε εκτός των αστικών κέντρων. Όταν θα έρθει η στιγμή που θα ακολουθήσουμε τη συμβουλή των ειδικών και θα πούμε ότι, ναι, μπορεί να αρχίσει η μετακίνηση, από νομό σε νομό για παράδειγμα, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρχουν συνεχώς μετακινήσεις. Δηλαδή, δεν θα φεύγει κάποιος, θα πηγαίνει και θα έρχεται. Θα προσπαθήσουμε να δίνουμε τις συμβουλές, για συστάσεις μιλάμε τώρα, δεν μπορεί να είναι κάτι απαγορευτικό, αλλά μπορούμε να δώσουμε τις συστάσεις, ώστε να ξέρουν όλοι ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Επομένως, εάν θα επιλέξει κάποιος να πάει στο χωριό του, όταν θα απελευθερωθεί αυτή η δυνατότητα, θα είναι για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η παραμονή του εκεί. Άρα, θα αποφεύγεται και η συχνή επικοινωνία με άλλες περιοχές, που μπορεί να φέρουν τη διασπορά του ιού σε νομούς ή πόλεις της χώρας, που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πέτσα, 18 του μήνα είναι ημερομηνία ορόσημο για τις μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας; Και να μας πείτε κωδικοποιημένα, τι θα γίνει και με τα εξωτερικά αεροπορικά…
ΣΤ.ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το θέμα των μετακινήσεων στο εσωτερικό, είναι ένα ζήτημα σχετικά πιο απλό. Θα ακολουθήσουμε τις συμβουλές των ειδικών, ιδίως για τις οδικές, σιδηροδρομικές μεταφορές. Είναι λίγο πιο σύνθετο το θέμα στις ακτοπλοϊκές, αλλά θα βρεθεί και εκεί η φόρμουλα. Οι αεροπορικές είναι ένα ζήτημα που μας έχει προβληματίσει πάρα πολύ. Χθες, είχαμε μια συζήτηση εκτεταμένη με το Υπουργείο Τουρισμού, όπου έχουμε δει πάρα πολλές εναλλακτικές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει κανείς πριν καταλήξει στον στόχο να εξομαλυνθούν οι μετακινήσεις με τα αεροπλάνα. Είμαστε λίγο μακριά ακόμη από αυτό. Περιμένουμε και τις προτάσεις της Κομισιόν, που είναι κρίσιμες, για κοινοτικό επίπεδο να έχουμε την ομοιόμορφη αντιμετώπιση και να μην επαφίεται σε κάθε κράτος-μέλος, γιατί αυτό μπορούσε να προκαλέσει ένα χάος, όπως καταλαβαίνετε. Άρα, θα ήθελα λίγο υπομονή, όσον αφορά τις αεροπορικές ιδίως μεταφορές…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από μας, όση θέλετε. Αλλά είναι και οι άνθρωποι του τουρισμού, γιατί η σεζόν τρέχει.
ΣΤ.ΠΕΤΣΑΣ: Η ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων είναι μια βασική αρχή, πάνω στην οποία θεμελιώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, οι περιορισμοί πρέπει να είναι προσωρινοί, να στοχεύουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να μην παρατείνεται αναίτια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πέτσα, έχουμε πάρα πολλά ερωτήματα για το παράλληλο άνοιγμα της οικονομίας. Όσον αφορά τις εισφορές, πρέπει να περιμένει ο κόσμος κάποια ελάφρυνση; Θα αλλάξει κάτι; Τι έχετε να μας πείτε; Μόνο για τις πληγέντες ή θα πιάσει και άλλους; Έχουμε κάτι δεδομένο αυτή τη στιγμή ή όλα εξετάζονται;
ΣΤ.ΠΕΤΣΑΣ: Κατ΄ αρχάς, ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Δεν υπάρχει προηγούμενο, όχι μόνο για μας και τους πατεράδες μας, ενδεχομένως και για τους παππούδες μας. Δηλαδή, είναι μια κατάσταση που δεν υπάρχει προηγούμενο. Άρα, πηγαίνουμε βήμα-βήμα και προσεχτικά. Μέσα σε αυτή την προσοχή, καταλαβαίνουμε ότι για πολλούς γεννάται η αβεβαιότητα και για τη θέση εργασίας που έχουν και για τις αποδοχές. Εμείς, τι ερχόμαστε να κάνουμε; Ερχόμαστε να αναπτύξουμε ένα πλέγμα προστασίας και για τις επιχειρήσεις και κυρίως για τον κόσμο της εργασίας, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας, ει δυνατόν σιγά-σιγά να φτάσουμε εκεί που ήμασταν μέχρι τον Φεβρουάριο, δηλαδή σε μια τροχιά ανάκαμψης. Το 2020 θα είναι βαθιά η ύφεση. Αυτό το ξέρουμε. Αλλά, σκοπός είναι να πάρει γρήγορα η οικονομία μπροστά, για να έχουμε μια ταχεία ανάπτυξη μετά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αυτό είναι πως μπορεί να γίνει. Αυτό είναι το ζήτημα.
ΣΤ.ΠΕΤΣΑΣ: Τι θα κάνουμε για να το πετύχουμε; Ένα βασικό στοιχείο, που έχουμε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα και θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί, είναι η ενίσχυση απευθείας του εισοδήματος σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και οι εργαζόμενοι τους πλήττονται ή σε επιχειρήσεις που πλήττονται γιατί βλέπουν πολύ μεγάλη μείωση του τζίρου τους. Αυτό θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί. Για παράδειγμα, όπως εξαγγέλθηκε και από τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Εργασίας, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων – τις προηγούμενες μέρες, την Πέμπτη – θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε κλάδους της οικονομίας, ακόμα, παρά το γεγονός ότι θα αρχίσουν να βγαίνουν από το lockdown σιγά-σιγά. Δηλαδή, επιχειρήσεις που θα αρχίσουν να βγαίνουν τον Μάιο από το lockdown, θα έχουν τη δυνατότητα, αν είχαν για παράδειγμα δέκα εργαζόμενους, τους τέσσερις εργαζόμενους να τους βγάλουν από το καθεστώς αναστολής εργασίας και τους έξι να συνεχίσει να τους στηρίζει η Πολιτεία μέσω της ενίσχυσης, της αναλογικής ενίσχυσης που προβλεπόταν για τα 800 ευρώ. Επίσης, θα συνεχίσουμε να έχουμε την ενίσχυση για τη μείωση του ενοικίου 40% για αρκετό χρονικό διάστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις εισφορές;
ΣΤ.ΠΕΤΣΑΣ: Για τις εισφορές έχουμε δύο επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι η αναστολή υφιστάμενων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, φυσικά. Και το άλλο επίπεδο είναι η μείωση τους. Η μείωση τους επιτυγχάνεται με ένα σχήμα το οποίο το έχουμε ήδη εξαγγείλει. Είναι το σχήμα που θα αρχίσει να τρέχει από τον Ιούνιο και μετά. Και θα έχει να κάνει όχι μόνο με το κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και με μέρος του μη μισθολογικού κόστους τους, σαν ένας μηχανισμός, που θα μπορέσει να απορροφήσει και κραδασμούς όταν θα ανοίξουν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας – και ένα μεγάλο μέρος αυτών θα έχει ανοίξει τον Ιούνιο – ώστε εκεί που ενδεχομένως να υπάρχει μια πίεση στις θέσεις εργασίας ή στο χρόνο απασχόλησης, εκεί να υπάρξει μια σοβαρή αντιστάθμιση σε μεγάλο ποσοστό των αποδοχών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό θα τρέξει κανονικά, πάντως. Διότι, είναι σαφές ότι η περίοδος αυτή που βιώνουμε θα δημιουργήσει μια τρύπα στα κρατικά Ταμεία και από τα φορολογικά έσοδα και από τα ασφαλιστικά. Θα τρέξει, πραγματικά, ένα πρόγραμμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών εν μέσω αυτών των δεδομένων;
ΣΤ.ΠΕΤΣΑΣ: Σε έκτακτες συνθήκες λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα. Ευτυχώς, όπως ξέρετε, σε κοινοτικό επίπεδο υπήρξε από την αρχή μια γρήγορη αντιμετώπιση, να δοθεί η μέγιστη δυνατή ευελιξία στα κράτη-μέλη, ώστε να μην ισχύουν οι δημοσιονομικοί κανόνες, που ίσχυαν για φέτος. Επομένως, θα χρησιμοποιήσουμε τον κρατικό προϋπολογισμό για να στηρίξουμε την οικονομία. Αυτό είναι δεδομένο. Ήδη, το χρονικό διάστημα που μας πέρασε – μέχρι τέλος Απριλίου – περίπου 5,2 εκ. συμπολίτες μας, πήραν άμεσα ή έμμεσα το εισόδημα τους από το Κράτος. Δηλαδή, όχι μονό οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, αλλά και περίπου 2 εκ. εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πληρώθηκαν από το Κράτος…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το δώρο Πάσχα θα δοθεί όλο από τον εργοδότη μέχρι το τέλος Ιουνίου που έχετε δώσει το περιθώριο για τους πληγέντες ή θα δοθεί ένα μέρος από τον εργοδότη και το ένα μέρος από το Κράτος και ως ξεχωριστό ποσό; Το γνωρίζετε σ’ αυτή τη φάση;
ΣΤ.ΠΕΤΣΑΣ: Το Κράτος θα καλύψει τις ημέρες που δεν επαρκούσαν για να φθάσει το πλήρες δώρο Πάσχα και θα καταβληθεί, φυσικά, ολόκληρο με τις προϋποθέσεις που έχουμε πει. Ένα βασικό στοιχείο επίσης – επειδή με ρωτήσατε γι’ αυτό – είναι ότι χθες το βράδυ εκδόθηκε η ΠΝΠ, στην οποία έχουμε μια σειρά από θετικές παρεμβάσεις, όπως είναι η παράταση της προστασία της πρώτης κατοικίας….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για όλους; Ανεξαιρέτως;
ΣΤ.ΠΕΤΣΑΣ: Η παράταση του ισχύοντος συστήματος έληγε 30.4. Δόθηκε παράταση για άλλους τρεις μήνες, με σκοπό…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μετά θα πάμε στο νέο σχήμα.
ΣΤ.ΠΕΤΣΑΣ: …να θέσουμε σε εφαρμογή ένα μόνιμο σχήμα. Επίσης, δόθηκε η δυνατότητα να μπουν στην έκτακτη ενίσχυση, που χορηγήσαμε λίγο πριν το Πάσχα και άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον τομέα της υγείας, συγκεκριμένα. Είτε αυτό έχει να κάνει μα το ΕΚΑΒ, είτε έχει να κάνει με τα θέματα που αφορούν το Ωνάσειο, για παράδειγμα. Έχουμε κάποιες άλλες διατάξεις, οι οποίες θα μπορέσουν να βάλουν κάτω από ένα πλαίσιο προστασίας και ανθρώπους του αγροτικού τομέα, που θέλουν να μαζέψουν την παραγωγή τους. Γενικά έχουμε προσπαθήσει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, να απλώνουμε αυτό το δίχτυ προστασίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον πολιτισμό πότε θα ακούσουμε; Θα ακούσουμε κάτι σύντομα; Γιατί ξέρετε ότι είναι πάνω από 150.000 άνθρωποι και αγωνιούν διαρκώς. Ξέρουμε ότι κάτι ετοιμάζετε. Πότε περίπου θα το δούμε;
ΣΤ.ΠΕΤΣΑΣ: Δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός και στη Βουλή – την Πέμπτη που μας πέρασε – ότι θα αναπτύξει ένα ευρύτερο σχέδιο για τον τομέα του πολιτισμού. Αλλά, επειδή μου είπατε τον αριθμό των εργαζομένων, απλώς, να κάνω μια διευκρίνιση για όσους δεν το ξέρουν. Οι εργαζόμενοι στο χώρο του πολιτισμού, που είχαν ενεργές συμβάσεις, όταν πήραμε τα μέτρα για τα 800 ευρώ, για παράδειγμα, και αυτοί καλύπτονται. Το θέμα είναι ότι οι πιο πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού δεν είχαν συμβάσεις, γιατί όλοι ή τέλος πάντων ένα μεγάλο ποσοστό αυτών προσδοκούσε στις καλοκαιρινές παραστάσεις οι οποίες έχουν τεθεί, αυτή τη στιγμή, σε αναστολή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να συνεχίσει να προσδοκά;
ΣΤ.ΠΕΤΣΑΣ: Βεβαίως. Γιατί είπαμε ότι θα αναπτύξουμε ένα σχέδιο που θα καλύψει και αυτούς με ένα γνώμονα, κυρίως, σταδιακά να φύγουμε από την αναστολή και όλων των εκδηλώσεων και να πάμε με κάποια προσοχή σε περισσότερο πλέγμα προστασίας και γι ‘ αυτό το ειδικό τμήμα του πληθυσμού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε θερμά κύριε Εκπρόσωπε.
ΣΤ.ΠΕΤΣΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.