Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο «Delphi Economic Forum X» σε μια συζήτηση με τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ
Παύλος Μαρινάκης στο Delphi Economic Forum X: «Υποκρισία Κωσταντοπούλου – Αλλοίωσε την βούληση των πολιτών με Δάλλα Δημοπούλου και κουνάει το δάχτυλο στη ΝΔ για τα δικαιώματα των γυναικών».
«Το κράτος θα επιστρέψει τα χρήματα στους πολίτες που έχουν ζημιωθεί με μόνο κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη»
«Είμαστε με την Ομάδα Αλήθειας και με την κάθε αλήθεια που εκφράζεται – Αυτοί που μας κατηγορούν από την αντιπολίτευση είναι θύτες όχι θύματα»
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης συμμετείχε στο «Delphi Economic Forum X» σε μια συζήτηση με τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.
Κος ΣΡΟΪΤΕΡ:
Κυρίες και κύριοι, καλημέρα και από μένα. Έχω τη χαρά να είμαι εδώ σήμερα να συζητήσουμε με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο τον κύριο Μαρινάκη. Καλησπέρα, κύριε Υπουργέ.
Κος ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:
Καλημέρα και ευχαριστούμε πολύ σε ένα πολύ ωραίο χώρο και την ωραία διαδρομή που ακολουθήσαμε για να έρθουμε. Δική μου τιμή να μιλάω στο 10ο Φόρουμ και μάλιστα σε μια συζήτηση μαζί σας.
Κος ΣΡΟΪΤΕΡ:
Και έχουμε πολλά να πούμε, είναι πολλές οι εξελίξεις, κλείνει σιγά-σιγά και το φόρουμ σήμερα, οπότε είναι ευκαιρία να μας δώσετε και πολλές ειδήσεις. Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση έκανε μία προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα το τελευταίο διάστημα, να ξεφύγουμε από το θέμα των Τεμπών, να δείξει το κυβερνητικό της έργο, να δείξει μεταρρυθμίσεις. Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι αυτό. Η μία τρικλοποδιά πίσω από την άλλη. Είχαμε ένα επίσημο πόρισμα το οποίο πιστεύαμε ότι θα μας δώσει μία κατεύθυνση για το τι τελικά συνέβη στα Τέμπη. Το πόρισμα αποδεικνύεται έωλο σε μεγάλο κομμάτι του. Ξανά συζητάμε για το θέμα των Τεμπών.
Κος ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:
Τα Τέμπη ήταν μία εθνική τραγωδία, δύσκολα μπορούμε να θυμηθούμε τέτοιες τραγωδίες στη χώρα μας, είχαμε και άλλες μεγάλες αλλά αυτή ήταν από τις μεγαλύτερες. Είναι, νομίζω, πάνδημο αίτημα η διερεύνηση κάθε πτυχής και κάθε ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης για το πώς φτάσαμε στα Τέμπη, τα ανθρώπινα λάθη τα οποία συνέδραμαν, με φοβερές αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού. Αναλάβαμε από την πρώτη στιγμή και πολύ μεγαλύτερες ευθύνες από αυτές που μας αναλογούσαν σε πολιτικό επίπεδο αλλά την διερεύνηση των ποινικών ευθυνών την κάνει σε κάθε σοβαρό κράτος όπως και στη χώρα μας η Δικαιοσύνη. Πάνω, λοιπόν, σε αυτή την πολύ σοβαρή συζήτηση. Η αντιπολίτευση με κάποια μέσα ενημέρωσης, προσπάθησε να χτίσει ένα ψεύτικο αφήγημα, αυτό της συγκάλυψης. Αυτό, λοιπόν, που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες, κύριε Σρόιτερ, είναι η αποδόμηση του αφηγήματος του δεύτερου, της συγκάλυψης, γιατί δεν μπορεί να αποδομηθούν οι ποινικές ευθύνες ή οι πολιτικές στο πρώτο σκέλος. Σήμερα αν διαβάσει κανείς την Καθημερινή, βλέπει τη δημοσίευση μιας επιστολής του Πανεπιστήμιου της Γάνδης από 28 Ιανουαρίου, δηλαδή ένα μήνα πριν, το πόρισμα, την ανακοίνωση του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, όπου λέει στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, το Πανεπιστήμιο της Γάνδης ότι είναι αβέβαιος ο τρόπος που οδηγούνται σε συμπεράσματα για την πυρόσφαιρα. Θυμίζω ότι από όλο το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ η αντιπολίτευση επέλεξε μόνο ένα μικρό σκέλος ως προς την πυρόσφαιρα μετατρέποντας μία πιθανολόγηση που έλεγε το πόρισμα, σε βεβαιότητα και έκανε την δεύτερη πρόταση, δυσπιστίας, συνασπίστηκαν τα κόμματα για να ρίξουν την Κυβέρνηση πάνω σε ένα κομμάτι ενός πορίσματος που μιλούσε για πιθανολόγηση και το έκαναν βεβαιότητα. Τι θέλω να πω και κλείνω με αυτό: ό,τι έχει βγει μέχρι σήμερα επίσημα ή έχει βγει μετά από καιρό και είναι στην δικογραφία, όλα γκρεμίζουν αυτή τη θεωρία της συγκάλυψης. Όχι τις σοβαρές ευθύνες όλων όσοι έχουν ευθύνες για τα Τέμπη αλλά το εκ των υστέρων, το μπάζωμα για συγκάλυψη, τη συγκάλυψη, το ξυλόλιο, όλα αυτά γκρεμίζονται.
Κος ΣΡΟΪΤΕΡ:
Αποδομήθηκε, λέτε το αφήγημα της συγκάλυψης, καταφέρατε όμως να αποδομήσετε και το πόρισμα, κύριε Υπουργέ. Έχουμε ένα πόρισμα από ένα κρατικό φορέα το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν πλήρως στον αέρα. Και θέλω να ρωτήσω ποιος έχει κάνει λάθος εδώ και εάν εκ του αποτελέσματος η επιλογή του κυρίου Παπαδημητρίου ως επικεφαλής αυτής της έρευνας ήταν επιτυχημένη ή όχι.
Κος ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:
Κύριε Σρόιτερ ο κ. Παπαδημητρίου παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους.
Κος ΣΡΟΪΤΕΡ:
Κάποιος τον επέλεξε.
Κος ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:
Βεβαίως.Το πόρισμα εν συνόλω δεν έχει ούτε αποδομηθεί, ούτε έχει αμφισβητηθεί επιστημονικά. Έχει αμφισβητηθεί επιστημονικά από τα πανεπιστήμια που έκανε επίκληση το πόρισμα, ένα μέρος του πορίσματος, που ήταν το μόνο που έκανε σημαία η αντιπολίτευση. Εδώ πρέπει να πούμε πολύ γρήγορα δύο πράγματα, πρώτον είναι ένα πράγμα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, το οποίο ορίζεται από την κυβέρνηση και λειτουργεί όμως με ανεξάρτητο τρόπο κι ένα άλλο πράγμα η Επιστημονική Επιτροπή, η οποία βγάζει το πόρισμα. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ μία μέρα πριν την παρουσίαση είχε ζητήσει από την Επιστημονική Επιτροπή να μην βιαστεί με το κομμάτι της πυρόσφαιρας και κάτι τέτοιο δεν το άκουσε η Επιστημονική Επιτροπή. Αυτά όλα ο κόσμος τα κρίνει. Τι αποδεικνύεται όμως και από αυτή τη συζήτηση που κάναμε; Ότι η κυβέρνηση σε κανένα στάδιο της διερεύνησης αυτής της υπόθεσης, είτε της δικαιοσύνης, είτε του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, δεν παρενέβη ούτε γνώριζε ούτε θα μπορούσε να γνωρίζει. Δηλαδή αυτό που βγήκε τελικά, που από ό,τι φαίνεται δεν έπρεπε να βγει με τέτοια βεβαιότητα, που με πιθανολόγηση βγήκε, όπως φαίνεται και από το σημερινό το οποίο λέει το Πανεπιστήμιο της Γάνδης. Ήταν υπέρ ή κατά της κυβέρνησης; Ήταν ένα πόρισμα συνολικά, το οποίο δεν ήταν κολακευτικό γενικά για τη χώρα, που έπρεπε να αλλάξουν πολλά συνολικά και η κυβέρνηση, αλλά ειδικά αυτό το κομμάτι δεν ήτανε καθόλου υπέρ μας, παρόλα αυτά βγήκε. Αυτό τι δείχνει; Ότι έχουμε το αντίθετο της συγκάλυψης, είναι αυτό που λέω εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, είχαμε συγκάλυψη της αλήθειας.
Κος ΣΡΟΪΤΕΡ:
Για να το κλείσουμε αυτό το θέμα, το να λέμε βέβαια ως αφήγημα ότι το μισό πόρισμα είναι καλό, το άλλο μισό πόρισμα αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τόσο καλά τοποθετημένο και αυτό το αποτέλεσμα το οποίο βγήκε δεν ήταν τόσο σοβαρό, δε δείχνει αν θέλετε και μία σοβαρότητα γενικότερα. Και ξαναρωτάω αν εκ του αποτελέσματος ο κ. Παπαδημητρίου ήταν μια καλή επιλογή;
Κος ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:
Κοιτάξτε, ο κ. Παπαδημητρίου δε συμμετείχε στο πόρισμα, ο κ. Παπαδημητρίου είχε την διοικητική ευθύνη του σκέλους της διερεύνησης των δυστυχημάτων των σιδηροδρόμων. Ο κ. Παπαδημητρίου αυτό το οποίο χρεώθηκε από το δημόσιο λόγο διάφορων, εμού συμπεριλαμβανομένου, ήταν τις δημόσιες τοποθετήσεις που ξέφευγαν πολλές φορές του ρόλου του. Αλλά επειδή είναι ένας άνθρωπος που έχει παραιτηθεί και νομίζω ότι στη χώρα μας έχουμε δει πολλές φορές αυτό που λέμε το να γίνεται κάποιος «σάκος του μποξ», επαναλαμβάνω. Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, κατ΄ αρχάς το ότι υπάρχει ένας οργανισμός που αν γίνει -ω μη γένοιτο- ένα δυστύχημα ή ένα ατύχημα αεροπορικό ή σιδηροδρομικό πλέον μπορεί να το διαχειριστεί στο πεδίο, γιατί ένα από τα κομμάτια που διερευνά η δικαιοσύνη, όχι όμως ως μπάζωμα ή συγκάλυψη, ως σωστές ή λάθος ενέργειες, είναι και οι ενέργειες στο πεδίο. Πλέον υπάρχει κι αυτό είναι μια κατάκτηση, ένας οργανισμός να το διαχειριστεί το πεδίο. Υπάρχει ένα πόρισμα που έχει μια σειρά από συστάσεις, για το τι πρέπει να κάνουμε στα τρένα και γι΄ αυτό κανείς δεν είχε αμφισβητήσει. Σίγουρα πρέπει να προβληματίσει πάρα πολύ τους επιστήμονες του ΕΟΔΑΣΑΑΜ το γεγονός ότι έβγαλαν κάποια συμπεράσματα σε ένα κομμάτι της πυρόσφαιρας χωρίς να έχουν από ότι φαίνεται την απόλυτη έγκριση δύο κορυφαίων ξένων πανεπιστημίων.
Κος ΣΡΟΙΤΕΡ:
Κύριε Υπουργέ, το θέμα των Τεμπών έχει αλλάξει το πολιτικό σκηνικό. Ανεξάρτητα του πως θα εξελιχθεί δικαστικά αυτή η ιστορία έχουμε ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό σκηνικό. Στις δημοσκοπήσεις δεύτερο κόμμα πλέον, αν σήμερα είχαμε εκλογές πιθανότατα θα ήταν και Αξιωματική Αντιπολίτευση, είναι η Πλεύση Ελευθερίας της κυρίας Κωνσταντοπούλου.
Κος ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:
Ναι. Αυτό σίγουρα έχει πολλές αιτίες. Δημοκρατία έχουμε. Σίγουρα «έβαλε το χέρι του» χωρίς να το έχει καταλάβει και το ΠΑΣΟΚ συνυπογράφοντας πρόταση δυσπιστίας και ακολουθώντας την ίδια ρητορική με την Πλεύση Ελευθερίας. Και ξέρετε, όταν πηγαίνεις στο γήπεδο των λαϊκιστών θα κερδίσουν οι αυθεντικοί εκφραστές. Εμάς αυτό σίγουρα μας ενδιαφέρει γιατί θέλουμε να ξέρουμε ποιο κόμμα είναι δεύτερο και ποιο είναι αυτό το οποίο προτιμούν έστω και δημοσκοπικά οι πολίτες, αλλά η δική μας δουλειά είναι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και να είμαστε όλο και πιο αποτελεσματικοί. Βέβαια γίνεται και μια συζήτηση, κύριε Σρόιτερ, περί αντισυστημικότητας. Η κυρία Κωνσταντοπούλου μάλιστα συνεχίζει και αποκαλεί δολοφόνους βουλευτές που έχουν εκλεγεί από τους Έλληνες πολίτες. Προσπαθεί να είναι η εκφράστρια των γυναικών. Θα σας πω κάτι το οποίο δεν έχει φωτιστεί όσο θα έπρεπε. Πριν από δυο χρόνια είχαμε βουλευτικές εκλογές. Τον Μάιο του 2023. Στις βουλευτικές εκλογές οι πολίτες ψήφισαν κόμματα και υποψήφιους βουλευτές. Δυο γυναίκες επελέγησαν από τους ψηφοφόρους της Πλεύσης Ελευθερίας, εφόσον μπει στη Βουλή η Πλεύση Ελευθερίας, να τους εκπροσωπήσουν στο κοινοβούλιο. Η κυρία Δημοπούλου και η κυρία Δάλλα, δεν τις γνωρίζω προσωπικά. Η πρώτη στην Α Αθηνών και η δεύτερη στο Νότιο Τομέα. Δεν βγήκε Κυβέρνηση το Μάιο και προκηρύχθηκαν δεύτερες εκλογές με λίστα. Η κυρία Κωνσταντοπούλου η οποία δήθεν θα εκπροσωπήσει τους πάντες και ειδικά τις γυναίκες, έβγαλε δυο γυναίκες που είχαν εκλέξει οι Έλληνες πολίτες και έβαλε τον κύριο Καραναστάση, εγώ δεν θα σταθώ στην προσωπική σχέση που έχει μαζί του, πολιτική αντιπαράθεση κάνουμε. Και τον κύριο Μπιμπίλα. Δηλαδή η αντισυστημική πολιτικός η οποία μάλιστα θα είναι αυτή που θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών σε μια περίοδο που ψάχνουμε να βρούμε, να πείσουμε δυναμικές γυναίκες που μεγαλώνουν παιδιά, που κάνουν και δυο δουλειές να βγουν μπροστά γατί τις χρειαζόμαστε στην πολιτική, η κυρία Κωνσταντοπούλου αλλοίωσε τη βούληση των πολιτών, τους στέρησε το δικαίωμα να είναι στη Βουλή και έρχεται τώρα και κουνάει το δάχτυλο στη Νέα Δημοκρατία και στην Κυβέρνηση ότι δεν υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των γυναικών. Υπάρχει υποκρισία.
Κος ΣΡΟΙΤΕΡ:
Η ίδια βεβαίως σε μια συνέντευξη που κάναμε πολύ πρόσφατα είπε ότι πρώτον αυτό ήταν συμφωνημένο στο κόμμα της να γίνει αυτή η επιλογή στην πορεία και δεύτερον ότι όλα τα κόμματα πάνω-κάτω στις δεύτερες εκλογές με τη λίστα έκαναν το ίδιο, ακόμα και εσείς.
Κος ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:
Πρώτον, υπάρχει καταγγελία, υπάρχουν καταγγελίες και των δύο. Διάβαζα το πρωί για να είμαι σίγουρος γι’ αυτό που λέω, η καταγγελία της κυρίας Δάλλα. Άρα δεν ήταν συμφωνημένο κάτι που υπάρχει καταγγελία. Και δεύτερον, σας είπε όνομα για τη Νέα Δημοκρατία;
Κος ΣΡΟΙΤΕΡ:
Όχι.
Κος ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:
Άρα; Εγώ σας λέω ονόματα. Αυτή είναι η διαφορά μας.
Κος ΣΡΟΪΤΕΡ:
Στην ίδια συνέντευξη είπε ότι προετοιμάζεται εντατικά, ετοιμάζει και το πρόγραμμα της και σκέφτεται ότι μπορεί να είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.
Κος ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:
Κάθε ένας έχει δικαίωμα στο όνειρο. Δικαίωμά της να ετοιμάζεται, αλλά κυρίως εδώ απευθύνομαι στους νέους ανθρώπους, που η αλήθεια είναι ότι πρέπει να μιλήσουμε ακόμα πιο πολύ και ακόμα πιο καθαρά και με πολλές παραδοχές λαθών.
Κος ΣΡΟΪΤΕΡ:
Σαρώνει στα νεανικά κοινά, στους νέους ψηφοφόρους η κυρία Κωνσταντοπούλου.
Κος ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:
Μιλώντας, λοιπόν, στους νεότερους ειδικά, αλλά και σε όλους τους συμπολίτες μας, λέγοντας ότι έχουμε πάρα πολλές παραδοχές να κάνουμε για πολλά λάθη που κάναμε, αλλά και πολλά καλά που έχουμε κάνει που πρέπει να επικοινωνήσουμε. Την τελευταία φορά που κάποιος προετοιμάστηκε για πρωθυπουργός χωρίς όμως να έχει προετοιμάσει πρόγραμμα και έγινε πρωθυπουργός, 680.000 νέοι άνθρωποι έφυγαν από την χώρα. Ευτυχώς έχουν γυρίσει τα τελευταία πέντε χρόνια από τις 680.000 οι 350.000. Δηλαδή, πάνω από τους μισούς. Αλλά ζήσαμε τα πιο δύσκολα και ειδικά εμείς οι νέοι. Θυμάμαι κύριε Σρόιτερ, δέκα χρόνια πριν, το βασικό το οποίο συζητούσαμε, να είναι σε ποια χώρα θα μεταναστεύσουμε και όσοι μείναμε πίσω, φτάσαμε στο χειρότερο δυνατό σημείο. Είχαμε πολύ μεγάλη ανεργία και αβεβαιότητες για όλα. Άρα η προετοιμασία είναι θεμιτή. Το όνειρο για τον καθένα είναι κάτι το οποίο είναι αυτονόητο. Σημασία έχει πως προετοιμάζεσαι. Αν προετοιμάζεσαι φτιάχνοντας ένα πρόγραμμα πως θα κάνεις καλύτερη τη χώρα ή αν προετοιμάζεσαι με το να βρίζεις τους πολιτικούς σου αντιπάλους.
Κος ΣΡΟΪΤΕΡ:
Πάντως και εσείς που θεωρητικά έχετε πρόγραμμα, θα σας πω ότι και οι νέοι δεν είναι ξετρελαμένοι μαζί σας και σαν κυβέρνηση και με το πρόγραμμα και με τις επιδόσεις σας ως τώρα. Αυτό δεν φαίνεται μόνο στις δημοσκοπήσεις. Τα νέα παιδιά, νέοι άνθρωποι, δοκιμάζονται, κύριε Υπουργέ, οι μισθοί είναι εξαιρετικά χαμηλοί και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας δεν είναι καθόλου καλές.
Κος ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:
Είναι προφανές ότι πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα. Όμως πολύ σύντομα θα σας πω, πέραν του γεγονότος ότι έχει ανέβει ο κατώτατος μισθός 35% και χρειάζεται να ανέβει και άλλο. Ο μέσος μισθός 30%. Κάθισα και κοίταξα στην χώρα μας, πόσοι άνθρωποι και κυρίως νέοι άνθρωποι, αμείβονταν με πάνω από 1.000 ευρώ, που δεν είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσό, το 2019. Το 2019 ήταν το 36%. Τώρα αυτό έχει γίνει 54%. Δεν είναι μεγάλο αλλά σκεφθείτε ότι κάποτε περίπου ένας στους τρεις έπαιρνε απλά πάνω από 1.000 ευρώ. Έχουμε κάνει πράγματα. Έχουμε δημιουργήσει μισό εκατομμύριο δουλειές με την πολιτική μας. Έχουμε ανεβάσει τους μισθούς. Βέβαια αυτό δεν έχει φανεί τόσο λόγω της πολύ μεγάλης ακρίβειας. Έχουμε κάνουμε κινήσεις, όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Μένει να δούμε και την απόφαση ΣτΕ με μεγάλο σεβασμό. Τα μη κρατικά πανεπιστήμια μόνο για να καταλάβετε, είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. 40.000 νέοι Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό. Εφόσον πάνε όλα καλά και προχωρήσει και έχουμε και την αναθεώρηση του άρθρου 16 ούτως ή άλλως μπροστά μας. Ελπίζουμε και το ΠΑΣΟΚ να μην κάνει μία νέα ιστορική κολοτούμπα. Υπολογίζεται σύμφωνα με επίσημες έρευνες ότι στο βάθος πενταετίας θα δημιουργηθούν πάνω από 70.000 θέσεις εργασίας, θα έρθουν πάνω από 50.000 φοιτητές και 2 δις θα είναι τα έσοδα του κράτους.
Κος ΣΡΟΪΤΕΡ: Μου λέτε τι έχετε κάνει, το ακούω. Προφανώς με βάση τα όσα βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις για τους νέους, δεν είναι αρκετά. Τι άλλο θα κάνετε;
Κος ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Προφανώς δεν είναι αρκετό και πρέπει να κάνουμε πολλά παραπάνω. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά νέα παιδιά που μας ακούνε ή μάλλον δεν μας ακούνε γιατί μπορεί αυτά να είναι αλήθεια που έχουμε κάνει αλλά προφανώς δεν είναι αρκετά. Υπάρχουν πολλοί που αυτή τη στιγμή μπορεί να τα βλέπουν και να λένε: «καλά, έχει κάτσει να δει αυτός ο άνθρωπος πώς γίνεται να πληρώσω ένα ενοίκιο που από 400 πήγε 800 ευρώ»; Το οποίο για εμένα είναι το κορυφαίο πρόβλημα. Είναι αλήθεια ότι πρέπει να κάνουμε πολλά. Και σίγουρα η αποστροφή μεγάλου μέρους των νέων συνολικά από την πολιτική έχει δύο αιτίες. Η μία είναι τα οικονομικά, που, ναι, έχουν βελτιωθεί αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη βελτίωση. Και το δεύτερο είναι η τοξικότητα στην οποία επένδυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αποκορύφωμα κινήσεις, δεν το αποδίδω στην αντιπολίτευση αλλά το τοξικό κλίμα δημιουργεί και ένα ευρύτερο κλίμα όπως η χθεσινή είδηση το βράδυ για την έκρηξη της βόμβας. Το ξαναλέω, δεν το ανταποδίδω στην αντιπολίτευση αλλά ας αναλογιστεί η αντιπολίτευση για το πόσο μίσος καλλιέργησε το τελευταίο διάστημα .
Κος ΣΡΟΪΤΕΡ:
Να ξαναρωτήσω….
Κος ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:
Για τους νέους, λοιπόν…
Κος ΣΡΟΪΤΕΡ:
Να ξαναρωτήσω αν υπάρχουν μέτρα στο τραπέζι γιατί ακούμε ότι φέρνει μέτρα η Κυβέρνηση, ειδικά με ορίζοντα την έκθεση της Θεσσαλονίκης αν υπάρχουν μέτρα που θα αφορούν τους νέους.
Κος ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:
Εγώ θα σας μιλήσω σχηματικά και ουσιαστικά θεωρώ. Αυτή τη στιγμή πρέπει, κληθήκαμε να ανεβούμε μία πολύ μεγάλη ανηφόρα ως χώρα με μεγάλα θύματα αυτής της κατάρρευσης τους νέους ανθρώπους που έφυγαν στο εξωτερικό αλλά και τους μεγάλους συμπολίτες μας ηλικιακά οι οποίοι έχασαν πολύ μεγάλο μέρος των συντάξεών τους και τους ανθρώπους τους «νοικοκυραίους» όπως λέμε. Έχουμε καταφέρει και έχουμε ανεβεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της ανηφόρας αυτής. Δεν έχουμε ανεβεί όμως όλη την ανηφόρα. Τι πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να δημιουργούμε συνεχώς τις συνθήκες οικονομικά, δηλαδή όχι με λεφτόδεντρα, με αύξηση των εσόδων όπως είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως είναι τα έσοδα από τις θέσεις εργασίας και αυτά να τα επιστρέψουμε, μιλάω ανοιχτά και καθαρά, σε αυτούς οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Κος ΣΡΟΪΤΕΡ:
Πώς θα τα επιστρέψετε;
Κος ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Πώς θα τα επιστρέψουμε. Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που θεωρώ ότι έχουμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Είναι οι δυσκολίες που περνάει η νέα γενιά και οι 30άρηδες και οι 40άρηδες και οι 50άρηδες, ο 50άρης πλέον είναι ο νέος 40άρης, κυρίως ως προς τη στέγη, άρα ακόμη χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές. Μιλάω ανοιχτά, για εμένα αυτή είναι η προτεραιότητα. Ναι, έχουμε μειώσει 73 αμέσους και έμμεσους φόρους αλλά χρειάζεται παραπάνω.
Κος ΣΡΟΪΤΕΡ:
Πείτε μου τι θα κάνετε. Είπατε, λοιπόν, μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές;
Κος ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:
Θέλουμε να μειώσουμε και άλλους φόρους, ξεκάθαρα, πού κυρίως; Κυρίως στη μεσαία τάξη, κυρίως στα μεσαία εισοδήματα, σε αυτούς οι οποίοι πλήρωσαν πάρα πολύ τις παρατεταμένες κρίσεις. Έχουμε μειώσει 73 φόρους, χρειάζεται περισσότερο. Θέλουμε να ενισχύσουμε παραπάνω τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ήταν αναγκαία η φορολογική μεταρρύθμιση, αναγκαία. Για πρώτη φορά το κράτος παίρνει λεφτά από αυτούς που δεν τα δήλωναν και τα επιστρέφει στην υγεία, στην παιδεία αλλά οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να στηριχθούν, ειδικά αυτοί οι οποίοι συμμορφώθηκαν με όλα αυτά τα μέτρα.
Κος ΣΡΟΪΤΕΡ:
Τα τεκμήρια ήταν ένα άδικο μέτρο;
Κος ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:
Κοιτάξτε να δείτε, το φορολογικό νομοσχέδιο της δεύτερης τετραετίας ήταν το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο μεταπολιτευτικά στη χώρα, το οποίο δεν κατέληξε να είναι ανέκδοτο απέδωσε, έφερε 1,8 δις ευρώ και αυτά επιστρέφουν στους συνταξιούχους και σε όλους. Η αλήθεια είναι όμως ότι μαζί με κάποιους οι οποίοι είχαν δέκα εργαζόμενους και δήλωναν κάτω από το μισθό των εργαζόμενών τους υπήρχαν κάποιοι αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι πιέστηκαν. Εμείς λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε; Πρέπει να πατήσουμε σε μία σπουδαία φορολογική μεταρρύθμιση γιατί το τεκμήριο ήταν το ένα δωδέκατο του νομοσχεδίου, η οποία απέδωσε και να την προσαρμόσουμε πάνω σε μια πραγματικότητα φορολογικής δικαιοσύνης. Εγώ τι θέλω; Εγώ θέλω ως ένας νέος ελεύθερος επαγγελματίας, ως ένας νέος άνθρωπος, υπάρχουν και πολλοί νεότεροι από μένα, αυτοί οι οποίοι έχουνε pos, αυτοί οι οποίοι σέβονται το νόμο, αυτοί οι οποίοι κάθε μήνα πληρώνουν τους φόρους τους, κάθε τρίμηνο το ΦΠΑ τους, τις ασφαλιστικές τους εισφορές που είναι μειωμένες, να νοιώθουν ότι είναι εδώ ένα κράτος που τους επιστρέφει πίσω ένα μέρισμα από αυτή την επιτυχία και αυτό θα κάνουμε.
Κος ΣΡΟΪΤΕΡ:
Άρα να περιμένουμε λοιπόν μείωση φορολογικών συντελεστών στο κομμάτι της μεσαίας τάξης όπως είπατε και να περιμένουμε και αλλαγές σε ότι αφορά τα τεκμήρια.
Κος ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:
Εγώ δεν προανήγγειλα τίποτα, εγώ θα σας πω ότι το 2025, προσέχω πάρα πολύ τι λέω, εφαρμόζεται μια σειρά από μέτρα που ψηφίστηκαν στον προϋπολογισμό, παράδειγμα έχουμε 12 φοροαπαλλαγές ψηφισμένες το Δεκέμβριο.
Κος ΣΡΟΪΤΕΡ:
Εσείς δεν προαναγγέλλετε αλλά εγώ έπεσα πολύ έξω σε αυτά που είπα;
Κος ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:
Μισό λεπτό, άρα έχουμε ήδη να εφαρμόσουμε, είμαστε στον τέταρτο μήνα που εφαρμόζεται ένας προϋπολογισμός που ψηφίστηκε. Να περιμένετε όσα παραπάνω λεφτά βγάζει το κράτος, από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, να τα επιστρέφει πίσω στους πολίτες, κυρίως με φοροαπαλλαγές. Όμως, χωρίς να επιστρέψουμε στην περίοδο που άρχισε το Delphi Forum, είναι το 10ο φέτος, το 2015 που το κράτος έπεσε στα βράχια. Δε θα ρίξουμε τη χώρα στα βράχια, για να είμαστε πρόσκαιρα αρεστοί, αλλά θα στηρίξουμε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη με τα λεφτά που υπάρχουν και όχι τα λεφτά τα οποία φυτρώνουν από λεφτόδεντρα.
Κος ΣΡΟΪΤΕΡ:
Μεσαία τάξη και ελεύθεροι επαγγελματίες να περιμένουν ανακοινώσεις στη ΔΕΘ ή και πριν τη ΔΕΘ;
Κος ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:
Κοιτάξτε, η χώρα μας βρέθηκε κ. Σρόιτερ σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, γιατί κάποιοι είπαν ότι «λεφτά υπάρχουν» ενώ λεφτά δεν υπήρχαν. Εγώ δε θα σας πω λοιπόν ότι λεφτά υπάρχουν, εγώ θα σας πω ότι το κράτος αυτό προσπαθεί να αυξήσει τα διαθέσιμα χρήματα, τα οποία μπορεί να επιστρέψει στους πολίτες. Το πόσα είναι έχει να κάνει με το αποτέλεσμα και το πώς θα τα επιστρέψει έχει μόνο ένα κριτήριο, δικαιοσύνη. Άρα ουσιαστικά να ωφεληθούν αυτοί οι οποίοι έχουνε ζημιωθεί περισσότερο τα προηγούμενα χρόνια.
Κος ΣΡΟΪΤΕΡ:
ΕΝΦΙΑ;
Κος ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:
Ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί παραπάνω από όσο είχαμε πει το 2019.
Κος ΣΡΟΪΤΕΡ:
Πάλι μου λέτε τι έγινε, τι θα γίνει ρωτάω.
Κος ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, είμαστε μια κυβέρνηση έξι ετών, για να γίνει πιστευτό αυτό που θα πω ότι θα κάνουμε, πρέπει να υπάρχει αξιοπιστία. Όταν λες ότι θα μειώσεις τον ΕΝΦΙΑ και τον μειώνεις παραπάνω από όσο έχεις πει, 35% και 50% για όσα ακίνητα είναι ασφαλισμένα, είσαι αξιόπιστος. Το αν θα μειωθεί παραπάνω είναι κάτι το οποίο μένει να το δει το οικονομικό επιτελείο, δεν είμαι εγώ αρμόδιος, σίγουρα όμως γενικά οι μειώσεις φόρων είναι στην ατζέντα μας.
Κος ΣΡΟΪΤΕΡ:
Έρχονται, το κρατάω λοιπόν και το αφήνουμε εκεί, γιατί καταλαβαίνω ότι δε θέλετε να πείτε παραπάνω, έρχονται μειώσεις φόρων οι οποίες θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ ή και πιο σύντομα κύριε Υπουργέ;
Κος ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Κοιτάξτε, η ΔΕΘ είναι μια κατ΄ εξοχήν περίοδος όπου ο Πρωθυπουργός εξαγγέλλει την οικονομική πολιτική που ψηφίζεται στην προϋπολογισμό. Όμως θεωρώ ότι πρέπει λίγο να προσαρμόζουμε τα δεδομένα και όταν υπάρχουν ανάγκες ή όταν είναι ώριμα σχέδια, όπως με τους ένστολους, μπορούμε να τα ανακοινώνουμε και νωρίτερα.
Κος ΣΡΟΙΤΕΡ:
Έρχονται πασχαλινά δώρα δηλαδή εκτός από λαμπάδες και αυγά.
Κος ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:
Δεν νομίζω ότι είναι θέμα δώρων. Αυτή τη στιγμή οι πολίτες δεν χρειάζονται δώρα. Χρειάζονται μόνιμες παρεμβάσεις.
Κος ΣΡΟΙΤΕΡ:
Ανακοινώσεις πιο σύντομα από τη ΔΕΘ λοιπόν και το κρατάω αυτό. Ομάδα αλήθειας, το θέμα το οποίο κυριάρχησε ειδικά εχθές στα μέσα ενημέρωσης. Υπάρχει μια ομάδα η οποία στηρίζει την πολιτική της Κυβέρνησης στο διαδίκτυο, στα κοινωνικά δίκτυα η οποία πληρώνεται από έναν ιδιώτη ο οποίος έχει μια εταιρία, τον κύριο Βαρβιτσιώτη ο οποίος έχει καλές σχέσεις με την Κυβέρνηση. Άρα ένας ιδιώτης πληρώνει την δική σας επικοινωνιακή πολιτική.
Κος ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Φοβερή αποκάλυψη. Ένας ιδιώτης πληρώνει άλλους ιδιώτες. Φοβερή αποκάλυψη.
Κος ΣΡΟΙΤΕΡ:
Οι οποίοι κάνουν δουλειά για εσάς.
Κος ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Φοβερή αποκάλυψη. Κύριε Σρόιτερ, πραγματικά είναι από τις «αποκαλύψεις» που δεν ξέρει κανείς πώς να αντιδράσει. Τα παιδιά της ομάδας αλήθειας έχουν βγει μπροστά με τα πρόσωπά τους, με τα ονόματά τους. Η χώρα μας χρειάζεται πολλές ομάδες αλήθειας. Δηλαδή πολλούς ανθρώπους οι οποίοι όχι με κουκούλες, επώνυμα αποδομούν τη χυδαιότητα και την προπαγάνδα συγκεκριμένων πολιτικών χώρων της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς και κάποιες φορές και της άκρας δεξιάς. Χρειαζόμαστε αλήθεια. Είμαστε με την Ομάδα Αλήθειας και με την κάθε αλήθεια η οποία εκφράζεται. Και να σας πω και κάτι, μακάρι όλοι αυτοί οι οποίοι εκφράζουν τη γνώμη τους στη χώρα να το κάνουν επώνυμα, να είναι στον ιδιωτικό τομέα, να πληρώνονται από άλλους ιδιώτες. Δεν ποινικοποιείται το να πληρώνεσαι από ιδιώτες. Και ξέρετε κάτι; Αυτοί οι οποίοι μας κατηγορούν από την αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι θύματα, είναι θύτες. Γιατί είναι αυτοί οι οποίοι μας έχουν κατηγορήσει μέσω ερωτημάτων ότι έχουμε σχέση με δολοφόνους ή ότι μπορεί και να είμαστε δολοφόνοι, αναφέρομαι στον κύριο Φάμελλο με τα χυδαία ερωτήματά του.
Κος ΣΡΟΙΤΕΡ:
Αν αυτοί οι ιδιώτες, για να κλείσουμε κύριε Υπουργέ, αύριο-μεθαύριο γίνουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αν αυτοί οι ιδιώτες για τους οποίους συζητάμε γίνουν αύριο-μεθαύριο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει ένα ζήτημα εδώ πέρα; Ένας ιδιώτης πληρώνει ανθρώπους οι οποίοι εξυπηρετούν το επικοινωνιακό αφήγημα της Κυβέρνησης και αύριο μεθαύριο αυτός ο ιδιώτης μπορεί να γίνει στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.
Κος ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:
Κύριε Σρόιτερ, επαναλαμβάνω. Επειδή δεν ζούμε σε άλλη χώρα, τους τελευταίους ειδικά δυο μήνες αλλά και νωρίτερα μας έχουν κατηγορήσει ότι είμαστε ενορχηστρωτές συγκάλυψης, ότι συγκαλύπτουμε έναν λαθρέμπορα, με ερωτήματα ο κύριος Φάμελλος μας συνέδεσε με το θάνατο ενός ανθρώπου. Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν έρχονται τώρα και ζητάνε τα ρέστα. Κοιτάξτε, με το «αν» δεν γράφεται ιστορία. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ιδιώτες και στηρίζουν κάποιες συγκεκριμένες πολιτικές. Σε αυτή τη χώρα τελικά ξέρετε τι έχω καταλάβει;
Κος ΣΡΟΙΤΕΡ:
Από αγάπη το κάνουν.
Κος ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το κάνουν γιατί αυτό πιστεύουν. Να σας πω κάτι; Σε αυτή τη χώρα απαγορεύεται να στηρίζεις κάτι αν δεν είναι αριστερό και κεντροαριστερό; Δηλαδή δεν επιτρέπεται ένας ιδιώτης να στηρίζει μια πολιτική μιας Κεντροδεξιάς κυβέρνησης; Πρέπει να απολογηθεί για αυτό; Είστε εντάξει μόνο αν εκφράζεις τη προπαγάνδα της Αριστεράς σε αυτή την χώρα; Όχι, λοιπόν. Τελείωσαν αυτά τα μονοπώλια. Έχουμε δημοκρατία. Ο καθένας θα εκφράζεται όπως πιστεύει. Άλλος θα στηρίζει την Αριστερά, άλλος την Δεξιά, άλλος την Κεντροδεξιά. Αυτό που πιστεύει. Αλλά για όνομα του θεού. Δεν θα στοχοποιούμε ανθρώπους που λένε θα το κάνουμε επώνυμα, και δεν είναι πρόβλημα της αντιπολίτευσης η κάθε Ομάδα Αλήθειας. Είναι αυτά που λένε και αναδεικνύει η κάθε Ομάδα Αλήθειας. Άρα, αν ψάχνει να βρει η αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί καταρρέουν δημοσκοπικά, να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να μην ασχολούνται με την κάθε Ομάδα Αλήθειας.
Κος ΣΡΟΪΤΕΡ:
Κύριε υπουργέ, ευχαριστώ πολύ.
Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ: