Τρέχων Άρθρο
Ο Στ. Πέτσας στον ΣΚΑΪ για οικονομία και μεταναστευτικό-προσφυγικό

Ο Στ. Πέτσας στον ΣΚΑΪ για οικονομία και μεταναστευτικό-προσφυγικό

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΕΤΣΑ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΑΥΤΙΑ

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπο είναι μαζί μας. Καλημέρα κ. Πέτσα, καλώς ήρθατε. Σας ευχαριστώ θερμά που είστε εδώ. Πάμε να δούμε, λοιπόν, τα θέματά μας. Λέω να αρχίσουμε από την καθημερινότητα. Κύριε Υπουργέ, δημοσιονομικά σύννεφα στον ορίζοντα, το 2020 και εξαιτίας αυτού του γεγονότος που λέει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, θα φέρετε περαίωση; Είναι υπαρκτό το θέμα της περαίωσης; Διότι, ο κ. Σταϊκουρας θα έχει κάθε λόγο να πει στους δανειστές «ακούστε να δείτε, μετά από 5 χρόνια, όλες οι αμαρτίες σβήνουν. Λοιπόν, να τους βάλουμε μέσα, να πληρώσουνε, να πάρουμε κι ένα δις, να καλύψουμε την τρύπα, να κάνουμε και τις φοροελαφρύνσεις, να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι». Ισχύει αυτό;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Πρώτα να διαλύσουμε τα σύννεφα. Σύννεφα, ούτε για το 2019, ούτε για το 2020 υπάρχουν. Να ξεκινήσω από το 2019: Θυμάστε ότι τον Ιούνιο, όταν δημοσιεύτηκε η τελευταία έκθεση των θεσμών, προέβλεπε δημοσιονομικό κενό περίπου 2 δις ευρώ, πάνω από μια μονάδα του ΑΕΠ. Αποδεικνύεται τώρα ότι έρχονται στη δική μας άποψη, ότι δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό κενό το 2019, παρά το γεγονός ότι μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ και το 2019, κατά 22%. Αρα, το 2019 κλείνει με ένα θετικό δημοσιονομικό αποτύπωμα. Το 2020 τώρα: Δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό κενό. Όπως θα δείτε στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί αύριο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, είμαστε και λίγο πάνω από το στόχο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών. Υπάρχουν συζητήσεις, βέβαια, που βρίσκονται σε εξέλιξη, με τους θεσμούς. Θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε μαζί τους, ξανά, το προσχέδιο, περί τις 15 Οκτωβρίου και πιστεύω ότι, σιγά-σιγά, θα συγκλίνουν οι απόψεις και εκείνων με τις δικές μας και δεν θα υπάρχει κανένα ζήτημα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αρα, να υποθέσω ότι αν θέσουν θέμα κάποιου δημοσιονομικού κενού –γιατί όλο κάτι βρίσκουν- η περαίωση είναι προ των πυλών. Κοιτάξτε, λόγω των πολλών ετών στο οικονομικό ρεπορτάζ, την βλέπω την περαίωση, κ. Υπουργέ, την βλέπω ξεκάθαρα.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κοιτάξτε να δείτε, όταν, το 2020, έχουμε δεσμευτεί ότι θα έχουμε στον προϋπολογισμό μας 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα, εμείς είμαστε πεπεισμένοι ότι θα το πετύχουμε. Αν κάποιος διαφωνεί ότι θα το πετύχουμε, εδώ είμαστε να πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις που χρειάζεται, για να εξασφαλιστούν και εκείνοι ότι θα το πετύχουμε. Είναι στη δική μας διακριτική ευχέρεια τι θα κάνουμε.Αν η περαίωση είναι ένα από τα εργαλεία, αυτό θα το προτείνει, στις επόμενες ημέρες, το οικονομικό επιτελείο. Αν η περαίωση είναι κάτι που ζητάει η κοινωνία, ή που ζητούν οι επαγγελματίες του κλάδου, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αρα, λοιπόν, αφήνετε ανοιχτό το θέμα – και καλά κάνετε και το αφήνετε…
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αφήνω ανοιχτό ό,τι χρειαστεί, για να είμαστε συνεπείς με τον βασικό μας στόχο: Ότι εμείς θα πετυχαίνουμε το στόχο που είχε δεσμευτεί η προηγούμενη Κυβέρνηση για το 2020, θα κερδίζουμε αξιοπιστία με το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα, πάντα υλοποιώντας αυτά, για τα οποία έχουμε δεσμευτεί ενώπιον των πολιτών που μας εξέλεξαν, και το 2021, με το καλό, ελπίζουμε να έχουμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον και των Ελλήνων και των δανειστών.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Να ξέρετε ότι η αγορά τη θέλει την περαίωση, και το ξέρετε πολύ καλά, γιατί ξέρετε και τα οικονομικά. Σου λέει, θα πληρώσω, θα κλείσω, θα τελειώσω και τέρμα. Αρα, λοιπόν, έχετε και επιχειρήματα για τους δανειστές και έχετε και επιχειρήματα από την αγορά. Αυτό είναι το ένα. Να υποθέσω με βεβαιότητα ότι όλες οι μειώσεις φόρων που εξήγγειλε ο κ. Πρωθυπουργός, στη ΔΕΘ, θα εφαρμοστούν το 2020;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα εφαρμοστούν όλες. Για τα φυσικά πρόσωπα, ξέρετε, ότι ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής θα είναι 9%, αντί για 22% που είναι σήμερα. Θα υπάρξει προσαύξηση, 1000 ευρώ περίπου, για το αφορολόγητο, για κάθε παιδί, θα υπάρχει μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, από το 28% στο 24%, ο φόρος των μερισμάτων θα πάει στο 5%, από 10%, θα έχουμε τα κίνητρα της έκπτωσης φόρου, μέχρι 40%, για ενεργειακή, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων, για να πάρει μπροστά η οικοδομική δραστηριότητα, που θα συμβάλλει αρκετά στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης στην αρχή..
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μισό λεπτό, έκπτωση φόρου, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ έκπτωσης εισοδήματος και έκπτωσης φόρου. Θα πάει στον φόρο αυτή η μείωση, ή στο εισόδημα, κ. Πέτσα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: ο σχεδιασμός μας, όπως τον έχουμε πει στην αρχή, είναι ότι αν – θέλω να δώσω ένα παράδειγμα- κάποιος υποβληθεί σε δαπάνες περίπου 10.000 ευρώ, για να θωρακίσει το σπίτι του ενεργειακά, ή να κάνει κάποια άλλη λειτουργική αναβάθμιση, μέχρι τις 4.000 ευρώ –ας το πούμε έτσι- να είναι η έκπτωση του φόρου που θα δικαιωθεί, και αυτό να συμψηφιστεί μέσα σε κάποιες χρήσεις, αν δεν μπορεί να είναι…., συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ. Αυτός είναι ο βασικός σχεδιασμός. Στην πορεία, όπως θα δείτε, να υλοποιείται…
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Δώσατε την πιο σημαντική είδηση της ημέρας. Κύριε Υπουργέ, δώσατε τη μεγαλύτερη, την καλύτερη είδηση που θα μπορούσα να ακούσω. Ξέρετε γιατί; Γιατί, μέχρι τώρα, ακούγαμε διάφορα πράγματα. Σήμερα, λοιπόν, ο κ. Πέτσας , με ευθύτητα και σαφήνεια, λέει – και να ξέρετε ότι αυτό το θέμα, το έχει σήμερα πρώτο και η εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, σε ό,τι αφορά τις εκπτώσεις- η έκπτωση, λοιπόν, θα πάει στο φόρο και θα πάει και αναλογικά τα επόμενα χρόνια – έτσι; – αν χρειαστεί για κάποιον.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αν χρειαστεί, γιατί θα πρέπει να μπορούμε να συνυπολογίσουμε και το δημοσιονομικό βάρος που θα υπάρχει από αυτό το ζήτημα.
ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ: Αρα, λοιπόν, δίνεται η δυνατότητα να βάλουμε ένα πλαφόν, δηλαδή να πούμε, ας πούμε, αν έχει κάποιος έκπτωση φόρου μέχρι 1000 ευρώ, και είχε 2000 ευρώ, το επόμενο χιλιάρικο να πάει στις επόμενες χρήσεις.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αυτό λέει.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτό το έχουμε πει, αν θυμάστε, από το 2017, στη ΔΕΘ, γιατί; Γιατί, όπως θυμάστε, το 2007, στο pick, περίπου, της οικονομικής ανάπτυξης, πριν την κρίση, είχαμε περίπου 12% του ΑΕΠ, επενδύσεις στην αγορά κατοικίας. Με την κρίση, αυτές κατακρημνίσθηκαν κάτω από 1%. Σιγά-σιγά, έχουν αρχίσει να παίρνουν τα πάνω τους, θέλουμε να φθάσουμε σε ένα επίπεδο ισορροπίας , γύρω στο 3%-4%, μέσα στην επόμενη διετία, τριετία. Όχι στις υπερβολές του παρελθόντος, φυσικά, που δημιουργούν φούσκα, αλλά οι ανάγκες υπάρχουν. Και όταν υπάρχει ένα στοκ ακινήτων, το οποίο είναι απούλητο, ή είναι παλιό, τότε εμείς έχουμε βρει αυτό το κίνητρο , για να αποκτήσουν σαράντα χωριά μας ή πόλεις μας, την όψη που τους αρμόζει και να πάψουν να έχουν αυτή την υποβάθμιση, που σιγά-σιγά, σε ορισμένες γειτονιές της Αθήνας, οδηγεί και σε γκετοποίηση. Θα ξαναπάρουμε τις πόλεις και τα χωριά στα χέρια μας.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αρα, κ. Πέτσα, η σημαντικότατη αποσαφήνιση, που κάνετε σήμερα, και δήλωση, είναι ότι όποια δαπάνη γίνεται ,με αποδείξεις…
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Με νόμιμα παραστατικά.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: … για την κατοικία, το 40% αυτής της δαπάνης πάει, κατευθείαν, στη μείωση του φόρου. Πιάνει τόπο αυτό που λέτε, το ξέρετε.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αν δείτε – και εμείς είχαμε κάνει μια δουλειά, τότε, πριν πούμε αυτό το μέτρο για την αναθέρμανση της αγοράς κατοικίας – είχαμε συζητήσει με το ΤΕΕ, είχαμε συζητήσει με την ΠΟΜΙΔΑ, είχαμε συζητήσει με όλους. Δεν είναι κάτι, το οποίο αιφνιδιάζει τους ανθρώπους που ασχολούνται με το θέμα. Είναι κάτι, το οποίο το είχαμε σχεδιάσει. Είχαμε δει πιο είναι το στοκ των ακινήτων, πόσο αυτό μπορεί να κοστίζει. Και ξέρετε ποια είναι, ας πούμε, η μαγεία αυτού του μέτρου; Ότι φέρνει στη επιφάνεια αδήλωτα εισοδήματα. Γιατί ξέρουμε όλοι, από την εμπειρία μας στην οικοδομή, ότι υπάρχει μια ευρεία παραοικονομία. Εμείς δίνουμε κίνητρο, ώστε αυτή η δραστηριότητα να έρθει στην επιφάνεια και να είναι στη φανερή οικονομία και όχι στη μαύρη.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Να ξέρετε ότι αυτή σας η δήλωση, σε λίγο, θα κάνει τον γύρο των ΜΜΕ, διότι πάει στην καρδιά της μείωσης του φόρου και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Πάω στο αφορολόγητο.
ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ: Και για την αναστολή του ΦΠΑ για τα ακίνητα, αν μπορεί να μας διευκρινίσει ο κ. Υπουργός. Μετά το νόμο θα ισχύσει η αναστολή του ΦΠΑ, ή αν θα είναι και για αυτά , που είναι τώρα απούλητα.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Σε αυτό, θα ήθελα να επιφυλαχθώ λίγες μέρες ακόμη, θα το δούμε.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αρα, λοιπόν, περιμένουμε λίγες μέρες για το θέμα αυτό, να το δούμε αναλυτικά. Πάω τώρα στο αφορολόγητο. Παραμένει το ίδιο, το αφορολόγητο, θα έχουμε διεύρυνση με αγορές μέσω καρτών, δηλαδή θα φτάνει κάποιος στο αφορολόγητο, με αύξηση από 1000 ευρώ σε 1500 μέχρι 10.000, από 2.500 σε 3.500 από 10.000-20.000, θα πρέπει να συμπληρώνει και με κάρτες μεγαλύτερο ποσό σε αγορές. Είναι έτσι κ. Υπουργέ;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έτσι είναι και δεν είναι, πάλι, κάτι, το οποίο αιφνιδιάζει τους συμμετέχοντες στην αγορά. Το έχουμε πει από το Σεπτέμβριο του 2016, το σχέδιό μας για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Θέλουμε περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές, γιατί έτσι –επαναλαμβάνω- μειώνεται η παραοικονομία και φοροδιαφυγή. Έρχονται στην επιφάνεια εισοδήματα, αυτό είναι προς το καλό όλων. Γι’ αυτό και μείς θα επιμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση, σταδιακά αυξάνουμε αυτό το ποσοστό που κτίζει το αφορολόγητο, για να έχουν μεγαλύτερα κίνητρα οι συμμετέχοντες στην οικονομική δραστηριότητα. Να το έχουν αυτό στο μυαλό τους και να χρησιμοποιούν τον ηλεκτρονικό τρόπο πληρωμής , την κάρτα –χρεωστική, πιστωτική- είτε με το e-banking, όλα τα μέσα, τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Και να εξηγήσουμε γιατί συνέβη αυτό, οφείλω, ως δημοσιογράφος, να το πω, όταν ο κ. Σταϊκούρας κάθισε απέναντι από τους δανειστές, του είπαν «δεν θα μειώσεις το αφορολόγητο». Τότε, λοιπόν, η απάντηση που τους έδωσε –δεν μου το είπε ο κ. Σταϊκούρας, μου το είπε άλλος- ήταν «θα παραμείνει το αφορολόγητο έτσι ακριβώς όπως είναι, αλλά θα αυξηθεί το ποσοστό των αγορών μέσω καρτών, για να διευρυνθεί η φορολογική δράση». Τα είπα καλά κ. Υπουργέ;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ακριβώς, γιατί, εμείς πάντα λέγαμε ότι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μην μπερδεύεστε, δεν είναι μόνο η μείωση του αφορολογήτου, είναι μια σειρά από πράγματα, τα οποία, εμείς, σιγά-σιγά, υλοποιούμε. Και μέσα σε αυτά, βασικό ρόλο παίζει η αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αρα, λοιπόν, και εδώ πάμε ίδιο αφορολόγητο. Τα τέλη κυκλοφορίας δεν θα αυξηθούν, λέει ο αρμόδιος υπουργός. Δεν θα αυξηθούν για το 2020.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Φυσικά και δεν θα αυξηθούν. Είχαμε δει και μια συζήτηση που γινότανε στην αρχή του καλοκαιριού, περί αναπροσαρμογής, ιδίως, των κανόνων που διέπουν παγκοσμίως την εκπομπή ρύπων. Και είχαμε δεσμευτεί ότι εμείς θα κάνουμε όλες τις αλλαγές, που ενδεχομένως χρειαστεί, αν υπάρξουν αλλαγές στην εκπομπή ρύπων, ΄ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων για τα τέλη κυκλοφορίας που θα πληρώσουν. Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν πως είναι υψηλά τα τέλη κυκλοφορίας, δεν χρειάζεται καμία αύξηση.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Εχουμε, λοιπόν, τούτη την εξέλιξη και βέβαια, σας είχα ρωτήσει παλαιότερα, πότε δυο σκληροί φόροι, ο φόρος αλληλεγγύης και ο φόρος επιτηδεύματος θα βγουν από τον χάρτη. Ξέρετε, είναι πολύ σκληρό να πληρώνεις φόρο εισοδήματος και πάνω στο εισόδημα να πληρώνεις φόρο αλληλεγγύης. Και σε όλο αυτό, να πληρώνεις και ΦΠΑ. Και ό,τι σου περισσέψει, να φτιάξεις σπίτι και όταν φτιάξεις σπίτι, και όταν φτιάξεις σπίτι, να έρχεται και να σου λέει σε πιάνω στον ΕΝΦΙΑ. Τελειώνεις, πάει, πιο πέρα δεν υπάρχει. Ρωτώ, λοιπόν: Το 2023, θα εχουν εκλείψει αυτοί οι δυο σκληροί φόροι, ο φόρος αλληλεγγύης και ο φόρος επιτηδεύματος , αρχής γενομένης από το 2021, της αποκαθηλώσεώς των;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Φυσικά. Είναι δέσμευσή μας, το έχει πει ο Πρωθυπουργόςστη ΔΕΘ, ότι το 2023, δεν θα υπάρχουν αυτές οι έκτακτες, ας πούμε, επιβαρύνσεις ππου επιβλήθηκαν στα χρόνια της κρίσης. Εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, βγαίνει από την κρίση, σταδιακά θα φεύγουν όλες οι έκτακτες επιβαρύνσεις που μπήκαν στα χρόνια της κρίσης και, όπως προχωράμε, θα διορθώνουμε και τις αδικίες που έχουν γίνει στο φορολογικό μας σύστημα, αλλά και στην κατανομή των δαπανών, ώστε αυτές οι αδικίες να φύγουν και η χώρα να μπει σε μια τροχιά, όπως είναι οι υπόλοιπες αναπτυγμένες οικονομίες της Ευρωζώνης και του ΟΟΣΑ. Φτάσαμε στο άλλο άκρο, είμαστε πολλά χρόνια κάτω από το μέσο όρο της φορολογικής επιβάρυνσης στον ΟΟΣΑ και στην ΕΕ, αρκετές ποσοστιαίες μονάδες, τώρα έχουμε περάσει αρκετά πάνω, στα χρόνια της κρίσης. Ήρθε η ώρα να συγκλίνουμε, επιτέλους, για κάτι καλό, για τους Έλληνες πολίτες.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Έχουμε, λοιπόν, αυτό το στοιχείο. Και βέβαια, αύριο, είναι η τελευταία ημερομηνία για τις 120 δόσεις. Το καλό που κάνατε, βάλατε κόσμο μέσα, πολύ. Υπάρχουν προβλήματα σε ό,τι αφορά τον ΕΦΚΑ. Ο Υπουργός Εργασίας, χθες, είπε ότι αρκεί και μια απλή αίτηση για ενταχθεί κάποιος, αν υπάρχει πρόβλημα, γιατί το σύστημα, το ΕΦΚΑ, έχει τεράστια προβλήματα. Τελειώνει αυτή η ιστορία και πάμε σε ρύθμιση χρεών για το 2020, αναλόγως του εισοδήματος, με 12 ή 24 ή 48 δόσεις, κ. Υπουργέ;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε τη ρύθμιση των 120 δόσεων, όπως σωστά είπατε, έχουμε και μια πάγια ρύθμιση, στην οποία θα μπορεί κάποιος να υπαχθεί, εφόσον αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες ρευστότητας και δεν μπορεί να είναι –ας το πούμε – ενήμερος, αυτή τη στιγμή που θα έπρεπε, στη φορολογική του ή στην ασφαλιστική του υποχρέωση. Δίνουμε αυτή τη δυνατότητα σαν διευκόλυνση, αλλά το βασικό –επαναλαμβάνω- είναι να μειωθούν οι φόροι και να μειωθούν οι εισφορές, ώστε να μην χρειάζεται κανείς να μπαίνει στη ρύθμιση διαφόρων δόσεων, είτε στην εφορία, είτε στα ασφαλιστικά Ταμεία. Και να πάρει μπρος η οικονομική δραστηριότητα, ώστε να αυξηθούν τα εισοδήματα και να καλύπτονται, με μεγαλύτερη άνεση, χρέη του παρελθόντος. Ήρθε η ώρα να τραβήξουμε μια γραμμή με το κακό παρελθόν, όλων, και να κοιτάξουμε το μέλλον.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Έχετε λεφτά, αν χρειαστεί, να δώσετε αναδρομικά, ή θα τα πάτε με δόσεις, αν καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ; Είπε ο Πρωθυπουργός, εδώ, 5 μέρες προ των εκλογών, «θα σεβαστώ τις δικαστικές αποφάσεις, που αφορούν είτε αναδρομικά, είτε ο,τιδήποτε άλλο που αφορά τους συνταξιούχους». Ο Μητσοτάκης έχει στην μπάντα, 4 δις , για να δώσει αναδρομικά, αν χρειαστεί, για κάποια δεκάμηνα, ή αναδρομικά επικουρικών, ή κάποια αναλογικά τμήματα των συντάξεων; Το έχετε, κ. Πέτσα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Τέσσερα δις, δεν έχει κανένας στην μπάντα. Τέσσερα δις, είναι πολλά λεφτά, είναι πάνω από ….. του ΑΕΠ. Αυτό , το οποίο πρέπει να έχουμε υπόψη μας, είναι ότι θέλουμε ψυχραιμία, καταρχάς, για να κατανοήσουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ, φυσικά να μην έχουμε μόνο τις περιλήψεις –έτσι;- να έχουμε ολόκληρες τις αποφάσεις. Να τις κατανοήσουμε τις αποφάσεις και μετά να δούμε τι θα κάνουμε. Όσον αφορά το αν υπάρχουν αναδρομικά, είναι ένα ζήτημα, το οποίο θα τακτοποιηθεί, ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Αν χρειαστεί να πάμε σταδιακά, θα πάμε σταδιακά. Αν είναι μικρότερα τα ποσάκαι μπορούμε να πάμε εφάπαξ, θα πάμε εφάπαξ. Το βασικό είναι, όμως, αν δει κανείς τον πυρήνα της φιλοσοφίας των αποφάσεων του ΣτΕ, θα πρέπει να πάμε σε μια σταδιακή αύξηση συντάξεων, εκείνων, οι οποίοι έχουν χαμηλό ποσοστό ανταποδοτικότητας, δηλαδή, άνθρωποι που έχουν δουλέψει πολλά χρόνια και έχουν συνεισφέρει πολύ. Γιατί τους αδικούσε κατάφωρα το προηγούμενο νομοθέτημα, ο «νόμος Κατρούγκαλου». Αυτό θα πρέπει να ενσωματωθεί σε ένα καλύτερο σχεδιασμό. Γιατί, όπως καταλαβαίνετε, άλλο να τακτοποιήσει κανείς τα αναδρομικά, ψάχνοντας να βρει, εδώ και εκεί, κάποια χρήματα και να μπορέσει να τα δώσει έστω και σταδιακά, και άλλο πράγμα να ενσωματώσεις στο ασφαλιστικό του σύστημα, μόνιμες αυξήσεις, ιδίως όταν αφορά ένα νέο Ασφαλιστικό, που εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα είναι στη λογική των τριών πυλώνων και ένας από αυτούς , θα είναι και κεφαλοποιητικός, που αφορά το δεύτερο πυλώνα, τις μικρές,… συντάξεις.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αρα, η δεύτερη μεγάλη είδηση της ημέρας, από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, είναι: Πάμε σε ένα αναλογικό, δίκαιο Ασφαλιστικό, το οποίο, από μόνο του, με βάση την απόφαση του ΣτΕ, θα δίνει αυξήσεις στις σημερινές συντάξεις, άδικα βαλμένες σε ένα εντελώς άδικο αναλογικό σύστημα.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι το σύστημα του «νόμου Κατρούγκαλου», που ήταν ένα σύστημα, το οποίο –είπαμε- συμπίεζε πάρα πολύ τις συντάξεις αυτών που είχαν δουλέψει περισσότερο και είχαν πληρώσει περισσότερο. Αυτό δεν μπορεί να σταθεί σε ένα κράτος δικαίου, όπως είναι η Ελλάδα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αρα το νέο Ασφαλιστικό, το οποίο μέσα σε 6 μήνες πρέπει να έρθει οπωσδήποτε, για να μην καθυστερήσουμε, θα δίνει αναλογική αύξηση, σε αυτούς οι οποίο θα παίρνουν τη σύνταξή τους, με βάση το νέο αναλογικό σύστημα. Αυτό δεν είναι, κ. Υπουργέ;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν μπορεί οι Κυβερνήσεις να αγνοούν τη νομολογία των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας. Εμείς, τι θα κάνουμε; Θα πάρουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ, θα τις μελετήσουμε προσεκτικά και όπου έχει δει ότι υπάρχουν αδικίες και πρέπει να διορθωθούν, φυσικά το νέο νομοθέτημα, που θα φέρουμε εμείς, θα διορθώνει αυτές τις αδικίες. Αρα, δεν κάνει πισωγυρίσματα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είστε σαφής. Δηλαδή, εκεί που έδινε ο «νόμος Κατρούγκαλου» – κ.Πέτσα, εσείς ξέρετε οικονομικά – αν μετά από 42 χρόνια, είχατε δώσει 1000 ευρώ σε μια τράπεζα, θα μπορούσε να σας δώσει μόλις 460 ευρώ; Δηλαδή, ούτε τα μισά.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Μετά από 42 χρόνια; Εξαρτάται, αν τα είχα σε μια τράπεζα, την οποία την είχε καταστρέψει η προηγούμενη Κυβέρνηση και είχα μετοχές, τώρα θα είχα και λιγότερα. Οι μικρομέτοχοι έχασαν 98% της αξίας τους το 2015.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αρα, για να καταλάβει ο κόσμος τώρα: Εσείς αλλάζετε τα ποσοστά αναπλήρωσης, τα άδικα, με ποσοστά αναπλήρωσης δίκαια, προκειμένου να υπάρξει αύξηση σύνταξης. Το είπα καλά;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: θα υπάρξει. Φυσικά και θα υπάρξει, εφόσον αυτό είναι η απαίτηση του ανώτατου δικαστηρίου, του ΣτΕ. Όταν λέει ότι το ποσοστό αναπλήρωσης, ή η ανταποδοτικότητα του συστήματος είναι χαμηλή για κάποιον που δούλεψε 35, 40, χρόνια και έχει δώσει πολλές εισφορές, αυτό δεν πρέπει να διορθωθεί; Θα διορθωθεί.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ο Σταϊκούρας, τι λέει γι’ αυτό;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ο Σταϊκούρας , είναι υποχρεωμένος, όπως είναι όλη η Κυβέρνηση, να λάβει υπόψη τις αποφάσεις του δικαστηρίου και η κυβερνητική πολιτική να είναι τέτοια, ώστε να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση. Γιατί, επαναλαμβάνω: Οι μίνιμες αυξήσεις στις συντάξεις, είναι μεγάλη πρόκληση.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Όταν λέει ο Μητσοτάκης, θα σεβαστώ τις δικαστικές αποφάσεις, δεν αναφέρεται μόνο στο άδικο σύστημα των επικουρικών, αναφέρεται και στη μελλοντική ανταποδοτικότητα των συντάξεων. Αυτό δεν είναι κ. Πέτσα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θυμάστε, από το 2016, όταν συζητήθηκε ο «νόμος Κατρούγκαλου», ποια ήταν τα δυο σημεία κριτικής που κάναμε εμείς και ο σημερινός Πρωθυπουργός και τότε αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Τα δυο βασικά ζητήματα ήταν αυτά που αφορούσαν τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, των αγροτών, κλπ και το άλλο ήταν η ανύπαρκτη, λέγαμε εμείς, ανταποδοτικότητα του συστήματος. Ε, όταν δικαιωνόμαστε από τις αποφάσεις του ΣτΕ και είμαστε τώρα Κυβέρνηση, όταν θα έρθουμε να νομοθετήσουμε, θα κάνουμε κάτι διαφορετικό; Όχι, βέβαια!
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Έχετε τα λεφτά;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ένας κρατικός προϋπολογισμός, όταν έχει προτεραιότητες, θα επιμερίσει έτσι τις προτεραιότητές του, ώστε να συμμορφωθεί στις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων. Η Νέα Δημοκρατία, είναι μια παράταξη, που στηρίζεται, ακριβώς, στο κράτος δικαίου. Δεν μπορεί να είναι αλά καρτ, η εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ και των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Και θα πει κάποιος: Γιατί δεν το έκανε ο Τσίπρας, αφού είχε στην μπάντα και 35, και άφησε τον Μητσοτάκη και το κάνει ο Μητσοτάκης. Ο Μητσοτάκης είναι πιο μάγκας από τον Τσίπρα; Ευθέως το βάζω.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δυο σκέλη στην απάντησή μου. Το πρώτο είναι, ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε, φυσικά, να το κάνει. Δεν ήθελε να το κάνει. Η φιλοσοφία του «νόμου Κατρούγκαλου» ήταν ακριβώς αυτή: Να τιμωρήσει αυτούς που δούλευαν περισσότερο. Να τιμωρήσει αυτούς που συνεισέφεραν περισσότερο στο ασφαλιστικό σύστημα. Αρα, δεν είναι κάποια έκπληξη. Νομίζω ότι και η τελευταία του δήλωση, που έκανε μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ, το επιβεβαιώνουν αυτό. Το άλλο στοιχείο είναι, δεν είναι θέμα ποιος είναι μάγκας ή όχι. Το θέμα είναι, ποιος τηρεί τον λόγο του ή όχι. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπα η κριτική που είχε κάνει, ήταν αυτά τα δυο σημεία, οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και η ανταποδοτικότητα. Δικαιώθηκε η κριτική μας από το ΣτΕ, θα έρθουμε να διορθώσουμε τις αδικίες.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Το κρατώ αυτό και πάμε κατευθείαν στο θέμα των ΗΠΑ και της στήριξης του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τη χθεσινοβραδινή δήλωση, όταν ρωτήθηκε. Καταρχήν, έχουμε μια δήλωση μπροστά στον Πρωθυπουργό της χώρας, τον κ. Μητσοτάκη, πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Και μάλιστα, δεν έχει προηγηθεί επίσκεψη στην Τουρκία, έρχεται μόνο στην Ελλάδα και μετά φεύγει. Τι σημαίνει αυτό κ. Πέτσα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα ήθελα να δούμε αυτή την τοποθέτηση των ΗΠΑ, ως μια συνέχεια των προσπαθειών που έχουν γίνει όλο το τελευταίο διάστημα. Ξέρετε ότι εμείς έχουμε διεθνοποιήσει το ζήτημα αυτής της προκλητικότητας που έχει η τουρκική πλευρά. Έχουμε διαμηνύσει στους πάντες ότι εμείς θέλουμε να συζητάμε με τους γείτονές μας, αλλά πάντα με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου. Αρα, με όποιον μιλάμε, είτε στην Ευρώπη, είτε στην Αμερική, θέλουμε αυτό να γίνει κατανοητό. Φαίνεται ότι υπάρχουν ανοιχτά αυτιά και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, έρχονται στηρίζουν την ξεκάθαρη ελληνική θέση και εν προκειμένω, η δήλωση του κ. Πομπέο επιβεβαιώνει ότι η καλλιέργεια αυτών των σχέσεων το τελευταίο διάστημα, έφερε μια στήριξη από τις ΗΠΑ, που είναι πολύ σημαντική, όσον αφορά τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας μας, που έρχεται να παίξει το ρόλο που της αναλογεί και στη Ν.Α Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, για όλα τα βασικά ζητήματα. Αναμένουμε εμείς, πάντως ,από την Τουρκία, όπως ξέρετε, και μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο Ερντογάν, δυο βασικά πράγματα. Το ένα είναι να μην συνεχίζονται οι προκλήσεις στην Κύπρο, είτε αφορά αυτό τα ζητήματα της ΑΟΖ και της θάλασσας, είτε αφορά την εμπλοκή της Τουρκίας στις συζητήσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Και όσον αφορά τα ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη και την Τουρκία, και η Ελλάδα είναι στα σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία, να μειωθούν οι προσφυγικές, μεταναστευτικές, όπως λέμε εμείς ότι είναι περισσότερες, ροές, το τελευταίο διάστημα. Και αυτό απαιτεί, από τη δική τους μεριά, έλεγχο των διακινητών, στην ενδοχώρα, στις ακτές και στη θάλασσα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Εσείς ήσασταν μπροστά, δεν ήσασταν, στη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Φυσικά.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Όταν έφυγαν οι κάμερες, είπε ο Πρωθυπουργός στον Αμερικανό «πες στον Ερντογάν να μαζευτεί και να εφαρμόζει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, διότι δεν μπορεί να παίζει με θέματα, τα οποία αφορούν την Ελλάδα»; Το είπε ξεκάθαρα στον Αμερικάνο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Φυσικά, δεν μπορώ να σας πω τι διαλόγους είχαν οι δυο άνδρες, αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε αυτό που λέμε και δημόσια. Δηλαδή, ότι πρέπει να υπάρξει μια ξεκάθαρη τοποθέτηση που να βάζει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα. Γιατί, είναι μόνο προς όφελος και της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και της Τουρκίας στις σχέσεις που έχει με όλες τις μεγάλες χώρες, είτε στην Ευρώπη, είτε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μια ειλικρινή στάση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Νομίζω ότι και με την ομιλία του κ. Πομπέο, χθες, αλλά και όποιος δει και την ομιλία του κ. Τραμπ στην Γ.Σ του ΟΗΕ, καταλαβαίνει ότι αυτός είναι ένας άξονας πολύ σημαντικός και για τις ΗΠΑ, για τους δικούς τους, φυσικά, λόγους.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Το αυτί σας πήρε τίποτα για F35, που λέει σήμερα η REAL του Χατζηνικολάου;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως ξέρετε, είχε κάτι πολύ χειροπιαστό η επίσκεψη του κ. Πομπέο, είχε την υπογραφή της καινούργιας αμυντικής συμφωνίας, ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, που έχει πολύ σοβαρές πτυχές, με αμοιβαία επωφελή τρόπο και για τις δυο πλευρές. Αυτό είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο. Από κει και πέρα, η ΕΑΒ, ξέρετε ότι ‘έχει πολύ ενεργό ρόλο στη συμπαραγωγή και των F16 και άλλων αεροπορικών συστημάτων. Και είναι ένας πολύ συνεπής εταίρος με όλες τις μεγάλες αμερικανικές εταιρίες, για τα συμβόλαια που αναλαμβάνει. Εμείς έχουμε στο πλάνο μας μια σοβαρή αναβάθμιση όλων των αμυντικών βιομηχανιών, για να παίζουν , όχι μόνο τον ρόλο μόνο του αμυντικού βραχίονα, αλλά και τον βραχίονα της ανάπτυξης. Γιατί, αυτές οι βιομηχανίες, αυτές οι διαδικασίες, δραστηριότητες, αυτές οι διαδικασίες παραγωγής, είναι πολύ –ας πούμε- προωθημένες από πλευράς τεχνολογίας και απασχόλησης εξειδικευμένου προσωπικού. Έχουμε τα σχέδιά μας και εμείς, για την αναβάθμιση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αρα, είναι ανοιχτό το θέμα, από ό,τι αντιλαμβάνομαι δημοσιογραφικά. Και πάμε στο θέμα, σε αναφορά της δήλωσης Πομπέο, για νέα Ίμια. Κύριε Υπουργέ, φοβάται η Ελλάδα; Πως προέκυψε αυτό; Γιατί ετέθη ένα ερώτημα.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Να μην υπάρχει δραματοποίηση, γιατί τα Ίμια συνδέονται με μια δραματοποίηση. Η ερώτηση ήταν, αν γίνει κάτι ανάλογο. Όχι ότι θα γίνουν τα Ίμια αύριο το πρωί. Και η τοποθέτηση είναι ξεκάθαρη και έρχεται να συμπληρωθεί ακριβώς πάνω στο παζλ που είπαμε πριν: Σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και όχι προκλητικές …
ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ: Υπάρχει κάποιο σχέδιο κ. Υπουργέ; Εχει τεθεί στο τραπέζι, σε ένα τέτοιο ακραίο σενάριο, που ελπίζουμε να μη συμβεί ποτέ και να μη χρειαστεί. Υπάρχει κάποιο σχέδιο και σε συνεργασία με τους Αμερικάνους; Και σε σχέση με τη συμφωνία που υπογράψαμε χθες, αν υπάρχει κάτι τέτοιο μέσα.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι σαν να μου λέτε ότι κάποιος έχει στο μυαλό του να επιβουλέυεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν υπάρχει σχέδιο να αντιδράσουμε.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Η δήλωση Πομπέο τα λέει όλα, πάντως, έτσι; Είναι μια ξεκάθαρη δήλωση, που τα λέει όλα. Βέβαια , υπάρχουν πτυχές που δεν θα μάθουμε ποτέ σε μια συμφωνία και το ξέρετε πολύ καλά. Πάντως, έχει κάνει αίσθηση. Το Ρώυτερς από νωρίς χθες, μιλάει για μια πρωτοφανή δήλωση Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδας και κατά της Τουρκίας, όταν λέει «μέχρι εδώ κ. Ερντογαν». Ο οποίος λέει, τρυπάω αύριο.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Επαναλαμβάνουμε, εδώ κι αρκετό καιρό, ότι η Ελλάδα, πλέον, είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που θέλει να παίζει το ρόλο της, για όλα τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον πλανήτη, και την Ευρώπη και τις υπόλοιπες χώρες. Αυτό τον ρόλο θέλουμε να τον παίξουμε, και θα τον παίξουμε, και κάνουμε ότι μπορούμε για να δείχνουμε ότι είμαστε ένας αξιόπιστος συνομιλητής που πραγματικά έχει τη δυνατότητα να προσφέρει και στα βασικά ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, από την κλιματική αλλαγή, μέχρι την γεωπολιτική σταθερότητα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σαφής. Πάμε Novartis. Νέες αποκαλύψεις σήμερα και από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, η όλη εξέλιξη με τη Novartis που οδηγεί; Τι θα κάνετε; Τι βλέπετε; Που πάει το πράγμα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό θα το κρίνει η Βουλή. Η Κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της και η Βουλή κάνει τη δική της. Θα συζητηθεί το θέμα στη Βουλή, στις 17.00,την Τρίτη, όπου θα αρχίσει η Επιτροπή να συζητά τα θέματα που έρχονται στην αρμοδιότητά της. Οταν συζητήσει, με όποιους μάρτυρες αποφασίσει να καλέσει, είτε από τα υπομνήματα που θα έχουν υποβληθεί, είτε από όλο το φάκελο που έχει συγκεντρώσει, η Επιτροπή της Βουλής θα κρίνει πως θα προχωρήσει τις εργασίες της.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Και αν θα διορθωθεί το κατηγορητήριο ή όχι.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό θα το κρίνουν αυτοί που συμμετέχουν στη Βουλή. Οι βουλευτές, όλοι όσοι συμμετέχουν, είναι έμπειροι, τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά, θα είναι άνθρωποι που έχουν νομική παιδεία και έχουν ασκήσει το επάγγελμα αυτό, ώστε να μπορούν να κρίνουν αυτά τα ζητήματα. Γιατί, ξέρετε, η προανακριτική αυτή επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα. Είναι μια πολύ βαρια Επιτροπή. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Και φυσικά, εμείς δεν κυνηγάμε ανεμόμυλους, αλλά όπου υπάρχουν στοιχεία, πρέπει αυτά να έρθουν στο φως και να αποδοθεί η δικαιοσύνη.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Βλέπω στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, μπόνους στους δήμους που θα δεχτούν μετανάστες. Στη Σάμο, είμαστε 5000 ψυχές, ίσα-ισα με τους μετανάστες. Είμαστε φίσκα, δεν πάει πιο πάνω, είναι απιστευτο αυτό που συμβαίνει, στη Σάμο, τη Μυτιλήνη, κλπ. Αυτό το μπόνους στους δήμους που θα δεχτούν μετανάστες, θα είναι οικονομικό, τεχνικό, θα είναι τι; Κάποιοι λένε ότι αν τους πάρεις αυτούς από κει, θα έρθουν κάποιοι άλλοι. Θα μπει ένα στοπ σε αυτή την υπόθεση; Θα μπει μια φραγή σε αυτή την είσοδο μεταναστών;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Εμείς έχουμε πει ότι θα κάνουμε, κατά βάση, τέσσερα πράγματα: Θα φυλάξουμε τα σύνορά μας, θα φροντίσουμε να επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής ή απόρριψης ασύλου, θα αυξήσουμε τις επιστροφές και θα κάνουμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Μέσα σε αυτό το πλέγμα, έρχεται και η αποσυμφόρηση των νησιών μας. Δεν μπορεί, είτε στη Μόρια, είτε στο Βαθύ της Σάμου, να υπάρχει αυτή η κατάσταση. Θα πρέπει να αποσυμφορηθούν. Για να αποσυμφορηθούν, θα πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα κάποιοι άνθρωποι, αφού θωρακίσουμε τις εισροές, όπως εμείς πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να καταφέρουμε, στο επόμενο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να αποσυμφορήσουμε, ταυτόχρονα, τα νησιά. Αυτοί που θα μεταφέρονται στην ενδοχώρα, θα είναι κατά βάση, άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ και κατά βάση οικογένειες. Θα φροντίσουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε, ή να πάνε σε υφιστάμενες δομές, είτε να πάνε σε χώρους ,που προβλέπεται, ενοικιαζόμενους. Και θα προσπαθήσουμε στο νέο πλέγμα που έχουμε, ο κ. Χρυσοχοϊδης, ο κ. Θεοδωρικάκος, να είναι συνεχώς σε επαφή, ώστε το Υπουργείο Εσωτερικών, που έχει και τη μεγαλύτερη αρμοδιότητα, αναφορικά με τους δήμους και τις τοπικές υποθέσεις, να φροντίσει να δει τι χρειάζεται. Αλλού μπορεί να χρειάζεται κάποια οικονομική ενίσχυση, αλλού περισσότερες υποδομές, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να μην βασανιστούν, να μην έρθουν να σηκώσουν ένα δυσανάλογο βάρος από αυτή τη μεταφορά, να μπορέσουν να το υποδεχτούν ομαλά. Αυτό είναι θέμα κυβερνητικής πολιτικής και γι αυτό έχει εμπλακεί ενεργά και ο Υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Θεοδωρικάκος, για να κάνει αυτή τη δουλειά.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Και ένα τελευταίο: Σαράντα πέντε έδρες το πρώτο κόμμα, μπόνους; Αληθεύει;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Νομίζω ότι το έχουμε πει πάρ πολλές φορές, ότι ο εκλογικός νόμος, θα πρέπει να είναι ένας τέτοιος νόμος, που να δίνει μια αυτοδυναμία σε ένα κόμμα που είναι κοντά στο 40%. Με αυτό το πνεύμα προσερχόμαστε στη συζήτηση, θα συζητήσουμε με τα πολιτικά κόμματα και ελπίζουμε να βρεθεί ένας κοινός τόπος. Νομίζω ότι όλοι οι Ελληνες καταλαβαίνουν το γεγονός ότι, μετά τις 7 Ιουλίου, έχουμε μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση, που μπορεί να παίρνει γρήγορα αποφασειςκαι να βοηθάει τη χώρα να βγει πιο γρήγορα από την κρίση, είναι προς όφελος των πολιτών. Και νομίζω ότι αυτό, ένας νέος εκλογικός νόμος μπορεί να το εξασφαλίσει και να έχει τα περισσότερα πολιτικά κόμματα ικανοποιημένα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Στο Δομοκό πήγατε καθόλου;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δυστυχώς εχω καιρό να πάω, αλλά ευτυχώς είδα τη φωτογραφία που προβάλλατε, το σχολείο που πήγαινα και τον Προφήτη Ηλία.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ο Μητσοτάκης είναι ζόρικος, δεν παίζει. Ποια είναι η πιο πρωινή ώρα που σας ξύπνησε;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν υπάρχει ώρα για τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ούτε και για τον Πρωθυπουργό. Όλες οι ώρες είναι ανοιχτές.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είναι δύσκολος, δεν είναι εύκολος. Δεν θα περάσετε καλά, να το ξέρετε.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Νομίζω ότι αυτό που έχει σημασία , είναι να περάσει καλύτερα ο Έλληνας πολίτης , ο οποίος τον εμπιστεύτηκε, αλλά ακόμα κι αυτός που δεν τον εμπιστεύτηκε να δει τη ζωή του να γίνεται καλύτερη.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σας ευχαριστώ θερμά. Μας δώσατε όλο το πλέγμα πολιτικής και οικονομικής πολιτικής.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είναι ο πρώτος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος που ξέρει οινομικά και μπορώ να συζητάω μαζί του. Να κάνω μια πρόβλεψη;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ο,τι θέλετε.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μια μέρα θα πας στο Υπουργείο Οικονομικών.

Copyright © 2023-2025 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr