Τρέχων Άρθρο
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – Εκδήλωση: “Ο Ελληνικός Τύπος της Πόλης από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα”

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – Εκδήλωση: “Ο Ελληνικός Τύπος της Πόλης από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα”

Τη Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017 το απόγευμα διεξήχθη στο Σισμανόγλειο Μέγαρο η εκδήλωση που διοργάνωσε το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Κωνσταντινούπολης με θέμα: “Ο Ελληνικός Τύπος της Πόλης από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα”. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας κ. Λευτέρης Κρέτσος, καθώς και ο Ειδικός Γραμματέας κ. Γιώργος Φλωρεντής. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν o Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου κ. Γεώργιος Αγγελετόπουλος. Την εκδήλωση προλόγισε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, κ. Ευάγγελος Σέκερης, συγχαίροντας το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Κωνσταντινούπολης για την πρωτοβουλία του. Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας κ. Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος σημείωσε τη δεύτερη εντός ενός έτους επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, ένδειξη της σημασίας που αποδίδει η Υπηρεσία μας στην πολίτικη Ρωμιοσύνη. Αναφέρθηκε στην ευθύνη που διαχρονικά φέρει στους ώμους της η πολίτικη δημοσιογραφία, καθώς και στην εκδήλωση του Γραφείου μας για την ανάδειξή της.

Κατόπιν, το λόγο έλαβε ο Προϊστάμενος του ΓΤΕ Κωνσταντινούπολης, ο οποίος μετά από ορισμένες σύντομες εισαγωγικές παρατηρήσεις, παρουσίασε έναν-έναν τους εκλεκτούς ομιλητές, καθώς και το περιεχόμενο των ανακοινώσεών τους. Πρώτος εξ αυτών έλαβε το λόγο ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, π. Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος προχώρησε σε μία εμπεριστατωμένη αναφορά τόσο στην ιστορία της ίδρυσης και της πορείας του τυπογραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όσο και στις τρεις μείζονες εφημερίδες που είχαν εκδοθεί από εκείνο, δηλ. την “Εκκλησιαστική Αλήθεια”, την “Ορθοδοξία”, καθώς και τον “Απόστολο Ανδρέα”, με τα δύο τελευταία έντυπα να διακόπτουν απότομα την έκδοσή τους το 1964, κατόπιν αστυνομικής διαταγής. Αναφορά έκανε και σε άλλα, λιγότερο γνωστά εκκλησιαστικά έντυπα.

Ακολούθως μίλησε ο εκδότης και διευθυντής της Απογευματινής, κ. Μιχάλης Βασιλειάδης, ο οποίος διεξήλθε την ιστορία της παλαιότερης ελληνικής εφημερίδας της Πόλης μετά την τουρκική μεταπολίτευση του 1923 και δεύτερη παλαιότερη στη νεώτερη Τουρκία μετά τη Cumhuriyet. Ανέλυσε με γλαφυρό τρόπο τις δυσκολίες και τα εμπόδια, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και την πορεία της εφημερίδας μετά την ανάληψη της διεύθυνσής της από τον ίδιο. Τρίτος κατά σειρά ομιλητής ήταν ο εκδότης και διευθυντής της Ηχούς, κ. Ανδρέας Ρομπόπουλος. Όπως ανέφερε, η εφημερίδα που ίδρυσε ο πατέρας του το 1977 φέτος κλείνει 40 χρόνια ζωής που θα εορταστούν με δύο επιστημονικές ημερίδες, μία στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και μία δεύτερη στην Κωνσταντινούπολη. Ο κ. Ρομπόπουλος παρουσίασε περαιτέρω τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει, με την έκδοση του μηνιαίου φύλλου της εφημερίδας σε Ελλάδα και Πόλη, τη δημιουργία εδώ και πέντε χρόνια του ραδιοφώνου της, καθώς και της νέας ενημερωτικής της ιστοσελίδας, που δημιουργήθηκε προ δεκαπενθημέρου (ihotispolis.net).

Το λόγο έλαβε κατόπιν ο κ. Φώτης Μπενλίσοϊ, από την ομάδα των νέων ανθρώπων, Ελλαδιτών και Πολιτών, που έχουν δημιουργήσει το 2012 τον εκδοτικό οίκο Ιστός. Στη συγκροτημένη και εμπεριστατωμένη ομιλία του ανέλυσε την πορεία των εκδόσεων, τη δραστηριοποίηση του Ιστού και στο χώρο του κινηματογράφου μέσω του Istos Film, ενώ παράλληλα τόνισε δύο σημαντικά στοιχεία που διέπουν τη φιλοσοφία του: Την προαναφερθείσα ζύμωση μεταξύ Ελλαδιτών και Κωνσταντινουπολιτών, καθώς και τη εξωστρέφεια προς την τουρκική κοινωνία, με στόχο αφενός μεν την προβολή της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας της Ρωμιοσύνης, αφετέρου δε τη δημιουργία πεδίων διαλόγου για ζητήματα κοινών ενδιαφερόντων και αναζητήσεων. Τέλος, αλλά καθόλου μικρότερης σημασίας, ο ερευνητής και συλλέκτης ελληνικού εντύπου της Πόλης και του μικρασιατικού χώρου, κ. Στρατής Ταρίνας, εξέθεσε λεπτομερώς την ιστορία του σατιρικού Τύπου σε Πόλη και Σμύρνη κατά την περίοδο από το 19ο αιώνα μέχρι το 1922. Η αφηγηματική δεινότητα του ομιλητή σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο περιεχόμενο του αντικειμένου της παρουσίασής του κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον όλων των παρευρισκομένων μέχρι το τέλος της εκδήλωσης. Σε αυτό βοήθησε πάρα πολύ το οπτικό υλικό που παρουσίασε, πρακτική που ακολούθησαν και άλλοι ομιλητές για το αντικείμενο της παρουσίασής τους.

Ο καταληκτήριος λόγος εκφωνήθηκε από την ΑΘ.Π., τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης για την αρτιότητα της οργάνωσης και των παρουσιάσεων και αφηγήθηκε δικές Του εμπειρίες από την παλαιότερη περίοδο, όταν κυκλοφορούσαν περισσότερες ομογενειακές εφημερίδες στην Κωνσταντινούπολη. Διάνθισε αρκετές φορές τη γραπτή Του ομιλία με εκτός κειμένου αναφορές, γεγονός που έκανε τους παρευρισκομένους να αισθανθούν παράλληλα με το σεβασμό και την οικειότητα που αποπνέει η παρουσία και ο λόγος Του.

Η προσέλευση των ομογενών στην εκδήλωση του Γραφείου μας ήταν υψηλή, με ξεχωριστές παρουσίες όπως των Μητροπολιτών Δέρκων κ. Αποστόλου, Μύρων κ. Χρυσόστομου και Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου, καθώς και του προέδρου του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, κ. Αντώνη Παριζιάνου. Ξεχωριστή αναφορά οφείλεται στον Άρχοντα Μεγάλο Διδάσκαλο του Γένους και τέως Διευθυντή του Ζωγραφείου Λυκείου κ. Δημήτρη Φραγκόπουλο.

Ακολούθησε δεξίωση την οποία παρέθεσε ο Γενικός Πρόξενος κ. Σέκερης στο φιλόξενο χώρο του Σισμανογλείου Μεγάρου. Κατά τη διάρκειά της ο Προϊστάμενος του ΓΤΕ Κωνσταντινούπολης έγινε δέκτης πολύ θετικών σχολίων για την πρωτοβουλία και το περιεχόμενο της εκδήλωσης.

Copyright © 2023-2025 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr