Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου
Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη
Εισαγωγική τοποθέτηση
Καλό μεσημέρι,
O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στη δεξίωση για τον εορτασμό της 51ης επετείου από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τη δικαιοσύνη και την ισότητα για όλους, μένοντας σε εγρήγορση. Γιατί η Δημοκρατία δεν πρέπει να θεωρείται ποτέ δεδομένη. Ιδίως σε μία συγκυρία κατά την οποία οι εχθροί της χρησιμοποιούν τα πιο ύπουλα όπλα: από τη διαστρέβλωση της αλήθειας και την τοξική παραπληροφόρηση των άκρων, μέχρι την εργαλειοποίηση προβλημάτων της εποχής μας όπως το Μεταναστευτικό», τονίζει σε ανάρτηση του, για τη σημερινή επέτειο, ο Πρωθυπουργός.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Συνομίλησαν για την κατάσταση στη Γάζα και τις εξελίξεις στη Λιβύη, για την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας στο Μεταναστευτικό, καθώς και για την πρόοδο στις συζητήσεις Ελλάδας – Αιγύπτου, όσον αφορά στο ζήτημα της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, υπογράμμισαν τη σημασία συνέχισης της συνεργασίας και του συντονισμού των δύο χωρών σε ζητήματα που αφορούν στις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.
Πέντε βασικούς άξονες περιλαμβάνει ο εθνικός σχεδιασμός για τα ύδατα, που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας.
- Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό.
- Βιώσιμες εταιρείες ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, με στόχο αποδεκτό κόστος για όλες τις χρήσεις
- Ολιστικός σχεδιασμός και κεντρική διαχείριση όλων των αναγκαίων έργων, μικρών και μεγάλων
- Κατεπείγουσες πρωτοβουλίες τους επόμενους έξι μήνες, σε συνδυασμό με εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών
- Νέες τεχνολογίες και συμπληρωματικοί τρόποι παραγωγής νερού (αφαλάτωση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση)
Αποφασίστηκε ένας ολιστικός τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος απέναντι στον κατακερματισμό, μεταξύ διαφορετικών φορέων, που υπάρχει σήμερα, ενώ θα προχωρήσει μια ριζική αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των υδάτων, σε ένα πιο λειτουργικό σύστημα, με μεγαλύτερη αποδοτικότητα και περισσότερες επενδύσεις. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες και συμπληρωματικοί τρόποι παραγωγής νερού, όπως η αφαλάτωση.
Σε εξέλιξη περισσότερα από 1.200 έργα διαχείρισης και αξιοποίησης υδάτων, εκ των οποίων 1.090 αφορούν στην ύδρευση και 237 στην άρδευση. Πρόκειται για μια επείγουσα μεταρρυθμιστική ανάγκη, η οποία σε πρώτο χρόνο θα απαντήσει στις πιεστικές ανάγκες του σήμερα, προετοιμάζοντας, παράλληλα, τη χώρα για τις μεγάλες προκλήσεις των επόμενων 30 ετών.
Η νέα νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφορικά με τις τραπεζικές προμήθειες σε αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ τίθεται σε εφαρμογή στις 11 Αυγούστου 2025.
Πιο συγκεκριμένα, η ρύθμιση προβλέπει:
- Μηδενισμό των χρεώσεων για αναλήψεις μετρητών από το δίκτυο ΑΤΜ των τραπεζών.
- Κατάργηση των χρεώσεων σε δημοτικές κοινότητες όπου λειτουργεί μόνο ένα ΑΤΜ, είτε αυτό ανήκει σε τράπεζα είτε σε τρίτο πάροχο.
- Θέσπιση εθνικού πλαφόν ύψους 1,5 ευρώ για αναλήψεις από ΑΤΜ τρίτων παρόχων στις υπόλοιπες περιπτώσεις.
Όπως είχαμε δεσμευθεί, δεν θα επιτρέψουμε αδικαιολόγητες χρεώσεις να επιβαρύνουν τους πολίτες. Πρόκειται, όπως τόνισε και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, για μια βαθιά πολιτική παρέμβαση με κοινωνικό πρόσημο.
Την β’ φάση της Μεταρρύθμισης στις Ένοπλες Δυνάμεις “Ατζέντα 2030” παρουσίασε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, με στόχο τη λειτουργική αυτονομία, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την εξοικονόμηση πόρων.
Στις πιο σημαντικές ανακοινώσεις που έκανε ο Υπουργός περιλαμβάνονται:
- η κατάταξη όλων των οπλιτών στο Στρατό Ξηράς,
- η αύξηση στην αποζημίωσή τους από τα 8,80 ευρώ στα 50 ευρώ (αν υπηρετούν στην ενδοχώρα) και στα 100 ευρώ (αν υπηρετούν στην παραμεθόριο), ενώ συνεχίζονται οι συγχωνεύσεις των στρατοπέδων
- η κατάργηση των ενδιάμεσων επιπέδων και συγκεκριμένα της Α΄ Στρατιάς, ενώ δημιουργούνται τέσσερις αυτοτελείς γεωγραφικές διοικήσεις: Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Αιγαίου–Ανατολικής Μεσογείου και Αττικής.
- Ταυτόχρονα, ιδρύονται διοικήσεις μη επανδρωμένων μέσων σε όλα τα Όπλα και τα Σώματα, ενώ αναβαθμίζεται η Γενική Επιθεώρηση Στρατού.
- 45 επιπλέον στρατόπεδα προστίθενται στα 137 που έχουν ήδη κλείσει, ενώ,
- τα στρατιωτικά δικαστήρια μειώνονται από 15 σε 6, με συνολική εξοικονόμηση 85 εκατ. ευρώ ετησίως, συν 16,5 εκατ. από τις συγχωνεύσεις.
- Επιπλέον, προχωρά η κατασκευή νέων έργων αμυντικής οχύρωσης στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
- Επίσης, όπως και στην α’ φάση της μεταρρύθμισης, δίνεται έμφαση στη μέριμνα για το προσωπικό. Επεκτείνεται το στεγαστικό πρόγραμμα για τα επαγγελματικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Μέχρι τον Αύγουστο του 2026 θα έχουν κατασκευαστεί κυρίως στη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου 1.059 κατοικίες και μέχρι το 2027 θα φτάσουν στις 2.059 κατοικίες.
Εκδόθηκε πρόσκληση για την προμήθεια εργαστηριακού εξοπλισμού Φυσικών Επιστημών σε 1.500 δημόσια Γυμνάσια, για πρώτη φορά σε ολόκληρη την επικράτεια, συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ. Τη σχετική απόφαση υπογράφει η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη. Το πρόγραμμα καλύπτει την προμήθεια σύγχρονου εργαστηριακού εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί για τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στα Γυμνάσια (Φυσική, Χημεία, Βιολογία). Πρόκειται για μια παρέμβαση πανελλαδικής κλίμακας, που ενισχύει την ισότητα, τη λειτουργικότητα και την παιδαγωγική επάρκεια των Γυμνασίων.
Σαρωτικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται στον τομέα των βιολογικών προϊόντων σε όλους τους πιστοποιητικούς οργανισμούς και στους πιστοποιημένους από αυτούς παραγωγούς, έπειτα από εντολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Μετά από σχετικές καταγγελίες που περιήλθαν στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, οι οποίες διαβιβάστηκαν στο Υπουργείο και κοινοποιήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές από τον Υπουργό Κώστα Τσιάρα, ο Υφυπουργός Γιάννης Ανδριανός, έδωσε εντολή στη διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την επέκταση των ελέγχων του Οργανισμού σε όλους τους πιστοποιητικούς φορείς, που έχουν διαπιστευθεί από το Εθνικό Σύστημα και έχουν πάρει έγκριση από το Υπουργείο.
Προκηρύσσονται 245 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. επί θητεία, διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων σε Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. αρμοδιότητας 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Συνεχίζουμε την προσπάθεια ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού των υγειονομικών δομών αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας σε όλη τη χώρα, δίνοντας επιπλέον κίνητρα στους γιατρούς μας. Ήδη, έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε συνολικά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κατά 10% αλλά και με μια σειρά από πρωτοβουλίες όπως το βραχιολάκι, η ενιαία λίστα χειρουργείων, η τηλεφωνική γραμμή 1566, ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, οι Κινητές Ομάδες Υγείας, τα προγράμματα προληπτικής ιατρικής, να αναβαθμίσουμε συνολικά τις παροχές δημόσιας υγείας προς κάθε πολίτη.
Επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να συγχαρώ και από αυτό το βήμα, μέσα από την καρδιά μου την Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των γυναικών για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Η προσπάθειά τους και η τεράστια αυτή επιτυχία τους μας γεμίζουν χαρά και υπερηφάνεια! Καλή επιτυχία στην εθνική ομάδα και των ανδρών για την προσπάθειά της για το χάλκινο μετάλλιο.
Αύριο, Παρασκευή 25 Ιουλίου, θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου το Υπουργικό Συμβούλιο στις 11:00. Για τα θέματα της συνεδρίασης θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Καλησπέρα, κύριε Υπουργέ. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω, ότι στην προ-προηγούμενη ενημέρωση πολιτικών συντακτών, σε ερώτησή μου, όταν έθεσα το ζήτημα αυτής της στρατιωτικού τύπου περιπολίας του Ρουβίκωνα στο κέντρο της Αθήνας, είπατε ότι θα υπάρξει ποινική αξιολόγηση, βεβαίως το παραδέχομαι απερίφραστα καταδικάστηκε πολιτικά το συγκεκριμένο γεγονός. Προχθές στη Σύρο, ένα κρουαζιερόπλοιο που μετέφερε, όχι μόνο Ισραηλινούς τουρίστες, όχι μόνο, αλλά και Ισραηλινούς τουρίστες, έγινε μια διαδήλωση που τελικά απετράπη η προσέγγισή του. Για την οικονομία της συζήτησης, ας παραβλέψουμε την όποια δυσφήμηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, ας ξεπεράσουμε και το γεγονός, ότι η συγκεκριμένη συγκέντρωση είχε απαγορευθεί από το Λιμεναρχείο, ήδη, από την προηγούμενη, προκύπτουν κατά τη γνώμη μου δύο ερωτήματα, κύριε Υπουργέ: Η παραβίαση που θα περάσει κατά το κοινώς λεγόμενο στο «ντούκου», οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχουν να πουν κάτι σχετικό με τη συγκεκριμένη παραβίαση; Και εν τέλει, ο αντιρατσιστικός νόμος, καθ’ ότι στοχοποιήθηκε μία ομάδα πολιτών βάση της εθνότητας ή και της θρησκείας τους, ισχύει;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι νόμοι ισχύουν και πρέπει να εφαρμόζονται και η συγκεκριμένη συνολική διαχείριση ήταν μία κακή διαχείριση, δεν ήταν μία καλή ημέρα και είναι κάτι το οποίο επαναλαμβάνω είναι απαράδεκτο από κάθε άποψη και οφείλουμε να πούμε συγνώμη στους ανθρώπους αυτούς, ως χώρα, ως Κράτος, ως Πολιτεία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Από κει και πέρα, δεν σημαίνει, ότι πρέπει να μηδενίζεται η συνολική δουλειά που γίνεται και από το Λιμενικό Σώμα και από τους ανθρώπους της Ελληνικής Αστυνομίας και θα ήθελα λίγο να σταθώ στην Ελληνική Αστυνομία γιατί σε μία χώρα, λόγω πολλών ιδεοληψιών, είχαμε φοβίσει τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν καθήκον να επιβάλουν το νόμο και η επιβολή του νόμου δεν είναι κάτι ακροδεξιό, είναι κάτι αυτονόητο για να υπάρχει Δημοκρατία, είναι και η μέρα πολύ σημαντική σήμερα, 51 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η Ελληνική Αστυνομία τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει εντελώς τακτική και το μόνο που κάνει, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, είναι να εφαρμόζει το νόμο. Και πολλές φορές οι άνθρωποι αυτοί που το κάνουν, οι αστυνομικοί, το κάνουν με κίνδυνο ζωής. Πάρα πολλές φορές. Όταν υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις που ξεπερνάνε τα όρια των αρμοδιοτήτων τους, τότε ελέγχονται και πρέπει να ελέγχονται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το ανάποδο από το «ξεπερνάνε τα όρια». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κάποιοι άνθρωποι δεν μπόρεσαν στην πραγματικότητα να αποβιβαστούν, ναι η απόφαση να φύγει το πλοίο είναι απόφαση του πλοιάρχου, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπήρξε τεράστια ταλαιπωρία και καθυστέρηση και δεν χρειάζεται να κάνουμε το μαύρο – άσπρο. Εμείς δεν είμαστε η κυβέρνηση που προσπαθούμε να παρουσιάσουμε στους πολίτες άλλο από την πραγματικότητα. Εκείνη η ημέρα, εκείνη η στιγμή, αυτό το περιστατικό δεν είναι τιμητικό καθόλου, συνολικά, για τη Δημοκρατία μας. Αλλά δεν είναι αυτή, ούτε η οδηγία ούτε η εντολή ούτε η συνολική εικόνα της χώρας. Στην Ελλάδα λογικές φασιστικές, λογικές αντισημιτισμού, λογικές εκφοβισμού ανθρώπων για τον οποιονδήποτε λόγο, είτε για τη θρησκεία τους, το θρήσκευμά τους, την καταγωγή τους, τις προτιμήσεις τους, τις απόψεις τους, σε μια Δημοκρατία στέρεη 51 ετών, δεν έχουν χώρο. Τώρα, για τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι έκαναν αυτήν την «διαδήλωση», το μόνο που έχω να πω είναι, ότι η στάση τους είναι, πέραν όλων των άλλων, πέραν από οποιαδήποτε λογική στη δική μας Δημοκρατία. Γιατί; Γιατί είναι αυτονόητο το δικαίωμά τους να διαδηλώσουν, όπως και κάθε πολίτη, είναι αυτονόητη η στάση που έχει κάθε άνθρωπος για τη στήριξη των αμάχων, οποιουδήποτε ανθρώπου που κινδυνεύει και ναι, έχουμε μιλήσει, ήμασταν από τα πρώτα κράτη που μιλήσαμε για την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Γάζα και την κατάπαυση του πυρός. Σας θυμίζω, ότι με πρωτοβουλία της Ελλάδας ήρθε Ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που το υπέγραψαν 80 κράτη. Αυτό δεν το συζητάμε, δεν συζητάμε για το αν έχουν δικαίωμα οι συμπολίτες μας να διαδηλώσουν, αλλά υπάρχει μια «κόκκινη γραμμή» που δεν πρέπει να την ξεπερνάμε και την επόμενη, όποια επόμενη φορά, είτε είναι αύριο είτε μεθαύριο είτε οποτεδήποτε, πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Όταν η διαδήλωση μετατρέπεται σε μια προσπάθεια εκφοβισμού πολιτών ή στρέφεται κατά του οποιουδήποτε, επειδή έχει την ίδια εθνικότητα με αυτόν που κάποιος θεωρεί ότι κάνει κάτι, που θέλει να καταδικάσει, τότε δεν μιλάμε για ειρηνική διαδήλωση, δεν μιλάμε για δημοκρατική διαδήλωση, μιλάμε για φασιστική ενέργεια. Είναι η άλλη όψη του φασισμού. Δηλαδή, οι άνθρωποι αυτοί που ήταν στο πλοίο, οποιασδήποτε εθνικότητας, τί έχουν κάνει και ήρθε κάποιος λίγο πριν την αποβίβασή τους να διαμαρτυρηθεί και να υψώσει το οτιδήποτε εναντίον τους; Το σημείο, λοιπόν, που επέλεξαν οι άνθρωποι αυτοί να διαδηλώσουν, τη στιγμή που επέλεξαν να διαδηλώσουν, ο τρόπος που επέλεξαν να διαδηλώσουν, μετατρέπει μία αυτονόητα επιτρεπόμενη διαδήλωση σε μία κίνηση, η οποία είναι η άλλη όψη του φασισμού. Και τον φασισμό μια Δημοκρατία στέρεη, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν με τις κινήσεις τους και τη ρητορική τους να την αμαυρώσουν, εμείς δεν πρέπει να το επιτρέπουμε. Άρα, ζητάμε συγγνώμη από τους ανθρώπους αυτούς, κάνουμε σαφές στις Αρχές, ότι η εφαρμογή του νόμου δεν μπαίνει στο ζύγι και πρέπει να το έχουμε αυτό στο μυαλό μας, δεν ακυρώνουμε τη δουλειά του Λιμενικού και της Αστυνομίας, η οποία είναι στη μεγάλη της εικόνα άξια συγχαρητηρίων και λέμε σε κάθε τόνο, ότι δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Την επόμενη φορά, πάρα πολύ απλά εφαρμόζεται ο νόμος, ο χώρος απελευθερώνεται από φασίστες και οι πολίτες οποιασδήποτε χώρας, ημεδαποί, αλλοδαποί, κατεβαίνουν κανονικά. Τελεία και παύλα.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε Πρόγραμμα κατ’ οίκον παράδοσης φαρμάκων, όμως χιλιάδες ασθενείς παρήγγειλαν τα φάρμακα, από τις 16 Ιουνίου που ξεκίνησε το Πρόγραμμα, και δεν τα έχουν λάβει. Οι ασθενείς παίρνουν τηλέφωνο στους αριθμούς που υποτίθεται ότι θα τους ενημέρωναν για την πορεία της διανομής τους και δεν απαντούν σχεδόν ποτέ. Οι ασφαλισμένοι που έχουν εκτελέσει τις συνταγές, μέσω της ιδιωτικής εταιρείας και περιμένουν τα φάρμακα στο σπίτι, είναι εγκλωβισμένοι, καθώς δεν μπορούν να εκτελέσουν την ίδια συνταγή στο φαρμακείο του ΕΟΠΠΥ. Τα sosial media κατακλύζονται, όπως θα είδατε και εσείς, από μαρτυρίες ασθενών που επιδεινώνονται οι ασθένειές τους, γιατί δεν μπορούν να πάρουν την αγωγή τους. Ως άνθρωπος, μπορείτε να αιτιολογήσετε; Τί λέτε στους χιλιάδες ασθενείς που δεν λαμβάνουν φάρμακα εξαιτίας σας;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η τελευταία ενημέρωση που είχαμε για τις πρώτες 15 μέρες εφαρμογής του Προγράμματος κατ’ οίκον παράδοσης φαρμάκων, ήταν ότι πάνω από το 90% των παραδόσεων έχει ολοκληρωθεί εντός της προθεσμίας. Υπήρξαν κάποιες «αρρυθμίες» τις πρώτες ημέρες, πράγματι, τις οποίες οφείλει ο αρμόδιος οργανισμός, που «τρέχει» το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, να τις διορθώσει σε συνεννόηση με τις εταιρείες. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι και οι πρώτες εβδομάδες εφαρμογής ενός Προγράμματος που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει πάρα πολύ καιρό νωρίτερα. Πιστεύω, ότι είναι αυτονόητο, ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε αυτό, γιατί μιλάμε για ανθρώπους, οι οποίοι είναι αδιανόητο να ταλαιπωρούνται, δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω σε αυτούς τους ανθρώπους, από ότι πρέπει να σκύψει το κεφάλι ο αρμόδιος οργανισμός και σε περίπτωση που έστω και ένας άνθρωπος, πολλώ δε μάλλον αν είναι περισσότεροι, να ταλαιπωρηθεί παραπάνω ή να αγχωθεί για να πάρει το φάρμακό του, το οποίο περιμένει να το πάρει για να έχει μια καλύτερη ζωή και να αντιμετωπίσει μια σοβαρότατη, προφανώς, νόσο. Και από προσωπική εμπειρία σας λέω, ότι οι ουρές αυτές, οι οποίες σχηματίζονταν για πάρα πολλά χρόνια, για δεκαετίες, και επί δικών μας ημερών, είναι ουρές ντροπής. Η κίνηση αυτή του Υπουργείου Υγείας μειώνει πολύ αυτήν την ταλαιπωρία, αλλά μια κίνηση πρέπει να τελειοποιείται μέρα με τη μέρα, η μόνη απάντηση, λοιπόν, θα πάρω και τα αντίστοιχα αναλυτικά στοιχεία, αν θέλετε, για την επόμενη ενημέρωση, είναι να δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά, ούτως ώστε ούτε ένας συμπολίτης μας να μην έχει καθυστερήσεις ή λάθη στην παράδοση των φαρμάκων του.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε, νιώθετε προσωπικά ικανοποιημένος με τον τρόπο που υλοποιήθηκε το Πρόγραμμα, υπό την επίβλεψή σας;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δική μου επίβλεψη;
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Της κυβέρνησής σας, είστε Εκπρόσωπός της.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, είναι πάρα πολύ σημαντικό, ότι κάτι το οποίο δεν υπήρχε για πάρα πολλά χρόνια, υπάρχει. Και είναι μία δυνατότητα πάρα πολύ σημαντική για τους πολίτες. Άρα από την άποψη αυτή, επειδή στη ζωή τα πάντα και στην πολιτική, όπως λέω συνέχεια, είναι συγκριτικά, το ότι η Ελλάδα έστω και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, η ελληνική Πολιτεία, δίνει αυτή τη δυνατότητα σε ασθενείς, οι οποίοι έχουν ανάγκη πολύ σημαντικών φαρμάκων, ναι, είναι μια πολύ καλή κίνηση, άξια αναφοράς. Από κει και πέρα όμως, για να είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι πρέπει ούτε ένας συμπολίτης μας να μην έχει καθυστέρηση, αυτό που είπα και πριν. Άρα, όλα είναι σχετικά. Είμαστε καλύτερα ως Κράτος και ως Εθνικό Σύστημα Υγείας, απ’ ότι ήμασταν πριν αναλάβει η κυβέρνηση αυτήν την εξουσία του τόπου, αλλά σίγουρα πρέπει να τελειοποιήσουμε αυτήν τη διαδικασία.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Άρα, επικρατεί ικανοποίηση, αλλά όχι απόλυτη.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι ήταν πολύ σαφής η απάντησή μου.
ΧΡ. ΜΥΤΙΛΙΝΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το τελευταίο διάστημα η αντιπολίτευση και ειδικά το ΠΑΣΟΚ ανέδειξαν με ένταση το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, φυσικά ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, έρχονται στο φως στοιχεία που δείχνουν πως στελέχη του ΠΑΣΟΚ φέρονται να εμπλέκονται σε αμφισβητούμενες πρακτικές, σε επιδοτήσεις εκτός περιοχής, χρήση πλαστών στοιχείων, αν μου επιτρέπετε κάτι αντίστοιχο σαν «πράσινοι φραπέδες». Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση αυτήν την εξέλιξη και τι απαντά στις αιτιάσεις περί στοχευμένων ελέγχων ή συμψηφισμών, ενόψει των επιτροπών εξεταστικής ή προανακριτικής που θα έρθουν στη Βουλή;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Συμψηφισμός είναι να λες, ότι επειδή και ένα άλλο κόμμα έχει στις τάξεις του μέλη, τα οποία έχουν την αντίστοιχη συμπεριφορά, το αν είναι αξιόποινη ή όχι, θα το κρίνει η δικαιοσύνη, σίγουρα προβληματική όμως, τότε, δεν έχουν ευθύνη τα αντίστοιχα στελέχη ή μέλη τα οποία ανήκουν ή είναι εγγεγραμμένα στο δικό σου κόμμα. Μακριά από εμάς αυτή η λογική. Αλλά αναδεικνύεται από αυτές τις αποκαλύψεις, η απόλυτη υποκρισία του ΠΑΣΟΚ του κυρίου Ανδρουλάκη. Γιατί δεν είναι ευθύνη, συνολικά, ενός κόμματος ιστορικά. Και προσωπικά, του κυρίου Ανδρουλάκη. Γιατί από ό,τι φαίνεται, μέλη του κόμματός του και πολύ παραπάνω στενοί του φίλοι και συνεργάτες χρησιμοποίησαν ως δικαιολογία για να απαντήσουν σε διάφορα δημοσιεύματα και αποκαλύψεις, οι οποίες δεν είναι μόνο μία και δεν ξέρω πόσες θα είναι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, αν κρίνω από τον εκνευρισμό του κυρίου Ανδρουλάκη. Τί χρησιμοποίησαν ως δικαιολογία; Την τεχνική λύση. Για να καταλάβετε τον παραλογισμό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και σίγουρα είναι αποτέλεσμα της αμηχανίας του και ο εκνευρισμός του που είναι σταθερός, αλλά και όλος αυτός ο τρόπος που προσπαθούν να το διαχειριστούν, με διάφορα βιντεάκια και διάφορες τέτοιες πρωτοβουλίες. Προτείνει να παραπεμφθούν δύο πρώην υπουργοί, γιατί χρησιμοποίησαν την τεχνική λύση. Ο ένας έγραψε ότι «συμφωνώ», ο άλλος ζήτησε την παραίτηση, κατά το ΠΑΣΟΚ, προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, επειδή δεν εφάρμοσε την τεχνική λύση. Πάντως ο συνεκτικός κρίκος όλων των αιτιάσεων, των κατηγοριών κατά του κ. Βορίδη και του κυρίου Αυγενάκη είναι η τεχνική λύση, που έχουμε πει πάρα πολλές φορές, ότι πολιτικά είναι μια πολύ σοβαρή συζήτηση. Λένε, λοιπόν, ότι «να πάμε κατηγορούμενους για κακούργημα τους υπουργούς που συναίνεσαν στην τεχνική λύση», δεν είχαν κάποιο όφελος οικονομικό, συναίνεσαν στη τεχνική λύση, αλλά «δεν πειράζει, δικαιολογούμε αυτούς που ωφελήθηκαν από τη χρησιμοποίηση της τεχνικής λύσης». Αυτό μας λέει το ΠΑΣΟΚ, αυτό λέει στον κόσμο το ΠΑΣΟΚ. Και εντάξει, επειδή το ψέμα και η υποκρισία έχουν κοντά ποδάρια, άρχισαν να βγαίνουν οι αποκαλύψεις για τους φίλους και τους συνεργάτες, τους διαχρονικούς φίλους του κυρίου Ανδρουλάκη. Και ο κύριος Ανδρουλάκης τώρα δεν έχει τι να πει. Και το ξαναλέω δεν μπορεί να λες ότι είναι ύποπτος, δηλαδή πρέπει να πάει κατηγορούμενος ο υπουργός που συναίνεσε, αλλά αυτός που ωφελήθηκε από τη συναίνεση, ο φίλος σου, ο συνεργάτης σου, το μέλος σου. Το ξαναλέω, δεν ξέρω αν πρέπει να πάει και αυτός κατηγορούμενος, γιατί εφόσον υπάρχει μια λύση, δεν ξέρω αν έπρεπε να υπάρχει ή όχι, γι’ αυτό και πρέπει να γίνει εξεταστική. Ο άλλος μπορεί να πει, ότι αυτό υπήρχε, με αυτό πληρώθηκα. Ελέγχεται γι’ αυτό. Το ξαναλέω, δεν τους καταδικάζω τους ανθρώπους αυτούς ούτε τους αθωώνω. Δεν είμαι δικαστής. Άρα έπεσε στην παγίδα των «πράσινων φραπέδων», όπως τους είπατε πολύ εύστοχα το ΠΑΣΟΚ και αναδείχθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες η απόλυτη υποκρισία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα πω «καλά ξεμπερδέματα».
Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Καλό μεσημέρι κύριε Εκπρόσωπε. Θα μείνω στο ίδιο θέμα, γιατί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο κύριος Τσουκαλάς, έκανε μία δήλωση, διερωτάται αφενός, γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κοινοποιήσει τη διαγραφή των επονομαζόμενων «φραπέ» και «χασάπη» και αφετέρου, γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν έχει διαγράψει από μέλη της και τους βουλευτές, πρώην υφυπουργούς που, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, ζητούσαν εξαιρέσεις από το νόμο. Έχετε μία απάντηση σε αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, γιατί δεν έχει καταλάβει ο κύριος Τσουκαλάς, γιατί παραιτήθηκαν οι συγκεκριμένοι υφυπουργοί. Δεν το έχει καταλάβει. Έχουμε πει πάνω από δέκα φορές, ότι οι άνθρωποι αυτοί, οι πρώην υφυπουργοί και νυν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχουν την οποιαδήποτε εμπλοκή με το υπό διερεύνηση ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν έχει ζητηθεί καν η άρση της ασυλίας τους, που όχι εάν είχε ζητηθεί, σημαίνει ότι θα ήταν ένοχοι, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν μπλέκονται, δεν σχετίζονται με την υπόθεση ως προς αυτό το οποίο διερευνάται. Ο λόγος της παραίτησής τους, από την πρώτη ημέρα το έχουμε πει, είναι για καθαρά πολιτικούς λόγους, λόγω του περιεχομένου κάποιων συνομιλιών, το οποίο εκρίθη ότι δεν συνάδει με την ιδιότητα του Υφυπουργού. Η απάντηση έχει δοθεί από εμάς. Ας διαβάζουν καλύτερα αυτά τα οποία λέμε. Ας καταλαβαίνουν, το έχουμε πει. Τώρα, για τις διαγραφές μελών, δεν ανακοινώνονται. Η συντριπτική πλειονότητα, εκτός αν κάποιος ήταν ταυτόχρονα και βουλευτής, είχε κάποια ιδιότητα, ήταν στέλεχος σε μια Γραμματεία, δεν ανακοινώνονται. Η Νέα Δημοκρατία, για να καταλάβετε, η νεολαία της Νέας Δημοκρατίας έχει παραπάνω μέλη από τα υπόλοιπα κόμματα, πολλώ δε μάλλον η Νέα Δημοκρατία. Έχει εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, 400.000 και κάτι ψήφισαν στην τελευταία εσωκομματική διαδικασία για αρχηγό και πάνω από 150.000 ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές των τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων, που ήταν δηλαδή μέλη, τα οποία πλήρωσαν και ψήφισαν σε μία εσωκομματική διαδικασία. Δεν βγαίνει κάποια ανακοίνωση, ρωτηθήκαμε, από συνάδελφό σας, αμέσως στην επόμενη ενημέρωση πολιτικών συντακτών πήρα ενημέρωση από τη Νέα Δημοκρατία και απάντησα. Τόσο απλά.
Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Να μείνω λίγο στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί βρισκόμαστε στον απόηχο της πρωθυπουργικής συνέντευξης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, στο παραπέντε της διαδικασίας εντός της Ολομέλειας της Βουλής, θα επιμείνω στο θέμα του ΠΑΣΟΚ, γιατί ο κ. Τσουκαλάς επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη, με αφορμή τα όσα ανέφερε στη χθεσινή του συνέντευξη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Διαβάζω από μέσα, «ο Πρωθυπουργός απόψε ως αυτόκλητος δικαστής στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ αθώωσε σε πανελλήνιο δίκτυο τους δύο Υπουργούς του». Θα ήθελα ένα σχόλιο σας επ’ αυτού.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τί να σας πω; Βλέπει άλλες ανακοινώσεις ο κ. Τσουκαλάς, άλλες συνεντεύξεις; Ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν στοιχεία για να οδηγήσουν τους συγκεκριμένους πρώην Υπουργούς σε Προανακριτική. Το έχουμε πει όλοι, γι’ αυτό και θα ψηφίσουμε κατά της Προανακριτικής. Στα καθήκοντα των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, άρα και του επικεφαλής, του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σύμφωνα με το άρθρο 86, είναι η αξιολόγηση των δικογραφιών που έρχονται στη Βουλή αμελλητί, σύμφωνα με το Σύνταγμα και η διατύπωση θέσης, είτε το ότι υπάρχουν είτε ότι δεν υπάρχουν λόγοι να οδηγηθεί σε διαδικασία Προανακριτικής ένας διατελέσας Υπουργός. Το Σύνταγμα, λοιπόν, ζητάει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και της Νέας Δημοκρατίας να κάνει αυτή την αξιολόγηση. Την κάνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και τη θέση αυτή τη διατυπώνει, την έχει διατυπώσει εδώ και δύο εβδομάδες και στην πρώτη δυνατότητα συνέντευξης που έχει ο Πρωθυπουργός το λέει. Τί έπρεπε, δηλαδή, να κάνει ο Πρωθυπουργός; Να μην απαντήσει στη θέση που έχει ως επικεφαλής, ως πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με βάση αυτό το οποίο ορίζει το Σύνταγμα; Έβγαλε κάποια απόφαση αν είναι αθώος ή ένοχος; Είπε, «ότι θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία παραπομπής» και μάλιστα, επειδή χειρότερο πράγμα από το ψέμα είναι η μισή αλήθεια, εδώ δεν ήταν καν η μισή, ήταν το 1/10, αποσπασματική παρουσίαση από τον κ. Τσουκαλά, είπε: «καλώ το ΠΑΣΟΚ να αποσύρει την Προανακριτική, να συμμετάσχει και να ψηφίσει την Εξεταστική και αν δούμε, ότι προκύπτει κάτι από την Εξεταστική να το ξαναδούμε». Γιατί το λέμε αυτό; Μην κάθονται και φωνάζουνε δύο εβδομάδες μετά ότι «επειδή δεν ψηφίσατε την Προανακριτική, δεν μπορούμε ξανά με τα ίδια στοιχεία να ξανακαταθέσουμε». Εμείς το έχουμε προειδοποιήσει και μάλιστα καταθέσαμε πρώτοι Εξεταστική. Γιατί τί πάει να κάνει το ΠΑΣΟΚ; Γνωρίζοντας τη θέση μας -γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία- η τεχνική λύση είναι, που τα στελέχη του πήρανε ένα κάρο λεφτά με την τεχνική λύση. Το ΠΑΣΟΚ ζητάει να πάνε κατηγορούμενοι οι πρώην Υπουργοί, γιατί συναίνεσαν στην εφαρμογή της τεχνικής λύσης, που την βρήκαν έτοιμη από το ΣΥΡΙΖΑ και αθωώνει τα στελέχη του που πήραν ένα κάρο λεφτά και οι συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, με την τεχνική λύση. Ξέρει, ότι αυτό δεν συνιστά σοβαρή διατύπωση κατηγορητηρίου και αντί να συμμετάσχει με σοβαρότητα και να υπερψηφίσει την Εξεταστική κινείται με αυτόν τον τρόπο. Εντάξει δεν απευθυνόμαστε σε ανθρώπους χωρίς αντίληψη. Οι πολίτες έχουν αντίληψη. Και επειδή ζήσαμε το 2015-2019, του απόλυτου παραλογισμού και της απόλυτης κοροϊδίας, καταλαβαίνουν ότι οι άνθρωποι αυτοί τους κοροϊδεύουν και ειδικά όταν διαστρεβλώνουν αυτά τα οποία λέει ο Πρωθυπουργός.
Α. ΚΟΤΖΑΙ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος έκανε μια ανάρτηση για το μπλόκο σε ισραηλινούς τουρίστες στη Σύρο, μιλώντας για αντισημιτισμό και είπε, ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Την ανάρτηση σχολίασε η δημοσιογράφος Μαριάννα Πυργιώτη, η οποία είπε δηκτικά ότι «όταν κυβερνήσετε να το κάνετε». Ο κ. Σκέτσος ζήτησε από την κυρία Πυργιώτη να σοβαρευτεί, καθώς «συμβουλεύει επαγγελματικά μέλη της Κυβέρνησης». Πρώτον, θεωρείτε σωστό κάποιο άτομο να είναι Σύμβουλος Υπουργών και να εμφανίζεται στη δημόσια σφαίρα ως δημοσιογράφος; Και δεύτερον, συμφωνείτε με το ύφος του κ. Σκέρτσου, που ουσιαστικά είπε να μην μιλάει η κυρία Πυργιώτη γιατί είναι Σύμβουλος Υπουργών;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να τα απαντήσουμε ένα – ένα. Πρώτον, έχει δικαίωμα και εκ του νόμου, αλλά και ηθικά θεωρώ, ο κάθε δημοσιογράφος να παρέχει ταυτόχρονα και υπηρεσίες επικοινωνίας. Είναι μια από τις πιο λογικές επιλογές ενός Υπουργού, μιας εταιρίας, αναλόγως αν είναι ιδιωτικός ή δημόσιος τομέας, για την επικοινωνία του να επιλέγει δημοσιογράφους. Άρα, αυτό δεν είναι κακό, τη δουλειά τους κάνουν και οι δημοσιογράφοι και οι Σύμβουλοι επικοινωνίας. Παράλληλα είναι αυτονόητο, ότι είτε είσαι δημοσιογράφος είτε Σύμβουλος επικοινωνίας Υπουργού είτε οποιοσδήποτε πολίτης, μπορείς να ασκείς κριτική και να γράφεις το σχόλιο σου. Αυτά είναι σαφή και δεν τα αμφισβήτησε κανείς, ούτε ο κ. Σκέρτσος. Το κρίσιμο θεωρώ εδώ ή τέλος πάντων αυτό το οποίο είναι ο λόγος που έκανε αυτή την απάντηση ο Υπουργός Επικρατείας, είναι ότι όταν κάποιος έχει και τις δύο ιδιότητες, δηλαδή είναι και δημοσιογράφος, όπως προβλέπει ο νόμος, επιτρέπει τέλος πάντων ο νόμος και Σύμβουλος επικοινωνίας ενός Υπουργού, όταν ασκεί κριτική κατά της Κυβέρνησης που συμμετέχει και ο Υπουργός, στον οποίο παρέχει τις υπηρεσίες, ο κόσμος να ξέρει, ότι αυτός που κάνει το σχόλιο, το αρνητικό, το σκωπτικό, το δηκτικό, που το επιτρέπει, εννοείται η ελευθερία του λόγου, είναι αυτονόητο, ο κόσμος να ξέρει ότι έχει και αυτή την ιδιότητα. Δηλαδή είναι άλλο πράγμα ένας δικηγόρος, τελεία, σκέτο, δικηγόρος, να κάνει κριτική ως νομικός για μια απόφαση της Κυβέρνησης και είναι άλλο πράγμα ένας δικηγόρος να είναι και νομικός Σύμβουλος ενός Υπουργού. Όταν κάνει αυτή την κριτική, θα πρέπει να λέει, ότι «εγώ που είμαι δικηγόρος, και νομικός Σύμβουλος του Υπουργού, θεωρώ ότι αυτή η απόφαση είναι λάθος». Για να ξέρει ο κόσμος που βλέπει, ότι αυτός, ο οποιοσδήποτε κάνει αυτή την κριτική, το σχόλιο, που έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει, έχει αυτές τις ιδιότητες. Νομίζω ότι αυτό είναι το ζήτημα, τίποτα παραπάνω. Κανείς δεν αμφισβητεί, το ξαναλέω, το υπογραμμίζω, το αυτονόητο δικαίωμα που έχει κάθε πολίτης, είτε είναι δημοσιογράφος είτε οτιδήποτε να ασκεί κριτική, να γράφει την άποψη του, να απαντάει, να κάνει το οτιδήποτε, αλίμονο και μάλιστα σας το λέω εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση και ανήκοντας σε ένα κόμμα όπου έφερε, εγκαθίδρυσε σαν σήμερα πριν από 51 χρόνια, ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, την Δημοκρατία στην Ελλάδα. Αλίμονο.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μιας και αντιλαμβάνεστε την ανάγκη ο κόσμος να γνωρίζει και είστε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αρμόδιος για τον Τύπο, σκέφτεστε να αναλάβετε μια πρωτοβουλία για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων δημοσιογράφων, από τους ίδιους, είτε κεντρικά από την Κυβέρνηση ή οτιδήποτε, που συμβουλεύουν Υπουργούς, ούτως ώστε και ο κόσμος να γνωρίζει, ακριβώς όπως είπατε όταν κάποιος ασκεί κριτική, τοποθετείται δημόσια, ότι έχει ένα διπλό ρόλο, αλλά και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, που εργάζονται ως έμμισθοι Σύμβουλοι Υπουργείων να προστατεύονται από τέτοιου τύπου εκβιαστικές, αν μου επιτρέπεται, αναφορές στο δημόσιο διάλογο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να μου επιτρέψετε να ξαναπώ, ότι δεν μιλάμε για καμία εκβιαστική αναφορά του κ. Σκέρτσου, ούτε ο κ. Σκέρτσος «μπλόκαρε» κάποιον ή είπε σε κάποιον να μην εκφράζει τη γνώμη του. Το ξαναλέω αυτό, γιατί το είχατε στην ερώτηση σας το «εκβιαστικές αναφορές». Κοιτάξτε, η δουλειά…
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το αποσύρω. Η ερώτηση είναι αν σκέφτεστε να δημοσιοποιήσετε τα στοιχεία αυτών των ανθρώπων;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η υποχρέωση του εκάστοτε Υφυπουργού, αρμόδιου για ζητήματα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας, Ενημέρωσης του Τύπου, είναι να δημιουργεί τις συνθήκες τις διαφάνειας. Και είμαι πάρα πολύ περήφανος που επί των δικών μας ημερών και των προκατόχων μου και των δικών μου ημερών, επί των ημερών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, κάναμε κινήσεις που δεν είχαν γίνει, όπως είναι τα Μητρώα Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου και όπως είναι κινήσεις, που προασπίζουν όλα τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, όπως είναι για παράδειγμα η κατάργηση της απλής δυσφήμισης. Το ποιος δουλεύει που, υπάρχει στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, δηλαδή είναι κάτι δημόσιο, είτε ο ίδιος ως μετακλητός υπάλληλος στο Γραφείο Τύπου ενός πολιτικού -και δεν είναι μόνο οι Υπουργοί και οι Υφυπουργοί, είναι και οι βουλευτές και της Αντιπολίτευσης και η Τοπική Αυτοδιοίκηση- και το ξαναλέω δεν είναι κακό ένας δημοσιογράφος ως επαγγελματίας να δουλεύει σε ένα πολιτικό. Δεν σημαίνει ότι χρωματίζεται πολιτικά. Δεν σημαίνει, ότι επειδή κάνει αυτή τη δουλειά σταματάει να είναι δημοσιογράφος. Χρειάζονται όλα τα γραφεία και των Υπουργών και των βουλευτών και των δημάρχων και των περιφερειαρχών, επαγγελματίες, νομικούς, δημοσιογράφους. Αυτά είναι δημόσια. Τώρα, το αν κάποιος επιλέγει αυτό να το λέει, δεν λέω να λέει, «καλημέρα είμαι Σύμβουλος Υπουργού», αλλά να το κάνει σαφές. Αυτό είναι δική του δουλειά. Εμείς δεν είμαστε η ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Δεν μπορούμε, να έρχεστε εσείς να με ρωτάτε και να λέω: «ναι, αλλά εσείς που με ρωτάτε, είστε και στον τάδε Υπουργό». Δεν το λέω για σας, δεν είστε, προς θεού, αλλά για να καταλάβετε. Αυτό …
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επειδή το δημοσιοποίησε ο Υπουργός, όχι η ίδια η δημοσιογράφος. Άρα δεν είναι…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι γιατί θεώρησε σωστό να ξέρει ο κόσμος, ότι παράλληλα με αυτά τα σχόλια έχει και αυτή την ιδιότητα. Αυτό αν το έκανα, θεωρώ ότι δεν θα έκανα καλά τη δουλειά μου. Αν αντιμετώπιζα, δηλαδή, τους δημοσιογράφους και τους έλεγα «που δουλεύουν», ενώ μπορεί να μου κάνουν μια ερώτηση αντίθετη με το γραφείο που δουλεύουν, τότε θα κατηγορούμουν με την αντίθετη κριτική. Καλό είναι κάποια πράγματα, τα οποία είναι εν ενεργεία και έχουν να κάνουν με κυβερνητικές θέσεις, εφόσον ούτως ή άλλως είναι δημόσια, να τα λέμε με κάποιον τρόπο.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Άρα ο Υπουργός ξεπέρασε τα όρια ή όχι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, αν δεν κάνω λάθος, ο Πρωθυπουργός χτες, μεταξύ άλλων, είπε ότι «μεταξύ του 2004 και 2009, ποια σημαντική πρωτοβουλία ανελήφθη στα ελληνοτουρκικά, ανερωτήθη, γιατί εγώ δεν θυμάμαι κάποια». Γράφτηκε, αναλύθηκε ότι αυτό είχε ως αιχμή τον τότε Υφυπουργό Εξωτερικών, τον κ. Βαληνάκη, Υφυπουργό Εξωτερικών, της Κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, όμως, αν δεν κάνω λάθος, εκείνη την περίοδο Υπουργός Εξωτερικών ήταν η αδελφή του Πρωθυπουργού, η κυρία Μπακογιάννη. Θα ήθελα το σχόλιο σας.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, ο Πρωθυπουργός είπε την αλήθεια. Παρουσίασε την πραγματικότητα και η αλήθεια μας βολεύει, δεν μας βολεύει, ο καθένας από όποια σκοπιά και να τη δει, είναι η μόνη λύση για να προχωράμε μπροστά. Δεν αμφισβήτησε τον πατριωτισμό κανενός προκατόχου του, ούτε Πρωθυπουργού δηλαδή και κανενός διατελέσαντα, Υπουργού ή Υφυπουργού Εξωτερικών. Είπε και σε αυτή τη συνέντευξη, ότι όλες οι Κυβερνήσεις που προηγήθηκαν της δικής μας, υπηρέτησαν την εθνική γραμμή. Άρα, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα «επίθεσης» σε προηγούμενες Κυβερνήσεις, όμως σας θυμίζω, ότι εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δέχεται μια, θεωρώ, αήθη επίθεση, με χαρακτηριστικά προπαγάνδας, περίεργου τύπου, με την κατηγορία της ενδοτικής, υποχωρητικής και μάλιστα με κάποιες περιπτώσεις, δεν αναφέρομαι στον πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών, ναι, περί προδοσίας. Έχουμε ακούσει και βαριές τέτοιες κατηγορίες. Ενώ η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετη, ενώ, είναι η Κυβέρνηση που επέκτεινε τη χώρα στο Ιόνιο, στα 12 ναυτικά μίλια, υπέγραψε ΑΟΖ με την Ιταλία, υπέγραψε ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Προχώρησε με την σφραγίδα της Ευρώπης τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, που κατοχυρώνει τα απώτατα δυνητικά όρια της χώρας. Έφερε εξοπλιστικά προγράμματα στη χώρα, Rafale, Belharra και πολλά ακόμα, τα οποία δεν μπορούσαμε καν να τα φανταστούμε τα προηγούμενα χρόνια και τις προηγούμενες δεκαετίες. Έχει προχωρήσει σε μια σειρά από πρωτοβουλίες, σε δύσκολα χρόνια, όπως της πανδημίας, το Ταμείο Ανάκαμψης -τα περισσότερα χρήματα ήρθαν στην Ελλάδα, συναρτήσει του ΑΕΠ, από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Έχει συνάψει συμφωνίες και έχει δημιουργήσει στρατηγικές σχέσεις, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με την Αίγυπτο. Έχει καταφέρει μεγάλες κρίσεις και τις έχει αντιμετωπίσει, υπαρκτές κρίσεις, όχι στο φαντασιακό κάποιου, όπως την υβριδική απειλή στον Έβρο, τις έχει αντιμετωπίσει υποδειγματικά. Έχω πει πάρα πολλές φορές, ότι ασκείται κριτική και δικαιολογημένα στην Κυβέρνηση, για πολλά θέματα, για την οποία οφείλουμε να κάνουμε σοβαρές παραδοχές και να τρέξουμε πιο γρήγορα. Θεωρώ, ότι η κριτική που ασκείται για την εξωτερική πολιτική με όρους, ότι είμαστε ενδοτικοί, όχι η γενικότερη κριτική, την γενικότερη κριτική την χρειαζόμαστε, δεν είναι απλά άδικη, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Όταν, λοιπόν, είσαι Πρωθυπουργός και όσα έχεις κάνει σε έξι χρόνια δεν έγιναν σε 45 μεταπολιτευτικά, δεν μπορείς να κάθεσαι με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν μπορείς να επιτρέπεις να αλλοιώνεται η πραγματικότητα. Έχεις καθήκον στους πολίτες, είτε σε ψηφίζουν είτε όχι, να τους λες ποια είναι η αλήθεια. Αυτό έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς καμία άλλη διάθεση ή πρόθεση. Είπε την αλήθεια.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Οι Νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν, ότι στο Κέντρο Υγείας Αίγινας, έχει μόνο 3 γενικούς γιατρούς, ενώ προβλέπονται 5 οργανικές θέσεις. Επίσης, δεν υπάρχει καρδιολόγος, βιοπαθολόγος, ακτινοδιαγνώστης και οδοντίατρος, παρότι θα έπρεπε, με βάση το οργανόγραμμα. Μάλιστα υπηρετούν 5 νοσηλεύτριες και 3 οδηγοί ασθενοφόρου, αντί για 6 που προβλέπεται. Σε ένα νησί, με τουλάχιστον 13.000 μόνιμους κατοίκους και πολλαπλάσιο πληθυσμό το καλοκαίρι, παραδέχεστε την καταγγελία, ότι με βάση τα παραπάνω, οι εφημερίες γίνονται με έναν γιατρό και μια νοσηλεύτρια, ενώ κάποιες μέρες δεν υπάρχει ασθενοφόρο; Και επειδή καταλαβαίνω, ότι λογικά θα ρωτήσετε το Υπουργείο, καθότι είναι ειδικό θέμα, θα θέλαμε αν γίνεται να ρωτήσετε και το εξής: σε πόσες μέρες θα είναι πλήρως στελεχωμένο το Κέντρο Υγείας; Θα δράσετε ή θα συνεχίσετε τα «θα»;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για τα ακριβή στοιχεία του προσωπικού του συγκεκριμένου Κέντρου Υγείας, προφανώς θα ρωτήσουμε το Υπουργείο για να μας πει και θα ρωτήσουμε δύο πράγματα: πόσοι υπηρετούν σήμερα, σε κάθε θέση και πόσοι υπηρετούσαν το 2019. Γιατί, όπως καταλαβαίνετε μια Κυβέρνηση κρίνεται για το τί κατάσταση παρέλαβε, σε οποιοδήποτε τομέα και τί ισχύει σήμερα και προφανώς θα κριθεί και για το τί θα παραδώσει και για το οποίο θα κριθεί από τους πολίτες στις επόμενες εκλογές. Άρα δύο πράγματα έχουν σημασία. Προφανώς πόσοι υπηρετούν σήμερα, αν υπάρχουν ελλείψεις, όπως λέτε και πόσοι υπηρετούσαν όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση αυτή. Συνολικά, το προσωπικό στο ΕΣΥ έχει αυξηθεί κατά 10% και αντιστοίχως έχουν αυξηθεί από 10% έως 30% οι αμοιβές του προσωπικού αυτού, αναλόγως και την ειδικότητα και την περιοχή και σε κάποιες περιπτώσεις και παραπάνω, αν μιλάμε για απομακρυσμένες περιοχές. Έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα στην υγεία, δεν είναι «θα» και το προσωπικό έχει αυξηθεί και οι απολαβές έχουν αυξηθεί και όλα αυτά τα οποία είπα στην αρχική μου εισήγηση, δηλαδή η λίστα χειρουργείων, η ενιαία λίστα φαρμάκων, η παρακολούθηση των ασθενών, αυτό που λέμε «βραχιολάκι», οι ανακαινίσεις πάνω από 80 Κέντρων Υγείας, πάνω από 150 νοσοκομείων. Αυτά δεν είναι «θα», είναι πράγματα τα οποία ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται. Προφανώς όμως δεν αρκούν, πρέπει να γίνουν περισσότερα. Είναι δεδομένο ότι οι οργανικές θέσεις σε πολύ λίγες υπηρεσίες καλύπτονται πλήρως, αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζετε. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να μειώνει όσο μπορεί, πάντοτε με τον κανόνα ένα προς ένα, τα κενά στις οργανικές θέσεις.
ΧΡ. ΜΥΤΙΛΙΝΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδα μας Political, προχθές Τρίτη 22 Ιουλίου, καταγράψαμε σοβαρές αλυτρωτικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια ενός πανηγυριού στη Μελίτη Φλώρινας, με δημόσια χρήση συμβόλων, τραγουδιών και συνθημάτων περί Μακεδονίας του Αιγαίου, παρουσία οργανωμένων φιλοσκοπιανών ομάδων, μεταξύ των οποίων και στελέχη του VMRO. Σύμφωνα με το δημοσίευμα μας πρόκειται για συντονισμένη προσπάθεια αναβίωσης αλυτρωτικού αφηγήματος και εμφανή πρόθεση προπαγάνδας εντός ελληνικού εδάφους, γεγονός που προσβάλλει φυσικά της Συμφωνία των Πρεσπών και τη δημόσια τάξη μας. Πώς προτίθεται η Κυβέρνηση να απαντήσει σε τέτοιου τύπου προκλήσεις; Έχουν υπάρξει ενέργειες ή αναφορές προς το Υπουργείο Εξωτερικών ή τις αρμόδιες Αρχές για την αποτροπή ανάλογων περιστατικών στο μέλλον;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Συναντήθηκε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών με τον ομόλογό του από την Βόρεια Μακεδονία. Έκανε σαφές ο Γ. Γεραπετρίτης, ότι δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση, για την οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη της ευρωπαϊκής ενταξιακής πορείας του κράτους της Β. Μακεδονίας, αν δεν υπάρχει πλήρης σεβασμός σε όσα έχουν συμφωνηθεί και υπογραφεί από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν μπορεί να δεχτούμε οποιαδήποτε άλλη διατύπωση, ονομασία, οτιδήποτε άλλο, πέραν αυτού που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία θυμίζω, ότι δεν είχαμε ψηφίσει και ήμασταν αντίθετοι, επισημαίνοντας τα πολλά αρνητικά της, αλλά για να μην υπάρξει παρεξήγηση και παρανόηση, είχε πει τότε ο Πρωθυπουργός, ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της Αντιπολίτευσης, ότι «αν ψηφιστεί θα πρέπει να εφαρμοστεί», κλείνω αυτή την παρένθεση για τους πολλούς «καλοπροαίρετους», που κόβουν δηλώσεις και απαντήσεις –συνήθως από την άκρα δεξιά σε αυτό θέμα– και ήταν σημαντικό το γεγονός ότι με τις επισημάνσεις αυτές του Γιώργου Γεραπετρίτη, του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, σε καλό κλίμα, είχαμε μια διατύπωση του ομολόγου του ότι είναι αυτονόητος ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, από όλα τα κράτη, άρα και από τη Βόρεια Μακεδονία. Μένει να δούμε πράξεις. Γιατί, όταν βλέπουμε ενέργειες, οι οποίες δεν συμβαδίζουν με τα συμφωνηθέντα, τότε και εμείς θα έχουμε και την αντίστοιχη στάση, χωρίς να αλλάζουμε ούτε σπιθαμή από αυτήν.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες, ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, διόρθωσε σε κάποια φάση την παρουσιάστρια του ΣΚΑΪ, λέγοντας πως η απόφαση για τη διάλυση του ΟΠΕΚΕΠΕ ήρθε πριν την υπόθεση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Αφενός και ο κ. Μπουκώρος έχει αποκαλύψει, ότι εδώ και ενάμιση χρόνο έχει ενημερωθεί από το Μαξίμου, αφετέρου 20 Μαΐου ήταν η έφοδος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και 28 ανακοινώσατε τη διάλυση. Πώς η Κυβέρνηση προηγήθηκε, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε αυτές τις εξελίξεις; Και αν μου επιτρέπετε και μια δεύτερη ερώτηση, μιας και λέτε ότι συνεργάζεστε με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία όλο το προηγούμενο διάστημα και επειδή λέγονται και πολλά στη δημόσια σφαίρα, περιμένετε κάποια άλλη υπόθεση από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι οι Κυβερνήσεις σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τις υποθέσεις τις οποίες ερευνάει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ούτως ώστε να περιμένουν, δεν στέλνει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υποθέσεις στις κυβερνήσεις για τις περιμένουν οι κυβερνήσεις. Και έχει αξία να δείτε και την επίσημη ανάλυση των στοιχείων και παρουσίαση των στοιχείων των καταγγελιών που έχουν γίνει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία από όλα τα κράτη-μέλη για να καταλάβετε, ότι αυτό συμβαίνει σε όλα τα κράτη. Υπάρχουν αρκετές καταγγελίες, δεν σημαίνει ότι οι καταγγελίες συνιστούν σοβαρές υποθέσεις με στοιχεία. Μπορεί κάποιος, επειδή απογοητεύτηκε που έχασε έναν διαγωνισμό, να κάνει μια καταγγελία, υπάρχει σχετική πλατφόρμα. Δείτε τα στοιχεία για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., δείτε και το τί συμβαίνει στα υπόλοιπα κράτη για το πώς δεν πολιτικοποιούν σε τέτοια ένταση μια καταγγελία, μια υπόθεση, για να καταλάβετε και τις διαφορές. Η απάντηση, λοιπόν, είναι ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι μπορεί να ερευνά, όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, αλλά και οι εισαγγελείς εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίοι δρουν δηλαδή στο πλαίσιο της ελληνικής Δικαιοσύνης. Τώρα, υπάρχει ο χρόνος λήψης μιας απόφασης και υπάρχει και ο χρόνος ανακοίνωσης μιας απόφασης. Δηλαδή για να ανακοινωθεί μια απόφαση, πρέπει να δουλέψεις την απόφαση αυτή, να είναι τεκμηριωμένη, δομημένη. Αυτό το οποίο λέτε αποδεικνύει ότι η απόφαση είχε ληφθεί πριν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, η ανακοίνωση αυτή, που έγινε 28 του μηνός που είπατε, δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν γίνει μια σειρά από προπαρασκευαστικές ενέργειες, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να είναι πέντε-έξι και επτά μέρες. Είναι μια πολύ βαριά απόφαση, μια πολύ κρίσιμη απόφαση, την οποία έπρεπε να επεξεργαστούν οι συναρμόδιοι για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, σίγουρα αρκετών εβδομάδων. Το γεγονός -το έχω πει πάρα πολλές φορές- ότι όλη αυτή η ιστορία με τις αγροτικές επιδοτήσεις, τις «αμαρτωλές» αγροτικές επιδοτήσεις και την προβληματική λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, απασχολούσε χρόνια τον Πρωθυπουργό, αποδεικνύεται από μια σειρά από πρωτοβουλίες που προηγήθηκαν αυτών που συζητάμε και από χιλιάδες ΑΦΜ, τα οποία έχουν αποσταλεί στη Δικαιοσύνη, στις αρχές, συνολικά, από δεκάδες χιλιάδες ΑΦΜ, τα οποία μπλοκαρίστηκαν επί των δικών μας ημερών. Την έχουμε κάνει αυτή τη συζήτηση, έχουμε δώσει αυτή την απάντηση. Το γεγονός ότι υπήρχε και υπάρχει ακόμα δυστυχώς μεγάλο πρόβλημα, μεγάλο ζήτημα, δεν περιμέναμε να το δούμε τους τελευταίους μήνες. Έχει μιλήσει ο Πρωθυπουργός στη Βουλή για το μεγάλο αυτό ζήτημα, πολλούς μήνες πριν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και έχει λάβει πρωτοβουλίες και στην πρώτη και στη δεύτερη τετραετία. Αυτή είναι η αλήθεια και προκύπτει από την ίδια την πραγματικότητα και από δημόσιες δηλώσεις και του Πρωθυπουργού και πολλών κυβερνητικών στελεχών.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Άρα, θα λέγατε ότι η απόφαση για τη διάλυση του ΟΠΕΚΕΠΕ ήρθε πριν την υπόθεση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, είναι ακριβής;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας εξήγησα γιατί είναι ακριβής και η κοινή λογική και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήσατε για να αποδείξετε το αντίθετο, αποδεικνύουν αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός και αυτό που σας επιβεβαιώνω και εγώ σήμερα.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΙ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Κυβέρνηση κατά την επιλογή των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου από το Υπουργικό Συμβούλιο δεν επέλεξε ούτε έναν από τους αρεοπαγίτες που ψηφίστηκαν από τους συναδέλφους τους. Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που αναφέρει ότι η Κυβέρνηση ψηφίζει νόμους και τους ακυρώνει μόνη της. Τί έχετε να σχολιάσετε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ότι αυτό είναι ανακριβές. Το Υπουργικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει, παίρνοντας υπόψη του τρεις λίστες, τρεις καταλόγους. Ο ένας κατάλογος είναι η επετηρίδα, ο δεύτερος κατάλογος είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των δικαστών και ο τρίτος κατάλογος είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή. Άρα, δεν είναι μια λίστα βάσει της οποίας αποφασίζει το Υπουργικό Συμβούλιο. Ήταν δύο και προσθέσαμε εμείς, με μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση που αναγνωρίστηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια τρίτη λίστα, τη γνώμη δια της ψήφου των ίδιων των δικαστών. Άρα, στο σύνολο των αποφάσεων συνεκτιμήθηκαν αυτές οι τρεις λίστες, οι τρεις κατάλογοι, για να είμαι πιο ακριβής. Σε πολλές από αυτές τις θέσεις προκρίθηκε περισσότερο η άποψη του δεύτερου καταλόγου, του καταλόγου που προέκυψε από την ψηφοφορία των δικαστών.
ΧΡ. ΜΥΤΙΛΙΝΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες το βράδυ, μετά τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο ΣΚΑΪ, κυκλοφόρησαν κάποια δημοσιεύματα που έλεγαν για το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι επί της ουσίας λογόκρινε τον Πρωθυπουργό, ότι έστειλε στο τηλεγράφημά του ένα κομμάτι της συνέντευξης και δεν συμπεριέλαβε ένα άλλο κομμάτι της συνέντευξης. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι για γέλια και για κλάματα τα δημοσιεύματα αυτά, όπως προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση που έβγαλε, σήμερα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Και το λέω το περισσότερο «για κλάματα», γιατί παραπλανούν τον κόσμο για κάτι το οποίο προκύπτει ότι είναι ψέμα. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι πιάστηκε από αυτά τα δημοσιεύματα ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν κάνω λάθος ο κ. Καραμέρος, και τα έκανε χρήση σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, κατηγορώντας το ΑΠΕ αδίκως, συκοφαντώντας στην πραγματικότητα το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Απάντησε το ΑΠΕ, με μια αποστομωτική απάντηση. Έχει γίνει το εντελώς αντίθετο. Όπως αντιλαμβάνεστε, από ό,τι καταλαβαίνω, εστάλησαν αρχικά κάποια σημεία από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, βέβαια με παραπομπή στο πλήρες κείμενο της συνέντευξης και αμέσως μετά, σε πολύ λίγα λεπτά, το ΑΠΕ έστειλε το σύνολο της συνέντευξης του Πρωθυπουργού, σημείο – σημείο, συμπεριλαμβάνοντας όλα τα επιμέρους της συγκεκριμένης συνέντευξης. Υπήρξε και βίντεο, μοιράστηκε αυτό, ήταν δημόσιο για να το χρησιμοποιήσουν και όλα τα υπόλοιπα site, οποιοσδήποτε ήθελε. Νομίζω είναι ένα θέμα που δείχνει με τι όρους λειτουργούν κάποια Μέσα και πώς προσπαθεί αυτά τα δημοσιεύματα να τα χρησιμοποιήσει ένα μέρος της Αντιπολίτευσης.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Σε συνέχεια της ερώτησης του συναδέλφου, είπατε σε πολλές επιλογές ήταν αυτοί που επελέγησαν από τους δικαστές;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, σε κάποιες επιλογές. Προκρίθηκε περισσότερο η γνώμη των δικαστών.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων λέει ότι δεν επιλέξατε κανέναν από τους δικαστές που ψηφίστηκαν. Λέει ψέματα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι μια βαριά λέξη το «λέει ψέματα».
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε ένα όνομα, έναν ο οποίος έχει ψηφιστεί;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτή είναι η απάντηση που έλαβα από τους αρμόδιους και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Μπορώ να επανέλθω με χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα οποία δείχνουν, ότι σε κάποιες περιπτώσεις, γιατί δεν είναι μόνο οι επικεφαλής της Δικαιοσύνης, επελέγησαν και Αντιπρόεδροι του ΣτΕ, Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου. Στο σύνολο αυτών των θέσεων συνεκτιμήθηκαν και οι τρεις κατάλογοι -επαναλαμβάνω- και σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις μέτρησε περισσότερο ο δεύτερος κατάλογος, που ήταν η ψηφοφορία των δικαστών. Τώρα, σε ποιες περιπτώσεις μέτρησε περισσότερο, πρέπει να δούμε την ψηφοφορία. Η ψηφοφορία έχει μια σειρά κατάταξης, δεν υποχρεώνει το Υπουργικό Συμβούλιο να βάλει τον πρώτο ή τον δεύτερο. Αλλά αυτή η σειρά κατάταξης λαμβάνεται υπόψη του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό τώρα, πρέπει να έχω τους τρεις καταλόγους και αυτούς που επελέγησαν για να το δω και να σας απαντήσω.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΙ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που υποστηρίζουν, ότι η Ελλάδα θα αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 67 έτη στα 70. Επιβεβαιώνετε αυτή την είδηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Δεν έχει καμία βάση, δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, πάλι στη χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού, μεταξύ άλλων, ρωτήθηκε για τα στοιχεία της Eurostat, που λένε ότι το 46% των συμπολιτών μας αδυνατούν να πάνε διακοπές. Και είπε, πως δεν ξέρει αν είναι το μισό και ότι σε κάθε περίπτωση γι’ αυτό έχουμε τα προγράμματα. Δεν ενημερώνεται ο Πρωθυπουργός για τις αρνητικές έρευνες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία; Πώς μπορεί να δηλώνει άγνοια για κάτι τέτοιο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πώς προκύπτει αυτό το οποίο λέτε; Δεν αμφισβήτησε τις έρευνες, ούτε είπε ότι δεν ισχύει η έρευνα αυτή. Απλά, όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχει μια απόσταση μεταξύ των ίδιων των ερευνών, όταν μετράνε την υποκειμενική απάντηση των πολιτών, έχουν την αξία τους αυτές οι έρευνες, και υπάρχουν και τα στατιστικά δεδομένα της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ ή τέλος πάντων της στατιστικής υπηρεσίας κάθε χώρας, με αντικειμενικά δεδομένα. Πολλές φορές έχουμε κάνει τη συζήτηση περί αντικειμενικής και υποκειμενικής φτώχειας. Και τα δύο έχουν αξία, αλλά συμφωνούμε, ότι μεγαλύτερη αξία έχει η αντικειμενική, δηλαδή οι δείκτες, οι οποίοι βασίζονται σε αριθμούς και όχι στην υποκειμενική απάντηση ενός πολίτη. Αυτό είναι νομίζω αυτό το οποίο λέει ο Πρωθυπουργός. Υπάρχουν έρευνες πολλές για όλες τις χώρες. Η κατάσταση στην Ελλάδα σε σχέση με το 2019, στη συντριπτική πλειονότητα των δεικτών είναι πολύ καλύτερη σήμερα από ό,τι ήταν το 2019. Υπάρχουν, όμως, και πάρα πολλά προβλήματα ακόμα, τα οποία αντιμετωπίζουν πολλοί συμπολίτες μας, γι’ αυτό και πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα. Και είπε ο Πρωθυπουργός, ότι μια χώρα που έχει δημιουργήσει 500.000 νέες θέσεις εργασίας και έχει ρίξει την ανεργία στο 7,9% από 18%, και πολύ μάλιστα την ανεργία και των νέων και των γυναικών, που έχει αυξήσει τον μέσο μισθό 30% και τον κατώτατο μισθό 36%, που είναι στις πρώτες θέσεις ανάπτυξης και πρώτες θέσεις μείωσης του χρέους ως προς το ΑΕΠ και μια σειρά από άλλους δείκτες, επενδύσεις, εξαγωγές, δεν μπορεί κανείς να την αποκαλέσει μια χώρα που αποτυγχάνει οικονομικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι γίναμε παράδεισος, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι μας ακούν και έχουν πολλά προβλήματα. Γι’ αυτό και οφείλουμε να δώσουμε όσο το δυνατόν παραπάνω σε εκείνους για να τους στηρίξουμε. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μια διευκρίνιση, επειδή μιλήσατε για την αντικειμενική και υποκειμενική φτώχεια που έχει να κάνει και με την ψυχολογία. Εδώ η Eurostat, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, καταγράφει 46% των Ελλήνων πως δεν μπορούν να πάνε διακοπές σε σύγκριση με το 27% της Ε.Ε.. Υπάρχει περίπτωση αντικειμενικά να πηγαίνουν διακοπές και υποκειμενικά να μην πηγαίνουν; Αμφισβητείτε τα στοιχεία της Eurostat;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας είπα, ότι έχουν αξία όλες οι έρευνες και αυτές οι οποίες αποτυπώνουν μια υποκειμενική κατάσταση και αυτές, οι οποίες αποτυπώνουν μια αντικειμενική πραγματικότητα. Όπως αντιλαμβάνεστε, όλα λαμβάνονται υπόψη. Δεν αμφισβητεί κανείς, ότι μέρος της κοινωνίας δυσκολεύεται πολύ και δυσκολεύεται και να πάει διακοπές. Είναι μια πραγματικότητα, που πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Δεν είναι μια πραγματικότητα που δημιουργήθηκε τώρα. Είναι μια πραγματικότητα που επιδεινώθηκε στα χρόνια της κρίσης και ακόμα συνεχίζει να υφίσταται για ένα μέρος της κοινωνίας. Όλα τα λαμβάνουμε υπόψη, αυτό σας είπα. Και θεωρώ, ότι το πιο αξιόπιστο από όλα, δεν λέω ότι τα άλλα είναι αναξιόπιστα, είναι οι αντικειμενικοί δείκτες, οι οποίοι δείχνουν μια σημαντική βελτίωση στη χώρα μας. Δείτε πόσοι λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ σήμερα και πόσοι λάμβαναν κάτω από 1.000 ευρώ μέχρι το 2019. Το 64% που ήταν μέχρι το 2019 κάτω από 1.000 ευρώ, έχει γίνει 46%. Μπορούμε να πανηγυρίζουμε όταν 46% των συμπολιτών μας αμείβεται με κάτω από 1.000 ευρώ; Όχι. Είναι καλύτερο από το 64% που κληρονομήσαμε; Είναι καλύτερο. Αυτό, λοιπόν, τί λέει; Ούτε θα πανηγυρίσουμε, γιατί έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, ούτε όμως θα μηδενίσουμε το έργο που έχουμε κάνει.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Το κράτος διώκει μια εκπαιδευτικό-θεατρολόγο, επειδή σκηνοθέτησε και ανέβασε μια θεατρική παράσταση. Αυτό που μόλις είπα δεν είναι είδηση για τη χούντα του Πινοσέτ, στη Ζάκυνθο έγινε. Ο τίτλος της παράστασης ήταν: «Η Άννα Φρανκ συνομιλεί με τα παιδιά της Παλαιστίνης» και είχε αντιπολεμική θεματολογία, όπως καταλαβαίνετε. Η ΑΔΕΔΥ έγραψε μεταξύ άλλων; «καταδικάζουμε την απόπειρα λογοκρισίας και φίμωσης του εκπαιδευτικού έργου και της ελευθερίας της έκφρασης και σκέψης που επιχειρεί το Υπουργείο και η Κυβέρνηση με το νέο πειθαρχικό Δίκαιο που προωθεί». Εσείς προσωπικά νιώθετε, ως Κυβέρνηση, ότι προασπίζεστε την δημοκρατική παράδοση της χώρας μας, όταν τιμωρούνται εκπαιδευτικοί, επειδή προάγουν τα αντιπολεμικά ιδανικά και την καλλιτεχνική δημιουργικότητα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα πρέπει να διαβάσουμε την απόφαση του Πειθαρχικού, γιατί, με συγχωρείτε, αλλά δεν μπορώ να βασιστώ μόνο σε μια καταγγελία ή μια ανακοίνωση, με όλο τον σεβασμό σε αυτούς που τη συνέταξαν. Θέλω να διαβάσω την απόφαση του Πειθαρχικού, να ρωτήσω και την άποψη του αρμόδιου Υπουργείου, γιατί μου φαίνεται πολύ δύσκολο να έγινε αυτό μόνο επειδή μια δασκάλα έκανε μια παράσταση με αντιπολεμικά μηνύματα. Δεν νομίζω, ότι είναι κανείς αντίθετος στα αντιπολεμικά μηνύματα. Θέλω να δω ποιος είναι ο λόγος, ποια είναι η αιτίαση. Αφού έχω τέτοια πλήρη εικόνα και όχι μόνο από τη μια πλευρά, όπως μου την παρουσιάζετε, τότε θα μπορέσω να τοποθετηθώ. Αν αυτό γίνει μέχρι το επόμενο briefing, θα το έχετε γραπτώς, αλλιώς θα επανέλθω.
Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Σχετικά πάλι με τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, χθες, στο ΣΚΑΪ. Ερωτηθείς για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, είπε ο Πρωθυπουργός, ότι θα προχωρήσει, όταν θα είναι κατάλληλες οι γεωπολιτικές συνθήκες και όταν θα λυθούν κάποιες εκκρεμότητες με την Κύπρο για το θέμα επιμερισμού του κόστους. Αναρωτιέμαι, δηλαδή, ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε, ουσιαστικά, ότι το έργο έχει παγώσει λόγω των αντιδράσεων της Άγκυρας; Ποιες γεωπολιτικές συνθήκες εννοεί να είναι κατάλληλες;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Εξέφρασε τους λόγους και είπε ποιος είναι ο βασικός λόγος, τη διάσταση, δηλαδή, αυτής της οικονομικής διαπραγμάτευσης για την οποία εξέφρασε την αισιοδοξία του. Δεν υπάρχει ζήτημα. Και μάλιστα είπε, ότι δεν είναι από τις συζητήσεις που πρέπει να παρθεί οποιαδήποτε άδεια από οποιονδήποτε άλλον, το είπε αυτό, όπως αντίστοιχα είπε και για τα θαλάσσια πάρκα. Άρα, το αντίθετο. Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό. Όμως, υπάρχει ένας προγραμματισμός, ο οποίος θα υλοποιηθεί, με βάση όλα τα δεδομένα, όπως τα περιέγραψε ο Πρωθυπουργός. Νομίζω ήταν ακριβέστατος και δεν έχω κάτι να προσθέσω.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, όπως έγινε γνωστό, απορρίφθηκαν με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών οι δύο αγωγές του ελληνικού Δημοσίου κατά της Novartis. Όπως μάθαμε, απορρίφθηκαν λόγω πλήρους αοριστίας και το δικαστήριο χαρακτήρισε το δικόγραφο απολύτως απαράδεκτο, μια διεκδίκηση της χώρας μας αποζημίωσης 214 εκατομμυρίων ευρώ. Ποιος Υπουργός αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη ή είναι μια ευθύνη που την αναλαμβάνει ολόκληρη η Κυβέρνηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς το ποιος Υπουργός, έχει να κάνει με το ποιος έχει την εποπτεία κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που συνετάχθη το συγκεκριμένο…
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτό ρωτάω, πού το αποδίδετε εσείς; Είναι ο κ. Πλεύρης;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο κ. Πλεύρης από ποια άποψη; Υπουργός Υγείας εννοείτε…;
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο Υπουργός Υγείας τότε…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν ξέρω στο πλαίσιο της λειτουργίας ποιας νομικής υπηρεσίας συνετάχθη. Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι μια απόφαση της Δικαιοσύνης. Δηλαδή, δεν μπορείς να πεις ότι φταίει, να δώσεις ευθύνη σε κάποιον επειδή βγήκε μια απόφαση. Σε περίπτωση που υπάρχει κάτι το οποίο έγινε λάθος και αποδειχθεί αυτό, προφανώς οι ευθύνες στη νομική υπηρεσία που έκανε συγκεκριμένη δουλειά. Αναλόγως το ποια νομική υπηρεσία είναι, δεν ξέρω, είναι το προσφεύγον το Υπουργείο Υγείας, αν είναι το Υπουργείο Υγείας, τότε είναι η νομική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας. Αλλά αυτό είναι ένα συμπέρασμα λίγο ακροβασία, αν μου επιτρέπετε, για να πούμε ότι φταίει ένας Υπουργός. Πρέπει αυτό να προκύψει, να αποδειχθεί. Μέχρι να αποδειχθεί κάτι τέτοιο, νομίζω ότι δεν είναι ασφαλές αυτό το συμπέρασμα.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Προτίθεται η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας ή κάποιο άλλο Υπουργείο να κάνει κάποια άλλη κίνηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ό,τι εργαλείο νομικό δίνει ο νόμος κατά μιας απόφασης, θα το εξαντλήσουμε. Φαντάζομαι είναι αυτονόητο. Από εκεί και πέρα, όμως, και εσωτερικά και υπηρεσιακά, γίνεται ένας έλεγχος, όταν έχουμε μια τέτοια απόφαση, τί μπορεί να έφταιξε και βγήκε αυτή η απόφαση, αν έφταιξε κάτι και αν υπήρξε κάτι που δεν έγινε σωστά. Αυτό γίνεται υπηρεσιακά και φαντάζομαι έχει ξεκινήσει ήδη. Το θεωρώ, δηλαδή, αυτονόητο, χωρίς να έχω βέβαια και ενημέρωση εσωτερική.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Σε προηγούμενη ενημέρωση σας ρωτήσαμε για το κείμενο του Πέτρου Παπακωνσταντίνου, το οποίο αποσύρθηκε από τα βιβλία της Γ΄ Γυμνασίου. Δεν ξέρω αν έχετε κάποια ενημέρωση από τον κ. Βλάσση που αναφέρατε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Την έχουμε επισυνάψει στην προηγούμενη ενημέρωση πολιτικών συντακτών.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Απλά, αναφέρατε στην επισύναψη…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας το έχουμε επισυνάψει από την προηγούμενη φορά.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: …Όσα είπε ο κ. Βλάσσης τα είδαμε στα πρακτικά. Απλά δεν απαντήσατε στην ερώτησή μας, η οποία ήταν η εξής: Είναι ταπεινωτικό για μια ελληνική Κυβέρνηση να ομολογεί, ότι θα αποφασίζει τί θα διδάσκονται οι μαθητές όχι με παιδαγωγικά κριτήρια, αλλά με πολιτικές πιέσεις που δέχεται συγκεκριμένα από το ΚΙΣ;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει ζήτημα πιέσεων. Η απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού, η οποία επισυνάφθηκε, το καλύπτει αυτό ως απάντηση. Αυτό το οποίο λέτε είναι μια υποκειμενική αξιολόγηση της απάντησης, που θεωρώ ότι είναι εντελώς λανθασμένη.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Αφού αναφέρει η συγκεκριμένη πως η απόφαση του Υπουργείου έλαβε υπόψη της και μια επιστολή του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και τί σημαίνει αυτό, ότι δέχθηκε πιέσεις; Όταν δέχεσαι μια επιστολή, τη λαμβάνεις υπόψη σου. Όταν βγαίνει μια δικαστική απόφαση ή οποιαδήποτε απόφαση του Δημοσίου, αναγράφει τί έλαβε υπόψη. Οτιδήποτε έχει σταλεί ως στοιχείο για να λάβει κάποιος υπόψη του. Είναι προφανές, λοιπόν, όταν λαμβάνεις μια επιστολή, τη λαμβάνεις υπόψη σου. Δεν σημαίνει ότι κάποιος σε πίεσε ή σε εκβίασε ή σε υποχρέωσε να βγάλεις τη συγκεκριμένη απόφαση. Είναι σαφής ο Υφυπουργός και μάλιστα το έχουμε επισυνάψει -γι’ αυτό και δεν το έχω εδώ- από την προηγούμενη φορά, τη μέρα που με ρωτήσατε δηλαδή.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Μιας και το συγκεκριμένο κείμενο ήταν στα βιβλία 20 χρόνια, λέτε στην πραγματικότητα ότι με Κώστα Σημίτη, Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα, Γιώργο Παπανδρέου, Κώστα Καραμανλή, τα παιδιά μας διδάσκονταν αντισημιτισμό και ξαφνικά το ανακαλύψατε εσείς;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν λέω κάτι τέτοιο. Τα βιβλία αξιολογούνται, αλλάζουν, εκσυγχρονίζονται. Δεν σημαίνει ότι αν αλλάξει κάτι, οι προηγούμενοι δίδασκαν κάτι κακό στα παιδιά. Είναι αόριστα αυτά τα συμπεράσματα, νομίζω ότι πάμε από τη μία άκρη στην άλλη πετώντας, ούτε καν ακροβατώντας, με μαγικές δυνάμεις.
Σας ευχαριστώ πολύ.