Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου
Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη
Καλό μεσημέρι,
Έκτακτα μέτρα για το μεταναστευτικό ζήτημα, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που αφορούν στη Λιβύη, ανακοίνωσε, χθες, ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.
Πρώτον, με νομοθετική ρύθμιση, η οποία κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, η Ελλάδα προχωράει στην αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου, αρχικά για τρεις μήνες, για όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα.
«Είναι μια απαραίτητη προσωρινή αντίδραση η οποία στηρίζεται ακριβώς στην ίδια νομική επιχειρηματολογία την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει όταν επιτυχημένα αντιμετώπισε τη μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας πως, όσοι μετανάστες εισέρχονται παράνομα στη χώρα, θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται.
Δεύτερον, δημιουργείται μία σε πρώτη φάση μόνιμη κλειστή δομή στην Κρήτη για την αντιμετώπιση του φαινόμενου και τοπικά, κρατώντας αυτούς, οι οποίοι εισέρχονται παράνομα και των οποίων οι αιτήσεις ασύλου δεν θα μπορούν να εξετάζονται.
Τρίτον, συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη Λιβύη, τόσο με τη νόμιμη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης, όσο και με την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως το Πολεμικό Ναυτικό, το ελληνικό Λιμενικό, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τις αρχές της Λιβύης, προκειμένου να αποτραπεί, κατά προτίμηση, η αναχώρηση αυτών των βαρκών ή αυτών των πλοιαρίων από τις ακτές της Λιβύης ή όταν συμβαίνει αυτό, σε συνεργασία, με τις αρχές της Λιβύης, εφόσον καθίσταται εφικτό, οι βάρκες αυτές να επιστρέφουν εκεί από όπου ξεκίνησαν, πριν εισέλθουν στα διεθνή ύδατα και η οποιαδήποτε παρέμβαση να μετατρέπεται, ουσιαστικά, σε μία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
«Η Ελληνική Κυβέρνηση στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει. Και το στέλνει προς όλους τους διακινητές και προς όλους τους δυνητικούς πελάτες τους, ότι τα χρήματα τα οποία δαπανούν ενδεχομένως να είναι παντελώς χαμένα, διότι πια θα είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα να μπορεί κανείς να φτάσει στην Ελλάδα διά της θαλάσσιας οδού» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘΑ για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αντιμετώπιση της βίας στα Πανεπιστήμια. Η Κυβέρνηση προχωρά σε μια κρίσιμη νομοθέτηση, ανταποκρινόμενη στην απαίτηση για έμπρακτη προστασία της ακαδημαϊκής ζωής, με σεβασμό στην αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ και σε συνέχεια της σημαντικής μεταρρύθμισης του Νόμου του 2021. Το σχέδιο νόμου έρχεται να βελτιώσει συγκεκριμένες δυσλειτουργίες που σημειώθηκαν στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, αντιμετωπίζοντας έτσι χρόνιες παθογένειες στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και θεμελιώνοντας ένα συνεκτικό πλαίσιο άμεσης και αποτελεσματικής δράσης απέναντι στη βία και την παραβατικότητα, αλλά και αυστηρής λογοδοσίας, επ’ ωφελεία της φοιτητικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Εφαρμόζοντας καλές διεθνείς πρακτικές και σεβόμενοι το αυτονόητο δικαίωμα κάθε νέου στην γνώση και την μόρφωση, η πολιτεία κάνει απλά το καθήκον της απέναντι στην κοινωνία.
Η νομοθετική πρωτοβουλία περιλαμβάνει έξι κεντρικούς άξονες που αφορούν:
- την ενίσχυση του ποινικού οπλοστασίου, την καθιέρωση μηχανισμού άμεσης αντίδρασης,
- τον εξορθολογισμό της πειθαρχικής διαδικασίας και τη διασφάλιση λογοδοσίας,
- την αξιοποίηση τεχνικών μέσων ελεγχόμενης πρόσβασης και ταυτοποίησης,
- την άμεση επιβάρυνση των υπαιτίων με αποζημίωση για φθορά ή καταστροφή δημόσιας περιουσίας και
- την σύσταση Εθνικού Παρατηρητηρίου Βίας και εκπόνηση σχεδίου πρόληψης παραβατικών συμπεριφορών.
Επιπλέον, προβλέπεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανώτατη διάρκεια φοίτησης και τις δυνατότητες ολοκλήρωσης σπουδών στα ΑΕΙ. Με την νομοθετική ρύθμιση και σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον προγενέστερο νόμο του 2022, ορίζεται ανώτατος χρόνος σπουδών ο οποίος είναι η ελάχιστη διάρκεια +4 ή +6 εξάμηνα, ενώ, σε περίπτωση υπέρβασης, επέρχεται αυτοδίκαιη διαγραφή. Προβλέπεται, βέβαια, μηχανισμός «τελευταίας ευκαιρίας για ενεργούς φοιτητές, δίνονται ευέλικτες ρυθμίσεις για ειδικές κατηγορίες αλλά και νέες ευκαιρίες για σπουδές μέσω κατατακτηρίων.
Περίπου 35.000 φοιτητές, που έχουν ολοκληρώσει το 75% των μαθημάτων ή πιστωτικών μονάδων και έχουν συμμετάσχει σε εξετάσεις τουλάχιστον δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια, θα έχουν δικαίωμα ολοκλήρωσης σπουδών εντός δύο επιπλέον εξαμήνων.
Περίπου 290.000 ανενεργοί φοιτητές θα διαγραφούν από τα μητρώα, καθώς δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια.
Με τις νέες ρυθμίσεις βάζουμε οριστικά τάξη. Η πρόβλεψη αυτή βοηθά τόσο στο προφίλ του κάθε πανεπιστημίου, αλλά και στην αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας απέναντι στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο το οποίο για χρόνια θεωρούνταν ένα άτυπο άβατο, υποβαθμίζοντας έτσι την εικόνα του. Ενισχύουμε τη διαφάνεια και αξιοπιστία, την αξιολόγηση και εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ, αλλά και την προσέλκυση συνεργασιών με διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Σε τρεις βασικούς πυλώνες εδράζεται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τον εκσυγχρονισμό και την ασφάλεια του ελληνικού σιδηροδρόμου, που κατατέθηκε στη Βουλή, προς συζήτηση και ψήφιση.
Ο πρώτος πυλώνας αφορά στην αναβάθμιση δομών ασφάλειας και τεχνολογικής εποπτείας του σιδηροδρομικού δικτύου και περιλαμβάνει πρωτοβουλίες όπως:
- Η ίδρυση Ενιαίου Κέντρου Εποπτείας, που θα λειτουργεί ως «πύργος ελέγχου» του σιδηροδρόμου, με δυνατότητα real – time παρακολούθησης του συνόλου του δικτύου, άμεσης καταγραφής εντολών και συμβάντων, και ενεργοποίησης μηχανισμών ακινητοποίησης συρμών σε περίπτωση κινδύνου.
- Η υποχρεωτική εγκατάσταση καμερών σε κρίσιμες υποδομές, καθώς και αυτοματοποιημένο λογισμικό εποπτείας.
Ο δεύτερος πυλώνας σχετίζεται με τη θέσπιση νέων ασφαλιστικών δικλείδων, τη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και την αυστηρότερη εκπαίδευση, την αξιολόγηση και τις κυρώσεις για το σιδηροδρομικό προσωπικό. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται δράσεις όπως οι υποχρεωτικές ψυχομετρικές, ιατρικές και λειτουργικές δοκιμασίες για όλους τους εργαζομένους σε κρίσιμα καθήκοντα, η καθιέρωση του θεσμού του Προϊσταμένου Αμαξοστοιχίας και το σύστημα κατηγοριοποίησης παραβάσεων.
Ο τρίτος πυλώνας αφορά στη νέα εταιρική δομή στον ΟΣΕ και την οργανωτική ενίσχυση κρίσιμων φορέων και περιλαμβάνει ενέργειες όπως:
- Η μετατροπή του ΟΣΕ σε «Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι Α.Ε.», με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, δυνατότητα προσλήψεων με ευέλικτες διαδικασίες και δυνατότητα προσέλκυσης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό.
- Η οργανωτική ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων και του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, με ταχεία στελέχωση και σύσταση Ειδικής Μονάδας Επιθεωρητών και
- Η θέσπιση Ενιαίου Σχεδίου Αντιμετώπισης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, κρατικών και ιδιωτικών.
Ιστορικό υψηλό ρυθμίσεων καταγράφηκε τον Ιούνιο στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν 1.995 ρυθμίσεις, αξίας άνω των 670 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το υψηλότερο ρυθμισμένο ποσό έως σήμερα.
Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή του εξωδικαστικού μηχανισμού στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, καθώς μέχρι σήμερα ο συνολικός αριθμός των επιτυχών ρυθμίσεων ανέρχεται σε 38.567 και αντανακλά συνολική αξία αρχικών οφειλών 12,7 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, τον Ιούνιο 3.965 ευάλωτα νοικοκυριά και 155 οφειλέτες ΑμεΑ επωφελήθηκαν από ρυθμίσεις οφειλών, σύμφωνα με την ήδη θεσπισμένη υποχρεωτικότητα, ενώ 222 οφειλέτες κατάφεραν να αναστείλουν προγραμματισμένους πλειστηριασμούς, κάνοντας χρήση του μέτρου της προκαταβολής.
Από τα στοιχεία του Ιουνίου καταδεικνύεται, για ακόμη μια φορά, πως ο διπλασιασμός των εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων που εφαρμόζεται από τον Μάιο, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες θεσμοθετημένες βελτιώσεις στο πλαίσιο του εξωδικαστικού, δίνει βιώσιμες ρυθμίσεις, καλύπτοντας, ουσιαστικά, τη μεσαία τάξη.
2.500 Άτομα με Αναπηρία θα ωφεληθούν από το πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον», το οποίο εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η πρωτοβουλία, με δημόσια δαπάνη 24 εκατ. ευρώ, ενισχύει την ανεξάρτητη διαβίωση και την ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή, δίνοντας έμφαση στις πραγματικές ανάγκες των ατόμων με κινητικές ή/και αισθητηριακές αναπηρίες.
Πιο συγκεκριμένα, ωφελούμενοι είναι άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ατομικό εισόδημα έως 60.000 ευρώ.
Το ανώτατο ποσό επιχορήγησης φτάνει έως και τα 14.500 ευρώ, 12.000 ευρώ για κινητική αναπηρία, 5.000 ευρώ για αισθητηριακή αναπηρία, 14.500 ευρώ για συνδυασμό κινητικής και αισθητηριακής αναπηρίας.
Το νέο Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης Εργαζομένων σε Θέματα Διαφορετικότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων στον Χώρο Εργασίας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας είναι μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία που στοχεύει στην εμπέδωση της ισότητας και της συμπερίληψης στους επαγγελματικούς χώρους. Οι 80.000 εργαζόμενοι που θα δηλώσουν συμμετοχή, θα λάβουν αποζημίωση 100 ευρώ με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και του τεστ αξιολόγησης. Η πλατφόρμα συμμετοχής είναι ήδη διαθέσιμη, λόγω αυξημένου φόρτου επιλύονται παράλληλα με τη λειτουργία της ορισμένα τεχνικά ζητήματα και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Καλό μεσημέρι, κ. Υπουργέ. Θέλω να σας ρωτήσω, μετά τα πολλά περιστατικά με φωτιές που έχουμε το τελευταίο διάστημα, χθες είχαμε ακόμα μία μεγάλη φωτιά στον Ωρωπό. Πώς κρίνετε την αντίδραση της Πυροσβεστικής σε όλη αυτή τη διαδικασία κατάσβεσης;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τους οφείλουμε ένα πολύ μεγάλο «ευχαριστώ», στους ανθρώπους αυτούς της Πυροσβεστικής και όλους τους ανθρώπους συνολικά των Σωμάτων Ασφαλείας, γιατί υπάρχουν και πολλές φορές και ανάγκες εκκενώσεων, που δίνουν κάτι παραπάνω από τον εαυτό τους κάθε μέρα, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Χθες ήταν μία από τις πολύ επικίνδυνες ημέρες, λόγω της συνδρομής της υψηλής θερμοκρασίας και των ανέμων – είναι υψηλή επικινδυνότητα, που λέμε. Τέτοιες ημέρες κάποτε ήταν μία φορά τα δύο-τρία χρόνια, τώρα τέσσερις-πέντε φορές μέσα σε μία αντιπυρική περίοδο. Ελπίζουμε αυτό να μην αυξηθεί. Και είναι αυτές οι μέρες που, ενώ μπορεί να έχεις μία άμεση επέμβαση, μέσα σε λίγα λεπτά, η πυρκαγιά να εξαπλωθεί και να κάψει πολύ μεγάλες εκτάσεις. Αυτό δεν συνέβη χθες. Ήταν μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά, η οποία κράτησε ώρα. Φαίνεται τώρα ότι είναι σε ύφεση. Ακόμα επιχειρούν. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι, πριν και πάνω απ’ όλα, η υπεράνθρωπη προσπάθεια των ανθρώπων αυτών και, από εκεί και πέρα, τα περισσότερα μέσα, τα οποία έχει στη διάθεσή του το Κράτος, το περισσότερο προσωπικό, τα εναέρια μέσα, τα drones, τα οποία πετάνε προληπτικά και μια σειρά από κινήσεις που έχουμε κάνει. Κάθε μέρα είναι μία μάχη για την Πολιτική Προστασία, κάθε μέρα. Και αυτό το οποίο πρέπει να γίνεται, είναι να είμαστε ευγνώμονες για τους ανθρώπους αυτούς, να έχουμε εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις αυτές, να κάνουμε αυτά τα οποία λένε οι οδηγίες, ειδικά όταν διαμένουμε σε περιοχές οι οποίες έχουν αυξημένη επικινδυνότητα, δασικές εκτάσεις ή, τέλος πάντων, πέριξ των δασικών εκτάσεων, να σεβόμαστε αυτά τα οποία απαγορεύονται και για λόγους επιβίωσης και για λόγους σεβασμού του νόμου, αυτονόητου σεβασμού του νόμου και λόγω και των πιο αυστηρών ποινών που υπάρχουν. Και το ξαναλέω: Είναι μια νέα πραγματικότητα. Κάθε μέρα είναι και μια μάχη και ελπίζουμε να κερδηθούν οι περισσότερες από τις μάχες αυτές.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, φαντάζομαι έχετε δει την ανάρτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, για την τροπολογία της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, τα έκτακτα μέτρα για τους μετανάστες από Λιβύη. Ο κ. Βενιζέλος ουσιαστικά λέει ότι είναι αντισυνταγματική η αναστολή των αιτήσεων ασύλου. Θέτει ένα ζήτημα Κράτους Δικαίου, διότι, όπως επισημαίνει, η Κυβέρνηση επικαλείται το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 του Συντάγματος για την εφαρμογή του νόμου περί κατάστασης πολιορκίας, του στρατιωτικού νόμου. Και αναλύει ο κ. Βενιζέλος, ως συνταγματολόγος, το ότι, ουσιαστικά, «ξεχειλώνει» η Κυβέρνηση το Σύνταγμα. Θα ήθελα, λοιπόν, το σχόλιό σας, δεδομένου ότι με τον κ. Βενιζέλο έχει συγκυβερνήσει η Νέα Δημοκρατία και δεν είναι, οπωσδήποτε, ένας άνθρωπος τον οποίο κανείς μπορεί να χαρακτηρίσει «αριστερούλη», «δικαιωματιστή» ή ΜΚΟ ή διάφορα άλλα υποτιμητικά που λένε πολλά στελέχη της παράταξής σας. Τι συμβαίνει, λοιπόν; «Ζηλέψατε» τη δόξα Τραμπ;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όταν τοποθετείται ένας συνταγματολόγος, δεν τοποθετείται με βάση το αν έχει κυβερνήσει ή συγκυβερνήσει με ένα κόμμα ή αν ανήκει σε έναν πολιτικό χώρο. Είναι μία επιστημονική ανάλυση και, στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας, είναι αυτονόητο ότι είναι σεβαστή. Από εκεί και πέρα, εμείς δεν ενεργοποιούμε το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ, απλά επικαλούμαστε ότι συντρέχουν προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο αυτό, με μια συγκεκριμένη νομική τεκμηρίωση και την αξιοποίηση-επίκληση σειράς αποφάσεων, δηλαδή νομολογίας, που τεκμηριώνουν τη συγκεκριμένη θέση μας, νομική θέση. Είναι, κατ’ αναλογία, η ίδια ακριβώς τεκμηρίωση και νομική ανάλυση που ακολουθήθηκε σε μία αντίστοιχη, όχι ίδια, γιατί είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά, μεταναστευτική κρίση πριν από πέντε χρόνια, τον Μάρτιο του 2020. Και η αντιμετώπιση τότε της κρίσης αυτής και σε νομικό επίπεδο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, ήταν απολύτως επιτυχημένη. Έχουμε, λοιπόν, κάθε λόγο να πιστεύουμε, αν και είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση, ότι θα έχουμε και πάλι το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Είναι μία αναγκαία, απολύτως σύννομη απόφαση, για το καλό της χώρας και των πολιτών. Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου. Όπως φαίνεται από την έλλειψη ανακοινώσεων των άλλων κομμάτων, αυτό αποδείχθηκε και με την σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν είχε πει τα αντίθετα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είχαμε δει και ανακοινώσεις και ίσως σήμερα το 80% των ερωτήσεων να ήταν γι’ αυτό -να δούμε αν θα ασχοληθούμε με αυτή την έκθεση για το Κράτος Δικαίου- είναι Κράτος Δικαίου, αλλά είναι και ένα Κράτος το οποίο βάζει, πάντοτε σεβόμενο τους νόμους, πάνω απ’ όλα τους πολίτες, τα συμφέροντα της χώρας. Αυτή τη στιγμή η χώρα όφειλε να αντιδράσει σε μία έκτακτη κατάσταση, σε μία νέα κρίση, την οποία δεν προκάλεσε, αλλά έχει υποχρέωση να την αντιμετωπίσει και θα το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις, πάντοτε – το ξαναλέω – εφαρμόζοντας τις ισχύουσες διατάξεις.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Μιας και μιλάτε για Κράτος Δικαίου, θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε για τον συνάδελφό μας, τον κ. Σίδερη, που έτυχε να απομακρυνθεί από την ΕΡΤ;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, να σας πω την ενημέρωση που έχω, που πολλές προηγούμενες Ενημερώσεις την έχω, νομίζω, επειδή με είχατε ρωτήσει, αν και έχει περάσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αν δεν κάνω λάθος, την έχω ακόμα μαζί μου. Ναι, την έχω. Η ενημέρωση, λοιπόν, που έχουμε από την ΕΡΤ είναι ότι δεν ισχύει η αιτίαση ότι κόπηκε η εκπομπή. Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμά του. Δεν είναι, δηλαδή, ότι έπαιξαν λιγότερα επεισόδια ή εκπομπές απ’ ό,τι είχε αποφασιστεί από το διοικητικό συμβούλιο. «Η διαδικασία επιλογής του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Ραδιοφωνικών Σταθμών, της Γενικής Διεύθυνσης Προγράμματος, έλαβε χώρα σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και στη βάση των αρχών της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της λειτουργικής καταλληλότητας. Η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων πραγματοποιήθηκε με βάση το βιογραφικό ενός εκάστου, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα τυπικά όσα και τα ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων, όσο και τη δυνατότητα πλήρους ενσωμάτωσης στη λειτουργική και διοικητική δομή της ΕΡΤ Α.Ε.. Απ’ όσο ενημερωθήκαμε, δεν καλύπτονταν κάποια τυπικά προσόντα, για να αναληφθεί από τον δημοσιογράφο η θέση στην οποία αιτήθηκε». Ήταν διπλό το ερώτημα σας. Παραδείγματος χάρη, ποια ήταν αυτά τα οποία δεν πληρούνταν; Η άσκηση καθηκόντων προϊσταμένου οργανικής μονάδας, επιπέδου τμήματος ή αποδεδειγμένη εμπειρία στο αντικείμενο της υπηρεσιακής μονάδας, π.χ. μουσικά ραδιόφωνα. Επιπλέον, ο δημοσιογράφος είναι διατεθειμένος από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης στην ΕΡΤ και η διάθεση δεν επιτρέπει ουσιαστική τοποθέτηση σε θέση ευθύνης, καθιστώντας τεχνικά και θεσμικά ανεφάρμοστη μία τέτοια επιλογή.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Πώς δεν ισχύει ότι δεν κόπηκε η εκπομπή, αφού διακόπτεται μια πολυβραβευμένη εκπομπή μετά από επτά χρόνια. Δεν θα την ξανακούσουμε. Και, μάλιστα, φεύγει από την ΕΡΤ, απομακρύνεται από την ΕΡΤ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω, είναι απλά ελληνικά. Είναι απλά ελληνικά. «Κόβεται» μία εκπομπή σημαίνει ότι έχει συμφωνηθεί να έχει 20 επεισόδια και παίζουν τα 18, τα 17. «Ολοκληρώνεται» μία εκπομπή είναι όταν έχουν συμφωνηθεί, π.χ., 20 επεισόδια – οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί – ολοκληρώνονται τα 20 επεισόδια και δεν γίνεται εκ νέου ανάθεση ή απόφαση ή οτιδήποτε για νέα εκπομπή. Είναι, νομίζω, τα ελληνικά μας, το λεξιλόγιό μας είναι πλούσιο, έχει λέξεις. Είναι άλλο το «κόβω», άλλο το «ολοκληρώνεται». Εδώ ολοκληρώθηκε η εκπομπή. Άρα, μία εκπομπή που ολοκληρώνεται, κάποιες φορές ανανεώνεται, κάποιες φορές δεν ανανεώνεται. Αυτό είναι αποτέλεσμα αποφάσεων της ΕΡΤ, που λειτουργεί αυτόνομα και ανεξάρτητα και πλέον έχει και διοίκηση που προέκυψε από τον ΑΣΕΠ. Αυτό συνέβη. Σας απάντησα με λεπτομέρεια. Νομίζω ότι παρέλκει οποιαδήποτε άλλη επεξήγηση.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Αυτόνομα και ανεξάρτητα, με διορισμό της πλειοψηφίας των μελών του διοικητικού συμβουλίου από την Κυβέρνηση. Πώς αυτό είναι ανεξάρτητα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν ισχύει αυτό που λέτε. Δεν ισχύει αυτό που λέτε. Ενημερωθείτε καλύτερα. Έχουν αλλάξει τα πράγματα. Αυτό συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος προέκυψαν από ανοιχτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ, με γραπτές εξετάσεις, με κλειστά τα φύλλα των εξετάσεων, με αξιολόγηση των κριτηρίων, με αυστηρά on – off κριτήρια. Δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου προέρχονται από τους εργαζομένους, άρα, τέσσερα τα οποία δεν είναι με απ’ ευθείας ορισμό από την Κυβέρνηση, και τα υπόλοιπα τρία, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Άλλα τρία στα επτά διορίζονται από τον ομιλούντα και τον εκάστοτε Υφυπουργό αρμόδιο για τον Τύπο και ένα από υπόδειξη του Υπουργείου Οικονομικών, με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Αυτό ίσχυε, που λέτε, τα προηγούμενα χρόνια, τα «υπερήφανα» αυτά χρόνια τα «αγωνιστικά», έτσι; Δεν έχει να κάνει αυτό με εσάς. Πλέον δεν ισχύει.
ΧΡ. ΜΥΤΙΛΙΝΙΟΣ: Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Πάτρας με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Γιώργου Φλωρίδη, τέθηκε σε αναστολή, ολόκληρη. Η αναστολή αυτής της λειτουργίας της Υπηρεσίας θα ισχύσει μέχρι να γίνει η αναδιοργάνωσή της. Για ποιο λόγο κατά βάση έγινε αυτό; Και πού θα εξυπηρετούνται τα αντίστοιχα περιστατικά και πόσο χρόνο φαίνεται ότι θα πάρει αυτή η αναδιοργάνωση.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εκρίθη αναγκαία από τον Υπουργό Δικαιοσύνης για λόγους προφανώς που περιγράφονται στην απόφαση και θα εξηγήσει και ο ίδιος. Αναφερόμαστε, εν ευρεία εννοία, σε μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει όλη τη χώρα. Δεν χρειάζεται να πούμε παραπάνω. Νομίζω ότι σφίγγεται το στομάχι κάθε ανθρώπου στην είδηση ότι δολοφονήθηκαν, καθ΄ ομολογίαν πλέον, τέσσερα μικρά παιδιά. Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω γι’ αυτό στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Από ό,τι εξήγησε πριν από περίπου 6-7 μήνες στη Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης, η όλη ιστορία των ιατροδικαστικών γνωματεύσεων είναι μια ιστορία, η οποία ήταν αχαρτογράφητη στη χώρα για πάρα πολλά χρόνια, γι’ αυτό και ψηφίστηκε ο νόμος αυτός τον περασμένο Ιανουάριο- από τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Ο νόμος αυτός προέβη σε μια σειρά από πολύ σημαντικές αλλαγές, με κυριότερες δύο που έχουν να κάνουν και με τη συζήτηση τέτοιων φρικτών υποθέσεων ποινικής διάστασης. Η μία μεγάλη αλλαγή είναι ότι πλέον οι ιατροδικαστικές εκθέσεις για να είναι παραδεκτές από ένα δικαστήριο πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, αιτιολόγησης, τεκμηρίωσης και πάει λέγοντας. Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή είναι ότι πλέον υπάρχει μια δευτεροβάθμια τριμελής εθνική επιτροπή ιατροδικαστών, η οποία μπορεί, κατόπιν προσφυγής είτε των διαδίκων είτε της Δικαιοσύνης, να αμφισβητήσει ή και να καταρρίψει μια ιατροδικαστική έκθεση του τοπικού ιατροδικαστή. Γιατί είναι αυτό πάρα πολύ σημαντικό; Πρώτον, γιατί η δευτεροβάθμια αυτή επιτροπή δεν έχει τοπικά χαρακτηριστικά. Δεν έχει, δηλαδή, ενδεχομένως και τη φόρτιση, για να μην πω εγώ κάτι άλλο, γιατί κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, που έχει να κάνει με ιδιαιτερότητες μιας τοπικής περιοχής. Είναι άνθρωποι οι οποίοι, όπως ορίζει το καθήκον τους, απομακρυσμένοι από οποιοδήποτε κίνητρο ή γνωριμία ή οτιδήποτε -ούτως ή άλλως αυτό είναι το καθήκον κάθε ιατροδικαστή, κάθε πραγματογνώμονα- παίρνουν μια απόφαση με βάση τα πραγματικά περιστατικά μιας υπόθεσης και την επιστημονική τους κατάρτιση. Ο δεύτερος λόγος, που αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, πολλοί συμπολίτες μας που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναθέσουν σε έναν ιδιώτη πραγματογνώμονα ιατροδικαστή να κάνει για την υπόθεση που τους απασχολεί μια ιατροδικαστική έκθεση, εν προκειμένω. Έχουν, λοιπόν, τη δυνατότητα, δωρεάν προφανώς, αν θεωρούν ότι έχει βγει για μια υπόθεση που τους απασχολεί, είναι αντίδικοι δηλαδή με την άλλη πλευρά, (μια έκθεση) θεωρούν ότι πάσχει ή είναι λανθασμένη, να προσφύγουν. Και υποχρεωτικά έρχεται η τριμελής εθνική επιτροπή να αξιολογήσει αυτή την ιατροδικαστική έκθεση και ενδεχομένως να την καταρρίψει. Στην πολύκροτη υπόθεση μάλιστα που έχει συγκλονίσει το σύνολο των πολιτών και των Μέσων και είναι λογικό, έχει γίνει μια τέτοια προσφυγή και εκκρεμεί η σχετική απόφαση. Και σίγουρα να πούμε ότι έχει γίνει και υποδειγματική δουλειά από τις Αρχές για την εξιχνίαση αυτής της φρικτής υπόθεσης.
Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Ο νέος Υπουργός Μετανάστευσης, κ. Πλεύρης, δήλωσε ότι θα ζητήσει να επανεξεταστούν τα γεύματα που δίνονται στις προσφυγικές δομές ως μέσο αποτροπής για να μην είναι ελκυστική η Ελλάδα στους πρόσφυγες. Η Κυβέρνηση υιοθετεί τη θέση ότι τέτοιες πρακτικές και το θέμα της σίτισης μπορεί να είναι μέσον αποτροπής και άσκησης μεταναστευτικής πολιτικής;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο Υπουργός Μετανάστευσης έκανε μια συνολική παρουσίαση της κατάστασης, η οποία μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Και νομίζω ότι η παρουσίαση αυτή στέκεται απέναντι από μια υποκριτική στάση πολλών άλλων πολιτικών δυνάμεων και κάποιων δημοσιολογούντων στη χώρα και δυστυχώς και κάποιων εκτός Ελλάδας. Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, δέχεται ένα κύμα, το οποίο δεν μπορεί να το υποστηρίξει αν δεν πάρει έκτακτες αποφάσεις. Η φράση-κλειδί της πολιτικής μας πρέπει να είναι «να σταματήσουμε να είμαστε ελκυστικοί για οποιονδήποτε θέλει να εισέλθει παράνομα στη χώρα». Αυτό είναι κεφαλαιώδες για εμάς. Είναι μια πολιτική την οποία θα την ακολουθήσουμε με έμφαση σε κάθε γράμμα αυτής της φράσης και σε κάθε σημείο στίξης της ανάλυσής της. Για να είμαστε σαφείς: Πρώτη μεγάλη διαφορά που έρχεται με τις αλλαγές τις οποίες ψηφίζουμε και την επικαιροποίηση του νόμου, όπως την ανακοίνωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Όποιος εισέρχεται παράνομα στη χώρα και παραμένει, είτε θα είναι στη φυλακή, είτε θα ζητάει να φεύγει και θα φεύγει. Δεν θα υπάρχει καμία άλλη διέξοδος. Καμία απολύτως. Ο λόγος ποιος είναι; Να ξέρεις ότι όταν έρχεσαι παράνομα στην Ελλάδα, αν δεν γυρίσεις πίσω το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να είσαι στη φυλακή. Και θεωρώ ότι αυτό δεν είναι ούτε ακροδεξιά πολιτική, ούτε αυστηρή πολιτική, ούτε σκληρή πολιτική. Είναι δίκαιη πολιτική, αναγκαία για τους φορολογούμενους αυτής της χώρας. Και εγώ θα πω και άργησε αυτή η λογική. Γιατί είμαστε Κυβέρνηση που αντίστοιχες κρίσεις τις αντιμετωπίσαμε.
Το δεύτερο το οποίο αλλάζει είναι ότι κάποια προνόμια, τα οποία δίδονταν σε έναν πρόσφυγα, εξετάζει ο Υπουργός να μην δίνονται. Και δεν αναφέρεται στο ότι δεν θα έχουν την προβλεπόμενη από τον νόμο κάλυψη τροφής, αλίμονο! Παράδειγμα, κάποια επιδόματα στέγης, έτσι; Αυτά τα επιδόματα, θεωρώ ότι είναι αντικίνητρα για την εύρεση εργασίας. Το ξαναλέω, πρέπει να διαχωρίζουμε τον νόμιμο πρόσφυγα από τον παράνομο μετανάστη. Παράνομος μετανάστης, το λέει η λέξη, είναι παράνομος. Άρα, ο παράνομος πρέπει να τιμωρείται από τον νόμο. Δεν είναι νόμιμος, είναι παράνομος. Τώρα, ως προς το ζήτημα της σίτισης, δεν είπε κανείς, ούτε ο Υπουργός ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θα πρέπει να σιτίζονται ή να έχουν τις αυτονόητες παροχές που έχει ένας άνθρωπος, είτε κρατείται, είτε όχι. Αλλά σίγουρα θα επανεξετάσει το ζήτημα του κόστους, γιατί συγκριτικά με άλλες υπηρεσίες σίτισης τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να ήταν αυξημένο λόγω των ευρωπαϊκών οδηγιών. Το ξαναλέω για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση. Δηλαδή θεωρώ, η Κυβέρνηση θεωρεί ότι ενδεχομένως να πληρώνονται παραπάνω χρήματα, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι αυτό που λέμε ως έκφραση pull factor για κάποιον να έρθει. Κανένας δεν είναι λιγότερο ανθρωπιστής από κάποιον άλλον και σε αυτή τη χώρα και στην Ευρώπη. Απλά κάποιοι θεωρώ ότι είναι «υποκριτικά ανθρωπιστές». Είναι «ανθρωπιστές από τον καναπέ ή από το πληκτρολόγιο». Γιατί αυτοί οι οποίοι παριστάνουν τους ανθρωπιστές και θεωρούν ότι η πολιτική αυτή είναι μια σκληρή, άδικη, παράνομη, εκτός κράτους Δικαίου πολιτική, όλες αυτές τις θεωρίες τις οποίες διατυπώνουν, τις λένε εκ του ασφαλούς. Τη στιγμή που υπάρχουν κάτοικοι συγκεκριμένων Δήμων στην Ελλάδα, για πολλά χρόνια ήταν στο Αιγαίο, τώρα είναι στην Κρήτη, οι οποίοι ασφυκτιούν και νιώθουν μια απελπιστική κατάσταση που είναι μη διαχειρίσιμη και αντίστοιχα υπάρχουν και πολλοί αυτοδιοικητικοί σε αυτή την κατάσταση. Η πολιτική, λοιπόν, ασκείται στο πεδίο και επί πραγματικών δεδομένων. Εμείς δεν είμαστε, λοιπόν, μια Κυβέρνηση, διατεθειμένοι να παρασυρθούμε από ιδεοληψίες και αστήρικτες θεωρίες. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τις κείμενες διατάξεις, δεν είμαστε η Κυβέρνηση, ούτε της Μόριας, ούτε της Ειδομένης, ούτε η Κυβέρνηση, όπως οι προκάτοχοί μας που δεν είχαν καν πολιτική για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα. Θα σεβαστούμε τις διατάξεις, αλλά πριν και πάνω απ’ όλα θα σεβαστούμε τους πολίτες αυτής της χώρας.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ανακοινώσατε αυτά τα μέτρα για το προσφυγικό μετά την «απέλαση Πλεύρη» από την Λιβύη και της ευρωπαϊκής αποστολής. Ωστόσο, τη Δευτέρα, όταν ήμασταν εδώ, σας ρωτήσαμε για την πρόθεσή σας, μέσω των λόγων του κ. Πλεύρη, για αμφισβήτηση της Σύμβασης της Γενεύης και τον καλύψατε. Εργαλειοποιήσατε μήπως τις εξελίξεις αυτές στην Λιβύη, για να εφαρμόσετε αυτά τα μέτρα; Και μια επιμέρους ερώτηση: Τέτοια τακτική απέναντι σε τόσο παγιωμένες διεθνώς αναγνωρισμένες συνθήκες είναι προς όφελος των συμφερόντων της χώρας; Επειδή υπάρχει και τριγύρω κόσμος που επιθυμεί την αμφισβήτηση συμβάσεων και συνθηκών.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πρώτον, η «απέλαση Πλεύρη» είναι ένα αφήγημα, το οποίο προσπάθησε να χρησιμοποιήσει και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ δια των αρχηγών τους και για να το πούμε έτσι, στην καθομιλουμένη, «πήγαν στον κουβά», για να μιλάμε απλά, να μας καταλαβαίνει ο κόσμος και για να βλέπουμε τι γίνεται. Μετέτρεψαν μια πρωτοφανή κίνηση μέρους ενός κράτους, ενός διαιρεμένου κράτους, κατά του ευρωπαίου Επιτρόπου, που συνοδευόταν από τρεις Υπουργούς, σε μια νέα δήθεν «διπλωματική ήττα» της Ελλάδας. Ήρθαν οι μετέπειτα εξελίξεις και από την πλευρά της Λιβύης όπου «αποδέσμευσαν» την απόφαση αυτή, δεν τη συσχέτισαν με τη σχέση που έχουν με τη χώρα μας και τους έστειλαν πάλι «αδιάβαστους» τους συκοφάντες, όχι της Κυβέρνησης, της χώρας. Δηλαδή, το πρώτο πράγμα που νοιάζει τα κόμματα της Αντιπολίτευσης όταν γίνεται κάτι σημαντικό στη διεθνή σκακιέρα, το οποίο δεν έχει να κάνει απευθείας με την Ελλάδα, αλλά έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι πρωτοφανές, είναι να πουν «α, διπλωματική ήττα της Ελλάδας». Είναι σαν να πατάνε ένα κουμπί. Έρχονται μετά οι εξελίξεις, τους αμφισβητούν, οπότε το «απέλαση Πλεύρη» κατερρίφθη από την πραγματικότητα. Ας μην το χρησιμοποιούμε. Αν θέλετε μια ταπεινή γνώμη με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Πάει αυτό. Αυτό λύθηκε και από την πλευρά ακόμα και του Χαφτάρ. Και θα συνεχίσουμε ως χώρα, όπως συνέβη και πριν μια εβδομάδα με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, να συνομιλούμε και με τις δύο πλευρές, γιατί μια διάσταση αντιμετώπισης αυτής της έκτακτης κατάστασης της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, είναι και το να είναι ανοικτές οι διπλωματικές δίοδοι και με τις δύο πλευρές της Λιβύης, την ανατολική και τη δυτική. Δεν παραβιάζουμε καμία διεθνή συνθήκη. Είναι μια έκτακτη κατάσταση, όπως ήταν πριν από πέντε χρόνια και οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα. Και ναι, τα μέτρα αυτά είναι προς το απόλυτο συμφέρον της χώρας μας και των πολιτών της. Δεν έχουμε μια ιδεοληπτική Κυβέρνηση, η οποία βάζει τις ιδεοληψίες της πάνω από το συμφέρον των πολιτών της. Αυτή επέλεξαν οι πολίτες, αυτή εξέλεξαν οι πολίτες και η Κυβέρνηση αυτή θα τους υπερασπιστεί, θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους και τα συμφέροντα της χώρας. Και αυτό είναι και ένα μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε και στους λαθροδιακινητές και στους υποψήφιους «πελάτες» τους, αυτούς δηλαδή που πληρώνουν τους λαθροδιακινητές. Να ξέρουν ότι τα λεφτά αυτά θα πάνε χαμένα. Στην Ελλάδα όποιος εισέρχεται παράνομα, είτε θα μπαίνει στη φυλακή, είτε θα επιστρέφει.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Φαντάζομαι μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε την ορολογία που επιθυμούμε ελεύθερα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, όμως, πάνω σε αυτά που απαντήσετε, εκτός από την κριτική, την πολύ τεκμηριωμένη συνταγματικά, τουλάχιστον κατά τα φαινόμενα, από τον κ. Βενιζέλο, υπάρχει και η κριτική της κυρίας Βούλτεψη, του κ. Αβραμόπουλου. Είναι και αυτοί επικριτές του καναπέ και του πληκτρολογίου;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι θεωρούν ότι η τεκμηρίωση σε μια τροπολογία που κατατέθηκε χθες και ψηφίζεται σήμερα, είναι αντισυνταγματική. Άλλο αν εκφράζουν απόψεις επί του μεταναστευτικού, οι οποίες όλες αυτές είναι σημαντικές για την Κυβέρνηση για τη λήψη δύσκολων και οριακών αποφάσεων. Άρα, δεν νομίζω ότι ασκήθηκε κριτική κατά της νομικής τεκμηρίωσης, η οποία χθες εισήχθη στη Βουλή και σήμερα ψηφίζεται. Και η τεκμηρίωση αυτή είναι άρτια και βασίζεται σε αποφάσεις δικαστηρίων. Υπάρχει νομολογία που επικαλείται η Νομική Υπηρεσία, η οποία συνέταξε τη συγκεκριμένη τροπολογία.
ΘΑΝ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Σε ένα άλλο θέμα, κύριε Εκπρόσωπε. Το νέο Δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ για το δίκτυο τιμών καταναλωτή δείχνει ότι από τον Ιούνιο του ΄24 έως τον Ιούνιο του ΄25 προέκυψαν αυξήσεις, όπως σε εστίαση και ξενοδοχεία +7%, ηλεκτρισμός +23%, ενοίκια +11% και ούτω κάθε εξής. Υπάρχει κάποιο σχόλιο της κυβέρνησης για την απόδοση των μέτρων που πήρε για τη συγκράτηση και τον περιορισμό των τιμών ή μένουμε στα γνωστά περί εισαγόμενου πληθωρισμού και άλλων συγκυριών;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το ότι είναι εισαγόμενος ο πληθωρισμός είναι σα να λέμε ότι έξω αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι μέρα και ότι έχουμε Πέμπτη. Είναι εισαγόμενος γιατί εάν ήταν ελληνικός θα μιλούσαμε για τον πληθωρισμό της Ελλάδας. Όταν βγάζει η Eurostat στοιχεία για τον πληθωρισμό και παρουσιάζει όλες τις χώρες, κάποιες έχουν στον ευρωπαϊκό μέσο όλο, κάποιες λίγο πάνω, λίγο κάτω, εμείς σωρευτικά όλα αυτά τα χρόνια είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε κάποιους δείκτες λίγο πιο κάτω, σε κάποιους, όπως των τροφίμων, ήμασταν για πολλούς μήνες πιο πάνω, σημαίνει ότι είναι ένα, τουλάχιστον, ευρωπαϊκό πρόβλημα, άρα είναι εισαγόμενη η κρίση. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν είναι υποχρέωση της κυβέρνησης, γιατί είναι μια πολύ σοβαρή κρίση για τους πολίτες, για τα νοικοκυριά, για αυτούς που την πληρώνουν, να την αντιμετωπίζουν με τον καλύτερο τρόπο. Έχει αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός τους τελευταίους μήνες και μάλιστα σε κάποιους πολύ δύσκολους δείκτες, όπως ο πληθωρισμός τροφίμων, η χώρα μας είναι σταθερά στις πρώτες θέσεις με τον μικρότερο πληθωρισμό τροφίμων. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι έχουμε αποκλιμάκωση των τιμών ακόμα. Δυστυχώς, δεν είμαστε εκεί. Κάποιες περιπτώσεις, όχι στο ρεύμα, στο ρεύμα αυτά τα οποία παρουσιάζονται ως συνολικές αυξήσεις με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είναι πολύ λιγότερες οι διακυμάνσεις των τιμών, αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα αυτά είναι απολύτως αναγκαία. Όταν η κυβέρνηση, για παράδειγμα, γιατί ξεχωρίζω ως μεγαλύτερο ζήτημα το στεγαστικό, πήρε το μέτρο το οποίο ψηφίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών, της επιστροφής ενοικίου, δεν πίστευε ότι θα εξαφανίσει τη στεγαστική κρίση, το έκανε για να μειώσει τις συνέπειές της, όπως και το Πρόγραμμα Σπίτι μου ΙΙ, που είκοσι χιλιάδες άνθρωποι βρίσκουν το δικό τους σπίτι, όπως και όλα τα υπόλοιπα προγράμματα τα στεγαστικά, που είναι πάνω 40 και πάνω από 6 δισ. το δημοσιονομικό τους κόστος. Είναι μια τεράστια κρίση, η κρίση ακρίβειας, η πληθωριστική κρίση και ειδικά στο στεγαστικό έχει πολύ μεγάλες συνέπειες, ο στόχος είναι ν’ αυξάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα εισοδήματα, το έχουμε κάνει με τις περισσότερες δυνάμεις που έχουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, για να μειώσουμε τις συνέπειες της κρίσης και επειδή οι αυξήσεις που δίνουμε είναι μόνιμες, ενώ η κρίση αυτή φαίνεται ότι αποκλιμακώνεται, αλλά ακόμα δεν είναι στο επίπεδο της αποκλιμάκωσης τιμών, ο στόχος είναι αυτές οι αυξήσεις να φανούν και περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Άρα, ναι, υπάρχει πρόβλημα, ναι υπάρχει ζήτημα και στην Ελλάδα, έχουμε κάνει ό,τι παραπάνω μπορούμε με το ν’ αυξήσουμε το μέσο μισθό με τις πολιτικές μας, ν’ αυξηθεί για την ακρίβεια 30%, ν’ αυξήσουμε εμείς τον κατώτατο μισθό 36%, να δημιουργήσουμε μισό εκατομμύριο δουλειές που δίνουν έσοδα στο κράτος, να μειώσουμε πάνω από 72 φόρους και ελπίζω, και πιστεύω, και θεωρώ ότι θα κάνουμε και πολλά περισσότερα για να μειωθούν οι συνέπειες αυτές για τους πολίτες.
ΜΙΛΤ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σας ακούσαμε και χθες, τ’ ακούσαμε και σήμερα σε κάποια ερώτηση να λέει για το Κράτος Δικαίου για την Έκθεση της Κομισιόν. Από την άλλη μεριά, από την αντιπέρα όχθη έχουμε άλλες εκθέσεις οι οποίες μιλούν για το Κράτος Δικαίου και λένε ότι η θέση της χώρας μας είναι χαμηλότερη. Τελικά ποιος λέει την αλήθεια; Η Κομισιόν, εσείς ή οι «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα»;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχει μία έννοια στη ζωή και την πολιτική που είναι η έννοια της αρμοδιότητας. Υπάρχει, ας πούμε η Eurostat, που έχει την αρμοδιότητα δημοσίευσης και ανάλυσης στατιστικών στοιχείων για την ανεργία, για το διαθέσιμο εισόδημα, αντίστοιχα οι εσωτερικές υπηρεσίες, όπως σε εμάς η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, η ΕΛΣΤΑΤ, για τα αντίστοιχα στοιχεία. Υπάρχει η ΕΡΓΑΝΗ στη χώρα μας. Υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες μετράνε διάφορους δείκτες, τέλος πάντων. Η κατάσταση, λοιπόν, για το Κράτος Δικαίου σε κάθε χώρα της Ευρώπης αρμόδια να την αξιολογήσει και να την παρουσιάσει ετησίως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή και μόνο. Δημοκρατία έχουμε, μπορεί ο καθένας να εκφράσει τη γνώμη του και κάθε μη κυβερνητική οργάνωση και κάθε πολίτης ξεχωριστά, ένας δημοσιογράφος από μόνος του, αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, έχει άλλη βαρύτητα. Έχει άλλη βαρύτητα γιατί η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βασίζεται σε όλα αυτά, αλλά και στα πραγματικά δεδομένα. Γιατί μπορεί μια μη κυβερνητική οργάνωση να μη θέλει να μιλήσει θετικά για τη χώρα. Για τους χ, ψ λόγους. Ή μπορεί οι εκθέσεις της να είναι ατεκμηρίωτες ή μπορεί να λέει, για παράδειγμα, ότι έχει αυστηροποιηθεί ένα αδίκημα για τους δημοσιογράφους και όχι μόνο, όπως, η απλή δυσφήμιση, και εμείς να το έχουμε καταργήσει. Αυτά συνέβησαν πριν από λίγους μήνες με τους Ρεπόρτερς χωρίς Σύνορα, που βγάλανε μία Έκθεση που αυτά τα οποία έλεγαν, ήταν αντίθετα με την πραγματικότητα. Με όσα ψηφίζονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Σε αντίθεση, λοιπόν, με όλα αυτά, ήρθε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία πολλοί κατά καιρούς επικαλούνται, όπως το Ευρωκοινοβούλιο και πολλά άλλα και λέει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο σε ζητήματα Δικαιοσύνης, καλής νομοθέτησης και αξιοσημείωτη πρόοδο σε ζητήματα ελευθερίας του Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ένα χαρτοφυλάκιο που έχω την τιμή να χειρίζομαι. Και αυτό ήταν αποτέλεσμα νομοθετικών κινήσεων της κυβέρνησης, αλλαγών σε πάρα πολλά ζητήματα, εκσυγχρονισμού των λειτουργιών, για παράδειγμα ο τρόπος επιλογής της Δικαιοσύνης, ο τρόπος που εισάγονται και ψηφίζονται τα νομοσχέδια στη Βουλή, τα όσα έχουμε ψηφίσει για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, η κατάργηση της απλής δυσφήμησης, η Task Force, την οποία είχαμε ψηφίσει, το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίσαμε πριν από δύο εβδομάδες για τα μητρώα έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, που τελικά είχαν δίκιο οι φορείς -και όχι τα κόμματα- που λέγανε ότι είναι ένα καλό νομοσχέδιο, γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε με τους φορείς και όχι με την αντιπολίτευση, έγιναν, λοιπόν, όλα αυτά, παραστήκαμε μαζί με τον κύριο Μπούγα, τον υφυπουργό Δικαιοσύνης και τον κύριο Κουτνατζή, τον γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο και απαντήσαμε στις απαντήσεις ευρωβουλευτών, σε μία κλειστή συνεδρίαση Επιτροπής, μαζί με τον υπουργό Επικρατείας, τον Άκη Σκέρτσο επισκεφθήκαμε τον αρμόδιο επίτροπο, δώσαμε απαντήσεις και η Ελλάδα, να σας ενημερώσω, ότι έχει λιγότερες συστάσεις, αυτή η «κακιά χώρα», η «μπανανία», κατά την αντιπολίτευση, που είναι στην τελευταία θέση, έχει λιγότερες συστάσεις, άρα είναι σε καλύτερη κατάσταση από πάνω από τη μισή Ευρώπη. Έχει παραπάνω συστάσεις η Ιταλία, το Βέλγιο, η Κύπρος, πάνω από δέκα χώρες έχουν παραπάνω συστάσεις από την Ελλάδα. Περίπου 5 έχουν σαν την Ελλάδα και οι υπόλοιπες είναι, είτε με μία σύσταση λιγότερη, είτε με δύο. Άρα, η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και από τις επτά συστάσεις που είχε τα προηγούμενα χρόνια, πριν από τέσσερα χρόνια, τώρα έχει τέσσερις συστάσεις και οι συστάσεις δεν έχουν καμία σχέση με αυτά τα οποία λέει και η αντιπολίτευση. Είναι, νομίζω, μία πολύ σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα, γιατί αυτό είναι μία νίκη της Ελλάδας, αυτά είναι όλα μια παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια και είναι και μια πολύ ηχηρή απάντηση, για να το πω ευγενικά, στους καθ’ έξιν συκοφάντες της χώρας από το πολιτικό σύστημα. Απόδειξη, όπως έχετε δει, ούτε ανακοίνωση έχουν βγάλει, ούτε κάποιο video έχουν βγάλει, τους ψάχνουμε να τους δούμε τι θα πούνε και δεν έχουνε πει τίποτα.
ΧΡ. ΜΥΤΙΛΙΝΙΟΣ: Όταν η χώρα ταράσσεται από τα σκάνδαλα και τη διαφθορά, θα ανακαλύψουμε τη Μουρτζούκου, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος σήμερα σε εκπομπή. Στην τοποθέτηση των συναδέλφων μας ―η κυρία Μουρτζούκου συνελήφθη και ομολόγησε― απάντησε ότι πολλά πράγματα τα ήξερε και νωρίτερα η Αστυνομία, αφήνοντας για δεύτερη φορά, δηλαδή, εμμέσως σαφείς αιχμές για τον χρόνο σύλληψης της ενόχου. Ένα σχόλιο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι, νομίζω, οι στιγμές, και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά, που ο «βόθρος» του διαδικτύου μεταφέρεται στο πολιτικό σύστημα. Και, δυστυχώς, το βρωμίζει πολύ. Δηλαδή, πρέπει να είναι πολύ άρρωστο το μυαλό κάποιου για να χρησιμοποιήσει μια φρικτή, φρικιαστική υπόθεση δολοφονίας τεσσάρων μικρών παιδιών, καθ’ ομολογίαν δολοφονίας, για να «χτίσει» ένα πολιτικό επιχείρημα δήθεν αλλαγής ατζέντας. Δεν μπορεί καν να σκέφτεσαι να το κάνεις, το θέμα δεν είναι μόνο να το πεις, είναι που το σκέφτηκες να το πεις και προφανώς το σκέφτηκε, λέει «τί ωραίο αυτό που σκέφτηκα». Δηλαδή, αυτό το οποίο σκέφτηκε ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος εκπροσωπεί και κάποιους πολίτες, όταν άκουσε τα όσα ακούγονται στην τηλεόραση, είδε ό,τι συνέβη, είπε «θα πάω αύριο το πρωί στην τηλεόραση και θα το συσχετίσω με τον ΟΠΕΚΕΠΕ» ή οτιδήποτε άλλο. Είναι αδιανόητο. Ξεπερνάει κάθε ανθρώπινο νου. Τα βλέπουμε όλα αυτά τα σχόλια, και επώνυμα και ανώνυμα, στο διαδίκτυο, κάποιοι τα γράφουνε με τ’ όνομά τους και είναι και επιδραστικοί, είναι ο «βόθρος» ο οποίος βρωμίζει πολύ τη χώρα μας τα τελευταία 15 χρόνια, ξεκίνησε εκεί γύρω στο 2010, ο οποίος σιγά σιγά από κάποια κόμματα μεταφέρεται όλο και πιο συχνά στην πολιτική ζωή του τόπου. Το μεγάλο στοίχημα το οποίο έχουμε είναι να μη συνηθίσουμε το τέρας.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Η διοίκηση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε τιμωρεί την κρίσιμη μάρτυρα στο σκάνδαλο για τις αγροτικές επιδοτήσεις για παράβαση της υποχρέωσης εχεμύθειας. Η κα Τυχεροπούλου είναι ειδική επιστημονική συνεργάτρια της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και μάρτυρας κλειδί, παρ’ όλα αυτά της επιβάλλουν στέρηση μισθού. Έχει συνολικά τρία πειθαρχικά και δύο μηνύσεις. Γιατί τέτοιες κινήσεις από το κράτος, οι οποίες αντικειμενικά εκφοβίζουν τους μάρτυρες.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι ένας υπάλληλος δέχθηκε πειθαρχική δίωξη, ή οποιαδήποτε έστω και σύσταση, επειδή μπορεί να κατήγγειλε κάτι, αυτό προφανώς είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από κανέναν από την κυβέρνηση. Αυτό μένει να αποδειχθεί, που λέτε. Αν συσχετίζεται, δηλαδή, αυτό το οποίο λέτε με το γεγονός, ότι μπορεί να κατήγγειλε ή να βοήθησε στην εξιχνίαση σοβαρών πράξεων. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι, ότι η κυβέρνηση με δεδομένα πλέον τα οποία έχουμε παρουσιάσει τις τελευταίες ημέρες, έχει κάνει όσες κινήσεις δεν έγιναν ολόκληρες δεκαετίες για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες και, όχι μόνο οι παθογένειες, και παθογένειες με ποινικές προεκτάσεις, του ζητήματος των αγροτικών επιδοτήσεων. Έχουμε μπλοκάρει δεκάδες χιλιάδες ΑΦΜ, έχουμε στείλει 5.200 φυσικά πρόσωπα σε αρχές και στη δικαιοσύνη και πολλά τα οποία τα έχω εξηγήσει αναλυτικά. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, μένει να αποδειχθεί αυτό το οποίο λέτε και σε περίπτωση που αποδειχθεί κάτι τέτοιο προφανώς δεν μπορεί να γίνει ανεκτό με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Η Ευρώπη συζητάει την αποκάλυψη της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για οργανωμένες εγκληματικές ομάδες που περιλαμβάνουν μέλη του Δ.Σ και στελέχη του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε, αλλά εμείς συζητάμε την τιμωρία της εργαζόμενης που τα κατήγγειλε. Θα παρέμβετε για να προστατευθεί η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος από τις εκδικητικές κινήσεις του μιαρού συστήματος Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας θυμίζω, ότι ήδη ένας πρώην πρόεδρος Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε επί των ημερών μας παραπέμφθηκε πριν την παρέμβαση της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στη δικαιοσύνη για πολύ σοβαρά αδικήματα, και πολλά ακόμα τα οποία έχουμε κάνει. Και γι’ αυτό το οποίο με ρωτήσατε, απάντησα στην προηγούμενη ερώτησή σας. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο αποδειχθεί, πρέπει να γίνουν όλα όσα προβλέπει ο νόμος και προφανώς δεν μπορεί να γίνουν ανεκτά. Άρα, απάντησα αν θα παρέμβουμε. Απαντήθηκε αναλυτικά αυτό το οποίο με ρωτήσατε.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Άρα, επί του παρόντος που είναι σε εξέλιξη αυτή η επιχείρηση τρομοκράτησης, θα παρέμβετε, ναι ή όχι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ε, νομίζω ότι ήμουνα σαφέστατος και σας είπα, ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί κάτι τέτοιο, είναι αυτονόητη η παρέμβαση από αυτούς που προβλέπει ο νόμος ότι μπορούν να παρέμβουν και πρέπει να παρέμβουν, για να μην έχουμε δίωξη για κάτι τέτοιο. Θεωρώ ότι μιλάω πάρα πολύ καθαρά και κατανοητά και η απάντηση είναι θετική. Είπα, ναι. Αλλά, δεν θα παρεμβαίνουμε με όρους ούτε διαδικτύου ούτε πρωτοσέλιδων. Υπάρχουν αρχές, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι το ψάχνουν αυτό, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι βεβαιώνουν κάτι τέτοιο και δεν μπορεί να κινηθούν οι αρχές με όρους διαδικτύου, ή με όρους ενός πρωτοσέλιδου ή ενός μέσου. Έτσι κάνουμε στις σοβαρές χώρες. Αν αυτό είναι κατανοητό, αν δεν είναι κατανοητό, δεν μπορώ να κάνω κάτι περισσότερο. Άρα, είναι περιττές οι τρεις ερωτήσεις, όταν απαντήθηκε, ήδη, η συγκεκριμένη απάντηση και χθες σε ραδιοφωνική μου συνέντευξη και σήμερα. Αλλά, απαντάω τρεις φορές, για να μην έχουμε αποσπασματική παρουσίαση της μίας μόνο απάντησης.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Άρα, η δίωξη συνεχίζεται και όταν βρεθεί η δικαιοσύνη να αποφασίσει, μπορεί και να το δείτε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πρώτον, δεν έχετε το λόγο. Δεύτερον, έχω απαντήσει αναλυτικά τρεις φορές στην ερώτησή σας. Τα συμπεράσματα, δημοκρατία έχουμε, είναι δικά σας, και μπορείτε να τα κάνετε ό,τι θέλετε.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε εκπρόσωπε, στον νόμο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ, διαβάζουμε πως ψηφίστηκε μέσα και ένα άρθρο, το οποίο εξαιρεί από κάθε υποχρέωση δημοσιότητας και διαφάνειας για όλες τις δημόσιες συμβάσεις έως εκατό χιλιάδες ευρώ, για φορείς ψυχικής υγείας που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας για φέτος. Υπάρχει κάποιος λόγος γι’ αυτό; Η αιτιολόγηση είναι, η διευκόλυνση των φορέων. Ποια είναι η δυσκολία στη διαφάνεια;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχει, νομίζω, αναλυτική αιτιολογική έκθεση για κάθε άρθρο, όπως σε κάθε νομοσχέδιο και προηγήθηκε και διάλογος με τους φορείς. Φαντάζομαι, υπάρχει αυτό το άρθρο. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν ξέρω απ’ έξω κάθε άρθρο, ποια είναι η αιτιολογική έκθεση.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Από τον διάλογο με τους φορείς υπάρχουν αντίθετες γνώμες. Δηλαδή, οι φορείς δεν επιβεβαιώνουν την επιλογή σας. Ρωτώ πολιτικά για τα εκατό χιλιάδες ευρώ, εάν είναι ένα ποσό που πρέπει να μην δημοσιεύεται.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχουν νομοσχέδια που υπάρχουν αντίθετες γνώμες. Υπάρχει προφανώς η αιτιολόγηση από το υπουργείο. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι, να ρωτήσω το υπουργείο να μου την μεταφέρει και να την επισυνάψω στη σημερινή γραπτή αποδελτίωση. Αυτό το οποίο οδήγησε το υπουργείο στη συγκεκριμένη νομοθέτηση.
Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Κύριε εκπρόσωπε, η αποστολή αυτών των τριών πλοίων του πολεμικού ναυτικού νότια της Κρήτης είχε τελικά κάποια επιχειρησιακή αξία ή κατέληξε να γίνει για λόγους εντυπωσιοθηρίας. Το ρωτάω, διευκρινίζω ότι, καταρχάς δεν απαξιώνει κάποιος τη δουλειά τους, απλά θέλω να πω, μία εβδομάδα μετά είστε υποχρεωμένοι να πάρετε έκτακτα μέτρα, όπως λέτε, γιατί αντιμετωπίζετε ένα φαινόμενο, όπως λέτε, που δεν περιμένατε να εξελιχθεί έτσι. Και επίσης, αν δεν κάνω λάθος, στην εισήγησή σας είπατε ότι, η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη για συνεργασία με τις αρμόδιες λιβυκές αρχές. Το οποίο σημαίνει, ότι στάλθηκαν εκεί τρία πλοία και τα πληρώματα, δίχως να έχει διασφαλιστεί, δίχως να υπάρχει κάποια συνεννόηση πρώτα με τις λιβυκές αρχές για το τι θα κάνουν;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είπε κανένας ότι η πρωτοβουλία αυτή θα έλυνε το πρόβλημα. Καμία πρωτοβουλία από μόνη της δεν λύνει ένα τέτοιο πρόβλημα. Όλα αθροιστικά υπολογίζονται. Το αν προσέφερε ή όχι η συγκεκριμένη ενέργεια, αυτό θα κριθεί στο τελικό αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι είναι μία κίνηση η οποία έχει την αξία της και τη σημασία της, όχι μόνο ουσιαστική αλλά από πολλές απόψεις. Είναι αυτή τη στιγμή το φαινόμενο εν εξελίξει όπως και η αντιμετώπισή του. Άρα το «ταμείο», αν μου επιτρέπετε, θα το κάνουμε, όταν με το καλό αποκλιμακωθεί η δυσκολία και η ένταση της δυσκολίας του φαινομένου και η κατάσταση εξομαλυνθεί.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Η Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου κατήγγειλε την απομάκρυνση του Θωμά Σίδερη από την ΕΡΤ και την οριστική διακοπή των βραβευμένων εκπομπών του. Μας απαντήσατε για τη διακοπή των εκπομπών του από την ανεξάρτητη, υποτίθεται, διοίκηση, εδώ όμως υπάρχει και κάτι άλλο. Υπάρχει απομάκρυνση. Γιατί τον διώξανε από την ΕΡΤ; Θα επιτρέψετε την επιστροφή του βραβευμένου δημοσιογράφου και των εκπομπών του στην ΕΡΤ; Δεν έχουμε πολλούς βραβευμένους πανευρωπαϊκά και με διδακτορικά.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απάντησα σημείο – σημείο με την ανακοίνωση της ΕΡΤ και σας την εξήγησα, κάνοντας μάλιστα και επεξήγηση και σημείων της ελληνικής γλώσσας. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να κουράζουμε τον κόσμο με το να απαντάμε τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, αύριο συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που η κ. Σδούκου, ως Υφυπουργός Ενέργειας, πέρυσι, πήγε στη Χίο και εκκίνησε όλη αυτή την ιστορία με το αντιμόνιο. Έκτοτε έχουμε μεγάλες κινητοποιήσεις του νησιού, με πολύ μεγάλο μέρος των κατοίκων να τάσσονται εναντίον, 120 φορείς και βάλε, 120 φορείς τοπικούς επίσης να τάσσονται εναντίον της εξόρυξης και ειδικά μετά τις φωτιές να ζητούν με κείμενο υπογραφών δεκάδες χιλιάδες πολίτες, την ακύρωση του διαγωνισμού. Σας έχω ρωτήσει πολλές φορές, ελπίζω για μια απάντηση πιο ξεκάθαρη σήμερα. Θα ακυρώσει… θα ακούσει η Κυβέρνηση την τοπική κοινωνία; Θα ακυρώσει τον διαγωνισμό εξόρυξης αντιμονίου;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας μεταφέρω, λόγω και της προηγούμενης ερώτησης σας, την απάντηση που μου έχει δώσει το αρμόδιο Υπουργείο. Δεν έχει δοθεί σήμα, γιατί με είχατε ρωτήσει αν έχει δοθεί κάποιο σήμα σταματήματος ή επιτάχυνσης. Ούτε σήμα σταματήματος έχει δοθεί, ούτε επιτάχυνσης, ο διαγωνισμός προχωράει τυπικά. Αυτό το οποίο λέει η ενημέρωση επιπλέον, είναι ότι η χώρα μας είναι από τις ελάχιστες στην Ευρώπη, μαζί με την Ιταλία και την Αυστρία, που κατέχουν κοιτάσματα αντιμονίου, πλην όμως, αναξιοποίητα ως σήμερα. Η χώρα μας μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην ασφαλή τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την πράσινη μετάβαση, καθώς και να προσελκύσει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον που θα μετουσιωθεί σε θέσεις εργασίας και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής, είναι αντικείμενο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και της τεχνικής αδειοδότησης. Ο ανάδοχος, του έργου δηλαδή, οφείλει να καταθέσει τη σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων η οποία θα είναι αντικείμενο διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και σαφείς και αυστηροί όροι θα επιβληθούν στη σχετική τελική ΑΕΠΟ. Προτεραιότητα για την Κυβέρνηση είναι η ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου και αυτό θα τεθεί ως σαφής όρος στη Σύμβαση. Κατά την έρευνα αυτό θα είναι αμελητέο, καθώς η μέγιστη αναμενόμενη επέμβαση είναι οι γεωτρήσεις. Μελετώντας τη γεωλογία της περιοχής και σύμφωνα με επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις η πιθανότητα επιφανειακής εκμετάλλευσης είναι εξαιρετικά περιορισμένη, όσο αδύνατη, βάσει των χαρακτηριστικών του κοιτάσματος, γεγονός που ενισχύει την κατεύθυνση υπέρ της υπόγειας μεθόδου. Η εν λόγω προσέγγιση διασφαλίζει το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σε απόλυτη συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή και Εθνική Περιβαλλοντική νομοθεσία, η οποία άλλωστε προβλέπει την ενσωμάτωση αυστηρών όρων και μέτρων πρόληψης σε κάθε στάδιο της αδειοδότησης. Κλείνει το Υπουργείο: η μεταλλευτική επένδυση στη Χίο σχεδιάζεται έτσι, ώστε να φέρει απτά και άμεσα οφέλη στην τοπική κοινωνία. Νέες θέσεις εργασίας, με προτεραιότητα στην εντοπιότητα, κάτοικοι της Χίου δηλαδή και δυνατότητες εκπαίδευσης και εξειδίκευσης. Δεύτερον, ετήσια έσοδα για το Δήμο Χίου από μισθώματα εκμετάλλευσης. Τρίτον, συμβολαιοποιημένο πρόγραμμα εταιρικής, κοινωνικής ευθύνης με δεσμευμένες επενδύσεις υπέρ της τοπικής κοινωνίας, από το πρώτο έτος λειτουργία και τέταρτον, αναβάθμιση των υποδομών της περιοχής, δρόμους, δίκτυα, αποκατάσταση παλαιών εγκαταστάσεων. Αυτή είναι η απάντηση του Υπουργείου.
Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εξετάζει η Κυβέρνηση να κινηθεί αυτόνομα στα θέματα της Προανακριτικής, για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ; Να καταθέσει δηλαδή δική της πρόταση για τους κυρίους Βορίδη και Αυγενάκη και να είναι αυτή η πρόταση για πλημμέλημα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για την ποινική αξιολόγηση της υπόθεσης, όταν ληφθεί θα ενημερωθείτε.
Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Θέλουμε μια ενημέρωση σε σχέση με την πυρασφάλεια στα τρένα της Hellenic Train και γιατί καθυστερούν τα αποτελέσματα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να δω αν υπάρχει κάποια τέτοια ενημέρωση από το Υπουργείο, διαφορετικά θα επανέλθω. Είχατε ρωτήσει σε προηγούμενη, άρα μπορεί να έχουμε. Είχα μια επιφύλαξη για τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, δεν ξέρω αν λέτε για αυτό, για τα δείγματα, από διαφορετικές θέσεις; Για αυτό ρωτάτε; Λοιπόν, στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, σελίδα 111, παράγραφος – αυτό είναι από το αρμόδιο Υπουργείο – παράγραφος 452, αναφέρεται, «δείγματα από 3 διαφορετικές θέσεις, από δύο διαφορετικά βαγόνια, στάλθηκαν από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ στα εργαστήρια RST στη Γερμανία για να δοκιμαστούν σύμφωνα με το ISO 5660-1. Τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών δεν είναι ακόμα γνωστά, τη στιγμή της σύνταξης αυτής της αναφοράς, μένει να αξιολογηθεί εάν καλύτερα υλικά επιβραδυντικά πυρκαγιάς θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στη πιθανότητα επιβίωσης των θυμάτων που είχαν επιζήσει από την αρχική σύγκρουση και στη συνέχεια έχασαν τη ζωή τους από τη φωτιά». Κλείνουν τα εισαγωγικά. Τα δείγματα των υλικών των καθισμάτων ελήφθησαν από τους πραγματογνώμονες του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή του κ. Μπακαϊμη, και εστάλθηκαν από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ στο εξειδικευμένο εργαστήριο RST Lab της Γερμανίας, αρχές του ’25. Το Ινστιτούτο κοστολόγησε τις εργασίες στις 3000 ευρώ, αλλά για την ολοκλήρωση τους έθεσε ως προϋπόθεση την προκαταβολή πληρωμής τους. Από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει γίνει δέσμευση του ποσού, όμως δεν έχει γίνει ακόμα ανάθεση της σύμβασης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ με το εργαστήριο, διότι οι διαδικασίες πληρωμής του Δημοσίου, δεν προβλέπουν προκαταβολική πληρωμή του ποσού. Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ σε συνεργασία με την οικονομική Διεύθυνση του Υπουργείου είναι στη διαδικασία επίλυσης του θέματος.
Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Οι δημοσιογραφικές μας πληροφορίες έλεγαν ότι η Κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να πληρώσει τον λογαριασμό μισό χρόνο και για αυτό δεν βγαίνουν τα αποτελέσματα, για τα οποία αποτελέσματα αγωνιούν οι συγγενείς. Από ότι καταλαβαίνουμε εδώ το επιβεβαιώνετε. Δεν έχετε πληρώσει ένα ευτελές ποσό προκειμένου να βγουν τα αποτελέσματα για την πυρασφάλεια στα τρένα της Hellenic Train.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι θέμα «δεν έχει πληρώσει ένα ευτελές ποσό», το εξηγούν, είναι έτσι τα δημόσια λογιστικά και ο τρόπος πληρωμής που δεν επιτρέπουν στον Οργανισμό να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία, με αυτό τον τρόπο και προσπαθεί να βρει ένα τρόπο το Υπουργείο, ούτως ώστε να μην είναι έκθετοι και οι άνθρωποι αυτοί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αυτό λέει η ενημέρωση.
Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Πότε να περιμένουμε την πληρωμή;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μένω στην ενημέρωση, αντιλαμβάνομαι από την ενημέρωση ότι δεν είναι θέμα μεγάλου χρονικού διαστήματος.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, κατηγόρησε τις Κυβερνήσεις της Ιταλίας, Γαλλίας και της Ελλάδας, πως πρέπει να εξηγήσουν γιατί παρείχαν εναέριο χώρο και ασφαλή διέλευση στον καταζητούμενο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, Νετανιάχου, τον οποίο είναι υποχρεωμένες να συλλάβουν. Υπάρχει κάποια απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης και αν συντάσσεται με την Αμερικανική που ανακοίνωσε κυρώσεις εναντίον της;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μένω σε προηγούμενες απαντήσεις που έχω δώσει, για αντίστοιχες ερωτήσεις, χωρίς να μπορώ να πω κάτι περισσότερο.
Ευχαριστώ, καλό μεσημέρι.