Τρέχον Άρθρο
Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Καλό μεσημέρι και καλό μήνα,

Νομοθετική ρύθμιση που παρέχει πολεοδομική ασφάλεια στους οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους παρουσιάστηκε σήμερα σε σύσκεψη που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου και τον Υφυπουργό Νίκο Ταγαρά.

Με τη νέα ρύθμιση, η οποία θα κατατεθεί εντός της ημέρας στη Βουλή, ουσιαστικά διατηρούνται τα υφιστάμενα όρια σε περισσότερους από 9 στους 10 μικρούς οικισμούς, προστατεύοντας τόσο τα περιουσιακά δικαιώματα των ιδιοκτητών όσο και τη δημογραφική προοπτική της περιφέρειας.

Η ρύθμιση προβλέπει δύο νέα πολεοδομικά εργαλεία. Το πρώτο, η Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμού, αφορά κοινότητες με πληθυσμό έως 700 κατοίκους, που αποτελούν και την πολύ μεγάλη πλειοψηφία και διασφαλίζει τη δυνατότητα δόμησης έως τα σημερινά όρια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, κατοχυρώνονται πολεοδομικά όλα τα χωριά της επικράτειας και συνολικά περίπου το 93% των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων.

Το δεύτερο εργαλείο, η Περιοχή Ελέγχου Χρήσεων, θα καλύπτει οικισμούς με 701 έως 2.000 κατοίκους και προβλέπει ευνοϊκότερες πρόνοιες σε σύγκριση με την εκτός σχεδίου δόμηση.

Υπενθυμίζεται πως σε περίπου 150 οικισμούς, στο Ρέθυμνο και το Πήλιο, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τα όρια που είχαν θεσμοθετηθεί παλαιότερα με απόφαση Νομαρχών. Το γεγονός αυτό αφενός οδήγησε σε οικοδομική αδράνεια, καθώς εκεί δεν εκδόθηκε ούτε μία οικοδομική άδεια, αφετέρου έθεσε εν δυνάμει σε αμφισβήτηση την οριοθέτηση και των υπόλοιπων οικισμών της χώρας, που δεν είναι θεσμοθετημένοι με Προεδρικό Διάταγμα.

Το Προεδρικό Διάταγμα που ακολούθησε, τον Απρίλιο του 2025, οδήγησε σε ασφάλεια δικαίου στη δόμηση των οικισμών της χώρας. Όμως, μετά την απόρριψη της ζώνης Γ από το ΣτΕ, παρέμενε ανοιχτό το ζήτημα με τα περιφερειακά τμήματα των οικισμών, το οποίο κλείνει τώρα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση.

Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των πολιτών να δώσουμε ένα τέλος στην νοσηρή κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ και σε συνέχεια της κυβερνητικής απόφασης να τεθεί ο Οργανισμός υπό την πλήρη ευθύνη της ΑΑΔΕ, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε, χθες, στο Υπουργικό Συμβούλιο, την άμεση σύσταση μίας ειδικής ομάδος ελέγχου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Οικονομικής Αστυνομίας και της ΑΑΔΕ και όλων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων.

Η αποστολή της είναι πολύ σαφής και αναμένονται αποτελέσματα πολύ γρήγορα. Θα διερευνήσουμε άμεσα και εξαντλητικά, με όλα τα ελεγκτικά μέσα που διαθέτει το Κράτος, τις περιπτώσεις παράνομης καταβολής ενισχύσεων, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο καταλογισμός όλων όσων αχρεωστήτως καταβλήθηκαν στους αποδέκτες τους και σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

Οι πολιτικές μας, άλλωστε, ήδη αποδίδουν καρπούς. Δεν πρόκειται για το πρώτο κύκλωμα που εξαρθρώνεται επί Κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα κυκλωμάτων που εξαρθρώθηκαν, επί των ημερών μας, σχετίζονται με παράνομες συνταγογραφήσεις, τελωνεία, πολεοδομίες, εφορίες, φυλακές, Δημοτική Αστυνομία, επιχειρήσεις κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων, κ.ά.

Άνοιξε, χθες, για υποβολή αιτήσεων η πλατφόρμα για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, που αφορά στο ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 και η οποία θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα ανερχόταν στα 1000 ευρώ. Από το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα αυξήθηκε και ανέρχεται πλέον στα  1500 ευρώ και 2000 ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης, ενώ από το ακαδημαϊκό έτος 2023 -2024 και για όλα τα ΑΕΙ, πλην αυτών της Περιφέρειας Αττικής και Θεσσαλονίκης, είχαμε δεύτερη αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, το οποίο φτάνει πλέον τα 2000 ευρώ και 2500 ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης.

«Αυξήσαμε σημαντικά το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα με ειδική μέριμνα για τους φοιτητές στα περιφερειακά πανεπιστήμια. Από τα 51 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν το 2019, με τις διαδοχικές αυξήσεις στα ποσά φτάσαμε πέρυσι στα 82 εκατ. ευρώ» δήλωσε η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Τα οριστικά αποτελέσματα της αξιολόγησης που έγινε από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης επί των προτάσεων που υποβλήθηκαν για κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών μεταξύ ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και διακεκριμένων ξένων Πανεπιστημίων, ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τους οριστικούς πίνακες βαθμολογικής κατάταξης των αιτήσεων, εγκρίνονται 74 από τις 132 προτάσεις για την χρηματοδότηση των νέων, κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών. Ο συνολικός προϋπολογισμός επί των εγκεκριμένων προτάσεων ανέρχεται στο ποσό των 94 εκατ. Ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της αρχικής εκδοθείσας πρόσκλησης αυξήθηκε κατά 42 εκατ. ευρώ, για στήριξη ακόμη μεγαλύτερου αριθμού προγραμμάτων και για να διευρυνθούν οι θεματικές ενότητες και οι συνεργασίες με διεθνή ιδρύματα.

Η υλοποίηση των νέων προγραμμάτων θα ενισχύσει τον διεθνή προσανατολισμό των ελληνικών ΑΕΙ, θα συμβάλλει ουσιαστικά στη διάχυση καλών πρακτικών και στη δημιουργία καινοτόμων επιστημονικών πεδίων, με πολλαπλά οφέλη για τους φοιτητές.

Ενδεικτικά ορισμένα από τα 74 νέα κοινά μεταπτυχιακά, είναι τα ακόλουθα:

  • ΕΚΠΑ – Yale University
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Harvard University
  • Πάντειο Πανεπιστήμιο – Columbia University
  • Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – Boston University
  • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Columbia University New York
  • Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης
  • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Imperial College London.

Η Κυβέρνηση εξασφάλισε ευρωπαϊκούς πόρους, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, για την υλοποίηση πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος, την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Οι πόροι αυτοί θα διοχετεύουν, μέσα στην επόμενη επταετία (2026 – 2032), μέσω τριών χρηματοδοτικών εργαλείων: του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου, του Ταμείου Εκσυγχρονισμού και του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νήσων.

Οι νέες δράσεις που θα προκηρυχθούν αφορούν 1,5 εκατ. ευάλωτα νοικοκυριά, πολύ μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, ενώ υπάρχουν και πρωτοβουλίες από τις οποίες θα ωφεληθεί  το σύνολο του πληθυσμού.

Ενδεικτικά αναφέρουμε: την δημιουργία μητρώου ενεργειακά ευάλωτων πολιτών, ώστε να καταπολεμήσουμε πιο αποτελεσματικά την ενεργειακή ένδεια,

την μεταρρύθμιση του «Εξοικονομώ», την κατασκευή φραγμάτων που θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης, την ανακαίνιση σύγχρονων φοιτητικών εστιών, την δημιουργία προγράμματος μεταφοράς 10.000 μαθητών ειδικής αγωγής με ηλεκτρικά σχολικά λεωφορεία, την επέκταση της επιδότησης ενοικίου σε εργαζόμενους, όπως εκπαιδευτικούς, γιατρούς κ.ά., που υπηρετούν σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές και την ολοκλήρωση της πλήρους ανανέωσης του στόλου των λεωφορείων.

Τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου: «Δίκαιη εργασία για όλους – Απλοποίηση της νομοθεσίας – Στήριξη στον εργαζόμενο – Προστασία στην πράξη» παρουσίασαν η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως και ο Υφυπουργός Κώστας Καραγκούνης στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Στόχος του σχεδίου νόμου είναι ο εκσυγχρονισμός του εργασιακού πλαισίου, η απλοποίηση των διαδικασιών, η μείωση της γραφειοκρατίας, η στήριξη των εργαζομένων μέσω της θωράκισης των δικαιωμάτων τους, η ενίσχυση της εργασιακής τους ασφάλειας, η διευκόλυνση των επιχειρήσεων, καθώς και η διαμόρφωση ενός πιο διαφανούς και σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος.

Το νέο νομοσχέδιο φέρνει μια σειρά από αλλαγές  στην εργασιακή νομοθεσία, οι οποίες προέκυψαν από προτάσεις κυρίως εργαζόμενων, επιχειρήσεων, καθώς και κοινωνικών εταίρων.

Με σχέδιο νόμου που εισηγήθηκα, στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ενισχύουμε, δραστικά, το ρόλο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Στόχος μας είναι η επίτευξη μιας πιο αποτελεσματικής, διαφανούς και σύγχρονης οργάνωσης και λειτουργίας της ΕΡΤ,  αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας το υπάρχον έμπειρο δυναμικό, αλλά και  προσελκύοντας και εντάσσοντας στο δυναμικό της νέα εξειδικευμένα στελέχη από την αγορά.

Μεταξύ άλλων:

– Προβλέπεται η έμμεση αύξηση των αποδοχών του τακτικού προσωπικού της ΕΡΤ, με τη μορφή μπόνους ύψους έως 6,5 εκατ. ευρώ συνολικά ετησίως, υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΡΤ παρουσιάζει κερδοφόρο πλεονασματικό ισολογισμό και επιτυγχάνει τους εγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους του προηγούμενου οικονομικού έτους.

– Συστήνεται ειδική μονάδα καινοτομίας και σύγχρονων τεχνολογιών στην ΕΡΤ.

– Προβλέπεται η δυνατότητα συνεργασίας με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με συναφείς σκοπούς, με τους ΟΤΑ, με τα ΑΕΙ, καθώς και η δυνατότητα συμμετοχής της ΕΡΤ σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

– Θεσμοθετείται η συνεργασία της ΕΡΤ με το Υπουργείο Παιδείας για την Εκπαιδευτική Τηλεόραση και την αξιοποίηση του ραδιοτηλεοπτικού περιεχομένου.

– Καθιερώνεται η δυνατότητα της ΕΡΤ να απορροφά φοιτητές-σπουδαστές με συμβάσεις μαθητείας. Στη συνέχεια, οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα για νεότερες συμβάσεις απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.

-Προβλέπονται ρυθμίσεις για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ανταποδοτικού τέλους με κυριότερη τον έλεγχο των καταστάσεων που οι πάροχοι ενέργειας παραδίδουν στην ΕΡΤ από ορκωτούς ελεγκτές, αφενός ανά μήνα και αφετέρου απολογιστικά ετησίως, κ.ά.

Παράλληλα στο παρόν σχέδιο νόμου θα συμπεριληφθεί η ενσωμάτωση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Ελευθερία του Τύπου.

Την προκήρυξη των τριών πρώτων καθεστώτων του νέου αναπτυξιακού νόμου για το 2025, υπέγραψε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου. Τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβληθούν θα αξιολογηθούν εντός 90 ημερών, οπότε και θα εκδοθούν τα αποτελέσματα για τον πρώτο κύκλο, ώστε να ξεκινήσει η αντίστοιχη διαδικασία για το 2026.

Το βάρος για πρώτη φορά πέφτει στην μεταποίηση, τη βιομηχανία, τις παραμεθόριες περιοχές και τις περιοχές με εισόδημα κάτω του 70% του εθνικού μέσου όρου και τις μεγάλες επενδύσεις. Στόχος του παραγωγικού μετασχηματισμού είναι η βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η αντιμετώπιση περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου για τον απολογισμό των μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας στην οποία θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

Αύριο, Τετάρτη 2 Ιουλίου στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Πριν περάσουμε στις ερωτήσεις θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια, στους συναδέλφους και τους οικείους της, για την απώλεια της δημοσιογράφου Ηρούς Καριοφύλλη που υπηρέτησε με μαχητικότητα το ρεπορτάζ για 30 και πλέον χρόνια.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Π. ΜΙΧΟΣ: Καλημέρα, καλό μήνα, κ. Εκπρόσωπε. Η ανάληψη του χαρτοφυλακίου της Μετανάστευσης από τον κ. Πλεύρη συνοδεύτηκε από ανάσυρση κάποιων τοποθετήσεών του για το μεταναστευτικό προ 15ετίας. Τη στιγμή που η Ελλάδα δέχεται παράνομες φαραωνικές μεταναστευτικές ροές από τρίτες χώρες, όπως η Λιβύη, και λαμβάνει η Ελλάδα μέτρα σε εθνικό και ευρωπαϊκό πεδίο, ορισμένοι επιχειρούν να «δέσουν» τα χέρια του νέου Υπουργού, στοχοποιώντας τον πριν ξεκινήσει να εκτελεί τα καθήκοντά του. Θα επιτρέψει η Κυβέρνηση να γίνεται bullying  και να στοχοποιούνται από ορισμένα μέσα ενημέρωσης και την αντιπολίτευση οι υπουργοί  της και, μάλιστα, για ένα ζήτημα που άπτεται της εθνικής ασφάλειας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω, οι σκοποί περιγράφονται πολύ σωστά στην ερώτησή σας. Αυτοί οι οποίοι το κάνουν αυτό, στην πραγματικότητα έχουν σκοπό να βλάψουν τη χώρα και αυτό το οποίο θέλει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών: μια μεταναστευτική πολιτική, η οποία, πάντοτε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο Διεθνές Δίκαιο, δεν θα επιτρέψει η χώρα μας να γίνει ξανά, όπως ήταν το 2015-2019, ξέφραγο αμπέλι. Όσο, λοιπόν, κι αν κάποια μέσα ενημέρωσης, λίγα, τα οποία, νομίζω, δεν τα παίρνει κανείς στα σοβαρά πλέον, το θέλουν, η Κυβέρνηση δεν το θέλει. Όποιος έρχεται παράνομα στη χώρα ή θα φυλακίζεται ή θα γυρίζει πίσω. Τόσο απλά. Και θα καταργήσουμε και τη διάταξη για τη νομιμοποίηση ενός παράνομου μετά από επτά χρόνια. Θα συνεχιστεί αυτή η μεταναστευτική πολιτική, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Να θυμίσω ότι η Κυβέρνηση αυτή έχει πολιτική προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων, που δεν είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Έχει δημιουργήσει κέντρα κράτησης με ανθρώπινες συνθήκες και όχι τα κολαστήρια της Μόριας και της Ειδομένης. Αλλά, για μας δεν υφίσταται η λογική που μετέτρεψε τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι, μιας κυβέρνησης που έλεγε ότι «δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα». Όσα, λοιπόν, βίντεο προ 10ετιών, 15ετιών, 20ετιών και να ανασύρουν, γιατί αυτά είναι τα επιχειρήματα, όταν δεν έχεις επιχειρήματα, βασικά, αυτή είναι η τακτική, εμείς θα συνεχίσουμε, χωρίς να επηρεαζόμαστε κατ’ ελάχιστον, στην ίδια ακριβώς μεταναστευτική πολιτική, με ακόμα πιο μεγάλη έμφαση στην προστασία των συνόρων, χερσαίων και θαλάσσιων. Είναι καθήκον της Κυβέρνησης, είναι στο πρόγραμμά της. Το θέλει πλέον η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Και όλοι αυτοί οι οποίοι θέλουν μια άλλη πολιτική και διασύρουν τη χώρα στο εξωτερικό με ψέματα, όπως με τη δήθεν «νεκρή Μαρία», να πάνε να τα πουν αυτά στους κατοίκους των νησιών.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Καλό μήνα, κ. Υπουργέ. Το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης ο πρόεδρός του, παραφράζει το «δυστυχώς αποτύχαμε» του Πρωθυπουργού, λέγοντας: «Δεν αποτύχατε, σας πιάσανε». Θα ήθελα το σχόλιό σας επ’ αυτού. Και, για να μην επανέλθω, στο ευρύτερο θέμα, διάβαζα σήμερα – αν μου επιτρέπετε – ότι η Ολλανδία παράγει ανά στρέμμα προϊόντα αξίας 1.200 ευρώ, το Ισραήλ, μέσα στην έρημο, 800 ευρώ και η Ελλάδα προϊόντα, ανά στρέμμα, αξίας μόλις 200 ευρώ. Πέρα από το σκάνδαλο και όλη την ιστορία του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν θα πρέπει κάποια στιγμή να σκεφτεί, … από την Κυβέρνηση  να συζητήσει ουσιαστικά  πώς θα έχουμε πραγματικά προστιθέμενη αξία από την αγροτική παραγωγή;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, είμαστε η μόνη Κυβέρνηση, μετά από δεκαετίες, που έχει μια συγκεκριμένη αγροτική πολιτική και φοροελαφρύνσεων   για τους αγρότες και στήριξής τους για το ρεύμα και με μια σειρά από πρωτοβουλίες αναπτυξιακού χαρακτήρα και για τους συνεταιρισμούς. Δεν είναι αντικείμενο αυτών των ημερών η πολιτική μας, αλλά εμείς είμαστε η Κυβέρνηση που μείωσε συγκεκριμένους φόρους, για το ΦΠΑ, για τα λιπάσματα, για τις ζωοτροφές. Έχει δώσει έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης- επιστροφής του αγροτικού πετρελαίου. Ένα φτηνότερο ρεύμα, πιο προσιτό για τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς για δέκα χρόνια. Όλα αυτά και πολλά ακόμα, τα οποία συζητήθηκαν εκτενώς όταν είχαν και τις κινητοποιήσεις οι αγρότες, είναι δικές μας αλλαγές, κινήσεις, οι οποίες είναι προς την κατεύθυνση στήριξης του  πρωτογενούς  τομέα. Θεωρώ ότι όλα αυτά, στο τέλος της ημέρας, θα οδηγήσουν σε ακόμα καλύτερη παραγωγή και μεγαλύτερη αποδοτικότητα στη χώρα.

Τώρα, ο κ. Ανδρουλάκης συνεχίζει την ίδια στείρα αντιπολιτευτική τακτική. Βλέπει ότι δεν αποδίδει δημοσκοπικά, αλλά το συνεχίζει. Δεν θα του κάνουμε εμείς υποδείξεις, ούτε θα δείξουμε εμείς τον τρόπο που ένα κόμμα θα λειτουργεί. Δικό του είναι το κόμμα, ό,τι θέλει το κάνει. Εκλεγμένος νόμιμα και από δημοκρατική διαδικασία πρόεδρος είναι. Αυτό επιλέγει να κάνει, αυτό κάνει. Δική του δουλειά είναι, δεν είναι δική μας δουλειά. Αλλά, κοιτάξτε να δείτε, είναι δύο, νομίζω, οι κίνδυνοι που έχουμε σε αυτή τη συζήτηση. Ο ένας είναι ο συμψηφισμός που θα οδηγήσει σε, θεωρητικά, μείωση ευθυνών. Δεν θα κάνουμε συμψηφισμό. Όποιος έχει ευθύνη για το συγκεκριμένο θέμα, η ευθύνη αυτή είναι ακέραια και ατομική. Το άλλο, όμως, που θεωρώ ότι είναι λάθος να κάνουμε, και το κάνει, δυστυχώς, η αντιπολίτευση, είναι να ξεχάσουμε σε ποια χώρα ζούμε και τι συνέβη σε αυτή τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Το δεύτερο επιλέγει η αντιπολίτευση να το κάνει, όπως είπα και πριν, δικαίωμά της είναι, δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο. Κάποιοι, λέει, από την αντιπολίτευση έπαθαν και σοκ με κάποιους διαλόγους και ειδικά από το ΠΑΣΟΚ. Από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ σοκαρίστηκε με αυτούς τους διαλόγους, εγώ δεν έχω να συμπληρώσω κάτι. Ειδικά οι παλαιότεροι ημών, τα βλέπουν όλα αυτά και δεν ξέρω αν γελάνε ή κλαίνε.  Αλλά αυτό δεν είναι που ενδιαφέρει τους πολίτες. Τους πολίτες τους ενδιαφέρει το δια ταύτα στη συγκεκριμένη ιστορία, το οποίο είναι πάρα πολύ απλό, το είπε χθες ο Πρωθυπουργός, θα εξειδικευτεί  τις επόμενες ημέρες: Θα αναζητήσουμε, εξαντλώντας κάθε  δυνατό μέσο, και το τελευταίο ευρώ που πήρε όποιος εξαπάτησε το Κράτος και, στο τέλος της ημέρας, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και θα ξεκινήσουμε – για να γνωρίζετε – από αυτούς που πήραν τα περισσότερα, αντίστροφα. Δηλαδή, θα δούμε τα ποσά των επιδοτήσεων και από τα περισσότερα προς τα λιγότερα θα γίνει εξαντλητικός έλεγχος, ευρώ-ευρώ, σε κάθε ΑΦΜ. Και σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι ένα ΑΦΜ δεν έπρεπε να πάρει αυτά τα ποσά, τότε θα γίνουν όλοι οι καταλογισμοί, όλες οι ενέργειες αναζήτησης με fast track διαδικασίες, όπως προβλέπει ο νόμος. Πρέπει να γυρίσουν πίσω τα λεφτά αυτά. Αυτό είναι το πρώτο μας καθήκον. Το δεύτερο καθήκον είναι, το οποίο ήδη το έχουμε προχωρήσει ως ενέργεια: να μην συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο, αυτή η πληγή.  Ένα μέρος των επιδοτήσεων, όσο είναι αυτό, 5, 10, 20%, αυτής της κατηγορίας – δεν είναι οι περισσότερες, αλλά δεν είναι και ευκαταφρόνητες – να πηγαίνουν εκεί που δεν πρέπει, ούτως ώστε τα λεφτά αυτά να πηγαίνουν εκεί που πρέπει.  Πώς αλλάζει αυτό; Με το να περάσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ. Αυτό το κάνουμε και πάλι εμείς. Και όχι δεν το κάνουμε επειδή ήρθε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Είναι μια πρωτοβουλία μέσα από πολλές της Κυβέρνησης αυτής, σε μια λογική εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το τρίτο που θέλω να πω, είναι ότι, χωρίς να λέμε ότι πετύχαμε στη συγκεκριμένη περίπτωση, το είπε και ο Πρωθυπουργός, σε καμία περίπτωση δεν νομίζω ότι διεκδικούμε «συγχαρητήρια» – το αντίθετο θα έλεγα – για την περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όλο αυτό το οποίο βλέπουμε να εκτυλίσσεται έγινε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, υπό την πλήρη και ανεμπόδιστη, αυτονόητη συνεργασία των Ελληνικών Αρχών. Όλες αυτές οι διαδικασίες των επισυνδέσεων, οι οποίες έγιναν, έγιναν από ελληνικές υπηρεσίες, οι οποίες έδρασαν επί των δικών μας ημερών, ανεμπόδιστα – όπως είναι αυτονόητο – και αποτελεσματικά. Αυτό είναι και μια απάντηση σε όσους μιλάνε για «καθεστώτα» που επεμβαίνουν, που εμποδίζουν και όλες αυτές τις ανοησίες που ακούμε από την αντιπολίτευση κατά καιρούς και από κάποια λίγα – ευτυχώς λίγα – μέσα ενημέρωσης που αναπαράγουν αυτή την «αστεία» προπαγάνδα.

Και το τέταρτο που θέλω να πω: Στο τέλος της ημέρας, οι εκλογές είναι η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, οι πολίτες αποφασίζουν, αξιολογώντας τα θετικά και τα αρνητικά μίας κυβέρνησης. Και ναι, υπάρχουν ζητήματα, όπως είναι οι μεταφορές, σε ένα μέρος  τους ειδικά, με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, όπου εκεί δεν είναι που λένε «τα σκάνδαλα», δεν είναι  ένα σκάνδαλο, είναι, όμως, μια εθνική πληγή η οποία έχει να κάνει και με εμάς και με τους προηγούμενους, αλλά εμείς μιλάμε για εμάς. Το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να εξυγιάνουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αλλά υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα. Πάρα πολλά αποστήματα που, για δεκαετίες, οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τα ακούμπαγαν και εμείς τα σπάσαμε.  Συντάξεις: και ο παράνομος τρόπος που δίνονταν κάποιες συντάξεις και τα δύο και τρία χρόνια που κάναμε για να τις πάρουμε, οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας. Και πλέον δίνονται σε δύο και τρεις μήνες. Παράνομες συνταγογραφήσεις. Πόσα λεφτά έχασε η χώρα σε αυτούς οι οποίοι τις έκαναν και σε αυτούς οι  οποίοι έβγαζαν λεφτά, πλούτιζαν. Τελωνεία. Τα κυκλώματα τα οποία έχουμε αντιμετωπίσει, με συμμετοχή, δυστυχώς, και δημόσιων λειτουργών. Δημοτική αστυνομία. Φυλακές. Κυκλώματα σε φυλακές. Κυκλώματα σε εφορίες. Παράνομη εμπορία καυσίμων. Όλα αυτά είναι αποστήματα που έσπασε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όλα αυτά τα ξέρει ο κόσμος και δικαιολογημένα ζητάει να σπάσουμε και το απόστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και θα το κάνουμε. Θα αναζητήσουμε κάθε ευρώ.

Και το τελευταίο που θέλω να πω  – και θεωρώ ότι προλαβαίνω και αρκετές ερωτήσεις, δικαιολογημένες –  ως προς την ποινική διερεύνηση θα τοποθετηθούμε στη σωστή στιγμή, που θα είναι στη Βουλή, όταν οι προαναγγελθείσες προτάσεις των κομμάτων κατατεθούν, με βάση όσα προβλέπει ο νόμος και το Ποινικό Δίκαιο, με στοιχεία και δεδομένα και όχι με πολιτική αξιολόγηση, την οποία ήδη την κάναμε, με πρωτοβουλίες οι οποίες ανελήφθησαν από τον Πρωθυπουργό.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κι όμως θα μου επιτρέψετε, κύριε εκπρόσωπε, να επιμείνω στην κριτική του ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος ο κ. Τσουκαλάς είπε χθες ότι, μετά από έξι χρόνια διακυβέρνησης οι πολίτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για τη διακυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας, δηλαδή, ότι είναι, αναφέρει ο κ. Τσουκαλάς «βουτηγμένη στη διαφθορά». Ωστόσο, σημείωσε και κάτι διαφορετικό, ότι «η εικόνα του κ. Μητσοτάκη με τους συνδαιτημόνες, το προσωνύμιο «φραπέ» και τον «χασάπη», δίνει από μόνη της την απάντηση», είπε χαρακτηριστικά, «για την αντίληψη του Πρωθυπουργού σε σχέση με τη διαχείριση του κράτους». Ήθελα, σας παρακαλώ, ένα σχόλιό σας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι είναι μία θλιβερή ανακοίνωση, γιατί μετά την «οικογενειακή ευθύνη» που δεν προσιδιάζει σε δημοκρατική λογική, έχουμε και την ευθύνη της παρουσίας σε μία συγκέντρωση ή την «ευθύνη της φωτογραφίας ή του βίντεο». Αυτά δεν μπορούν να εκφράζονται και μάλιστα επίσημα από δημοκρατικά κόμματα. Να είχε κάποιο τρολ προφίλ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ή κάποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να το κάνει, δυστυχώς αυτό συμβαίνει με ανώνυμα προφίλ. Και μάλιστα, αυτοί που έχουν τα ανώνυμα προφίλ – και δεν αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ – τους πειράζουν οι επώνυμες σελίδες, οι οποίες τους ξεβολεύουν. Έτσι; Αλλά είναι ένα κόμμα το οποίο είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση. Είναι δυνατόν να κατηγορούμε έναν πολιτικό, τον Πρωθυπουργό, τον οποιονδήποτε πολιτικό, για το ότι βρέθηκε σε μία συγκέντρωση, σε μία συνάντηση και να επεκτείνουμε την όποια ευθύνη κάποιων εκ των προσώπων που ήταν μαζί τους και σε εκείνον; Δηλαδή να ρωτήσω κάτι; Και δεν αναφέρομαι μόνον στο ΠΑΣΟΚ, αναφέρομαι σε όλους όσοι κατηγορούν τον Πρωθυπουργό για ένα βίντεο, για μία φωτογραφία, για μία συγκέντρωση προ οκτώ, εάν δεν κάνω λάθος, ετών. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων αυτών, ο κ. Τσουκαλάς και οι υπόλοιποι, παίρνουν όρκο για κάθε πρόσωπο που έχει φωτογραφηθεί κατά καιρούς ο πρόεδρος του κόμματος του ΠΑΣΟΚ ή των υπόλοιπων κομμάτων; Ή αν ένα από τα πρόσωπα με τα οποία έχει βγάλει φωτογραφία, έχει βρεθεί σε μία συγκέντρωση, αύριο – μεθαύριο βρεθεί μπλεγμένος σε μία ιστορία, χωρίς εμείς να βγάζουμε αποφάσεις για κανέναν, σημαίνει ότι φταίει και ο κ. Ανδρουλάκης ή ο κ. Φάμελλος ή οποιοσδήποτε άλλος; Είμαστε σοβαροί; Το ξαναλέω. Το να το λένε κάποια περιθωριακά μέσα ενημέρωσης αυτό, που πετάνε λάσπη σε οικογένειες κατά καιρούς, δυστυχώς το έχουμε συνηθίσει. Το τέρας αυτό το συνηθίσαμε. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω. Αλλά είναι δυνατόν να αναφέρεται σε μία ανακοίνωση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Αυτή είναι η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ; Έχει σχέση αυτό με τη στάση του ΠΑΣΟΚ πριν από δέκα χρόνια στις μαύρες ημέρες του 2015; Εκεί θέλει να πάει το ΠΑΣΟΚ ο Ανδρουλάκης; Γιατί προφανώς δεν φταίνε οι εκπρόσωποι. Ο κ. Τσουκαλάς λέει αυτά που του λένε να πει. Έχω την σχετική ευαισθησία να μην κατηγορώ τους εκπροσώπους των κομμάτων, παρά το τι κάνουν τα υπόλοιπα κόμματα. Αλλά αυτό είναι ντροπιαστικό να ακούγεται και μάλιστα επισήμως. Ας κάνουν όση κριτική θέλουν πολιτικά, ας κάνουν τις κινήσεις τους σε ποινικό επίπεδο, αλλά αντιπολίτευση επί τη βάσει συγκεντρώσεων, βίντεο και φωτογραφιών για να επεκτείνουν την ευθύνη, δεν περιμέναμε να κάνει, ειδικά το ΠΑΣΟΚ.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τον Αύγουστο του 2022 ο Πρωθυπουργός είχε αποπέμψει και τον κ. Δημητριάδη και τον κ. Κοντολέοντα, επειδή νομίμως η ΕΥΠ παρακολουθούσε πολιτικά πρόσωπα. Εν αγνοία του όμως παρακολουθούσαν τα πολιτικά πρόσωπα. Σήμερα εν γνώσει του τα παρακολουθούσαν τα πολιτικά πρόσωπα η ΕΥΠ και η αστυνομία; Γνώριζε ο Πρωθυπουργός ότι παρακολουθούσαν οι αρχές τους συγκεκριμένους βουλευτές; Και αν γνώριζε, γιατί τους έκανε υφυπουργούς;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι δουλειά του Πρωθυπουργού να γνωρίζει τις εν εξελίξει έρευνες είτε από την ΕΥΠ, εν προκειμένω νομίζω είναι από την αστυνομία, είτε από το Εσωτερικών Υποθέσεων. Και απόδειξη ότι επί των ημερών μας δεν έχουμε κάποιο καθεστώς που τα ελέγχει και τα συντονίζει όλα, είναι ότι έγινε μία υποδειγματική έρευνα, που δεν είναι η μόνη – απλά αυτή επιλέγει η Αντιπολίτευση να προβάλλει – ανεμπόδιστα, όπως είναι αυτονόητο από τις ελληνικές υπηρεσίες σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή εισαγγελία. Και το ξαναλέω, δεν είναι η μόνη έρευνα. Ανέφερα δεκάδες άλλες έρευνες. Στα τελωνεία, στις φυλακές, στις εφορίες, στη δημοτική Αστυνομία, σε κυκλώματα παράνομης εμπορίας καυσίμων, στις ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις. Μία σειρά από αποστήματα που σπάσανε επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν κρύψαμε τα λόγια μας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ…

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, μιλάμε για βουλευτές όμως. Μιλάμε για βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Δεν γνώριζε ο Πρωθυπουργός ότι παρακολουθείται βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς δεν είναι… Ο Πρωθυπουργός δεν ενημερώνεται, όπως και κανένας Πρωθυπουργός για μία εν εξελίξει έρευνα της δικαιοσύνης ή των αρχών. Εκτός αν έχει να κάνει με συγκεκριμένα ζητήματα εθνικού συμφέροντος. Ήταν μία εν εξελίξει απόρρητη έρευνα. Αλίμονο αν γνώριζε. Άλλο πράγμα όμως… επειδή είπατε για τους βουλευτές. Η πολιτική παραίτηση κάποιων προσώπων δεν σημαίνει ότι σχετίζονται με το ζήτημα υπό διερεύνηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μην μπερδευόμαστε. Δεν θα τους πάρουμε το κεφάλι. Δεν προκύπτει ότι παρανόμησαν, ότι μετέχουν σε αυτό το οποίο, είναι αυτό που ονομάζουμε ως ζήτημα υπό διερεύνηση με ποινικές διαστάσεις παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων. Επειδή βλέπω και μία σύνδεση η οποία είναι αυθαίρετη. Θεωρήθηκε, ζήτησαν οι ίδιοι την παραίτησή τους και προφανώς ήταν κάτι το οποίο έχει να κάνει και με απόφαση του Πρωθυπουργού, ότι κάποιοι συγκεκριμένοι διάλογοι δεν συνάδουν με την υφυπουργική, υπουργική ιδιότητα. Πολιτικά, όχι ποινικά. Δεν κατηγορούνται για κάτι οι άνθρωποι αυτοί. Και αυτή η πρωτοβουλία, δυστυχώς, δεν ήταν κοινός τόπος τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι είναι υποκριτικό να σοκάρονται εκπρόσωποι άλλων κομμάτων τη στιγμή που, δυστυχώς, βάζαμε για πολλά χρόνια ως πολιτικό σύστημα κάτω από το χαλί τέτοιους διαλόγους. Αλλά, για όνομα του Θεού, αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι μπλεγμένοι σε κάτι, θέλω να το πω γιατί, γνωστό του δημοσίου διαλόγου σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι η ανθρωποφαγία. Μακριά από την ανθρωποφαγία. Για τον κ. Βορίδη, οι λόγοι της παραίτησης είναι όσοι εξηγήθηκαν από τον ίδιο στο κείμενο της παραίτησής του.

ΧΡ. ΜΥΤΙΛΙΝΙΟΣ: Με βάση αυτό που είπατε τώρα, κύριε εκπρόσωπε. Είπατε χθες ότι δεν θα έχουμε κάποια άλλη παραίτηση κυβερνητικού στελέχους. Με βάση ποια δεδομένα το είπατε αυτό; Έχουμε κάποια πρώτη ενημέρωση και για τον κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη. Αλλά με ποια στοιχεία λέτε εσείς, ότι δεν θα έχουμε άλλη παραίτηση από τούδε και στο εξής;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν και έχουν αναγνωστεί από τη δικογραφία που έχει έρθει στη Βουλή. Έγινε πολιτική αξιολόγηση, ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις, ετέθησαν κάποιες παραιτήσεις έγιναν αποδεκτές και από κει και πέρα περιμένουμε και εμείς να απαντήσουμε επί των προτάσεων της Αντιπολίτευσης – ήδη έχει προαναγγείλει το ΠΑΣΟΚ μία πρόταση για προανακριτική – στη Βουλή, ποια είναι η θέση μας, με στοιχεία επί της συγκεκριμένης πρότασης και εκεί συνίσταται υπομονή. Γιατί είναι άλλο πράγμα να τοποθετηθείς ποινικά για ένα ζήτημα, για την ποινική αξιολόγηση ενός ζητήματος και άλλο πολιτικά. Η πολιτική αξιολόγηση είναι πολύ πιο εύκολη να γίνει και έγινε. Άρα, όχι, το επαναλαμβάνω, αυτά είναι τα δεδομένα και με βάση αυτά τα δεδομένα δεν έχετε να περιμένετε κάτι παραπάνω πολιτικά.

Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Πάντως, όσον αφορά την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης και με δεδομένο ότι έχει υπάρξει ένας ικανός χρόνος για την μελέτη της δικογραφίας, με δεδομένο επίσης ότι η Κυβέρνηση εδώ και καιρό έχει χαρακτηρίσει οδηγό της το μοντέλο Τριαντόπουλου, δηλαδή fast track Προανακριτική και απευθείας παραπομπή των ελεγχόμενων προσώπων στο Δικαστικό Συμβούλιο, ανεξάρτητα με το αν η Κυβέρνηση θεωρεί  ότι τα πρόσωπα αυτά είναι αθώα ή ένοχα, άρα το ερώτημα είναι, μπορεί εδώ, στην περίπτωση του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ η Κυβέρνηση να μην δεχθεί μια πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής; Δεν θα είναι αυτό δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:   Καταρχάς χαίρομαι που το «μοντέλο Τριαντόπουλου», το οποίο όντως είναι οδηγός για εμάς συνολικά, δηλαδή κάποιος να πηγαίνει στον φυσικό δικαστή, για αυτό και έχουμε προαναγγείλει την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, χαίρομαι που κάποιοι από την Αντιπολίτευση, δεν αναφέρομαι σε εσάς, το «αγάπησαν» ξαφνικά. Γιατί όταν το είχαμε προαναγγείλει και η κοινωνία προφανώς ανακουφίστηκε με το ότι υπάρχει αυτή η λογική, η Αντιπολίτευση το πολεμούσε. Να το πούμε αυτό ως γενική επισήμανση. Δεύτερον, ας μην βιαζόμαστε. Δεν θα αποφανθούμε με όρους δημοσιότητας ή τίτλων, γιατί δεν είμαστε ένα Μέσο Ενημέρωσης, είμαστε η Κυβέρνηση, η κυβερνητική πλειοψηφία για την ποινική αξιολόγηση ενός ανθρώπου. Θα αποφανθούμε με βάσει τα πραγματικά δεδομένα. Το γεγονός ότι έρχεται μια δικογραφία στη Βουλή, δεν σημαίνει ότι έχει τα χαρακτηριστικά για να ακολουθηθεί ένα συγκεκριμένο μοντέλο. Ακολουθείται ένα συγκεκριμένο μοντέλο όταν, χωρίς να θεωρείς ότι κάποιος είναι ένοχος, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για να συζητηθεί η υπόθεση αυτή σε επίπεδο Δικαστικού Συμβουλίου. Χωρίς να σημαίνει, το ξαναλέω, ότι τον θεωρείς ένοχο. Αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύει σε κάθε δικογραφία που έρχεται στη Βουλή. Το ότι θεωρούμε ότι πρέπει να ακολουθείται ένα μοντέλο, όταν θεωρούμε ότι πρέπει να κάνουμε δεκτή μια πρόταση Προανακριτικής, αυτό είναι δεδομένο. Ναι, αν αποφανθούμε στο «ναι», τότε το μοντέλο αυτό για μας είναι οδηγός. Τι σημαίνει είναι οδηγός; Δεν σημαίνει ότι πρέπει ντε και καλά να είναι ένας συγκεκριμένος αριθμός συνεδριάσεων. Αλλά, στο τέλος της ημέρας, εφόσον θεωρούμε ότι υπάρχει κάτι το οποίο πρέπει να διερευνηθεί, να διερευνάται από το φυσικό δικαστή, αλλά δεν είναι κάθε υπόθεση ίδια. Έρχονται κάθε μέρα στη Βουλή πολλές δικογραφίες. Δεν έρχεται μια και δύο. Υπάρχουν μηνύσεις, οι οποίες έρχονται, υπάρχουν καταγγελίες, μπορεί να αναφέρεται το όνομα ενός πρώην Υπουργού ή Υφυπουργού. Πρώτα αξιολογείς τα στοιχεία και μετά βλέπεις αν μια υπόθεση κατατάσσεται σε αυτή την κατηγορία. Ναι, είναι θέση μας ότι πρέπει να αλλάξει το άρθρο 86. Μέχρι τότε υπάρχει, άρα ακολουθείται μια διαδικασία. Τη σεβόμαστε τη διαδικασία αυτή, όπως κάναμε και στην περίπτωση Τριαντόπουλου. Δεν παρακάμψαμε την διαδικασία, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι οι πέντε, δέκα, είκοσι δικογραφίες που έρχονται κάθε μήνα στη Βουλή, όσες είναι κάθε μήνα, είναι πολλές, μπορεί να είναι μηνύσεις, μπορεί να είναι αναφορές, είναι όλες ίδιες. Και το ξαναλέω, ας περιμένουμε να δούμε αυτή την αξιολόγηση. Δεν θα γίνει βιαστικά, δεν πρέπει να γίνει βιαστικά και όταν έρθει η ώρα της συζήτησης στη Βουλή, θα τοποθετηθεί η Κυβέρνηση, με βάσει τα πραγματικά δεδομένα, μιας ποινικής δικογραφίας. Άλλη η πολιτική συζήτηση, άλλη η ποινική συζήτηση.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, γιατί επιτίθεστε στα Μέσα Ενημέρωσης, επειδή καταγράφουμε και υπενθυμίζουμε θέσεις που έχει εκφράσει ο κ. Πλεύρης και τις οποίες, από όσο θυμάμαι, δεν έχει πάρει πίσω. Δεν έχει αλλάξει πολιτική τοποθέτηση ο κ. Πλεύρης. Πως θέλουμε εμείς να βλάψουμε την πατρίδα, λέγοντας κάτι που είναι γεγονός; Δεν είναι εθνικόν το αληθές; Και τώρα δηλαδή τι θα γίνει με το μεταναστευτικό; Θα κυνηγάτε δυστυχείς μετανάστες για να ξεχάσουμε τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι είναι μια απλοϊκή ανάλυση η σύγκριση της προστασίας της χώρας μας από παράνομους μετανάστες, το λέει η λέξη, παράνομος μετανάστης και ένα ζήτημα επιδοτήσεων για το οποίο έχουμε ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες, για ένα ζήτημα το οποίο είναι μια πληγή για πάρα πολλά χρόνια. Αυτοί οι οποίοι θέλουν να κάνουν κακό στη χώρα δεν είναι αυτοί που πάνε να κάνουν ρεπορτάζ, είναι αυτοί που ανακαλύπτουν δήθεν νεκρές Μαρίες. Αυτοί οι οποίοι διασύρουν τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος στο εξωτερικό. Ναι, αυτοί κάνουν κακό στη χώρα, γιατί οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος προστατεύουν την πατρίδα από υβριδικές απειλές. Στον Έβρο, τα χερσαία σύνορα και στη θάλασσα όταν έχουμε τα κυκλώματα λαθροδιακινητών. Ναι, κάποιος ο οποίος αυτό δεν το βλέπει, δεν είναι με τη σωστή πλευρά της ιστορίας, που είναι η προστασία της χώρας μας από τα κυκλώματα λαθροδιακινητών, κάνει κακό στη χώρα και κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής, αν αυτός είναι πολιτικός, ο πολιτικός κάνει κακό στη χώρα. Αν είναι δικηγόρος, ο δικηγόρος κάνει κακό στη χώρα. Αν είναι δημοσιογράφος και μιλάει για νεκρές Μαρίες που δεν υπάρχουν, ο δημοσιογράφος κάνει κακό στη χώρα. Δεν υπάρχει κάποιος που είναι υπεράνω κριτικής. Ούτε λογιστής, ούτε δικηγόρος, ούτε οικοδόμος, ούτε αγρότης, ούτε δημοσιογράφος. Γιατί δηλαδή πρέπει τα Μέσα να είναι υπεράνω κριτικής; Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Άλλο πράγμα να ανεβάσεις ένα video, άλλο πράγμα να θεωρήσεις ότι η χώρα μας κάνει κάτι που δεν κάνει στα θαλάσσια σύνορα, για να την βλάψει. Εγώ σε αυτούς αναφέρθηκα. Τους λαθροδιακινητές και αυτούς οι οποίοι ουσιαστικά προστατεύουν τους λαθροδιακινητές. Είναι αυτοί οι οποίοι τα βάζουν με το Λιμενικό Σώμα που κάνει μια πολύ δύσκολη και πολύ κρίσιμη δουλειά για τη χώρα. Εμείς θα συνεχίζουμε λοιπόν να εξάρουμε το έργο των Λιμενικών, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, που έχουν καταφέρει στην πιο δύσκολη περίοδο πολλών απειλών, «εισβολών», από λαθροδιακινητές να προστατεύσουνε τη χώρα. Δεν κατηγορούμε έναν ο οποίος έχει βγάλει ένα video. Όμως όταν, αυτό που έχεις να πεις για έναν νέο Υπουργό, η πολιτική κριτική που έχεις να του ασκήσεις είναι ένα video του 2011, τότε σημαίνει ότι επιχειρήματα πολιτικά δεν έχεις, να με συγχωρείτε για αυτό.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Συγνώμη, απλά για να ξεκαθαρίσουμε. Ισχύουν ή όχι οι δηλώσεις του Υπουργού από το 2011; Τις έχει ανακαλέσει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο Υπουργός έχει ξεκάθαρες θέσεις και ως υποψήφιος βουλευτής, που εξελέγη στην Α’ Αθηνών και ως πολιτικό στέλεχος που έγινε Υπουργός και στο Υπουργείο Υγείας και τώρα στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Και αυτές τις θέσεις, που δεν άκουσα κάτι το οποίο νομίζω να είναι παρεξηγήσιμο, θα εφαρμόσει, που είναι οι θέσεις της Κυβέρνησης. Νομίζω τότε, αν δεν κάνω λάθος, δεν ήταν καν και στη Νέα Δημοκρατία. Ήταν το 2011, ήταν σε άλλο κόμμα ο κ. Πλεύρης. Το να συζητάμε το 2025 για μια εκδήλωση και μια διατύπωση ενός πολιτικού του 2011, δεν νομίζω ότι βοηθάει κάπου στον δημόσιο διάλογο. Ο Θάνος Πλεύρης θα συνεχίσει την πολιτική της Κυβέρνησης, που με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα  προστατεύει τα σύνορα. Αυτές είναι οι θέσεις του Υπουργού και αυτές είναι οι θέσεις και της Κυβέρνησης.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επειδή διαβάσαμε τις δηλώσεις του πρώην Επιτρόπου Μετανάστευσης, ο οποίος δεν αναφέρεται σε νεκρές Μαρίες, αναφέρεται στους νεκρούς στη Πύλο και λέει πως «οι χώρες δεν μπορούν να εμποδίζουν τις βάρκες, υπάρχει το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, δεν επιτρέπονται τα pushbacks, αν ζήσουμε μια νέα τραγωδία όπως εκείνη στην Πύλο θα είμαστε εμείς υπόλογοι και αν δεν θέλουμε να ακολουθούμε ευρωπαϊκή πολιτική και προτιμάμε μια αυστηρά εθνική προσέγγιση, ας πράξουμε όπως ο Όρμπαν» και ρωτάει «θέλουμε να γίνουμε Όρμπαν;». Θέλετε να γίνετε Όρμπαν;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς θέλουμε…

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο κ. Αβραμόπουλος είναι εχθρός της χώρας με αυτά που λέει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε καμία περίπτωση. Και δεν κατηγορεί την Κυβέρνηση για κάτι ο κ. Αβραμόπουλος. Αυτό είναι μια δική σας ερμηνεία. Σήμερα ήταν ο νυν Επίτροπος στη χώρα. Βρέθηκε στη χώρα και δεν κατηγόρησε την χώρα μας για κάτι. Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της Ευρώπης και αυτό είναι κάτι το οποίο ως Έλληνες, σε όλα τα επίπεδα, είτε στο ελληνικό Κοινοβούλιο, στο εθνικό Κοινοβούλιο, ανεξαρτήτως στο ποιο κόμμα ανήκει ο  κάθε βουλευτής, είτε πολύ παραπάνω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να το λέμε και να είμαστε περήφανοι για αυτό. Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της Ευρώπης και αυτή η προστασία δεν γίνεται με θεωρητικές συζητήσεις. Γίνεται με αυταπάρνηση από κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι υπερβαίνουν πολλές φορές τα όρια των αρμοδιοτήτων τους και σώζουν κάθε μέρα, σώζουν, δεκάδες ανθρώπινες ζωές πονεμένων ανθρώπων που τους βάζουν κάποιοι σε μια βάρκα και εννοείται προστατεύουν και τη χώρα από παράνομες εισβολές από κυκλώματα λαθροδιακινητών. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εάν υπάρχει ζήτημα σε κάποια από αυτές τις επιχειρήσεις, αυτό ερευνάται. Το να τσουβαλιάζουμε όμως τους πάντες, που κάθε μέρα έχουμε ειδήσεις, «σώθηκαν δέκα, σώθηκαν δεκαπέντε, σώθηκαν είκοσι συνάνθρωποι μας» και να τους βάζουμε και να λέμε προς τα έξω, δυστυχώς το κάνουν και κάποιοι «επαγγελματίες συκοφάντες» της χώρας, Έλληνες ευρωβουλευτές, το κάνουν και κάποιοι δημοσιογράφοι, πολύ λίγοι, εκτός συνόρων, αυτοί ναι, κάνουν κακό στη χώρα. Είναι πάρα πολλές φορές που το έχω πει και θα συνεχίσω να το λέω, γιατί αυτό το οποίο γίνεται και από τους λιμενικούς και από τις Ένοπλες Δυνάμεις, συνολικά αλλά και τα Σώματα Ασφαλείας, είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα. Είναι η προστασία των συνόρων.

Α. ΚΟΤΖΑΙ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Μπουκώρος, είπε σε ερώτηση για το αν γνώριζε για τις παρακολουθήσεις για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι «γνώριζα εδώ και αρκετό καιρό, γιατί είναι μια υπόθεση που ελέγχθηκε και μπήκε στο αρχείο, το είχα μάθει από κυβερνητικά στελέχη εδώ και δεκαέξι μήνες, δεν είναι καινούργια υπόθεση». Άρα, μήπως γνώριζε τελικά παραθεσμικά ο Πρωθυπουργός ή σε αυτή την Κυβέρνηση όλα τα καλά γίνονται με εντολή του Κ. Μητσοτάκη και όταν έρχονται τα δύσκολα ο Πρωθυπουργός δεν γνωρίζει τίποτα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απάντησα στον συνάδελφο σας. Είναι ένα πράγμα η ποινική διάσταση της υπόθεσης και οι έρευνες οι οποίες οδήγησαν στη συγκεκριμένη δικογραφία, για το οποίο προφανώς δεν υπάρχει δυνατότητα ενημέρωσης μέχρι να ολοκληρωθεί μια έρευνα για να φτάσει σε ένα στάδιο και είναι ένα άλλο πράγμα η νοσηρή κατάσταση, η οποία υπάρχει σε πολλές πτυχές του ελληνικού δημοσίου, που υπήρχε για πρώτη φορά βούληση αντιμετώπισης, σε μια σειρά από ενέργειες, αλλά εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι η βούληση και οι πρωτοβουλίες αυτές που αναλήφθηκαν δεν ήταν αρκετές. Απάντησα για αυτό το οποίο με ρωτήσατε και το ξαναλέω, το γεγονός ότι ένας πρώην Υπουργός παραιτήθηκε, δεν σημαίνει ότι έχει ποινική εμπλοκή. Γιατί πράγματι, δεν προκύπτει κάποια κατηγορία κατά των προσώπων αυτών σε ποινικό επίπεδο. Πολιτική ήταν η απόφαση, καθαρά για λόγους που περιγράφονται από όσα τέλος πάντων φαίνεται ότι διημείφθησαν στους συγκεκριμένους διαλόγους. 

ΧΡ. ΜΥΤΙΛΙΝΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν χθες για το νέο μικρό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, 8 δισ. ευρώ ύψους, θα ενεργοποιηθεί μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων το Κοινωνικό Κλιματικό, το Ταμείο Εκσυγχρονισμού και το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων, μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς θα μεταφραστούν αυτοί οι πόροι σε άμεσο όφελος για τον πολίτη; Δηλαδή, θα φθάσουν στις τσέπες του άμεσα, έμμεσα, θα μειωθεί κάποιος κόστος στην ενέργεια;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, σε πάρα πολλά ζητήματα τα οποία άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, είναι ένα «μισό ταμείο ανάκαμψης», είναι 8 δισεκατομμύρια ευρώ, ουσιαστικά θα αφορά πολλούς συμπολίτες μας, περίπου ενάμιση εκατομμύριο, αλλά κι αυτό είναι ένας πρόχειρος υπολογισμός, έχουμε πολλά υπουργεία τα οποία συμμετέχουν, υπουργείο Οικογένειας για παράδειγμα, είναι για ζητήματα που έχουν να κάνουν με το στεγαστικό, τα επιδόματα τα οποία θα δίνονται για τη στέγαση, για ανθρώπους οι οποίοι τα έχουν ανάγκη, είναι για παράδειγμα δάσκαλοι, γιατροί σε απομακρυσμένες περιοχές, έχει πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι το υπουργείο ενέργειας, έχει σχέση με το κόστος ενέργειας, θα μιλήσουμε πολύ για τη νησιωτικότητα και θα επωφεληθούν οι κάτοικοι των νησιών και ειδικά των πιο απομακρυσμένων νησιών, έχει μέσα ζήτημα φοιτητικών εστιών, αναβάθμιση φοιτητικών εστιών, είναι 8 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία θα πάνε στους πολίτες στην πραγματικότητα με πολιτικές που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση της ζωής τους. Με βάση όρους προφανώς και κριτήρια που βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη συγκεκριμένη πολύ σημαντική πρωτοβουλία.

Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Σε ένα άλλο θέμα. Στο αυριανό ΚΥΣΕΑ θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο τις επόμενες μέρες αναγνώρισης του λεγόμενου τουρκολυβικού μνημονίου από το καθεστώς Χάφταρ στην ανατολική Λιβύη; Ή, επίσης, θα συζητηθεί και ο ρόλος της Αιγύπτου τις τελευταίες ημέρες που κάνει κάποια βήματα περίεργα, π.χ., ας πούμε, έγινε συνάντηση χθες Σίσι – Χάφταρ και δεν έγινε καμία αναφορά, τουλάχιστον επισήμως και με βάση, ας πούμε, τις ανακοινώσεις της Αιγυπτιακής Προεδρίας στην ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω, όπως πολύ χαρακτηριστικά επισήμανε χθες ο πρωθυπουργός στην εισηγητική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, αυτό το οποίο βλέπουμε είναι η αντίδραση στη δράση της χώρας μας, η οποία παράγει αποτέλεσμα. Η θέση μας, η αυτονόητη θέση μας, για το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολυβικό μνημόνιο, έγινε θέση της Ευρώπης για ακόμα μία φορά. Ήταν, είναι και παραμένει θέση της Ευρώπης και πλέον είναι σ’ ένα ακόμα επίσημο κείμενο. Απόδειξη και η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αλλά και το ίδιο το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η καλύτερη απάντηση στους καθ’ έξιν εντός συνόρων, εκ του πολιτικού συστήματος, για να μην παρεξηγηθώ, γιατί δεν αναφέρομαι στους πολίτες, οι πολίτες είναι εύλογο ν’ ανησυχούν, στους εντός πολιτικού συστήματος, εντός συνόρων καθ’ έξιν ανησυχούντες. Η χώρα μας δρα και η δράση της έχει αποτέλεσμα και η δράση της χώρας μας που έχει αποτέλεσμα προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά οι αντιδράσεις είναι αντιδράσεις άνευ αποτυπώματος, γιατί στην πραγματικότητα, όπως έχει αποδειχθεί, ουδέν έχει γίνει δεκτό από ουδεμία χώρα από αυτό το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολυβικό μνημόνιο. Τώρα, συγκεκριμένα για το ΚΥΣΕΑ που με ρωτάτε, υπάρχει μια διαδικασία που ακολουθείται πάντοτε, ακολουθείται μια διαδικασία απόλυτης μυστικότητας και στη συνέχεια βγαίνει μια ανακοίνωση με όσα μπορούν ν’ ανακοινωθούν, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, οπότε θα μείνω σε αυτά.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Θα ήθελα ν’ αλλάξω θέμα. Ο κύριος Τσίπρας ζήτησε πριν από λίγες ημέρες και με αφορμή την επέτειο από την προκήρυξη του Δημοψηφίσματος, να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, που είχε γίνει το 2015. Μάλιστα, ο κύριος Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος συμμετείχε, τότε, στο Συμβούλιο, είπε ότι ο κύριος Τσίπρας αποδέχτηκε στην ουσία ότι ήταν ένα αχρείαστο Δημοψήφισμα. Το ερώτημά μου, βέβαια, δεδομένου ότι είναι θέμα, ωστόσο, της Προεδρίας της Δημοκρατίας, έχει τοποθετηθεί και ο κύριος Τασούλας, ωστόσο ήθελα να ρωτήσω: Ποια είναι η κυβερνητική θέση; Εσείς λέτε ναι, πρέπει να δοθούν τα πρακτικά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όσο και να προσπαθεί ο κύριος Τσίπρας, δεν θα ξαναγράψει την ιστορία. Η ιστορία γράφτηκε με τα πιο μαύρα γράμματα και το όνομα Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο αυτής της σύγχρονης ιστορίας έχει τη θέση του πιο μοιραίου πρωταγωνιστή της πιο μαύρης περιόδου της μεταπολιτευτικής Ελλάδος. Της περιόδου που έκλεισαν οι τράπεζες, το Χρηματιστήριο, τινάχτηκε στον αέρα η οικονομία μας, ήταν οι πολίτες στις ουρές και φθάσαμε στο σημείο να φεύγουν κατά εκατοντάδες κάθε μέρα νέοι άνθρωποι στο εξωτερικό, φθάσαμε στους 650.000 συνολικά. Αυτά έγιναν επί των ημερών του κυρίου Τσίπρα το 2015. Η συγκυβέρνηση με την Ακροδεξιά, η συμπόρευση με δραχμιστές, η κοροϊδία στους πολίτες. Όλα όσα σας είπα, όλα προηγήθηκαν του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, όλα. Τα capital controls, το Μνημόνιο το οποίο θα καταργούσε μ’ ένα νόμο και μ’ ένα άρθρο, κι όχι απλά δεν το κατήργησε, έφερε το τρίτο πιο αχρείαστο και πιο επώδυνο για τη χώρα. Η υποθήκευση της περιουσίας της χώρας μας, η εξαπάτηση των συνταξιούχων, ο ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσε και τον αύξησε, η απόλυτη κοροϊδία σε όλα τα επίπεδα, προηγήθηκαν του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Ένα ντροπιαστικό Δημοψήφισμα προηγήθηκε του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Δεν ξεκίνησαν αυτά από ένα Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών που έχει άτυπο χαρακτήρα και για το οποίο απάντησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κύριος Θεοδωράκης και τα λένε όλα οι απαντήσεις αυτές. Δεν είναι ότι έκανε ένα Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ο κύριος Τσίπρας κι έκανε μετά ό,τι αποφασίστηκε. Έπαιξε μία χώρα στα ζάρια και αφού «έφαγαν τα μούτρα τους» και κινδύνευσε ολόκληρη η χώρα, έφερε τους πολιτικούς αρχηγούς κι ευτυχώς κάποια κόμματα, μεταξύ αυτών και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και όπως πολύ καλά τα είπε και ο κύριος Θεοδωράκης, είχαν το αυτονόητο, αλλά μεγάλο θάρρος, να βάλουν την Πατρίδα πάνω από την πολιτική αντιπαράθεση και να κρατήσουν τη χώρα στην Ευρώπη. Δεν θα ξαναγραφτεί, λοιπόν, η ιστορία επειδή θέλει να κάνει rebranding ο κύριος Τσίπρας, δικαίωμά του. Ας το κάνει με το κιλό το rebranding. Όσο θέλει rebranding να κάνει, η ιστορία δεν ξαναγράφεται και έχει ξεκάθαρους πρωταγωνιστές αυτών των μαύρων ημερών.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, και χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και ο ίδιος ο κύριος Θεοδωράκης, αργά το βράδυ, στον τηλεοπτικό σταθμό που εργάζεται, εμείς μετά από ρεπορτάζ το Σαββατοκύριακο με τους πρωταγωνιστές της εποχής, καταλήξαμε, και ο κύριος Θεοδωράκης επιβεβαίωσε, ότι πιθανόν πρακτικά μόνο υπάρχουν για τα πρώτα πέντε λεπτά που ήταν ανούσια η συζήτηση στο συγκεκριμένο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, πιθανόν να έμεινε ανοιχτό το μηχάνημα που ηχογραφούσε τη συζήτηση και άρα να υπάρχει κάποιο ηχητικό. Αν υπάρχει αυτό το ηχητικό, βεβαίως είναι στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου, ο κύριος Θεοδωράκης χθες κατέληξε ότι θα ήταν καλό να δοθεί στη δημοσιότητα, για να ξέρουμε ακριβώς εκείνες τις κρίσιμες μέρες, ποιες ήταν οι απόψεις των πρωταγωνιστών και πώς έγινε και η μεταστροφή και η αλλαγή του «ΟΧΙ» σε «ΝΑΙ». Ο κύριος Θεοδωράκης απορρίπτει τη λέξη «κολοτούμπα», λέει ότι «κατάλαβε εκείνη την ώρα ότι οδηγείται σε αδιέξοδο ο κύριος Τσίπρας».

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μιλήσει κανείς για την κολοτούμπα. Υπάρχει κι ένας ευγενικός τρόπος, ότι κατάλαβε. Σημασία έχει ότι έγινε, τουλάχιστον, γιατί εάν δεν είχε γίνει, έστω και αυτή η κολοτούμπα, δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε αυτή τη στιγμή γι’ αυτονόητα πράγματα, όχι Ταμείο Ανάκαμψης και 8 δισ. και μια σταδιακή επιστροφή στους πολίτες όσων στερήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, φανταστείτε δεν θα μπορούσαμε να είχαμε ούτε εμβόλια, ενδεχομένως, για την πανδημία, ούτε τα 40 και πάνω δισ., τα οποία κράτησαν την οικονομία ανοιχτή και όρθια, βασικά κράτησαν όρθια την οικονομία, ενώ έκλεισε και στη συνέχεια ξανά άνοιξε με την πανδημία και όλα τα υπόλοιπα. Αλλά, τα έχουμε πει αυτά. Κοιτάξτε, μένω στην απάντηση της Προεδρίας, γιατί νομίζω άμα βάλετε στο «ζύγι» την αξιοπιστία του κυρίου Τασούλα της Προεδρίας ή οποιουδήποτε άλλου, με την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ και του κυρίου Τσίπρα, ειδικά των πρωταγωνιστών του 2015, φαντάζεστε ποιος κερδίζει, αλλά το ξανά λέω, η απάντηση είναι ξεκάθαρη, την έχει δώσει και μένουμε σε αυτή. Όλα προηγήθηκαν του άτυπου Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Υπάρχει χρονική αλληλουχία των γεγονότων. Τα μοιραία γεγονότα στα οποία πρωταγωνίστησε ο κύριος Τσίπρας προηγήθηκαν του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Κάνει έναν άστοχο αντιπερισπασμό για να «ξεπλυθεί» πολιτικά. Δεν τον πιστεύει ούτε το 3 – 4 – 5% που έχει απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, πίσω στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Διαβάζουμε στους διαλόγους να πρωταγωνιστούν και να συνεννοούνται, τέλος πάντων, για διάφορα ζητήματα, κομματικά στελέχη, κομματάρχες, διευθυντές Γραφείων, αδερφοί υπουργών, βουλευτές. Εσείς, τουλάχιστον, εκείνη την επίμαχη περίοδο ήσασταν Γραμματέας του κόμματος, είχατε καταλάβει κάτι απ’ όλα αυτά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχει και η «κομματική ευθύνη», δηλαδή, μετά την «οικογενειακή ευθύνη» και την «ευθύνη της φωτογραφίας», υπάρχει και η ευθύνη ενός γραμματέα ενός κόμματος που έχει εκατοντάδες χιλιάδες μέλη για μία, ενδεχομένως, προβληματική, γιατί δεν περιγράφουν όλα αυτά ποινικές συμπεριφορές, συμπεριφορά ενός ανθρώπου, επειδή είναι μέλος ενός κόμματος; Τι θέλετε να πείτε;

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν μίλησα ούτε για ποινικό, ούτε σας κατηγόρησα για κάτι, ρώτησα αν ως Γραμματέας είχατε αντιληφθεί ότι υπάρχουν σε κάποια σημεία της χώρας, κάποια πρόσωπα του κόμματός σας που κάνανε «νταραβέρι»;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς δεν είχα γνώση και είναι απολύτως προσβλητική αυτή η ερώτηση. Είναι απολύτως προσβλητική και έχω επιλέξει, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις με τα e-mails, που κάποιοι «κατάπιαν τη γλώσσα τους» που κάναν κάποιες τέτοιες περίεργες ερωτήσεις, στο τέλος της ημέρας να μην έχουν τι να πούνε. Δεν δεχόμαστε καμία, έστω και έμμεση κατηγορία. Και «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται». Και το ξαναλέω, το γεγονός ότι κάποιοι μπορεί να μιλούσαν στο τηλέφωνο και να ζητούσαν κάτι το οποίο πολιτικά είναι προβληματικό, δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι ποινικά αξιολογήσιμοι ή ελέγξιμοι. Απόδειξη ότι δεν έχει απευθυνθεί και κατηγορία για πολλούς από αυτούς. Για όσους απευθύνονται κατηγορίες, οδηγούνται στο δικαστήριο και δικάζονται. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Κάποιοι από άλλα κόμματα, μάλιστα, πέσαν και από τα σύννεφα. Και τους συνιστώ να μη βιάζονται γενικά, να μην πέφτουν εύκολα από τα σύννεφα. Το ζήτημα είναι σοβαρό, πρέπει ν’ αναζητηθεί κάθε ευρώ, όποιος έχει ποινική ευθύνη ν’ απολογηθεί τη Δικαιοσύνη και να πληρώσει, αλλά το να κάνουμε πολιτική με λάσπη σε άσχετα πρόσωπα ή το να θεωρούμε ότι κάποιος έχει ποινική ευθύνη επειδή μπορεί να έχει μια συνομιλία που πολιτικά έχει μια απαξία, ενδεχομένως, δεν προσφέρει κάτι. Είναι σαφές.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Συγνώμη, ο πήχης, δηλαδή, για να συζητάμε, για να ρωτάμε, είναι εάν κάτι είναι ποινικό ή όχι, πολιτικά δεν μπορούμε να κάνουμε ερωτήσεις;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς, μπορείτε να κάνετε πολιτικά ερωτήσεις…

 ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Συνεπώς, γιατί είναι προσβλητική η ερώτηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι προσβλητική το να λέτε σε κάποιον, επειδή ήταν Γραμματέας ενός κόμματος με 140.000 μέλη και 400.000 στις εσωκομματικές εκλογές, ότι μπορεί να ξέρει τι μπορεί να έλεγε το κάθε μέλος, κομματικό στέλεχος στην Κρήτη, οπουδήποτε στην Ελλάδα και να το θεωρείτε λογικό αυτό το πράγμα, είναι μια έμμεση κατηγορία. Είναι δυνατόν, ο γραμματέας ενός κόμματος ή ο πρόεδρος ενός κόμματος ν’ απολογείται για ένα μέλος το οποίο μιλάει στο τηλέφωνο; Και δεν αναφέρεται και καν τ’ όνομά του ποτέ;

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν ζήτησα κάτι τέτοιο. Ρώτησα εάν ως Γραμματέας είχατε εικόνα υπάρχουν μέρη της Ελλάδας που δουλεύουν έτσι. Αυτή ήταν η ερώτηση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εάν είχα καταλάβει.. Έχω μάθει στη ζωή μου, αν καταλάβω ότι τελείται κάτι ποινικό, εκεί που πρέπει, να το λέω. Και όλοι μας έχουμε δώσει διαπιστευτήρια στη διαδρομή μας. Άρα, ναι, αυτό το εκλαμβάνω ως προσωπική ερώτηση, που δεν βασίζεται σε κανένα δεδομένο κι έχω μάθει να τις αποκρούω αυτές τις «περίεργες» ερωτήσεις, γιατί αντέξαμε πολλά χρόνια, δυστυχώς, υπομέναμε πολλά χρόνια στο να τ’ αφήνουμε αυτά να περνάνε. Εγώ προσωπικά δεν έχω αφήσει να περνάνε. Είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Λάσπη συνολικά σε πρόσωπα και σ’ ένα κόμμα, επειδή κάποια στελέχη μπορεί να είχαν κάποιες επικοινωνίες, αν κάποια από τις επικοινωνίες είναι προβληματική, ναι, κι επίσης, ποιος… Είπατε για τον πήχη ότι είναι χαμηλά. Θυμάστε πολλούς πρωθυπουργούς και προέδρους κομμάτων να αποπέμπουν δια παραιτήσεων υφυπουργούς για ζητήματα συνομιλιών που έχουν πολιτικό ζήτημα; Εγώ δεν θυμάμαι πάρα πολλούς να παίρνουν τόσο ακαριαίες αποφάσεις και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει στην πράξη ότι βάζει ψηλά τον πήχη σε ζητήματα συμπεριφορών. Δεν ήταν η πρώτη κι ελπίζω να είναι η τελευταία, αλλά μπορεί να μην είναι η τελευταία περίπτωση συνολικά σε ζητήματα συμπεριφορών. Άλλο πράγμα το ζήτημα συμπεριφοράς, κι άλλο πράγμα η ποινική ευθύνη.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πάντως, να ξεκαθαρίσω, δεν είπα για τον πήχη ότι είναι χαμηλά, είπα αν είναι στο ποινικό κι επέμεινα στο πολιτικό, όπως εκεί που καταλήξατε, στην πολιτική ευθύνη. Ήταν μια πολιτική η ερώτησή μου, εάν από την εμπειρία σας είχατε ή όχι εικόνα ότι λειτουργούν τέτοια κυκλώματα, όπως είπατε τρεις φορές στην εισήγησή σας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν είχα εικόνα ότι λειτουργούν κυκλώματα και δεν το έλεγα, θα ήταν πρόβλημα για εμένα και για όποιον έχει εικόνα.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ευχαριστώ πολύ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με το ζήτημα αυτό και τα κυκλώματα αυτά απ’ ό,τι φαίνεται είχαν μια δράση υπερ-δεκαετή, πολλών ετών. Το γεγονός ότι ξεκίνησε η ευρωπαϊκή Εισαγγελία να διερευνά κάτι, δεν σημαίνει ότι αυτό δεν συνέβαινε και στο παρελθόν. Ούτε είμαι εγώ Εισαγγελέας για να καταλογίσω προσωπικές ευθύνες. Αλλά η δράση αυτή έχει δύο προεκτάσεις, την πολιτική και την ποινική. Για την ποινική ο πήχης είναι στα στοιχεία, στα δεδομένα, δεν μπορείς να βάλεις αλλού τον πήχη, δεν μπορείς να κάνεις το δικαστή, ενώ δεν είσαι δικαστής.  Στην πολιτική αξιολόγηση ήδη έχουμε κάνει πολιτική αξιολόγηση και ελήφθησαν άμεσα  αποφάσεις.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΙ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε για το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων ότι «αποτύχαμε», όπως ειπώθηκε και προηγουμένως. Όταν ένας Πρωθυπουργός κάνει τέτοια δήλωση σε ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο που έχει δημιουργήσει οργή στην ελληνική κοινωνία και τους αγρότες, δεν πρέπει να παραιτηθεί; Με μια φράση: Υπάρχουν σκέψεις για πρόωρες εκλογές;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν πρέπει να παραιτηθεί, όχι, δεν υπάρχουν σκέψεις για πρόωρες εκλογές. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027 και οι πολίτες στις εκλογές βάζουν στη ζυγαριά τα όσα καλά έκανε μια Κυβέρνηση και στην άλλη πλευρά τα όσα δεν έκανε καλά μια Κυβέρνηση. Και έχουμε το θάρρος το πολιτικό, όταν κάτι δεν έχει γίνει όπως πρέπει να  γίνει, να το λέμε, με πρώτο τον Πρωθυπουργό. Αλλά θεωρούμε ότι στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς έχουμε πολλά περισσότερα τα οποία είναι θετικά, έως πολύ θετικά -μην κάτσω και τα απαριθμήσω τώρα. Σας είπα δεκάδες αποστήματα που σπάσαμε σε ζητήματα παραβατικότητας και πέριξ του Δημοσίου. Είμαστε η Κυβέρνηση που έχει δημιουργήσει τις περισσότερες θέσεις εργασίας και η πρώτη σε ρυθμούς μείωσης της ανεργίας στην Ευρώπη. Έχουμε έναν από τους πρώτους ρυθμούς αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος και έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα. Αυξάνουμε τους μισθούς, αυξάνουμε τις συντάξεις και πρέπει να το κάνουμε παραπάνω. Βελτιώνουμε την εικόνα της Υγείας, της Παιδείας, το ψηφιακό κράτος. Η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, που από μαύρο πρόβατο, σε συνέχεια όσων είπαμε για το 2015, πρωταγωνιστεί σε πολύ δύσκολους καιρούς. Όλα αυτά οι πολίτες, όταν έρθει η ώρα, θα τα βάλουν στο ζύγι, αλλά δεν θα κρύψουμε και τα προβλήματα, ούτε θα κρύψουμε αυτά τα οποία δεν τα έχουμε κάνει όπως θα έπρεπε.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Βορίδης δεν ήταν Υπουργός Επικρατείας, δεν ήταν δίπλα στον κ. Μητσοτάκη; Ο κ. Μητσοτάκης δεν ήξερε ότι παρακολουθούσαν τον κ. Βορίδη τις ημέρες που ήταν δίπλα του, για πράγματα που είχε κάνει ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης; Ο κ. Βορίδης τώρα έγινε Υπουργός Μετανάστευσης και παραιτήθηκε. Δεύτερον, δεν θεωρείτε ότι υπάρχει κυβερνητικό πρόβλημα με τις παραιτήσεις τεσσάρων ανθρώπων μέσα σε δύο μέρες, Υπουργών;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μπερδεύετε λίγο τους χρόνους. Καταρχάς δεν υπάρχει το όνομα του κ. Βορίδη σε κάποια συνομιλία, δηλαδή δεν εμπλέκεται ο ίδιος σε κάποια συνομιλία. Δεύτερον, πολιτικά ή και ποινικά με βάση τα όσα…

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν υπό έρευνα εισαγγελική, όμως.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Ερευνάται ο κ. Βορίδης για την περίοδο που ήταν Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν ερευνάται για την περίοδο που ήταν Υπουργός Επικρατείας. Είναι άλλο πράγμα το ένα, άλλο πράγμα το άλλο. Και για την έρευνα αυτή θα διατυπωθούν, τέλος πάντων, οι προτάσεις κατηγορητηρίου της Αντιπολίτευσης, θα τοποθετηθεί και ο ίδιος για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και συνολικά η κυβερνητική πλειοψηφία. Μην τα μπλέκουμε αυτά τα δύο. Και ζήτημα για την Κυβέρνηση: Έχουμε πει πάρα πολλές φορές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν ποινική ευθύνη οι άνθρωποι αυτοί, ότι η αποδοτικότητα των κυβερνητικών στελεχών αξιολογείται σε βάθος χρόνου, οι ατομικές συμπεριφορές αξιολογούνται διαρκώς, καθημερινώς και ακαριαίως. Είναι δύο διαφορετικά ζητήματα και αυτές είναι αποφάσεις που στο τέλος της ημέρας λαμβάνονται και από τον Πρωθυπουργό.

Π. ΜΙΧΟΣ: Ένας Έλληνας δικηγόρος ατυχώς πήγε στα Κατεχόμενα, στο ψευδοκράτος, για τουρισμό και συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπίας. Υπάρχει κάτι για το οποίο μπορείτε να μας ενημερώσετε, το παρακολουθείτε; Τι γνωρίζετε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τίποτε παραπάνω από όσα βγαίνουν από τις επίσημες ανακοινώσεις.

Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Είπατε και νωρίτερα ότι οι παραιτήσεις των Υπουργών για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν σημαίνουν ποινική εμπλοκή. Πολιτική ευθύνη σημαίνουν; Θέλω να πω, ο κ. Βορίδης στην επιστολή παραίτησής του δήλωσε ότι παραιτείται για να αφοσιωθεί στην υπεράσπιση της αθωότητάς του, ωστόσο δεν έκανε καμία ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Για την Κυβέρνηση υπάρχει πολιτική ευθύνη του κ. Βορίδη ή όχι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι καταρχάς δύο διαφορετικές κατηγορίες. Η παραίτηση του κ. Βορίδη είναι για τους λόγους που εξηγεί η παραίτησή του. Από εκεί και πέρα, σίγουρα υπάρχει μια συνολική πολιτική ευθύνη στο ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε όλες τις περιπτώσεις όπου μπορεί να υπήρχαν καλές προθέσεις εξυγίανσης και σταματήματος αυτής της κατάστασης, σε πολιτικό ξαναλέω επίπεδο, και αυτό δεν έγινε αποτελεσματικά. Όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός λέει ότι κάτι δεν έχει αποτέλεσμα, το αποτέλεσμα της αποτυχίας σε μια κατηγορία πολιτικής, όσοι κατά καιρούς διαχειρίστηκαν λιγότερο ή περισσότερο, δεν σημαίνει ότι όλοι είχαν την ίδια αντιμετώπιση -τώρα δεν πάω να τα βάλω όλα σε ένα τσουβάλι, ούτε είμαι εγώ αυτός που αξιολογεί- αυτό είναι ένα λοιπόν σκέλος του πολιτικού ζητήματος. Αλλά αυτό έχει να κάνει με τη θητεία του καθενός σε μια θέση, η οποία έχει να κάνει πολιτικά με τα ζητήματα αγροτικής πολιτικής. Άρα, αυτό είναι το πολιτικό σκέλος. Οι άλλες παραιτήσεις, το έχω πει, το έχω εξηγήσει πάρα πολλές φορές, έχουν να κάνουν με πολιτική αξιολόγηση και όχι ποινική αξιολόγηση, συνομιλιών που δεν συνάδουν με τη συμμετοχή κάποιου στην Κυβέρνηση. Δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί -και ούτε προκύπτει και κάτι τέτοιο- έχουν οποιαδήποτε σχέση ή εμπλοκή με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Είπατε ότι η Κυβέρνηση θα τοποθετηθεί όταν καταθέσει η Αντιπολίτευση πρόταση για Προανακριτική. Ξέρουμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προαναγγείλει Προανακριτική για τον κ. Βορίδη και τον κ. Αυγενάκη. Θα κριθούν ξεχωριστά οι δύο περιπτώσεις;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι προφανές ότι η ποινική αξιολόγηση ενός προσώπου είναι μια ατομική υπόθεση, είναι ξεχωριστή υπόθεση για κάθε πρόσωπο. Προσπάθησαν κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί τις προηγούμενες ημέρες, εβδομάδες, να μας πείσουν ότι επεκτείνεται η ποινική ευθύνη με βάση την ιεραρχία, είναι άλλες τέλος πάντων ατεκμηρίωτες λογικές νομικά. Η αξιολόγηση ενός προσώπου ποινικά είναι ατομική. 

Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Προηγούμενα είπατε ότι θα κάνει προσπάθεια η Κυβέρνηση να πάρει πίσω και το τελευταίο ευρώ από όλα αυτά τα κονδύλια που παρανόμως εισπράχθηκαν. Όμως, υπάρχει και ο κίνδυνος επιβολής προστίμων. Δηλαδή, πέρυσι, αν θυμάμαι καλά, η χώρα τιμωρήθηκε με ένα πρόστιμο 70 εκατομμυρίων ευρώ για αντίστοιχες περιπτώσεις παραβίασης ευρωενωσιακών κανονισμών. Υπάρχει κάποια διασφάλιση; Τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρετε ώστε να μην φορτωθούν και αυτά στον Έλληνα αγρότη, γενικά στον Έλληνα φορολογούμενο, να πληρώσουν όσοι φταίνε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι σαφές -το είπα και στην αρχική μου εισήγηση, το είπε και ο Πρωθυπουργός χθες- ότι όλα αυτά θα γίνουν στο πλαίσιο του ενωσιακού και του δικού μας του εσωτερικού Δικαίου.  Είναι προφανές. 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο Πρωθυπουργός σε κυριακάτικο μήνυμά του είπε πως τέτοιες συμπεριφορές πολιτικές δεν θα γίνουν ανεκτές για λίγους σταυρούς. Έχετε εικόνα για το τι σημαίνει «λίγους σταυρούς»; Και είναι αυτή μια έμμεση αποδοχή του Πρωθυπουργού, της συζήτησης πως για να κερδίσετε τις εκλογές προχωρήσατε σε τέτοιες αποφάσεις;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, αυτό το οποίο με ρωτάτε, αν δείτε τους αριθμούς, επειδή λένε ότι η Ν.Δ. κέρδισε την Κρήτη από τις παράνομες επιδοτήσεις, η συζήτηση των ΑΦΜ που μπλοκαρίστηκαν, ξεμπλοκαρίστηκαν, όλες αυτές οι συζητήσεις, είναι κάποιες χιλιάδες -δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι χιλιάδες ΑΦΜ. Μόνο στην Κρήτη, η Ν.Δ. πήρε 125.000 ψήφους. Καταρχάς δεν σημαίνει ότι όλες αυτές οι περιπτώσεις είναι παράνομες, ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να οδηγηθούν στο Ποινικό Δικαστήριο. Τα λέω αυτά για να μην παρεξηγηθώ. Κάποια ΑΦΜ, τέλος πάντων, ελέγχονται. Να δεχτούμε ότι κάποια από αυτά τα ΑΦΜ είναι προβληματικά. Δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Και επίσης, αυτοί οι οποίοι τα λένε αυτά, τους καλώ να δουν τα αποτελέσματα των εκλογών του 2023 στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, για να καταλάβουν ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός, σε καμία περίπτωση, με αυτά τα οποία λένε. Και μάλιστα, υπάρχουν και περιπτώσεις κομμάτων που είχαν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από ό,τι το εθνικό τους ποσοστό σε κάποιους από αυτούς τους νομούς της Κρήτης. Το ξαναλέω, δεν σημαίνει ότι τα κόμματα αυτά έχουν ποινική ευθύνη. Αλλά όποιος ακολουθεί αυτή τη λογική ότι η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές, κέρδισε τον έναν νομό, τον άλλο νομό λόγω κάποιων προβληματικών και υπό έλεγχο αγροτικών επιδοτήσεων, αυτός ο οποίος τα λέει αυτά από την Αντιπολίτευση είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Επειδή όπως καταλαβαίνετε και εσείς μετά από όλες αυτές τις αποκαλύψεις, δημιουργείται εκ νέου ένα θέμα αξιοπιστίας με το πολιτικό σύστημα. Ένα και βασικό σκέλος είναι αυτό στο οποίο εστιάζετε και εσείς. Δηλαδή, εμείς δημιουργούμε μια ομάδα, μια ειδική ομάδα με γρήγορες διαδικασίες, να επιστρέψει και το τελευταίο ευρώ. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα; Και όταν γίνει αυτό, θα το μάθουν οι πολίτες; Νομίζω ότι είναι χρήσιμο αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο στόχος είναι να το μάθουν. Και όπως είπα, να γίνει ταχύτατα και ξεκινώντας από τα περισσότερα προς τα λιγότερα, με όλες τις δημοσιεύσεις που προβλέπει ο νόμος. Τακτικές που ακολουθήθηκαν σε πολλές άλλες περιπτώσεις σοβαρών υποθέσεων όπου υπήρχε διασπάθιση δημοσίου χρήματος και εξαρθρώθηκαν επί των ημερών μας, ενώ δρούσαν για πάρα-πάρα πολλά χρόνια, ολόκληρες δεκαετίες σε κάποιες περιπτώσεις. Να είστε σίγουροι ότι αυτό θα είναι μια από τις κορυφαίες μας προτεραιότητες. Και η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος αποκαθίσταται με αποτέλεσμα. Αν καταφέρουμε και πάρουμε πίσω λεφτά, δείξουμε στον κόσμο ποιοι είναι οι απατεώνες με συγκεκριμένες διατυπώσεις που προβλέπει ο νόμος, από εδώ και στο εξής γίνει αυτό που είπαμε με την ΑΑΔΕ, όπως κάναμε σε άλλες περιπτώσεις, στις συντάξεις, σε όλα αυτά τα οποία σας είπα, τότε, ναι, θα αποκατασταθεί, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο θέμα, η αξιοπιστία. Έργα θέλει ο κόσμος, πράξεις και όχι πολλά λόγια.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΙ: Υπάρχει διάλογος στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ όπου γίνεται αναφορά στον κ. Φλωρίδη και τον Μάκη Βορίδη, οι οποίοι φέρονται να στοχεύουν στην αποδόμηση της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, κυρίας Πόπης Παπανδρέου. Τι έχετε να πείτε; Θεωρείτε ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει βάλει στο μάτι την Κυβέρνηση, ας πούμε  και δεν κινείται σωστά και θεσμικά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω, καταρχάς, ότι στους διαλόγους αυτούς δεν εμπλέκονται οι δύο Υπουργοί, αναφέρονται τα ονόματα. Η ίδια η πραγματικότητα αποδομεί τον ισχυρισμό αυτό. Επί των δικών μας ημερών, σε απόλυτη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και των ελληνικών Αρχών οι οποίες έδρασαν ανεμπόδιστα όπως είναι αυτονόητο, είχαμε αυτή την πολύ σημαντική δικογραφία. Άρα, η ίδια η πραγματικότητα απαντάει σε αυτό τον ισχυρισμό.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Διαβάζουμε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ πως στην πρόσφατη ψηφοφορία για την παραπομπή του Κώστα Καραμανλή του νεότερου, καταγράφηκαν πέντε διαρροές από την πλευρά της Κυβέρνησης και 155, μείον ένας ο κ. Καραμανλής, 154, πράγμα που σημαίνει ότι 149 κυβερνητικοί βουλευτές ψήφισαν την κυβερνητική πρόταση. Στέκει η Κυβέρνηση με 149;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό από πού προκύπτει που λέτε; Υπήρχε κάμερα μέσα στο παραβάν; Μυστική δεν είναι η ψηφοφορία; Είχαμε πει ότι ο στόχος είναι το 155, μείον ένα που είναι το πρόσωπο που αναφέρεται η κατηγορία που δεν μπορεί να ψηφίσει, 154. Εκατόν πενήντα τέσσερα είπαμε, 154 ήρθαν. Να απαντούσαμε πολιτικά αν είχαμε 153, 152 ή παρακάτω, να το δεχθώ. Αλλά να απαντούμε κιόλας και να απολογούμαστε ενώ είχαμε πει για 154 και είχαμε 154, νομίζω πάει πολύ.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post, λίγες ώρες πριν την επιχείρηση «Ανατέλλων Λέων» το Ισραήλ μετέφερε μυστικά δεκάδες αεροσκάφη του από το Μπεν Γκουριόν σε αεροδρόμια και στην Ελλάδα. Θα ήθελα ένα σχόλιο γι’ αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το είδα ελάχιστα λεπτά πριν μπω στην αίθουσα και αναμένω απάντηση, αν υπάρχει κάποια ενημέρωση, να σας τη μεταφέρω. Δεν έχω προλάβει να πάρω σχετική απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: H Ελλάδα σε ό τι αφορά τις υπερπτήσεις και τις αφιξοαναχωρήσεις αεροσκαφών τρίτων κρατών δρα αποκλειστικά εντός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, με γνώμονα την ασφάλεια της χώρας και της ευρύτερης περιφέρειας. Οι υπερπτήσεις που ενεκρίθησαν, ενεκρίθησαν μόνον στο πλαίσιο αυτό και δεν περιλαμβάνουν στάθμευση αεροπορικού στόλου.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το προηγούμενο διάστημα διαμαρτυρόσασταν για fake news για την κατάργηση του 8ωρου. Και σήμερα βλέπουμε ότι νομιμοποιείται η εργασία έως και 13 ώρες. Και επίσης, τίθενται και ζητήματα όσον αφορά τις άδειες, σπάνε και μπορεί να μην πάρουν θερινή άδεια οι εργαζόμενοι. Τι φρέσκο φέρνει αυτό το νομοσχέδιο; Για ποιο λόγο το θεωρείτε φιλοεργατικό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι από τα πιο φιλεργατικά νομοσχέδια τα οποία έχουμε φέρει. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς τις ώρες εργασίας. Το μόνο το οποίο κάνει και πάρα πολύ σωστά, κατόπιν αιτημάτων των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, τη δυνατότητα για εργασία μέχρι 13 ώρες υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλα τα υπόλοιπα τα οποία προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το μέγιστο όριο των υπερωριών και όλα τα σχετικά. Μέχρι τώρα μπορούσε να την παρέχει ένας εργαζόμενος σε συμφωνία με τον εργοδότη του σε δύο εργοδότες, το μέχρι 13 δηλαδή ώρες. Και τώρα θα μπορεί να το κάνει και σε έναν εργοδότη. Και μάλιστα, σκεφτείτε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί στο μέχρι 13 ώρες σε δύο εργοδότες, υπάρχει και η μετακίνηση. Εδώ η εργασία είναι 8ωρη με δυνατότητα επέκτασης μέχρι μία ώρα, όπως προβλέπει η νομοθεσία και οι παραπάνω ώρες είναι υπερωρίες για τις οποίες πληρώνεται παραπάνω ο εργαζόμενος και πρέπει να συμφωνήσει ο εργοδότης με τον εργαζόμενο. Άρα, κανένα 8ωρο δεν είχε καταργηθεί ούτε τότε, ούτε τώρα. Τώρα, τι γίνεται; Τώρα αυτό το οποίο μπορούσε να γίνει σε δύο εργοδότες με τους όρους που σας είπα, της επαυξημένης αμοιβής και της σύμφωνης γνώμης του εργαζόμενου, μπορεί να γίνει σε έναν εργοδότη. Ούτε αλλάζει κάτι για τις άδειες, τα απάντησε χθες αναλυτικά η Υπουργός Εργασίας, η κυρία Κεραμέως με τον Υφυπουργό κ. Καραγκούνη. Τίποτα δεν αλλάζει. Και μάλιστα, διευκολύνονται οι επιχειρήσεις, άρα και οι εργαζόμενοι, με μια σειρά από πρωτοβουλίες όπου κάνουν πολύ πιο εύκολες τις διαδικασίες, διάφορες διαδικασίες που έχουν να κάνουν με προσλήψεις όταν προκύπτουν επείγουσες ανάγκες. Τίποτα -το ξαναλέω- δεν γίνεται δυσχερέστερο για τους εργαζόμενους, ούτε ισχύουν αυτά τα οποία βγαίνουν ως τίτλοι από κάποιες ιστοσελίδες.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δηλαδή όλα αυτά που είναι στην ευχέρεια του εργοδότη, χωρίς συλλογικές συμβάσεις θεωρείτε πως μπορεί ένας εργαζόμενος κατά μόνας να τα διεκδικήσει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το ξαναλέω ότι δεν παραβιάζεται ούτε το 8ωρο, το οποίο μπορεί να προσαυξηθεί από τον εργοδότη μόνο κατά μία ώρα. Ό,τι ίσχυε στη νομοθεσία, ισχύει μέχρι σήμερα. Το μόνο που αλλάζει είναι αυτό που μπορούσε να κάνει ένας εργαζόμενος σε δύο εργοδότες, να το κάνει πλέον στον ίδιο εργοδότη. Άρα, δεν παραβιάζεται κάτι, ούτε η αυτονόητη εναρμόνισή μας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ούτε αλλάζει κάτι. Διευκολύνονται οι εργαζόμενοι με αυτές τις ρυθμίσεις.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

Copyright © 2023-2025 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr