Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου
Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη
Καλό μεσημέρι,
Το Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικών Εξοπλισμών, σηματοδοτεί, όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, τη μετάβαση, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Άμυνας της χώρας, στη νέα εποχή με:
1. Την ενσωμάτωση νέων αμυντικών τεχνολογιών.
2. την συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα των επόμενων χρόνων.
3. την διαρκή υποστήριξη των οπλικών συστημάτων.
Μετά την έγκριση του εξοπλιστικού, η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, αναμένεται να συνεδριάσει, για να ενημερωθούν τα κόμματα για την πορεία υλοποίησης προγραμμάτων που είχαν υπογραφεί στο παρελθόν και εξελίσσονται. Από τα 28 δισεκατ. ευρώ του Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικών Εξοπλισμών, περισσότερα από 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ήδη υποστηρίζουν την υλοποίηση προμηθειών με βάση τις εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων.
Η ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής θα αφορά στο που έχουν κατευθυνθεί αυτά τα κονδύλια, πως έχουν διατεθεί και τι γίνονται αυτές οι συμβάσεις. Ακόμη με εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, το επίπεδο ενεργοποίησης του άρθρου διατύπωσης γνώμης της Επιτροπής θα μειωθεί από τα 30 εκατομμύρια ευρώ στα 10 εκατομμύρια.
Άνω του 50%, του νέου εξοπλιστικού προγράμματος και συγκεκριμένα 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 18,9 δισεκατομμύρια συνολικά, μπορεί να υλοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.
Ένας από τους βασικούς στόχους του Προγράμματος, είναι η προστιθέμενη αξία για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Με βάση τον σχεδιασμό, από τα 68 προγράμματα τα 14 μπορούν να αφορούν μόνο ελληνικές εταιρείες αμυντικού υλικού, οι οποίες έχουν πλήρη δυνατότητα να τα εκπληρώσουν. Και όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, πρόκειται για προγράμματα η αξία των οποίων ξεπερνάει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Επιπλέον, το Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικών Δαπανών, πλαισιώνεται και από μια σειρά μέτρων διαφάνειας, τα οποία προτάθηκαν προς την Εθνική Αντιπροσωπεία, ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά πάνω από την υλοποίησή του, καθώς για οποιονδήποτε διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα με οποιοδήποτε τρόπο, θα έχει δημιουργηθεί ένας εξελιγμένος μηχανισμός ελέγχου για αυτό.
- Καταρχάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αποποιείται του προνομίου διορισμού του επικεφαλής της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, θέση η οποία καταλαμβάνεται ήδη από μόνιμους αξιωματικούς μετά από υπόδειξη του ΓΕΕΘΑ.
- Δεύτερον, με διάταξη που θα έρθει προς ψήφιση, θα υπάρχει πλέον μόνιμος Νομικός Σύμβουλος του Κράτους, ο οποίος θα συμμετάσχει και στις διαπραγματεύσεις των οπλικών συστημάτων.
- Τρίτον, θα αλλάξει ο τρόπος στελέχωσης της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών. Θα υπάρχουν αξιωματικοί μακράς θητείας, όχι αξιωματικοί δύο και τριών ετών, για να μπορούν να αποκτούν εμπειρία στα θέματα των διαπραγματεύσεων και ιδιαιτέρως εξειδικευμένων θεμάτων.
- Τέταρτον, ενισχύεται η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Τροποποιείται το Προεδρικό Διάταγμα σύστασης και λειτουργίας της επιτροπής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Ήδη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει εκκινήσει τη διαδικασία για να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ώστε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων να αποκτήσει τεχνογνωσία και σύγχρονες μεθόδους ελέγχου του πόθεν έσχες, λογαριασμών κτλ.
- Πέμπτον, τοποθετείται Στρατιωτικός Εισαγγελέας στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και της δίνεται η δυνατότητα άρσης του τραπεζικού απορρήτου για τα άτομα τα οποία διερευνά. Το ίδιο θα ισχύει και για το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας.
Έξι ευνοϊκά μέτρα συμπεριλαμβάνονται στον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος επεκτείνεται πέραν από τους ευάλωτους οφειλέτες, καλύπτοντας ακόμα περισσότερο τη μεσαία τάξη, που βρίσκεται, σταθερά, στο επίκεντρο των πολιτικών της Κυβέρνησης.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα έχουν ως αποτέλεσμα τον δωδεκαπλασιασμό των φυσικών προσώπων που χαρακτηρίζονται ως «επιλέξιμοι οφειλέτες», από 7% σε 85% του συνόλου των αιτούντων.
Στα έξι ευνοϊκά μέτρα του εξωδικαστικού μηχανισμού συμπεριλαμβάνονται:
- Ο διπλασιασµός της περιμέτρου των επιλέξιµων οφειλετών, με ετήσια εισοδήματα έως 42.000 ευρώ και περιουσία έως 360.000 ευρώ.
- Η περαιτέρω προστασία των δανειοληπτών, μέσω θεσµοθέτησης της υποχρέωσης του πιστωτή να έχει καταθέσει πριν τη διενέργεια του πλειστηριασµού έγγραφη πρόταση ρύθµισης στον οφειλέτη.
- Η απαλλαγή οφειλέτη για τον οποίο δεν ανοίγει πτωχευτική διαδικασία, αλλά καταχωρείται στο Μητρώο Φερεγγυότητας.
- Η επέκταση προθεσµιών, ώστε να µπορεί ο ευάλωτος οφειλέτης να µπει στο ενδιάµεσο πρόγραµµα.
- Η επέκταση της δυνατότητας ρύθµισης δανείων µε εγγύηση Ελληνικού Δηµοσίου µέσω της διαδικασίας εξυγίανσης
- Ένας μόνιµος µηχανισµός αποζηµίωσης ζηµιωθέντων της «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ».
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τη ρύθμιση οφειλών προς τις τράπεζες και το δημόσιο αποτέλεσε ένα μεγάλο στοίχημα για την Κυβέρνησή μας, ήδη, από το 2019.
Ο παλιός εξωδικαστικός μηχανισμός, που θεσμοθετήθηκε το 2017, είχε επιτύχει ελάχιστες ρυθμίσεις, περί τις 2.000, καθ’όλα τα έτη λειτουργίας του και ενώ το ιδιωτικό χρέος σημείωνε, ιστορικά υψηλά.
Το 2024 καταφέραμε αύξηση στις ρυθµίσεις του εξωδικαστικού κατά 81%, σε σχέση με τις ρυθμίσεις που έγιναν το 2023. Κατά αυτό τον τρόπο, το έτος έκλεισε με 29.000 επιτυχείς ρυθμίσεις συνολικά, που αντιστοιχούν σε αρχικές οφειλές ύψους 9,5 δισ. ευρώ. Με το κλείσιμο του 1ου τριμήνου του 2025 το νούμερο αυτό διαμορφώθηκε, ήδη, σε σχεδόν 33.500 ρυθμίσεις, συνόλου οφειλών 10,9 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως, σχεδόν 33,5 χιλιάδες δανειολήπτες πέτυχαν κούρεμα έως 30% στις οφειλές τους και νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή τους έως 26 χρόνια.
«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για τη στήριξη των ευάλωτων εισοδημάτων, τη μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας μας που πρέπει να λειτουργεί με δικαιοσύνη και κανόνες όπως σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
13 αιτήσεις υποβλήθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτημάτων Πανεπιστημίων της αλλοδαπής.
Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα αξιολογήσει τις προϋποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας των ξένων παραρτημάτων, καθώς και θα πιστοποιήσει τα προγράμματα σπουδών τους, ενώ, ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού θα εξετάσει τις κτιριολογικές προϋποθέσεις των παραρτημάτων.
Τα κριτήρια που θα εφαρμόσουν η ΕΘΑΕ και ο ΕΟΠΠΠΕΠ είναι αυστηρά καθορισμένα με βάση το θεσμικό πλαίσιο.
Υπενθυμίζουμε πως η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων παραμένει διαθέσιμη καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Από τις 13 αιτήσεις, οι 12 που κατατέθηκαν έως τις 31 Μαρτίου, εφόσον εγκριθούν από τις αρμόδιες αρχές, θα αποκτήσουν την δυνατότητα λειτουργίας για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.
Η δυνατότητα, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, να μπορούν να εγκατασταθούν παραρτήματα μη κρατικών ξένων Πανεπιστημίων στη χώρα μας, δίνοντας τη δυνατότητα στους Έλληνες φοιτητές να σπουδάσουν σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού, εφόσον το επιθυμούν, χωρίς να χρειαστεί να μεταναστεύσουν, αποτελεί απάντηση σε ένα χρόνιο αίτημα της κοινωνίας και διασφαλίζει όχι μόνο ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες στους Έλληνες φοιτητές με τους φοιτητές κάθε άλλης ευρωπαϊκής χώρας, αλλά θα δώσει στην Ελλάδα την δυνατότητα να προσελκύσει νέους πόρους που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικονομίας, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και ένα ακόμα πιο εύφορο έδαφος για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων.
Επιπλέον, το γεγονός ότι μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως το Harvard και το Yale έχουν ζητήσει να πραγματοποιήσουν συμπράξεις με ελληνικά πανεπιστήμια δίνει μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση στην οποία έχουν δοθεί μόνο την προηγούμενη χρόνια πόροι ύψους 1 δις ευρώ, τόσο από τον προϋπολογισμό όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα. Όπως έχουμε πει προτεραιότητά μας είναι η στήριξη των δημοσίων πανεπιστημίων, αυτό όμως δεν αποκλείει την παροχή επιπλέον εκπαιδευτικών δυνατοτήτων στους υποψήφιους φοιτητές.
Με ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας, οι ογκολογικοί και αιματολογικοί ασθενείς έχουν, πλέον, τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε αιματολογικές εξετάσεις όσο συχνά το κρίνει αναγκαίο ο θεράπων ιατρός τους. Ακόμη και σε καθημερινή βάση, εφόσον αυτό απαιτείται από την πορεία της νόσου και το θεραπευτικό τους σχήμα.
Η Κυβέρνηση προχώρησε στη διόρθωση παλαιότερης και εσφαλμένης διοικητικής οδηγίας, βάσει της οποίας οι ογκολογικοί και αιματολογικοί ασθενείς είχαν δικαίωμα σε αιματολογικές εξετάσεις μόνο ανά 20 ημέρες, αναγνωρίζοντας την αδικία και τη δυσχέρεια που προξενούσε στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
«Με τη ρύθμιση αυτή ενισχύουμε τη δημόσια υγεία, στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που το έχουν περισσότερο ανάγκη και διασφαλίζουμε την ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Διάταξη με την οποία ο e-ΕΦΚΑ μπορεί να αναθέτει σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου υποστηρικτικές υπηρεσίες, σχετικές με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, κατέθεσε στη Βουλή η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως.
Στόχος της ρύθμισης είναι η ενίσχυση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να ενισχυθεί και η βιωσιμότητα, αλλά και η ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Σημειώνεται πως οι οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ αγγίζουν, σήμερα, τα 49 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τη διάταξη, οι υποστηρικτικές υπηρεσίες προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών θα ανατίθενται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με διεθνή διαγωνισμό. Στις συμβάσεις θα προβλέπονται ειδικοί όροι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τον τρόπο επικοινωνίας με τους οφειλέτες, ωστόσο η είσπραξη των οφειλών θα συνεχίσει να πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο από το ΚΕΑΟ.
Αξίζει να επισημάνουμε πως με τις οφειλές που θα εισπραχθούν θα δοθεί δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Παράλληλα, με τη μείωση των οφειλών, θα ενισχυθεί σημαντικά η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Ο e-ΕΦΚΑ θα μπορέσει να αξιοποιήσει την εμπειρία και τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου στη διαδικασία ενημέρωσης των οφειλετών, όπως για παράδειγμα στην υιοθέτηση πρακτικών, ήπιας προσέγγισης, σε αντίθεση με πρακτικές πίεσης και απειλών περί αναγκαστικών μέτρων κατάσχεσης.
Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθεί, μέσα στις επόμενες ημέρες, νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο αναμορφώνεται και εκσυγχρονίζεται πλήρως, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Άτομα με Αναπηρίες, το Δίκαιο της Δικαστικής Συμπαράστασης.
Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου ανταποκρίνονται στο άρθρο 12 της Σύμβασης και στις Τελικές Παρατηρήσεις και Συστάσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα, στην αντικατάσταση του συστήματος υποκαθιστώμενης λήψης αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων των μηχανισμών Δικαστικής Συμπαράστασης, με το καθεστώς της υποστηριζόμενης λήψης αποφάσεων που σέβεται την αυτονομία, τη θέληση και τις προτιμήσεις του ατόμου που πρόκειται να τεθεί σε αυτό το καθεστώς.
Υιοθετείται, έτσι ο θεσμός της Δικαστικής Μέριμνας, με δυνατότητα είτε αναπλήρωσης είτε περιορισμού της δικαιοπρακτικής ικανότητας του προσώπου από τον ασκούντα αυτήν. Επιπλέον, συστήνεται Μητρώο Δικαστικής Μέριμνας, στο οποίο θα καταχωρίζονται όλες οι αποφάσεις, με σκοπό τη δημιουργία αρχείου και την τήρηση στατιστικών.
Με τις προτεινόμενες διατάξεις αλλάζει η επί πολλές δεκαετίες κυρίαρχη αντίληψη ότι η αναπηρία σωματική, νοητική ή ψυχική οδηγεί αδιακρίτως σε απώλεια της ικανότητας λήψης αποφάσεων και, ως εκ τούτου, της δικαιοπρακτικής ικανότητας ενώ, απαλλάσσονται πλήρως οι πάσχοντες και οι οικογένειές τους από τα δικαστικά έξοδα και την αμοιβή πραγματογνωμόνων.
Στο σχέδιο νόμου επιπλέον, έχουν συμπεριληφθεί διατάξεις όπως η προσαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών στο Σύνταγμα, που έχει ήδη καταργήσει την αποσβεστική προθεσμία στα αδικήματα που τελούν Υπουργοί κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους,
- εφαρμοστικού χαρακτήρα συμπληρώσεις στο άρθρο για την ανάδειξη της Ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων, μια διάταξη ορόσημο για το Κράτος Δικαίου που ψηφίστηκε πέρυσι και οι οποίες πραγματοποιούνται έπειτα από προτάσεις της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ,
- Προβλέπεται δυνατότητα σύστασης Αυτοτελών Γραφείων Προστασίας Ανηλίκων Θυμάτων σε κάθε Εφετειακή Περιφέρεια, ενώ μέχρι σήμερα ο νόμος με την ονομαστική σύσταση δεν έδινε αυτή τη δυνατότητα σε κάποιες Περιφέρειες,
- Δίνεται δικαίωμα άσκησης προσφυγής από τον Εισαγγελέα Εφετών στο Δικαστικό Συμβούλιο, επί διάταξης επιβολής περιοριστικών όρων του Ανακριτή Πλημμελειοδικών.
- Προβλέπονται διατάξεις προς ενίσχυση των τρίτεκνων και πολύτεκνων οι οποίοι επιτυγχάνουν στη Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων, ώστε να υπηρετούν στον τόπο που επιθυμούν.
- Τέλος, όσον αφορά την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με μεταφορά ωαρίων στο σώμα άλλης γυναίκας, επέρχονται σημαντικές επεμβάσεις: 1. Δεν συνιστά ιατρική αδυναμία κυοφορίας κατά την έννοια του παρόντος η αδυναμία κυοφορίας λόγω φύλου. 2. Η δικαστική άδεια ισχύει μόλις η δικαστική απόφαση που την παρέχει καταστεί αμετάκλητη.
Αύριο, Παρασκευή 4 Απριλίου, στις 11:00 ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, με αντικείμενο την εκλογή Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Υπενθυμίζεται πως η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για το αξίωμα του Γραμματέα της ΚΟ ΝΔ είναι ο βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΧΡ. ΜΥΤΙΛΙΝΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το Συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε την παραπομπή 140 και πλέον οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού για εγκληματική οργάνωση στην δράση της οποίας εντάσσεται και η δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Σε δίκη, τώρα, για την ίδια υπόθεση και συγκεκριμένα για τα αδικήματα της υποστήριξης – χρηματοδότησης της παραπάνω εγκληματικής οργάνωσης παραπέμπεται ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο κ. Μαρινάκης, με βάση την ανακοίνωσή του, λέει ότι ο Πρωθυπουργός βρίσκεται υπό το καθεστώς πανικού μαζί με σκανδαλωδώς ευεργετημένα και εξαρτημένα από το σύστημα Μητσοτάκη μιντιακά δεκανίκια, εργαλειοποιούν για ακόμη μια φορά την Δικαιοσύνη και επιχειρούν να με εκβιάσουν και να με θέσουν υπό ομηρία. Παρακαλώ το σχόλιό σας. Ευχαριστώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Ελλάδα είναι ένα Κράτος Δικαίου. Σε ένα Κράτος Δικαίου, όπως η χώρα μας, υπάρχει διάκριση των εξουσιών. Η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα και παίρνει τις δικές της αποφάσεις, όπως τις αποφασίζουν συγκεκριμένα οι δικαστές, οι εισαγγελείς και όλοι οι πολίτες, όλοι οι πολίτες, είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα το σχόλιο της Κυβέρνησης για τους δασμούς που ανακοίνωσε χτες ο Ντόναλντ Τραμπ. Ανησυχείτε για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έκανε μία έκτακτη τοποθέτηση ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην Βουλή πριν από λίγο. Είναι δεδομένο ότι δεν είναι μια θετική εξέλιξη αν και αναμενόμενη, προδιαγεγραμμένη με βάση τα όσα είχαν συζητηθεί τις προηγούμενες ημέρες. Έχει πολύ μεγάλη αξία να μείνουμε σε αυτό το οποίο κατέληξε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ότι η ελληνική οικονομία με σχέδιο, με υπευθυνότητα, θα ανταπεξέλθει στις διεθνείς προκλήσεις. Είναι, επίσης, προφανές ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα συμμετάσχει και θα συνδιαμορφώσει την ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση. Ως χώρα είμαστε υπέρ του ελεύθερου εμπορίου. Και, όπως είπε ο Υπουργός, οι χθεσινές ανακοινώσεις είναι αυτονόητο ότι συνιστούν μια ιστορική στροφή στον προστατευτισμό και μια απότομη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχει λειτουργήσει εδώ και δεκαετίες. Και συνιστούν και μια θεμελιώδη απόκλιση από το πώς η Ε.Ε. αντιλαμβάνεται την οικονομική και κοινωνική πρόοδο από την ίδρυσή της.
ΦΩΤ. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, όπως είπατε κι εσείς, η Κυβέρνηση έφερε την διάταξη που αφορά στην παρένθετη μητρότητα. Υπάρχει κάποια αλλαγή στη στάση της Κυβέρνησης λόγω του πολιτικού κόστους που προκάλεσε ο νόμος για την ισότητα στον γάμο, όπως έχουν ομολογήσει πολλά στελέχη της Ν.Δ.;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επειδή με το που είδα αυτή την διάταξη ήταν σαν να έβλεπα μπροστά μου τίτλους περί «στροφής 180 μοιρών και αλλαγής στάσης της Κυβέρνησης», έψαξα και βρήκα κάποιες από τις απαντήσεις που είχε δώσει ο Πρωθυπουργός τόσο στις συνεντεύξεις του όσο και στην Βουλή. Συγκεκριμένα, μια συνέντευξή του στην ΕΡΤ, 10 Ιανουαρίου 2024 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, όπου, σαφώς, μιλούσε για την διαφορετική στάση και θέση μας σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν τότε ακόμα Αξιωματική Αντιπολίτευση, σχετικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. «Εμείς δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αυτή η έννοια, δηλαδή, γυναικών, οι οποίες μετατρέπονται σε μηχανές αναπαραγωγής παιδιών κατά παραγγελία, όπως είπε ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, ήταν τότε ο κ. Κασσελάκης: «Θέλω ένα αγόρι και δεν με ενδιαφέρει ποια θα το γεννήσει». Αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Άρα, δεν κάνουμε τίποτα στο καθεστώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δεν αλλάζουμε τίποτα. Αυτή είναι μια σημαντική διαφοροποίηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που το είχε υποστηρίξει». Και μετά έκανε μια αναφορά για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και είχε πει ότι «δεν πιστεύουμε ούτε στο Γονέας 1, Γονέας 2» και είχε μείνει μόνο στο κομμάτι, εκείνο το οποίο τότε είχε ψηφιστεί. Υπάρχουν κι άλλες τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού στην Βουλή, κατά την κατάθεση του νομοσχεδίου 15 Ιανουαρίου 2024 -είναι στη διάθεση όλων σας, δεν θα μείνω σε όλη την ομιλία. «Το ίδιο ισχύει και για το ζήτημα το οποίο συζητήθηκε εκτενώς και αναφέρομαι στην παρένθετη κύηση που -θα το ξαναπώ- είναι ένα θέμα, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το νομοσχέδιο. Είναι μια διαδικασία η οποία αφορά αποκλειστικά γυναίκες με ιατρικό πρόβλημα και πραγματοποιείται μόνο με δικαστική άδεια». Θα μου πει κανείς, λοιπόν, δεν αρκούσε το ισχύον νομικό καθεστώς; Έπρεπε να γίνει αυτή η νομοθετική παρέμβαση; Τα εξήγησε πάρα πολύ καλά σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Φλωρίδης. Υπήρξαν κάποιες αποφάσεις οι οποίες ερμήνευσαν -θεωρούμε- λάθος το ισχύον καθεστώς, το οποίο θα μπορούσε κανείς να πει ότι ήταν επαρκέστατο. Ανετράπηκαν, ευτυχώς, στη συνέχεια, σε δεύτερο βαθμό, οι αποφάσεις αυτές, άρα υπήρξε ένας κίνδυνος να δημιουργηθεί σύγχυση γιατί κάποια ομόφυλα ζευγάρια υποστήριξαν ότι η αδυναμία αναπαραγωγής ή ένα είδος αδυναμίας αναπαραγωγής είναι το γεγονός ότι δεν μπορούν να αναπαράγουν. Ο νόμος είναι σαφής, θεωρώ, αλλά τώρα γίνεται ακόμη σαφέστερος, για να μην έχουμε τέτοιες αποφάσεις. Η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με παρένθετη μητέρα βασίζεται στην αδυναμία μιας εν δυνάμει μητέρας, μιας γυναίκας, στην αναπαραγωγή και, έτσι, με αυτή την διαδικασία, ουσιαστικά υποβοηθάται. Είναι ξεκάθαρο. Ο ισχυρισμός ο οποίος προβλήθηκε από κάποιους, ότι δεν μπορούν να κάνουν παιδί ως ένα ζευγάρι ανδρών, είναι λόγος να ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία, θεωρούμε ότι δεν έχει καμία σχέση ούτε με το γράμμα, ούτε με το πνεύμα του νόμου, αλλά για να μην υπάρχουν συγχύσεις και διαφορετικές αποφάσεις, ασχέτως αν αυτές οι οποίες υπήρξαν ανατράπηκαν στον δεύτερο βαθμό, κάνουμε ακόμη πιο σαφές το νομοθετικό πλαίσιο και ουσιαστικά, όχι απλά δεν έχουμε αλλαγή – μεταστροφή 180 μοιρών, αλλά έχουμε την πλήρη υποστήριξη της θέσης που είχαμε πριν από έναν χρόνο. Είχαμε πει ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνεται κάτι τέτοιο, δεν θέλουμε να ψηφίσουμε κάτι τέτοιο, δεν ψηφίσαμε κάτι τέτοιο και όταν είδαμε ότι υπάρχει και μια «χαραμάδα», αυτό το οποίο θέλαμε να κάνουμε, να μην γίνεται σωστά, για να μην έχουμε ένα χάος στις νομοθετικές αποφάσεις, έρχεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το κάνει ακόμη πιο σαφές.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Καραμέρος, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στα δικά σας λεγόμενα ότι το 54% των πολιτών παίρνουν πάνω από 1000 ευρώ τον μήνα, είπε ότι αυτό σημαίνει, κατά τη γνώμη του, το υπόλοιπο, άρα, 46% είναι κάτω από 1000 ευρώ. Πώς απαντάτε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ότι ο καλύτερος τρόπος να πεις ψέματα είναι να πεις την μισή αλήθεια. Γιατί εγώ δεν είπα μόνο αυτό. Πράγματι, το 46% των εργαζομένων αμείβεται αυτή την στιγμή με κάτω από 1000 ευρώ, όμως το ποσοστό αυτό το 2019 που κυβερνούσε το κόμμα του κ. Καραμέρου, ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν 64%. Δηλαδή, πάνω από 2 στους 3 εργαζομένους, όταν κυβερνούσε το κόμμα του κ. Καραμέρου αμειβόταν με κάτω από 1000 ευρώ. Είναι προφανές, ακόμα και ένα παιδί το οποίο έχει τελειώσει το Δημοτικό, ξέρει μαθηματικά Δημοτικού, μπορεί να καταλάβει ότι το 46 είναι πολύ μικρότερο από το 64. Είναι δεδομένο ότι το ξέρει και ο κ. Καραμέρος, αλλά επειδή δεν διευκόλυνε την προπαγάνδα που ήθελε να μεταφέρει, να ασκήσει, να κάνει πράξη για άλλη μια φορά για λογαριασμό του κόμματός του, το παρουσίασε όπως το παρουσίασε. Το ξαναλέω: Δεν πανηγυρίζουμε που το 64 έγινε 46, άρα 20% των εργαζομένων, περισσότεροι αμείβονται με πάνω από 1000 ευρώ και είναι κι ένας παράγοντας που αποδεικνύει ακόμα ότι ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί 30%. Γιατί δεν πανηγυρίζουμε; Γιατί πρέπει να ανεβάσουμε ακόμη περισσότερο τους μισθούς, γιατί; Γιατί τα τελευταία χρόνια είχαμε ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, αλλά μην κάνουμε το μαύρο – άσπρο. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η πρώτη Κυβέρνηση, μετά από πάρα πολλά χρόνια στη χώρα, που δίνει μια προοπτική στους εργαζομένους, έχει αυξήσει πέντε φορές τον κατώτατο μισθό. Δεν σώζεται κανένας με τα 880 ευρώ τον μήνα. Κανένας δεν σώζεται. Προς Θεού δεν το υποστηρίζουμε αυτό, αλλά από το 2019 μέχρι σήμερα, με βάση όλες τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού, ο εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, παίρνει 200 ευρώ παραπάνω καθαρά τον μήνα. Δεν είναι λίγο το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει και έχουμε πάει στο 76% των εργαζομένων να είναι πλήρους απασχόλησης. Ο μέσος μισθός αυτών των εργαζομένων είναι 1400 ευρώ και, επίσης, είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι αυτό έχει δημιουργήσει κι ένα περιβάλλον δημιουργίας θέσεων εργασίας, μισού εκατομμυρίου. Η χαμηλότερη ανεργία από το 2008, 8,7%, περισσότερο από 10% κάτω, η ανεργία των γυναικών, από το 22% στο 11% και από το 36% στο 17% έχει πάει η ανεργία των νέων. Καλό είναι, λοιπόν, όταν παρουσιάζει στατιστικά στοιχεία ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καραμέρος ή όποιος άλλος από την Αντιπολίτευση, να τα λένε όλα γιατί ο καλύτερος τρόπος, -στην πραγματικότητα ό,τι χειρότερο είναι-, να πεις ψέματα είναι να πεις τη μισή, -εδώ που είπαν και το 1/10, της αλήθειας.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, επί των ημερών σας, της Κυβέρνησής σας, έχει αποκαλυφθεί πως παρακολουθούνταν δημοσιογράφοι, πως δεν έχει προχωρήσει η έρευνα για τη δολοφονία του συναδέλφου Γιώργου Καραϊβάζ. Αρνείστε να νομοθετήσετε, μέχρι στιγμής, την προστασία δημοσιογράφων από τις στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού, με αποτέλεσμα πολλοί δημοσιογράφοι, πολλοί συνάδελφοι να σύρονται σε δίκες από μεγαλοεπιχειρηματίες για δημοσιογραφικές αποκαλύψεις. Μήπως είναι λίγο υποκριτικό και καθυστερημένο το ενδιαφέρον για την κλήση ενός δημοσιογράφου στο Πειθαρχικό της Ένωσης Συντακτών; Και κάτι επιμέρους: Οι απανωτές δηλώσεις, οι δικές σας και κυβερνητικών στελεχών, για την εσωτερική λειτουργία συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων, δεν συνιστά παρέμβαση στην ελευθερία του Τύπου;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ήταν προσωπικό χρέος η ανακοίνωση αυτή και προφανώς και εκφράζει το σύνολο της Κυβέρνησης. Έγινε και εκ της ιδιότητάς μου, αλλά ήταν και κάτι το οποίο με εκφράζει απολύτως προσωπικά. Είναι εξοργιστικό αυτό το οποίο συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στη χώρα. Δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, αλλά το τελευταίο χρονικό διάστημα κάποιοι «παίζουν τα ρέστα τους» ως προς τον υποκριτικό τρόπο που κινούνται.
Τις τελευταίες εβδομάδες, τους τελευταίους δύο μήνες ζούμε σε επανάληψη κάθε μέρα, όλο και πιο έντονα, μια σειρά από απόπειρες δολοφονίας χαρακτήρων, αποσπασματικές παρουσιάσεις δηλώσεων, το ένα ψέμα μετά το άλλο, προσωπικές επιθέσεις και κυρίως, από εκπομπές που δεν είναι πολιτικού περιεχομένου, μια απίστευτη προπαγάνδα με σκοπό τη χειραγώγηση και την παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Έχουμε καιρό μπροστά μας να δείξουμε τι συμβαίνει στον κόσμο. «Όλως τυχαίως» ξαφνικά διάφορες από αυτές τις εκπομπές δεν παρουσιάζουν τα νέα στοιχεία που βγαίνουν για ένα τραγικό δυστύχημα. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, εγώ θα μείνω σε αυτό που με ρωτήσατε. Τόλμησε, λοιπόν, σε αυτή τη χώρα, τόλμησε, μια δημοσιογράφος να γράψει ένα άρθρο γνώμης. Έκανε αυτό το φοβερό «έγκλημα» να πει τη γνώμη της και κάποιοι, εγώ δεν εστράφην κατά του πειθαρχικού οργάνου της ΕΣΗΕΑ, – αν διαβάσετε την ανακοίνωση -, απόρησα με έντονη απορία και δυσφορία με κάποιους οι οποίοι, προφανώς, ζήτησαν να γίνει αυτό. Το ποιοι το ζήτησαν το ξέρει το πειθαρχικό όργανο. Δηλαδή, κάποιοι ζήτησαν από το πειθαρχικό όργανο της ΕΣΗΕΑ – είναι το ίδιο το πειθαρχικό όργανο, είναι κάποιοι άλλοι; Αυτό θα μας ενημερώσει κάποια στιγμή η ΕΣΗΕΑ – να επιβάλει κάποια ποινή – γιατί όταν ζητάς κάποιον πειθαρχικό έλεγχο, ποινή ζητάς – από έναν συνάδελφό τους – γιατί απαρτίζονται από δημοσιογράφους όλα αυτά τα όργανα – γιατί είπε τη γνώμη της. Θα έπρεπε όλοι οι δημοσιογράφοι, οι πολίτες, τα πολιτικά κόμματα, να αντιδράσουμε. Οι πάντες. Δυστυχώς δεν αντιδράσαμε όλοι, αντέδρασαν αρκετοί και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Και δεν θα έπρεπε αυτό ούτε να το συζητάμε, ούτε να βάζουμε αστερίσκους, αν είναι υποκριτικό, αν έχει κίνητρα, αν το οτιδήποτε. Είμαι σχεδόν δύο χρόνια σε αυτή τη θέση – και εσείς και πολλοί άλλοι έρχεστε σε κάθε Ενημέρωση Πολιτικών Συντακτών – δεν έχω πει όχι σε καμία ερώτηση, δεν έχω βάλει κανέναν περιορισμό, το ίδιο και οι προκάτοχοί μου. Δεν έχουμε πόση ώρα λειτουργεί, σε πόση ώρα θα δώσουμε ερωτήσεις, δεν σας λέμε μέχρι μία, μέχρι δύο, μέχρι τρεις ερωτήσεις. Σε όσες ερωτήσεις δεν έχουμε απάντηση, προσπαθούμε να λάβουμε ενημέρωση και να επανέλθουμε. Και ποτέ, μα ποτέ, ποτέ όμως, δεν έχουμε ζητήσει, ακόμα και σε περιπτώσεις που έχουμε δει και για τα δικά μας ονόματα – τέλεση, ουσιαστικά, αδικημάτων όταν συκοφαντείς κάποιον, η συκοφαντική δυσφήμηση παραμένει ποινικό αδίκημα – προσπαθούμε να εξαντλούμε την ελαστικότητα, για να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση.
Τώρα, ως προς αυτά τα οποία μου είπατε, ξέρετε, υπάρχει έκθεση για το Κράτος Δικαίου, την ελευθερία του Τύπου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δεν βγαίνει ούτε στην Πειραιώς, στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου και βγαίνει από ανθρώπους που είναι αντικειμενικοί για όλα τα κράτη μέλη, η οποία λέει ότι επί του Κυριάκου Μητσοτάκη, επί των ημερών Μητσοτάκη, η Ελλάδα αρχίζει να μετατρέπεται σε ένα κανονικό Κράτος Δικαίου. Γιατί η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια είχε πολλές «σκιές» ως προς το Κράτος Δικαίου και ήταν τα χρόνια των παρα-υπουργείων δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε που κάποιοι αποφάσιζαν για την τύχη κάποιων άλλων, όπως έχει κυνικά παραδεχθεί ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια είχαμε και κάποιες αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου. Τα γνωστά 13-0. Είναι γνωστά αυτά.
Είμαστε η Κυβέρνηση και μάλιστα είμαι πάρα πολύ υπερήφανος που είμαι ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός που έχει περάσει μέτρα υπέρ των δημοσιογράφων, που ήταν αιτήματα – που μπορείτε να ρωτήσετε και τις Ενώσεις να σας το βεβαιώσουν – πάρα πολλών ετών, όπως η κατάργηση της απλής δυσφήμησης. Δεν διώκεται πλέον κανείς για ένα αδίκημα, στο οποίο είχαν βγει πολλές αποφάσεις, άρα αντίστοιχα και οι αγωγές πλέον πολύ δύσκολα μπορούν να προχωρήσουν αν δεν υπάρχει νομική βάση. Έχουμε νομοθετήσει το ιδιώνυμο για τις απειλές κατά δημοσιογράφων. Είμαστε η πρώτη Κυβέρνηση που στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας έχουμε βάλει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των δημοσιογράφων. Και δεν ισχύει ότι εμείς γυρίζουμε την πλάτη στην οδηγία για τις αγωγές slapps. Απάντησα και σε συνάδελφό σας την προηγούμενη φορά και έχω απαντήσει πολλές φορές. Εμείς υιοθετούμε τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά με τον σωστό τρόπο, ούτως ώστε να μην χάνει κανένας το δικαίωμά του να κινηθεί νομικά. Το λέω και το ξαναλέω: Δεν θα απαγορεύσουμε σε κανέναν αν θέλει να κινηθεί είτε ποινικά, είτε αστικά κατά του οποιουδήποτε, ακόμα κι αν αυτός ο οποιοσδήποτε είναι δημοσιογράφος. Το αν είναι μία αγωγή ή μία μήνυση καταχρηστικές, αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη.
Αλλά, ας μην στεκόμαστε στα πρόσωπα. Είναι αδιανόητο το 2025 κάποιος να ελέγχεται πειθαρχικά επειδή είπε τη γνώμη του. Τη στιγμή που πολλοί άλλοι – ευτυχώς είναι η μειοψηφία, αλλά είναι αρκετοί – στο όνομα ενός επαγγέλματος ή στο όνομα μιας πολιτικής θέσης, συκοφαντούν ανθρώπους. Είναι βαρύτατη κατηγορία να σε λέει κάποιος «ενορχηστρωτή συγκάλυψης», χωρίς καλά-καλά να έχει βγάλει ένα πόρισμα η Δικαιοσύνη, να επιτίθεται ενάντιά σου, τη στιγμή, μάλιστα, που έχεις οικογένεια, γυναίκα, παιδιά, δικούς σου ανθρώπους. Κανένας δεν έχει κληθεί απ’ όλους αυτούς που έχουν στοχοποιήσει ανθρώπους, δικαστές, έχουν βγάλει τα πρόσωπά τους, δεν έχει κληθεί ποτέ για εξηγήσεις, δεν έχουμε ακούσει κάποια τέτοια είδηση. Και βρήκαν να καλέσουν μια δημοσιογράφο γιατί είπε τη γνώμη της. Όχι, θα αντιδράσουμε σε αυτό. Και δεν αντιδρούμε ούτε με πολιτικά κίνητρα ούτε με κομματικά κίνητρα, το αντίθετο, θα έλεγα. Αντιδρούμε γιατί έχουμε καθήκον ως δημοκρατικοί πολίτες. Και επειδή σε αυτές τις θέσεις είμαστε για κάποιον χρόνο, περαστικοί, δεν θα μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να κλείσουμε τα μάτια σε κάτι τέτοιο.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Συγγνώμη, αν ισχύουν όλα αυτά που λέτε, τα καλά που έχετε κάνει για την ελευθερία του Τύπου, για ποιον λόγο η Ελλάδα είναι η τελευταία στις ευρωπαϊκές χώρες στις διεθνείς μετρήσεις;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε ποιες μετρήσεις; Διαβάστε την έκθεση για το Κράτος Δικαίου. Αυτές δεν είναι μετρήσεις επίσημες, αυτές είναι υποκειμενικές αξιολογήσεις. Διαβάστε και την έκθεση του Κράτος Δικαίου για τη χώρα μας και πέρσι και πρόπερσι. Διαβάστε τι λέει ο ΟΟΣΑ για το Κράτος Δικαίου. Αυτοί οι οποίοι είναι αντικειμενικοί, δεν υιοθετούν άκριτα διάφορες απόψεις, και θα καταλάβετε ότι αυτό, ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία, είναι άλλη μία προπαγάνδα, η οποία διακινείται στη χώρα μας και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Εκτός εάν στο «κόλπο» είναι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΟΟΣΑ και όλοι αυτοί και ο Economist, ξένοι οίκοι, οι οποίοι λένε τα αντίθετα από αυτά που λένε οι προπαγανδιστές κατά της χώρας. Γιατί αυτοί οι οποίοι διαρρέουν όλα αυτά για την Ελλάδα και θεωρούν ότι η Ελλάδα, σε επίπεδο Κράτους Δικαίου, είναι κάτω από χώρες με απολυταρχικά πολιτεύματα, δηλαδή, κάτω από απολυταρχικά καθεστώτα, δεν βλάπτουν τη Νέα Δημοκρατία και την Κυβέρνηση -οι Έλληνες που τα υποστηρίζουν αυτά- βλάπτουν τη χώρα μας, την Ελλάδα. Είναι συκοφάντες της χώρας μας. Και η συκοφαντική τους πρόθεση προκύπτει από τις επίσημες εκθέσεις που τους «ρεζιλεύουν». Η Ελλάδα δεν είναι αυτό το οποίο περιγράφετε σε αυτά τα οποία μου λέτε, είναι αυτό το οποίο περιγράφεται στις αντικειμενικές εκθέσεις για το Κράτος Δικαίου και την ελευθερία του Τύπου, που λένε το ακριβώς αντίθετο.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτό, τώρα, μόλις που είπατε, δεν είναι στοχοποίηση συναδέλφων;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, είναι η αλήθεια. Είναι άλλο πράγμα η αλήθεια, εκτός αν πρέπει, όταν συκοφαντείται η χώρα μας με ψεύτικα στοιχεία και με ψεύτικα δεδομένα, σε αντίθεση με αυτά τα οποία λένε τα επίσημα στοιχεία, εμείς να λέμε και συγγνώμη. Όχι, εμείς υπερασπιζόμαστε την αλήθεια. Το να υπερασπίζεσαι την αλήθεια, δεν είναι στοχοποίηση. Στοχοποίηση είναι να διακινείς ψέματα, είτε κατά προσώπων είτε κατά της χώρας και να μη βλέπεις τις επίσημες εκθέσεις και τα επίσημα δεδομένα.
ANT. KOTZAΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο απέρριψε το αίτημα για γύρισμα της ταινίας του Λάνθιμου με το όνομα «Bugonia» στην Ακρόπολη. Την ίδια στιγμή το ΚΑΣ, το 2021, είχε παραχωρήσει ομόφωνα την Ακρόπολη στη Dior για φωτογράφιση. Πώς σχολιάζετε αυτήν την απόφαση που έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες, πολύ συζήτηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ενημέρωση που έχουμε από το Υπουργείο Πολιτισμού, μας λέει ότι «είχε κάθε πρόθεση να υποστηρίξει την ταινία και γι’ αυτό είχε εγκριθεί ίδια ατέλεια και είχαν δεσμευτεί ώρες γυρισμάτων στην Ακρόπολη, όμως οι συγκεκριμένες σκηνές κρίθηκαν από το ΚΑΣ ότι είναι ασύμβατες με τους συμβολισμούς που εκπέμπουν τα μνημεία της Ακρόπολης και ο Παρθενώνας. Τόσο η αρμόδια Υπηρεσία, όσο και το ΚΑΣ έκαναν μια σειρά αντιπροτάσεων, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές από την άλλη πλευρά. Ως προς τις σκηνές, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχει δέσμευση εμπιστευτικότητας και δεν μπορώ να σας πω παραπάνω ή να μας πει το αρμόδιο Υπουργείο για ποιο λόγο ελήφθη αυτή η απόφαση από το ΚΑΣ.
ΘΑΝ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Αυτή η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στην οποία αναφερθήκατε και εισαγωγικά και χωρίς να θέλω να δικαιολογήσει κανείς στρατηγικούς κακοπληρωτές, δεν είναι και από την άλλη και μία απόδειξη αδυναμίας πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων ν’ ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ακόμα και να πληρώσουν δικές τους εισφορές; Και το ρωτάω, γιατί δημοσιεύθηκε πρόσφατα μία μελέτη της ΓΣΕΒΕ που δείχνει επιδείνωση του οικονομικού κλίματος για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και γενικά από τον κλάδο έρχεται μια δυσφορία για πολύ μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις που βαπτίζονται «φορολογική δικαιοσύνη» και το κόστος της ενέργειας και των πρώτων υλών, για υπερβολικές χρεώσεις των τραπεζών. Επομένως, θα ήθελα ένα σχόλιο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, η κίνηση αυτή δεν είναι κίνηση εκχώρησης απαιτήσεων, δεν είναι μία κίνηση η οποία έχει ως σκοπό να πιέσει κάποιον, είναι μία κίνηση, νομίζω, λογική, να αποκτήσει, όσο παραπάνω μπορεί, έσοδα το κράτος, για να χρηματοδοτήσει μια σειρά από αναγκαίες δαπάνες στήριξης της κοινωνίας. Και είμαστε, νομίζω, εκείνη η κυβέρνηση που έχει προβεί σε μία σειρά από κινήσεις, ρυθμίσεις, όπως είναι για παράδειγμα σε περιπτώσεις χρεών σε τραπεζικά ιδρύματα και πιστωτικά ιδρύματα και η τελευταία επέκταση εξωδικαστικού μηχανισμού που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και έκανα και μία αναφορά στην εισηγητική μου τοποθέτηση. Πρώτον, δεν έχουμε αυξήσει κανέναν φόρο, παρά μόνο έχουμε διπλασιάσει τον ΕΝΦΙΑ στις τράπεζες για ν’ απελευθερώσουν ακίνητα, για να είμαι ακριβής, έχουμε μειώσει περίπου 6%, πεντέμισι μονάδες στις ασφαλιστικές εισφορές, έχουμε προχωρήσει σε μεταρρυθμιστικά μέτρα που για παράδειγμα οι ασφαλισμένοι μπορούν να πάρουν σύνταξη επεκτείνοντας το όριο των χρεών που έχουν κατά 10.000 ευρώ για να μπορούν περισσότεροι συμπολίτες μας να πάρουν σύνταξη. Τέταρτον, δίνουμε τις συντάξεις σε λίγους μήνες και όχι σε δύο και τρία χρόνια, μέχρι τρεις μήνες απονέμονται πλέον οι συντάξεις. Από κει και πέρα είναι δεδομένο ότι τα χρέη πρέπει να πληρώνονται. Αυτό, λοιπόν, που θέλει να κάνει το Υπουργείο Εργασίας, είναι ν’ αυξήσει τις δυνατότητες το κράτος να έχει μεγαλύτερη εισπραξιμότητα με όσα προβλέπει, προφανώς, ο νόμος περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, με τον τρόπο το σωστό που πρέπει να γίνεται, χωρίς κατάχρηση αυτής της δυνατότητας και βέβαια με μία διαγωνιστική διαδικασία. Δε νομίζω ότι αυτό είναι κάτι κακό. Τώρα, προφανώς υπάρχει και μία διάσταση, δεν είναι όλοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, είναι μια κατηγορία συμπολιτών μας που έχει αδυναμία ν’ ανταπεξέλθει σε αυτές τις υποχρεώσεις, στο κάτω κάτω της γραφής, οφείλει ν’ αναζητά τα χρήματα τα οποία πρέπει κάποιος να πληρώσει, γι’ αυτό και στη φιλοσοφία και στον πυρήνα της πολιτικής μας, πέραν των μειώσεων των φόρων και των εισφορών, είναι και μια σειρά από διευκολύνσεις στους ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι ότι έχουν και δεν δίνουν, αλλά ισχύει αυτό που λέμε «ουκ αν λάβεις, παρά του μη έχοντος». Εκεί, λοιπόν, προσπαθούμε να εξαντλήσουμε την επιείκειά μας ως κράτος, στους μηχανισμούς σταδιακής αποπληρωμής, με μια σειρά από μέτρα που κατά καιρούς έχουν ανακοινωθεί.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε προηγουμένως ότι από το 2019 ο εργαζόμενος παίρνει τον κατώτατο μισθό, παίρνει 200 ευρώ παραπάνω. Όμως, όπως επισήμανε και το ΠΑΣΟΚ μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Εργασίας, ο πραγματικός μισθός προκύπτει από την αναλογία του μισθού με την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Σε αυτό πώς απαντάτε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απαντάμε, πρώτον, λέγοντας ότι χωρίς ν’ αρνείται κανείς μία πρωτοφανή κατάσταση ακρίβειας και στη χώρα μας και όχι μόνο στην Ελλάδα και σ’ όλη την Ευρώπη και σε πολλές άλλες χώρες ότι έχουμε καταφέρει, η αύξηση και του κατώτατου και του μέσου μισθού να είναι μεγαλύτερη από το μέσο όρο του πληθωρισμού σωρευτικά. Δηλαδή, ποιος ήταν ο στόχος μας και θεωρώ ότι τον πετύχαμε σ’ έναν πολύ μεγάλο βαθμό, να μειώσουμε με τις αυξήσεις αυτές τις πολύ μεγάλες συνέπειες για τους πολίτες αυτού του πρωτοφανούς κύματος πληθωρισμού. Δεύτερον, και εδώ το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί το παράδειγμα που είπα πριν για τον ΣΥΡΙΖΑ, λέει τη μισή αλήθεια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα είναι ακόμα χαμηλά, ως προς τους δείκτες του διαθέσιμου εισοδήματος με όρους αγοραστικής δύναμης. Ήταν, όμως, στο 62% της Ευρώπης και τώρα είναι στο 70%.
Η χώρα μας, δηλαδή, παράλληλα με το ότι είναι χαμηλά, είναι και μία από τις πρώτες χώρες σε ρυθμούς αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος με όρους αγοραστικής δύναμης, δηλαδή, αν συνυπολογιστεί και η ακρίβεια. Άρα, από τη μία έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, από την άλλη τα τελευταία χρόνια, επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είμαστε και μία από τις πρώτες χώρες στο ρυθμό που κλείνουμε την ψαλίδα, με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Ο πιο αξιόπιστος, όμως, δείκτης της Eurostat που δείχνει την πραγματική κατάσταση στα κράτη – μέλη της Ευρώπης, είναι ο δείκτης ατομικής κατανάλωσης. Εκεί που, όπως αντιλαμβάνεστε, συμπεριλαμβάνονται και κάποια χρήματα τα οποία μπορεί να μη δηλώνονται ―και εδώ έχουμε κάνει πολύ σημαντική προσπάθεια― εκεί η Ελλάδα είναι 20η στις 27 χώρες. Δεν είμαστε και εκεί στο μέσο όρο, είμαστε λίγο πιο κάτω από το μέσο όρο, αλλά δεν είμαστε προτελευταίοι, είμαστε 20οι στις 27 χώρες. Το ΠΑΣΟΚ μίλησε, αν δεν κάνω λάθος, ότι είμαστε πρώτοι στις ώρες που δηλώνονται, στις ώρες εργασίας. Και εδώ λέει τη μισή αλήθεια. Είναι γνωστό ότι η χώρα μας, είναι η πρώτη χώρα στην αυτοαπασχόληση στην Ευρώπη, έχει τους περισσότερους αυτοαπασχολούμενους, όπως αντιλαμβάνεσθε είναι λογικό να δηλώνουν παραπάνω ώρες εργασίας. Συμπέρασμα: Αυτά τα οποία έχουν συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία πεντέμισι χρόνια είναι σημαντικά, αποτυπώνονται σε όλους τους δείκτες και των μισθών και των θέσεων εργασίας, μίλησα πριν και για την ανεργία πόσο έχει μειωθεί και σε νέους και σε γυναίκες, δεν είναι αρκετά, χρειάζονται πολλά περισσότερα, άρα, όσο λάθος είναι να πανηγυρίζουμε, τόσο λάθος είναι και να μηδενίζουμε.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Ήθελα να σας ρωτήσω για τη δημοσκόπηση χθες της MARC, για τον ΑΝΤ 1, όπου σας δίνει στην εκτίμηση ψήφου ποσοστά λίγο καλύτερα από τις ευρωεκλογές, αλλά παγιώνεται δημοσκοπικά, τουλάχιστον, στη δεύτερη θέση, όπως φαίνεται, η Πλεύση Ελευθερίας. Και ήθελα να σας ρωτήσω ένα σχόλιο σας, αν το θέλετε, γι’ αυτό, αλλά και πιο ορίζει η κυβέρνηση, ως στρατηγικό αντίπαλο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Στρατηγικός αντίπαλος είναι τα προβλήματα που πρέπει να λύσουμε. Και από αυτό νομίζω θα κριθούμε, άρα αυτός είναι ο αντίπαλός μας. Ν’ αυξήσουμε κι άλλο τα εισοδήματα των πολιτών, οι μεγάλες επιτυχίες της οικονομίας να περάσουν όλο και παραπάνω στην τσέπη των πολιτών, να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη και με μειώσεις φόρων παραπάνω, ακόμα περισσότερες, και με κινήσεις, όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός, να υλοποιήσουμε πλήρως όλα όσα έχουμε πει για αυτά τα οποία ακόμα είναι προβληματικά στο κράτος, όπως για το σιδηρόδρομο, στο δρόμο μεταρρυθμίσεων, όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια, όπως το 112, όπως η πολιτική προστασία και μία νέα κουλτούρα πρόληψης και στο τέλος της ημέρας να κριθούμε από τους πολίτες. Θεωρώ ότι αυτό το οποίο συμβαίνει, για παράδειγμα με τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το γεγονός δηλαδή ότι, εφόσον γίνουν δεκτές οι αιτήσεις αυτές από την ΕΘΑΕ, θα λειτουργήσουν μη κρατικά πανεπιστήμια στη χώρα μας, ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, που θα έπρεπε να είναι κάτι αυτονόητο για ένα πολιτισμένο ευρωπαϊκό κράτος, όπως η Ελλάδα, αλλά δυστυχώς είχαμε μείνει μόνο εμείς και η Κούβα, δείχνει το δρόμο για το πώς πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση. Απέναντι, δηλαδή, σε νοσηρές ιδεοληπτικές ― νοσηρές πολιτικά για να μην παρεξηγηθώ― μειοψηφίες, που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να φωνάζουν και ν’ αντιδρούν, για να μη ξεβολευτούν, να μη τους δίνει καμία σημασία, αλλά να προχωράει σύμφωνα με τα όσα πιστεύει η ίδια η κυβέρνηση και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και όσα λέει το πρόγραμμά της και να το εφαρμόζει, να μην φοβάται, λοιπόν, τις αντιδράσεις και να προχωρήσει συνολικά σε όλες αυτές τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Αν μας το έλεγε κανείς πριν από 10 – 20 χρόνια, μπορεί να μην το πιστεύαμε, ενώ σε μια άλλη χώρα, στην Κύπρο που νομίζω μας ενώνουν τόσα πολλά, αυτό το ζήσανε τα προηγούμενα χρόνια. Το ζήσανε γιατί είχανε το σθένος να το κάνουν. Στην Ελλάδα, τότε, ήταν κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πρέπει να κάνουμε πολλά ακόμα, πολλές τέτοιες κινήσεις. Άρα, νομίζω αυτό που λένε οι δημοσκοπήσεις, είναι η αλήθεια. Έχουμε μια υπεροχή, έναντι των άλλων κομμάτων, αλλά έχουμε και μία απόσταση να καλύψουμε και θα την καλύψουμε με τολμηρές κινήσεις και αποτελεσματικές πολιτικές για όλους τους πολίτες. Τώρα, για την αντιπολίτευση, για την κυρία Κωνσταντοπούλου, το παρακολουθούμε με ενδιαφέρον, καταλληλότερος ν’ απαντήσει από εμένα είναι ο κύριος Ανδρουλάκης, ο οποίος συνυπέγραψε με την κυρία Κωνσταντοπούλου μια πρόταση δυσπιστίας, βρέθηκαν ακριβώς στο ίδιο μέτωπο αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση, χρησιμοποίησαν πάνω κάτω την ίδια γλώσσα στο πλαίσιο της προσπάθειας εργαλειοποίησης του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, με φράσεις όπως «ενορχηστρωτής της συγκάλυψης» και πολλές άλλες τέτοιες φράσεις και τώρα ούτε την κυρία Κωνσταντοπούλου, ούτε τον κύριο Ανδρουλάκη τους βλέπω να σχολιάζουν τα νέα δεδομένα της υπόθεσης. Όταν μπαίνεις στο «γήπεδο των λαϊκιστών» και των δημαγωγών και των τοξικών πολιτικών, συνήθως θα κερδίσουν οι αυθεντικοί. Αυτοί οι οποίοι έχουν την τεχνογνωσία, ενώ εσύ προσπαθείς να τη βρεις στην πορεία. Το κοινό των κομμάτων αυτών που εναλλάσσονται από τη δεύτερη στην τρίτη, τέταρτη θέση, είναι η απουσία προγράμματος. Δεν υπάρχει, δηλαδή, κάτι το οποίο λένε διαφορετικό. Προφανώς, αυτός που φωνάζει παραπάνω πηγαίνει και πιο ψηλά. Δική μας δουλειά είναι να σκύψουμε το κεφάλι, να δουλέψουμε, να διορθώσουμε όσες αστοχίες πρέπει να διορθώσουμε και θα κριθούμε στο τέλος από τους πολίτες αυστηρά, αλλά δίκαια από ένα και μόνο πράγμα: οι πολίτες θα βάλουνε δίπλα στο Πρόγραμμα του 2023 και τον Απολογισμό του 2027 και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, έχουμε πολύ δουλειά ακόμα να κάνουμε, ότι θα έχουμε ακόμα μία εντολή διακυβέρνησης το 2027.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε εκπρόσωπε, μιας και είπατε και για το ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης είπε σε συνέντευξή του, ότι προτιμάει για κυβερνητικό εταίρο το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Συμφωνείτε με αυτή τη δήλωση; Θέλετε να συγκυβερνήσετε πάλι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πιστεύουμε στις μονοκομματικές κυβερνήσεις και η θέση μας αυτή έχει δικαιωθεί τόσο από την ελληνική εμπειρία, – θυμάστε τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια-όσο και από την ευρωπαϊκή εμπειρία και όχι μόνο ευρωπαϊκή, ευρύτερη, από τις εμπειρίες ευρύτερα της Ευρώπης. Πιστεύουμε σε αυτές τις κυβερνήσεις, ειδικά σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμα. Έχουμε δύο χρόνια. Είναι πρόωρη, θεωρώ, αυτή η συζήτηση. Οι πολίτες θα αξιολογήσουν όλα τα κόμματα, την κυβέρνηση, τις αντιπολιτεύσεις, τα προγράμματα, αν υπάρχουν μέχρι τότε, από την αντιπολίτευση και θα επιλέξουν εκείνοι όπως πιστεύουν και πλειοψηφικά θα βγει κάτι. Όταν έρθει εκείνη η ώρα νομίζω θα έχουν πολύ παραπάνω ενδιαφέρον οι απαντήσεις αλλά επιμένω, ότι θέση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού είναι, ότι τον τόπο μπορεί να τον πάνε μπροστά σταθερές μονοκομματικές κυβερνήσεις. Ίδωμεν.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Χθες στη Χίο, το δημοτικό Συμβούλιο ανακοίνωσε πως διαφωνεί με την διαγωνιστική διαδικασία για την εκμίσθωση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης για την εξόρυξη αντιμονίου και ζητά ξεκάθαρα την ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Διαμηνύει πως δεν εξασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή και η συναίνεση στο νησί. Θυμίζω, πως ήδη έχουν τοποθετηθεί εκατόν είκοσι φορείς εναντίον, χιλιάδες διαδήλωσαν τον Φλεβάρη και η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει επίσης ξεκαθαρίσει πως είναι κατηγορηματικά αντίθετη. Τώρα και ο δήμος. Γιατί η κυβέρνηση δεν ακυρώνει έναν διαγωνισμό που αντιμετωπίζει μηδενική κοινωνική συναίνεση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι έχω απαντήσει αρκετές φορές στο ίδιο ακριβώς ερώτημα. Η κυβέρνηση…
ΜΗΝ. ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν είναι το ίδιο. Είναι χθεσινή ανακοίνωση.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, αλλά είναι ουσιαστικά η ίδια βάση κατηγοριών. Οι αρμόδιοι φορείς που υλοποιούν το συγκεκριμένο έργο έλαβαν υπόψιν τους τις αντίθετες απόψεις, τις συνεκτίμησαν και προχώρησαν σε ένα έργο τηρώντας κάθε πρόβλεψη νομιμότητας και ασφάλειας για τους πολίτες. Αυτή είναι η απάντηση η οποία έχει δοθεί. Σας τη μεταφέρω ξανά. Δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς την απάντηση από τους αρμόδιους φορείς.
ΜΗΝ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Οι κάτοικοι εκεί λένε, πως το καλοκαίρι η κυρία Σδούκου είπε πως οτιδήποτε γίνει, θα γίνει με κοινωνική συναίνεση και σε διάλογο με την τοπική κοινωνία. Αν η τοπική κοινωνία λέει όχι ξεκάθαρα, τι συνιστά το διάλογο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ότι ακούστηκαν οι απόψεις, συνεκτιμήθηκαν και βγήκε μία τελική απόφαση, η οποία σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο και τους αρμόδιους φορείς υλοποίησης ήταν η καλύτερη δυνατή. Αυτή είναι η απάντηση την οποία έχουμε λάβει.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να ρωτήσω ξανά, αν υπάρχουν μελέτες που να το επιβεβαιώνουν αυτό; Επειδή έχουν εκφράσει πολύ σημαντικές αγωγές για το περιβάλλον και για την υγεία τους οι άνθρωποι εκεί. Δεν μιλάνε έτσι στον αέρα. Υπάρχουν διασφαλίσεις; Έχουν δημοσιευθεί μελέτες που λένε αυτά που υποστηρίζετε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο υπάρχουν οι δέουσες διασφαλίσεις για το συγκεκριμένο έργο, ούτως ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα με τις διαστάσεις τις οποίες περιγράφετε. Σας έχω δώσει ακριβώς αυτές τις απαντήσεις πολλές φορές, επαναλαμβάνω, για να μην φανεί ότι αποφεύγω.
Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Στην προηγούμενη ενημέρωσή σας είχα κάνει μία ερώτηση σχετικά με το επίδομα στους μετανάστες που έχει σταματήσει τους τελευταίους μήνες. Αν έχετε κάποια ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, έχουμε ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο, ότι είναι κάτι το οποίο οφειλόταν σε ένα τεχνικό ζήτημα και θα λυθεί τις επόμενες ημέρες ούτως ώστε να καταβληθεί χωρίς κανένα πρόβλημα.
Φ. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα το σχόλιό σας για τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του κ. Βερβεσού, που όπως αποκαλύφθηκε, γνώριζε την έκθεση του πραγματογνώμονα και παρόλα αυτά στα Μέσα Ενημέρωσης συνέχισε να έχει μια στάση εντελώς διαφορετική από αυτή που περιγράφει το πόρισμα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα όσα είπε στην τελευταία του συνέντευξη ο κ. Βερβεσός, θεωρώ ότι είχανε πάρα πολύ σωστή βάση και είχανε και μια θεσμικότητα, η οποία μας είχε λείψει. Δηλαδή τι είπε ο κ. Βερβεσός; Ότι «εγώ έχω μια θεσμική ιδιότητα, είναι πρόεδρος του μεγαλύτερου επιστημονικού Συλλόγου της χώρας και της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, δεν μπορώ εγώ να ασκώ πολιτική, να δίνω στοιχεία της Δικογραφίας, υπάρχει μυστικότητα της Δικογραφίας», πολύ σωστά είναι όλα αυτά. Δεν μπορεί ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου να κάνει πολιτική, να εκφράζει άποψη. Πάρα πολύ σωστά είναι αυτά, αλλά δεν είναι αυτά τα οποία έκανε ο κ. Βερβεσός, όχι μόνο την τελευταία εβδομάδα, το τελευταίο πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο κ. Βερβεσός επέλεξε να φύγει από τα όρια της θεσμικής του ιδιότητας, από την αντικειμενικότητα, την αμεροληψία, την ανάγκη να επισημαίνει συνέχεια και ο ίδιος και όλοι οι υπόλοιποι, που το έκαναν οι υπόλοιποι πρόεδροι, για να μην τους ταυτίζουμε, την επιβολή Δικαιοσύνης με αμερόληπτο και αντικειμενικό τρόπο και διατύπωνε απόψεις, θέσεις. Έχω αρκετές συνεντεύξεις του κ. Βερβεσού, -δη, επέλεξα κάποιες. Κορυφαία είναι μια στο Kontra Channel τον Φεβρουάριο του 2025, όπου έχει μιλήσει επανειλημμένως για συγκάλυψη, μιλάει για τα έλαια σιλικόνης, κατηγορεί τον Πρωθυπουργό. Παίρνει θέση ο κ. Βερβεσός. Έχει πάρει πολλές φορές θέση. Έχει μιλήσει για μπάζωμα, για συγκάλυψη. Για μπάζωμα με σκοπό την συγκάλυψη, να μην παρεξηγηθώ. Τα έχει πει όλα αυτά. Δεν μιλούσε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ως ένας θεσμικός παράγων της χώρας, ως όφειλε, που έπρεπε να πει ότι όλα αυτά θα τα πει η Δικαιοσύνη, να απαντήσει η Δικαιοσύνη, να μην παίρνει θέση και δεν μπορούμε να μιλάμε για τα όσα έχει μέσα μια Δικογραφία. Αυτή είναι η δουλειά των Επιστημονικών Συλλόγων και αυτή ήταν και η επίσημη στάση της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων. Αυτό το οποίο λέω, δεν έχει να κάνει ούτε με τον υπόλοιπο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν έκαναν πολιτική στο όνομα της ιδιότητας τους, ούτε με τους υπόλοιπους προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων. Ο κ. Βερβεσός επέλεξε να αποκτήσει μια πολιτική στάση και να είναι και αυτός μέρος της ευρύτερης προσπάθειας εργαλειοποίησης ενός τραγικού δυστυχήματος. Πολιτικολόγησε και μάλιστα επί τη βάσει διακίνησης πληροφοριών που όπως φαίνεται, δεν ήταν η πραγματική εικόνα που είχε. Όταν λοιπόν επιλέγεις να λες τη γνώμη σου και να διατυπώνεις και κρίσεις και σοβαρότατες κατηγορίες, το να λες ότι υπάρχει συγκάλυψη, δεν είναι μια κρίση, είναι μια πολύ σοβαρή κατηγορία. Πόσο σοβαρό είναι λοιπόν να τα λες όλα αυτά ενώ ξέρεις την αλήθεια; Πόσο σοβαρό είναι να τα λες όλα αυτά ενώ ξέρεις ότι υπάρχει μια πραγματογνωμοσύνη που λέει τα αντίθετα από αυτά που λες; Πόσο αξιόπιστος είσαι; Πόσο πραγματικά θες να φωτίσει κάθε πτυχή της υπόθεσης και να λάμψει η αλήθεια, όταν κρύβεις εσύ την ίδια την αλήθεια; Πριν από λίγες ημέρες σας είχα μιλήσει για την ανάποδη συγκάλυψη. Την αντίθετη συγκάλυψη, όπως θέλετε πείτε το. Αρχίζει πλέον και γίνεται αντιληπτό τι ήθελα να πω. Θα επαναλαμβάνω κάθε φορά που βλέπουμε ένα στοιχείο το οποίο κάποιοι κάνουν ότι δεν το βλέπουν. Ούτε ερωτήσεις μου γίνονται, ούτε ανακοινώσεις βγαίνουν από τα κόμματα. Πόσες ερωτήσεις έχουν γίνει στο δημόσιο διάλογο, από τα κόμματα, από κάποια Μέσα, για τις πραγματογνωμοσύνες που παίρνουν το φως της δημοσιότητας; Αυτήν στην οποία αναφέρομαι για τον κ. Βερβεσό. Του Βρετανού πραγματογνώμονα σε απάντηση αιτήματος των οικογενειών των θυμάτων. Πόσες συζητήσεις είδατε τις τελευταίες ημέρες να γίνονται για την γνησιότητα των video; Και λέω πάλι το εξής. Δεν είπαμε ότι στα Τέμπη γίναν όλα τέλεια. Έχουν γίνει πολλά λάθη και πρέπει να τα δει όλα η Δικαιοσύνη. Οι τεράστιες αστοχίες του κρατικού μηχανισμού «συναντήθηκαν» με εγκληματικά ανθρώπινα λάθη. Το πόσο εγκληματικά και το ποια λάθη, θα τα κρίνει η Δικαιοσύνη. Παράλληλα όμως με όλο αυτό, από την Αντιπολίτευση χτίστηκε ένα χυδαίο αφήγημα συγκάλυψης, χωρίς να περιμένει κανείς από αυτούς της Αντιπολίτευσης τις κρίσεις της Δικαιοσύνης. Όσο βγαίνουν λοιπόν στοιχεία στο φως και όπως έχετε δει αυτά τα στοιχεία, δολίως, ενώ τα γνώριζαν αυτοί οι οποίοι μιλούσαν για συγκάλυψη δεν τα βγάζαν, γιατί θέλαν να οργίσουν την κοινωνία, να παραπλανήσουν την κοινωνία, όσο βγαίνουν τώρα και όπως βλέπετε, ούτε τα βγάζουμε, ούτε τα χρησιμοποιούμε, ούτε ανακοινώσεις βγάζουμε, ούτε υποκαθιστούμε την Δικαιοσύνη, τόσο αυξάνεται η αφωνία αυτών οι οποίοι προσπάθησαν να χειραγωγήσουν από την Αντιπολίτευση την κοινή γνώμη, εκμεταλλευόμενοι, αυτό είναι το χειρότερο που κάνανε, τον πόνο των συγγενών.
Α. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά τις αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο πρώτος καθαρός μισθός ενός ανθυπολοχαγού, που βγαίνει από την Σχολή Ευελπίδων στα 23 του, θα φτάσει 1.186 ευρώ. Την ίδια στιγμή ο πρώτος καθαρός μισθός ενός νεοδιόριστου εκπαιδευτικού, δεν ξεπερνά τα 776 ευρώ. Το θεωρείτε δίκαιο αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επί της αρχής να σας πω, ότι συνολικά οι μισθοί, μετά τις περικοπές των τελευταίων ετών είναι δεδομένο ότι πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχύονται. Τα εισοδήματα των πολιτών, είτε του ιδιωτικού, είτε του δημόσιου τομέα. Όλοι μας συμφωνούμε ότι η χώρα μετά από τα πολύ δύσκολα μέτρα που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια, έχει ζήτημα διαθέσιμου εισοδήματος. Είναι αλήθεια ότι έχουμε έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος και του μέσου μισθού και του κατώτατου μισθού και πλέον και στο δημόσιο τομέα, αλλά ταυτόχρονα, έχουμε και πολλή, ακόμα, απόσταση να διανύσουμε. Θεωρώ ότι έχουν ανάγκες όλοι οι εργαζόμενοι, αλλά ειδικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα για την περίπτωση των ανακοινώσεων που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, υπήρχαν κάποιοι λόγοι, πολύ-πολύ επείγοντες και ειδικοί. Παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Όλο και λιγότεροι νέοι δήλωναν στρατιωτικές Σχολές και Σχολές Αξιωματικών. Αυτό αντιλαμβάνεστε πόσο προβληματικό είναι για τη χώρα. Ελήφθησαν κάποιες πρωτοβουλίες σε πρώτο χρόνο, από τον Υπουργό Άμυνας, τον κ. Δένδια και τον τότε Υπουργό Παιδείας, τον κ. Πιερρακάκη, αλλά αυτό νομίζω είναι κάτι πιο συνολικό. Ανακοινώνεται τώρα γιατί κυρίως είναι μια περίοδος εξετάσεων και στην συνέχεια κατάθεσης των μηχανογραφικών από τους μαθητές. Είχαμε μια σημαντική εξοικονόμηση πόρων και αυτό οδήγησε σε κάποιες παραπάνω αυξήσεις, σε συνέχεια των ήδη ανακοινωμένων αυξήσεων, συνολικά για τους ένστολους. Εμείς είμαστε η Κυβέρνηση που έχει δώσει αυξήσεις συνολικά στους δημοσίους υπαλλήλους και στους εκπαιδευτικούς και στους υγειονομικούς και στους ένστολους. Έχουμε δώσει ουσιαστικά 1,3 μισθούς, με βάσει τις συνολικές παρεμβάσεις που έχουμε κάνει και παράλληλα συμπαρασύροντας τον εισαγωγικό μισθό του δημοσίου, με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενισχύουμε και τα πολύ χαμηλότερα εισοδήματα. Το ξαναλέω, δεν αρκούν αυτές οι κινήσεις, χρειάζονται και άλλη βοήθεια οι εργαζόμενοι και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και άλλη ενίσχυση, αλλά αυτό πρώτον, δεν μπορεί να γίνει με λεφτά που δεν υπάρχουν και δεύτερον, πρέπει να γίνει ισότιμα και σταδιακά για όλους, πάντοτε παίρνοντας υπόψιν μας και ειδικές ανάγκες. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση προτεραιοποίησε ένα συγκεκριμένο κομμάτι εργαζομένων. Έχει γίνει και με τους υγειονομικούς και με την αυτοτελή φορολόγηση εφημεριών και με την έξτρα ενίσχυση που δόθηκε στους γιατρούς που υπηρετούν σε απομονωμένες περιοχές.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Για τους υγειονομικούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Οκτώβρη του ’24 με Φλεβάρη του ’25 προσλήφθησαν 168 γιατροί, αποχώρησαν 213, οι 87 παραιτήθηκαν, 126 συνταξιοδοτήθηκαν. Γιατί δεν έχετε και εκεί μια ανάλογη στρατηγική για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.; Γιατί ένα επιχείρημα της Κυβέρνησης είναι πως δεν βρίσκονται γιατροί. Και το λέω, γιατί πάλι του Ιατρικού Συλλόγου η έρευνα λέει πως οι πολίτες έχουν την άποψη ότι τα τελευταία δύο-τρία χρόνια οι υπηρεσίας Υγείας χειροτέρεψαν, όπως και το κόστος.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αρχικά να σας πω ότι, με βάση τα επίσημα στοιχεία, το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, δηλαδή οι γιατροί, οι νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, έχει αυξηθεί από τότε που ανέλαβε η Κυβέρνηση αυτή, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, 10%. Είναι δηλαδή περισσότερο το προσωπικό, αν συνυπολογίσει κανείς τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις. Έχω και αναλυτικά τις εγκριθείσες προσλήψεις του Υπουργείου Υγείας. Μόνο φέτος, το 2025, είναι 4.000, πέρυσι ήταν περισσότερες, 6.233. Και γενικά, αν δει κανείς είναι νομίζω μετά το Υπουργείο Παιδείας όπου υπήρξε μια προτεραιοποίηση για την ανάγκη πρόσληψης εκπαιδευτικών, το Υπουργείο που έχει τις περισσότερες προσλήψεις για προφανείς σκοπούς. Έχουμε πλέον και μια στήριξη και σε άλλους τομείς, πέραν αυτών των δύο Υπουργείων. Η Υγεία έχει πολλές ανάγκες, χρειάζεται ενίσχυση στο προσωπικό. Καταρχάς, πέραν του αριθμού των προσλήψεων που έχει μια αξία, προσπαθούμε να τον αυξήσουμε, έχουν μεγάλη αξία και οι απολαβές των ανθρώπων που πηγαίνουν, γιατί το πρόβλημα στην Υγεία δεν είναι ότι δεν βγαίνουν προκηρύξεις, το πρόβλημα είναι ότι πολλές προκηρύξεις καταλήγουν να είναι άγονες, δηλαδή να μην υπάρχει συμμετοχή. Γιατί πολλοί νέοι επιστήμονες προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα από το Δημόσιο, από τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Εδώ, έχει πολύ μεγάλη αξία η δυνατότητα ιδιωτικού έργου στους γιατρούς, οι αυξήσεις που έχουμε δώσει, άμεσες και έμμεσες και βέβαια, το περιβάλλον στο οποίο δουλεύουν οι υγειονομικοί. Γι’ αυτό και ολοκληρώνεται μια σειρά από αναβαθμίσεις, ανακαινίσεις πάνω από 80 νοσοκομείων και 150 Κέντρων Υγείας για να είναι και καλύτερες οι συνθήκες που θα δουλεύουν οι υγειονομικοί. Συμφωνούμε, λοιπόν, ότι το Ε.Σ.Υ. χρειάζεται όλο και περισσότερη στήριξη, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, ούτως ώστε να μειώσουμε, στο ελάχιστο δυνατό, τα παράπονα και τα προβλήματα.
ΘΑΝ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Διαδικαστικό είναι. Έχετε καταλήξει σε κάποια ημερομηνία, πότε θα συνεδριάσει η Επιτροπή για τα εξοπλιστικά; Και επειδή από ό,τι καταλαβαίνω αυτό θα αφορά τα τρέχοντα προγράμματα, έχει δοθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα στον αρμόδιο Υπουργό και στα Επιτελεία, πότε θα φέρουν τα επόμενα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα ρωτήσουμε το Υπουργείο.
ΘΑΝ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Αυτή η διαδικασία πώς θα είναι; Θα τα φέρουν στο ΚΥΣΕΑ και μετά θα υπάρχει πάλι συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως είδατε, ανακοίνωσε κάποιες επιπλέον ρήτρες ασφαλείας ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ακολουθείται η διαδικασία του ΚΥΣΕΑ και στη συνέχεια ακολουθείται η διαδικασία στις αρμόδιες Επιτροπές, ούτως ώστε να δοθούν οι σχετικές εγκρίσεις, αφού προηγηθούν οι απαιτούμενες συζητήσεις με τις επιπλέον ρήτρες, τις οποίες προσθέτουμε για προφανείς λόγους αξιοπιστίας, ασφαλείας και όλες τις διασφαλίσεις που πρέπει να έχει το κράτος.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κάτι άλλο διαδικαστικό. Αύριο συνεδριάζει η Κ.Ο. της Ν.Δ. Θα δοθεί ο λόγος στους βουλευτές τελικά;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως. Η Ν.Δ. είναι ένα ουσιαστικά δημοκρατικό κόμμα και όχι ένα κόμμα, το οποίο διεκδικεί το μονοπώλιο στη δημοκρατική ευαισθησία και στην πράξη αποδεικνύεται το αντίθετο, όπως συνέβη με κάποια άλλα κόμματα τους τελευταίους μήνες και τα τελευταία χρόνια. Είναι κορυφαία διαδικασία, ο βασικός λόγος είναι η εκλογή Γραμματέα της Κ.Ο., λόγω της ανάληψης νέων καθηκόντων από τον Σταύρο Καλαφάτη στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Υφυπουργός Ανάπτυξης. Αλλά προφανώς στη συνέχεια θα ακολουθήσει διάλογος με τους βουλευτές μας.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μιας και μιλάμε για την Κ.Ο., χθες πού βρισκόταν η Κ.Ο., γιατί είδαμε λίγους βουλευτές να χειροκροτούν τον Πρωθυπουργό στην ομιλία του. Και για ποιο λόγο δεν έκανε τριτολογία ο Πρωθυπουργός;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, στις πρωτολογίες και του Πρωθυπουργού και στις υπόλοιπες πρωτολογίες, ήταν η συντριπτική πλειοψηφία, η πλειονότητα της Κ.Ο.. Πράγματι, στις δευτερολογίες, όχι μόνο του Πρωθυπουργού, λόγω του ότι υπήρχε μεγάλη διάρκεια -είδαμε συνολικά, όχι μόνο στα κυβερνητικά έδρανα κάποιες άδειες θέσεις. Νομίζω ότι εδώ είναι και ένα ζήτημα λειτουργίας της Βουλής, αλλά δεν θέλουμε να μπούμε στα εσωτερικά της Βουλής και δεν φταίει η τωρινή σύνθεση του Προεδρείου. Αυτό είναι κάτι που παρατηρούμε εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια, για το πόσο κρατάει μια τέτοια συνεδρίαση. Άρα, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο πολιτικό μήνυμα στο ερώτημά σας. Είναι περισσότερο αντικείμενο προβληματισμού για τον τρόπο που γίνονται οι συνεδριάσεις και πόσο κρατούν αυτές οι συνεδριάσεις, ξεκινούν το πρωί και κοντεύει βράδυ σχεδόν για να τελειώσουν. Αλλά δεν νομίζω ότι προκύπτει κάποιο μήνυμα, κάποια αμφισβήτηση από κάτι τέτοιο.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η ερώτησή μου είναι άνευ μηνύματος, πού βρίσκονταν απλά ρώτησα και για ποιο λόγο ο Πρωθυπουργός δεν έκανε χρήση της τριτολογίας του…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί είχε κάποιες σημαντικές προγραμματισμένες συναντήσεις. Όπως αντιλαμβάνεστε, έκατσε όσο παραπάνω μπορούσε στη Βουλή, έκανε δευτερολογία. Απάντησε νομίζω στη δευτερολογία σε όλα όσα προέβαλαν ως αιτιάσεις τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Νομίζω ότι η δευτερολογία έδωσε απαντήσεις κάτι παραπάνω από πειστικές, αλλά αυτό είναι προς αξιολόγηση από όλους σας. Απάντησε σε συνέχεια και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε όλα τα υπόλοιπα. Η Κυβέρνηση δεν άφησε κάτι αναπάντητο και όχι μόνο για την ημερήσια διάταξη, δηλαδή το θέμα της προ ημερησίας, αλλά και για πολλά άλλα, τα οποία έθεσε η Αντιπολίτευση.
Σας ευχαριστώ πολύ.