Ανακοίνωση για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 25ης Ιουλίου 2025
Ανακοίνωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 25ης Ιουλίου 2025
Συνεδρίασε σήμερα, 25 Ιουλίου 2025, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο.
Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού (που έχει ήδη διανεμηθεί):
- Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Επικρατείας κ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης και ο Υπουργός Επικρατείας κ. Χρήστος-Γεώργιος Σκέρτσος παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο την αναθεώρηση του ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής.
Το επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για το β’ εξάμηνο του έτους περιλαμβάνει 25 μεταρρυθμίσεις μεγάλης κλίμακας οι οποίες θα τρέξουν σε ορίζοντα εξαμήνου. Είναι μεταρρυθμίσεις που επελέγησαν με οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά κριτήρια, αντιστοιχούν από μία έως τρεις σε κάθε υπουργείο και θα υλοποιούνται με ρυθμό μία την εβδομάδα.
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο ΕΣΚΥΠ:
- 800 μεταρρυθμιστικά και επενδυτικά ορόσημα σε ετήσιο σύνολο 1790 ορόσημων υλοποιήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο 2025 (ικανοποιητικός βαθμός υλοποίησης της τάξης του 45%)
- 73 νέα ορόσημα προστέθηκαν στο ετήσιο σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για το β´ εξάμηνο του 2025.
- 25 κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν το κράτος, μειώνουν εστίες ανομίας θωρακίζοντας τη νομιμότητα, ψηφιοποιούν το δημόσιο, προστατεύουν τα εισοδήματα και υποστηρίζουν τους ευάλωτους πολίτες, προτάχθηκαν από τον Πρωθυπουργό ως βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και κάθε υπουργείου έως το τέλος του έτους.
- Η Ελλάδα είναι 6η σε απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την έγκριση και του 6ου αιτήματος πληρωμής (21,3 δις ευρώ εκταμίευση έως σήμερα), με υλοποίηση του 48% των οροσήμων έναντι υλοποίησης του 33% οροσήμων στην υπόλοιπη ΕΕ.
- Υπήρξε αύξηση 19% στους νόμους που σημειώνουν πλήρη υλοποίηση από 75 έως 100% ως προς τη δευτερογενή τους νομοθεσία. Δυο στους τρεις νόμους σημειώνουν υλοποίηση άνω του 50%.
- Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιος παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το σχέδιο του Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης επικαιροποιεί, κωδικοποιεί, εκσυγχρονίζει και απλουστεύει μια δαιδαλώδη και πολυποίκιλη νομοθεσία δεκαετιών. Οι κυριότερες μεταρρυθμίσεις είναι οι εξής:
- Εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών σε ένα γύρο, εισάγοντας το σύστημα της συμπληρωματικής ψήφου. Η διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών σε ένα γύρο συμβάλλει στην αύξηση της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, στη δημιουργία ουσιαστικού προεκλογικού διαλόγου και στην παύση των παζαριών μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου.
- Επικαιροποιείται το σύστημα διακυβέρνησης των δήμων και των νομικών τους προσώπων.
- Αλλάζει ριζικά ο τρόπος άσκησης του ελέγχου νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ με τη θεσμοθέτηση του Γενικού Επόπτη Νομιμότητας και των 7 Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας. Χρήση νέου πληροφοριακού συστήματος για τον έλεγχο νομιμότητας. Αντικειμενικό σύστημα, ομοιομορφία ελέγχου.
- Σαφές και ξεκάθαρο πειθαρχικό δίκαιο αιρετών, με τη δημιουργία ενός κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου σε αντικατάσταση των 7 υφιστάμενων.
- Βασικός κανόνας για την άσκηση αρμοδιοτήτων. Κάθε κάτοικος της χώρας έχει πρόσβαση στις ίδιες υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας του. Ειδικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση ορεινών και νησιωτικών δήμων.
- Σύγχρονο πλαίσιο οικονομικής διαχείρισης των δήμων, με νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο αντικαθιστά εκατοντάδες νομοθετικές διατάξεις. Δημιουργείται Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κεντρικών Ηλεκτρονικών Πληρωμών για τη διαχείριση των δημοτικών εσόδων σε μια ενιαία κεντρική πλατφόρμα που θα επιτρέπει στους δήμους την αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών τους συναλλαγών, την αυτοματοποίηση των διαδικασιών ενημέρωσης οφειλετών και είσπραξης των οφειλών, παρέχοντας ασφάλεια, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των εσόδων τους. Εξορθολογισμός των τελών που μπορούν να επιβάλλουν οι δήμοι, δικαιότερο και αποτελεσματικότερο σύστημα «τοπικής φορολόγησης». Αποτελεσματική διαχείριση κοινοχρήστων χώρων. Νέοι Δυναμικοί Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, έχοντας ως βάση τις χορηγήσεις που θα δοθούν το 2026 και με ειδική μέριμνα για αυτόματη αύξησή τους με βάση τους δημοσιονομικούς στόχους του Κρατικού Προϋπολογισμού και την πορεία των εσόδων.
- Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτριος Παπαστεργίου παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη συνολική ψηφιακή ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, με τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ηλεκτρονικού Συστήματος για την καταγραφή, διαχείριση και πληρωμή παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), καθώς και την εγκατάσταση νέου δικτύου καμερών.
Κύρια σημεία της πρωτοβουλίας:
- Ενιαίο Ηλεκτρονικό Σύστημα: Ψηφιακή έκδοση πράξεων βεβαίωσης παράβασης, διασύνδεση με ΑΑΔΕ, Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕΠ), ΕΛ.ΑΣ., δυνατότητα υποβολής ενστάσεων μέσω βιντεοκλήσης και πληρωμής ηλεκτρονικά.
- Δίκτυο καμερών:
2.000 νέες κάμερες σε αστικά οδικά δίκτυα
500 κάμερες σε λεωφορεία Ο.Σ.Υ.
388 κάμερες από την Περιφέρεια Αττικής
- Διασύνδεση με κάμερες ταχύτητας της Αττικής Οδού και του ΟΑΣΑ
- Εθνικό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας: Παρακολούθηση και αξιολόγηση των μέτρων μέσω στατιστικής ανάλυσης.
- Φορέας διαχείρισης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών: Το Επιχειρησιακό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας, με έσοδα από πρόστιμα θα κατευθύνονται σε δράσεις ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας.
Στόχος του έργου:
Να δημιουργηθεί μια σύγχρονη, αποτελεσματική και διαφανής υποδομή για την πρόληψη και αντιμετώπιση παραβάσεων του ΚΟΚ, με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα και στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το σύστημα σέβεται πλήρως τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων και έχει ως στόχο την πρόληψη, την αποτελεσματική καταγραφή και τη δίκαιη αντιμετώπιση των παραβάσεων με σεβασμό στον πολίτη και τη νομιμότητα.
- Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Φλωρίδης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2024/1226 σχετικά με τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων για την παραβίαση των περιοριστικών μέτρων της Ένωσης και την τροποποίηση της Οδηγίας 2018/1673.
Με σχέδιο νόμου θεσπίζονται τα ποινικά αδικήματα παραβίασης των περιοριστικών μέτρων της Ένωσης και οι αντίστοιχες κυρώσεις κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ενώ περιλαμβάνονται ειδικές διατάξεις σχετικά με την προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις, τη διαδικασία δέσμευσης και δήμευσης κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων, την πρόβλεψη ειδικών ανακριτικών πράξεων για την εξιχνίαση των αδικημάτων, τον συντονισμό και τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών και υπηρεσιών, την ένταξη των αδικημάτων στα βασικά αδικήματα του ν. 4557/2018 και τον τρόπο συλλογής και υποβολής στατιστικών δεδομένων. Η ενσωμάτωση της Οδηγίας διασφαλίζει την αποτελεσματική εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων της Ένωσης και την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς εντός της Ένωσης, προκειμένου να επιτευχθεί υψηλό επίπεδο ασφάλειας εντός του χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, μέσω της θέσπισης κανόνων σχετικά με τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων και των κυρώσεων για την παραβίαση των εν λόγω περιοριστικών μέτρων της Ένωσης.
- Ο Υπουργός Υγείας κ. Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.
Αντικείμενο του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η ρύθμιση επειγόντων ζητημάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, που κατατείνουν, ενδεικτικά:
– στην ορθότερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ για τα ηλεκτρονικά ραντεβού με τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ,
– στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας τόσο των αυτοτελών όσο και των εντός νοσοκομείων Μονάδων Ημερήσιας Λειτουργίας (ΜΗΝ),
– στη διεύρυνση της δυνατότητας και σε Επικουρικό Προσωπικό να ασκεί ιδιωτικό έργο αξιοποιώντας την κλινική εμπειρία τους, και στη θέσπιση των αναγκαίων προς τούτο όρων και προϋποθέσεων,
– στην αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων των υγειονομικών δομών και Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς και ζητημάτων ιατρικών και νοσηλευτικών,
– στην ενίσχυση της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας και στη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας των Υπηρεσιών του,
– στον εξορθολογισμό και τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης,
– στην αξιολόγηση των οργάνων διοίκησης του Συστήματος Υγείας, δηλαδή των Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών και των οργάνων διοίκησης των νοσοκομείων,
– στην ένταξη των βιοδεικτών στη διαδικασία αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας για την πληρέστερη παροχή υπηρεσιών στον πολίτη,
– στην ένταξη του Λογαριασμού Υγείας Μελών Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών στα μέτρα οικονομικού χαρακτήρα συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ επίσης για λόγους ίσης μεταχείρισης, προβλέπεται η δυνατότητα συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με τον Λογαριασμό Υγείας Μελών Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, σε συνέχεια της υφιστάμενης πρόβλεψης για τη συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με τον ΕΔΟΕΑΠ και το ΤΥΠΕΤ αντίστοιχα,
– στην επίλυση ζητημάτων εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας ιδίως των EOΠΥΥ, ΙΦΕΤ και ΕΚΑΠΥ,
– στην εύρυθμη λειτουργία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, των Ιατρικών Συλλόγων, των φαρμακείων και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας,
– σε ρυθμίσεις για την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Ε.Α.Φ.Α.Χ.), και
– στη διασφάλιση της συνέχισης της αποτελεσματικής λειτουργίας των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέσω της διατήρησης στο Ε.Σ.Υ. έμπειρων στελεχών.
Αναθεώρηση Ετήσιων Σχεδίων Δράσης Υπουργείων 2025
25 µεταρρυθµίσεις για το β’ εξάµηνο 2025 (αναλυτική παρουσίαση)
25 µεταρρυθµίσεις για το β’ εξάµηνο 2025