Τρέχον Άρθρο
Συνέντευξη στην εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδος»

Συνέντευξη στην εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδος»

Συνέντευξη του Υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ  και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδος» με τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσουμε από το μεταναστευτικό, παίρνουμε τη σκυτάλη γιατί είχαμε συζήτηση πριν λίγο, και βλέπουμε ότι σας ασκείται δριμεία κριτική, πρώτον, από την Αντιπολίτευση ότι αυτό είναι αναποτελεσματικό, επικοινωνιακό πολύ, αντισυνταγματικό και βλέπω και δημοσιεύματα που μιλούν για ένα ακροδεξιό παραλήρημα, ρητορική ακροδεξιά κλπ.

 Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, όλα αυτά είναι νομίζω κριτική εκ του ασφαλούς, κριτική του «καναπέ». Στο κομμάτι της δήθεν ακροδεξιάς ρητορικής, η απάντηση είναι ότι αυτά όλα τα διαχωριστικά περί ακροδεξιών, φασιστικών  ή αντίστοιχα από την άλλη πλευρά αριστερών, ανήκουν σε μια άλλη εποχή. Είναι μια αυτονόητη πολιτική προστασίας των ελληνικών συμφερόντων, των συμφερόντων των Ελλήνων πολιτών και όλοι αυτοί  που τα λένε αυτά, τα λένε με την ασφάλεια του πληκτρολογίου όταν γράφουν ως κόμματα μια ανακοίνωση ή με την ασφάλεια του γραφείου. Πάρα πολύ απλά η πραγματικότητα στο πεδίο αυτή τη στιγμή στην Κρήτη, πριν από πέντε χρόνια στον Έβρο ή για κάποιες πολύ δύσκολες περιόδους στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ήταν διαφορετική. Εμείς, λοιπόν θέλουμε να κοιτάμε στα μάτια τον κόσμο και να πολιτευόμαστε,  να παίρνουμε αποφάσεις με βάση την πραγματικότητα και όχι με βάση τις ιδεοληψίες. Και είναι και η πραγματικότητα σε πολλές χώρες της Ευρώπης, τους προσγειώνω στην Αντιπολίτευση σε αυτήν την πραγματικότητα, και νομίζω ότι για την Κυβέρνηση αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι η αποτελεσματικότητα. Το αν θα είναι αναποτελεσματικά αυτό θα το δείξει η πράξη. Έως τώρα πάντως, επειδή είμαστε μία Κυβέρνηση έξι ετών,  έχουμε αποδείξει ότι σε μια από τις πιο δύσκολες ασκήσεις,  ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρώπης, που είναι η μεταναστατευτική κρίση, η Ελλάδα συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες και στη δυσκολότερη γεωγραφία στην οποία την έχει κατατάξει η ιστορία, τέλος πάντων η ίδια η γεωγραφία έχει κατατάξει την Ελλάδα σε μια πολύ δύσκολη θέση,  έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες κρίσεις με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Σας θυμίζω την υβριδική απειλή στον Έβρο.

Ως προς τη συνταγματικότητα – για να το απαντήσω και αυτό απαντήσαμε και χθες, απάντησε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης- είναι απολύτως σύννομη η συγκεκριμένη τροπολογία. Υπάρχει πλούσια νομολογία, δηλαδή αποφάσεις που «πατάει» πάνω. Είναι  κατ’ αναλογία μιας άλλης αντίστοιχης έκτακτης παρέμβασης που είχαμε κάνει μετά την υβριδική απειλή στον Έβρο και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα νομιμότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το είπε χθες και η Κομισιόν, ο εκπρόσωπός της, νομίζω καθαρά αυτό. Απλά εδώ τέθηκε προηγουμένως ένα επιχείρημα από τον κ. Κατρίνη που ήταν εδώ. Το 2020 στην απειλή από την πλευρά της Τουρκίας που απετράπη, εκεί εφαρμόστηκε το ίδιο μέτρο. Τότε, λέει, δημιουργήθηκαν κέντρα κράτησης κλειστά, κράτησε το μέτρο για ένα μήνα και πόσοι επεστράφησαν πίσω από αυτούς; Μηδέν, μας είπε ο κ. Κατρίνης.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για να φτάσουμε σε αυτό πρέπει πρώτα να διαχειριστούμε την κρίση. Η κρίση έχει να κάνει με τις αθρόες ροές. Ένας από τους λόγους, λοιπόν,  που αναλαμβάνονται αυτές οι πρωτοβουλίες, ένας προφανής λόγος είναι να υπάρχει ένας περιορισμός σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών να κυκλοφορεί μέσα στις τοπικές κοινωνίες για τους προφανείς λόγους που αντιλαμβάνεστε, για τους κατοίκους των κοινωνιών αυτών, για τους δημάρχους, τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι άλλο ο παράνομος άλλο ο νόμιμος.  Ο παράνομος, το λέει η ίδια η λέξη, είναι παράνομος, εισέρχεται παράνομα στη χώρα μας. Ο δεύτερος λόγος που αναλαμβάνονται αυτές οι πρωτοβουλίες, είναι να περιοριστεί ο αριθμός. Πώς περιορίζεται ο αριθμός; Με το να σταλεί ένα μήνυμα ξεκάθαρο, όχι στα λόγια αλλά στις πράξεις, ότι στην Ελλάδα ο παράνομος έχει δύο δρόμους, δύο επιλογές: ή φυλακή, δηλαδή αν παραμένει παράνομα και καταδικαστεί ή μέχρι τη φυλακή κράτηση ή έξοδο. Αυτό θέλουμε να ακουστεί παντού. Και κυρίως στους λαθροδιακινητές και στους υποψήφιους πελάτες τους. Αυτό, λοιπόν, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το κάνουμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι για πάντα ή μόνο τώρα για την έκτακτη κατάσταση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Προσέξτε, θα είναι για πάντα ή για όσο είμαστε εμείς Κυβέρνηση και δεν έρθει μια άλλη Κυβέρνηση γιατί έχουν κυβερνήσει τη χώρα αυτή, κυβερνήσεις που λένε ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, δημοκρατία έχουμε. Όσο είναι Κυβέρνηση η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης  δεν θα υφίσταται η νομιμοποίηση ενός παράνομου στα επτά χρόνια, κάτι το οποίο το αλλάζουμε εμείς, όποιος  είναι παράνομος μετανάστης, η ποινή καταδίκης του δεν θα μπορεί να ανασταλεί ούτε να μετατραπεί, άρα θα μένει στη φυλακή εκτός αν ο ίδιος ζητήσει οικειοθελώς να επιστραφεί. Άρα από εδώ και στο εξής και η παράνομη είσοδος και η παράνομη παραμονή στη χώρα θα οδηγεί στη φυλακή, Εκτός αν θέλει να επιστρέψει. Και κάνουμε και μια σειρά από άλλες αλλαγές, ούτε αυτές είναι ακροδεξιές, περιορισμού των προνομίων των παράνομων. Δεν υφίσταται ο παράνομος να έχει προνόμια πέραν των αυτονόητων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και από τα δικά σας μέτρα, όμως, είναι πιο σκληρή αυτή η τακτική. Και από τα δικά σας μέτρα, λέμε, δεν είναι από τους προηγούμενους, από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και από τα δικά σας μέτρα, είναι πιο σκληρή αυτή η τακτική.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, βέβαια, δεν είναι πιο σκληρή, είναι πιο δίκαιη και πιο ρεαλιστική. Δεν υπάρχει καμία  τάση να εκδικηθούμε ανθρώπους. Οι άνθρωποι αυτοί, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι είναι άνθρωποι που τους εκμεταλλεύονται κάποιοι απατεώνες, εγκληματίες, γιατί ο λαθροδιακινητής εγκληματεί, κάνει κάτι πολύ παράνομο …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι. Εννοείται.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αλλά στο τέλος της ημέρας, γι’ αυτό και δεν τίθεται θέμα να μην φάνε οι άνθρωποι αυτοί, να μην έχουν τα αυτονόητα, τα ελάχιστα …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ήθελα να σας πω τώρα εγώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: …Ναι, θα δούμε και το κόστος …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγγνώμη που σας διακόπτω, κ. Εκπρόσωπε. Δεν ήχησε καλά και σε ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να συμφωνούν με το να έχουμε αυστηρά μέτρα, κ.λ.π., αυτό που είπε ο κ. Πλεύρης περί ξενοδοχείου το Υπουργείο ή κυρίως για το μενού. Δεν έχει μία υπερβολή – να το πω εγώ ευγενικά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το αντιλήφθηκα κι εγώ χθες αυτό, βλέποντας κάποιες αντιδράσεις  ως προς αυτό το σκέλος, ενώ είδα μία, επί της αρχής, συμφωνία της κοινωνίας, ακόμα και από ανθρώπους οι οποίοι δεν ανήκουν παραδοσιακά στον χώρο της Δεξιάς ή μπορεί να μην είναι παραδοσιακοί μας ψηφοφόροι. Εδώ, η αλήθεια είναι ότι παρουσιάστηκε αποσπασματικά – συμβαίνει αυτό – στον δημόσιο διάλογο, μία αποστροφή του Υπουργού. Αλλά, αν δει κανείς το σύνολο της τοποθέτησής του, ο Υπουργός είπε κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι πλέον μία πολιτική που πρέπει να την εφαρμόσει συνολικά η Ευρώπη. Τι ήθελε να πει; Τι ανέλυσε; Και το ανέλυσε με μια σειρά από παραδείγματα, όχι μόνο, δηλαδή, με το ζήτημα της σίτισης. Καταρχάς, για τη σίτιση – για να το ξεδιαλύνουμε – κανείς δεν είπε, ούτε ο  κ. Πλεύρης  δεν είπε κάτι τέτοιο, ότι δεν πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να σιτίζονται. Για όνομα του Θεού! Αυτά δεν μπορεί να τα υποστηρίξει κανείς.  Τι είπε; Πρέπει να δούμε το κόστος. Δηλαδή, όπως αντιλαμβάνεστε, αν δείτε, το κόστος σίτισης, για παράδειγμα, για τις δομές μεταναστών, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το κόστος σίτισης ημερησίως στις φοιτητικές εστίεςΑυτό είναι ένα ζήτημα, το κόστος…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έξι ευρώ δεν είναι; Έξι κάτι δεν είναι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι παραπάνω. Είναι πολύ παραπάνω. Ένα πράγμα, λοιπόν, είναι το κόστος. Όχι το να μην τρώνε οι άνθρωποι αυτοί. Όχι το να μην έχουν τα αυτονόητα που έχει ένας άνθρωπος, ακόμα και ένας κρατούμενος, ένας άνθρωπος ο οποίος μπορεί να έχει κάνει… Αυτά τώρα τα έχει λύσει η ανθρωπότητα πάρα πολλά χρόνια. Τι είπε ο κ. Πλεύρης; Έφερε ένα άλλο παράδειγμα. Δεν μπορεί να παίρνει επίδομα για στέγαση μετά από ένα σημείο. Έτσι; Να βρει δουλειά. Συμφωνούμε όλοι σε αυτό. Όλα αυτά γιατί τα είπε; Για να μην τα πω ένα-ένα και φάμε τον χρόνο μόνο σε αυτό. Γιατί πρέπει οποιοσδήποτε παράγοντας λειτουργεί ως παράγοντας προσέλκυσης, όπως λέγεται στα αγγλικά pull factor, δηλαδή, ένας παράγοντας που λέει «α, ελάτε στην Ελλάδα, άρα ελάτε και στην Ευρώπη» …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το αποτρέψετε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: … Πρέπει να περιοριστεί και, όπου μπορούμε, να μπλοκαριστεί. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Δεν θέλουμε να εκδικηθούμε έναν άνθρωπο ο οποίος έρχεται και δεν έχει στον «ήλιο μοίρα» και καταλήγει στη χώρα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να ξεκαθαρίσετε κι εσείς…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θέλουμε να προστατεύσουμε τα σύνορα της χώρας μας, έτσι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ναι. Αυτό ακριβώς. Να ξεκαθαρίσετε …

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και να μην υπάρχουν παράγοντες που, δηλαδή, να ξέρει ο άλλος ότι η Ελλάδα παράνομος, φυλακή. Αλλιώς φεύγω πίσω. Αυτό. Με όλες, τέλος πάντων, τις προβλέψεις που πρέπει να έχει μία χώρα για έναν ο οποίος κρατείται σε ένα κέντρο και πρέπει να έχει τα ελάχιστα, τα οποία, προφανώς,  δικαιούται κάθε άνθρωπος, έτσι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να ξεκαθαρίσετε κι εσείς ότι όλοι αυτοί δεν είναι εχθροί της χώρας, οι μετανάστες που έρχονται. Εχθροί της χώρας είναι οι διακινητές και αυτοί που τους στέλνουν εδώ πέρα, από πριν.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έτσι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το σωστό αυτό είναι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ε, βέβαια. Δεν το συζητάμε, δεν το συζητάμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και, επίσης, θα υπάρξει προσέγγιση …

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει κανένας που να θέλει να εκδικηθεί, δεν υπάρχει άνθρωπος, καταρχάς, που να ξυπνάει το πρωί και να λέει «πότε να μπω σε μία βάρκα, να κινδυνεύω να πνιγώ» και εκεί έχουν σώσει δεκάδες, εκατοντάδες οι λιμενικοί, που κάποιοι τους κατηγορούν. Αλλά, προσέξτε: Όσο επικίνδυνοι είναι αυτοί που με ρατσιστικά κίνητρα βρίζουν ή στοχοποιούν ταλαιπωρημένους ανθρώπους, τόσο επικίνδυνοι για την χώρα είναι  οι καθ’ έξιν υβριστές της, οι υβριστές ή οι συκοφάντες, της υποτιθέμενης «νεκρής» Μαρίας, που ανήκουν δυστυχώς και στο πολιτικό σύστημα και συκοφαντούν τη χώρα και εντός και εκτός συνόρων. Είναι όλοι αυτοί που τους έχει ξεπεράσει η εποχή τους. Είναι όλοι αυτοί που, πλέον και σε όλη την Ευρώπη, οι ιδεοληψίες τους είναι απολύτως ξεπερασμένες.  Αυτοί οι οποίοι βάζουν πάνω από όλα έναν υποτιθέμενο ανθρωπισμό, αλλά, αν τους πεις να κατέβουν στο πεδίο, να πάνε στην Κρήτη, να πάνε στο Βόρειο Αιγαίο, να πάνε στον Έβρο να δούνε τι συμβαίνει, δεν πρόκειται ποτέ να το κάνουν, γιατί δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει. Αυτούς, λοιπόν, όπως και τους ακραίους από την άλλη πλευρά, και τους ακραίους, πρέπει να τους απομονώσουμε πολιτικά και να κοιτάξουμε τους πολίτες και το Δίκαιο.  Και αυτό κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρξει προσέγγιση πάλι με την πλευρά Χαφτάρ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Κοιτάξτε, ένα από αυτά τα οποία οφείλουμε να κάνουμε και όχι μόνο στη διαχείριση αυτής της κρίσης, αλλά συνολικά ως χώρα, είναι να κρατάμε τις διόδους επικοινωνίας, τις διπλωματικές διόδους ανοιχτές. Είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι είναι μια αυτονόητη επιλογή εξωτερικής πολιτικής που έχει η χώρα μας. Αντιστοίχως μια άλλη συζήτηση, η συζήτηση με την Τουρκία, χωρίς να υποχωρούμε, χωρίς να κάνουμε την οποιαδήποτε έκπτωση και έχοντας δυναμώσει ως χώρα με μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, πρωτοβουλίες και αποφάσεις ή συμφωνίες όπως η ΑΟΖ με την Αίγυπτο, την Ιταλία, τα 12 ναυτικά μίλια – δεν είχε πάρει καμία άλλη Κυβέρνηση στο παρελθόν στη χώρα – αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κρατάμε διόδους επικοινωνίας και το κάνουμε. Και βέβαια και με τις δύο πλευρές της Λιβύης θα κρατήσουμε ανοιχτές αυτές τις διόδους επικοινωνίας και μάλιστα κάποιοι που έσπευσαν την πρωτοφανή κίνηση μη υποδοχής του Ευρωπαίου Επίτροπου, μαζί με τους 3 Υπουργούς, να την βαφτίσουν από την Αντιπολίτευση ως μια ήττα, «ακόμα μια ήττα Μητσοτάκη» ή «απέλαση Πλεύρη», όπως είδα σε κάποιους τίτλους, ήρθε η ίδια η Λιβύη από την πλευρά Χαφτάρ να τους αμφισβητήσει και να πει ότι «εμείς δεν έχουμε θέμα με την Ελλάδα», όχι ότι δικαιολογώ την κίνηση αυτή, προς Θεού, έτσι, αλλά προσέξτε, ας μην έχουν κάποια «αγωνία» να μετατρέψουν πρωτοφανείς κινήσεις στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή σκακιέρα ως ήττες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, γιατί τη μία μετά την άλλη φορά, οι  διαψεύσεις τους ή όλα αυτά τα οποία τέλος πάντων λένε, οι αμφισβητήσεις κατά της Κυβέρνησης, πηγαίνουνε, όπως είπα και χθες, στον «κουβά».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Εκπρόσωπε. Θέλω να ρωτήσω το εξής, σας ρώτησαν χθες στο briefing, διάβασα την απάντηση σας,  σχετικά με την κυρία Τυχεροπούλου, το Πειθαρχικό και τα λοιπά, απαντήσατε ότι δεν μπορεί να γίνεται πειθαρχικό σε έναν άνθρωπο μόνο και μόνο γιατί καταγγέλλει πράγματα. Θέλω να το πάω λίγο παρακάτω. Στην απάντηση που έδωσε ο δικηγόρος της κ. Τυχεροπούλου, είπε ότι τα πρόσωπα τα οποία διώκουν την κυρία Τυχεροπούλου είναι κάποια από αυτά που ακούγονται στις περίφημες συνομιλίες, που μας έχουν βγάλει όλους από τα ρούχα μας και μάλιστα αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν ελεγχθεί πειθαρχικά για αυτά τα οποία γίνονταν στον ΟΠΕΚΕΠΕ και παραμένουν στις θέσεις τους.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, εγώ απάντησα και ως Εκπρόσωπος τη Κυβέρνησης και ως νομικός, πάνω σε κάτι το οποίο όπως αντιλαμβάνεστε σε λεπτομέρεια κανένας πέραν αυτών που διερευνούν και θα διερευνήσουν προφανώς σε βάθος την υπόθεση και εν συνόλω και στο συγκεκριμένο σκέλος κιόλας δεν μπορεί να γνωρίζει. Δηλαδή είπα κάτι νομίζω αυτονόητο, το οποίο προφανώς είναι και η βούληση της Κυβέρνησης και μάλιστα σε επίμονες ερωτήσεις το επανέλαβα. Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι έγινε μία πειθαρχική δίωξη κατά ενός υπαλλήλου, γιατί μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, δεν τους γνωρίζω, πρέπει να αιτιολογηθεί και από τη μία και από την άλλη πλευρά, η θέση του καθενός.  Σε περίπτωση που έγινε μια πειθαρχική δίωξη επειδή κάποιος κατήγγειλε κάτι, το αν αυτό που κατήγγειλε ισχύει ή όχι μένει να αποδειχθεί, ε προφανώς αυτή η πειθαρχική δίωξη δεν μπορεί να έχει βάση και αυτοί που το κάνανε πρέπει να λογοδοτήσουν και αν αποδειχτεί ότι αυτό που κάνανε δεν ήταν σωστό να τιμωρηθούν. Τα βάζω όλα αυτά τα «αν», όχι για να αποφύγω, αλλά γιατί δεν είμαστε ένα κράτος, ούτε σε επίπεδο εκτελεστικής, ούτε σε επίπεδο δικαστικής εξουσίας που πρέπει να λειτουργεί με όρους πρωτοσέλιδων ή δημοσιευμάτων. Σέβομαι απόλυτα τα δημοσιεύματα, πρέπει να ερευνώνται όλες υποθέσεις, αλλά μένει να δούμε αν όντως είναι έτσι. Πόσες φορές πιστεύαμε ότι ισχύει κάτι, ειδικά τους τελευταίες μήνες πέσαμε πολλές φορές  θύματα παραπληροφόρησης και τελικά η αλήθεια ήταν άλλη. Μένει να δούμε λοιπόν αν πράγματι είναι μία εκδικητική πειθαρχική δίωξη, γιατί αν είναι προφανώς αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανέναν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Για τους άλλους κ. Εκπρόσωπε, που ακούγονται στις συνομιλίες και μπορεί να είναι ακόμα στις θέσεις τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ η υπόθεση αυτή, για αυτό και δεν πρέπει να βιαζόμαστε, η υπόθεση αυτή… Κατ’ αρχάς το ζήτημα των «αμαρτωλών» αγροτικών επιδοτήσεων έχει κοστίσει στη χώρα μας 2,7 δισεκατομμύρια. Αυτό είναι ένα πράγμα και έχουμε τώρα ένα ακόμα πρόστιμο που έχει να κάνει με διοικητικές παραβάσεις, που όπως έχουμε πει, δεν θα το πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες εν συνόλω και θα κοιτάξουμε να κάνουμε τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ήθελα να ρωτήσω. Αυτό είναι ξεκάθαρο πια έτσι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Στο κομμάτι το ποινικό…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μαρινάκη, είναι ξεκάθαρο αυτό; Δεν θα το πληρώσουν οι πολίτες, θα βρείτε άλλους τρόπους.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, είναι ξεκάθαρο. Αυτό το πρόστιμο θα κοιτάξουμε να το μειώσουμε και από εκεί πέρα, παράλληλα με την αναζήτηση χρημάτων που από εβδομάδα, σε εβδομάδα θα γινόμαστε όλο και σοφότεροι για την πορεία των ερευνών αυτών, οι οποίες έχουν ξεκινήσει, όπως έχετε δει έγινε και έρευνα και στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη συλλογή στοιχείων και πολλά άλλα τα οποία γίνονται και δεν είναι δημοσιοποιήσιμα. Ούτε εγώ δεν πρέπει και κανένας μας, εννοώ ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, δεν πρέπει να τα γνωρίζει σε λεπτομέρεια. Κοιτάξτε εδώ πέρα. Εδώ πέρα η ποινική διάσταση είναι πολλαπλή και προφανώς θα πρέπει να οδηγήσει και σε πειθαρχικές κυρώσεις όπου υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Στις αγροτικές επιδοτήσεις, πριν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, με πρωτοβουλίες και Υπουργών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχουν σταλεί 5200 φυσικά πρόσωπα στις Αρχές για έρευνα. Συμπεριλαμβανομένου και πρώην προέδρου ΟΠΕΚΕΠΕ. Διοικητικών υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που είναι σε ΚΥΔ, Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων. Έχουν υπάρξει δικογραφίες που σε επίπεδο αδικημάτων, δηλαδή βαρύτητας αδικημάτων, μένει να δούμε ποιοι είναι αθώοι και ποιοι είναι ένοχοι, είναι πολύ βαρύτερα ακόμη και από αυτά που περιγράφει, σε κάποιες περιπτώσεις η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Δεν είναι μια υπόθεση, δυστυχώς, είναι μια πληγή ετών και εμείς τι κάναμε; Προσπαθήσαμε περίπτωση, περίπτωση, αφού μπλοκάραμε κάποια ΑΦΜ, να τα στείλουμε προς διερεύνηση. Υπάρχει μεγάλο κύκλωμα στη βόρεια Ελλάδα που ερευνάται, υποψήφιο κύκλωμα, εν δυνάμει, ενδεχομένως κύκλωμα, γιατί υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Στην Νάξο, στην Κρήτη. Υπάρχουν πάρα πολλά, τα οποία για προφανείς λόγους δεν μπορούμε να τα δημοσιοποιήσουμε ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και είναι αποφάσεις της Δικαιοσύνης από δω και πέρα. Στο κομμάτι, λοιπόν, αυτό το οποίο ερευνά σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, προφανώς όπου υπάρχουν ποινικές ευθύνες, θα πρέπει να υπάρχουν και αντίστοιχες πειθαρχικές ευθύνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την Προανακριτική, τώρα, για τα πρόσωπα τα πολιτικά…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: … Για να το πούμε απλά, εάν έχει παρανομήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία τώρα θα πάει η υπόθεση στη Βουλή, περιμένετε το ΠΑΣΟΚ πρώτα για να καταθέσετε τη δική σας πρόταση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εντάξει, κοιτάξτε, σίγουρα έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί η αντιπολίτευση από την πρώτη ημέρα που ήρθε η δικογραφία σχεδόν προανήγγειλε και στη συνέχεια εξειδίκευσε την κατάθεση μιας πρότασης, προφανώς θα πρέπει να τη διαβάσουμε και την πρόταση της αντιπολίτευσης, από κει και πέρα κι εμείς, όσο περνάνε μέρες, διαμορφώνουμε μία γνώμη. Έχω τοποθετηθεί σε προσωπικό επίπεδο, γιατί δεν έχει ληφθεί ακόμα τελική απόφαση σε επίπεδο Πρωθυπουργού και κοινοβουλευτικής ομάδας, άρα και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας και Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν έχει ληφθεί. Εγώ έχω πει ότι μέχρι τώρα, με όσα τέλος πάντων μπορώ να γνωρίζω και τη μελέτη κάποιων στοιχείων δεν βλέπω στοιχεία επιβαρυντικά που να συνιστούν ποινική ευθύνη, το ξανά λέω…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για τους δύο υπουργούς;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι, ναι, θεωρώ ότι, κοιτάξτε, κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή κι αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, όταν ειδικά μιλάμε για δύο διαφορετικές θητείες υπουργικές..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κάθε φυσικό πρόσωπο ποινικά ερευνάται ατομικά. Εγώ με το θάρρος, τέλος πάντων, της γνώμης μου και έχοντας την όποια τέλος πάντων εμπειρία..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, Εκπρόσωπος είστε, αλλά και δικηγόρος.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν βλέπω κάποιο επιβαρυντικό ποινικό στοιχείο ακριβώς, αλλά, ξέρετε, η απόφαση που λαμβάνει μια κυβέρνηση και μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει μια σειρά από παράγοντες που πρέπει να λάβει υπόψη της, με πρώτο και κυριότερο τα πραγματικά δεδομένα. Νομίζω ότι στις επόμενες ημέρες, δηλαδή μέσα στη βδομάδα που έρχεται ή τέλος πάντων τις επόμενες ημέρες, δεν θ’ αργήσουμε κι εμείς να καταλήξουμε σε μια πρώτη απόφαση, σχετικά με το ποια είναι η θέση μας για το συγκεκριμένο σκέλος της υπόθεσης που είναι οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να κλείσουμε, κύριε Εκπρόσωπε, εδώ βλέπουμε μία κίνηση ενενήντα ενός προσωπικοτήτων, οι οποίες χθες έκαναν μία συνέντευξη και μίλησαν, έκαναν ένα κάλεσμα, όπως είπαν οι ίδιοι, σε Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, να βγουν μπροστά για τους κινδύνους που έχει η χώρα και απέναντι σε αυτά που κάνει η κυβέρνηση και με τα οποία διαφωνούν κι έχουμε και από την άλλη πλευρά τις πληροφορίες, τα από δω κι από κει, τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά περί ιδρύσεως ενός κόμματος, υπό τη σκέπη του Αλέξη Τσίπρα. Πώς τα σχολιάζει η κυβέρνηση αυτά τα δύο πράγματα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δικαίωμα του κάθε πολίτη να κάνει την κίνησή του, τις επιλογές του, τις πρωτοβουλίες του, είτε είναι ενενήντα ένας, είτε είναι όσοι θέλουν να μαζευτούνε μαζί και να κάνουνε κάτι κοινό, αυτό είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας και δεν μας πέφτει και λόγος, αλλά εμάς μας ενδιαφέρουν τα εκατομμύρια των πολιτών, τα οποία περιμένουν από εμάς να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα, πολλοί εκ των οποίων που συμμετείχαν στις εκλογές, τέσσερις στους δέκα, μας ψήφισαν. Εμείς έχουμε χρέος, και σ’ εκείνους και σε όλους τους υπόλοιπους πολίτες, να είμαστε συνεπείς και στο πρόγραμμά μας και θεωρώ ότι όταν έρθει η ώρα των εκλογών το 2027, αυτοί οι οποίοι θα μας αξιολογήσουν, που ο καθένας έχει και τη δική του προσωπικότητα, ξεχωριστή, τη δική του πορεία ζωής από αυτά τα εκατομμύρια των πολιτών και τις δικές του αγωνίες, θα μας κρίνουν με βάση αυτό. Δηλαδή τι; Θα βάλει δίπλα το πρόγραμμά μας, τα πεπραγμένα μας, τα σωστά μας και τα λάθη μας, θα τα ζυγίσει, θα δει που ήταν η Ελλάδα όταν παραλάβαμε, μια χώρα σε πλήρη ανυποληψία, το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης και πού είναι σήμερα, μια χώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση που έχει πολλά ακόμα να κάνει, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, λοιπόν, με αυτήν τη συνταγή της Δημοκρατίας, δηλαδή, δεν υπάρχει άλλη, ότι θα έχουμε ακόμη μία άλλη απόφαση των πολιτών εμπιστοσύνης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον κύριο Τσίπρα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αλλά αυτό, κανείς από εμάς δεν μπορεί να το προδικάσει. Κοιτάξτε, ο κύριος Τσίπρας θεωρώ ότι είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής των σκοτεινών ημερών του χθες, όχι γιατί όλα τα δεινά της χώρας συνέβησαν το 2015, αλλά γιατί ο κύριος Τσίπρας σε μια δύσκολη κατάσταση, σε μία χώρα πληγωμένη η οποία με πολλές θυσίες είχε πάει να δει λίγο το φως, την εξαπάτησε, εξαπάτησε τους πολίτες, εξαπάτησε τους ψηφοφόρους του, εξαπάτησε τον πολιτικό του χώρο, είπε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια, θα μειώσει φόρους, θα δώσει λεφτά από κει που δεν υπάρχουν και με το που ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας έκανε τα εντελώς αντίθετα. Ο κύριος Τσίπρας είναι υπόλογος στους πολίτες και εκρίθη από τους πολίτες ξανά και ξανά και ως πρωθυπουργός και πολύ πιο αυστηρά ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι από ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Εκρίθη αυστηρά γιατί ως πρωθυπουργός έπραξε τα εντελώς αντίθετα από αυτά που έλεγε με πομπώδη τρόπο, ως εν δυνάμει πρωθυπουργός…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δεν σας φοβίζει καμία από τις δύο περιπτώσεις δημιουργίας κομμάτων;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι αγορές δεν χόρεψαν, «χόρεψε στο ταψί» τους Έλληνες πολίτες. Έδιωξε 650.000 Έλληνες η πολιτική του, είχαν ξεκινήσει να φεύγουν, αλλά κορυφώθηκε το κύμα φυγής στο εξωτερικό, εμείς έχουμε καταφέρει και έχουνε επιστρέψει 350.000. Η πολιτική γίνεται στο πεδίο, η πολιτική είναι πολιτικές και όχι όμορφες καμπάνιες ή όμορφα λόγια. Κοιτάξτε, εμάς ούτε μας φοβίζει κάτι, ούτε απαξιώνουμε κάτι. Εάν θέλει ο κύριος Τσίπρας να «γυρίσει», δικαίωμά του είναι να γυρίσει και θα κριθεί ξανά από τον κόσμο, αλλά να μην ξεχνάμε ότι ο κόσμος έχει τοποθετηθεί, οι ψηφοφόροι έχουν τοποθετηθεί, οι πολίτες έχουν τοποθετηθεί για τα έργα και τις ημέρες και του ιδίου και της κυβέρνησής του και τον έχουν κρίνει πολύ, πάρα πολύ αυστηρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να είστε καλά.

Δείτε την συνέντευξη στο σύνδεσμο https://youtu.be/_cDR58wdy9A

Copyright © 2023-2025 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr