16.03.2017

Ν. Παππάς: «Από την Ελλάδα δεν λείπουν ούτε τα μυαλά, ούτε το επιχειρηματικό πνεύμα, ούτε η διάθεση. Έλειπε ο ενιαίος εθνικός σχεδιασμός προς τη νέα ανάπτυξη. Η Κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να κάνει όλα όσα δεν έκανε η Πολιτεία μέχρι σήμερα»

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, επισκέφθηκε σήμερα την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί από χτες στις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη. Ο Νίκος Παππάς συμμετείχε στην κοινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τεχνόπολης και της Διοικούσας Επιτροπής του Cluster Ανάπτυξης Λογισμικού.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, τόνισε τα εξής: «Διαπιστώνω ότι από την Ελλάδα δεν λείπουν ούτε τα μυαλά, ούτε το επιχειρηματικό πνεύμα, ούτε η διάθεση. Έλειπε ο ενιαίος εθνικός σχεδιασμός προς τη νέα ανάπτυξη και η προτεραιοποίηση.

Δεν θα κουραστώ να το λέω: δεν μιλάμε για έναν ακόμη τομέα της οικονομίας, αλλά για τον τομέα των τομέων, πάνω στον οποίο θα στηριχθεί η ανάπτυξη όλων των υπολοίπων. Προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου μας είναι –και στο πλαίσιο της στήριξης των επιχειρήσεων- ούτε ένας πολίτης να μη στερηθεί το βασικό δικαίωμά του στην πρόσβαση στις Τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Διότι, μπροστά μας, έχουμε μια νέα επανάσταση, την τεχνολογική. Και το τρένο της δεν θα μας περιμένει για πολύ πριν μας προσπεράσει. Επειδή ακριβώς ξεκινάμε από χαμηλά, πρέπει να εφαρμόσουμε γρήγορα έναν αποτελεσματικό σχεδιασμό, για να μειώσουμε την απόσταση. Είναι χαρακτηριστικό, όχι μόνο το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι 26η από τα 28 κράτη-μέλη στο σύστημα δεικτών που έχει καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να μετρά τη διείσδυση των ΤΠΕ σε κάθε χώρα (Digital Economy and Society Index - DESI), άλλα ότι χώρες που βρίσκονταν πολύ πίσω μας μέχρι πριν μερικά χρόνια, σήμερα μας έχουν ξεπεράσει.

Άρα, σήμερα καλούμαστε, ως Κυβέρνηση, να κάνουμε όλα αυτά που δεν έκανε μέχρι τώρα η Πολιτεία. Και επειδή μιλώ σε ανθρώπους με εμπειρία, δεν θέλω να σας πω μεγάλα λόγια, αλλά να σας καλέσω να κινήσετε εσείς την τεχνολογική ατμομηχανή της οικονομίας, να μπείτε στο “παιχνίδι“ με την ψυχολογία που θα ανατρέψει την πτωτική πορεία. Και, σας διαβεβαιώνω, εμείς θα κάνουμε αυτά που πρέπει.

Αύριο, για παράδειγμα, φέρνουμε στην Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τα υψίρρυθμα δίκτυα. Με απλά λόγια, υποχρεώνουμε κάθε φορέα που σκάβει μια τρύπα για να περάσει το δίκτυό του, να επιτρέπει να περάσει και κάθε άλλος ενδιαφερόμενος. Με τον τρόπο αυτό, έχει υπολογιστεί ότι το κόστος ανάπτυξης των δικτύων μειώνεται 60-80%, ώστε να διευκολυνθούν τα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων να εξαπλωθούν, φέρνοντας μαζί τους και όλες τις εφαρμογές που τα συνοδεύουν, από την τηλε-ιατρική μέχρι τις “έξυπνες” πόλεις».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Τζήκας, υπογράμμισε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, ενός εξειδικευμένου Υπουργείου για «τον κλάδο που πρέπει να αντιμετωπισθεί ως η στρατηγική βιομηχανία της χώρας».

Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με τους εκπροσώπους των startups και των καινοτόμων εταιρειών που απαρτίζουν την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης και το Cluster. Στην Τεχνόπολη είναι εγκαταστημένα 25 κτίρια επιχειρήσεων και 125 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που απασχολούν συνολικά 3.000 εργαζόμενους. Το Cluster απαρτίζεται από 30 επιχειρήσεις.

Αργότερα σήμερα, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Ψηφιακή Πολιτική, Δίκτυα και Ανάπτυξη», στο πλαίσιο ημερίδας του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

npappasthessaloniki texnopolis 1npappasthessaloniki texnopolis 2

npappasthessaloniki texnopolis 3

l 4487 2017 eng ch d banner

emedia banner

banner diagonismoi 6

 

agf banner

 

banner el ch

 

  1. Διαφάνεια
  2. Βιβλιοθήκη
  3. Πασιθέα

e diafaneia

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο της e-Διαφάνειας

lib

Χάρη στο διαδίκτυο, οι ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ), της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) είναι πλεόν προσβάσιμες στο ευρύ κοινό.

Οι συνδέσεις που ακολουθούν δίνουν πρόσβαση σε ένα πλούσιο πληροφοριακό υλικό που αφορά, τόσο ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα, όσο και θέματα που έχουν να κάνουν με τον οπτικοακουστικό τομέα σε εγχώριο αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο της e-Βιβλιοθήκης

pasithea

Καλώς ήλθατε στην e-Πασιθέα! Αναζητήστε πληροφορίες για:

  • όλα τα έντυπα που κυκλοφορούν στη χώρα μας
  • τα προγράμματα διαφημιστικής προβολής φορέων δημοσίου
  • τη διαφημιστική προβολή & δαπάνη στο δημόσιο
  • στοιχεία δημοσκοπήσεων στο δημόσιο

Κάντε κλικ εδώ για μετάβαση στον ιστότοπο του e-Πασιθέα